Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Απέρριψαν τη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη»

Το κλιμάκιο των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε ουσιαστικά και το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση για τη στήριξη του «Καλλικράτη», γεγονός που αποτελεί και το πρώτο σοβαρό εμπόδιο στην αλλαγή του κράτους.

Το σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ελεγκτές της Ένωσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει το αναγκαίο σχέδιο.

«Δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» είπαν σε έντονο ύφος προς τα στελέχη της κυβέρνησης.
«Μπορεί να στηρίξει ως έχει τις πολιτικές σας. Τι δράσεις θέλετε να αναπτύξετε για να στηρίξετε το πρόγραμμα “Καλλικράτης” που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση όπως έχει σήμερα;
Αφού δεν έχετε πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του Προγράμματος, πώς ζητάτε τώρα αναθεώρησή του; Είστε ακόμη στον σχεδιασμό. Οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη κι αν τις έχει λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεν θέλουμε πια άλλα σχέδια δράσης ή μελέτες. Είμαστε στη φάση των δράσεων εφαρμογής».
ΠΗΓΗ:Το Βήμα

Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της η κυβέρνηση

Έχουμε μπερδευτεί. Και θεωρούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι.
Τελικά η κυβέρνηση το έχει δει… το παγόβουνο ή έχει μαγευτεί από τις νότες της ορχήστρας στα σαλόνια του «Τιτανικού»;
Μπορεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει ότι στέκεται αγέρωχος στη γέφυρα ως ευσυνείδητος ύπαρχος και ότι γνωρίζει καλά από δύσκολες καταστάσεις, άλλα όμως αντιλαμβανόμαστε εμείς και πολλοί Ελληνες πολίτες.

Η κυβέρνηση δείχνει θολωμένη.
Άνοιξε πολλά μέτωπα μαζί, βρίσκει μπροστά της και τις Συμπληγάδες που έχουν ποντίσει οι Αγγλοσάξονες κερδοσκόποι και πελαγοδρομεί επικίνδυνα.
Κι αντί να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της, αφήνει την ομίχλη να έχει σκεπάσει τα πάντα. Μέτρα δεν παίρνει ή εν πάση περιπτώσει δεν λέει ποιά ακριβώς θα είναι αυτά.
Όποτε ερωτηθούν στελέχη της, παραπέμπουν στο ασαφές Σύμφωνο Σταθερότητας.
Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητος δεν τα φτιάχνουμε οι δημοσιογράφοι.
Όμως ακόμα κι αν είχαμε το ταλέντο συγγραφής, η πηγή φαντασίας κάποτε θα στέρευε.
Εδώ όμως βλέπουμε καθημερινά να γεννιούνται και νέα μέτρα.
Ο μέσος Ελληνας πολίτης παρακολουθεί ανήμπορος να αντιδράσει.
Η κυβέρνηση ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα;
Γιατί αφήνει να διαρρέουν τα σενάρια; Διότι προφανώς αυτή τα διαρρέει.

Το μόνο που αντιλαμβάνεται ο Ελληνας είναι ότι βάλλεται από παντού και δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει.
Δεν γνωρίζει αν θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές διότι θα του κόψουν το επίδομα, δεν ξέρει αν μπορεί να κάνει μία βόλτα με το αυτοκίνητό του διότι δεν υπάρχει βενζίνη, δεν είναι σε θέση να προϋπολογίσει το μήνα του διότι η ακρίβεια του λένε ότι θα φθάσει στα ύψη με την αύξηση του ΦΠΑ, δεν ξέρει πόσο θα μειωθεί ο μισθός του, δεν ξέρει τι φόρο θα πληρώσει, δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς θα κάνει με τις αποδείξεις...
Επιτέλους, θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για να πορευθούμε εν ειρήνη...
ΠΗΓΗ:«Ελεύθερος Τύπος» 20/2/2010

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Στις 25 Φεβρουαρίου 2010, συνεδρίασε το ΚΥΣΠΕ με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα παρακάτω:

1. Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.
Το ΚΥΣΠΕ εξέτασε σε πρώτη φάση τις αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάθεση σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη 03 Μαρτίου.
Ταυτόχρονα, θα εξεταστούν οι αιτήσεις για μετάθεση σε Διαπολιτισμικά σχολεία, σε Πειραματικά Σχολεία και οι ειδικές κατηγορίες.

2. Εξέταση αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε.
Υποβλήθηκαν 10 αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία. Όλες πληρούσαν της προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Η εισήγηση ήταν θετική για όλες.

3. Αποσπάσεις και ανακλήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
Υποβλήθηκαν 10 αιτήσεις για απόσπαση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και 3 αιτήσεις ανάκλησης απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
Το Συμβούλιο εισηγήθηκε την απόσπαση 6 συναδέλφων για πολύ σοβαρούς λόγους.
ΠΗΓΗ:Ενημερωτικό του Αιρετού του ΚΥΣΠΕ Παληγιάννη Βασίλη

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να πει την αλήθεια

Το τελευταί διάστημα στον τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα για πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών αποσπασμένων σε διάφορες υπηρεσίες εκτός του σχολείου.
Άλλο μιλά για 10.000, άλλο για 16.000...

Αυτά δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα αφού, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, οι αποσπασμένοι δάσκαλοι σε φορείς (ΑΕΙ, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, ΟΕΕΚ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΕΕ, ΠΕΚ, Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου Παιδείας, ΓΑΚ, κλπ.) ανέρχονται συνολικά σε 893.

Το σύνολο των αποσπασθέντων εκπαιδευτικών Π.Ε. (ΠΕ70, ΠΕ60, ΠΕ11, ΠΕ06 και ΠΕ16) σε φορείς ανέρχεται σε 2.385.
Οι αποσπάσεις στους παραπάνω φορείς γίνονται για την εξυπηρέτηση διοικητικών και εκπαιδευτικών αναγκών.

Η αποκατάσταση της αλήθειας αποτελεί χρέος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει στη διάθεσή του τα πραγματικά στοιχεία.
Εκτός κι αν τέτοια δημοσιεύματα, που στοχοποιούν τον εκπαιδευτικό, εξυπηρετούν απώτερους στόχους του Υπουργείου Παιδείας, για την επιβολή αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων και γι’ αυτό και δε διαψεύδονται.

Η όποια προσπάθεια κατασυκοφάντησης των εκπαιδευτικών, απ’ όπου κι αν προέρχεται, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έργο και την προσφορά του Έλληνα δασκάλου.
Έργο και προσφορά που αναγνωρίζεται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
ΠΗΓΗ: Ενημερωτικό του Αιρετού του ΚΥΣΠΕ Παληγιάννη Βασίλη

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πρόσκληση υποψήφιων αναπληρωτών δασκάλων

Συμπληρωματική Πρόσκληση Αναπληρωτών κλάδου ΠΕ70 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2009-2010

Από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καλούνται οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2009-2010, να προσέλθουν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση ένταξης στους εν λόγω πίνακες από 25-02-2010 μέχρι 04-03-2010.

Οι Αιτήσεις-Δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επισημαίνεται ότι εκπρόθεσμες αιτήσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί σε Δ/νσεις, Γραφεία ή στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου δεν θα ληφθούν υπόψη.
Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Άνθρακες ο θησαυρός!

Ένας υπουργός και πέντε υφυπουργοί μας θαύμασαν για την αυτοπεποίθησή μας, για την αισιοδοξία μας, για την ψυχραιμία μας και παρέθεσαν κάποιες γενικολογίες.
Μας διαβεβαίωσαν ότι ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα, έκαναν μικρές δόσεις αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση και αναχώρησαν, υποθέτω, ικανοποιημένοι!

Εμείς μείναμε να παλέψουμε με τα νερά, να κυκλοφορήσουμε στον επικίνδυνο κάθετο άξονα, να επουλώσουμε τις πληγές.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Xρέη των HΠA, δανεισμός της EE

Του Γιώργου Δελαστίκ

Aκούει διαρκώς αυτή την εποχή για τα χρέη και τα δάνεια της Eλλάδας ο μη ενημερωμένος πολίτης και εντυπωσιάζεται.
Tρομάζει π.χ. όταν ακούει ότι το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος της χώρας μας σε ξένες τράπεζες ανέρχεται συνολικά σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Tου σφίγγεται η καρδιά όταν μαθαίνει πως η Eλλάδα θα δανειστεί φέτος περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού να το ζητάει από ξένους δανειστές.
Mην έχοντας μέτρο σύγκρισης με τα χρέη ή με τα δάνεια που θα πάρουν φέτος άλλες χώρες, ο κόσμος ακούει αυτά τα αστρονομικά νούμερα, πανικοβάλλεται και νομίζει ότι ήδη χρεοκόπησε η χώρα.
Πολύ πιο ψύχραιμος αισθάνεται κανείς όμως όταν αποκτά γνώσεις γύρω από το πόσα χρωστούν π.χ. οι HΠA σε ξένους ή πόσα σκοπεύουν να δανειστούν οι εταίροι της κυβέρνησης στην EE - ακόμη και εκείνοι που της κουνούν επιτιμητικά το δάχτυλο.

Aς αρχίσουμε, λοιπόν, με τα χρέη της Aμερικής.
Mόνο το δημόσιο χρέος των HΠA (προσοχή, χωρίς το ιδιωτικό που είναι επίσης τεράστιο) ανέρχεται, λοιπόν, στο απίστευτο ύψος των τριών και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Tον Δεκέμβριο του 2009, μόνο στην Iαπωνία το αμερικανικό Δημόσιο χρωστούσε 768,8 δισεκατομμύρια δολάρια, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Oικονομικών των HΠA.
Άλλα 755,4 δισεκατομμύρια δολάρια χρωστούσαν οι Aμερικανοί στην Kίνα.

Aν μάλιστα προσθέσει κανείς και τα 152,9 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλει η Oυάσιγκτον στο επίσης κινεζικό Xονγκ Kονγκ, οι Aμερικανοί χρωστούν σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο στους Kινέζους!
Έτσι και αποφάσιζε δηλαδή το Πεκίνο ή το Tόκιο να εκποιήσουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους (θεωρητικά μιλώντας, εννοείται), το δολάριο και οι HΠA θα χρεοκοπούσαν εν μια νυκτί!

Πάνω από 300 δισ. δολάρια χρωστούν οι Aμερικανοί στη Bρετανία, σχεδόν 200 δισ. στα Eμιράτα του Kόλπου, άλλα 160 δισ. στη φτωχή Bραζιλία (!) και πάει λέγοντας. Aντιθέτως, οι Γερμανοί έχουν δανείσει το αμερικανικό Δημόσιο μόλις 53 δισ. δολάρια - το ένα... τέταρτο από όσα έχουν δανείσει στη μικροσκοπική Iρλανδία, κράτος και ιδιώτες!

Kατηγορούν εμάς τους Eλληνες ότι ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας με δανεικά από την EE.
Γιατί δεν λένε όμως ότι οι Aμερικανοί ζουν με δανεικά εις βάρος τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου εξαθλιωμένων Kινέζων που έχουν εισόδημα λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα;
Γιατί δεν λένε ότι οι Aμερικανοί ζουν με δανεικά εις βάρος των Γιαπωνέζων επειδή τους νίκησαν πριν από... 65 (!) χρόνια;

Aς αφήσουμε όμως τους Aμερικανούς και ας έλθουμε στην Eυρώπη.
Θα δανειστεί, λοιπόν, η Eλλάδα φέτος πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Kακώς, κάκιστα. Γιατί όμως δεν λέει κανείς τίποτα π.χ. για το Bέλγιο, το οποίο με πληθυσμό ελαφρά μικρότερο από της Eλλάδας θα δανειστεί σχεδόν... 100 δισεκατομμύρια;
Tο ότι η Oλλανδία θα δανειστεί πάνω από 100 δισ. ευρώ γιατί δεν κρίνεται άξιο μιας μικρής έστω αναφοράς;

O υψηλός δανεισμός καθόλου δεν είναι φαινόμενο που θα παρατηρηθεί φέτος μόνο στις μικρές χώρες. Kάθε άλλο.

H Γερμανία είναι βεβαίως μια οικονομία με περίπου εννιαπλάσιο AEΠ από το ελληνικό.
Nαι, αλλά και τα περίπου 370 (!) δισεκατομμύρια που θα δανειστούν φέτος οι Γερμανοί δεν είναι καθόλου ασήμαντο ποσό.
H πανίσχυρη Γερμανία θα δανειστεί το επταπλάσιο ποσό από την «υπό χρεοκοπία» Eλλάδα! Kάτι δεν πάει καλά εδώ...

H Γαλλία θα δανειστεί ακόμη περισσότερα, 450 δισεκατομμύρια.
Kαι η Iταλία επίσης - 400 δισεκατομμύρια αυτή.
Tο ποσοστό των φετινών δανείων των δύο αυτών μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών ως προς το AEΠ τους είναι ίδιο με της Eλλάδας - της Iταλίας μάλιστα είναι μεγαλύτερο!

Tι γίνεται;
Xρεοκοπούν άραγε και η Γαλλία και η Iταλία αφού παίρνουν δάνεια αναλογικά ίδια με την Eλλάδα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;
Xρεοκοπούν και μας το κρύβουν ή μήπως είναι παραμύθι που υπηρετεί κερδοσκοπικές και πολιτικές σκοπιμότητες η υποτιθέμενα επαπειλούμενη «χρεοκοπία» της Eλλάδας;
Eίναι προφανές πως συμβαίνει το δεύτερο.

Kαταχρεωμένοι και οι μεγάλοι της EE
1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ θα δανειστούν φέτος για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι τέσσερις μεγάλες χώρες της EE!
Nέα δάνεια ύψους 450 δισ. ευρώ θα πάρει η Γαλλία, άλλα 400 δισ. η Iταλία.
Γύρω στα 280 δισ. η Bρετανία, ενώ ακόμη και η τόσο αυστηρή Γερμανία θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου 370 δισεκατομμύρια ευρώ!
Xώρια τα 240 δισ. που χρειάζεται η Iσπανία και από 100 περίπου δισ. που θα δανειστούν το Bέλγιο και η Oλλανδία.

Διαβάζοντας τα νούμερα αυτά που, ενώ έχουν ανακοινωθεί επίσημα, ο Eυρωπαϊκός Tύπος προτιμά να τα αποσιωπά συστηματικά, συνειδητοποιεί κανείς ότι τα 50 δισεκατομμύρια που θα δανειστεί η Eλλάδα δεν είναι και τρομερό ποσό μέσα στο γενικό κλίμα.
ΠΗΓΗ:http://citypress-gr.blogspot.com

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις πλημμύρες

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2010 συζήτησε προ Ημερήσιας Διάταξης το θέμα των πλημμυρών.

Κατατέθηκαν ερωτήματα για τα αίτια του φαινομένου και τις ευθύνες των εμπλεκομένων, έγινε κριτική για πράξεις και παραλείψεις και κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης αλλά κυρίως για την οριστική λύση του προβλήματος.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στην κατάθεση μνημονίου αναγκαίων ενεργειών και δράσεων στο Κυβερνητικό κλιμάκιο κατά τη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα, που περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τα εξής σημεία:

1.Πρωτοβουλία της Ελλάδας για συμφωνία με την Τουρκία σε παρεμβάσεις στο ποταμό Έβρο, όπως καθαρισμός και εκβάθυνση.

2. Πρωτοβουλία για συμφωνία με Βουλγαρία και Τουρκία για διαφορετική διαχείριση των υδάτων στα φράγματα της Βουλγαρίας στο Άρδα, ακόμη και με καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος και για την κατασκευή, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων ή ακόμη και με πόρους Ελλάδας και Τουρκίας, ενός ή δύο φραγμάτων στη Μαρίτσα.

3. Μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού με τα σημερινά δεδομένα.

4. Μελέτη, κατασκευή και διαχείριση αναχωμάτων.

5. Αποζημιώσεις σε αγρότες, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, στους κτηνοτρόφους για τη ζημιά που υπέστησαν αλλά και για τη μεταφορά των εγκαταστάσεών τους σε ασφαλή περιοχή. Διευκολύνσεις στον εμπορικό κόσμο για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες που θα προκύψουν από τη γενική πτώση του εισοδήματος στο Νομό και όποιο άλλο μέτρο υποδειχθεί από τους πληγέντες προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμφωνήθηκε να λάβουν το λόγο οι επικεφαλείς των παρατάξεων ώστε να δοθεί χρόνος στους φορείς, που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Έκτακτο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Έκτακτο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα, τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2010 και ώρα 14.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με συμμετοχή Κυβερνητικού Κλιμακίου.
Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης οι πρόσφατες πλημμύρες.

Στο Κυβερνητικό Κλιμάκιο συμμετέχουν ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, οι Υφυπουργοί Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης

Το πρόγραμμα του Κυβερνητικού Κλιμακίου στο Ν. Έβρο έχει ως εξής:
09.00 επίσκεψη στη Νομαρχιακό Κατάστημα
10.15 επίσκεψη στον Πόρο
12.00 επίσκεψη σε Μάνδρα και Λάβαρα
13.30 επίσκεψη στο Πραγγί και Πύθειο
14.30 σύσκεψη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Φερρών

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα μαθήματα του Α' κύκλου μαθημάτων της διδακτικής περιόδου 2009-2010 του νεοσύστατου Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Φερρών με τον γενικό τίτλο: "Περιβάλλον-Άνθρωπος-Πολιτισμός".
Τα μαθήματα παρακουλούθησαν 170 εγγεγραμμένοι σπουδαστές.

Ο Β' κύκλος μαθημάτων του Α.Λ.Π. με το γενικό τίτλο: "Σύγχρονα Κοινωνικά προβλήματα" θα ξεκινήσει την Δευτέρα 1 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι όσοι το επιθυμούν χωρίς καμία προϋπόθεση,καταβάλλοντας μόνο το συμβολικό ποσό εγγραφής των 20 ευρώ.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Μετακίνηση μαθητών

Αύριο Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 θα γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των μισθωμένων λεωφορείων του ΚΤΕΛ Έβρου για τη μετακίνηση των μαθητών.
Ελπίζουμε ότι το πρόβλημα της μη καταβολής των οφειλουμένων να βρει τη λύση του και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των παιδιών.

Δήμος Φερών και Τυχερού: Ανακοίνωση για σχέδιο "Καλλικράτης"

Στις 10 - 2 – 2010, πραγματοποιήθηκε κοινή - άτυπη συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Φερών και Τυχερού, στις Φέρες και στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ.Σ. με θέμα: «Συζήτηση και διαμόρφωση απόψεων και προτάσεων επί του σχεδίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας, "Καλλικράτης".

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι των δύο Δήμων καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων και παρευρισκόμενοι δημότες. Από τις τοποθετήσεις τους και σε συντριπτική πλειοψηφία διαφάνηκε η βούληση οι δύο Δήμοι να αποτελέσουν ένα ενιαίο σχήμα στα πλαίσια του Προγράμματος ¨Καλλικράτης¨.
ΠΗΓΗ:http://www.e-thraki.gr/news

Δήμος Διδυμοτείχου: Ψήφισμα για το σχέδιο "Καλλικράτης"

Το Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου κατά την συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου 2010 και μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Χρήστου Τοκαμάνη, σχετικά με τις συνενώσεις που θα επιφέρει η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Να μην διασπαστεί η επαρχία Διδυμοτείχου αλλά να αποτελέσει έναν ενιαίο δήμο.

Η πόλη θα αντιδράσει και θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια απόσπασης, που θα γίνει με μικροκομματικά ή προσωπικά κριτήρια, μέρους της επαρχίας της (οικισμών ή ολόκληρου δήμου,) για να προσαρτηθεί σε δήμους εκτός της επαρχίας Διδυμοτείχου, με δεδομένο ότι τόσο οι «συναλλαγές» με τη Νομαρχία και το κράτος, όσο και οι «συναλλαγές» στον ιδιωτικό τομέα γίνονται με την πόλη του Διδυμοτείχου, αφού και η πλειοψηφία των κατοίκων εργάζονται στην πόλη μας.

Έτσι λοιπόν ευρύτεροι, κοινωνικοί οικονομικοί αλλά και ιστορικοί λόγοι επιβάλλουν την μη διάσπαση της επαρχίας και την συνένωσή του σε ένα ενιαίο Δήμο.
ΠΗΓΗ:http://www.e-thraki.gr/news

Καλώς ήρθες

Φίλε Τριγωνιώτη

http://www.g10753.blogspot.com

θα σε παρακολουθούμε...
Χωρίς παρεξήγηση...

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φαρσοκωμωδία

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να διατηρήσει τα κεκτημένα.
Το μέγεθος της αποτυχίας είναι πρωτοφανές.
Η φορολογική καταιγίδα που πρόσφατα ανακοινώθηκε δεν επαρκεί να θεραπεύσει την αστοχία της στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
Αναμένονται νέα μέτρα εντός των προσεχών μηνών.

Σε άλλες χώρες σε ώρα κρίσης οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για να τονώσουν την οικονομία και να στηρίξουν το εισόδημα των πολιτών.
Η δική μας κυβέρνηση κάνει το αντίθετο!
Η φορολογική αφαίμαξη την ώρα της επιβράδυνσης της οικονομίας θα οξύνει τα προβλήματα των νοικοκυριών.

Η τωρινή κρίση είναι πολύπλευρη: δημοσιονομική, παραγωγική, κοινωνική.
Είναι επίσης... κρίση εμπιστοσύνης και προσδοκιών εκ μέρους των πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Κανείς δεν ελπίζει πια σε τίποτα από την παρούσα κυβέρνηση, παρά μόνο κι άλλα δεινά.
Και το καλόπιστο ερώτημα σε πολλά χείλη είναι: «υπάρχει διέξοδος»;

Άρθρο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο pasok.gr 9/9/2008
ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com

Διχάζει τους Δημάρχους του Έβρου o «Καλλικράτης»

Γράφει ο Γιάννης Τομαδάκης

Τις προτάσεις τους με αφορμή τις συνενώσεις που θα φέρει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, κατέθεσαν οι Δήμαρχοι του Έβρου κατά τη χθεσινή (9/2/2010) συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Έβρου. Ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα από τα πιο έντονα θέματα που συζητούν εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικές κοινωνίες το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας. Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι δήμαρχοι ύστερα από τη συνεδρίαση των Λαβάρων ποικίλουν, ενώ υπήρχαν και δήμαρχοι που δεν κατέθεσαν προτάσεις, καθώς αναμένουν τις αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων.

Από τις προτάσεις που έγιναν γνωστές στους δημοσιογράφους είναι και 2η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου κ. Χρήστος Τοκαμάνης.
Ο κ. Τοκαμάνης αναφέρθηκε σε εννιά δήμους στο νομό και πιο συγκεκριμένα: Αλεξανδρούπολη – Τραϊανούπολη, Τυχερό – Φέρες και έναν δήμο από τη συνένωση Τριγώνου – Βύσσας – Κυπρίνου.
Παράλληλα η πρόταση αναφέρει μη μεταβολές στους δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου, Μεταξάδων, Ορφέα και Σαμοθράκης.
Ο κ. Τοκαμάνης δεν ανέπτυξε περαιτέρω την πρότασή του, κάνοντας αναλυτικότερη δήλωση στους δημοσιογράφους, μη θέλοντας να επηρεάσει εξελίξεις λόγω της θέσης του, είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργος Αλεξανδρής.
Ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας του Έβρου υποστήριξε ότι πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα σχέδιο για τον Καλλικράτη προκειμένου να δημιουργηθεί και η βάση για περισσότερες αναλύσεις και προτάσεις.
Στο μεταξύ υπήρχαν και μέλη της ΤΕΔΚ που εξέφρασαν απόψεις για μη αλλαγή του μεγέθους των σημερινών δήμων στον Έβρο επικαλούμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα του νομού. Επιπλέον η άποψη ότι δεν θα υπάρξουν διοικητικές μεταβολές στην Αττική τροφοδότησε με νέα κίνητρα τους υποστηριχτές της συγκεκριμένης άποψης.

Κυπρίνος «εναντίον» Τριγώνου
Η «επίθεση» που εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Κυπρίνου κ. Μιχάλης Στράντζελης για ψιθύρους και συζητήσεις προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον.
Ο Δήμαρχος Κυπρίνου ξεκάθαρα ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για να παραμείνουν δύο δήμοι, φωτογραφίζοντας τον Δήμαρχο Τριγώνου Μανώλη Χατζηπαναγιώτου.
Νωρίτερα ο κ. Χατζηπαναγιώτου επικαλέστηκε το ακριτικό της περιοχής και ζήτησε να παραμείνει ο Δήμος Τριγώνου ως έχει.

Στο μεταξύ για ακόμα μία φορά φάνηκε το διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο ανάμεσα στον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και στη Δήμαρχο Σουφλίου κ. Αθανασία Κακαλή. Ο λόγος και η αφορμή μίας διαφωνίας που κρατάει χρόνια είναι τα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου Ορφέα.
Η κα Κακαλή, αν και τόνισε ότι δεν επιθυμεί μεταβολή στους δήμους, αναφέρθηκε στο δεύτερο ενδεχόμενο, με το οποίο το Σουφλί ζητά συνένωση με Τυχερό και όλο το Δήμο Ορφέα. Η αντίδραση του Δημάρχου Διδυμοτείχου ήταν άμεση, όπως και η επανάληψη της πάγιας θέσης του, ότι τα συγκεκριμένα χωριά διοικητικά και φυσικά ανήκουν στο Διδυμότειχο.

Συνεδρίαση παρουσία βουλευτών
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι βουλευτές Έβρου κα Όλγα Ρενταρή (ΠΑΣΟΚ) και κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος (ΝΔ). Και οι δύο άκουσαν τους δημάρχους, χωρίς να πάρουν θέση για τα διοικητικά όρια των νέων δήμων.

Η κ. Ρενταρή μίλησε για προϋποθέσεις, όπως την οικονομική λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τις προτάσεις της ΤΕΔΚ όταν καταγραφούν και επίσημα.

Οι πρώτες βάσεις φαίνεται ότι μπήκαν, αν και ακόμα το θέμα των αρμοδιοτήτων των νέων δήμων έχει επισκιάσει τις συνενώσεις.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΤΕΔΚ θα δώσουν νέα στοιχεία για τις αποφάσεις των δήμων, ίσως και τις συμμαχίες που μέχρι τότε θα έχουν διαμορφωθεί.
ΠΗΓΗ:Εφημερίδα "Η Γνώμη"

Και πάλι πλημμυρίσαμε...


Διδυμότειχο, Ερυθροπόταμος 13/02/2010
Η δυτική γέφυρα που οδηγεί στην Τσίγλα, στο Κουφόβουνο κ.λ.π
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:http://tomadakis.blogspot.com

H «αμαρτωλή» ιστορία της δημιουργικής λογιστικής!

Tου Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου στην Καθημερινή στις 24 Σεπτεμβρίου 2004

Όταν από τις αρχές του 2002 η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και η Eurostat είχαν αρχίσει να προβάλουν τις πρώτες, καθαρές στο σχήμα τους, αιτιάσεις για την αληθή βάση των οικονομικών μεγεθών του ελληνικού προϋπολογισμού, ο τότε υφυπουργός Oικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο μέχρι και για πραξικόπημα!

Aπό τον Iούλιο του 2002 το υπουργείο Oικονομίας είχε ενημερωθεί ότι επίκεινται αναθεωρήσεις στα στοιχεία με το έλλειμμα και το χρέος, αφού θα έπρεπε να περιληφθούν και μεγέθη που μέχρι τότε κρύβονταν.
Δεν γνώριζαν βέβαια το ύψος των αναθεωρήσεων που θα επιβάλλονταν στα ελληνικά μεγέθη και τα υψηλόβαθμα στελέχη έκαναν λόγο για ελάχιστες επιβαρύνσεις της τάξης του 0,1% - 0,2%.
H συνέχεια τούς διέψευσε οικτρά, καθώς στο χρέος προστέθηκαν μέχρι 5 ποσοστιαίες μονάδες και περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες στο έλλειμμα.

O κ. Φλωρίδης τότε, όπως και άλλα στελέχη του ΠAΣOK, προεξάρχοντος του κ. Xριστοδουλάκη, δήλωναν σε όλους του τόνους ότι δεν υπάρχει δημιουργική λογιστική και όλα ήταν καλώς καμωμένα.
Mείζων λεπτομέρεια του ιστορικού μικροχρόνου, που συνηγορεί περί του τετριμμένου αντιπολιτευτικού λόγου του ΠAΣOK, είναι η αφήγηση που ακολουθεί.
Aφορά πτυχές της οικονομικής πραγματικότητας, που κάποτε πρέπει να πληροφορηθεί ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Γ. Παπανδρέου).

O κ. Xριστοδουλάκης ανέλαβε υπουργός Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών στο τέλος Oκτωβρίου του 2001, αντικαθιστώντας τον κ. Γ. Παπαντωνίου.
Στις προθέσεις του κ. Xριστοδουλάκη ήταν τότε να γίνουν βήματα διαφάνειας στα δημοσιονομικά, με παράλληλο περιορισμό της χρήσης της δημιουργικής λογιστικής.
Oπαδός της άποψης αυτής ήταν και ο υφυπουργός Oικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης, που εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με την ανάγκη διαφάνειας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Kαθημερινή».

Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και όταν οι ιθύνοντες είδαν ότι δεν μπορούν να επαναφέρουν την κατάσταση στον σωστό δρόμο με μικρά βήματα, αποφάσισαν να χωθούν εκ νέου στη δημιουργική λογιστική και να συνεχίσουν το χτίσιμο του μύθου της «ισχυρής οικονομίας».
Mιας οικονομίας δηλαδή που προβαλλόταν ως ρωμαλέα, με τη βοήθεια δανείων από τράπεζες του εσωτερικού, αλλά και συνεχείς εκχωρήσεις συμβολαίων για δουλειές σε οίκους του εξωτερικού, που εκθείαζαν το θαύμα!
Tους τελευταίους τους θαυμάσαμε (και για την ακρίβεια τους πληρώσαμε) την εποχή του χρηματιστηρίου, όταν με τον τρόπο τους αποθέωναν την απάτη που στηνόταν εις βάρος των πολλών.

Πολιτική ατολμία

Aποτέλεσμα της πολιτικής ατολμίας για αντιμετώπιση της δημιουργικής λογιστικής ήταν τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους, και κάθε ψέμα να απαιτεί ακόμα μεγαλύτερα ψέματα για να καλυφθεί.
Περί αυτού θα είχε πολλά να επισημάνει στον κ. Παπανδρέου ο πρώην υπουργός Oικονομικών του ΠAΣOK κ. Aλέκος Παπαδόπουλος, που ως υπουργός Yγείας εκλήθη να υλοποιήσει μια τεράστια μεταρύθμιση, αλλά χωρίς λεφτά...
O πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης ήταν στον θρόνο του και εμπιστευόταν απόλυτα τον κ. Xριστοδουλάκη, ο οποίος κάθε άλλο παρά αλήθεια του έλεγε περί των όσων συνέβαιναν.

O Xριστοδουλάκης, μαρτυρούν, εμφανιζόταν οργανωμένος στα υπουργικά συμβούλια, σε αντίθεση με το αδιάφορο σοσιαλιστικό προφίλ των περισσότερων υπουργών του κ. Σημίτη. Mιλούσε με τρόπο που άρεσε στον καθηγητή πρωθυπουργό.
Tο αν αυτά που έλεγε δεν εδράζονταν πουθενά, δεν φαίνεται να απασχολούσε...
Eνδιαφέρον έχει πάντως και ο τρόπος που ο κ. Xριστοδουλάκης εκμαίευε τα στοιχεία (που ήθελε) από το Γενικό Λογιστήριο.
Xρησιμοποιούνταν η πειθώ του τρόμου, που βέβαια καλύπτονταν από τους αρμονικά συνεργαζόμενους παπαγάλους των διαπλεκόμενων MME.

Bοήθεια στο να πλασάρει μύθους αντί αλήθειας είχε ο προαναφερόμενος και από τον πρώην γενικό γραμματέα της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας Eλλάδος τον κ. Nίκο Kαραβίτη, ένα «στέλεχος» που ξεκίνησε την καριέρα του στο Δημόσιο από το υπουργείο Eθνικής Oικονομίας επί εποχής Στέφανου Mάνου.
H υπόθεση της δημοσιονομικής απάτης που έστησε το ΠAΣOK έχει πολλά κοινά με την υπόθεση Xρηματιστήριο.

Tα δημόσια οικονομικά λεηλατήθηκαν από τους μαθητευόμενους μάγους, όπως ακριβώς έγινε και στη Σοφοκλέους (1999 - 2000) με τη δράση των φίλων και ημετέρων.
H συμπεριφορά ήταν ίδια και στα δύο «επεισόδια».
Έδρασαν οι ίδιες απισχνασμένες ποιότητες πολιτικών, που δεν θα είχαν ούτε το ελάχιστο του θράσους (που σήμερα επιδεικνύουν) αν, για παράδειγμα, δεν είχαν καταφύγιο στην τρυφή και ασφάλεια της βουλευτικής έδρας!

Όλα τα παραπάνω σε άρθρο στην Καθημερινή στις 24 Σεπτεμβρίου 2004

Υ.Γ1 Σήμερα το Βήμα μας πληροφορεί ότι ο πρώην γενικός γραμματέας της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας Eλλάδος κ. Nίκος Kαραβίτης μάλλον επιστρέφει στη θέση του! (άραγε σαν επιτυχημένος;)

Υ.Γ.2 Το άρθρο αν και ρετρό το χαρίζω σε όλους τους συμπατριώτες μας οι οποίοι εύκολα ξέχασαν το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και τις ευθύνες που έχει για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας!
ΠΗΓΗ:http://online-pressblog.blogspot.com

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Πράξη αυτοπροστασίας παρά αλληλεγγύης

Του Σταύρου Λυγερού

Η δημοσιονομική κρίση έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια όχι μόνο την κατάρρευση του δικού μας κλεπτοκρατικού μοντέλου, αλλά και τις εγγενείς ανεπάρκειες της Ε.Ε.
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δρομολογήθηκε σε περίοδο σχετικά «ήρεμων υδάτων» και οικοδομήθηκε υπό την επήρεια του άρρητου, αλλά υποβόσκοντος ιδεολογήματος ότι οι συνθήκες θα ήταν πάντα έτσι.
Οι φιλοσοφικά ανόητες ελίτ αγνόησαν ότι στην πολιτική και στην οικονομία ισχύει ό,τι και στη ζωή: εκτός από φάσεις «ήρεμων υδάτων» υπάρχουν και τρικυμίες.
Σ’ αυτές ακριβώς δοκιμάζονται οι συνεκτικοί δεσμοί.

Η Ε.Ε. δεν είναι μία ομοσπονδία.
Η έννοια του συμφέροντος κάθε χώρας–μέλους είναι συστατικό στοιχείο του παιχνιδιού. Από την άλλη πλευρά, όμως, μία ένωση κρατών προϋποθέτει την αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Ευρωζώνη.
Η νομισματική χωρίς δημοσιονομική ένωση, δηλαδή χωρίς πολιτική ένωση, είναι αντίφαση.
Έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν φρόντισαν ούτε να δημιουργήσουν μηχανισμό διάσωσης μιας χώρας–μέλους, που θα αντιμετώπιζε δημοσιονομική κρίση και λόγω αυτής θα έμπαινε στο στόχαστρο των Αγορών.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η εξουσία της πολιτικά μη νομιμοποιημένης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έλυσαν αυτή την αντίφαση. Αντιθέτως, εγκλώβισαν την Ευρωζώνη σ’ έναν ασφυκτικό κορσέ, στερώντας την από την πολύτιμη ευελιξία. Αυτό φάνηκε καθαρά στην κρίση, όταν η ανάγκη υποχρέωσε το «ιερατείο» να σπάσει τους κανόνες.

Ο τρόπος που η Ε.Ε. αντιμετώπισε το «ελληνικό τζιτζίκι» είναι μία ήττα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Οι ισχυρότερες χώρες–μέλη εκμεταλλεύθηκαν το θεσμικό κενό και τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου για να μην επιδείξουν αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη δεν σημαίνει διάσωση άνευ όρων.
Χωρίς αλληλεγγύη, όμως, η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον. Θα επικρατήσει το διαλυτικό σύνδρομο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Η Ευρωζώνη ουσιαστικά έριξε την Ελλάδα στα σκυλιά των Αγορών υποτίθεται για να τη συνετίσει και για να μη δημιουργηθεί προηγούμενο.
Αντί να βοηθήσει τον αδύνατο κρίκο της να ισχυροποιηθεί, υποθήκευσε την ανάκαμψή του, αφήνοντάς τον να δανεισθεί με τοκογλυφικά επιτόκια προς όφελος των κερδοσκόπων.
Ακόμα κι όταν η κυβέρνηση έλαβε αιματηρά μέτρα, η Γερμανία εμφανιζόταν απρόθυμη.
Η χθεσινή επίσημη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα ουσιαστικά ήταν περισσότερο πράξη προστασίας του ευρώ (θα δεχόταν πίεση εάν η Αθήνα προσέφευγε στο ΔΝΤ), παρά πράξη αλληλεγγύης.
ΠΗΓΗ:http://news.kathimerini.gr

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει, χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει.
Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.

Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα;
Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν.
Όχι, είναι η σωστή απάντηση. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη - την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.
Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 - 2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!

Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.
Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003...
Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!

Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος.
Η Ιαπωνία να δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας.
Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.
Έπειτα, ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.

Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ίσως, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι... 175%! Ίδιο δηλαδή με της Ελλάδας.
Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα.
Την ξεπερνούν η Ολλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).
Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως... χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.
Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το... 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.
Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80% βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κερδοσκοπικά και πολιτικά τα αίτια
Έξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας!
Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!
Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας.
Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Έθνος

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Διαμαρτυρία του Δήμου Σουφλίου

Διαμαρτυρία του Δήμου Σουφλίου για τη μη εκπροσώπησή του στο Φορέα Διαχείρισης του Δάσους Δαδιάς.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα κατά της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Ν. Έβρου, διότι η ΤΕΔΚ Ν. Έβρου φέρει την ευθύνη για τη διαδικασία ορισμού εκπροσώπων από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, και συνεπώς για τη μη παρουσία εκπροσώπου από το Δήμο Σουφλίου μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, ούτε καν ως αναπληρωματικού μέλους.

Είναι απαράδεκτο ο Δήμος Σουφλίου, στην εδαφική επικράτεια του οποίου ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, να μην έχει εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.
Διερωτόμαστε, πώς και με ποιο τρόπο εστάλησαν δύο ονόματα εκπροσώπων του Δήμου Τυχερού προκειμένου να αποτελέσουν τακτικό και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση της ΤΕΔΚ και φυσικά λήψη σχετικής απόφασης;

Ο τρόπος λειτουργίας Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ προσβάλλει τόσο το Δήμο Σουφλίου που έτσι υποτιμάται καταφανέστατα, όσο και τον ίδιο το Φορέα Διαχείρισης, διότι δεν μπορεί η λειτουργία του Φορέα να στηρίζεται σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο με ελλιπή εκπροσώπηση, αφού ο Δήμος Σουφλίου έχει αποκλειστεί εντελώς.

Το λιγότερο που οφείλει η διοίκηση της ΤΕΔΚ απέναντι στο Δήμο μας είναι ο επαναπροσδιορισμός των προτεινόμενων εκπροσώπων για το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, βάσει νόμιμων διαδικασιών.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη, 10/2/2010

Εκτός του λογικού αιτήματος του Δήμου Σουφλίου, αναδεικνύεται και μια περίεργη αντίληψη περί των διαδικασιών από κάποιους στην ΤΕΔΚ, που, επίσης λογικά, μας καθιστούν ανήσυχους.

Πότε έγινε η μεγάλη διόγκωση του χρέους...


Να τελειώνει η κοροϊδία με το ποιος και πότε ανέβασε το χρέος της χώρας...


Αφού δεν τα παρουσιάζουν οι "αρμόδιοι" παραθέτω το επίσημο δελτίο της Eurostat για το χρέος της χώρας και το παραμύθι ότι τώρα (το 2009) ανέβηκε πάνω από το 100% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (G.D.P)...

Θα παρατηρήσετε ότι το 2001 ήταν στο 114% περίπου (δηλαδή περίπου όσο δηλώνει ότι το παρέλαβε από την Ν.Δ ο κ. Παπακωνσταντίνου εν μέσω κρίσης) και ότι από το 2004 μέχρι το 2008 είχε πτωτική πορεία ως ποσοστό του παρά την τεράστια αύξηση των καυσίμων...

Φυσικά δεν προσπαθώ να συμψηφίσω τις ευθύνες της Ν.Δ για την ΜΗ επανίδρυση του κράτους όπως είχε υποσχεθεί , καθώς και για τις καθυστερήσεις που είχε στην λήψη μέτρων με αυτές του ΠΑΣΟΚ .

Δεν είναι όμως δυνατόν να καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ την Ν.Δ για το χρέος νίπτοντας τας χείρας του όταν από το 1981 και μετά (ενώ η Ελλάδα πιο πρίν είχε μικρότερο χρέος από τον Μ.Ο της τότε Ε.Ο.Κ) πέρασε πάνω από αυτή και συνέχιζε πάντα ανοδικά.
Το ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύνες σε αυτή την θλιβερή κατάσταση και όσο καιρό δεν τις αναγνωρίζει κατά την ταπεινή μου άποψη δεν δικαιούται να δείχνει με το δάκτυλο τους άλλους...
Στον Γ.Α.Π και το ΠΑΣΟΚ "έπεσε" η μπίλια να διαχειριστεί την χρεωκοπία (ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρει...) που με μαθηματική ακρίβεια ερχόταν εδώ και 25+ χρόνια...
ΠΗΓΗ:http://antilogos-gr.blogspot.com

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Καλλικράτης (1)

Κατ’ αρχήν θεωρούμε θετική και επικροτούμε την έναρξη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, που αποτελεί πάγια θέση των συνεδρίων μας από το 2007.
Είναι αναγκαίο προκειμένου να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη, με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», μεταρρύθμιση να τηρηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την στοιχειώδη επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Γι΄αυτό θεωρούμε ότι το πλαίσιο στην τελική διαμόρφωσή του πρέπει να οδηγεί:

1. Στον προσδιορισμό του ρόλου της Κεντρικής Διοίκησης (Κράτος – Στρατηγείο)

2. Στον απόλυτο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των επιπέδων Αυτοδιοίκησης και την οριοθέτηση της συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης

3. Στην κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων και την εξασφάλιση των αντίστοιχων πόρων οι οποίοι θα καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2011

4. Στη δημιουργία χάρτας ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό, αφού υπολογιστεί με βάση το διάγραμμα ροής των υποθέσεων σε κάθε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Αναγκαία είναι η διαμόρφωση ενιαίου μισθολογίου για τη διόρθωση των μισθολογικών ανισοτήτων στους εργαζομένους καθώς και σύσταση οργανισμού διάρθρωσης και λειτουργίας των νέων υπηρεσιακών μονάδων

5. Στη διασφάλιση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής Περιφέρειας μέσα από το ΕΣΠΑ (Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα σε ενιαία αναπτυξιακή λογική), Δημόσιες επενδύσεις κ.λ.π.

6. Στη δημιουργία Ταμείου Σύγκλισης για άμβλυνση υπαρκτών τοπικών ανισοτήτων

7. Στη σύνταξη του Κώδικα Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων εντός του 2010

8. Στη διασφάλιση των διοικητικών πράξεων και αποφάσεων από Ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα

9. Στη σύσταση χάρτας περιουσιακών στοιχειών για την πλήρη αξιοποίησή τους

10. Στην κατοχύρωση της καταστατικής θέσης των αιρετών

11. Στη διαμόρφωση συνθηκών άμεσης αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των Νομαρχιών σήμερα

12. Στη διαμόρφωση πολιτικών αρχών για τη δημιουργία ισχυρών νησιωτικών πόλων στα νησιωτικά συμπλέγματα και την αξιοποίηση των ορεινών όγκων.

Καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να αποσαφηνίσει και να εξειδικεύσει τη θέση της για τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το προσωπικό των Π.Α.

Δηλώνουμε ότι το Συνέδριο παραμένει ανοιχτό έως την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου.
ΠΗΓΗ:http://www.enae.gr

Ένα μέρος των αποφάσεων που ελήφθησαν στο 14ο Συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.).

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Τα σημαντικότερα σημεία του "διαγγέλματος" του πρωθυπουργού!

- Την επόμενη εβδομάδα οι βασικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
- θα συμβάλουν περισσότερο οι έχοντες και κατέχοντες
- δίκαια φορολόγηση μεγάλης κινητής περιουσίας
- αύξησης φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων που δεν επανεπενδύονται
- αύξηση φορολογίας offshore και δραστικά μέτρα καταπολέμησης αυτής της πρακτικής φοροδιαφυγής
- διασταύρωση στοιχείων εισοδήματος και περιουσιακά στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος του πλούτου

- πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν το 2011 και επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε για το 2010 άμεση και πραγματική αύξηση των εσόδων

- αύξηση του φόρου στα καύσιμα
- περιστολή δαπανών στο δημόσιο
- με οριζόντια περικοπή 10% σε όλα τα υπουργεία
- αναστέλλουμε φέτος προσλήψεις
- μειώνουμε αριθμό υπαλλήλων
- συγχωνεύουμε και καταργούμε φορείς και οργανισμούς που δεν είναι απαραίτητοι αλλά κοστίζουν
- τέρμα στις εξωφρενικές αμοιβές στα "ρετιρέ του δημοσίου"

Για τους δημόσιους υπαλλήλους

- φέτος δεν δίνονται αυξήσεις πάνω τις μισθολογικής ωρίμανσης
- μείωση του συνολικού κονδυλίου για τα επιδόματα κατά 10% προστατεύοντας του χαμηλόμισθους
- όχι μόνο για το κεντρικό δημόσιο αλλά και την αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
- άμεσα με την ΑΔΕΔΥ για ενιαίο μισθολόγιο που ξεπερνά ανισότητες και αδικίες
- αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων όπως η χαμένη ανταγωνιστικότητα
- απλοποιούμε το περιβάλλον για επενδύσεις ώστε να σπάσει η γραφειοκρατεία
- αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αφού αυξάνεται και το προσδόκιμο
ΠΗΓΗ:http://troktiko.blogspot.com

Όλα αυτά αφού διόγκωσαν τεχνητά το ήδη μεγάλο έλλειμμα προκειμένου να λάβουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής και συγχρόνως να δικαιολογήσουν στον ελληνικό λαό την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα υπεσχημένα.
Αυτοί όμως οι ερασιτεχνισμοί και οι κουτοπονηριές οδήγησαν στο να δανείζεται το Κράτος με όρους πολύ επαχθέστερους από τον περασμένο Οκτώβριο.
Αλλά και γι' αυτό βρέθηκε η δικαιολογία. "Η επίθεση των κερδοσκόπων". Οι "κερδοσκόποι" κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.
Η ελληνική κυβέρνηση;
Ποιος αμφισβήτησε, περισσότερο από την ίδια, τη θέση και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας;
Ποιος αποτύπωσε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση προκειμένου να αποδείξει την "ανικανότητα", την "αναποτελεσματικότητα", την "καταστροφική πενταετία" και την "εξαπάτηση των εταίρων" του Καραμανλή;
Ποιος τελικά "κάλεσε' τους κερδοσκόπους;

Τα μέτρα είναι σκληρά.
Πολύ σκληρότερα από το "πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια με πρόνοια για τους χαμηλόμισθους" του Καραμανλή!
Μας υποσχέθηκαν ότι θα είναι "δίκαια".
Αλήθεια η αύξηση π.χ. του φόρου στα καύσιμα κάνει καμιά διάκριση σε έχοντες και μη;

Το σερβίρισμα ήταν προσεγμένο.
Πρώτα μας χάιδεψαν τα αυτιά με κάποιες αοριστίες για "έχοντες και κατέχοντες", για "μεγάλη κινητή περιουσία", για "κέρδη που δεν επανεπενδύονται", για "offshore".
Αυτά όμως για το 2011 και μετά...
Ακολούθησε το πακέτο που αγγίζει κι επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο όλων μας.
Αλήθεια τώρα ανακάλυψε ο κ. Παπανδρέου ότι αυξάνεται το προσδόκιμο όριο ηλικίας ή μήπως αυξήθηκε... τους τέσσερις τελευταίους μήνες;
Ο ίδιος που ζητάει συναίνεση δεν ήταν που απέκλειε οποιαδήποτε αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης;
Ενδεχομένως στο σύστημα να υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις, κάποιες υπερβολές και πράγματι κάποια όρια να έπρεπε να επανεξεταστούν, αλλά να επικαλείσαι την αύξηση του προσδόκιμου είναι πρόκληση την νοημοσύνης μας, κύριε.

Κλειστά τα σχολεία Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπ/σης στο Βόρειο Έβρο

Κλειστά τα σχολεία Πρωτ/θμιας & Δευτ/θμιας Εκπ/σης στον Έβρο από το Δήμο Σουφλίου και βορειότερα λόγω κακοκαιρίας.
Ασθενής χιονόπτωση, αέρας και θερμοκρασία κάτω από το μηδέν αυτή την ώρα στην Ορεστιάδα.

Αποχώρησαν οι αγρότες από τους Κήπους

Παραμένουν οι αγρότες του Έβρου στα μπλόκα του Ορμενίου και της Κορνοφωλιάς, ενώ έχουν ήδη αποχωρήσει και τα τελευταία τρακτέρ από το τελωνείο των Κήπων.
Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις εκκλήσεις από πολλές πλευρές να σταματήσουν.
Μάλιστα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος που συναντήθηκε με τους αγρότες την Κυριακή τόνισε ότι τα μπλόκα πέτυχαν το σκοπό τους να ακουστεί το πρόβλημα αλλά πλέον δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται. ΠΗΓΗ:http://www.xronos.gr/detail.php?ID=52412

112 τρόποι εισόδου ναρκωτικών στις φυλακές Κομοτηνής

Πάνω από 112 τρόπους εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές Κομοτηνής έχει καταγράψει ο διευθυντής των φυλακών Κων. Καμπάνταης και θα άξιζε όλο αυτό το υλικό που διαθέτει να αποτελέσει ολόκληρη πραγματεία σε ειδικούς επιστήμονες και γιατί όχι μια πρωτότυπη έκδοση.
Ναρκωτικά σε πάτους παπουτσιών, σε ζώνες, σε τρόφιμα, σε ψωμί, με ρίψη στον αυλόγυρο σε συσκευασίες, αλλά περισσότερο με κατάποση μέσα σε δεμένα ερμητικά προφυλακτικά που βγαίνουν με καθαρτικό ή και κρυμμένα σε απόκρυφα σημεία του σώματος, σε νοτισμένα εικονίσματα, σε χαρτοπετσέτες και δεκάδες άλλους τρόπους.
Οι φύλακες έχουν γνώση και καθημερινά εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους με μεθόδους που σκαρφίζονται με ευρηματικότητα οι διψασμένοι χρήστες κάνοντας το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον να προσπαθεί να τους «βοηθήσει» με κάθε τρόπο. Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
ΠΗΓΗ:http://www.xronos.gr/detail.php?ID=52372

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που καλό είναι να αναγνώσουν οι φίλοι συμπολίτες που τοποθετούνται θετικά στην ιδέα δημιουργίας σωφρονιστικού καταστήματος στην πόλη της Ορεστιάδας. Βεβαίως η διακίνηση των ναρκωτικών στα ιδρύματα αυτά δεν είναι πρωτάκουστη είδηση ούτε και ο μοναδικός ή κύριος λόγος της αντίρρησής μου στην παραπάνω προοπτική για την πόλη μας.

Απίστευτο! Οι Τούρκοι πουλούν Βυζαντινό ανάκτορο

Ποικίλες αντιδράσεις, ακόμη και γέλωτα, προκάλεσε στον τουρκικό Τύπο η είδηση που αποκάλυψε το ένθετο “Ακίνητα” της “Χουριέτ”, σύμφωνα με την οποία ο πρώην δήμαρχος του Εμίνονου Ταχίρ Ακτάς έβγαλε πωλητήριο για το βυζαντινό ανάκτορο της Μαγναύρας. Το ανάκτορο ανασκάφηκε το 1992, ως αποτέλεσμα της κατεδάφισης ενός εργοστασίου καλτσών, και τα θεμέλιά του βρίσκονται 13 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Το ανάκτορο της Μαγναύρας οικοδομήθηκε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και σ’ αυτό ο αυτοκράτορας δεχόταν τους ξένους πρέσβεις. Το κτίσμα είχε τέσσερις ορόφους και βρισκόταν εντός του συγκροτήματος του Μεγάλου Παλατίου, μιας “απαγορευμένης πόλης” της εποχής που εκτεινόταν από την Αγία Σοφία και τον Ιππόδρομο ως την ακτή του Μαρμαρά. Ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο, όπως ίχνη μωσαϊκών, εκτίθενται στο Μουσείο Μωσαϊκών του Μεγάλου Παλατίου, παραδίπλα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ακτάς ζητεί 12 εκατομμύρια ευρώ για το ανάκτορο και βρίσκεται ήδη σε επαφές με ξένους επενδυτές. Ανάμεσά τους ο τουρκικός Τύπος αναφέρει και το Βατικανό, ενώ κάποια άλλα δημοσιεύματα φέρουν ως ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές για να το κάνουν είτε ξενοδοχείο είτε ιδιωτικό μουσείο είτε... αίθουσα γάμων(!).

Η εταιρεία μεσιτών Golden Royale Gayrimenkul έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση. Ο πρόεδρός της, Κορχάν Κονγκάζ, διατείνεται ότι σε περίπτωση που ανασκαφεί αρχαίο κτίσμα στα θεμέλια της ιδιοκτησίας σου περιέρχεται κι αυτό αυτομάτως στην τελευταία. Ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί κατά το τουρκικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τμήμα του ανακτόρου της Μαγναύρας βρίσκεται θαμμένο κάτω από μαγαζί που πωλεί χαλιά.

Το αγοράζει το Βατικανό

Το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και ζητά την άμεση παρέμβασή της.

“Δεν είναι δυνατόν να πωλούνται τέτοιου είδους μνημεία και μάλιστα την ώρα που η Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο για τον πολιτισμό. Με δεδομένα ότι η διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν θα πρέπει να παρέμβει χαρακτηρίζοντας το μνημείο ως προστατευόμενο προκειμένου να ακυρωθεί πώλησή του” σημειώνει στη “Μ” η κ. Κοππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνίδας ευρωβουλευτού, το Βατικανό εντόπισε αμέσως τη σημασία του συγκεκριμένου μνημείου και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να το αγοράσει! Όταν της θέσαμε το ερώτημα αν θα μπορούσε να πράξει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ένα ερωτηματικό ως προς τις οικονομικές δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου αυτή τη στιγμή. Σημειωτέον ότι η τιμή πώλησης έχει προσδιοριστεί στα 12 εκατ. ευρώ.
makthes.gr Των Αλ. Μασσαβέτα, Σ. Χριστοφορίδου
ΠΗΓΗ:http://ypotheto.blogspot.com

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Μια ωραία πρωτοβουλία του ΔΑΚ Ορεστιάδας

Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ορεστιάδας (ΔΑΚΟ) σε μια συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση τίμησε τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Ορέστη που συμμετείχαν στις αγωνιστικές περιόδους 1969-70 και 1971-72 στη Β΄ Εθνική, καθώς επίσης αθλητές και εκπροσώπους σωματείων του Δήμου Ορεστιάδας για την προσφορά τους στον αθλητισμό.

Η πρωτοβουλία του ΔΣ του ΔΑΚΟ, πέραν της αναγνώρισης της προσφοράς των τιμώμενων, εξέπεμψε ένα σαφές μήνυμα προς τους ασχολουμένους με τον αθλητισμό αλλά και προς όλους τους συμπολίτες μας, ότι ο αθλητισμός είναι πεδίο που ενισχυόμενο και στηριζόμενο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης νέων ανθρώπων που θα μοχθήσουν για τη προσωπική τους διάκριση και την συνακόλουθη ανάδειξη του τόπου τους.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ. Παπαντωνίου Εμμανουήλ και τα μέλη του ΔΣ του ΔΑΚ Ορεστιάδας.