Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ειδικά Σχολεία Ορεστιάδας ; (3)

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2009 συζητήθηκε το θέμα «Κατασκευή Ειδικού Σχολείου Δήμου Διδυμοτείχου της Ν.Α. Έβρου».
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η φημολογία που ήθελε να προκρίνεται η κατεδάφιση του Δημοτικού Σχολείου Σοφικού και η ανέγερση στη θέση του Ειδικού Σχολείου Διδ/χου.
Διαφώνησα με την προοπτική αυτή, γιατί όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα στέγης των Ειδικών Σχολείων Ορεστιάδας άμεσα, αλλά το παραπέμπει στο μέλλον και μάλιστα με άγνωστο χρονοδιάγραμμα αφού θα εξαρτάται από την επόμενη χρηματοδότηση αν και όταν χορηγηθεί.
Οι φορείς που συμφώνησαν με τη λύση «Σοφικό» το έκαναν προτάσσοντας το συμφέρον των Ειδικών Σχολείων και των μαθητών τους, παραβλέποντας άλλα θέματα που, ενδεχομένως, να οδηγούσαν σε μια λογικά αρνητική στάση. Οποιαδήποτε αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε να τεθεί υπόψη τους και να επανεξεταστεί.
Φαίνεται, όμως, πως για κάποιους προέχει να γίνει εκεί με όποιο κόστος. Για άλλους να γίνει εκεί ως λάφυρο από τη γείτονα πόλη που δεν κατάφερε να βρει λύση. Ενδιαφέρεται άραγε κανείς εξ αυτών για την ταλαιπωρία, τη δοκιμασία, την απογοήτευση των μαθητών των Ειδικών Σχολείων και των γονέων τους;
Οι φορείς που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα, όπως ο Δήμος Ορεστιάδας, οι Σύλλογοι Γονέων, ο εκπαιδευτικός κόσμος της περιοχής πρέπει να πάρουν θέση. Συμφωνούν με τη συνέχιση της ιδέας «Σοφικό» μολονότι τα δεδομένα άλλαξαν; Έχουν την υπομονή και το κουράγιο να αναμένουν εξελίξεις σ’ ένα θέμα που κάποιοι το χειρίζονται σαν να τους ανατέθηκε εν λευκώ κι όπου βγει; Συμφωνούν με τη διαδικασία της υφαρπαγής της συναίνεσής τους για άλλη λύση και εφαρμογή άλλης χωρίς να ερωτηθούν;
Είναι λυπηρό ένα θέμα τόσο ευαίσθητο, αφού αφορά ανθρώπους με αναπηρία, να μη μας βρίσκει όλους ενωμένους να στοχεύουμε στην ίδια προοπτική.
Στην τοποθέτησή μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο επισήμανα τον βέβαιο κίνδυνο να μη λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων Ορεστιάδας (;) τα αρκετά επόμενα χρόνια, αν δεν επανεξετάσουμε το θέμα και δεν πάμε σε ανέγερση σε άλλο χώρο προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τα 5 εκ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί. Καταψήφισα την εισήγηση του κ. Επάρχου. Το ίδιο έκανε και ο κ. Γκουγκουσκίδης Θεόδωρος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υπερψήφισαν. Απόντες ήταν οι κ. Ιωαννάκης και Γαλαζούλας.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ειδικά Σχολεία Ορεστιάδας (2)

Μετά την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη στο Νομό μας το Νοέμβριο του 2008 δημιουργήθηκε η βάσιμη ελπίδα, λόγω του ποσού των 5 εκ. ευρώ που διατέθηκε, ότι σύντομα θα λυνόταν το στεγαστικό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων Ορεστιάδας (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, ΕΕΕΕΚ) με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα κτίρια του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Σοφικού.
Τον Φεβρουάριο (27/2) είχα εκθέσει την άποψή μου και σκέψεις σε ανάρτηση με το ίδιο θέμα, τοποθετούμενος θετικά στην προοπτική εξέλιξης των υποδομών του Σοφικού σε σύγχρονα διδακτήρια και χώρους φιλοξενίας μαθητών και ατόμων με αναπηρία, δεδομένης της αδυναμίας του Δήμου Ορεστιάδας να υποδείξει κατάλληλο χώρο στην πόλη επί 19 χρόνια.
Εσχάτως, όμως, φημολογείται ότι εξετάζεται σοβαρά η κατεδάφιση του Δημοτικού του Σοφικού και η ανέγερση νέου κτιρίου. Το νέο αυτό δεδομένο, αν ισχύει, θέτει σε άλλη βάση τη συζήτηση για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος και προκαλεί απορίες.
Το ποσό που εγκρίθηκε ενδεχομένως να ήταν αρκετό για τις παρεμβάσεις, αλλά να αποδειχθεί ανεπαρκές για κατεδάφιση και ανέγερση. Σ’ αυτή την περίπτωση, που σημαίνει χρονοβόρες διαδικασίες και αβεβαιότητα χρηματοδότησης, γιατί να εμμείνουμε στον αρχικό σχεδιασμό και να μην εξετάσουμε την κατασκευή σε άλλο χώρο; Οι παράγοντες που πρότειναν τη λύση Σοφικού γνώριζαν ή υποπτεύονταν ή, ακόμη χειρότερα, σχεδίαζαν την φημολογούμενη εξέλιξη;
Αν πρόκειται να δαπανηθεί μέρος του συγκεκριμένου ποσού για κατεδάφιση ενός κτιρίου σχετικά νέου και φαινομενικά ασφαλούς, θεωρώ είναι προτιμότερο, χωρίς να είμαι μηχανικός, να εξετάσουμε την προοπτική κατασκευής του συγκροτήματος σε άλλο χώρο. Εκτός και αν το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο, οπότε εγκληματούμε επιτρέποντας τη λειτουργία σήμερα του Νηπιαγωγείου Σοφικού.
Ο Δήμος Ορεστιάδας, έστω και τώρα, έχοντας προφανές ενδιαφέρον αλλά και υποχρέωση που προκύπτει από την αναλογία μαθητών (23 από Ορεστιάδα και 5 από Διδ/χο), να παρέμβει ώστε να αξιοποιηθούν κατά το μέγιστο δυνατό τα χρήματα και να λυθεί σύντομα το πρόβλημα στέγασης των Ειδικών Σχολείων, πριν εμφανιστούν και άλλα τυπικά ζητήματα ονομασίας, αρμοδιοτήτων κλπ, για τα οποία οι ενδείξεις συνεννόησης μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικές.
Διαφαίνεται η ανάγκη να κινηθούν ο Δήμος, οι σχετικοί με τα ΑΜΕΑ φορείς, η εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε εμπλεκόμενος στην κατεύθυνση καταρχήν της επανεξέτασης της πρότασης για το Σοφικό και στην, με προϋποθέσεις, συνέχισή της ή σε επαναπροσδιορισμό του στόχου. Χώροι μπορούν να εξευρεθούν. Θα μπορούσε π.χ. να χρησιμοποιηθεί δημοτική έκταση 30 στρεμμάτων περίπου μεταξύ Λεπτής και Νεοχωρίου, που ανήκε στην Κοινότητα Νεοχωρίου ή και να αγοραστεί κατάλληλος χώρος στις παρυφές της πόλης στοιχίζοντας, εκτιμώ, πολύ λιγότερο από τη κατεδάφιση του κτιρίου του Σοφικού, που θα παραμείνει για άλλη χρήση στο μέλλον.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Τι σημαίνει παραίτηση;

Παραίτηση (η) ουσ., [αρχ. παραίτησις] εκούσια εγκατάλειψη δικαιώματος, θέσης, αξιώματος». Αντιγράφω τον ορισμό από λεξικό Τεγόπουλου - Φυτράκη, γιατί νιώθω ότι εσχάτως τείνουμε, στην Ελλάδα και δη στην πολιτική σκηνή της χώρας, να ξεχάσουμε τις έννοιες.
Τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικά και περιλαμβάνουν έναν κυβερνητικό βουλευτή και έναν, εξ αδιαιρέτου, αρχηγό κόμματος.

Ο εξ Αργολίδος Γιάννης Μανώλης, δήλωσε, προ ημερών, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ότι θα παραιτηθεί... αλλά τον Σεπτέμβριο. Η παραίτησή του μοιάζει με μεταχρονολογημένη επιταγή, μπορεί να πληρωθεί στο γκισέ του ταμείου, μπορεί όμως να μείνει και ακάλυπτη. «Μα είναι δυνατόν να ανακαλέσει την παραίτηση;» θα ρωτήσετε. Γιατί όχι, η ελληνική σκηνή βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων. Επί του παρόντος, ο κ. Μανώλης παραμένει στο κόμμα, με την πολιτική του οποίου διαφωνεί, υπό τον πρωθυπουργό, τις επιλογές του οποίου κρίνει αρνητικά, προκειμένου, όπως λέει, να υπερασπισθεί καλύτερα τον εαυτό του από τις επιθέσεις. Ποιες επιθέσεις, άραγε, θα υφίστατο αν παραιτείτο άμεσα και και χωρίς ημερομηνία λήξεως; Πιθανολογώ, καμία.

Ο πολιτικός αρχηγός δε, ο εκ Τήνου ορμώμενος Αλέκος Αλαβάνος, δηλώνει κι αυτός την Τετάρτη ότι θα παραιτηθεί αλλά στη συνέχεια εμφανίζεται να το... ξανασκέφτεται ή, τέλος πάντων, να το θέτει υπ’ όψιν των πολλών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Γόνος πολιτικής οικογένειας, με παππού και πατέρα, επίσης, βουλευτές, ο κ. Αλαβάνος φέρεται να είχε διατυπώσει αντίστοιχες τάσεις παραίτησης ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε συζητήσεις που είχε με στενούς του συνεργάτες. Αρα, αν δεν πρόκειται για μια εσωκομματική τακτική κίνηση με στόχο τον, άλλο πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα -κάτι που θα φανεί τις λίγες επόμενες ώρες- αποτελεί μια σκέψη που αν μη τι άλλο είχε ένα ποσοστό ωρίμανσης. Ο,τι κι αν συμβαίνει, πάντως, το «μπρος-πίσω» του κ. Αλαβάνου αναμένεται να το πληρώσει, ακόμη πιο ακριβά, το συμπαθές κόμμα της Αριστεράς.

Και οι δύο περιπτώσεις που προανέφερα, όπως και δεκάδες ακόμη εικονικές παραιτήσεις που υποβάλλονται είτε για την έξωθεν καλή μαρτυρία είτε για να μην γίνουν αποδεκτές, εντείνουν την αποστροφή της κοινής γνώμης έναντι της πολιτικής. Και τούτο διότι, οι παραιτήσεις στην πολιτική μοιάζουν να μην είναι εκούσιες και, κυρίως, να μην οδηγούν σε ουσιαστική «εγκατάλειψη δικαιώματος, θέσης, αξιώματος», κατά το λεξικό. Αποτελούν, πλην εξαιρέσεων, τμήμα ενός πολιτικού παιγνίου που μοναδικό στόχο έχει οι «παραιτούμενοι» είτε να «ξεπλύνουν» τις ευθύνες τους, όπως πιθανά θα κατηγορηθεί ο κ. Αλαβάνος αν τη Δευτέρα, παραιτούμενος δεν διατυπώσει αυτοκριτική, είτε να επιδιώξουν μια καλύτερη θέση στην κομματική σκακιέρα, όπως λέγεται ότι επιδιώκει ο κ. Μανώλης.

(Το σχόλιο είναι του Γιώργου Π. Τερζή στην Καθημερινή της 19ης Ιουνίου 2009)

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

O Πανευρωπαϊκός Αριθμός Εκτάκτου Ανάγκης

O ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΙΝΑΙ 112 που είναι ενιαίος για Αστυνομία, Ασθενοφόρο ή Πυροσβεστική και αντικαθιστά όλους τους αριθμούς που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα.
Ελλιπής η ενημέρωση για τον πανευρωπαϊκό αριθμό 112. Ελλιπής φαίνεται να είναι η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τον πανευρωπαϊκό αριθμό 112, την υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης (αστυνομία, ασθενοφόρο, πυροσβεστική), σύμφωνα με έρευνα της Εurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Βάσει των στοιχείων της έρευνας, στην Ελλάδα, μόνο το 4% των πολιτών γνωρίζει ότι το 112 καλεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ, ενώ μόνο το 1% έχει χρησιμοποιήσει τον αριθμό αυτό.
Η κλήση του αριθμού 112, είτε από σταθερό, είτε από κινητό τηλέφωνο, είναι δωρεάν, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος. Η λειτουργία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν την ακριβή θέση του ατυχήματος.
Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, μόνο το 22% των πολιτών της ΕΕ γνωρίζει ότι ο αριθμός κλήσης για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ είναι το 112. Tα χαμηλότερα ποσοστά των πολιτών που γνωρίζουν την υπηρεσία 112, σημειώνονται στην Ελλάδα (4%), την Ιταλία και την Αγγλία (6%), στην Κύπρο και τη Μάλτα (11%). Αντιθέτως, τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Τσεχία (58%, 53% και 52% αντιστοίχως).
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, ο αριθμός 112 προστέθηκε σε προγενέστερους αριθμούς υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ λίγες είναι οι χώρες στις οποίες το 112 υπήρχε, αρκετές δεκαετίες πριν, ως εθνικός αριθμός κλήσης για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες χρειάστηκε να καλέσει έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης κατά την τελευταία πενταετία. Το 40% περίπου αυτών των κλήσεων έγινε προς το 112.
Δύο στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι σήμερα ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για το 112, ενώ εκεί όπου ο κόσμος αναγνωρίζει το 112 ως εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, μόνο το 22% γνωρίζουν ότι μπορούν να καλέσουν τον εν λόγω αριθμό για όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και από οποιοδήποτε σημείο εντός της ΕΕ. Επιπλέον, το ποσοστό των ερωτηθέντων που ενημερώθηκαν σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο κυμαινόταν από 6% στη Δανία και την Ελλάδα έως 56% στην Τσεχία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι εθνικές αρχές των κρατών-μελών πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες τους για την πανευρωπαϊκή υπηρεσία 112.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Οδηγίες για ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές από το Χαμόγελο του Παιδιού

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει λάβει πολλά μηνύματα από γονείς που ζητούν συμβουλές ώστε να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Έτσι έχει δημιουργήσει ένα κατάλογο σύντομο, με συμβουλές ασφαλείας. Οι γονείς που έχουν συγκεκριμένα ερωτήματα ωστόσο είναι ευπρόσδεκτοι να συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα ή να καλούν στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.
Η ασφάλεια των παιδιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο την ηλικία τους.
* Το καλοκαίρι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, συχνά σε μπαλκόνια και συχνά με τις πόρτες ανοιχτές ή χωρίς να έχουμε κλειδώσει. Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μόνα τους χωρίς επιτήρηση στο μπαλκόνι. Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα μπαλκόνια να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλή - ότι τα κάγκελα του μπαλκονιού δεν έχουν ανοίγματα από τα οποία μικρά παιδιά χωράνε να περάσουν, ότι δεν υπάρχουν κομματάκια ή σημεία στα οποία μπορούν να σκαρφαλώσουν και ότι δεν υπάρχουν έπιπλα ή άλλα αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σκαρφαλώσουν. Η παρουσία του ενήλικα στο μπαλκόνι κρίνεται απαραίτητη.
* Τους καλοκαιρινούς μήνες ταξιδεύουμε περισσότερο και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μικρότερα παιδιά πρέπει πάντα να ταξιδεύουν στα ειδικά καθίσματα αυτοκινήτου και τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε ζώνη ασφαλείας. Αυτό πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η απόσταση. Η ασφάλεια συμπεριλαμβάνει να φοράνε σωσίβιο όταν ταξιδεύουμε με σκάφος, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά στην ακτή βρισκόμαστε ή το πόσο ρηχά είναι τα νερά. Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν πάντα μπρατσάκια όταν παίζουν στην παραλία.
* Για τα μικρότερα παιδιά αυτά που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ακόμη, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παραλιες και σε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία. Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν συνέχεια οπτική επαφή με το παιδί τους.
* Από μικρή ηλικία οφείλουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι πρέπει να σέβονται το νερό και ότι δεν μπορούν να μπούν στην θάλασσα χωρίς την επιτήρηση από ενήλικα ή τη συνοδεία ενός ενήλικα. Επίσης πρέπει να μάθουν πάντα να φοράνε μπρατσάκια όταν είναι κοντά στο νερό. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ξέρει να μην πλησιάζει πισίνες, κανάλια ή άλλα σώματα νερού χωρίς την επιτήρηση ενήλικα.
* Από μικρή ηλικία πρέπει να μαθαίνουμε τα παιδιά για τους κινδύνους των αυτοκινήτων. Δεν πρέπει να πλησιάζουν σε δρόμους που έχουν μεγάλη κίνηση. Δεν πρέπει ποτέ να παίζουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τρέξουν στη μέση του δρόμου να κυνηγήσουν μια μπάλα και να μην τους δεί ο διερχόμενος οδηγός.
* Πρέπει πάντα να θέτουμε ένα σημείο συνάντησης. Μόλις φτάσουμε στην παραλία, σε πλατεία, σε παιδική χαρά ή οποιοδήποτε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο, πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο στο οποίο αν χάσει ο ένας τον άλλον θα πάμε για να συναντηθούμε. Για παράδειγμα μόλις φτάσουμε στην παραλια διαλέγουμε ένα κιόσκι ή σκουπιδοτενεκέ και δίνουμε οδηγίες στα παιδιά μας ότι αν μας χάσουν από το οπτικό τους πεδίο να πάνε κατευθείαν στο σημείο αυτό.
* Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι αν χαθούν πρέπει να κοιτάξουν γύρω τους να εντοπίσουν έναν αστυνομικό. Στο παρελθόν συνηθίζαμε να λέμε κάποιον με στολή, αλλά το έχουμε αλλάξει αυτό γιατί υπάρχουν επαγγέλματα που τώρα πια χρησιμοποιούν στολή (όπως κούριερ) και αυτό μπορεί να μπερδέψει ένα μικρό παιδί. Αν δεν δουν έναν αστυνομικό, πρέπει να πλησιάσουν μια άλλη μαμά (μια γυναίκα που συνοδεύει παιδί) και να της πουν ότι έχουν χαθεί. Αν βρίσκονται κοντά σε τηλέφωνο μπορούν να καλέσουν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν από οποιοδήποτε κινητό, σταθερό ή δημόσιο τηλέφωνο και κάποιος θα έρθει άμεσα να τα βοηθήσει.
* Μην αφήνετε τα παιδιά σας μόνα τους σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους ή πάρκα, καθώς δεν αποτελούν ασφαλείς χώρους. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένας υπεύθυνος ενήλικας που επιτηρεί πάντα τα παιδιά όταν βρίσκονται εντός ή εκτός σπιτιού.
* Μαθαίνουμε τα παιδιά μας ότι πρέπει να ξέρουμε που ακριβώς παίζουν και με ποιούς παίζουν. Αν θέλουν να πάνε κάπου αλλού/να μετακινηθούν πρέπει πρώτα να μας το πουν πριν κουνηθούν από το σημείο όπου βρίσκονται. Να σιγουρευθείτε ότι έχετε θέσει κανόνες με τα παιδιά σας όσον αφορά ποιά σπίτια μπορούν να επισκέπτονται χωρίς να είστε και εσείς μαζί και συζητήστε τα όρια του πού μπορούν και δεν μπορούν να πάνε στη γειτονιά. Σαν γονιός πρέπει να έχετε πάντα τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνων των φίλων τους.
* Οταν το παιδί σας φιλοξενεί ένα φίλο στο σπίτι, ρωτήστε και επιβεβαιώστε ότι οι γονείς του γνωρίζουν που βρίσκεται.
* Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ολόκληρο το όνομά τους, τη διεύθυνσή σας και τους αριθμούς τηλεφώνων και πώς να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο. Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο. Επίσης πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να καλέσουν στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.
* Επισημάνετε στα παιδιά σας να έχουν την πόρτα πάντα κλειδωμένη και να μην ανοίγουν την πόρτα ή να μιλήσουν σε οποιοδήποτε έρχεται στην πόρτα όταν βρίσκονται μόνα τους στο σπίτι. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να πουν σε όποιον καλέσει στο τηλέφωνο του σπιτιού ότι είναι μόνα στο σπίτι.
* Ελέγξτε καλά την κατασκήνωση ή άλλα καλοκαιρινά προγράμματα πριν αποφασίσετε να στείλετε τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει έλεγχος στα άτομα τα οποία θα δουλεύουν με τα παιδιά.
* Η πιο σημαντική συμβουλή: να ακούτε τα παιδιά σας και να μιλάτε μαζί τους.
* Αυτό το καλοκαίρι διασκεδάστε με ασφάλεια και μη ξεχνάτε ότι η χρήση της αντιηλιακής κρέμας είναι απαραίτητη μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και κάθε φορά που τα παιδιά μπαίνουν στη θάλασσα.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Από 22 έως 26 Ιουλίου η συνάντηση νέων Άρδας 2009

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ της περιοχής η Οργανωτική Επιτροπή εκδηλώσεων της 15ης συνάντησης νέων Άρδας 2009 και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Βύσσας Παναγιώτης Σιανκούρης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανδρέας Σαραντίδης, η Κυριακή Μπουρμά και η πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Καστανεών Ελένη Χάψαλη.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
"Η συναυλία του μουσικού συγκροτήματος των Scorpions δεν θα πραγματοποιηθεί στην 15η Συνάντηση Νέων Άρδα. Έχοντας στα χέρια μας ένα συμβόλαιο, το οποίο συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από την προηγούμενη διοίκηση με ένα τίμημα που αγγίζει το διπλάσιο του ποσού των άλλων συναυλιών του ιδίου συγκροτήματος ανά την Ελλάδα, ήμασταν υποχρεωμένοι να μην το δεχτούμε ως έχει και να ξεκινήσουμε προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης. Οι όροι του συμβολαίου μονομερώς καταχρηστικοί που σε καμία περίπτωση δεν προστάτευαν την πλευρά του διοργανωτή, δηλαδή εμάς. Έχοντας τη συναίσθηση ότι διαχειριζόμαστε δημόσιες υποθέσεις, δρώντας συλλογικά, σεβόμενοι το συμφέρον των συνδημοτών μας ξεκινήσαμε σειρά συζητήσεων και διαβουλεύσεων για την πραγμάτωση της συναυλίας με όρους ισομερώς κατανεμημένους και για τους δύο συμβαλλόμενους. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε αυτό που ισχύει και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Δυστυχώς οι έτεροι συμβαλλόμενοι ( η εταιρεία που εκπροσωπούσε το συγκρότημα για την συγκεκριμένη συναυλία) δεν ήθελαν να δεχτούν κάτι τέτοιο και προσπάθησαν με κάθε τρόπο από την αρχή να ματαιώσουν τη συναυλία-να επέλθει η λύση του συμφωνητικού. Η πρόθεση τους αυτή υπήρξε σαφής από τις πρώτες κιόλας επαφές. Σεβόμενοι τη νοημοσύνη των συνδημοτών μας, θεσμούς και συλλογικά όργανα, μέσα στα οποία λειτουργούμε και πάνω απ' όλα το κύρος και τον αρχικό στόχο της διοργάνωσης "15η Συνάντηση Νέων Άρδα" μένουμε μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και μεθοδευμένες εντυπώσεις και συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την πραγματοποίηση της "Συνάντησης". Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 22-26 Ιουλίου στις Καστανιές του Δήμου Βύσσας με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες, θέατρο, αθλητικά events και πολλές παράλληλες δράσεις. Ο νέος σχεδιασμός για το μέλλον θα περιλαμβάνει συγκροτήματα και καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας αλλά με όρους ισοτιμίας και οικονομίας και για τις δυο πλευρές και οι οποίες θα είναι συμβατές με το νόημα τις αρχές και την προοπτική θεσμού ο οποίος από το 2010 θα αποκτήσει νέα δυναμική, νέα ανανεωμένη ταυτότητα, κύρος και διευρυμένο χαρακτήρα. Πρωταγωνιστές θα είναι πλέον οι νέοι και όχι άλλοι που θα αποφασίζουν γι' αυτούς. Ο σχεδιασμός θα γίνει με βάση τις αρχές κόστους-οφέλους, οι εκδηλώσεις θα έχουν βιωσιμότητα, χρώμα και περιεχόμενο. Πιστεύουμε ότι θα συνάδει με τον αρχικό σχεδιασμό του θεσμού και τις επιθυμίες των νέων. Θέλουμε να τονίσουμε ακόμα πως εάν οι όροι και οι προϋποθέσεις ήταν ευκρινείς, λειτουργικοί ανταποδοτικοί και επωφελείς για το θεσμό θα ήταν χαρά μας να φιλοξενήσουμε τους Scorpions στον Άρδα. Η διάψευση των προσδοκιών για τη διεξαγωγή της συναυλίας βαραίνει αποκλειστικά τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την υπόθεση η προηγούμενη πρόεδρος (προσωποπαγής και αυθαίρετη νοοτροπία). Το κενό που δημιουργήθηκε ίσως δεν θα καλυφθεί πλήρως (όσον αφορά τον ποσοτικό χαρακτήρα μεγέθους των Scorpions) αλλά η επιλογή που έγινε με τους Δεληβορά-Περίδη-Ρασούλη δίνει ένα άλλο αισθητικό χαρακτήρα και περιεχόμενο που πιστεύουμε ότι συνάδει με το θεσμό, τον τόπο και τις επιθυμίες των νέων".

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Σχολική στέγη

Τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται οι εγγραφές των μαθητών και των νηπίων στις σχολικές μονάδες. Το πρόβλημα των πληθωρικών τμημάτων, που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα, εντοπίζεται και σε σχολεία της πόλης μας.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο με 270 μαθητές, το 6ο με 155 και το 8ο με 307 μαθητές είναι χαρακτηριστικό δείγμα, που καθιστά την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμη δημοτικού σχολείου αναγκαία συνθήκη για την ομαλή εξέλιξη της εκπαίδευσης στο Δήμο.
Δεδομένου ότι οι χώροι ευθύνης των τριών σχολείων είναι όμοιροι και η περιοχή αναπτύσσεται, το νέο αυτό σχολείο, λογικά, θα χωροθετηθεί εντός του τομέα τους.
Το μεγάλο πρόβλημα των Δήμων είναι η εξασφάλιση κατάλληλων οικοπέδων, συνέπεια, πολλές φορές, ελλειπούς προγραμματισμού ή αδυναμίας πρόβλεψης.
Στην περίπτωσή μας, πριν είναι πολύ αργά, πρέπει να δεσμευθεί το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται σήμερα η Κλειστή Αγορά, όπου μπορεί άμεσα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, να κατασκευαστεί το 1ο Νηπιαγωγείο και στη συνέχεια, μετά τη μεταστέγαση του Πρωτοδικείου, να ανεγερθεί στον υπόλοιπο χώρο ένα δωδεκαθέσιο σχολείο.
Η πρόταση καλύπτει τις ανάγκες του 1ου Νηπιαγωγείου, που ασφαλώς και δεν πρέπει να ενταχθεί στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου με όποια μορφή κι αν κάποιοι το σκέφτονται, και αποσυμφορεί τα τρία προαναφερόμενα δημοτικά, αφού το δυναμικό τους θα μοιραστεί πλέον σε τέσσερα σχολεία με περίπου 200 μαθητές το καθένα.
Η διευθέτηση θα γίνει με επανακαθορισμό των ορίων ευθύνης και, αν χρειαστεί, θα αντιμετωπιστεί η αυξημένη αναλογία παιδιών ευπαθών ομάδων που ίσως προκύψει σε κάποια μονάδα.

Αναγνώριση του χρόνου ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Με τις διατάξεις του άρθρου 142 του ν.3655/08 ορίζεται ότι, η μητέρα που είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται απο το άρθρο της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών. Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας την μητρότητας, στην συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, διάρκεια εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον ΟΑΕΔ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω. Δικαιούχοι της ειδικής αυτής άδειας είναι οι εγαζόμενες μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που τελούν σε ενεργό εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, έχουν λάβει το σχετικό επίδομα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και βρίσκονται σε άδεια μητρότητας ή σε ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια 3 1/2 μήνες ή σε κανονική άδεια από την δημοσίευση του ν.3655/2008 (3-4-2008) και μετά. Σύμφωνα λοιπόν με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης στου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές (κλάδου κύριας σύνταξης σε ποσοστό 20%) υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου ( η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 6,67%) και την αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη ( η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 13,33%) που βαρύνει τον οργανισμό. Τα ανωτέρω πρόσωπα δεν ασφαλίζονται κατά το υπόψη χρονικό διάστημα στους κλάδους ασφάλισης του ΟΑΕΔ,ΟΕΕ,ΕΕ. Επίσης οι ημέρες ασφάλισης που προέρχονται από τον χρόνο της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας δεν αναγνωρίζονται κατά τον κανονισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Και τούτο γιατί, όπως είναι γνωστό προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του ανωτέρου κανονισμού απαιτείται πραγματική και κατά κύριο λόγο απασχόληση σε εργασίες ή ειδικότητες που ρητά αναφέρονται στα εδάφια Α και Β του κανονισμού.

Η ευρύτερη εικόνα της κρίσης

Του Πάσχου Mανδραβέλη

Εντάξει! Το πολιτικό σύστημα έχει προβλήματα, αλλά σάμπως το σύστημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα πήγε καλύτερα στις χθεσινές εκλογές; Για δύο ώρες η χώρα έζησε σε κατάσταση εικονικής πραγματικότητας. Όπως έγινε και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ -τότε που εν σώματι τα ΜΜΕ, μας είχαν πείσει ότι η Βαγδάτη θα γίνει Στάλινγκραντ- έτσι και χθες ο ελληνικός λαός άκουσε (αλλά δεν ξέρουμε πόσο πείσθηκε) ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων θα κυμανθεί από 6-7%.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά σάμπως την έκανε καλύτερα το υπουργείο Εσωτερικών; Μετά το οιονεί 6-7% και για άλλες δύο ώρες οι Ελληνες έζησαν σε αντίστροφη εικονική πραγματικότητα. Μέχρι στις 11.30 το βράδυ η διαφορά στο σύνολο της Επικράτειας ήταν το οιονεί 2,1%, όσο χρειαζόταν για να δημιουργηθούν οι αντίθετες εντυπώσεις.
Αλλά μήπως τα πήγαν καλύτερα οι ψηφοφόροι, τους οποίους οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι χαϊδεύουν; Η αποχή δεν είναι μόνο αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Είναι αποτυχία και της ίδιας της κοινωνίας. Αυτή δεν απαρτίζεται από μικρά παιδάκια που κακιώνουν και τρέχουν στις παραλίες για να ξεσκάσουν επειδή έχουν ένα κακό πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες επιλέγουν μεταξύ των 24 κομμάτων που ζήτησαν την ψήφο τους. Κανένα κόμμα φυσικά δεν είναι τέλειο, αλλά και η τελειότητα είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να χαϊδεύουμε αυτιά και ας μιλήσουμε για την αδιαφορία μιας μεγάλης μερίδας ιδιωτών με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης· αδιαφορία την οποία ειρήσθω εν παρόδω- βλέπουμε στους γεμάτους σκουπίδια δρόμους, στα χτισμένα ρέματα και στις πνιγμένες από αυθαίρετα παραλίες.
Η χώρα βρίσκεται σε κρίση και όχι μόνο το πολιτικό της σύστημα. Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Να ορισθούν εκ νέου οι παράμετροί της. Αυτές οι εκλογές εμπεριέχουν μηνύματα. Όχι μόνο για την κυβέρνηση -που εξ όσων ακούσαμε στο χθεσινοβραδινό μήνυμα του πρωθυπουργού, μάλλον δεν κατάλαβε- αλλά για κάθε παράμετρο του συστήματος. Η αντιπολίτευση πρέπει να ψάξει γιατί δεν προσέλκυσε τους απογοητευμένους της κυβέρνησης, η Αριστερά οφείλει να αναρωτηθεί γιατί δεν καρπώθηκε την «ήττα του νεοφιλελευθερισμού», τα ΜΜΕ γιατί κάθε λίγο και λιγάκι δημιουργούν εικονικές πραγματικότητες κι εμείς οι χαϊδεμένοι ψηφοφόροι πρέπει να αναρωτηθούμε ποια ακριβώς κοινωνία θέλουμε. Κι αυτό διότι οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις, ακόμη κι αν ψηφίζουν μόνον αυτοί. Οι υπόλοιποι στις παραλίες, απλώς θα τις λουζόμαστε
...

(Το σχόλιο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 8/6/09 και αναδημοσιεύθηκε στη Γνώμη στις 9/6/09)

Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2009 στο Νομό Έβρου

Περιφέρεια Έβρου

Ενσωμάτωση 429/429 / 100.00 %
Εγγεγραμμένοι 168,880
Ψήφισαν 92,004 / 54.48 %
Έγκυρα 88,907
Άκυρα 1,628 / 1.77 %
Λευκά 1,469 / 1.60 %


Νέα Δημοκρατία 39.02 % 34,693 (48,981) Οι ψήφοι των Ευρωεκλογών 2004
ΠΑ.ΣΟ.Κ 36.47 % 32,424 (34,587)
ΛΑ.Ο.Σ 7.64 % 6,789 ( 3,952)
Κ.Κ.Ε. 4.77 % 4,242 ( 5,401)
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2.82 % 2,505 ( 543)
ΣΥ.ΡΙΖ.Α 2.66 % 2,366 ( 2,151)
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση - Κυνήγι - Ψάρεμα - Παράδοση) 1.52 % 1,347
Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο 0.83 % 737
Οικολόγοι Ελλάδας 0.78 % 691
Δημ. Βεργής ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 0.59 % 522 (700)
Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή 0.44 % 391
Δράση 0.38 % 335
Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας 0.31 % 280
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΚΕ 0.29 % 259 (386)
Ενωση Κεντρώων 0.29 % 258 (491)
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) 0.25 % 220
Α.Σ.Κ.Ε. 0.22 % 193 (314)
Εργατικό Επαναστικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) 0.14 % 127
Ελληνική Ενότητα 0.12 % 109
Κόμμα Φιλελευθέρων 0.11 % 101
Κοινωνία 0.11 % 99
φιλελεύθερη συμμαχία 0.09 % 78
Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο 0.08 % 75 (121)
Ο.Α.Κ.Κ.Ε. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 0.07 % 61 (123)
Λ.ε.υ.κ.ό 3
Κόμμα Νέων 2
Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ)

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Εδώ νόημα, εκεί νόημα... Πού είναι το νόημα;

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για το ύψος της αποχής στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Από κάποιους μάλιστα καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί και ιδεολογικό στίγμα στην επιλογή αυτή.
Το δεδομένο είναι ότι η αποχή δεν μετράει ΠΟΥΘΕΝΑ. Ότι οι απέχοντες, με κανένα τρόπο, δεν μπορούν να θεωρηθούν ενιαία φωνή, αφού άλλωστε είναι ΑΦΩΝΟΙ. Αυθαίρετα θεωρούνται διαμαρτυρόμενοι, ενώ είναι απλώς ΑΜΕΤΟΧΟΙ. Αυθαίρετα υπολογίζονται ως έντονα σκεπτόμενοι και προβληματιζόμενοι, ενώ είναι απλώς ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ.
Την επομένη των εκλογών οι "αναλυτές" θα δώσουν, ο καθένας από το δικό του πρίσμα, τις ετικέτες, θα χρεώσουν προθέσεις, θα αναγνώσουν μηνύματα, θα εξάγουν συμπεράσματα, αυτά που οι απέχοντες θα τους επιτρέψουν με την αποχή τους.
Το βέβαιο είναι ότι όσοι και να πάνε να ψηφίσουν, οι εκλογές θα αναδείξουν αυτό για το οποίο προκηρύχθηκαν, τους 22 ευρωβουλευτές της χώρας.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κάθε πολίτη είναι αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο μάλιστα είναι και πολύ ισχυρό. Η ψήφος μας, στηρίζει, διαμορφώνει, αποτρέπει και παροτρύνει πολιτικές και κόμματα.
Μη συμμετέχοντας στη διαδικασία δηλώνουμε αδιάφοροι και απαθείς πράγμα το οποίο σημαίνει πως αφήνουμε κάποιον άλλον να αποφασίσει, για μας, για τη χώρα, για τα τεκταινόμενα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καλή η αντιγραφή, όταν μνημονεύεται, όμως, το πρωτότυπο...

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, του οποίου η επίσημη
ονομασία είναι "Η Ελευθερία φωτίζοντας τον κόσμο" (αγγλιστί "Liberty
enlightening the World" γαλλιστί "la Liberte eclairant le monde"), είναι ένα
κολοσσιαίο άγαλμα πάνω στην ομώνυμη νησίδα και μέσα στο άνω τμήμα του
Κόλπου της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα αυτό στήθηκε σε ανάμνηση της φιλίας των
λαών των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Το συνολικό του ύψος είναι 93 μέτρα (302 πόδια) μαζί με το βάθρο, και
κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας Μπριτάννικα παρουσιάζει μια γυναίκα να
κηρύττει την ελευθερία. Η γυναίκα αυτή κρατάει έναν πυρσό στο υψωμένο δεξί
της χέρι και μια ενεπίγραφη πλάκα στο αριστερό όπου αναγράφεται η
ημερομηνία 4 Ιουλίου 1776. Ένας ανελκυστήρας ανεβάζει έως το ύψος του
εξώστη και μια ελικοειδής σκάλα οδηγεί σε μιαν εξέδρα παρατηρήσεως πάνω
στο στέμμα που φοράει η Ελευθερία. 0 πυρσός που κρατάει βρίσκεται σε 93
μέτρα ύφος πάνω από την επιφάνεια της θαλάσσης. Στην βάση του αγάλματος
βρίσκεται το Αμερικανικό Μουσείο της Μεταναστεύσεως (American Museum of
Immigration).
Την πρόταση για την κατασκευή του αγάλματος διατύπωσε ένας Γάλλος
ιστορικός, ο Εντουάρ ντε Λαμπουλάιγ, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο.
Συγκεντρώθηκε ένας ικανός αριθμός χρημάτων με εισφορές του γαλλικού λαού
και το έργο άρχισε στη Γαλλία το 1875, υπό την διεύθυνση του γλύπτη
Φρεντερίκ-Ωγκύστ Μπαρτολντί.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε από φύλλα χαλκού, που σφυρηλατήθηκαν με
το χέρι για να πάρουν το επιθυμητό σχήμα και συναρμολογήθηκαν πάνω σε έναν
σκελετό από τέσσερα γιγάντια χαλύβδινα υποστηρίγματα, τον οποίο είχε
σχεδιάσει ο διάσημος από την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ, Αλεξάντρ-
Γκυστάβ Άιφελ.
Το 1885 το περατωμένο άγαλμα, που είχε ύψος 46 μέτρα περίπου (151 πόδια
και 1 ίντσα) και ζύγιζε 225 τόνους, αποσυναρμολογήθηκε και φορτώθηκε για να
μεταφερθεί στην Πόλη της Νέας Υόρκης. Το βάθρο, που κατασκευάστηκε μέσα
από τα τείχη του φρουρίου Γουντ στη νησίδα Μπέντλο, περατώθηκε αργότερα.
Το άγαλμα στήθηκε στο βάθρο του και στις 28 Οκτωβρίου 1886 αφιερώθηκε
στον πρόεδρο Κλήβελαντ.
Την διαχείριση και φροντίδα του αγάλματος είχε στην αρχή η Επιτροπή
Φάρων, επειδή ο φωτεινός πυρσός θεωρήθηκε ως είδος φάρου για τους
ναυτιλλομένους. Επειδή όμως το φρούριο Γουντ εξακολουθούσε να
χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, το άγαλμα μεταφέρθηκε το 1901
στο υπουργείο των Στρατιωτικών.
Το 1924 ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο. Το 1937 το φρούριο Γουντ
αποστρατιωτικοποιήθηκε και το υπόλοιπο νησί ενσωματώθηκε στο μνημείο ως
περιβάλλων χώρος. Το 1956 το νησί Μπέντλο μετονομάσθηκε σε "Νησί της
Ελευθερίας" (Liberty Island) και το 1965 προστέθηκε στο συγκρότημα η
γειτονική νησίδα 'Ελις, άλλοτε σταθμός μεταναστών. Η συνολική έκταση του
χώρου του μνημείου έφθασε έτσι τα 23,63 εκτάρια.
Είπαμε ανωτέρω ότι κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας "Μπριτάννικα"
το άγαλμα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία, υπονοώντας ότι
η γυναίκα αυτή είναι προσωποποιημένη η Ελευθερία.
Αποκρύπτουν όμως συστηματικά ότι και σε αυτό το σημείο η αθάνατος
Ελλάς έχει δώσει για μία ακόμη φορά τα φώτα της. Πράγματι αυτός που
σχεδίασε το άγαλμα της ελευθερίας κάπου αλλού είχε δει την μορφή αυτή. Και η
μορφή αυτή είναι η μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος - Ηλίου.
Ο φωτοφόρος Απόλλων απεικονίζεται με αυτήν
ακριβώς την μορφή. Και ευτυχώς για μας η αθάνατη ελληνική γη της Κορινθίας
μας διέσωσε αυτή την εικόνα για να μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε την
αλήθεια.


Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της
Κορίνθου, περνά όμως απαρατήρητη για τον επισκέπτη που δεν είναι
υποψιασμένος. Βρίσκεται σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο
παραστάσεις. Η μία, στο αριστερό τμήμα, απεικονίζει έναν Άγγελο, μορφή όμοια
και ίδια με αυτήν της Χριστιανικής πίστεως, και είναι κατά τους αρχαιολόγους η
μορφή της θεάς Εκάτης. Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται ρόδακας. Και στην μέση
ω του θαύματος!!! Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, ίδια με αυτήν του
αγάλματος της Ελευθερίας! Η πνευματική ιδιοκτησία είναι πασιφανές σε ποιόν
ανήκει.
Λέγεται από ανθρώπους της Κορίνθου που γνωρίζουν ότι ο διευθυντής της
Αμερικανικής Αρχαιολογικής αποστολής, σώφρων και έντιμος άνθρωπος, έχει
δηλώσει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να έρχονται να προσκυνούν στον χώρο του
Μουσείου όπου η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, διότι είναι η πηγή του
εθνικού u964 τους συμβόλου.
Αν όντως είναι έτσι εύγε στον άριστο άνδρα. Πάντως αποφάσισα να
αποκαλύψω στους συνέλληνες το θέμα και κυρίως στους ομογενείς μας των
ΗΠΑ, για να ενημερώσουν τους Αμερικανούς ότι το εθνικό τους σύμβολο, το
οφείλουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Δεν θα είναι εξ άλλου οι μόνοι.
Όλα σχεδόν τα σύμβολα είναι Ελληνικά. Οι τούρκοι πήραν την ημισέληνο
από το νόμισμα των Βυζαντίων που απεικόνιζε την νίκη τους επί του Φιλίππου
σε μία νύχτα που το χάσικο φεγγάρι με το αστέρι ενεφανίσθησαν με την ίδια
ακριβώς απεικόνιση στον ουρανό.
0 Αδόλφος Χίτλερ οικειοποιήθηκε την περίφημη "τετραγάμμα", την
κοσμούσα το ιμάτιο της Αθηνάς του Παρθενώνος, ένα από τα κατ' εξοχήν
ωραιότερα σύμβολα των Ελλήνων και του έδωσε μιαρή χροιά ονομάζοντας το
"σβάστικα" και κάνοντας το σύμβολο του ναζισμού. Οι σκοπιανοί
οικειοποιήθηκαν το αστέρι της Βεργίνας, οι δε υπόλοιποι βόρειοι γείτονές μας
τον Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.
Στις ημέρες μας όμως οι Έλληνες δεν γνωρίζουν και δεν θυμούνται. Η
παγκοσμιοποίηση έχει παίξει καλά το παιχνίδι της. Άλλοτε αποκρύπτει, άλλοτε
παραποιεί, άλλοτε διαστρεβλώνει τα γεγονότα. Είναι αυτό που έχει γράψει ο
μεγάλος Θουκυδίδης στο Γ,82,4: "Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα
έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει", που αποδίδεται "για να δικαιολογούν τις
πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων".
Έτσι δεν γίνεται σήμερα; Απλό παράδειγμα, και δεν είναι το μόνο, αποτελεί
ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνος, έργο του Φειδία. Έχουμε φθάσει σήμερα
σε τέτοιο σημείο διαστρεβλώσεως, που τα γλυπτά του Παρθενώνος είναι γνωστά
παγκοσμίως με τον όρο ελγίνεια μάρμαρα. Καταλαβαίνετε τί λέω; Τα περίφημα
γλυπτά του Παρθενώνος, τα γλυπτά του Φειδία, δεν είναι γνωστά με το όνομα
του δημιουργού αλλά με το όνομα του κλέφτη. Αιδώς! Αλλά για αυτό το θέμα
προτίθεμαι να επανέλθω με εκτενές άρθρο και πολλά στοιχεία.
Προς το παρόν να γνωρίζουν οι συνέλληνες και ιδιαιτέρως οι συμπατριώτες
μας των ΗΠΑ, και να το μεταφέρουν στους αμερικανούς, ότι το εθνικό τους
σύμβολο, το άγαλμα της Ελευθερίας, έλκει την καταγωγή τής μορφής του από
την Ελλάδα και ιδιαιτέρως από την μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος. Τούτο δε
μπορούν να το αποδείξουν αλλά και να το θαυμάσουν στο Μουσείο της
Κορίνθου, το οποίο τους καλούμε να επισκεφθούν το συντομότερο.

Του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού Φιλολόγου Ιστορικού-Συγγραφέως
Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ