Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Έτσι απαξίωσαν τα ομόλογά μας

Το σκάνδαλο Τ+10

Το ζήτημα που ανέδειξε την 20-4-2010 με το πρωτοσέλιδό του ο Ελεύθερος Τύπος είναι πολύ σημαντικότερο από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Αν υπάρχει δόλος και όχι απλή ανοησία (πόση πια;), τότε, τα καταγγελλόμενα είναι, χωρίς υπερβολή και εφόσον βέβαια ευσταθούν, το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως, ίσως, του ελληνικού κράτους, καθώς... αποτέλεσε τον πυρήνα του μηχανισμού, με τον οποίο εκτοξεύθηκαν τα spreads στα ύψη και οδηγήθηκε η χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας.

Για να γίνει κατανοητό το σκάνδαλο στο ευρύ κοινό, πρέπει να καταλάβει πρώτα κανείς πώς λειτουργεί η υποτιμητική κερδοσκοπία, το λεγόμενο «σορτάρισμα» (από το αγγλικό short selling, βραχεία πώληση) των ομολόγων.

Αυτό συμβαίνει με τον εξής τρόπο: Ο απλός επενδυτής όταν πουλάει, πουλάει ομόλογα που έχει. Αντιθέτως, ο κερδοσκόπος, πουλά ομόλογα που δεν έχει και τα οποία πρέπει να τα βρει και να τα παραδώσει στον αγοραστή μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία μερικών ημερών. Αν μέσα σε εκείνες τις ημέρες, που έχει περιθώριο ο πωλητής-κερδοσκόπος, τα ομόλογα χάσουν σε αξία, τότε αυτός μεν θα τα αγοράσει σε χαμηλότερη αξία, όμως θα τα παραδώσει στον τελικό αγοραστή τους στην αξία που αρχικά συμφωνήθηκε.

Αν δηλαδή συμφωνήσει να πουλήσει με το spread στα 250 (υψηλότερη αξία ομολόγου) και βρει να αγοράσει ομόλογα, μερικές ημέρες μετά, όταν το spread είναι στα 350 (χαμηλότερη αξία ομολόγου), ο κερδοσκόπος θα επωφεληθεί από τη διαφορά των 100 μονάδων βάσης (δηλαδή: 1% επί του κεφαλαίου). Θα έχει κερδίσει δηλαδή 1% επί της αξίας των χρημάτων του μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Όταν παίζονται κάμποσα δις ευρώ καθημερινά, προκύπτουν μεγάλα ποσά από τη διαφορά των τιμών.

Με απλά λόγια δηλαδή, ο κερδοσκόπος συμφωνεί να πουλήσει ακριβά κάτι που δεν έχει, και ψάχνει μετά να αγοράσει αυτό το κάτι πιο φθηνά, για να το δώσει στον αγοραστή του. Αυτό είναι όλη η περίφημη κερδοσκοπία.

Το στοιχείο κλειδί σε αυτό το μηχανισμό κερδοσκοπίας αποτελεί, προφανώς, η δυνατότητα του πωλητή να παραδώσει τα ομόλογα, που συμφώνησε να πωλήσει, μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία πώλησης. Αν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, δεν υπάρχει τότε η δυνατότητα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Τώρα ας δούμε τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωσή μας.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, το χρονικό περιθώριο για να παραδοθούν τα πωλούμενα ομόλογα στους αγοραστές τους ήταν 3 ημέρες (το λεγόμενο Τ+3). Οι κερδοσκόποι δηλαδή μπορούσαν να περιμένουν (ή να προκαλέσουν) να πέσει η τιμή των ομολόγων (να ανεβεί, δηλαδή, το spread) για τρεις ημέρες, χρονικό διάστημα όχι πολύ μεγάλο.

Στις 22 Οκτωβρίου 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τη δυνατότητα οι τρεις αυτές ημέρες να γίνουν δέκα (Τ+10). Δηλαδή, έδωσε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια και δυνατότητες στην υποτιμητική κερδοσκοπία, δίνοντας στην ουσία το σύνθημα για το κερδοσκοπικό πάρτυ!

Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο: Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν έδινε τα ομόλογα στον αγοραστή τους μετά τη λήξη των δέκα ημερών! Όχι μόνον δηλαδή είχαν όλον τον καιρό να κάνουν πάρτυ με τα ομόλογα, αλλά μπορούσαν να το κάνουν χωρίς κανένα ρίσκο! Αν δεν έπεφτε η τιμή των ομολόγων (αν δεν ανέβαιναν τα spreads), τότε αυτοί απλούστατα δεν έδιναν ποτέ στον αγοραστή ομόλογα και δεν είχαν, συνεπώς, απολύτως τίποτα να φοβούνται ή να χάσουν σε περίπτωση που δεν είχε πιάσει η κερδοσκοπική τους τακτική! Μονά ζυγά δικά τους, win-win παιχνίδι για τους κερδοσκόπους, lose-lose για τα ελληνικά ομόλογα!

Υπό αυτές τις συνθήκες, όποιος ήθελε να κρατήσει ελληνικά ομόλογα και να μην τα πουλήσει, θα έπρεπε να είναι ένας πραγματικός ήρωας-«χασοσκόπος» στο πάνθεον των απανταχού Φιλελλήνων. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έλεγε, στην ουσία: «κερδοσκόπησε χωρίς ρίσκο, μπορείς!»

Το εξωφρενικότερο είναι ότι αυτές οι δύο αποφάσεις δεν πάρθηκαν με Πράξη του Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, όπως ήταν το νόμιμο, αλλά με απλές εντολές της Διεύθυνσης Οργάνωσης της ΤτΕ. Η δυνατότητα που δόθηκε δηλαδή στους κερδοσκόπους να κάνουν το πάρτυ ήταν παράνομη! Η παράνομη αυτή κατάσταση επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί με την υπʼ αριθ. 158/10-2-2010 Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ, την οποία δεν θα υπέγραφε ο ίδιος ο Προβόπουλος, αλλά ο υποδιοικητής Ι. Παπαδάκης. Ούτε όμως αυτή η πράξη υπογράφηκε ποτέ και η προθεσμία 10 ημερών για να κερδοσκοπήσουν στα ομόλογα χωρίς ρίσκο έμεινε παράνομη. Νόμιμη εξακολουθούσε να είναι η προθεσμία των τριών ημερών.

Η δυνατότητα για το κερδοσκοπικό πάρτυ συνεχίστηκε μέχρι τις 8 Απριλίου 2010, οπότε μειώθηκε η κερδοσκοπική προθεσμία στη μία ημέρα και αποτράπηκε σχεδόν πλήρως η δυνατότητα κερδοσκοπίας. Ήταν όμως πια πολύ αργά. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα είχαν καταρρεύσει.

Πριν θέσουμε τα αμείλικτα ερωτήματα, μια τελευταία λεπτομέρεια από το ρεπορτάζ του Ε.Τ. (δείτε το στο σύνδεσμο http://theamapati.wordpress.com/2010/04/20/respect/) : Η αύξηση της κερδοσκοπικής προθεσμίας από τρεις σε δέκα ημέρες έγινε μετά από αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που υποβλήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2009, την επομένη των εκλογών!

Και τώρα τα αμείλικτα ερωτήματα:

- Γιατί ουδέποτε δέχθηκε να νομιμοποιήσει ο Προβόπουλος, αλλά ούτε και ο υποδιοικητής Παπαδάκης, την κερδοσκοπική Κερκόπορτα με την υπογραφή του;

- Πώς ένας απλός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οργανωτικού της ΤτΕ να ανοίξει την Κερκόπορτα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αντίθετα με τους ισχύοντες κανονισμούς;

- Ήταν δυνατόν να ενεργήσει με τόσο εξόφθαλμα αρνητικό τρόπο υπέρ των κερδοσκόπων ένας απλός διευθυντής χωρίς να έχει κάποια άνωθεν κάλυψη, η οποία προφανώς δεν ήταν από τον Διοικητή του;

- Αν ευσταθεί αυτός ο συλλογισμός, ποια μπορεί να ήταν αυτή η άνωθεν κάλυψη;

- Πόσο άσχετοι μπορεί να είναι στην κυβέρνηση για να μην ξέρουν ότι αυτή η κερδοσκοπική προθεσμία των δέκα ημερών και η άρση των κάθε είδους κυρώσεων προς τους κερδοσκόπους για την παραβίασή της, ήταν ακριβώς αυτός ο μηχανισμός πάνω στον οποίον στηρίχθηκε η κερδοσκοπική επίθεση κατά της χώρας;

- Εάν, έστω, οι της κυβέρνησης ήταν άσχετοι, κανένας Χριστοδούλου και λοιποί αρμόδιοι περί τα ομόλογα, δεν φρόντισε να τους ενημέρωσε για το πώς γίνεται το κερδοσκοπικό παιχνίδι;

- Ο πρωθυπουργός, που κήρυξε διεθνή πόλεμο κατά των κερδοσκόπων, δεν γνώριζε ότι η υπονόμευση γινόταν μέσα στη χώρα του από την παράνομη πρακτική της Τράπεζας της Ελλάδος να θέτει την κερδοσκοπική προθεσμία στις δέκα ημέρες, καταργώντας μάλιστα και το κερδοσκοπικό ρίσκο;

- Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε δηλαδή ότι η μάχη κατά των κερδοσκόπων μπορούσε να κερδηθεί μέσα στην Αθήνα, επιβάλλοντας την τήρηση ενός τόσο δα απλού κανονισμού στις συναλλαγές με ομόλογα;

- Το πιο αμείλικτο ερώτημα: Γιατί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζήτησε το άνοιγμα της κερδοσκοπικής Κερκόπορτας ακριβώς την επομένη των εκλογών;

- Και το τελευταίο ερώτημα: Μήπως τώρα πια, υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω ενεργειών, αποκτούν άλλο νόημα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Goldman Sachs, στις οποίες ποτέ δεν μάθαμε τι ειπώθηκε;

Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς για σας, το σενάριο της απλώς ανόητης διαχείρισης του δημόσιου χρέους εξασθενίζει δραματικά. Η ανοησία γίνεται σιγά-σιγά η «ευνοϊκή» (λέμε τώρα…) εκδοχή για σας… Επώνυμος στο antinews

ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com

...μιλώ βασισμένος στον κοινό νου...

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες.
Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας.
Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος.

Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρʼ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απʼ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ.

Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα.
Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή.
Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση.
Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ʽρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο.

Αθήνα, 27.4.2010

Μίκης Θεοδωράκης

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ (Αθήνα, 5 & 6 Μαΐου 2010)

Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της προσδιόρισε Έκτακτο Συνέδριο με θέμα: «Σχέδιο Νόμου Καλλικράτης».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Imperial (πλ. Καραϊσκάκη), θα αρχίσει την Τετάρτη 5.5.2010 και ώρα 17:00 και θα τελειώσει το απόγευμα της Πέμπτης 6.5.2010.

ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (2)

Ανακοίνωση της Νομαρχίας Έβρου στις 10/4/2010 την επομένη δημοσιεύματος που την έφερνε στην τελευταία θέση των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ.
Τα συμπεράσματα δικά μας...

Μελέτες για έργα προϋπολογισμού 10.822.000 ευρώ από τη Νομαρχία Έβρου για ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Αλέξανδρος Μπαλτατζής

Σημαντικές προτάσεις για έργα που αφορούν τις υποδομές εκπαίδευσης και τις κοινωνικές υποδομές του ΕΣΠΑ καθώς και του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Αλέξανδρος Μπαλτατζής) συνολικού προϋπολογισμού 10.822.000 ευρώ, υποβάλλει σήμερα, Τετάρτη 10 Μαρτίου, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιώντης Νομαρχίας Έβρου.

Ειδικότερα οι μέχρι τώρα προτάσεις που αφορούν τα μέτρα υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικών υποδομών του ΕΣΠΑ έχουν προϋπολογισμό 6.142.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τα έργα:

Μέτρο Υποδομών Εκπαίδευσης
1.Έργο: Ανέγερση δημοτικού σχολείου Απαλού του δήμου Αλεξανδρούπολης
Προϋπολογισμός: 2.600.000 €

2. Έργο: Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο δημοτικό σχολείο Δικαίων του δήμου Τριγώνου
Προϋπολογισμός: 792.000 €

Μέτρο Κοινωνικών Υποδομών
Έργο: Κατασκευή κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) στην Αμφιτρίτη του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Προϋπολογισμός: 2.750.000 €

Επίσης, ολοκληρώθηκαν και θα υποβληθούν αύριο (11/4/2010) στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ), οι μελέτες των ακόλουθων έργων συνολικού προϋπολογισμού 4.680.000 ευρώ:

1. Κατασκευή φράγματος Νίψας προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ
2. Παράλληλα έργα αναδασμών περιοχής Πέπλου προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ
3. Παράλληλα έργα αναδασμών περιοχής Μάνδρας προϋπολογισμού 980.000 ευρώ

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (1)

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη στις 9/4/2010

Στο ποσό των 234.859.717 ευρώ ανέρχονται μέχρι σήμερα οι δεσμευμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που αφορούν έργα και προτάσεις έργων που έχουν υποβληθεί είτε από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις είτε από άλλους φορείς, όπως οι ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Ένα σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου που φθάνει στο 38,73% αφορά πιστώσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση συνεχιζόμενων έργων από το Γ΄ ΚΠΣ.

Ειδικότερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας έχει υποβάλει και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έργα συνολικού ύψους 11.864.706 ευρώ, για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης έχουν εγκριθεί έργα προϋπολογισμού 5.540.000 ευρώ, για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης έργα και προτάσεις ύψους 19.674.786 ευρώ και για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου εγκρίθηκαν προτάσεις 1.228.776 ευρώ, τα οποία, όμως, αφορούν τη χρηματοδότηση συνεχιζόμενων έργων από το Γ΄ ΚΠΣ.

Μάλιστα, ενώ ο συγκεκριμένος νομός φαίνεται να είναι αυτός με τις μεγαλύτερες σε αξία εντάξεις έργων (93.917.683 ευρώ), εντούτοις από αυτά τα 27.136.129 ευρώ αφορούν προτάσεις άλλων φορέων του νομού εκτός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και από τις υπολειπόμενες πιστώσεις των 65.552.778 ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν έργα του προηγούμενου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, τα 56.113.000 ευρώ αφορούν τρία μεταφερόμενα από το Γ΄ ΚΠΣ έργα, που αναφέρονται στην κατασκευή κάθετου οδικού άξονα, έργων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Καταραμένε Έλληνα

Φρήντριχ Σίλερ, 1759-1805, Γερμανός συγγραφέας και ποιητής



" Καταραμένε Έλληνα.

Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω: Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική.... εσύ μπροστά! Πρώτος και αξεπέραστος.

Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική.... κορυφαίος και ανυπέρβλητος.

Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα....
Εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.

Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση...

Γιατί να σε αγγίξω;

Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;

Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου";

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης επέκρινε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει λύσεις και πολιτικές που "θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ".

Στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει:

«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε:

Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα Σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του "κατόρθωμα", που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ούτε κατάλαβε γιατί οι αγορές “δεν ανταποκρίθηκαν” όλο το τελευταίο τετράμηνο: γιατί είχαν, απλούστατα, χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της.

Το χειρότερο:....
ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες "Οδύσσειες", που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν.

Όμως, ας γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ότι, όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα, θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δ.Ν.Τ.

Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.
Και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ξένων αγορών, αλλά και των ίδιων των πολιτών της στο μέλλον της.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε Σχέδιο εξ αρχής.

Ούτε στη συνέχεια απέκτησε.

Ούτε τώρα έχει.

Το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τη ΝΔ.

Θυμίζω ότι εγώ είχα το θάρρος να μιλήσω εξ αρχής για τις δικές μας ευθύνες, από τις δικές μας πολιτικές.
Που, πράγματι, δεν θεράπευσαν την κρίση του ελλείμματος…

Αλλά η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό "κατόρθωμα" του ΠΑΣΟΚ

Όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι πια το μικρότερο από τα προβλήματά μας.

Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα.

Το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Αγαπητοί μου,
παρέθεσα τις δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά γιατί την παράσταση από το Καστελόριζο θα την παρακολουθήσουμε πολλές φορές, με όλες τις λεπτομέρειες και μεγάλες δόσεις "αναλύσεων"...

Ποιος αλήθεια πρέπει να κρυφτεί;

«Τώρα πρέπει να δούμε πού θα κρυφτούν οι ‘γνωστοί ύποπτοι’. Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% έλεγαν, το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το ‘φούσκωσε’.»

Aυτά δήλωσε σήμερα ο κ. Παπανδρέου, επειδή η Eurostat αναθεώρησε τo έλλειμμα μετά τα στοιχεία που της έδωσε η ελληνική κυβέρνηση!

Για να είμαι ειλικρινής, πρώτη φορά ακούω Πρωθυπουργό να πανηγυρίζει που το έλλειμμα της χώρας του είναι τελικά υψηλό!

Βέβαια τους πήρε έξι μήνες για να μπορέσουν να συμφωνήσουν σ’ έναν αριθμό, αλλά αυτό το ξεχνάει ο κ. Παπανδρέου!

Όπως ξεχνάει επίσης, ότι:

1. Ο κ. Προβόπουλος είχε ανακοινώσει δημοσίως από το Σεπτέμβριο του 2009 ότι το έλλειμμα θα έφτανε σε διψήφιο νούμερο, αν δεν λαμβανόταν μέτρα!

2. Ότι η κυβέρνηση του ήταν αυτή που κατάργησε τα μέτρα της κυβέρνησης Καραμανλή που στόχευαν στη συγκράτηση του ελλείμματος.

3 .Ότι ήταν η κυβέρνησή του που μοίρασε 1.8 δις ως επίδομα αλληλεγγύης ;

4. Ότι ήταν η Κυβέρνησή του επιδόθηκε στη δημιουργική λογιστική για να αυξήσει το έλλειμμα του 2009.

Λέξη για τα spreads

Και ενώ ο κ. Παπανδρέου «πανηγύριζε» που επιτέλους κατάφεραν, μετά από έξι μήνες , να υπολογίσουν το έλλειμμα, δεν είχε λέξη να πει:

1. Πού ήταν τα spreads όταν ανέλαβε την εξουσία;


2. Που ήταν ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου και που έπεσε σήμερα;


3. Που είναι τα λεφτά που έλεγε ότι υπάρχουν;


4. Τι δουλειά έχει στη χώρα μας το ΔΝΤ και ποιος το προσκάλεσε;


5. Γιατί επιτέλους δεν ενεργοποιεί τον υποτιθέμενο μηχανισμό ασφαλείας παρά παρακολουθεί αμήχανος τις εξελίξεις;


6. Τέλος υπάρχουν ή δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ; Γιατί σήμερα ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν υπάρχουν; Δηλαδή είναι όλα …πάνω στο τραπέζι;

Και μερικές ακόμα ερωτήσεις:


Πότε ο κ. Παπανδρέου είπε προεκλογικά ότι:


1. Θα περικοπούν μισθοί και συντάξεις;


2. Ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας


3. Ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ


4. Ότι θα αυξηθούν οι άμεσοι και άλλοι έμμεσοι φόροι;


5. Ότι θα ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις;


6. Ότι θα γίνουν απολύσεις;

Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 2009 λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό και αφού επί διετία έκανε ότι μπορούσε για να υπονομεύσει το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή.


Αντί, λοιπόν, να «πανηγυρίζει» που το έλλειμμα έφτασε στο 14%,


Αντί, όπως δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ξυνίδης, να «μη κοιμάται τα βράδια και να κλαίει»,


Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δει μήπως μπορεί να κάνει κάτι για να σταματήσει τον κατήφορο στον οποίο μας οδηγεί...

ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αντιθέσεις για τον "Καλλικράτη" στο Νομό Έβρου

Κινητοποιήσεις ετοιμάζει ο δήμος Διδυμοτείχου αντιδρώντας στην προωθούμενη συνένωση του δήμου Ορφέα με Σουφλί & Τυχερό…

«Αυτό που προγραμματίστηκε για την περιοχή μας, θίγει ζωτικά συμφέροντα όλης της επαρχίας Διδυμοτείχου» δήλωσε στην Ε.ΡΑ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Χρήστος Τοκαμάνης, μετά τη χθεσινή (19/4/10) έκτακτη, διευρυμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου, με θέμα τα σενάρια που θέλουν το Διδυμότειχο να συνενώνεται μόνο με το δήμο Μεταξάδων και το δήμο Ορφέα να προσαρτάται στο δήμο Σουφλίου.
«Είναι κίνηση που στρέφεται ευθέως εναντίον του Διδυμοτείχου και αφαιρεί βίαια υπηρεσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες εξυπηρετούν κατοίκους του Ορφέα, σταματώντας την ανάπτυξη της πόλης, όπως έγινε και στο παρελθόν», υποστήριξε ο κ. Τοκαμάνης, αφήνοντας αιχμές σε όσους, όπως είπε, «έδωσαν, δημόσια, άστοχες και ανακριβείς εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή». Εν τω μεταξύ, από το πρωί έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών κατοίκων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Ορφέα, οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία να συνενωθεί ο δήμος τους με αυτόν του Διδυμοτείχου, ενώ εξετάζονται και τρία ακόμη σενάρια αντίδρασης, ωστόσο ο καθορισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το απόγευμα.

Πλήρη αντίθεση στην προοπτική συνένωσης του δήμου Τριγώνου με το δήμο Ορεστιάδας εκφράζει ο Μανώλης Χατζηπαναγιώτου…

Την πλήρη αντίθεσή του στη συνένωση του δήμου Τριγώνου με το δήμο Ορεστιάδας, όπως προβλέπει ο χωροταξικός σχεδιασμός του προγράμματος «Καλλικράτης», εξέφρασε ο δήμαρχος Τριγώνου, Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρότασης για το χωροταξικό των νέων δήμων.
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου υποστηρίζει πως «εφόσον υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση τότε ο δήμος Τριγώνου θα οδηγηθεί σε αφανισμό», υπογραμμίζοντας πως δεν ελήφθη υπ’ όψιν κατά το σχεδιασμό η ιδιομορφία της περιοχής, η οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το δήμο Ορεστιάδας, διαφορετικούς προσανατολισμούς, αναπτυξιακούς στόχους και κοινωνικές ανάγκες.
Δηλώνει επίσης πως αποτελεί αμετακίνητη θέση η μη συνένωση με αστικό δήμο, όπως αυτός της Ορεστιάδας και προειδοποιεί για δυναμικές αντιδράσεις, με κάθε μορφής κινητοποιήσεις. Στις 6 αύριο (21/4/10) το απόγευμα, στο κλειστό γυμναστήριο των Δικαίων, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, με διευρυμένη σύνθεση και συμμετοχή φορέων- πολιτών, όπου θα συζητηθεί η πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη».

Αντιδράσεις και στο Τυχερό για το σενάριο συνένωσής του με Ορφέα και Σουφλί…

Μετά το δημοτικό συμβούλιο Φερών, που σε έκτακτη συνεδρίασή του εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην προοπτική συνένωσης με το δήμο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του χωροταξικού του σχεδίου «Καλλικράτης», και επαναβεβαίωσε την πρόταση για συνένωση με το δήμο Τυχερού, αποστέλλοντας και σχετικό ψήφισμα στο υπουργείο Εσωτερικών, και το δημοτικό συμβούλιο Τυχερού, με τη σειρά του, που επίσης συνεδρίασε έκτακτα, «συμφωνεί- επαυξάνει και συνυπογράφει» το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Φερών, για συνένωση των δύο δήμων.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που ομόφωνα κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Τυχερού, η προτεινόμενη συνένωση των δήμων Τυχερού- Σουφλίου- Ορφέα είναι «προφανώς και τεκμηριωμένα μη λειτουργική» και η δυσλειτουργία προκύπτει από την έκταση του νέου δήμου, που θα ανέρχεται σε 1,3 εκ. στρέμματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ένα «εκτατικό μόρφωμα».
Υπογραμμίζεται επίσης πως οι δήμοι Τυχερού και Φερών έχουν καταφανή ομοιογένεια κοινωνική, οικονομική, πληθυσμιακή, αναπτυξιακή, γεωγραφική και επιβάλλεται από το πνεύμα του «Καλλικράτη» να αποτελέσουν ένα ενιαίο σχήμα.
ΠΗΓΗ:http://news.ert.gr

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τα δέκα μεγάλα λάθη του Παπανδρέου...

1. Ο κ. Παπανδρέου παρ’ ότι έβλεπε ότι θα ερχόταν στην εξουσία δεν είχε προετοιμασθεί γι’ αυτήν. Ακόμη και ο σχεδιασμός του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι εμφανές ότι έγινε στο πόδι, πάνω σε μια κόλλα χαρτί, όπως φάνηκε από την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας, τον τουρισμό που έμεινε ορφανός κ.λπ. Ούτε πρόσωπα είχαν επιλεγεί για θέσεις κλειδιά ούτε υπήρχε πραγματικό επιχειρησιακό σχέδιο, πλην των επικοινωνιακών τεχνασμάτων με τα υβριδικά αυτοκίνητα και τον... Ασεμπίγιο.

2. Η στελέχωση ορισμένων κρίσιμων πόστων δεν συνήδε με την κρισιμότητα των περιστάσεων, ενώ σχεδόν διασφάλιζε τη διγλωσσία και το χάος (π. χ. το δίδυμο Παπακωνσταντίνου - Κατσέλη).

3. Η διαφαινόμενη χρεοκοπία της χώρας ήταν γνωστή στην ηγετική ομάδα της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές. Ηταν γνωστή από τις ενημερώσεις του προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και τις συνεχείς επαφές του κ. Παπανδρέου με διεθνούς φήμης οικονομολόγους. Αλλά και ο κ. Καραμανλής δεν έκρυψε, στο τέλος βέβαια, την αλήθεια των αριθμών. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε όμως σε εκείνο το μοιραίο «λεφτά υπάρχουν» και τις συνταγές της κ. Κατσέλη. Δεν μείωσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το κυριότερο δεν προσγείωσε τον κόσμο στην πραγματικότητα που ήξερε ότι θα παραλάβει.

4. Οταν αποφασίστηκε η απογραφή του πραγματικού ελλείμματος, δεν υπολογίστηκαν ορθά οι αντιδράσεις των αγορών ούτε ζυγίστηκαν οι επιπτώσεις της ενέργειας αυτής. Το σοκ του 12,7% είχε νόημα μόνο αν (α) έπαιρνε άμεσα μέτρα και (β) έπαιρνε πίσω όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις για επιδόματα στήριξης κ.λπ.

5. Ο πρωθυπουργός βοήθησε θεαματικά στη δημιουργία ενός εξόχως αρνητικού στερεοτύπου για τη χώρα όταν δήλωσε ευθαρσώς στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. ότι είμαστε η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. Και αλήθεια να είναι...

6. Ο κ. Παπανδρέου και στενοί του συνεργάτες δεν έδειξαν να καταλαβαίνουν πως άλλο πράγμα οι αγορές και άλλο η διαπραγμάτευση με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Και γι’ αυτό βρίσκονται πάντοτε και σταθερά δύο βήματα πίσω από τις αγορές, που συνεχώς τους εκπλήσσουν δυσάρεστα.

7. Αναλώθηκε πολύτιμο κεφάλαιο και ενέργεια στην παγκόσμια μάχη κατά των κερδοσκόπων. Από αυτή δεν κέρδισε τίποτα η Ελλάδα.

8. Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι οι εφορίες δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους και αντί να στείλει σπίτι του τον αρμόδιο γ.γ., τον αφήνει να σχολιάζει το πρόβλημα λες και είναι εμπειρογνώμων. Ουδείς έχει καταλάβει ότι υπάρχει πραγματικό αφεντικό σε αυτήν την κυβέρνηση που παρακολουθεί, διοικεί και στο τέλος απολύει, όταν κάποιος δεν κάνει τη δουλειά του.

9. Όταν φάνηκε πως οι αγορές στερεύουν, απευθυνθήκαμε στην Ε.Ε. Όταν οι Γερμανοί έδειξαν πόσο σκληροί θα ήταν στους όρους τους, η Ελλάδα άρχισε να απειλεί ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Έτσι λοιπόν οι Γερμανοί αποφάσισαν, μαζί με τις αγορές, να μας στείλουν εκεί. Τότε θυμηθήκαμε ότι δεν μας αρέσει το ΔΝΤ και πως δεν είναι σωστό για την Ευρώπη να μπλέξει στα πόδια της το ΔΝΤ.

10. Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε την περασμένη Κυριακή ότι το πιστόλι είναι τώρα γεμάτο και συνεπώς οι αγορές θα υποκύψουν. Το spread του δεκαετούς ομολόγου έφτασε την Παρασκευή τις 430 μονάδες.
(Απόσπασμα από άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή της Κυριακής)

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το Σάββατο 17 Απριλίου 2010

MONO ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ :

Διατύπωση απόψεων επί του Σχεδίου Νόμου που αφορά στη "Διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και συναφή θέματα"
(Εισηγ.: Πρόεδρος Ν.Σ. )

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Γι' αυτό πρέπει να φύγει

Δέκα λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση «πρέπει να φύγει», ανέπτυξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σε εκδήλωση του «Μετώπου» στα Πατήσια.
Ο Αλ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι :

1ο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει γιατί δεν είναι μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Στις εκλογές οι πολίτες εμπιστεύονται πρώτα και κύρια πολιτικές και δευτερευόντως πρόσωπα και κομματικούς μηχανισμούς.
Ο κοινοβουλευτισμός δεν είναι καλλιστεία. Απαιτεί συμβόλαιο με τον λαό.
Το προεκλογικό συμβόλαιο της κυβέρνησης Παπανδρέου έχει παραβιασθεί απολύτως. Στη σημερινή της πολιτική δεν διαθέτει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Είναι μια παράνομη κυβέρνηση .

2ο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει, γιατί ούτως ή άλλως δεν είναι πραγματική κυβέρνηση της χώρας. Οικειοθελώς παραιτήθηκε από τον ρόλο της. Είναι σκιώδης. Την Ελλάδα την κυβερνά ο Μπαρόζο, ο Τρισέ, ο Όλι Ρεν, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί.

3ο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει γιατί έχει ταπεινώσει σε απίστευτο βαθμό την Ελλάδα.

4ο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει γιατί ο Γ. Παπανδρέου διατελεί σε πλήρη σύγχυση ανάμεσα στις πολιτικές του υποχρεώσεις και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.

5ο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει γιατί δεν υπερασπίστηκε τη χώρα.

6ο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει γιατί παρέδωσε τη χώρα μας στα χέρια των πιο ακόρεστων, και αναίσχυντων τοκογλύφων.

7ο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει γιατί η πολιτική της είναι όχι ο μόνος δρόμος που υπάρχει, αλλά και ο μόνος δρόμος που οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία σε αδιέξοδο, που μπορεί να τις σφραγίσει για όλον τον 21ο αιώνα.

8ο: Πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου γιατί είναι προϋπόθεση να αρθούν όλα τα επώδυνα για δημόσιους και ιδιωτικούς εργαζόμενους μέτρα.

9ο: Η κυβέρνηση Παπανδρέου οφείλει να φύγει ακριβώς γιατί υπάρχει σαφής, συγκεκριμένη, ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική που θα συνεγείρει την κοινωνία, θα την ενεργοποιήσει, θα πυροδοτήσει ένα κίνημα αλληλεγγύης και δράσης.

10ο: H κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό γιατί δεν έχει καμία απολύτως βάση η άποψη ότι δεν υπάρχει άλλη κυβερνητική εκδοχή. Ασφαλώς και δεν υπάρχει άλλη για όσους βλέπουν τις εξελίξεις εγκλωβισμένοι μέσα στο πλαίσιο και στην αριθμητική του παρακμασμένου σημερινού πολιτικού συστήματος.
Η Ελλάδα όμως βρίσκεται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της.
Σε τέτοιες συνθήκες πάντα γινόταν μια πλήρης ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, είτε μετά από τη χρεοκοπία και την ήττα στις αρχές του 20ου αιώνα, είτε μετά τον εμφύλιο πόλεμο, είτε μετά την πτώση της δικτατορίας.
Η αλλαγή είναι αναγκαία και δυνατή μέσα από την Ανατροπή του πολιτικού συστήματος με ένα Μέτωπο ποταμό, που θα ενώνει τον αριστερό με τον σοσιαλιστικό χώρο, με τη νεολαία, με κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την προηγούμενη κομματική του ένταξη, που πιστεύει στην Αλληλεγγύη, στη Λαϊκή Κυριαρχία, στην Ανεξαρτησία, στην Προκοπή για την πατρίδα μας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός

4η Έκθεση: Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός

Η μεγαλύτερη συνάντηση των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ του Πειραιά στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010.
Μια διοργάνωση θεσμό στα ελληνικά δρώμενα που την παρακολούθησαν μέχρι σήμερα πάνω από 30.000 επισκέπτες.

Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία και μουσεία ιστορίας καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες, βιοτέχνες, ερευνητές της παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους.

Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Η χώρα μας είναι ίσως ο πιο πλούσιος τόπος σε ήθη, έθιμα και παραδόσεις στην Ευρώπη. Παραδόσεις που χάνονται μέσα στο χρόνο και παραμένουν αναλλοίωτες.
Η παράδοση αποτελεί μέρος της ζωής των Ελλήνων και σημείο αναφοράς όπου κι αν βρίσκονται στην υφήλιο.

Αυτός, λοιπόν, ο πλούτος θα παρουσιαστεί και θα αξιοποιηθεί στην 4η Διοργάνωση για τον πολιτισμό στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010.
ΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΠΟΝΤΟΣ – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Η αυθεντική ελληνική παράδοση από ντόπιους εκφραστές»
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κατάμεστους με κόσμο από όλη την Ελλάδα, οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν:
Τον αυθεντικό τοπικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, λαϊκό θέατρο, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, θέατρο σκιών, αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής.
Παράλληλα, θα λάβουν χώρα ειδικά μεγάλα αφιερώματα στη μουσική και χορευτική παράδοση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας από ντόπιους εκφραστές της παράδοσης.
Επίσης, θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις αναδεικνύοντας την άγνωστη Ελλάδα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντική πολιτισμική κληρονομιά που καλείται σήμερα να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της προσφέρεται προκειμένου να αναγάγει την πολιτισμική ανάπτυξη σε ύψιστη προτεραιότητα της στo πλαίσιο της νέας Ενωμένης Ευρώπης.
Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα μας εργαλείο πολλαπλών παρεμβάσεων με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών με πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

Στο συνέδριο θα αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με την αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έως τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις του 2010

Μέχρι τις 15 Μαΐου θα μπορούν οι αγρότες να υποβάλλουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης 2010, μαζί με τις μεταβολές της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους, όπου απαιτείται, αλλιώς δεν θα είναι δικαιούχοι κοινοτικής ενίσχυσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστο ύψος δικαιωμάτων για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 για την χώρα μας αποτελούν τα 200 εκ. ευρώ και άνω.

Όπως ανακοινώθηκε για τις ενισχύσεις του 2010 το υπουργείο προχώρησε στα εξής:

* Οι αιτήσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δεν έχουν μεταβολές υποβάλλονται απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμία επιβάρυνση των δικαιούχων.

* Ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους γεωργούς που η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητά τους και για τους συνταξιούχους ΟΓΑ για δικαιώματα έως 10.000 ευρώ.

* Διόρθωση των ελλείψεων του χαρτογραφικού υποβάθρου.

* Βελτίωση της διοίκησης του συστήματος ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης.

Παράλληλα αναφέρεται σε “πιστοποίηση φορέα που αποτελείται από οργανώσεις αγροτών”, εννοώντας προφανώς την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Με τη διαδικασία αυτή ουσιαστικά και για το 2010 γίνεται απευθείας ανάθεση του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των επιδοτήσεων) στην ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατύπως.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης οι παρακρατήσεις ορίστηκαν σε 30% για μεταβιβάσεις χωρίς γη, σε 5%-10% για μεταβιβάσεις με γη και χωρίς καμία παρακράτηση για μεταβιβάσεις σε νεοεισερχόμενους στη γεωργία και σε νέους αγρότες έως 40 ετών.
ΠΗΓΗ:http://www.avgi.gr

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η ζωή είναι έξω από το facebook

Αλήθεια υπάρχει ζωή έξω από το ...facebook;

Φαίνεται υπερβολικό το ερώτημα, όμως αν ρίξετε μία προσεκτική ματιά στον παραπάνω πίνακα θα δείτε ότι...

83 εκ. χρήστες τον Απρίλιο ,είχαν και ''καλλιεργούσαν" σπαταλώντας μέχρι και 6 ώρες τη μέρα (!!!), δική τους φάρμα στo fb...

Ενώ 30 εκ. χρήστες είχαν δικό τους καφέ στο fb...

Αντίστοιχα υψηλά νούμερα, παρουσιάζουν και οι άλλες εφαρμογές εικονικής ζωής και πραγματικότητας...

Απίστευτο αλλά όμως αληθινό κι επικίνδυνο...

Κι επειδή κι εμείς είμαστε χρήστες του fb και διαπιστώνουμε καθημερινά τα απίστευτα κολλήματα που έχουν δεκάδες φίλοι μας, έχοντας συνδυάσει την πραγματικότητα με το fb, θέλουμε καιρό τώρα να γράψουμε στο στάτους μας, ''ξεκολλήστε''!!!!

Γιατί δεν είναι μόνο η εικονική φάρμα, το εικονικό καφέ, το εικονικό ενυδρείο, αλλά το κυριότερο οι εικονικές διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα από αυτό το δίκτυο...

Δεκάδες φίλοι μας νομίζουν κάθε μέρα, ότι επικοινωνούν με κάποιον μέσω του fb, νοιώθουν κοινωνικοί ή και δημοφιλείς (!), ενώ στην πραγματικότητα βιώνουν την απόλυτη μοναξιά...

Στην ουσία απευθύνονται μόνο στην οθόνη του υπολογιστή τους!!!

Εκατομμύρια ανθρωποώρες καταναλώνονται καθημερινά στο fb, και είναι αυτό πολύ επικίνδυνο...

Όχι μόνο γιατί αυτές οι ανθρωποώρες θα μπορούσαν να είναι παραγωγικές, αλλά γιατί θα μπορούσαν να είναι ώρες πραγματικών ανθρώπινων διαπροσωπικών σχέσεων!!!

Τέλος, είναι εντελώς λάθος να νομίζει κάποιος ότι το fb είναι ένα κόλλημα που έχουν μόνο οι νέοι σήμερα...

Γιατί από την αντίληψη που έχουμε εμείς κι όσοι ασχολούνται με το fb, το ίδιο παθιασμένοι με το fb είναι και οι ευρισκόμενοι σε ηλικία 30+ και κυρίως οι γυναίκες (ιδιαίτερα οι παντρεμένες)...!!

Μάλιστα οι νεότερες ηλικίες, έχουν περισσότερο συνείδηση ότι υπάρχει και ζωή έξω από το fb...
ΠΗΓΗ:http://citypress-gr.blogspot.com

Για ποιο λόγο πανηγυρίζει η Κυβέρνηση;

Συγγνώμη, για να το καταλάβω καλά:

Για ποιο λόγο πανηγυρίζει η Κυβέρνηση;

Επειδή κατάφερε να βρει τρόπο για να εξυπηρετήσει τον ετήσιο δανεισμό!

Λαμπρά!

Πέρυσι, ποιος το πήρε χαμπάρι πότε δανειστήκαμε, με τι επιτόκιο δανειστήκαμε και από ποιους δανειστήκαμε;

Θυμάστε να έχει γίνει καμιά …τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να ασχοληθεί με τους όρους δανεισμού της Ελλάδος; (ελπίζω να μη δώσουν τίποτα ιδέες στο πρωθυπουργό και τώρα που καλοκαιριάζει να …τηλε-διασκέπτεται με τους υπουργούς του).

Θυμάστε να ασχολείται καθημερινά το CNN με την ελληνική οικονομία;

Θυμάστε τίποτα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου;

Η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου αφού έκανε την Ελλάδα περίγελο των διεθνών αγορών, αφού δημιούργησε τα προβλήματα δανεισμού, αφού επέβαλε πρωτοφανή και βίαιη λιτότητα, πανηγυρίζει τώρα για το αυτονόητο!
Επειδή, δηλαδή μπορεί και δανείζεται.
Αυτό είναι το μέτρο της επιτυχίας τους!

Επειδή μ’ αυτήν την κυβέρνηση, οι …θρίαμβοι, μετά από μερικές μέρες αποδεικνύονται τραγωδίες, ας περιμένουμε μέχρι να ξεκαθαριστούν τα εξής:

1. Υπό ποίες προϋποθέσεις εμπλέκεται το Δ.Ν.Τ.

2. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα, ειδικότερα για περικοπές στο δημόσιο και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό;

3. Στο διμερή δανεισμό (δηλαδή στα χρήματα που θα μας χορηγήσουν οι εταίροι μας), ποιοι θα συμμετέχουν; Θέλω να πω, μήπως κάποιοι δανειστούν με 1% από την ΕΚΤ και στη συνέχεια μας δανείσουν με 5%;

4. Τέλος, μήπως το παιχνίδι που εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα με την εκτίναξη των spreads πάνω από τις 400 μονάδες, ήταν στημένο ώστε το επιτόκιο που συμφωνήθηκε την Κυριακή να φαίνεται χαμηλότερο από αυτό της περασμένης εβδομάδας;

Για αυτό, ας κρατάμε μικρό καλάθι…
ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Μια ενδιαφέρουσα θέση

Έχουμε μάθει να ζούμε με συλλογικούς μύθους.
Ένα τέτοιο μύθο θα σας διηγηθώ.
Όταν ήμουν μικρός μου έκανε εντύπωση η ταμπέλα στην είσοδο της πρωτεύουσας του θεσσαλικού κάμπου που έγραφε με μεγάλα γράμματα «Λάρισα, αποπυρηνικοποιημένη πόλη».

Η επένδυση στον φόβο των ανθρώπων ήταν πάντα ασφαλής δρόμος άσκησης πολιτικής.
Η αλήθεια είναι όμως αυτή που απελευθερώνει.

Μακάρι να αρκούσε η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Μέχρι πότε, λοιπόν, θα μένουμε εγκλωβισμένοι σε απόψεις που αναπτύχθηκαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αρνούμενοι να δούμε την πραγματικότητα που μας ξεπερνά;
Μέχρι πότε θα αντιμετωπίζουμε ως ταμπού την συζήτηση για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας;

Η αλήθεια είναι ότι μία σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξυπηρετούν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από την ενέργεια που τους δίνουν οι πυρηνικοί σταθμοί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία όπου το 76% του ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από δίκτυο 58, 58 παρακαλώ, πυρηνικών εργοστασίων.
Δεν είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι οι Γάλλοι ή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι από εμάς σε ζητήματα ασφάλειας ή προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακόμα όμως και να θέλουμε να αγνοήσουμε τα οφέλη από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, για λόγους ασφάλειας, η πολιτική στο ζήτημα αυτό των γειτονικών μας κρατών δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.
Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία, Αλβανία, ακόμα και τα Σκόπια είτε διαθέτουν από χρόνια πυρηνικούς σταθμούς είτε βρίσκονται στην φάση κατασκευής αντιδραστήρων.

Όταν αυτά, λοιπόν, συμβαίνουν γύρω μας είναι αδιανόητο να μην συζητούμε καν στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ενώ έχουμε θεωρητικά τον κίνδυνο της χρήσης από το τόξο των κρατών που μας περιβάλλουν δεν έχουμε τα οφέλη της.

Όλος ο προηγούμενος αιώνας αλλά και η πρώτη δεκαετία του παρόντος είναι εποχή εντατικής προσπάθειας για την ανεύρεση νέων πηγών ενέργειας και εκμετάλλευσής τους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των διεκδικητικών των πηγών, όχι λίγες φορές, οδήγησε σε πολεμικές συγκρούσεις ή μακροχρόνιες έριδες.

Το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας ώστε να τροφοδοτεί την παραγωγή και την ακόρεστη καταναλωτική διάθεση των νέων αναδυόμενων κοινωνιών, ολοένα και καθαρότερες μορφές που δεν θα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ίδιο τον πλανήτη και το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Για την χώρα μας, λοιπόν, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της ενεργειακής της πολιτικής πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση σε ύψιστο βαθμό της ενεργειακής της ανεξαρτησίας με σεβασμό, βεβαίως, την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναμφισβήτητα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε πολλά στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, αναφέρθηκαν νωρίτερα από τον Πρόεδρο.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν, έβγαλαν την Ελλάδα από την θέση του παρατηρητή των καταιγιστικών εξελίξεων στον ενεργειακό χάρτη. Μπήκαν τα θεμέλια της γεωπολιτικής μας αναβάθμισης και σε αυτό τουλάχιστον το κομμάτι της πολιτικής, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για ατολμία.

Σαν χώρα όμως είμαστε στην αρχή της διαδρομής. Η ενεργειακή εξάρτηση σημαίνει και πολιτική εξάρτηση. Ιδιαίτερα εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, η ρηξικέλευθες και θαρραλέες αποφάσεις, είναι οι μοναδικές που μπορούν να μας βγάλουν από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της παρακμής.

Χωρίς παρεκκλίσεις πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε την υλοποίηση της δημιουργίας των δικτύων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου και ταυτόχρονα, να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με χώρες που παράγουν ενεργειακό πλούτο, όπως η Ρωσία, αλλά και παραδοσιακούς μας φίλους, όπως ο Αραβικός κόσμος.

Να προωθήσουμε Ελληνικές συμμετοχές σε διεθνείς κοινοπραξίες εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων και να εξετάσουμε σοβαρά την έρευνα για εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στα χωρικά μας ύδατα, με βήματα προσεκτικά, αλλά αποφασιστικά, αξιοποιώντας τις κατάλληλες συμμαχίες.

Οι επιλογές μας σήμερα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία ισχυρή Ελλάδα αύριο. Παράλληλα, να εκμεταλλευτούμε τους καρπούς της τεχνολογικής προόδου, κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εκμετάλλευση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά πάρκα, είναι λύσεις εφικτές για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας και δεν πρέπει να μείνουν στα όρια της ασαφούς συνθηματολογίας, αλλά να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Απαιτείται για αυτό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα προβλέπει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, συνοδευόμενο απαραίτητα από ριζικές και διαρθρωτικές αλλαγές σε όλη την παραγωγική βάση, φροντίζοντας για την προστασία και όπου χρειάζεται, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Καθώς λοιπόν το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο της μεταπολίτευσης έχει καταστεί αντιπαραγωγικό και μαζί του και η ενεργειακή πολιτική που ακολουθήθηκε, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα άλλο σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό αναπτυξιακό υπόδειγμα, που θα επιφέρει επιπτώσεις στον τρόπο ζωής.

Σε αυτή τη κατεύθυνση φιλοδοξούμε να συμβάλει ο προσυνεδριακός μας διάλογος. Με τη κατάθεση φρέσκων απόψεων, καινοτόμων ιδεών, νέων προτάσεων.
Από τον Γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ένα γένος μια ιστορία

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ μας ενημερώνει

"Ένα γένος μια ιστορία,οι απόγονοι Καραθεοδωρή στον τόπο τους" είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Απριλίου στη Νέα Βύσσα.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

09.00 Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Βύσσας.

10.30 Αποκαλυπτήρια προτομής του Γενάρχη της οικογένειας Καραθεοδωρή, Ιατρού και Λόγιου Θ. Καραθεοδωρή.

11.30 Κτήμα δεξιώσεων principal
-χαιρετισμοί επισήμων

-Αναγόρευση των απογόνων Καραθεοδωρή σε επίτιμους δημότες του Δήμου Βύσσας.

-Οικογένεια Καραθεοδωρή το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, από τον λέκτορα του Δ.Π.Θ. Φάνη Μαλκίδη.

-Η ζωή και το έργο του Ιατρού και Λόγιου Στέφανου Καραθεοδωρή(1789-1867) από τον καθηγητή και απόγονό του, Παύλο Πηλαβάκη.

-Η θεωρία των somas, από τον κοσμήτορα τησ Σχολής Επιστημών αγωγής του Δ.Π.Θ. Θωμά Βουγιουκλή.

-Η ζωή και το έργο του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από το μαθηματικό συγγραφέα, Ευάγγελο Σπανδάγο.

-Μουσείο Φυσικών επιστημών και τεχνολογίας και Κων/νος Καραθεοδωρή, από τον Λέκτορα του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρυσολέοντα Συμεωνίδη.

-Απονομή τιμητικής πλακέτας στον δύο φορές βραβευμένο απο την Ακαδημία Αθηνών μαθηματικό συγγραφέα Ευάγγελο Σπανδάγο, για τη μεγάλη συμβολή του στην προβολή της ζωής και του έργου του Κ. Καραθεοδωρή.

-Απονομή τιμητικής πλακέτας στον εκδότη του περιοδικού "ΒΟΡΕΑΣ" Σταύρο Παπαθανάκη για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και την ουσιαστική στήριξή του στις προσπάθειες για την ίδρυση Μουσείου στη Νέα Βύσσα.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

H κατάσταση τους ξέφυγε

Δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το βάρος διακυβέρνησης της χώρας.

Καμιά άλλη κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία μας δεν κατάφερε να απογοητεύσει τόσους πολλούς, τόσο πολύ και τόσο σύντομα.

Ο …μεγάλος κωπηλάτης και οι υπουργοί του δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό το έχουν καταλάβει πλέον όλοι.

Αυτά που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες είναι η πιο τρανή απόδειξη της αποτυχίας του κ. Παπανδρέου.

Επέβαλε βίαια και ληστρικά μέτρα, που δε θα τολμούσε να πάρει καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Τρισέ, μας έδωσε ανάσα μέχρι το τέλος του 2011. Η Ε.Ε. συμφώνησε σ’ ένα μηχανισμό στήριξης.

Όταν έχουν γίνει όλα αυτά και οι αγορές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία μας, αυτό σημαίνει ότι έχουν πειστεί ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση.
Καιρός να πειστούμε και εμείς!

«…ούτε ήξεραν τι γίνονταν τριγύρω»

Ο κ. Παπανδρέου, αφού επί διετία κατασυκοφαντούσε τη χώρα στο εξωτερικό, έλεγε όχι σε κάθε δυσάρεστο μέτρο, υιοθετούσε κάθε διεκδίκηση, διακήρυττε ότι «λεφτά υπάρχουν» κατάφερε να «πείσει» τον ελληνικό λαό – τον «πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο» – ότι έχει σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από μια δύσκολη κατάσταση, χωρίς θυσίες.
Ο λαός τον πίστεψε και τον επιβράβευσε με μια εντυπωσιακή νίκη.

Δυστυχώς για τη χώρα, πολύ σύντομα αποδείχθηκε, ότι αυτοί οι άνθρωποι όχι μονάχα δεν είχαν σχέδιο, αλλά όπως λέει και ο μέγας Αλεξανδρινός «όσον αφορά για μέριμνα του τόπου για διοίκηση, ούτε ήξεραν τι γίνονταν τριγύρω».

Επειδή πάντα η διαχείριση της εξουσίας είναι απείρως δυσκολότερη από την κατάκτησή της, τι έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου;
Επειδή δεν είχε την τόλμη να λάβει, έστω τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής, επέλεξε να «φουσκώσει» τα νούμερα, να δημιουργήσει σκηνικό κρίσης, να τρομοκρατήσει τον κόσμο για να δικαιολογηθούν και τα μέτρα και η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων! Και όντας άσχετοι, η κατάσταση τους ξέφυγε! Αυτή είναι η αλήθεια!

Ο κ. Παπανδρέου μέσα σε έξι μήνες μόνο:

-περιέκοψε μισθούς και συντάξεις και έκανε τους έλληνες φτωχότερους

-αύξησε τους φόρους και έκανε το κόστος διαβίωσης δυσβάστακτο

- διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό και αύξησε το κόστος δανεισμού σε επίπεδο μεγαλύτερο και απ’ αυτό των τριτοκοσμικών χωρών

-δημιούργησε κλίμα ανησυχίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επιτείνει την κρίση.

-μετέτρεψε την Ελλάδα σε σάκο του μπόξ ακόμα και για τους ερασιτέχνες της κερδοσκοπίας.

Δεν κερδίζουν σε βάρος της χώρας μας μόνο οι επαγγελματίες, κάνουν περιουσίες και οι μαθητευόμενοι!

Η ευθύνη της αντιπολίτευσης

Κάθε μέρα που περνάει είναι χαμένος χρόνος και τα πράγματα χειροτερεύουν.

Αν η κυβέρνηση αποτύχει στις διαπραγματεύσεις που παρασκηνιακά διεξαγάγει τώρα για τον δανεισμό του Μαΐου, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Από την προσφυγή στο ΔΝΤ μέχρι την χρεοκοπία της χώρας.

Θα τους το επιτρέψουμε;

Το πρώτο βήμα, άμεση αποπομπή του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σοβαρό υπουργό Οικονομικών.

Το δεύτερο βήμα υποβολή πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Και αυτή η πρωτοβουλία ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά.

Η Ελλάδα έχει δυνάμεις, εφεδρείες και λύσεις

Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε μια μικρή, ασήμαντη και διεφθαρμένη χώρα σε με γωνιά της Βαλκανικής, που κατοικείται από κουτοπόνηρους τεμπέληδες, η Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία είναι ένα μέγεθος που κανένας δεν μπορεί ν’ αγνοήσει. Πολύ δε περισσότερο να το διαγράψει.

Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις, έχει εφεδρείες, μπορεί να βρει και λύσεις για να ξεπεράσει την κρίση. Αρκεί να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας σοβαροί άνθρωποι. Και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν. Κώστας Ροδινός
ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ο «Καλλικράτης» σκοντάφτει στην Αττική

Ακολουθεί εύγλωττο άρθρο που δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι συνενώσεις των δήμων στην προοπτική εφαρμογής του "Καλλικράτη".
Ενός σχεδίου που κοστολογήθηκε από τους αυτοδιοικητικούς και την προηγούμενη κυβέρνηση σε 4,5 δις ευρώ και έρχεται από την παρούσα κυβέρνηση ως μέτρο εξοικονόμησης πόρων...

Οι αντιδράσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα τοπικών παραγόντων προκαλούν αλλαγές και καθυστερήσεις

Σε περιοχή στην οποία θα κριθεί εν πολλοίς η επιτυχία του «Καλλικράτη» αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής. Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του πολυσυζητημένου νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, τοπικοί βουλευτές του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι η χάραξη των νέων δήμων θα παραμείνει ανοικτή ως την τελευταία στιγμή.
Βάσει του υπάρχοντος σχεδίου, υπολογίζεται ότι οι 56 ΟΤΑ της Αττικής θα μειωθούν σε 17 ή 18 όταν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Αιτία των συνεχών αλλαγών και καθυστερήσεων είναι αφενός οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και αφετέρου οι σκοπιμότητες που συνδέονται με το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι θα αναδειχθούν από τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου θα εξασφαλίζουν τεράστια δύναμη και μηχανισμούς και κατ΄ επέκταση καθοριστικό λόγο και δυνατότητα επιρροής στις εθνικές εκλογές.

Τα αγκάθια του «Καλλικράτη» στην Περιφέρεια Αττικής, όπου σχεδιάζονται πολλά έργα υποδομής και θα εισρεύσουν κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε τρεις περιοχές:

* Κατ΄ αρχάς στους υπό συγχώνευση Δήμους Παλλήνης, Γέρακα, Ανθούσας, Γλυκών Νερών και Παιανίας. Το σχέδιο που αρχικώς είχε προκριθεί και το οποίο επισήμως αποτελεί ομόφωνη εισήγηση των πέντε βουλευτών του ΠαΣοΚ (της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου και των κκ. Θ. Πάγκαλου, Β. Οικονόμου , Π. Ασπραδάκη, Ντ. Βρεττού ) προέβλεπε την ενοποίηση της Παλλήνης με τον Γέρακα και την Ανθούσα και των Γλυκών Νερών με την Παιανία. Υπήρξε και υπάρχει ακόμη όμως ο αντίλογος, που θέλει πιο λογικό το σχήμα συνένωσης του Γέρακα με τα Γλυκά Νερά και της Παλλήνης με την Ανθούσα.

Στο παρασκήνιο αυτής της διαμάχης βρίσκεται το ενδεχόμενο της αντάρτικης υποψηφιότητας από το ΠαΣοΚ που θα υπονομεύσει τις δυνατότητες επιτυχίας στις εκλογές. Ο σημερινός δήμαρχος Γέρακα κ. Αθ. Ζούτσος θεωρείται ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επανεκλογής στην περίπτωση συνένωσης του Γέρακα με τα Γλυκά Νερά. Βλέψεις για την περιοχή όμως έχει και ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού κ. Ν. Έξαρχος, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί τη συνένωση του Γέρακα με την Ανθούσα και την Παλλήνη. Τον γρίφο θα κληθεί να λύσει σε πρώτη φάση το υπουργείο Εσωτερικών με τον χάρτη που τελικώς θα επιλέξει και εν συνεχεία η επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων με το χρίσμα που θα δώσει.

* Αντίστοιχο ζήτημα προκύπτει στην περιοχή Καλυβίων, Κερατέας, Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Λαυρίου. Μια πρόταση είναι η συνένωση των Καλυβίων με την Κερατέα, μια άλλη θέλει να συμπεριληφθούν και η Σαρωνίδα με την Παλαιά Φώκαια.
Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος Καλυβίων κ. Π. Φιλίππου (εκλεγείς με τον ΣΥΝ και την υποστήριξη του ΠαΣοΚ) έχει βλέψεις για τον υπό διαμόρφωση δήμο, όπως και ο δήμαρχος Κερατέας κ. Στ. Ιατρού (εκλεγμένος με τη ίδια πολιτική στήριξη). Βλέψεις όμως έχει και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας κ. Κ. Λεβαντής .

* Η τρίτη περιοχή της Αττικής στην οποία θα δοκιμαστεί ο «Καλλικράτης» είναι ο υπό συνένωση Δήμος Ασπροπύργου, Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Χασιάς και Φυλής.
Η αντίδραση είναι έντονη τόσο από πλευρά κατοίκων Ασπροπύργου όσο και από τη Φυλή, όπου οι κάτοικοι απειλούν με κλείσιμο της χωματερής σε περίπτωση υποβάθμισης της αυτονομίας του δήμου.
Του Άγγελου Κωβαίου
ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr

Το ψηφιδωτό της Πλωτινούπολης

Απόρησαν οι αρχαιολόγοι, για τα χρώματα και την τόσο καλή κατάσταση στην οποία διατηρήθηκε!

Το θαυμασμό της αρχαιολογικής κοινότητας απέσπασε το ψηφιδωτό που έφεραν στο φως ανασκαφές στην Πλωτινούπολη του νομού Έβρου και παρουσιάστηκε επίσημα από τους αρχαιολόγους Μ. Κουτσουμανή, Α. Τσόκα και Χ. Κεκέ, στη συνάντηση επιστημόνων της βόρειας Ελλάδας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Η Θράκη σε αυτή τη συνάντηση μπορεί να εκπροσωπήθηκε μόνο με δύο ανακοινώσεις και αυτές από το χώρο του Έβρου, όμως απέσπασαν καλές κριτικές για το ανασκαφικό έργο που γίνεται στην περιοχή.
Παράλληλα, εκφράστηκε η ελπίδα, παρά την ελλιπή χρηματοδότηση, να συνεχιστούν οι δραστηριότητες στην Πλωτινούπολη, τον ταφικό τύμβο της Θηρέας και στο τάφο της Ιτέας, αφού μόνο έτσι θα προκύψει πληρέστερη εικόνα του χώρου που ανασκάπτεται.

Το φωτογραφικό υλικό που αποτύπωνε το ψηφιδωτό έγινε αντικείμενο θαυμασμού, όπως ανέφερε ο αρχαιολόγος Ματθαίος Κουτσουμανής, «με μεγάλο ενδιαφέρον το είδαν και όλοι απόρησαν για τα χρώματα που έχει, για την τόσο καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται, τα κισσόφυλλα. Μάλιστα όπως συζητούσαμε με τους συναδέλφους είπε ότι πιθανό να πρόκειται για κάποια παράσταση του Διονύσου. Βέβαια πρέπει να ανασκάψουμε γύρω στα 2,5 με 3 μέτρα για να φτάσουμε στο επίπεδο του ψηφιδωτού».
Φέτος αναμένεται να αποκαλυφθεί η κεντρική παράσταση, εφόσον βέβαια η χρηματοδότηση επιτρέψει την συνέχιση των εργασιών που θα αρχίσουν τον Ιούλιο.
Δήμητρα Συμεωνίδου
ΠΗΓΗ:http://ellas2.wordpress.com

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Το κατοχικό δάνειο

Σαν σήμερα πριν από 69 χρόνια επιτέθηκε η πανίσχυρη Γερμανία, σημερινή εταίρος μας στην ΕΕ, κατά της χώρας μας, που ήταν ήδη σε πόλεμο με την Ιταλία από εξαμήνου σχεδόν.
Συχνά βλέπουμε να χαρακτηρίζεται ως η Ναζιστική Γερμανία.
Γαιτί μήπως υπήρχε και άλλη;
Απλώς εξωραΐζεται, απενοχοποιείται η μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο χώρα και οι κάτοικοί της.

Αυτή την ημέρα θεωρώ επίκαιρο το παρακάτω άρθρο του Τάσου Μηνά Ηλιαδάκη* που δημοσιεύτηκε στις 25/1/2010 στην καθημερινή πρωινή εφημερίδα της Κρήτης Η ΠΑΤΡΙΣ.

Γνωρίζετε οι αναγνώστες του blog ότι αποφεύγω τις μακροσκελείς αναρτήσεις όπως και τις παραπομπές του είδους "δείτε εδώ τη συνέχεια" που χρησιμοποιούνται ως τέχνασμα για την αύξηση των επισκέψεων.
Το συγκεκριμένο άρθρο για το κατοχικό δάνειο, αν και λίγο μεγάλο, αξίζει να το διαβάσουν όλοι οι επισκέπτες μέχρι το τέλος.

Α. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς του στόχους στην ευρύτερη ελληνική περιοχή, Λιβύη-Μ. Ανατολή-Βαλκάνια, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να κεφαλαιοδοτεί και να συντηρεί τα στρατεύματα που στάθμευαν σ' αυτήν και είχαν πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή της. Αυτά ήταν υπερπολλαπλάσια από εκείνα των στρατευμάτων κατοχής. Επιπλέον η Ελλάδα ανεφοδίαζε με τρόφιμα το μέτωπο της Λιβύης.

Στόχος των στρατευμάτων αυτών ήταν τα πετρέλαια της Λιβύης-Μ. Ανατολής και η ενίσχυση της άμυνας των Βαλκανίων. Από τα τελευταία εξασφάλιζε στην πολεμική του βιομηχανία το 20% του αντιμονίου, το 50% των ορυκτελαίων, το 60% του βωξίτη και το 100% του νικελίου. Την ίδια στιγμή για τους συμμάχους η μοναδική πύλη των Βαλκανίων ήταν και παρέμενε η Ελλάδα.

Λόγω αυτών, η γερμανική απαίτηση για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα ήταν ανελαστική και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου που απειλούσε με παραίτηση. Παράλληλα ο Μουσολίνι όπως και ο Γερμανός πληρεξούσιος για την Ελλάδα, Γκύντερ Άλτενμπουργκ πίεζαν το Βερολίνο να μειώσει τα έξοδα κατοχής για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα των μοναδικά υπέρογκων δαπανών κατοχής συνόδευε η "παντός αγαθού" λεηλασία του τόπου, φυσικό επακόλουθο της οποίας ήταν ο λιμός. Ο Άλτενμπουργκ από τις πρώτες ημέρες προειδοποιούσε το Βερολίνο για τον επερχόμενο υποσιτισμό. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, νούτσιος Α. Ρονκάλι, ο μετέπειτα πάπας Ιωάνης ΚΓ', μετά από έρευνές του, διαπίστωνε τριπλασιασμό των θανάτων σε Αθήνα-Πειραιά λόγω λιμού τον χειμώνα 1941-42 και ο Γκαίμπελς σημείωνε στο ημερολόγιό του, ".... η πείνα (στην Ελλάδα) έχει καταστεί ενδημική νόσος. Στους δρόμους της Αθήνας οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες από εξάντληση" .
Το πρόβλημα του λιμού καθιστούσε οξύτερο το Λονδίνο που είχε κηρύξει την Ελλάδα σε επισιτιστική καραντίνα για να εξωθήσει τον ελληνικό πληθυσμό προς την αντίσταση.

Η πείνα, η ανομία και τα φιλοαγγλικά αισθήματα γίνονταν τόσο απειλητικά που οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να τα αγνοήσουν. Ο υποσιτισμός τους απασχολούσε γιατί υποκινούσε λαϊκές αντιδράσεις και την αντίσταση.

Έτσι οι Δυνάμεις Κατοχής οδηγήθηκαν σε μια αδήριτη πραγματικότητα δύο ανελαστικών και αντικρουομένων απαιτήσεων. Από τη μια η κεφαλαιοδότηση από την  Ελλάδα τον στρατιωτικών επιχειρήσεων του άξονα στην ευρύτερη περιοχή της και από την άλλη η πείνα που οδηγούσε στην εξέγερση και στην αντίσταση.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι Δυνάμεις Κατοχής, τον Οκτώβριο του 1941, θα στείλουν στην Ελλάδα οικονομικούς τεχνοκράτες, δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια το πρόβλημα θα απασχολήσει και θα λάβει οξύτατη μορφή στην ιταλογερμανική Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη εμπειρογνωμόνων, από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 1942 στη Ρώμη. Η γερμανική επιμονή για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα οδηγούσε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη.

Τότε ο Ιταλός τραπεζίτης και οικονομικός πληρεξούσιος της Ιταλίας στην Ελλάδα, Ντ' Αγκοστίνι, θα προτείνει τη λύση του δανείου. Δηλαδή οι πέρα από τις δαπάνες κατοχής αναλήψεις να χρεώνονται από την Ελλάδα ως δάνειο προς την Γερμανία και την Ιταλία.

Β. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Η σχετική δανειακή συμφωνία θα υπογραφεί στις 14.3.1942 από τους πληρεξούσιους της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα, αντίστοιχα Άλτενμπουργκ και Γκίτζι. Η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί και δεν ήταν παρούσα. Στην Ελλάδα την ανακοίνωσε μετά από εννιά μέρες ο Άλτενμπουργκ με την ρηματική διακοίνωση 160/23.3.1942 και ο Γκίτζι με το σημείωμά του Νο4/6406/461/23. 3.1942.

Σύμφωνα μ' αυτήν:

• Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται κατά μήνα να καταβάλλει έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ. (άρθρο 2).

• Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος (στο εξής ΤΕ), άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ως άτοκο, σε δραχμές δάνειο της Ελλάδας προς αυτές (άρθρο 3).

• Η επιστροφή του δανείου θα γινόταν αργότερα (αρθ. 4).

• Η συμφωνία είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942 (άρθρ. 5).

Η δανειακή σύμβαση αποτελούσε μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας που επιβαλλόταν στην Ελλάδα υποχρεωτικά εκτελεστή (αναγκαστική). Οι δανειακές αναλήψεις θα είχαν την μορφή μηνιαίων προκαταβολών, το ύψος και η διάρκεια των οποίων δεν προσδιοριζόταν. Επίσης δεν προσδιοριζόταν πότε θα άρχιζε η εξόφληση του, ενώ προσδιοριζόταν ότι ήταν άτοκο και σε δραχμές.

Με το εμπιστευτικό έγγραφο 409/2.4.1942 ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδινε εντολή στην ΤΕ να συμμορφωθεί με τη ρηματική διακοίνωση του Άλτενμπουργκ και να αρχίσει να καταβάλει τις δανειακές προκαταβολές.

Την αρχική αυτή αναγκαστική σύμβαση ακολούθησαν τρεις τροποποιήσεις με κοινή βούληση των συμβαλλομένων.
Αυτές μετατρέπουν την αρχική αναγκαστική σύμβαση σε συμβατική.
Δηλαδή το δάνειο παύει να είναι αναγκαστικό και μεταπίπτει σε κοινό συμβατικό δάνειο.

Με την πρώτη τροποποίηση (2.12.1942) ορίζεται ότι τα δανειακά ποσά είναι αναπροσαρμοζόμενα και θα αρχίσουν να επιστρέφονται από τον Απρίλιο του 1943 (άρθρο β, παράγραφοι 2 και 3).

Μάλιστα κατέβαλαν και δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου και στη συνέχεια σταμάτησαν την επιστροφή του, οπότε μεταπίπτει σε έντοκο λόγω υπερημερίας. Δηλαδή το δάνειο είχε μετατραπεί σε σταθερού νομίσματος και έντοκο.

Το ύψος του δανείου κατά την ΤΕ ανέρχεται (δίχως τους τόκους) σε 227.940.201 εκ. δολ. το 1944 και κατά τον Άλτενμπουργκ 400 εκ. μετακατοχικά μάρκα. Με τις αναπροσαρμογές και τους τόκους ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ.

Επομένως το κατοχικό δάνειο είναι συμβατικό και όχι αναγκαστικό, σταθερού νομίσματος και από τον Απρίλιο του 1943 έντοκο.
Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και όχι επανορθωτική. Ως τέτοια δεν εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου 1953 που αναστέλει την καταβολή των επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Γ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Η Ελλάδα στη διάσκεψη των επανορθώσεων του 1945, στη διάσκεψη των Παρισίων το 1946 και στη διάσκεψη των ΥΠΕΞ των τεσσάρων Μ.Δ. το Νοέμβριο του 1947, διαχώρισε το κατοχικό δάνειο από τις επανορθώσεις και ζητούσε την επιστροφή του.

Η Ελλάδα ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο .

• Το 1964 με τον Αγγελόπουλο, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

• Το 1965 με τον Α. Παπανδρέου.

• Στις ελληνογερμανικές συνομιλίες στην Αθήνα το 1966.

Τότε η Γερμανία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι του δανείου είχε παραιτηθεί εγγράφως ο Κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια το μετέτρεψε σε προφορική παραίτηση Καραμανλή, πράγμα που διέψευσε ο Κ. Καραμανλής. Τέλος με τη ρηματική της διακοίνωση στις 31.3.1967, η Γερμανία δεχόταν ότι δεν υπήρξε παραίτηση Καραμανλή.

• Το 1974 το ανακίνησε ο Ζολώτας.

• Στις 18.4.1991 το έθεσε ανεπίσημα και προφορικά ο τότε ΥΠΕΞ Α. Σαμαράς στο Γερμανό ομόλογό του.

• Στις 14.11.1995 το έθεσε η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση.

Η Γερμανία σταθερά το απορρίπτει, με τα επιχειρήματα:

• Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου.

• Από το δάνειο παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Το επανέλαβε και μετά το 1990 παρά τη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου 1967.

• Ύστερα από 50 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. (Η Ελλάδα το διεκδικεί από το 1945).

Το μόνο που δηλώνουν αυτά τα επιχειρήματα είναι έλλειψη επιχειρημάτων. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 έχει εκλείψει και το τυπικό επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, εκείνο του χωρισμού της Γερμανίας. Επομένως είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πολιτικά και συμβατικά (νομικά). Μπορεί να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιοσδήποτε μέτοχος της (πάνω ενός ορίου μετοχών), όπως και ο ελληνικός λαός μέσω των συντεταγμένων πολιτειακών θεσμών του. Τέλος την ελληνική διεκδίκηση ενισχύει το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας στις οποίες η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλλει παρόμοια κατοχικά δάνεια και τα οποία μετακατοχικά η τότε Δ. Γερμανία επέστρεψε (αντίστοιχα το 1956 και 1971).

Η σημερινή Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι δανείσθηκε από το ελληνικό κράτος κατά παράβαση του άρθρου 49 της σύμβασης της Χάγης του 1909 και το οποίο ισχύει και σήμερα. Δανείσθηκε από ένα κράτος που η ίδια η ναζιστική Γερμανία είχε χαρακτηρίσει ακατάλυτο και ότι οι ναζί όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν ουδέποτε το δάνειο αλλά και άρχισαν την αποπληρωμή του, ενώ και ο καγελλάριος Έρχαρντ, το 1964, είχε δεσμευθεί για την επιστροφή του μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Η Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι η γερμανική κατοχή είναι υπόλογος για το οικονομικό ελληνικό ολοκαύτωμα της περιόδου 1940-44. Ενδεικτικά και μόνο είναι υπόλογος για το ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε 15,3 εκατομμύρια φορές και ότι μόνο την Ελλάδα υποχρέωσε η τότε Γερμανία να της καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό το ολοκαύτωμα το αναγνώρισαν οι Ιταλοί : "Η Ελλάδα είναι στημμένη σαν λεμόνι", έλεγε ο Γκίτζι. Αποκορύφωμα ο Μουσολίνι, που έλεγε ότι "... οι Γερμανοί άρπαξαν από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους...". Αλλά και ο Γερμανός Υπ. Οικονομίας, Φουνκ, τον Ιούνιο του 1943 έγραφε σε άρθρο του ότι, "η Ελλάς δοκίμασε τα δεινά του πολέμου, όπως ίσως καμία αλλη χώρα της Ευρώπης".

Για την επανόρθωση η Ελλάδα θα χρειαζόταν 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946. Αυτό μετακατοχικά η Ελλάδα θα το αναζητούσε στον εξωτερικό δανεισμό.

Από την άλλη πλευρά αυτή που αμφισβητεί και αρνείται την επιστροφή του κατοχικού δανείου είναι η μετά το 1990 ενωμένη και δημοκρατική Γερμανία.

Αυτή όμως η συμπεριφορά, εκτός των άλλων, πλήττει βάναυσα τα μετακατοχικά φιλογερμανικά αισθήματα, όπως τα χαρακτήρισε ο καγκελλάριος Κολ, του ελληνικού λαού και γι' αυτό ακέραια την ευθύνη φέρει η γερμανική κυβέρνηση.

* Ο Τάσος Μ. Ηλιαδάκης είναι Μαθηματικός, Πολιτειολόγος, Δρ. Κοινωνιολογίας, καθηγητής Σχολής Εθνικής Ασφάλειας. Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής στη διεθνή Συνδιάσκεψη για το χρυσό των Ναζί στο Λονδίνο το 1997, εισηγητής στην ελληνογερμανική διάσκεψη Δελφών το 1996 και στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αλεξανδρούπολης το 2005 για το Δημόσιο Χρέος.

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Στο ίδιο έργο θεατές (2)

Κατάρτιση Προγράμματος Επενδύσεων 2010

Την Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 το Νομαρχιακό Συμβούλιο συζήτησε, ως 6ο της Ημερήσιας Διάταξης θέμα, την «Κατάρτιση Προγράμματος Επενδύσεων από έσοδα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) έτους 2010».

Το θέμα είναι σοβαρό μια και καθορίζει την πολιτική που θα ακολουθήσει η Νομαρχία, τις προτεραιότητες που τίθενται, την προοπτική ανάπτυξης ή απλής διαχείρισης.
Η πίστωση που κατανεμήθηκε σε νέα έργα ή σε ενίσχυση συνεχιζόμενων είναι της τάξης των 2.298.044.78 ευρώ, μειωμένο κατά 25% περίπου από το παρελθόν έτος.

Η κατανομή που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των παρόντων (12 υπέρ και 10 κατά) έχει ως εξής κατά τομέα:

Αγροτικός Τομέας 16,51% (Γεωργία 7,90% & Εγγειοβελτιωτικά 8,61%)

Συγκοινωνιακά 0%

Τουρισμός-Πολιτισμός-Αθλητισμός 37,68% (Τουριστική προβολή 17,41%, Έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος 15,93% και Αθλητισμός 4,35%)

Εκπαίδευση 6,14%

Υγεία-Πρόνοια 7,19%

Περιβάλλον 7,83%

Δημόσια Διοίκηση 5,07%

Διάφορα 19,57%

Είναι προφανής η «φιλοσοφία» της πρότασης που δίνει έμφαση στην τουριστική προβολή του Νομού, μια κατεύθυνση που από το 2006 μέχρι και το 2009 απορρόφησε 1.724.175 ευρώ(!).

Η εμμονή στον τουριστικό τομέα μας έχει κοστίσει πολλά χρήματα.
Έχει όμως μετρηθεί το αποτέλεσμα;
Είναι άραγε η προβολή του τόπου μας αρκετή συνθήκη αύξησης του αριθμού των επισκέψεων ή μήπως πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη βελτίωση των υποδομών, όπως η καλυτέρευση του οδικού δικτύου, η συχνότητα και η ποιότητα των συγκοινωνιών, η εικόνα των επισκέψιμων χώρων και η δημιουργία νέων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να στοχεύσουμε στον θεματικό τουρισμό;

Απορίας άξιο και το πώς ένας αγροτικός, κατά βάση, Νομός διαθέτει στον αγροτικό τομέα το 1/6 περίπου του διατιθέμενου ποσού και μόλις το 44% του αντίστοιχου του Τουρισμού-Πολιτισμού-Αθλητισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για Εγγειοβελτιωτικά έργα διατίθεται φέτος μετά τις πλημμύρες το 8,61% έναντι 15,93% που ήταν πέρυσι και με 25% μικρότερα διαθέσιμα!

Στην εκπαίδευση το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αλλά σε απόλυτο νούμερο εξαιτίας της συνολικής μείωσης απέχει λίγο από το περυσινό, ενώ πάλι δεν προβλέφθηκε η ενίσχυση των καινοτόμων δράσεων που έλαβαν, μετά από τροποποίηση, το προηγούμενο έτος ένα σημαντικό ποσό.
Ελπίζω ότι θα πεισθεί η πλειοψηφία στο άμεσο μέλλον και πριν τη λήξη του διδακτικού έτους να ανταποκριθούμε.

Δυστυχώς παρακολουθήσαμε το ίδιο έργο για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Η παράταξή μας διαφώνησε με την κατανομή αυτή και καταψήφισε την εισήγηση.

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Καλό Πάσχα

Ας γίνει το φως της Ανάστασης,
ορόσημο για μια Νέα Πορεία
στην προσωπική μας ζωή,
στον τόπο μας, στον κόσμο όλο.

Καλό Πάσχα

Χρόνια Πολλά