Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μετάθεση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στο 2011

Οι αλλαγές στο διοικητικό και δομικό χάρτη της χώρας είναι μια από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ομολογουμένως συμφωνούν στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πολίτες και τα πολιτικά κόμματα.
Αλλά μια τέτοιου είδους τεράστια μεταρρύθμιση για να καταστεί βιώσιμη και δεδομένης της φύσης των προβλημάτων του τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, οφείλει να ακολουθήσει τα μονοπάτια της υπευθυνότητας.

Υπενθυμίζω την προσπάθεια από την κυβέρνηση της ΝΔ για την προώθηση του «Καποδίστρια 2», ο οποίος τελικά μετατέθηκε χρονικά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Γιατί Διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς πόρους δεν γίνεται.

Η σημερινή κυβέρνηση παραβλέποντας την οικονομική κρίση έδειξε εξ αρχής διάθεση να προχωρήσει την Διοικητική μεταρρύθμιση ή αλλιώς τον «Καλλικράτη» όπως τον ονόμασε, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει διασφαλίσει τους πόρους που θα μπορούσαν να καταστήσουν τη μεταρρύθμιση αυτή αποτελεσματική και αποδοτική.
Για μία ακόμη φορά θυσιάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο βωμό των κομματικών της σκοπιμοτήτων.
Επιχειρεί κρυφές ,έως και σήμερα ,και τεχνητές συγκολλήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς ουσιαστική προεργασία δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών.

Όμως οι αντιδράσεις πλέον ξεπερνούν τα στενά όρια της αντιπολίτευσης και ακουμπούν τα διπύθμενα στεγανά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Όλο και πιο συχνά ακούγονται (ανοικτά πλέον) οι διαφωνίες των ανά την Ελλάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και το μήνυμα που μεταφέρεται στο Μαξίμου είναι ότι «ο διάλογος για τον “Καλλικράτη” και τις συνενώσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει εκβιαστικό χαρακτήρα. Μια τέτοια προοπτική θα μας βρει απέναντί σας».

Κάτω απ` αυτές τις αντιδράσεις και καθώς ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών απέχει πλέον μια ανάσα από την ψήφιση και των απαραίτητων νόμων, οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση σχετικό νόμο για … μετάθεση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στο 2011.
ΠΗΓΗ:http://www.politis-gr.com

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου, στην Αλεξανδρούπολη με εντυπωσιακή επιτυχία η εκδήλωση «Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής: Κράτος εν Θράκη», την οποία διοργάνωσε το πανθρακικό έντυπο γνώμης «Αντιφωνητής» και η Πρωτοβουλία για την Απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου.
Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες (την ώρα της εκδήλωσης η θερμοκρασία ήταν στους 3 βαθμούς υπό το μηδέν), στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης ήταν πάνω από 300 άτομα και οι τοποθετήσεις των τεσσάρων ομιλητών τόσο ενδιαφέρουσες, ώστε να κρατήσουν το πολυπληθές κοινό σε πλήρη καθήλωση για περισσότερες από δυόμιση ολόκληρες ώρες.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγική προβολή με αποκαλυπτικές εικόνες, για την αδρομερή είσοδο των παρισταμένων στο θέμα, ξεκίνησε ο κύκλος των ομιλιών με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Νίκος Γιαννούλης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος προέβη σε μια αναφορά στη δράση του Προξενείου Κομοτηνής και των μηχανισμών του, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στην περιοχή του νομού Έβρου. Προέταξε την ανάγκη δημοσίου διαλόγου πέρα από κάθε ταμπού, επεσήμανε τις ελληνικές ελλείψεις τόσο σε πρακτικά ζητήματα όσο και σε επίπεδο αναλύσεων και καταδίκασε τα ρατσιστικά – κεμαλικά φαινόμενα που φαλκιδεύουν την ισονομία και την ισοπολιτεία.
Τα όσα είπε εμπλούτισαν αναμφίβολα τη γνώση των ακροατών από την Αλεξανδρούπολη πάνω σε ένα πρόβλημα, που αποδεικνύεται ότι δεν αφορά τελικά μόνο στη Ροδόπη και την Ξάνθη, αλλά και σ’ αυτούς τους ίδιους και μάλιστα άμεσα.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πομάκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμπαεδήν Καραχότζα, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα γνωστός για τον μακρόχρονο αγώνα του κατά του εκτουρκισμού των Πομάκων από τα όργανα της Άγκυρας.
Πάντα καίριος, λιτός αλλά και ιδιαίτερα περιεκτικός, ο εκδότης της πομάκικης εφημερίδας «Νάτπρες», έδωσε στο ακροατήριο μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη Θράκη (και ιδιαίτερα στον νομό Ξάνθης) όσον αφορά το ζήτημα των Πομάκων και των μεθόδων εθνοκάθαρσης, που εφαρμόζουν ουσιαστικά οι προξενικοί μηχανισμοί για την εξαφάνιση της εθνοτικής και πολιτιστικής πομακικής ταυτότητας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ακολούθως η ομιλία του Φάνη Μαλκίδη, ο οποίος αρχικά κατέθεσε μια σειρά από πολύτιμες πληροφορίες για ποιες είναι ακριβώς, βάσει του Διπλωματικού, Προξενικoού και Διεθνούς Δικαίου, οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις ενός προξενείου και των διπλωματικών του υπαλλήλων, διαλύοντας τα σκοτάδια σε έναν τομέα που για τους πολλούς αποτελεί terra incognita.
Στη συνέχεια ο Φάνης Μαλκίδης προέβη σε μια αποκαλυπτική αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής από το 1923 έως σήμερα, καταθέτοντας εντυπωσιακά τεκμήρια της σταθερά εξωθεσμικής, παράνομης και υπονομευτικής δράσης του και αποδεικνύοντας, βάσει επιχειρημάτων πάντοτε δομημένων πάνω στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας, ότι η χώρα μας έχει εδώ και αρκετές δεκαετίες όχι απλώς τη νομική ευχέρεια, αλλά και την υποχρέωση να το απομακρύνει από τη Θράκη. Επρόκειτο συνολικά για μία τόσο ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, που θεωρούμε βέβαιο ότι έπεισε πλήρως ακόμη και τον πιο δύσπιστο από τους παρισταμένους.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο διευθυντής του «Αντιφωνητή» Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος μίλησε γενικά για την προσπάθεια της ομάδας του «Αντιφωνητή» και της Πρωτοβουλίας κατά του Προξενείου Κομοτηνής, αλλά άγγιξε και τον τύπο των ήλων, θίγοντας τα ζητήματα της ιδιωτείας, της αδιαφορίας, της άγνοιας αλλά και της φοβικότητας ενίοτε, που χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειονότητα της θρακικής κοινωνίας πάνω σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, που υπονομεύει και απειλεί ευθέως την ίδια την ασφάλεια της περιοχής μας.
Σχολίασε όμως με καυστικό τρόπο και την ετικέτα του «εθνικισμού» και του «αντιτουρκισμού» που οι συνήθεις κύκλοι σπεύδουν συστηματικά να επικολλήσουν σε παρόμοιες ενέργειες όπως της Πρωτοβουλίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τόσο το δεδομένο της συμμετοχής πολλών μουσουλμάνων της Θράκης στη συγκέντρωση υπογραφών, αλλά και κάτι που φυσικά έως τώρα ελάχιστοι γνώριζαν, δηλαδή του βασικού ρόλου που είχε παίξει στην ίδρυση του «Αντιφωνητή» πριν από 12 χρόνια και ένας Τούρκος πολιτικός εξόριστος, ο οποίος μάλιστα φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή για 5 χρόνια.
Και η ομιλία του Κώστα Καραΐσκου ήταν γενικά αποκαλυπτική και αποκατέστησε πλήρως τα πράγματα προς αρκετές κατευθύνσεις.

Απολύτως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του ακροατηρίου, ήταν ότι αυτό παρέμεινε καθηλωμένο και για μία ακόμη περίπου ώρα μετά το πέρας των ομιλιών. Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγιναν τοποθετήσεις και απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρισταμένους.
Κλείνοντας την αναφορά μας στη εκδήλωση (την οποία σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σε βίντεο από την ιστοσελίδα www.proxeneio-stop.org ), εμείς θα πούμε απλώς ότι ευχαριστούμε θερμά όχι μόνο όλους όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία της, αλλά και όσους συμμετείχαν με την παρουσία τους.
Και αυτό είναι ίσως πάρα πολύ, όσον αφορά ένα θέμα που ακόμη αποτελεί το μείζον ταμπού για τη θρακική κοινωνία και θάβεται συστηματικά στη σιωπή από τους τοπικούς κύκλους.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το ίδιο βράδυ συγκεντρώθηκαν 140 νέες υπογραφές στο κείμενο κατά του τουρκικού Προξενείου, παρότι πολλοί είχαν υπογράψει στο Διαδίκτυο. Εννοείται βέβαια ότι η τεράστια επιτυχία ανοίγει νέες προοπτικές στην Πρωτοβουλία, ταυτόχρονα όμως έχουμε και την πλήρη επίγνωση του ότι την επιφορτίζει με ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες.
Στις ευθύνες αυτές θα προσπαθήσουμε ν’ ανταποκριθούμε στο εγγύς μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΠΗΓΗ:http://geopolitics-gr.blogspot.com

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Υπάρχουν ακόμη κενά εκπαιδευτικών

Έχοντας εξουσιοδότηση, από την ΕΛΤΕΕ Έβρου, από γονείς μαθητών, και ως μέλος της Ε.Τ.Μ.Ε- Τ.Ε.Ε της ΟΛΤΕΕ (ομοσπονδία εκπαιδευτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης), πληροφορώ την τοπική κοινωνία, καταγγέλλοντας το ΥΠΕΠΘ, διότι, εδώ και 5 μήνες (από την αρχή της σχολικής χρονιάς), στα 3 ΕΠΑΛ του Βορείου Έβρου υπάρχουν ακόμη κενά εκπαιδευτικών.
Το 1ο τετράμηνο τελειώνει σε 2 ημέρες και στο 1ο ΕΠΑΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ δεν διδάχτηκαν πολλά μαθήματα, κυρίως σε τμήματα της Β΄τάξης και υπολειτούργησαν αρκετά της Α΄ και Γ΄τάξης.
Στο ΕΠΑΛ Διδ\χου τώρα καλύφθηκαν τα κενά με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ορεστιάδας, που από μόνο του εκπληρώνει τη «δια βίου μάθηση» όπως είναι και η νέα ονομασία του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, υπολειτουργούσε λίγο πριν από τις διακοπές των εορτών.
Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ μας υπενθυμίζει καθημερινά στα Μ.Μ.Ε. "πρώτα ο μαθητής" !!! Πώς όμως??
Γιʼ αυτό το λόγο έκαναν κατάληψη οι μαθητές, (2 ΗΜΕΡΕΣ), και τώρα, με απαράδεκτο τρόπο, τους καλούν οι ανακριτές για καταθέσεις και καταδόσεις.
Η «ισονομία», η «ευνομούμενη μαθητική κοινωνία» καταργείται στην πράξη, ενώ έχει εξαγγελθεί επανειλημμένως.
Οι μαθητές αυτοί, που στην πλειονότητά τους , προέρχονται από φτωχά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, ενώ οι γονείς τους αγωνίζονται στα μπλόκα, είναι αναγκασμένοι να «συνωστίζονται» στα φροντιστήρια, καταβάλλοντας εκατοντάδες ευρώ για κάθε μάθημα. Τελειώνοντας αναφέρω ότι η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη, προβληματισμένη και αγανακτισμένη.

Ορεστιάδα, 19/01/10
Βενετίδης Κώστας, Εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος ΕΛΤΕΕ Έβρου

Κλειστά τα σχολεία Α/ βαθμιας και Β/ θμιας αύριο Τρίτη 26/1/10 στο Βόρειο Έβρο

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Α/ βαθμιας και Β/ θμιας εκπαίδευσης του βορείου Έβρου από το Σουφλί και πάνω, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με νεότερη απόφαση της νομαρχίας Έβρου, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού που επικρατούν στο νομό Έβρου.
Αρχικά είχε αποφασιστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της έναρξης των μαθημάτων μια ώρα αργότερα όπως και τη Δευτέρα, όμως ο νομάρχης έκανε δεκτή την παρέμβαση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου που ζήτησαν να μην ανοίξουν τα σχολεία.
Στον υπόλοιπο νομό(πλην της Σαμοθράκης όπου θα παραμείνουν κλειστά) τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά αλλά με μια ώρα καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων.
ΠΗΓΗ:http://www.thrakinet.tv

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

14ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Αθήνα (4,5 & 6 Φεβρουαρίου 2010)


Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος θα πραγματοποιήσει το 14ο Τακτικό Συνέδριο στην Αθήνα στις 4, 5 & 6 Φεβρουαρίου 2010, με θέμα « Διοικητική Μεταρρύθμιση».

Το συνέδριο θα αρχίσει το απόγευμα της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2010 και θα τελειώσει το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου 2010.

Στο συνέδριο θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αφορά τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση, το οποίο αναμένουμε να μας δοθεί σύντομα.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ευτυχώς δεν είναι όλοι ίδιοι

Η φωτογραφία με τον… δακρυσμένο (από τα δακρυγόνα) κ. Γιώργο Παπανδρέου είναι από τότε που σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης κατέβαινε στον Πειραιά και στεκόταν στο πλευρό των αγροτών της Κρήτης που ήθελαν να… καταλάβουν την Αθήνα.

Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν.
Ο Παπανδρέου είναι Πρωθυπουργός και μετά τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, που είχε ως κύριο θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, έστειλε… μήνυμα στους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις και παράλληλα να δίνεται αυτή η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Μα καλά, κύριε Πρωθυπουργέ, όταν κατέβαινες στο λιμάνι, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, δεν σου πέρασε από το μυαλό η… εικόνα της χώρας;

Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει αντίθετη στο κλείσιμο των δρόμων.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ορεστιάδα στις 19 ιανουαρίου 2010


ΠΗΓΗ:Η Φωτογραφία είναι του Πατσιατζή Γιάννη

Το μετέωρο βήμα του Καλλικράτη

Πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει γιατί η "Διοικητική Μεταρρύθμιση" σημαίνει συνενώσεις Δήμων.
Πώς και με ποιόν τρόπο η "νέα αρχιτεκτονική" θα πατάξει τη διαφθορά και τη σπατάλη.
Πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, όταν από ένας στους 10.200, που είναι σήμερα, θα γίνει ένας στους 28.500.
Είναι μερικές απλές απορίες που δικαιούται να καταθέσει κάποιος είτε θετική είτε αρνητική προσέγγιση έχει στο θέμα.

Τι γίνεται στην Ευρώπη, που πολλές φορές χρησιμοποιούν κάποιοι ως τον οργανισμό που μας "πιέζει" ή στην καλύτερη εκδοχή μας "ενθαρρύνει" προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση;

Η Γαλλία έχει 36.684 Δήμους, με μέσο όρο 1.720 κατοίκους ανά δήμο και με το 95% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.

Η Ισπανία έχει 8.110 Δήμους, με μέσο όρο 5.430 κατοίκους ανά δήμο και με το 85% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.

Η Γερμανία έχει 12.431 δήμους, με μέσο όρο 6.690 κατοίκους ανά δήμο και με το 75% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.

Η Ιταλία έχει 8.101 Δήμους, με μέσο όρο 7.270 κατοίκους ανά δήμο και με το 71% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους κ.λ.π.

Αντίθετα η Ελλάδα έχει σήμερα 1034 Δήμους με μέσο όρο ήδη 10.200 κατοίκους ανά Δήμο, και με πάνω από το 50% του πληθυσμού να έχει συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Θέλουν τώρα να υπερσυγκεντρώσουν όλες τις τοπικές αρμοδιότητες σε 370 μόλις δήμους (με 28.500 κατοίκους ανά Δήμο κατά μέσο όρο!), σε 13 μεγάλες περιφέρειες, πάνω από τις οποίες θα υπάρχουν 7 κυβερνητικοί διοικητές.

Γιατί αυτή η εμμονή σε περαιτέρω συνενώσεις;
Θα το δεχθούμε και θα το υποστηρίξουμε.
Αλλά ν' ακούσουμε κάποιο λογικό επιχείρημα.
Εκτός και αν ο κύριος ή μόνος λόγος είναι η μετακύλιση ευθυνών και υποχρεώσεων από το Κράτος (την κεντρική διοίκηση) στις τοπικές κοινωνίες.
Θα επανέλθουμε...

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

(Απόσπασμα της ομιλίας)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρωτογενής λαϊκή μορφή εξουσίας. Και έχει, πράγματι, στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Τον φέρνει πιο κοντά στην κρίσιμη απόφαση, που αφορά την καθημερινότητά του.
Με αυτή την πεποίθηση, χαιρετίζοντας την έναρξη του Συνεδρίου σας και ευχόμενος ανάλογη επιτυχία στις εργασίες σας, οφείλω να προχωρήσω αμέσως σε ορισμένες παρατηρήσεις:
Πράγματι το Συνέδριό σας συμπίπτει με την παγκόσμια και ελληνική οικονομική κρίση. Αλλά και με τη σχεδιαζόμενη από την Κυβέρνηση διοικητική μεταρρύθμιση.

Παρατήρηση 1η:
Οφείλουμε να απομονώσουμε και να απορρίψουμε τραυματικές εμπειρίες,
- που δημιουργούν δεσμά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
- που την κάνουν, δηλαδή, επαίτη του συγκεντρωτικού κράτους,
- και την απομακρύνουν από τον πολίτη.

Παρατήρηση 2η:
Σήμερα, η ελληνική Τ.Α. περιμένει από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προθέσεις της, να επιδείξει σεβασμό και σοβαρότητα προς τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς τις τοπικές Κοινωνίες.
Γιατί, μέχρι σήμερα, υπάρχει προχειρότητα και αναντιστοιχία λόγων και έργων.
Και γιατί το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια.
Και προκαλεί –πράγματι- εντύπωση η πλήρης απαξίωση από τον κ. Πρωθυπουργό του αυτοδιοικητικού παρελθόντος, άρα του πρώτου σταδίου της σημερινής μεταρρύθμισης του Καποδίστρια, που στο κάτω-κάτω ήταν προϊόν παρέμβασης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
Όμως, με την προχειρότητα αυτή και την περισσή βιασύνη, το όραμα της αληθινής μεταρρύθμισης είναι δύσκολο να μετουσιωθεί σε πράξη.
Φοβάμαι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες αντί να απελευθερώνεται ακόμη περισσότερο, αντί να ενισχύεται οικονομικά και θεσμικά, αποδυναμώνεται και κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τον πολίτη, να γίνει πιο προβληματική, πιο απρόσωπη και να μιμηθεί, ουσιαστικά, το προβληματικό κεντρικό κράτος, που λίγο ενδιαφέρεται για τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι, σήμερα, οι αλλαγές είναι αναγκαίες και επιτακτικές, περισσότερο παρά ποτέ.
Προϋποθέτουν, όμως, ενδελεχή μελέτη, προσεκτικό σχεδιασμό, ουσιαστικό διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τις τοπικές Κοινωνίες. Κι όμως. Βλέπουμε σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες, προαποφασισμένες επιλογές, γενικόλογες διακηρύξεις, μυστικότητα, έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ήσυχοι, για το αύριο της Τ.Α.

Ακούσαμε από την Κυβέρνηση μια γενικόλογη έκθεση, αλλά εντοπίσαμε σοβαρά κενά, που δημιουργούν συγκεκριμένα ερωτήματα:
• Παύει η σχέση εξάρτησης της Τ.Α από το κεντρικό κράτος ή διαιωνίζεται;
• Λιγοστεύει η Γραφειοκρατία από τις συνενώσεις ή αυξάνεται;
• Εναρμονίζεται η Τ.Α. με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας ή απλώς διευρύνονται τα διοικητικά όρια;
• Ενδυναμώνεται η συμμετοχική Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο ή απλώς καθίστανται οι αυτοδιοικητικές ενότητες μικρές ακυβέρνητες, τελικά, πολιτείες;
• Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή ή αποκλίνουν οι ενωτικές τάσεις κάθε τοπικής κοινωνίας, εξαιτίας αυτής της βιαστικής στάσης για μαζική συμμετοχή, στην εκλογική διαδικασία σχεδόν όλων των οικονομικών μεταναστών, ανεξαρτήτως της προσφοράς ή της ενσωμάτωσής τους στις τοπικές κοινωνίες;
• Μήπως οι συνενώσεις των Δήμων, έτσι βιαστικά, όπως προωθούνται, χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την οικονομική και επιτελική ενίσχυσή τους, οδηγήσουν τελικά σε μαράζωμα της περιφέρειας, των ορεινών περιοχών και των ευαίσθητων νησιών μας;
• Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει αισιοδοξία για το οικονομικό μέλλον της Τ.Α. όταν δεν αντιμετωπίζεται το οικονομικό αδιέξοδό της; Όταν οι πόροι για το 2010 είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2009;
• Άραγε ποια πολιτιστικά, ιστορικά και χωρικά κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν;
• Έχει, ήδη, χαράξει τα όρια και έχει ήδη αποφασίσει για τον αριθμό των Δήμων και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων η κυβέρνηση; Μόνη της; Ερήμην της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ; Γιατί αργεί να δώσει στους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης το χωροταξικό των νέων σχημάτων ώστε να υπάρξει διαβούλευση;
Επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις;

Θυμίζω ένα μόνον:
Ότι , ο σημερινός Πρωθυπουργός, το Σεπτέμβριο του 2008, χαρακτήριζε «διοικητικό έγκλημα για τη χώρα το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου Καποδίστρια». Τόνιζε, μάλιστα, ότι «το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί στο σχέδιο να μπει η Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο και να δημιουργηθεί ένα νέο χάος σ’ αυτήν».
Ο δε υπουργός ο κ. Καστανίδης στις 6 Αυγούστου 2008, καθ’ ύλην αρμόδιος από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ τότε, έλεγε ότι: «θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να λυθούν τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα πριν προχωρήσει (η Κυβέρνηση) σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια».
Συμφωνούμε μαζί του!
Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να καταβάλει τα οφειλόμενα στην Τ.Α. από το έτος 2009, που ανέρχονται σε 331εκ. € και που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, όπου το ΠΑΣΟΚ είναι στην Κυβέρνηση.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μία διάτρητη απάντηση

Όταν προχθές ρωτήθηκε για την παράνομη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα κράμα ιδεολογικής εμμονής και φτηνής προπαγάνδας.
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση Σημίτη έβαλε «μία πρώτη τάξη».
Οι πολίτες γνωρίζουν εάν οι μαζικές νομιμοποιήσεις των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή έβαλαν τάξη ή όχι.
Κατηγόρησε, επίσης, τη Ν.Δ. ότι δεν επέβαλε το ελληνοτουρκικό σύμφωνο για την επαναπροώθηση.
Η αλήθεια είναι ότι η Αγκυρα δεν το εφαρμόζει. Εχει δεχθεί λίγους πίσω και διευκολύνει όσους προσπαθούν να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα. Την ίδια τακτική ακολουθεί και επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Αλλαγή θα υπάρξει μόνο εάν οι Τούρκοι υποχρεωθούν να συνάψουν συμφωνία επαναπροώθησης με την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τώρα ελέγχονται τα σύνορα.
Η αλήθεια είναι ότι η ροή της παράνομης μετανάστευσης δεν έχει συρρικνωθεί και είναι δύσκολο να συρρικνωθεί. Ακόμα και όταν το Λιμενικό εντοπίζει πλοιάρια συνήθως υποχρεώνεται να κάνει επιχείρηση διάσωσης και να μεταφέρει τους παρανόμως εισελθόντες σε ελληνικό έδαφος.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ισχύων Κώδικας Ιθαγένειας «είναι χωρίς κανόνες, είναι πολύ χαλαρός, είναι αυθαίρετος, είναι χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις».
Τίποτε από αυτά δεν είναι αλήθεια. Προφανώς τον θεωρεί αυστηρό και γι’ αυτό προωθεί το νομοσχέδιο που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραχωρεί ιθαγένεια πολύ πιο εύκολα από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ε.Ε. Δεν τον απασχολεί ότι έτσι αναπόφευκτα θα τροφοδοτηθούν οι ροές παράνομης μετανάστευσης.

Αντί να απαντήσει στη συγκεκριμένη κριτική Σαμαρά, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για «ακροδεξιά αντίληψη». Η ιδεολογική τρομοκρατία υποδηλώνει βαθύτατα αντιδημοκρατική νοοτροπία. Εν προκειμένω γίνεται και πολιτικό μπούμερανγκ.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο για την παραχώρηση ιθαγένειας «είναι και χρέος απέναντι σε ανθρώπινα δικαιώματα ατόμων που έχουν πια επιλέξει την Ελλάδα ως πατρίδα. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφίσματα».

Αντί να κάνει διάκριση νόμιμων και παράνομων μεταναστών, τους έβαλε σε ένα τσουβάλι, μιλώντας γι’ αυτούς που επέλεξαν την Ελλάδα. Κουβέντα για το δικαίωμα της Ελλάδας (και κάθε κράτους) να επιλέγει ποιους πολιτογραφεί.
Πρόκειται για ιδεολόγημα και όχι για παράλειψη.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, αλλά ούτε πρωτοετής φοιτητής δεν θα ισχυριζόταν ότι η απόκτηση ιθαγένειας από ένα μετανάστη είναι ανθρώπινο δικαίωμά του.

Του Σταύρου Λυγερού
ΠΗΓΗ:http://citypress-gr.blogspot.com

Δώρο το κρατικό Ξενία του Καλεντζίου στον Γιώργο…

Μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη για την κρατική επιχορήγηση στα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών καθώς και από την δήλωση Μητσοτάκη ότι το 1.000.000 ευρώ δεν είναι πολλά λεφτά για το έργο αυτών των ιδρυμάτων.

Όλα αυτά όμως μας έκαναν να θυμηθούμε τον θόρυβο που είχε προκληθεί από σκάνδαλο κρατικής δωρεάς σε ένα από αυτά τα ιδρύματα.

Ήταν αρχές του 2004 και ενώ το ΠΑΣΟΚ μετρούσε ημέρες για να παραδώσει την εξουσία στην Ν.Δ στον νόμο 3220/2004 με ημερομηνία 16/1/2004 και με θέμα «ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» στο άρθρο 49 μπαίνει εμβόλιμα μια παράγραφος (η 6η) άσχετη με το νομοθέτημα η οποία αναφέρει τα εξής :

«Το Ξενία Καλετζίου Αχαΐας (ξενώνας «Ερύμανθος») (22 δωματίων – 43 κλινών) και ο περιβάλλων αυτού χώρος συνολικής έκτασης 8.666 τ.μ., όπως αυτή εμφαίνεται υπό στοιχεία ΕΑΒΗΖΛΚΙΕΑ στο υπ’ αριθμ. 162/28.5.2003 τοπογραφικό διάγραμμα της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία», που δημοσιεύεται σε φωτοσμίκρυνση με το νόμο αυτό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παραχωρείται στο κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου».

Ναι καλά καταλάβατε ένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου παραχωρήθηκε to 2004 με το έτσι θέλω στο Ίδρυμα Παπανδρέου.

Τι λέει για αυτό ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και γιατί το αποδέχθηκε;

Υ.Γ Μετά από κάποιες ημέρες το θέμα αναφέρθηκε και στην εφημερίδα Απογευματινή με τίτλο « Δώρο-σοκ το κρατικό Ξενία του Καλεντζίου στον Γιώργο. Αποκάλυψη – βόμβα: Η "άγνωστη" τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.»

Βέβαια τα τότε μπουκωμένα ΜΜΕ το θέμα το είχανε κάνει γαργάρα…

ΠΗΓΗ:http://olympia.gr

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή... μια φίλη χώρα

Η Αϊτή ήταν γαλλική αποικία και απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1804.
Ήταν η πρώτη ανεξάρτητη χώρα αφροαμερικάνων και το μόνο κράτος που «γεννήθηκε» μετά από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων.

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος!

Ο ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ JEAN-PIERRE BOYER έστειλε στις 15.01.1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στο οποίο ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης και ευχόταν την "νίκη της επανάστασης".
Είχαν προηγηθεί πολύχρονοι αγώνες των σκλάβων της Αϊτής κατά των λευκών Γάλλων γαιοκτημόνων με αποτέλεσμα, το 1803 να εγκαθιδρυθεί το πρώτο κράτος στον κόσμο που διακήρυττε την κατάργηση κάθε φυλετικής διάκρισης.

Η ΑΪΤΗ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ της επανάστασης, παρότι κατεστραμμένη από το δικό της πόλεμο, έστειλε στο Παρίσι, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ, ώστε να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα για τον αγώνα των Ελλήνων.
Επίσης έστειλε εκατό εθελοντές στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, οι οποίοι όμως … δεν έφθασαν ποτέ. Φημολογείται ότι τους μακέλεψαν οι τότε αποικιοκράτες, φίλοι στενοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει όπως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να «ξανασταθούν στα πόδια τους»...
Άλλωστε αυτοί σε αντίθεση με τους ευρωπαίους «φίλους» μας, ποτέ δεν ζήτησαν τα «δανεικά» τους πίσω...
ΠΗΓΗ:http://citypress-gr.blogspot.com/

Συνεδρίαση της Ν.Ε. Οικονομικών, Διοίκησης & Ποιότητας Ζωής

Τακτική συνεδρίαση της Ν.Ε. Οικονομικών, Διοίκησης & Ποιότητας Ζωής την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Θέμα 1ον Αντικατάσταση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης.

Θέμα 2ον Εισήγηση για χορήγηση αδειών παραγωγών Λαϊκών Αγορών και άρση της 218/12-10-09 απόφασης ως προς την περίπτωση Γ.1 για μεταβίβαση αδείας.

Θέμα 3ον Κατακύρωση αποτελέσματος Ανοικτού Δημόσιου Διαγωνισμού για την προμήθεια υγρών καυσίμων από 1-1-2010- 31-12-2010 για τις ανάγκες των Υπηρεσιών του Ν.Δ Έβρου και των Ιδρυμάτων τους -Αρ .Διακ.09/09.

Θέμα 4ον Αποστολή Πρακτικού Διενέργειας Προμήθειας για την Προμήθεια -εγκατάσταση υλικών για το χώρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Αυτονοήτως «ανώτεροι»;

"Τι σημασία έχει κι αν δεν το νοιώθουμε. Αφού μας τόμαθαν ας το σφυρίζουμε." Διαμαντής Παππάς, Το παράξενο μοτίβο

Έχουμε αναπτύξει στην Ελλάδα ιδιότυπους φοβικούς/αμυντικούς μηχανισμούς, τους οποίους θέλουμε να παρουσιάζουμε ως «μαγκιά». Ανασφαλείς και μετέωροι για το «ποιοι είμαστε» και «προς τα πού πάμε», αυτ/αρεσκόμαστε στο να επιχειρούμε να δικαιώσουμε τις όποιες μισοαλήθειες μας επιτιθέμενοι στους άλλους.
ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ευρω-φοβίας σε αγαστή συνύπαρξη με μύθους ανωτερότητας προκαλούν ένα κωμικοτραγικό αλαλούμ συμπεριφορών.

ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ από τους... πολιτικούς.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από αυτούς, και δη οι υπουργοποιούμενοι, αισθάνονται -ύστερα από 2-3 εκλογές- ότι διαθέτουν εκείνο «το κατιτί» που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους θνητούς ψηφοφόρους. Προκειμένου, μάλιστα, να μη στερήσουν την πατρίδα και τον λαό από την αναντικατάστατη ευφυΐα και ικανότητά τους, φροντίζουν να κατοχυρώνουν πελατειακά δίκτυα αέναης επανεκλογής (με ταυτόχρονη προληπτική «εξαφάνιση» οποιουδήποτε εσωκομματικού αντιπάλου). Περισσότερο φοβισμένους «ανώτερους» -ιδίως τώρα που οι νέοι Αρχηγοί διαμορφώνουν τις νέες Αυλές τους- δεν μπορεί να φανταστεί κανείς.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ περιπτώσεις με τους μονιμάδες-πολιτικούς είναι οι παντογνώστες δημοσιογράφοι. Οι φίρμες του κλάδου αυτού αισθάνονται «ανώτεροι», τόσο απέναντι στους φοβισμένους πολιτικούς όσο και απέναντι στους αποχαυνωμένους τηλεθεατές. Πολλοί από τους μάγους της οθόνης ή της πένας δεν διαθέτουν καν πτυχίο Πανεπιστημίου, αλλά, κρυμμένοι πίσω από τη διαπλοκή, έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι δεν ανήκουν στα αναλώσιμα ανθρωπάκια, αλλά στον άτρωτο υπέρκοσμο.

ΒΕΒΑΙΑ, οι ανακατατάξεις στα ΜΜΕ, που αναμένονται λόγω της κρίσης αλλά και του θανάτου του Χρ. Λαμπράκη, θα «κοντύνουν» πολλούς αστέρες, τόσο ώστε να μη φαίνονται καν.

ΑΦΗΣΑ τελευταίους τους «ανώτερους» πνευματικούς ηγέτες. Μια αυτοχαρακτηριζόμενη ελίτ των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, οικονομικά τροφοδοτούμενη από το κράτος ή ισχυρούς οικονομικούς (όχι πάντοτε ορατούς) παράγοντες, διαρκής και ασάλευτη όποια κυβέρνηση κι αν ψηφίζεται, αισθάνεται την ανάγκη να ελέγξει τι και ποιος αξίζει στον χώρο της.

ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ, αλληλομισούνται, αλληλοϋπονομεύονται, αλλά αυτή η συνομοταξία των «ανώτερων» καθίσταται ιδιαίτερα συμπαγής (δυστυχώς και διακομματική), όταν θίγονται τα συμφέροντά της ή το κύρος της.

ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ μηχανισμοί της συναντώνται με αυτούς των πολιτικών και των δημοσιογράφων και βλάπτουν σοβαρά την υγεία της Δημοκρατίας, της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης. Η απαλλαγή από ορισμένους από αυτούς -οι οποίοι δηλώνουν και τεχνοκράτες- μπορεί να γίνει αν πράγματι όλα βγουν στο φως, οπότε οι σκιές τους δεν θα μπορούν να βλάψουν κανένα.

ΙΣΧΥΣ όλων, η αδυναμία μας.

ΩΣ ΠΟΤΕ όμως θα νιώθουμε «κατώτεροι» των ανούσιων;

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παραστάσεις με φόντο Υπουργικό Συμβούλιο

Το πολίτευμα επισήμως παραμένει προεδρευομένη κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά από χρόνια έχει διολισθήσει σε μία κατάσταση, που αποδίδεται επακριβώς από τον όρο τηλεοπτική Δημοκρατία.
Δεν το αποδεικνύει μόνο το γεγονός ότι τα κανάλια διαμορφώνουν κατά κανόνα τα κυρίαρχα πρότυπα και κατ’ επέκταση τα γούστα και τις συμπεριφορές των Νεοελλήνων.
Δεν το αποδεικνύει μόνο το γεγονός ότι οι πολίτες που αδικούνται και δεν βρίσκουν το δίκιο τους μέσα από τους θεσμούς της Πολιτείας, καταφεύγουν στις γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές (ή απειλούν ότι θα καταφύγουν σ’ αυτές) για να το βρουν.
Δεν το αποδεικνύει μόνο το γεγονός ότι ο πολιτικός και o κοινωνικός διάλογος διεξάγεται κατά κύριο λόγο μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα, οι προκρούστειες προδιαγραφές των οποίων εκφυλίζουν τον Λόγο σε ατάκες και την πολιτική παρέμβαση σε πολιτικό καραγκιοζιλίκι.

Η μετατροπή του Υπουργικού Συμβουλίου σε στούντιο για την εκφώνηση των τακτικών τηλεοπτικών «διαγγελμάτων» του πρωθυπουργού είναι η νέα κατάκτηση. Επειδή, όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αίσθηση του τηλεοπτικού προϊόντος, αποφεύγει την παγίδα να μετατρέψει τις συνεδριάσεις σε παράσταση για έναν.
Άλλοτε φέρνει στο στούντιο «γκεστ σταρ», όπως έκανε με τον Συνήγορο του Πολίτη, τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας και τον Αρχιεπίσκοπο.
Άλλοτε πάλι δίνει ρόλο σε υπουργό του για να παρουσιάσει σε απ’ ευθείας μετάδοση κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, όπως έκανε προχθές με τον Γιάννη Ραγκούση.

Είναι αλήθεια ότι όταν φεύγουν οι οι κάμερες από την αίθουσα γίνεται κάποια συζήτηση. Προχθές το απόγευμα, μάλιστα, η συνεδρίαση ήταν ουσιαστική. Κράτησε ώρες και εκφράσθηκε πλούσιος και έντονος προβληματισμός για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης. Ακόμα κι αν ήταν πάντα έτσι, όμως, η τηλεοπτική παράσταση του πρώτου μέρους προσβάλλει και απαξιώνει τον θεσμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι συνεδριάσεις του δεν είναι ούτε για να εκφωνεί λόγους προς τον λαό ο πρωθυπουργός ούτε για να εκλαϊκεύουν και να προπαγανδίζουν οι υπουργοί τα όποια νομοσχέδιά τους.
Οι συνεδριάσεις είναι για να υφίστανται τη δοκιμασία της συλλογικής κριτικής οι σχεδιαζόμενες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς επίσης και για να εμπλουτίζεται ο σχετικός προβληματισμός.
Στοιχειώδης κανόνας είναι οι υπουργοί να έχουν εγκαίρως ενημερωθεί γραπτώς για το προς συζήτηση θέμα και να έχουν προετοιμάσει τις παρατηρήσεις τους. Αντ’ αυτού, υποχρεώνονται να παριστάνουν τις «γλάστρες» ή να ακούνε σαν μαθητές νουθεσίες από εξωκυβερνητικούς παράγοντες!

Εάν κάποιος άσχετος με τα ελληνικά πράγματα ξένος έβλεπε την εικόνα του Αρχιεπισκόπου να νουθετεί τους υπουργούς θα νόμιζε ότι η Ελλάδα είναι χριστιανικό Ιράν! Πού να φανταστεί ότι πρόκειται για επικοινωνιακά κόλπα νέου τύπου.
Όλες αυτές οι «μοντερνιές» δεν υπηρετούν ούτε τη διαφάνεια ούτε τη δημοκρατία. Είναι σκηνοθετικά ευρήματα για να «κάνει νούμερα» η απ’ ευθείας μεταδιδόμενη ιδιότυπη τηλεοπτική παράσταση.
Και, βεβαίως, υποκρύπτουν μία ουσιαστική περιφρόνηση για τους θεσμούς.

Tου Σταύρου Λυγερού

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την Κυριακή 10 Ιανουαρίου

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

1. Γνωμοδότηση Ν.Σ. ως προς το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αναφέρεται στο έργο "Κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 188 κλινών ιδιοκτησίας της εταιρείας "ΑΛΦΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε." σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Σαμοθράκης Ν. Έβρου". (Εισηγ.: Δ/νση Περιβάλλοντος)

2. Θεώρηση αδειών επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Έβρου. (Εισηγ.: Αντινομάρχης κ. Παπαϊωάννου)

3. Έγκριση εκτός έδρας μετακινήσεων Νομάρχη, Αντινομαρχών, Νομαρχιακών Συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου. (Εισηγ. : Πρόεδρος Ν.Σ.)

4. Πάγιο χορήγημα καθαριότητας των υπηρεσιών του Επαρχείου Β. Έβρου (Εισηγ. : Έπαρχος)

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Τάδε έφη Ιωάννης Καποδίστριας

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…» «…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ιωάννης Καποδίστριας πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση

ΠΗΓΗ:http://citypress-gr.blogspot.com

Εκατό...


ΠΗΓΗ:http://cholomontas.blogspot.com

Δωρεές και γονικές παροχές αδιευκρίνιστου ύψους φορολογίας

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των εκπρόσωπων της αγοράς ακινήτων αλλά και των φοροτεχνικών έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει αναδρομικό φόρο για γονικές παροχές και κληρονομιές με βάση τους νέους συντελεστές που θα αποφασισθούν.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε αργά την Πέμπτη το βράδυ σε κλειστή Βουλή και ισχύει από σήμερα, Παρασκευή, 8/1/2010.
Ειδικότερα, αυξημένο φόρο αναδρομικά, με βάση του νέους συντελεστές που θα αποφασιστούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα καταβάλουν όσοι από σήμερα κάνουν γονικές παροχές και κληρονομιές.
Όπως ορίζει η τροπολογία, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί στην κτήση περιουσίας από δωρεά ή γονική παροχή, για φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από σήμερα και μετά, θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης.
Ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θεωρείται προσωρινός - και μετά τον οριστικό προσδιορισμό του με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, πρόκειται να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται και αυξήσεις 20% σε ποτά και τσιγάρα.
Με την αναπροσαρμογή, στόχος είναι η είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον.
ΠΗΓΗ:http://www.parapolitika.gr

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου ορίσθηκαν οι δεκατρείς νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης:

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
Κουμέντος Ιωάννης

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Καρτσιώτης Θεόδωρος

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Κελεσίδης Γεώργιος

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας
Ζυγούρη Έλενα

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
Μισθός Πέτρος

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
Παναγιωτόπουλος Γεώργιος

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας
Αργυρόπουλος Ηλίας

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου
Νόκα – Ζαράχη Τριανταφυλλιά

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας
Πράντζου – Κάνιουρα Κωνσταντίνα

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης
Κλινάκης Απόστολος

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων
Γαβαλάς Τηλέμαχος

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου
Ράπτης Νικόλαος

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Κοντέλλη Αδαμαντία

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Περίπατος στον Πεντάλοφο, στο βουνό



Χθες, 03/01/10, πραγματοποιήσαμε, η παρέα, την καθιερωμένη επίσκεψη στην Μπάρα, στον Πεντάλοφο, για οδοιπορία και... φαγητό στην εξοχή, στο βουνό καλύτερα...



Πεντάλοφος



Το όνομά του προέρχεται από τους πέντε λόφους, όπως και η Επτάλοφος Βασιλεύουσα. Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι Κωνσταντινοπολίτικη. Χτίστηκαν εδώ κάστρα Βυζαντινών πάνω σε αρχαία θρακικά, για να αποκρούσουν τις ορδές των βαρβάρων.

Σήμερα είναι ένα πλούσιο και όμορφο χωριό, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως το καλοκαίρι. Την 21η Μαΐου εορτή των αγίων "Κωνσταντίνου και Ελένης" οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Την καθαρή Δευτέρα αναβιώνει το παλαιό έθιμο του "Μπέη".


Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1920, ήτα έδρα Δημαρχίας. Στο Δήμο Πενταλόφου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά. Με το τοπωνύμιο Μπάρα είναι Ηπειρωτικής προελεύσεως και υπάρχουν ομώνυμα χωριά στην Ήπειρο μέχρι σήμερα, ενώ οι κάτοικοι της Γυαλιάς ήταν από τα μέρη της Στράντζας της Ανατολικής Θράκης.



Ακόμη μια όμορφη διαδρομή για τον επισκέπτη είναι αυτή που οδηγεί στη Μπάρα και στη Γυαλιά. Εκεί θα βρει ο επισκέπτης τις δυο εγκαταλειμμένες εκκλησίες, του Άη Γιώργη και του Αγίου Αθανασίου, χτισμένες το 1880, με μια θέα καταπληκτική.


Ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται. Ενώ το 1919 είχε 900 άτομα, το 1928 είχε μόνο 44 και το 1937 κανένα. Έφυγαν όλοι, γιατί η συνθήκη της Λωζάνης, με την οριοθέτηση της μεθορίου, παραχώρησε στη Βουλγαρία όλα τους τα κτήματα. Οι κάτοικοι δημιούργησαν νέα χωριά, την Ελιά, το Σπήλαιο και την Πλάτη.

Παρέμεινε όμως θαμμένος κάτω από τους τύμβους (τούμπες) ένας αρχαίος θρακικός πολιτισμός. Το 1993, στη θέση Τρεις Τούμπες, η εφορία αρχαιοτήτων άρχισε τις πρώτες ανασκαφές. Στους τύμβους αυτούς βρέθηκαν τάφοι της υστεροελληνικής εποχής, και ακόμη αρκετά αντικείμενα από την εποχή του βασιλιά των Οδρυσών, Σπαραδόκου όπως το διώβολο (ασημένιο νόμισμα Σπαραδόκου 445-435 π.χ), τετράδραχμα κ.λ.π. Είναι το πρώτο διώβολο που βρέθηκε στον Ελλαδικό χώρο και κόπηκε μάλλον στην Όλυνθο.


Τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία και περισσότερο τα νομίσματα, γιατί αποδεικνύουν ότι την εποχή που οι Αθηναίοι έχτιζαν την Ακρόπολη, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν το Ελληνικό αλφάβητο και είχαν αναπτύξει οικονομικές συναλλαγές με την Αθήνα και άλλες πόλεις - κράτη.

Υψόμετρο: περί τα 360m

Γεωγραφική θέση: 55Κm βορειοδυτικά της Ορεστιάδας
ΚλίμαΤο κλίμα στη περιοχή είναι στο όρια μεταξύ μεσογειακού και ηπειρωτικού. Οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις είναι αρκετά συχνές, ενώ οι χειμώνες χαρακτηρίζονται ως ψυχροί.

Παραδοσιακό φαγητό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο με τουρσί λάχανο.

Τοπικά Παραδοσιακά προϊόντα: Μέλι, Τσίπουρο, Κρασί, Ντόπια κρέατα, Θηράματα, και Έργα μικροτεχνίας (μινιατούρες από κάρα, αργαλειούς, αλέτρια από τον Συντούκα Παναγιώτη και Γιάννη) και Κούκλες κεντημένες με παραδοσιακές φορεσιές.

Σ' αυτόν τον υπέροχο τόπο, αφού ανάψαμε το τζάκι του Φυλακίου 40 και δοκιμάσαμε τους τοπικούς μεζέδες και τα λουκάνικα ενώ ο καιρός εναλλασόταν από βροχή σε συννεφιά και σε χιόνι, περπατήσαμε πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας - Βουλγαρίας, μεταξύ των πυραμίδων για αρκετή ώρα.
Είναι μια πολύ ευχάριστη επανάληψη κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και ευχαριστώ τους φίλους Ορέστη, Κώστα, Διαμαντή, Κώστα (τη γνωστή παρέα) αλλά και όλους όσους τυχαία συναντήσαμε στο Φυλάκιο για την ωραία ημέρα που περάσαμε.
Ελπίζω σύντομα να ξανανταμώσουμε και προτρέπω όποιον δεν επισκέφθηκε το μέρος αυτό να το κάνει.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Καλή χρονιά!


Καλή Χρονιά
με Υγεία, Ευτυχία,
Δημιουργικότητα, Φαντασία
για όλους.
Ειρήνη, Ευημερία
για τον κόσμο.
Πρόοδο για τον τόπο μας
Τα σημερινά "αδιέξοδα' να αποτελέσουν
το εφαλτήριο για λύσεις
που θα ωθήσουν μπροστά.