Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Μουσείο "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή" στην Κομοτηνή!!!

Ιστορική ανακρίβεια, έλλειψη ιστορικής γνώσης ή εσκεμμένη καπηλεία;

Με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή” στην Κομοτηνή και την εκδήλωση με τίτλο “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή επιστροφή στην πατρίδα του”, δόθηκε το έναυσμα για την έκρηξη μιας πλειάδας αντιδράσεων από απλούς ανθρώπους αλλά κυρίως από ανθρώπους της επιστήμης και των γραμμάτων.
Θεωρούμε χρέος μας να τοποθετηθούμε ανεπιφύλακτα απέναντι σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Αναφερόμαστε στην κατάφωρη και συστηματική παραβίαση της ιστορικής αλήθειας, μιας αλήθειας που φέρει τη σημαίνουσα αυτή προσωπικότητα να έλκει την καταγωγή της από την Ανατολική Θράκη, το παλιό Μποσνοχώρι, του οποίου ζωντανή συνέχεια αποτελεί η Νέα Βύσσα, το γεωγραφικό αυτό ακροπύργιο του ακριτικού Ελληνισμού. Η ιστορία συνιστά για μας συνέχεια. Είναι δεσμός των περασμένων με τα μελλούμενα, δεσμός ανθρώπινος και πνευματικός, μία ισόρροπη σύνθεση του παλιού με το καινούριο, ένας γόνιμος διάλογος του χθες με το σήμερα, που μας βοηθά να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη αντίληψη της πολιτισμικής μας ταυτότητας και αποτελεί έρεισμα για την ηθικοπνευματική μας ανάπτυξη.
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρείται άσβηστη και έχοντας πεποίθηση ότι το παρελθόν ζει μέσα στο παρόν σαν συνειδητή αναβίωση διατρανώντας την αξία και υπογραμμίζοντας την πολιτισμική μας συνέχεια, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε δυσαρέσκεια , οργή και αγανάκτηση εναντίον όσων κατά καιρούς καπηλεύονται την ακρίβεια της ιστορικής μας πληροφόρησης και ερίζουν για την καταγωγή του αξιόλογου μαθηματικού φτάνοντας συχνά στα όρια της πρόκλησης και ανάγοντας τις ρίζες του μακριά από τα γεωγραφικά μας όρια, στην περιοχή της Κομοτηνής. Για μας που βρισκόμαστε στα μετερίζια του Ελληνισμού, ουσιαστικά δεμένοι με την ιστορία και την παράδοσή μας, γνώστες του παρελθόντος μας, αθεράπευτοι νοσταλγοί της ακριτικής μας γης και θεματοφύλακες των παραδοσιακών αξιών, κάθε ιστορική ανακρίβεια πονά και πληγώνει… Είναι λοιπόν καιρός να δοθεί τέλος σ’ αυτήν την αδιάκοπη παραποίηση και παραδοξολογία . Η ιστορία, που τίμησε απλόχερα αυτόν τον απομακρυσμένο και συχνά πονεμένο τόπο χαρίζοντας του έναν θησαυρό γνώσης και επιστήμης, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ζητήσει την ανταπόδοση της… μας «γνέφει» να δικαιώσουμε την προσφορά της και κυρίως να καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κανένα ιστορικό δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ότι είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την μοναδικότητα και τη σημαντικότητα αυτού του τόπου, που ανέδειξε το μαθηματικό συλλογισμό, πήρε επάξια τη θέση του στην παγκόσμια μνήμη, ως γενέτειρα ενός εξαίρετου επιστήμονα και κληροδότησε ένα αρχέτυπο κουλτούρας και μια νέα αντίληψη ζωής βασισμένη στη σκέψη και το πνεύμα αυτής της φωτεινής προσωπικότητας.
Κάνουμε σαφές προς όλες τις μεριές πως δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ανήκει σε όλους τους Έλληνες με όλα όσα συμβολίζει, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα με όλα αυτά που έχει προσφέρει, μέσα από το έργο του. Δεν μπορούμε όμως να κρύψουμε την δυσαρέσκεια μας μ’ αυτήν την εξέλιξη και αναφερόμαστε στα εγκαίνια του μουσείου “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή” στην Κομοτηνή γιατί ήταν μια ιδέα, ένα όραμα που γεννήθηκε στη Νέα Βύσσα εδώ και είκοσι χρόνια και που συστηματικά και μεθοδικά δουλέψαμε και δουλεύουμε γι’ αυτό και για το οποίο έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε να υλοποιηθεί το μουσείο στη Νέα Βύσσα και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παραχώρηση οικοπέδου από την Κτηματική Εταιρία, στην έκδοση οικοδομικής άδειας, στην ολοκληρωμένη μελέτη που διαθέτουμε. Παραδεχόμαστε τις όποιες παραλείψεις και καθυστερήσεις μας, γεγονός όμως που δεν νομιμοποιεί κανέναν να έρχεται από θέση ισχύος και να κλέβει το όραμα μιας ολόκληρης περιοχής του βορείου Έβρου. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό σε όλους πως δεν εγκαταλείπουμε το όραμα μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με οδηγό την ιστορική αλήθεια.

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας "Στέφανος Καραθεοδωρής"

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Εκτός του προγράμματος νέων ελεύθερων επαγγελματιών - νέων επιστημόνων

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Με έγγραφό της προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναδάκη, η ένωση ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών Βορείου Έβρου ζητά την προσωπική του παρέμβαση ώστε να αρθεί μιά αδικία εις βάρος ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών του νομού, οι οποίοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος εντός του 2008 και συγκεκριμένα απο 1/4 έως 31/12/2008.
Οι γιατροί αυτοί δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης Νέων ελεύθερων επαγγελματιών-Νέων Επιστημόνων, το οποίο εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και ήταν μία σαφής οικονομική ενίσχυση, στην έναρξη της δραστηριότητας των νέων ιατρών, οι οποίοι έχουν συχνά πολυδάπανο εξοπλισμό και καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες απο τις παρελθούσες δεκαετίες. Ειδικότερα το έγγραφο αναφέρει:

"Oι συνάδελφοι λοιπόν αυτοί, δεν μπορούν να υπαχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί το προηγούμενο (από αυτό που προκηρύσσσεται για το 2009) έκλεισε για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης την 31/3/2008 ενώ για άλλες περιφέρειες της χώρας έκλεισε πολύ αργότερα, στις 30/11/2008. Έτσι ενώ συνάδελφοι άλλων περιοχών της Ελλάδας έτυχαν αυτών των ευεργετικών διατάξεων, στη δική μας ακριτική περιοχή που μαστίζεται από την πληθυσμιακή ερήμωση και ελαττωμένη γενικά επαγγελματική δραστηριότητα και οικονομική ανάπτυξη, οι νέοι επιστήμονες δεν μπορούν να τύχουν των ίδιων παροχών της Πολιτείας. Ήδη εξαγγέλθηκε το νέο πρόγραμμα για το 2009, το οποίο απαιτεί την έναρξη επιτηδεύματος απο την 2/1/2009 και εντεύθεν".

Έτσι η ένωση ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών Βορείου Έβρου ζητά την παρέμβαση του κυρίου Βερναδάκη ώστε στο νέο πρόγραμμα να συμπεριληφθούν και νέοι επιστήμονες (ιατροί κ.α.) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης οι οποίοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος από 1/4/2008 έως 31/12/2008, όπως είχε γίνει και με παλαιότερα προγράμματα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος για τη φετινή χρονιά θα πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία για τους νέους επιστήμονες-ελευθεροεπαγγελματίες της ακριτικής μας περιοχής, ορίζοντας σαφώς ρητώς ότι στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν ειδικά για την Περιφέρειά μας όσοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος από 1/4/2008 και έπειτα.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ημερίδα για τη γλώσσα και γλωσσική διδασκαλία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., ενόψει του 23ου Πανελλήνιου συνεδρίου που διοργανώνεται φέτος στην Κύπρο με την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων με θέμα τη γλώσσα, πραγματοποιεί προσυνεδριακή ημερίδα στις 30 Μαρτίου 2009, ημέρα Δευτέρα, στο Δημοτικό Ωδείο, στη Δράμα με θέμα:
«Γλώσσα και Γλωσσική Διδασκαλία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης»

Οι εισηγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι:

"Γλώσσα και γλωσσική διδασκαλία" από τον κ. Τσολάκη Χρήστο, Καθηγητή της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

"Η φιλοσοφία της γλώσσας ως μέσου ιδεολογικής χειραγώγησης" από το κ. Σκούφαλο Μάρκο, Εκπαιδευτικό

"Η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης: Επιστημονική έρευνα και εκπαιδευτική πράξη" από τον κ. Χαραβιτσίδη Πέτρο, Εκπαιδευτικό

Οι εργασίες θα διαρκέσουν από τις 09.30΄ έως τις 14.30΄.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Κάλεσμα του Π.Α.ΜΕ.

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Με δελτίο τύπου το Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο καλεί κατοίκους και φορείς στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου μπροστά στο πολυκατάστημα ALEX PAK.Το δελτίο τύπου αναφέρει:

"Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης, δεν χωράνε δισταγμοί και ταλαντεύσεις. Στην αντιλαϊκή πολιτική, στην καπιταλιστική κρίση, στην επιθετικότητα της πλουτοκρατίας να απαντήσουμε με μαζικό-ταξικό αγώνα. Οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στην ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη της πλουτοκρατίας, στην αναρχία της παραγωγής, στην υπερσυσσώρευση κερδών, στη χειρότερευση της κατάστασης της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας που είναι πλήρη και σταθερή εργασία. Όχι στις απολύσεις. Μέτρα για την στήριξη των ανέργων, μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσίας, συνταξιοδότηση για τους άνδρες στα 60 και στα 55 για τις γυναίκες, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία. Όχι στην ποινικοποίση των αγώνων, να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστών".

Αυτά είναι ορισμένα που αναφέρει το Π.Α.ΜΕ. στην ανακοίνωσή του. Η συγκέντρωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 10.30 το πρωί στην Ορεστιάδα μπροστά στο ALEX PAK.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Νέο Δ.Σ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Μετά τις αρχαιρεσίες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας την Κυριακή 22 Μαρτίου προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα: ΔΑΚΕ 35 ψήφους με 9 έδρες, ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ 14 με 3 έδρες και ΠΑΣΚΕ 4 με 1 έδρα.
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο διοικητικό συμβούλιο με θέμα την ανακατανομή των αξιωμάτων. Η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι:
Πρόεδρος Πέτρος Χασανίδης,
Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Σταματόπουλος,
Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Ζάχαρης,
Αν. Γεν. Γραμματέας Κωνσταντίνος Κατήρης,
Οργαν. Γραμματέας Χρήστος Λυρούδης,
Ταμίας Σιδερή Κεφαλά,
Έφορος Κωνσταντίνος Ζιώλγας,
Μέλος Εκτ. Επιτροπής Δημήτρης Δημητριάδης και
Μέλη Βενετία Σακεσλή, Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους, Χρήστος Μπισκιτζής, Στέλιος Τσομπανόπουλος, Παντελής Γιαννακίδης.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Φωτογραφίες από "Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό"

Το περίπτερο 13Β που φιλοξένησε τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Άνω Οινόης "Το Κρασοχώρι", όπου δέχτηκε τους επισκέπτες της διοργάνωσης αλλά και μέλη άλλων φορέων...













... όπως μέλη του χορευτικού της Φυλής Αττικής











... όπως τους Κρητικούς














... όπως τις φίλες Πόντιες














Εδώ με την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Ελένη Ραντζούδη και τον χοροδιδάσκαλο κ. Άγγελο Νικολαΐδη.





Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Η Θράκη έλαμψε με την παρουσία της

Το αφιέρωμα στη Θράκη που έγινε κατά την τελετή λήξης της 3ης Διοργάνωσης «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» έδωσε τη δυνατότητα σε τρεις συλλόγους, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Α. Οινόης «Το Κρασοχώρι», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού «Ανατολική Ρωμυλία» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο Έβρος» να παρουσιάσουν στους επισκέπτες , που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, τραγούδια, χορούς και έθιμα της περιοχής μας.
Το "Κρασοχώρι" ήταν σπουδαίο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της προσπάθειας, που με το μεράκι και την αφοσίωση που εργάζονται έχουν στο μέλλον να διασώσουν και να δείξουν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων μας με τον καλύτερο τρόπο.
Φωτογραφίες και περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

3η Διοργάνωση "Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός"

H Χορευτική ομάδα ενηλίκων του Συλλόγου Άνω Οινόης "Το Κρασοχώρι", θα
πραγματοποιήσει εμφάνιση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στα πλαίσια της 3ης Διοργάνωσης "Ελληνικός Λαϊκος Πολιτισμός".
Εύχομαι στην ομάδα καλή επιτυχία και στο περίπτερό τους πολλούς πολλούς επισκέπτες.
Θα είμαι εκεί να τους καμαρώσω.

Παγκόσμια ημέρα συνδρόμου Down

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Από το 2006 έχει καθιερωθεί η 21η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου Down με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για το σύνδρομο Down. Μάλιστα επιλέχθηκε ως ημερομηνία η 21η Μαρτίου, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος).
Το σύνδρομο παρατηρήθηκεγια πρώτη φορά από τον βρετανό γιατρό John Langdon Down (εξ ου και η ονομασία του), όταν το 1866 πρόσεξε ότι πολλά άτομα, άσχετα μεταξύ τους, που βρίσκονταν σε διάφορα ιδρύματα, είχαν παραπλήσια εξωτερικά χαρακτηριστικά.
Το1959 ανακαλύφθηκε η αιτιολογία των σωματικών χαρακτηριστικών και των μαθησιακών δυσκολιών από τον Γάλλο γιατρό και νηπιαγωγό Jerome Lejeune. Σύμφωνα με αυτήν, το σύνδρομο Down οφείλεται στο γεγονός ότι αντί τα άτομα να έχουν 46 χρωμοσώματα (23 προερχόμενα από σπερματοζωάρια και 23προερχόμενα από το ωάριο) έχουν ένα παραπάνω, δηλαδή 47. Βασική αιτία είναι το χρωμόσωμα 21, που ανευρίσκεται 3 φορές αντί για 2 όπως είναι το φυσιολογικό. Σε ποσοστό 90 με 95% των περιπτώσεων η τρισωμία προέρχεται από το ωάριο. Σήμερα είναι δυνατή η διαγνωση πιθανής ύπαρξης του συνδρόμου Down στις έγκυες γυναίκες και μάλιστα από τα πρώτα στάδια της κύησης.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Κινητοποίηση στο Διδ/χο για τη ΔΕΗ

Σήμερα το μεσημέρι στις 12.30 έχει προγραμματιστεί από φορείς του Διδ/χου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της ΔΕΗ για την απόφαση της εταιρείας να κλείσει το λογιστήριο και οι καταναλωτές να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους σε άλλου είδους καταστήματα.
Ενώνω τη φωνή μου με αυτή των φορέων και των κατοίκων για τη συνέχιση λειτουργίας του υποκαταστήματος της ΔΕΗ με όλες τις υπηρεσίες που παρείχε μέχρι τώρα.
Δεν γνωρίζω ποια "τεχνοκρατική", στενά λογιστική αντίληψη οδήγησε την επιχείρηση στην απόφασή της. Είναι όμως μια εξέλιξη που για τον τόπο μας, εκτός των πρακτικών δυσκολιών που συνεπάγεται, έχει και το συμβολισμό του παραγκωνισμού και της εγκατάλειψης από την Πολιτεία κι αυτό δεν είναι επ' ουδενί αποδεκτό.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Η στάση ενός ξένου καθηγητή για τη Μακεδονία (2)

Ο καθηγητής Stephen G. Miller συνεχίζει

Ο κος Brunwasser (ένας κάτοικος της Βουλγαρίας), παρ’ όλα αυτά, πηγαίνει για να δηλωθεί με το προφανές ότι η Ελλάδα απαιτεί ‘‘τον Αλέξανδρο ΙΙΙ των Μακεδόνων (Αλέξανδρος ο Μέγας).... σαν Έλληνας.’’Αυτή η τοποθέτηση μου προκαλεί απορία.
Τι υπάρχει για να διεκδικήσει;
Ο προ-προ-προ πάππος του Αλέξανδρου, Αλέξανδρος Ι, πιστοποιήθηκε σαν Έλληνας στην Ολυμπία, και σύμφωνα με τα λόγια του πατέρα της Ιστορίας ‘‘Τυγχάνει να γνωρίζω ότι οι πρόγονοι του Αλέξανδρου είναι Έλληνες’’ (Ηρόδοτος 5:22). Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος, κέρδισε διάφορους ιππικούς αγώνες στην Ολυμπία και στους Δελφούς (Πλούταρχος, Αλέξανδρος 4:9; Moralia 105A), τα δυο πιο αντιπροσωπευτικά Ελληνικά ιερά στην Αρχαία Ελλάδα όπου μη-Έλληνες δεν επιτρεπόταν να αγωνιστούν. Εάν λοιπόν ο Φίλιππος ήταν Έλληνας, δεν ήταν και ο γιος του Έλληνας;

Όταν ο Ευριπίδης –που πέθανε και θάφτηκε στην Μακεδονία (Θουκυδίδης apud Pal. Anth. 7.45; Παυσανίας 1.2.2; Diodorus Siculus 13.103) έγραψε το έργο του Αρχέλαος προς τιμή του μεγάλου-θείου του Αλέξανδρου, το έγραψε στα Σλαβικά;
Όταν έγραψε τις Βάκχες, ενόσω ήταν σε δίκη για τον Αρχέλαο, δεν τις έγραψε στα Ελληνικά, όπως δηλαδή μας παραδόθηκε; Η να υποθέσουμε ότι ο Ευριπίδης ήταν ‘‘Μακεδόνας’’ που έγραφε στα Σλαβικά (σε μια εποχή όπου η συγκεκριμένη γλώσσα δεν ήταν βεβαιωμένη) και το έργο του μεταφράστηκε στα Ελληνικά;
Ποια ήταν η γλώσσα της διδασκαλίας όταν ο Αριστοτέλης έκανε μάθημα στον Αλέξανδρο; Ποια γλώσσα έγινε γνωστή και διαδόθηκε από τον Αλέξανδρο στις εκστρατείες του στην Ανατολή; Γιατί έχουμε τις αρχαίες επιγραφές στα Ελληνικά σε οικισμούς που ιδρύθηκαν από τον Αλέξανδρο τόσο μακριά, ακόμα και στο Αφγανιστάν, και καμία στα Σλαβικά; Γιατί τα Ελληνικά έγιναν η αληθινή γλώσσα της αυτοκρατορίας του Αλέξανδρου εάν ήταν στην πραγματικότητα ‘‘Μακεδόνας’’. Γιατί η Καινή Διαθήκη γράφηκε στα Ελληνικά και όχι στα Σλαβικά; Στην σελίδα 57 του αποκαλούμενου ‘‘Γράμμα από την Μακεδονία’’ υπάρχει μια φωτογραφία από τον συγγραφέα να στέκεται μπροστά ‘‘από ένα χάλκινο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην πόλη Πρίλεπ’’. Τo άγαλμα είναι προφανώς σύγχρονο, αλλά η ερώτηση είναι εάν ο πραγματικός Αλέξανδρος της ιστορίας θα μπορούσε να διαβάσει τη Σλαβική επιγραφή κάτω από τα πόδια του.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παρουσία των Σλάβων στην περιοχή είναι πολύ μεταγενέστερη των Ελλήνων, η απάντηση είναι προφανής. Ενώ η έκθεση που έκανε ο κος Brunwasser’s για την αρχαιολογική του έρευνα στην Παιονία είναι ευπρόσδεκτη, η υιοθέτηση και η προώθηση από πλευράς του της σύγχρονης πολιτικής θέσης των ανθρώπων της Παιονίας για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία είναι πράξη όχι μόνο ανεπιθύμητη, αλλά και επιζήμια για τους αναγνώστες της Αρχαιολογίας που, όπως φαντάζομαι, ενδιαφέρονται για πραγματικά ιστορικά γεγονότα.
Η απόφαση όμως να διαδοθούν αυτές οι ιστορικές αηδίες από ένα περιοδικό σαν την "Αρχαιολογία" – μια έκδοση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής – είναι επιζήμια για την δική του φήμη. Ας το πούμε για μια φορά ακόμα: η περιοχή της αρχαίας Παιονίας ήταν μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, όπως ήταν και η Έφεσος, τα Θήρα, η Παλαιστίνη, η Μέμφιδα, η Βαβυλώνα, τα Τάξηλα, και πολλές ακόμα πόλεις. Μπορεί κατ’ αυτή τη λογική να είχαν γίνει ‘‘Μακεδόνες’’ προσωρινά αλλά ποτέ κανείς από εκείνες τις περιοχές δεν ήταν φυλετικά πραγματικά ‘‘Μακεδόνας’’.
Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή την επιστολή, κάνοντας την εξής πρόταση για να λυθεί το σύγχρονο ερώτημα για την χρήση του ονόματος ‘‘Μακεδονία’’. Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία – αυτό έκανε και ο Φίλλιπος ΙΙ το 359 π.Χ. Και αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους εκείνης της περιοχής μια και υποστηρίζουν ότι είναι Έλληνες με την ιδιοποίηση του ονόματος Μακεδονία και του διασημότερου Μακεδόνα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατόπιν οι σύγχρονοι άνθρωποι αυτής της νέας Ελληνικής επαρχίας θα μπορούσαν να εργαστούν στην εκμάθηση και στην ομιλία, στο διάβασμα και στο γράψιμο της Ελληνικής γλώσσας, ενδεχομένως το ίδιο καλά όπως έκανε και ο Αλέξανδρος.
Με εκτίμησηStephen G. MillerProfessor Emeritus, University of California,Berkeley

Η στάση ενός ξένου καθηγητή για τη Μακεδονία (1)

Ο καθηγητής Stephen G. Miller, που δεν είναι Έλληνας, με βάση τη συμβατική του όρου έννοια, έγραψε και απηύθυνε την επιστολή που ακολουθεί στο αγγλόφωνο περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε σχέση με την ιστορική αλήθεια της Μακεδονίας. Οι με τη συμβατική του όρου έννοια Έλληνες καθηγητές, που αμείβονται με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, άρα των Ελλήνων φορολογουμένων, τι να έπραξαν και τι συνεχίζουν να πράττουν άραγε σε αντίστοιχες διαστρεβλώσεις της ιστορίας;

January 22, 2009Editor, Archaeology Magazine36-36 33rd StreetLong Island City, NY 11106U.S.A.
Αγαπητοί Κύριοι,
Διάβασα σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου της Αρχαιολογίας και με ανυπομονησία περιέτρεξα τις σελίδες στο άρθρο ‘‘Ένα γράμμα για την Μακεδονία’’ μόνο για να ανακαλύψω ότι ήταν ένα....γράμμα από την αρχαία Παιονία – την χώρα που εκτείνεται βορείως του όρου Βαρνούς και Όρβηλος.
Ο απολογισμός του Λίβι για τη δημιουργία της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Παίονες ζούσαν βορείως αυτών των... βουνών (όπου σήμερα μορφοποιούν τα βόρεια γεωγραφικά όρια της Ελλάδος) και νοτίως των Δαρδανίων που είναι το σημερινό Κόσσοβο.
Ο Στράβων (7 παρ.4) είναι ακόμα πιο λακωνικός λέγοντας ότι η Παιονία ήταν Βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη σύνδεση από τον έναν στον άλλον χώρο (ακόμα και σήμερα) ήταν διαμέσου του στενού φαραγγιού που διαρρέει ο Αξιός (ή Βαρδάρ) ποταμός. Με άλλα λόγια, η περιοχή που περιγράφεται από τον Matthew Brunwasser στο ‘‘Έχοντας τον Αλέξανδρο’’ ήταν η Παιονία της αρχαιότητας. Παρά το αληθές γεγονός ότι κατακτήθηκαν από τον Φίλιππο τον ΙΙ, πατέρα του Αλέξανδρου, το 359 π.Χ. (Diodorus Siculus 16.4.2), οι κάτοικοι της Παιονίας δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και δεν έζησαν ποτέ στην Μακεδονία.
Πράγματι ο Δημοσθένης (Ολύνθιοι 1.23) μας αναφέρει ότι είχαν ‘‘υποδουλωθεί’’ από τον Φίλιππο τον Μακεδόνα και ως εκ τούτου δεν ήταν Μακεδόνες.
Ο Ισοκράτης (5.23) κάνει την ίδια αναφορά. Επί παραδείγματι, οι Αιγύπτιοι που κατακτήθηκαν από τον Αλέξανδρο κυβερνήθηκαν από τους Μακεδόνες, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής Κλεοπάτρας, αλλά δεν θεώρησαν ποτέ τους εαυτούς τους Μακεδόνες, και η Αίγυπτος ποτέ δεν ονομάστηκε Μακεδονία (και μέχρι σήμερα απ’ όσο γνωρίζω δεν αναζητά τέτοιο όνομα).
Φυσικά, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης (2.99), οι Μακεδόνες είχαν κατακτήσει μία ‘‘στενή λωρίδα της Παιονίας που εκτεινόταν κατά μήκος του Αξιού ποταμού από την εσωτερική μεριά της Πέλλας και κατέληγε στην θάλασσα. Κατ’ αυτό το τρόπο κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει ότι κάτοικοι στην μοντέρνα δημοκρατία με κέντρο τα Σκόπια ονόμαζαν τους εαυτούς τους Παίονες και διεκδικούσαν σαν δική τους την γη που περιγραφόταν από τον Θουκυδίδη. Αλλά γιατί, αντ’ αυτού, οι σύγχρονοι άνθρωποι της αρχαία Παιονίας προσπάθησαν να αποκαλέσουν τους εαυτούς τους Μακεδόνες και την γη τους Μακεδονία; Ο κος Brunwasse (σελ. 55) ενώ αναφέρεται στις Ελληνικές αξιώσεις ‘‘ότι αυτό υπονοεί αξιώσεις επί του Ελληνικού εδάφους’’ και σημειώνει ότι ‘‘η βόρεια επαρχία της Ελλάδος επίσης ονομάζεται Μακεδονία’’, δεν λαμβάνει υπόψη του και δεν αναφέρει το γεγονός ότι η περιοχή αυτή της βόρειας επαρχίας της σύγχρονης Ελλάδος αποκαλείται συνεχώς Μακεδονία για πάνω από 2500 χρόνια (βλέπε inter alios, Ηρόδοτος 5.17; 7.128, et alibi).
Πάντως, η πιο πρόσφατη ιστορία μας δείχνει ότι οι Ελληνικές ανησυχίες δεν είναι χωρίς βάση.
Επί παραδείγματι, ένας χάρτης που τυπώθηκε στα Σκόπια το 1992 (Εικ. 1) απεικονίζει ξεκάθαρα ότι η Μακεδονία επεκτείνεται από τα εδάφη της Παιονίας μέχρι το Όρος Όλυμπος στα νότια, πράγμα που σημαίνει ότι την αρχαία περιοχή των Παιόνων και η Μακεδονία παρουσιάζονται ως μία οντότητα.
Οι ίδιες αξιώσεις εμφανίζονται σε ένα ψευδοχαρτονόμισμα που δείχνει ότι εκδόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Μακεδονίας, το οποίο εμφανίζει ως "μακεδονικό" μνημείο τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, που ανήκει στην Ελλάδα (Εικ.2). Υπάρχουν πολύ περισσότερα παραδείγματα σε ημερολόγια, Χριστουγεννιάτικες κάρτες, αυτοκόλλητες ετικέτες για προφυλακτήρες κλπ, και όλα απεικονίζουν τις ίδιες εδαφικές αξιώσεις. Πέραν τούτο ο κος Brunwasser σε άρθρο του έχει κάνει αναφορά (International Herald Tribune 10/1/08) στο έργο του ‘‘Μακεδονικού Ινστιτούτου για Στρατηγική Έρευνα 16:9’’ το οποίο αναφέρει ότι ‘‘σε ένα εδάφιο της Καινής Διαθήκης ένας Μακεδόνας εμφανίζεται στον Απόστολο Παύλο ικετεύοντάς τον: Ελάτε στην Μακεδονία και βοηθήστε μας’’.
Αλλά ας δούμε πού πήγε ο Απ. Παύλος στην Μακεδονία; Στην Νεάπολη (Καβάλα), στους Φιλίππους, στην Αμφίπολη, στην Απολλωνία, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια (εδάφια 16:11- 17:10), πόλεις που βρίσκονται όλες στην Ιστορική Μακεδονία και καμία στην Παιονία. Τι αξιοπιστία μπορεί να έχουν οι ισχυρισμοί ενός Ινστιτούτου που έχει έδρα τα Σκόπια, που απαιτούν να ονομάζονται Μακεδονία, στηριζόμενα σε ένα ταξίδι που έγινε στην Μακεδονία της αρχαιότητας, η οποία είναι η σημερινή ομώνυμη βόρεια επαρχία της Ελλάδος;

Αναρωτιέμαι πού θα καταλήγαμε εάν ένα συγκεκριμένο μεγάλο νησί της νοτιοανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (υπονοεί την Κούβα, σ.τ.μ.) ονόμαζε τον εαυτό του Φλώριδα, και είχε στο νόμισμά του μορφές του κόσμου του Disney και διένειμε χάρτες δείχνοντας την Μεγάλη Φλώριδα, στην όρια της οποίας ήταν αμερικανικά εδάφη.
Σαφώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τί είχε στο μυαλό του όταν αναφερόταν στο όνομα ‘‘Μακεδονία’’ ο Αμερικανός Γενικός Γραμματέας του Κράτους Edward Stettinius στις 26 Δεκεμβρίου 1944, όταν έγραψε: “Οι υπηρεσίες του αμερικανικού κράτους έχουν επισημάνει με ιδιαίτερη ανησυχία τις προπαγανδιστικές φήμες και ανεπίσημες δηλώσεις που γίνονται υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από την Βουλγαρία, αλλά και από τις Γιουγκοσλαβικές αντιστασιακές ομάδες και άλλες πηγές, με τον υπαινιγμό ότι περιοχή της Ελλάδος συμπεριλαμβανόταν στο προβαλλόμενο ενιαίο κράτος. Αυτή η κυβέρνηση θεωρεί τη συζήτηση περί «Μακεδονικού έθνους», περί Μακεδονικής «πατρικής γης», ή περί Μακεδονικής «εθνικής συνείδησης» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει καμία εθνική ούτε πολιτική πραγματικότητα, και αποσκοπεί στη δημιουργία επιθετικών βλέψεων ενάντια στην Ελλάδα.» [Πηγή: U.S. State Department, Foreign Relations vol viii, Washington, D.C., Circular Airgram (868.014/26Dec1944)].

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Αίτημα των Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Βορείου Έβρου

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Με έγγραφό της προς την υπουργό απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Βορείου Έβρου ζητά την παρέμβασή της ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος 3418/2005, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 3627/2007 και προέβλεπε την ισοτιμία υπογραφής και γνωματεύσεων των ελευθεροεπαγγελματιών με τους νοσοκομειακούς ιατρούς. Είναι η δεύτερη επιστολή που έστειλε η ένωση. Στην πρώτη παρουσίασε λεπτομερώς το πρόβλημα το οποίο προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες και εγείρει την δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, οι οποίοι βλέπουν νόμους να ψηφίζονται και να μην εφαρμόζονται.
Στο τελευταίο έγγραφο αναφέρουν: "Aπο τον υπουργό Υγείας δεν είχαμε δυστυχώς καμία απολύτως απάντηση. Όσον αφορά εσάς, ενώ επιζητούσαμε την προσωπική σας παρέμβαση, πήραμε μία απάντηση την οποία φέρεται να υπογράφει ο κ. Μαμμωνάς, Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου σας, η οποία μόνο απάντηση δεν είναι (σας την επισυνάπτουμε). Σίγουρα όποιος τη συνέταξε ή δεν διάβασε καλά το έγγραφό μας ή δεν ήθελε να απαντήσει επί της ουσίας. Κυρία Υπουργέ επειδή το πρόβλημα της μη-εφαρμογής του νόμου 3418/2005, πέρασε τα 3 χρόνια, σας γνωρίζουμε ότι όταν προ 2ετίας περίπου θέσαμε προς τις διοικήσεις του ΟΓΑ-ΙΚΑ, κ.α. το θέμα, πήραμε την απάντηση ότι στον νόμο 3418/2005 άρθρο 5, υπήρχε μία εξαίρεση η οποία έλεγε ότι: <ειδικότερες ρυθμίσεις εξακολουθούν να ισχύουν>. Στηριζόμενοι λοιπόν σε αυτό το εδάφιο, μας απάντησαν ότι οι ειδικότερες ρυθμίσεις κατισχύουν των γενικοτέρων. Όμως κυρία Υπουργέ ο νόμος 3627/2007, άρθρο 6, παράγραφος 2, καταργεί αυτή την εξαίρεση και συνεπώς ειδικότερες ρυθμίσεις ( π.χ. εσωτερικές διατάξεις του ΟΓΑ, ΙΚΑ, κλπ.) δεν μπορούν πλέον να ισχύουν. Αυτό θέσαμε με το τελευταίο έγγραφό μας (25-6-2008) και βλέπετε την απάντηση που πήραμε. Κυρία υπουργέ, είναι επιβεβλημένο να στείλετε άμεσα μία εγκύκλιο σε όλες τις εποπτευόμενες υπηρεσίες και οργανισμούς ασφάλισης η οποία να καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του νόμου 3418/2005, άρθρο 5, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 3627/2007, άρθρο 6, καθώς και την εναρμόνιση των καταστατικών διατάξεων και των κανονισμών λειτουργίας των παραπάνω υπηρεσιών, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Να σταματήσουν επιτέλους οι επιτροπές αναπηρίας, κλπ. να απαιτούν γνωμάτευση από νοσοκομειακό γιατρό απορρίπτοντας την γνωμάτευση του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού και να εναρμονιστούν με τις κείμενες διατάξεις τις οποίες εσείς συνυπογράψατε και η ελληνική Βουλή ψήφισε".

Ο Κυρκούσης Θανάσης έγραψε

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥ
Σώπα, μη μιλάς! - Αζίζ Νεσίν
…………………………
Τα πρώτα λόγια που άκουσα από παιδί,έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα, μου λέγανε:"σώπασε".Στο σχολείο μού κρύψανε την αλήθεια τη μισή, μου λέγανε :"Εσένα τι σε νοιάζει;

Σώπα!" ………………………………….
Αργότερα φωνάζανε οι προϊστάμενοι:"Μη χώνεις τη μύτη σου παντού, κάνε πως δεν καταλαβαίνεις ,σώπα"Παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, η γυναίκα μου ήταν τίμια κι εργατικήκαι ήξερε να σωπαίνει.Είχε μάνα συνετή, που της έλεγε "Σώπα".Σε χρόνια δίσεκτα οι γονείς, οι γείτονες με συμβουλεύανε :"Μην ανακατεύεσαι, κάνε πως δεν είδες τίποτα. Σώπα!"………………………………………………………..
Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος, σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω, σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο.……………………………………………….
Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε.Φτιάξαμε το σύλλογο του "Σώπα",……………………………………………
Μεγάλη τέχνη αυτό το "Σώπα".Μάθε το στη γυναίκα σου, στο παιδί σου, στην πεθερά σουκι όταν νιώσεις ανάγκη να μιλήσεις ξερίζωσε τη γλώσσα σου……………………………………………………………..
Κόψε τη γλώσσα σου, κόψ' την αμέσως.Δεν έχεις περιθώρια.Γίνε μουγκός.………………………………………..
Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου.Ανάμεσα σε λυγμούς και σε παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσα μου,γιατί νομίζω πως θα'ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξωκαι θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζωκαι κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο, με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει:ΜΙΛΑ...!

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, τη σιωπή μας κι ας μιλήσουμε. Ας αρθρώσουμε λόγο. Όχι μόνο να αρθρώσουμε λόγο, αλλά και να δράσουμε. Ας δράσουμε, αλλά κι ας αντιδράσουμε. Ας αντιδράσουμε σ’ αυτά που γίνονται και δεν ικανοποιούν τους συμπολίτες μας και την κοινωνία, τους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και τα παιδιά μας. Ας αντιδράσουμε σ’ αυτά που διαπράττονται και δεν μας τιμούν, αλλά και σ’ αυτά που δεν γίνονται και θα μπορούσαν να γίνουν για την ανάπτυξη της περιοχής μας και για τη διατήρηση, προστασία ή και βελτίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
Ας εκφραστούμε κι ας παρέμβουμε ενεργά σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής μας στο Δήμο και γενικότερα στην περιοχή μας.
Ας επιδιώξουμε τη λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται στον τόπο μας.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αδρανούμε, γιατί διαπιστώνουμε, καθημερινά, ότι:
οι κυβερνώντες προτιμούν τους παθητικούς πολίτες (είναι πιο εύκολο να εξουσιάζουν υπάκουους ή αδιάφορους πολίτες). Η δημοκρατία, αντίθετα, έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες.
αντίθετα με την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία οι σημερινοί άρχοντες εκλέγονται λόγω της άριστης εκμετάλλευσης των πολιτικών μηχανισμών καθώς και των ευκαιριών ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος, τα συμφέροντα του οποίου δεν ταυτίζονται με τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας.
η πολιτική ασυνέπεια αποθαρρύνει τους πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά
λαμβάνονται αποφάσεις των διοικήσεων ερήμην και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση μ’ αυτές
αναδεικνύονται εκπρόσωποι «χαλαροί» που με τη σειρά τους αναδεικνύουν ως μείζονα τα ζητήματα ύφους κι αποφεύγουν επιμελώς τα ζητήματα ήθους
επικρατεί η νοοτροπία ότι το κράτος είναι «αγελάδα για άρμεγμα», ότι το δημόσιο χρήμα είναι «τζάμπα» και το χρήμα του Δήμου είναι κρατικό και ξένο
κυριαρχεί η μεροληπτική συμπεριφορά προς φίλους και συγγενείς που οδηγεί στην αναξιοκρατία
υπάρχει γενικά η ηττοπάθεια, η πεποίθηση ότι «τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει», η νοοτροπία του «ας βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα», η έλλειψη ανάληψης ευθυνών (πάντα κάποιος άλλος φταίει, ποτέ εμείς)
αναδεικνύεται ο αυταρχισμός και η έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας
η πόλη αυξάνει τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς, την περιθωριοποίηση, τη φτώχεια, τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας, την εξορία της λαϊκής συμμετοχής
φτάσαμε στην ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση ή παραχώρηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου για την «αξιοποίησή τους», αντί για τη συντήρηση και ανάπτυξή τους
ελλείπει, τελείως, η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής μόλυνσης ή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος
είναι ανύπαρκτα τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου, μπαταριών, ενώ διατηρούνται και πολλαπλασιάζονται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας, κ.ο.κ
τελευταία μας ήρθε και η “άλλη ανάπτυξη” με “επενδύσεις” όπως αυτές των φυλακών που θα “πνίξουν” την περιοχή στο τάληρο.

Η σημερινή κρίση αξιών και θεσμών είναι αναμφισβήτητη. Η οικονομική κρίση (εσωτερική) επήλθε και μας περιμένουν χειρότερα λόγω της διεθνούς κρίσης.

Η ελληνική κοινωνία μεταμορφώθηκε, από κοινωνία παραγωγών, η οποία επιβραβεύει τα πραγματικά επιτεύγματα, τιμωρεί τα λάθη και τις παραλείψεις, αναδεικνύει τους χρήσιμους και τους άξιους και το κοινό (κοινωνικό) συμφέρον προηγείται του προσωπικού (ατομικού) συμφέροντος, σε μια κοινωνία παθητικών τηλεθεατών, η οποία ζει με την εικονική πραγματικότητα, κρίνει με κριτήρια επικοινωνιακής απόδοσης, παράγει πολιτικά σχήματα που δεν διαταράσσουν τη μακαριότητά της, επικροτεί ή ανέχεται την αναξιοκρατία και “επιβάλλει” το ατομικό συμφέρον αντί του κοινού (κοινωνικού) συμφέροντος.
Το πισωγύρισμα οποιασδήποτε κοινωνίας, όπως, όμως, και η πρόοδος, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης κρίσης. Κρίσης Παρακμής ή Ακμής.
Ας προσπαθήσουμε να “δούμε” τη σημερινή κρίση ως κρίση Ακμής που θα μας οδηγήσει πάλι μπροστά, πάλι στην παραγωγική κοινωνία.
Ας αφυπνιστούμε όλοι μας κι ας δραστηριοποιηθούμε ως ενεργοί πολίτες για να συμβάλλουμε στη διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, στην ανάπτυξη της συμμετοχικής δημοκρατίας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ανάπτυξη της πολιτικής και πολιτισμικής μας κουλτούρας και της συλλογικής δημιουργίας.
Ας προωθήσουμε την πολιτική προς όφελος των πολλών κι ας επιδιώξουμε ν’ αντικαταστήσουμε το “Εγώ” με το “Εμείς”.
Ας τολμήσουμε να διακινδυνεύσουμε την ησυχία μας φροντίζοντας για τα κοινά, να αντιπαρατεθούμε με την εξουσία, να αντιλέξουμε στους άρχοντες, όπου χρειάζεται. “Πάντα κατ έριν γίνεται” έλεγε ο Ηράκλειτος. Και ο Ισοκράτης τονίζει: «Βλέπουμε πως η πρόοδος των τεχνών και όλων των άλλων δεν γίνεται απ’ αυτούς που εμμένουν στην καθεστηκυία τάξη, αλλά από αυτούς που τολμούν να κινούν πάντοτε κάτι από τα μη καλώς έχοντα».
Ας ξεκινήσουμε την ανατροπή της στασιμότητας. Ας επιβάλλουμε την ανάπτυξη του τόπου μας. Γιατί οι πολίτες του Δήμου δυναμώνουν την πόλη. Κρατύνει, Δήμος την πόλιν.
“έπιασαν τους συνδικαλιστές και δεν φώναξα γιατί δεν είμαι συνδικαλιστής
έπιασαν τους φοιτητές και δεν φώναξα γιατί δεν είμαι φοιτητής
έπιασαν τους εργάτες και δεν φώναξα γιατί δεν είμαι εργάτης
κι όταν ήρθαν να με πιάσουν κανείς δεν υπήρχε να φωνάξει!”
(Μάρτιν Νίμελερ, Γερμανός πάστορας που πέθανε στο Άουσβιτς)

Κυρκούσης Θανάσης
Γεωλόγος―Εκπαιδευτικός

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ενδιαφέρουσες προτάσεις από τον κ. Χαμαλίδη

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χαμαλίδης Ελευθέριος κατέθεσε στο ΔΣ τις παρακάτω δέκα προτάσεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία είναι καλή ενώ και κάποιες προτάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ενδιαφέρουσες και σύντομα υλοποιήσιμες.

1. Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση μείωση του τιμολογίου ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΟ σε ποσοστό 20% για το αστικό κέντρο και 50 % για τα τοπικά διαμερίσματα. Η πρόταση είναι άμεσα υλοποιήσιμη χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην επιχείρηση.
2. Διασφάλιση δημοσίας χρηματοδότησης για άμεση έναρξη υλοποίησης μεγάλων έργων. Άμεσα μπορεί να ξεκινήσει η δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Κτιρίου, που θα στεγάσει την υπό ίδρυση νέα σχολή στην Ν. Ορεστιάδα. Είναι η δημόσια επένδυση που μπορούμε να προσδοκούμε «εδώ και τώρα» στην περιοχή μας.
3. Συμφωνία μετά από διαβούλευση απ’ όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για συναινετικές διαδικασίες παραχώρησης κατάλληλων οικοπέδων και την άμεση έναρξη των ΣΔΙΤ που αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
4. Έναρξη διαλόγου με τον Εμπορικό Σύλλογο για καθιέρωση προσφορών και προωθητικών ενεργειών, από τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Στόχος, να τονωθεί η τοπική αγορά και να συνεχιστεί η «ένεση ρευστότητας» στις μικρές επιχειρήσεις και μετά τις «Εκπτώσεις».
5. Πρωτοβουλία του Δήμου για συστηματική ενημερωτική καμπάνια προς το καταναλωτικό κοινό της ευρύτερης περιφέρειας, σε συνεργασία με τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την προβολή των τοπικών προϊόντων, την στήριξη των τοπικών προμηθευτών-επαγγελματιών καθώς και τη διαφήμιση των ευκαιριών της Τοπικής Αγοράς.
6. Στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου με τον Εμπορικό Σύλλογο, μπορεί να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα καταναλωτικής πίστης από τα τοπικά καταστήματα, για την προσέλκυση φοιτητών και στρατιωτικών ως προς τις προμήθειες πρώτης εγκατάστασης.
7. Άμεση αξιοποίηση από το δήμο και τα νομικά του πρόσωπα των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δίνοντας προτεραιότητα στους μακροχρόνια άνεργους, τα ΑΜΕΑ και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
8. Ρύθμιση των παλιών οφειλών των επαγγελματιών προς το δήμο, αλλά και άμεση διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του δήμου προς ιδιώτες και τοπικές επιχειρήσεις.
9. Δραστική περικοπή των δραστηριοτήτων επικοινωνιακού χαρακτήρα (δεξιώσεις, συναυλίες, κτλ) και μείωση χρόνου και κόστους υλοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων (Ορέστεια, κτλ). Με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιτευχθεί, θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θ’ αναφερθεί παρακάτω.
10. Ενιαία υπηρεσία προμηθειών για το Δήμο και όλα τα Νομικά Πρόσωπα. Η παρούσα ενέργεια θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για αξιοποίηση σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα (προγράμματα απασχόλησης, κτλ).

Οι κινήσεις που προτείνεται να γίνουν από το Δήμο μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα.
Η μείωση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΟ, η παραχώρηση οικοπέδων για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, η παραχώρηση οικοπέδου και ανέγερση κτιρίου για την υπό ίδρυση Σχολή, η ρύθμιση των παλιών οφειλών των επαγγελματιών προς το δήμο, η περικοπή των δραστηριοτήτων επικοινωνιακού χαρακτήρα (δεξιώσεις, συναυλίες, κτλ) και η μείωση χρόνου και κόστους υλοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων (Ορέστεια, κτλ), η αξιοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την απασχόληση, είναι ζητήματα που μπορεί ο Δήμος να τα αποφασίσει, να τα δρομολογήσει και να τα υλοποιήσει. Για τις υπόλοιπες προτάσεις, αξιόλογες κι αυτές, που χρειάζονται την τοποθέτηση και δραστηριοποίηση του εμπορικού κόσμου θα αναμένουμε να δούμε τη θέση του.

Αγώνας και αγωνία για το Νομό!!!

Ποιός Νομαρχιακός Σύμβουλος αποχώρησε νωρίς νωρίς από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να προλάβει να παραστεί σε εκδήλωση γυναικών, που εκείνη τη μέρα είχαν τη γιορτή τους; Ανέπτυξε, άραγε, στο χαιρετισμό πόσο πολύ αγωνιά και αγωνίζεται;

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας στις 11 Μαρτίου

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ είπε...

Συνεδριάζει αύριο (Τετάρτη 11 Μαρτίου) στις 6 το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο της Ορεστιάδας με 40 θέματα στην ημερήσια διάταξή του.
Δεύτερο, κατά σειρά, θέμα προς συζήτηση είναι ο προϋπολογισμός της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης Ορεστιάδας για το 2009. Είναι το ποσό των 210.000€, όπου από το συγκεκριμένο ποσό των εσόδων ο δήμος επιχορηγεί την Τηλεόραση με 100.000€ και τα υπόλοιπα 110.000€ είναι από διαφημίσεις, Νομαρχία, Περιφέρεια ΑΜΘ, ΤΕΔΚ, ΟΠΑΠ, κ.α. Είναι ο χαμηλότερος-μειωμένος προϋπολογισμός των τελευταίων ετών για τη Ραδιοτηλεόραση...
Ακόμη σημαντικά είναι άλλα δύο θέματα, αυτό των δικαστικών φυλακών ύστερα απο γραπτό αίτημα του δικηγορικού συλλόγου Ορεστιάδας και αυτό των νέων κοιμητηρίων που ενδιαφέρει πολύ κόσμο και ζητούσε επανειλημμένα η αντιπολίτευση νάρθει στο δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Νομαρχιακό Συμβούλιο! Τι είναι αυτό;

Δυστυχώς για άλλη μία φορά οι αποφάσεις του ΝΣ φαίνεται πως για κάποιους είναι είτε κενό γράμμα είτε προϊόντα προκατασκευής.
Στη χθεσινή συνεδρίαση το 1ο θέμα αφορούσε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού. Σ’ ένα σημείο της πολυσέλιδης εισήγησης εγγραφόταν δέσμευση ποσού 1.000.000 ευρώ περίπου για τη μισθοδοσία 30 απολυμένων δημοτικών επιχειρήσεων. Με ομόφωνη απόφαση του ΝΣ, πριν από αρκετούς μήνες προσελήφθησαν σε προσωποπαγείς θέσεις απολυμένοι δημοτικών επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι η μισθοδοσία τους θα βάραινε το Υπουργείο Εσωτερικών. Το δεδομένο αυτό άλλαξε.
Το ΝΣ ούτε ενημερώθηκε ούτε ξανασυζήτησε το θέμα ούτε φυσικά άλλαξε η προηγούμενη απόφαση σε κάτι. Παρά ταύτα ήρθε εισήγηση για εγγραφή της δαπάνης. Είναι προφανής η περιφρονητική, δίκην κενού γράμματος, αντιμετώπιση των αποφάσεων.
Για το ίδιο θέμα την Παρασκευή 6 Μαρτίου ο Νομάρχης Έβρου και ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης παραχώρησαν συνέντευξη ανακοινώνοντας τη λύση του προβλήματος με την πρόσληψη 15 απολυμένων στη Νομαρχία και 12 στο Δήμο Αλεξ/πολης.
Διέφυγε του κ. Νομάρχη ότι η Νομαρχία δεν είναι ούτε προσωπικό του μαγαζί ούτε της παράταξής του. Στοιχειώδης σεβασμός στη λειτουργία των οργάνων θα υπαγόρευε την κατάθεση της πρότασης στο ΝΣ και στη συνέχεια υλοποίηση της όποιας απόφασης. Έγινε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της αγωνίας και του αδιεξόδου που βρίσκονται οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι για προσωπικά, παραταξιακά οφέλη.
Στην ουσία του προβλήματος, που βέβαια μόνο παρενθετικά και εξ αφορμής της τροποποίησης του προϋπολογισμού συζητήθηκε ενώ θα έπρεπε ν’ αποτελέσει ξεχωριστό θέμα, ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε από την παράταξη της «αντιπολίτευσης» είχε να κάνει με την συνολική αντιμετώπισή του. Τέθηκε δηλαδή η ερώτηση τι θα γίνει με τους επόμενους εργαζόμενους που θα περιέλθουν στην ίδια θέση. Τέθηκε η ερώτηση αν έχει τη δυνατότητα η Νομαρχία να δίνει αυτή τη λύση σε κάθε περίπτωση. Και βέβαια καθόλου δεν εναντιώθηκε, όπως παρουσιάστηκε από κάποια μέσα, κατηγορηματικά κατά της πρόσληψης των συγκεκριμένων απολυμένων.
Υπήρξε μια πλειοδοσία ευαισθησίας, μια τεχνητή ένταση για να αποφύγει η «συμπολίτευση» να απαντήσει ή να απολογηθεί για τον απαξιωτικό, αν όχι πραξικοπηματικό, τρόπο λειτουργίας της.
Επιπλέον είναι να απορεί κανείς για το πώς θα μπορούσε να εξοικονομηθεί με περικοπές στα λειτουργικά ένα τόσο μεγάλο ποσό, όπως δηλώθηκε ότι θα γινόταν. Να υποθέσουμε ότι γίνονται τόσο μεγάλες σπατάλες;

Νομαρχιακό Συμβούλιο, Κυριακή 8/3/09

Υπερψηφίστηκε από τους Συμβούλους της «πλειοψηφούσας» παράταξης το Πρόγραμμα Επενδύσεων όπως ακριβώς είχε κατατεθεί και φαίνεται σε προηγούμενη ανάρτηση. Παρά την παράθεση επιχειρημάτων για μια διαφορετική προσέγγιση του στόχου της ανάπτυξης με έμφαση στον Αγροτικό Τομέα (Γεωργική Σχολή, σύμπραξη με τις Πανεπιστημιακές Σχολές της Ορεστιάδας στην έρευνα, αξιοποίηση των λυμάτων των βιολογικών καθαρισμών στην άρδευση, κ.λ.π.), αλλά και σε άλλους τομείς όπως η Εκπαίδευση (χρηματοδότηση καινοτόμων δράσεων σαν τα 314 προγράμματα που εκπονούνται στα σχολεία του Νομού), δεν άλλαξε τίποτα στην αρχική εισήγηση.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Κατάρτιση Προγράμματος Επενδύσεων

Στο προγραμματισμένο, τελικά, για την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009 Νομαρχιακό Συμβούλιο το 7ο θέμα αφορά στην «Κατάρτιση Προγράμματος Επενδύσεων από έσοδα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), έτους 2009». Το θέμα είναι σοβαρό μια και καθορίζει την πολιτική που θα ακολουθήσει η Νομαρχία, τις προτεραιότητες που τίθενται, την προοπτική ανάπτυξης ή απλής διαχείρισης και θα έπρεπε να απασχολήσει το Ν.Σ. σαν μοναδικό κι όχι μεταξύ 24 θεμάτων.
Η συνολική πίστωση που κατανέμεται σε νέα έργα ή σε ενίσχυση συνεχιζόμενων ανέρχεται στο ύψος των 2.825.208,34 ευρώ και η εισήγηση του αρμόδιου Αντινομάρχη, Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αγροτικού Τομέα, Ανάπτυξης & Υποδομών κατά τομέα είναι η εξής :

Αγροτικός Τομέας 22,33% (Γεωργία 6,40% & Εγγειοβελτιωτικά 15,93%)
Συγκοινωνιακά 0%
Τουρισμός-Πολιτισμός-Αθλητισμός 37,97%
Εκπαίδευση 3,54%
Υγεία-Πρόνοια 10,94%
Περιβάλλον 0,50%
Δημόσια Διοίκηση 6,10%
Διάφορα 18,62%

Είναι προφανής η «φιλοσοφία» της πρότασης που δίνει έμφαση στην τουριστική προβολή του Νομού, μια κατεύθυνση που από το 2006 μέχρι και το 2009 απορροφά 1.724.175 ευρώ(!), ενώ για το επόμενο έτος προτείνεται και το ποσό των 100.000 ευρώ για Συμμετοχή σε Εκθέσεις (Εσωτερικό-Εξωτερικό), όσο δηλαδή ολόκληρο το ποσό για την Εκπαίδευση, η οποία είναι και πάλι ο «φτωχός συγγενής».

Η εμμονή στον τουριστικό τομέα μας έχει κοστίσει πολλά χρήματα. Έχει όμως μετρηθεί το αποτέλεσμα; Είναι άραγε η προβολή του τόπου μας αρκετή συνθήκη αύξησης του αριθμού των επισκέψεων ή μήπως πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη βελτίωση των υποδομών, όπως η καλυτέρευση του οδικού δικτύου, η συχνότητα και η ποιότητα των συγκοινωνιών, η εικόνα των επισκέψιμων χώρων και η δημιουργία νέων, η παρεχόμενες υπηρεσίες και να στοχεύσουμε στον θεματικό τουρισμό;
Απορίας άξιο και το πώς ένας αγροτικός, κατά βάση, Νομός διαθέτει στον αγροτικό τομέα το 1/5 περίπου του διατιθέμενου ποσού και μόλις το 59% του αντίστοιχου του Τουρισμού-Πολιτισμού-Αθλητισμού.
Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει εκτενής ανάλυση, κριτική και κατάθεση προτάσεων είτε γενικών είτε εξειδικευμένων σε μια μόνο ανάρτηση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να το κάνουμε στη συνέχεια. Άλλωστε θα τοποθετηθεί η «αντιπολιτευόμενη» παράταξη στο Ν.Σ. και θα έχει κι αυτό την αξία του.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα του Διδ/χου

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2010.
Σιναπίδης Στέφανος
Αγαπητοί δημότες του Δήμου Διδυμοτείχου

Η επίλυση των προβλημάτων του Διδυμοτείχου και η εξεύρεση ιδεών και τοπικών δράσεων που υλοποιούμενες θα οδηγήσουν στην οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη, περνάει μέσα από την δημιουργία μιας νέας ομάδας συμπολιτών μας που για να γίνει ελκυστική και αξιόπιστη και να διοικήσει μελλοντικά, πρέπει να ανασυνθέσει και να εκφράσει την νέα πλειοψηφία που διαμορφώνεται στην τοπική κοινωνία μας και αποτελεί την νέα ραχοκοκαλιά του Διδυμοτείχου και των χωριών του.
Το Διδυμότειχο είναι ένα μεγάλο «γωνιακό μαγαζί» που δεν ανήκει σε κανένα, και δεν μπορεί να προσδιορίζεται και να διοικείται από ευκαιριακούς ενοικιαστές, που θέλουν μόνο να εκμεταλλευτούν την υλική και άυλη αξία του, για να την χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την εξυπηρέτηση του εαυτού τους και των «κολλητών» τους.
Οι προηγούμενες σχολές των «κυνικών» της εξουσίας, δηλ. των δημοτικών παρατάξεων που άσκησαν την τοπική πολιτική ως έκφραση της ιδεολογίας των «κολλητών» και της «αρπαχτής», η πολιτική της πλειοδοσίας, των μεσαζόντων, του μακιαβελισμού και του πόκερ των εκλογών («αυτά και άλλα τόσα» για την κατάληψη της εξουσίας), πρέπει να αποδοκιμαστεί και να εκλείψει πολύ καιρό πριν έρθουν οι επόμενες εκλογές, αν είναι δυνατόν και από σήμερα από το 2009.
Γιατί μία ήττα στις επόμενες εκλογές, θα είναι η ήττα μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς των σαραντάρηδων, που θα οδηγηθεί αν συμβεί αυτό σε πολιτική αποστρατεία, υποκύπτοντας στις πολιτικές «πριμαντόνες» της προηγούμενης γενιάς που έχουν μηδενικό πολιτικό εκτόπισμα και χαρακτηρίζονται από την ιδεολογία της αιώνιας «νιρβάνας», όπως αυτή καταγράφεται στην ανυπαρξία έργων και δράσεων για την πόλη του Διδυμοτείχου.
Να γυρίσει οριστικά πολιτική σελίδα η πόλη αυτή και να εξαλείψει τον καθεστωτισμό που ρίζωσε σαν ένα ολόκληρο πλέγμα σχέσεων με αναφορά την διάρθρωση και το σύστημα της εξουσίας, δηλ.το χρήμα και τα προνόμιά της.
Η κοινωνικά υγιής πλειοψηφία των τοπικών δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, πρέπει να μεταμορφωθεί σε πολιτική πλειοψηφία καταδικάζοντας τα πολιτικά «μαμούθ» που τα τελευταία χρόνια εγκαταβιούν στον κορμό της τοπικής εξουσίας.
Να επιτρέψουμε επιτέλους σε πολίτες διαφορετικούς, μη διαπλεκόμενους, ανεπιθύμητους μέχρι τώρα στα τοπικά πολιτικά πράγματα, οι οποίοι ήταν οι παρίες μέχρι τώρα στο σύστημα αξιών και στους μηχανισμούς της τοπικής πολιτικής πραγματικότητας, να εκφραστούν και να ενταχθούν. Να τους δοθεί επιτέλους ένα πολιτικό βήμα.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μία τοπική υπερκομματική συμφιλίωση των πολιτών του Δήμου Διδυμοτείχου.
Η εξουσία τιμωρεί μία φορά αυτούς που δεν την κατέχουν
δύο φορές αυτούς που υποτάσσονται,
και τρεις φορές αυτούς που δεν την διεκδικούν
ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Πρώτες Βοήθειες από τον ΕΕΣ

Το Περιφερειακό Τμήμα Διδ/χου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες για εκπαιδευτικούς της περιοχής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Διδ/χου από 4 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2009 ως ακολούθως:
α. Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009
Γενικά περί Πρώτων Βοηθειών - Φαρμακείο - Τραύματα - Αιμορραγίες - SHCOK
Εκπαιδευτές: Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Ιατρός Δντής Ιατρικής Υπηρεσίας και Κιουμουρτζή Ευαγγελία, Νοσηλεύτρια του Γ. Ν. Νοσοκομείου (ΓΝΝ) Διδ/χου.
β. Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009
Απώλεια αισθήσεων - Έμφραγμα - Επιληψία
Εκπαιδευτής: Σιναπίδης Στέφανος, Ιατρός
γ. Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009
Εγκαύματα - Ηλεκτροπληξία - Ηλίαση - Θερμοπληξία - Υποθερμία
Εκπαιδεύτρια: Καραμπελιώτη Τριάδα, Νοσηλεύτρια ΓΝΝ Διδ/χου
δ. Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009
Δήγματα - Δηλητηριάσεις
Εκπαιδεύτρια: Βασιλούδη Βασιλεία, Νοσηλεύτρια ΓΝΝ Διδ/χου
ε. Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009
Βλάβες αρθρώσεων - Κατάγματα
Εκπαιδευτής: Καλαϊτζής Ευάγγελος, Ιατρός
στ. Τετάρτη 1 Απριλίου 2009
Ξένα σώματα - Πνιγμός - Πνιγμονή - ΚΑΡΠΑ
Εκπαιδευτής: Παπανδρούδης Ανδρέας, Διδάκτωρ Ιατρός

Ώρες εκπαίδευσης για τους εκπ/κούς Δευτεροβάθμιας 17.00΄- 18.30΄ και για τους εκπ/κούς της Πρωτοβάθμιας 19.00΄- 20.30΄.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Ν.Σ.

Έχουμε κληθεί τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου σε Τακτική Συνεδρίαση το Σάββατο 7 Μαρτίου και ώρα 10.00΄ με 24 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Συμπίπτει, όπως φαίνεται, η συνεδρίαση με τον εορτασμό των πολιούχων της Ορεστιάδας Αγίων Θεοδώρων. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου, είναι φυσικό να μην παραστούν νομαρχιακοί σύμβουλοι στις εκδηλώσεις της πόλης.
Ενημέρωση για την ημερήσια διάταξη σε επόμενη ανάρτηση.
Καλή σαρακοστή σε όλους.