Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Κυβέρνηση «λαγός»

Ουδείς εξεπλάγη από τη δήλωση του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Πόουλ Τόμσεν, σε κυριακάτικη εφημερίδα, με την οποία άδειασε ωμά τον υπουργό «Εργασίας», κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Είπε ότι το ΔΝΤ «δεν έχει ζητήσει την περικοπή κατά 50% των αποζημιώσεων για απόλυση».
Όχι, βέβαια, ότι ο εκπρόσωπος του πιο σκληρού μοντέλου των περικοπών κόπτεται για το πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι.
Απλά, «μαρτύρησε» αυτό που άπαντες γνωρίζουν εδώ και μήνες.
Ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι θατσερικότερη της Θάτσερ.
Άραγε, σε ποιους ισχυρούς εξοφλεί γραμμάτια το ΠΑΣΟΚ με την περικοπή των αποζημιώσεων; Πλέον, έχει πέσει το «σοσιαλιστικό» προσωπείο του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο της σοσιαλ-νεοφιλελεύθερης πολιτικής του.
Μια πολιτική που βασικό στόχο της έχει να καλλιεργήσει τον κοινωνικό και πολιτικό κανιβαλισμό και να στρέψει το ένα στρώμα του πληθυσμού κατά του άλλου, τους μικρομεσαίους κατά των εργαζομένων κ.ο.κ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για κυβέρνηση μετριότητας, μειωμένης πολιτικής, ηγετικής, και πολύ περισσότερο, ιστορικής αντίληψης, που δεν δίστασε να πει ψέματα στον ελληνικό λαό για να του υφαρπάξει την ψήφο προεκλογικά, δηλώνοντάς του ότι «λεφτά υπάρχουν».
Στη συνέχεια, βέβαια, παρουσιάζεται δήθεν ως ο κακομοίρης καρπαζοεισπράκτορας του ΔΝΤ, για να ζητήσει τον «οίκτο» και την κατανόηση των πολιτών.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι παρά ο «λαγός» των πιο συντηρητικών μέτρων που προσπαθούν να περάσουν –αλλά αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό– πολιτικές ηγεσίες στη Δ. Ευρώπη, ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1990.
Είναι, επίσης, η κυβέρνηση που όταν εξαγγέλθηκε ότι η χώρα μπαίνει στην «επιτροπεία» του ΔΝΤ, ανακοίνωνε παράλληλα την «εξάρθρωση» τρομοκρατικών οργανώσεων, για να θερίσει τώρα τις θύελλες ενός ακόμα κύματος τρομοκρατικών ενεργειών, το πιθανότερο από οργάνωση, για την οποία ουδείς πιστεύει ότι προήλθε από παρθενογένεση.
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, και στην πολιτική κοντύτερα.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και οι υγιείς δυνάμεις, κυρίως στη βάση του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλεται να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς για να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Εκτός κι αν θέλουν να εισπράξουν κι αυτοί το «τσουνάμι» της οργής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
ΠΗΓΗ:http://www.e-typos.com

Τα έδωσα για την πατρίδα...

Μια άλλη Κυριακή επίσης του Μαΐου του 1995 και λίγο πριν τελειώσω την ενημέρωση σε μια ομάδα εκδρομέων, είδα να πλησιάζει στο χώρο ενημέρωσης, κοντά στο δρόμο, ένα όχημα.
Σταμάτησε.
Από μέσα κατέβασαν ένα άτομο με ειδικές ανάγκες(κομμένα και τα δύο του πόδια) και το έβαλαν πάνω σε ειδικό αμαξίδιο (αναπηρικό).
Άκουσε προσεκτικά το υπόλοιπο της ενημέρωσης και αφού τελείωσα την ξενάγηση μέσα στο οχυρό, όπου δε μας ακολούθησε, αλλά περίμενε στο χώρο του περιπτέρου, μου ζήτησε μια χάρη.

-Μπορείς κ. λοχαγέ να με πας στο ύψωμα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ;

-Μπορώ, αλλά είναι μακριά, απάντησα και του έδειξα το ύψωμα.

-Όχι αυτό. Άλλο είναι τώρα και άλλο ήταν τότε.

Με τη βοήθεια των συνοδών του ανέβηκε στο τζιπ και πήγαμε. Δεν ήταν μακριά. Ούτε 1500 μέτρα. Φτάσαμε και με λίγη προσπάθεια τον κατεβάσαμε.

Κάθησε στο χώμα και έκλαιγε.

Έσκυψε στο πλάι και φίλησε το χώμα. Χίλιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου. Έτρεμα!!! Δεν ήθελα να πιστέψω αυτό που σκεφτόμουν. Είχα σαστίσει!!! Από τη σαστιμάρα με έβγαλε ένα «Δεν πειράζει όμως» που αναφώνησε μέσα στο κλάμα του.

Τότε τον κοίταξα κατάματα.

-Εκεί, μου λέει και μου δείχνει με το χέρι του, κοντά στο γκρεμισμένο κτίριο, γκρεμίστηκα κι εγώ. Εκεί άφησα και τα δύο μου πόδια. Στενοχωρήθηκα πολύ, συνέχισε, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν πειράζει. Τα έδωσα για την πατρίδα.

Τι να έλεγα; Τι μπορούσα να πω; Τον έβλεπα με τα βουρκωμένα μάτια μου, εκεί μπροστά μου, να «στέκει όρθιος». Να «στέκει λεβέντης». Να «στέκει γίγαντας». Και μέσα στα αυτιά μου, μέσα στο μυαλό μου, μέσα στην ψυχή μου να ακούω τη φωνή του «… αλλά δεν πειράζει. Τα έδωσα για την πατρίδα». Οι λυγμοί με είχαν κυριεύσει. Τον ακούμπησα στους ώμους. Με κοίταξε αγέρωχα.

-ΧΑΛΑΛΙ ΤΗΣ, είπε.

Τότε ήταν που ένιωσα ρίγος. Με διαπέρασε ηλεκτρικό. Ένιωσα το «μεγαλείο του να είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ».

Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να αισθάνομαι κι εγώ έτσι, να αισθανθώ αυτό το μεγαλείο. Να μπορώ να πω «δεν πειράζει όμως, τα έδωσα για την πατρίδα χαλάλι της».

Δυστυχώς μέσα στη σαστιμάρα μου δεν κράτησα το όνομά του. Ήταν το «ευχαριστώ» μου. Ελπίζω να με συγχώρησε.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωστών, οι οποίες δεν μπόρεσαν να εξακριβωθούν, ο μαχητής αυτός ήταν ο στρ. Τομαράς Αθανάσιος από την Άρτα.

Αυτό είναι ένα από τα δύο περιστατικά που διηγείται ο κ. Ηλίας Κοτρίδης ως αφορμές για την έρευνα και συγγραφή του βιβλίου του «ΡΟΥΠΕΛ- ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ», Σέρρες 2008.

Ένα σύγγραμμα, αξιολογημένο και εγκεκριμένο από το ΓΕΣ, που με τρόπο γλαφυρό και σεβασμό στην ιστορικότητα των στιγμών μας μεταφέρει στις μάχες των οχυρών 6 έως 10 Απριλίου 1941 και συνιστώ σε όλους να διαβάσουν.

Σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη τελετή τιμήθηκε την Κυριακή, στα πλαίσια των Ορεστείων 2010, ο συντοπίτης μας επιζών μαχητής κ. Θεόδωρος Γιαννακίδης και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Κυβέρνηση «μαθητευόμενων μάγων»

Η πιο σοβαρή κουβέντα του πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο. Απέφυγε επιμελώς, όμως, να μιλήσει και για το είδος του συντελούμενου πειράματος και για τον δικό του ρόλο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ευθύνεται για τη δημοσιονομική βόμβα που κληρονόμησε, αλλά έχει καταλυτικές ευθύνες για τον τρόπο που τη διαχειρίσθηκε, προκαλώντας την έκρηξή της με τις γνωστές συνέπειες.

Λογικά, η κρίση έπρεπε να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την αντικατάσταση του ανορθολογικού, κλεπτοκρατικού και σπάταλου μοντέλου ανάπτυξης από ένα υγιές και παραγωγικό.
Αντ’ αυτού, χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για τον βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας - κοινωνίας, σύμφωνα με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.
Το Μνημόνιο περιέχει επιβεβλημένες διατάξεις, αλλά συνολικά λειτουργεί σαν προκρούστια κλίνη. Γι’ αυτό και εγκλωβίζει την οικονομία σε ανατροφοδοτούμενη ύφεση.
Ακόμα κι αν η αποδοχή του συγκεκριμένου Μνημονίου ήταν ο μόνος τρόπος για να κρατήσει η Ελλάδα το κεφάλι έξω από το νερό, δεν συνεπάγεται ότι το Μνημόνιο συνιστά πράγματι αποτελεσματική θεραπεία.

Τα «αιματηρά» μέτρα δεν είναι καθαρτήριο. Το πραγματικό δίλημμα είναι παραγωγικά ή αντιπαραγωγικά μέτρα και όχι σκληρότερα ή ηπιότερα.
Η ανάταξη της οικονομίας απαιτεί δέσμες στοχευμένων εξυγιαντικών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Η Ελλάδα έχει περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Για να υπάρξει διέξοδος χρειάζονται νέα πολιτικά εργαλεία, νέες ευφάνταστες προσεγγίσεις και αποτελεσματικές πρακτικές.
Έξυπνες και ρεαλιστικές προτάσεις παραμένουν στα συρτάρια. Η κρίση διευκολύνει την εφαρμογή τους. Λειτουργεί σαν καταλύτης, αλλάζοντας συμπεριφορές και νοοτροπίες στο επίπεδο της κοινωνίας. Καθιστά εφικτό ό,τι μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν ανέφικτο.

Αντί, όμως, η κυβέρνηση Παπανδρέου να εφαρμόζει παραλλήλως ένα τέτοιο δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο του Μνημονίου.
Ο λόγος είναι ότι έχει βολευθεί πολιτικά με τη συνταγή του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης. Λειτουργώντας ως εντολοδόχος της «τρόικας», κρύβει την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει δραστικά την κρίση. Το ελληνικό πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό.
Με κυβέρνηση που θυμίζει κάτι μεταξύ «παιδικής χαράς» και «μαθητευόμενων μάγων», η περιορισμένη, αλλά υπαρκτή δυνατότητα να αποφύγουμε τον γκρεμό τείνει να ακυρωθεί.
Του Σταύρου Λυγερού
ΠΗΓΗ:http://www.kathimerini.gr

Ορέστεια 2010, 12-27 Ιουνίου (7)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 Ιουνίου

21:00 Υπαίθριο Θέατρο

«Καλοκαιρινά φεγγάρια». Μουσική βραδιά με τη σύμπραξη της Ορχήστρας της XII Μεραρχίας Πεζικού και την Αμαλία Δούκα

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 Ιουνίου

21:00 Υπαίθριο Θέατρο

Εκδήλωση αφιερωμένη στην αδελφοποιημένη πόλη Μόρφου της Κύπρου. Συμμετέχουν: η Χορωδία του Συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων Καστανεών με τραγούδια για την προσφυγιά, Τμήμα της Σχολής Χορού «Το Αντάμωμα» με Κυπριακούς Χορούς, οι Σύλλογοι Γυναικών Στέρνας και Κλεισσούς με Θρακιώτικους Χορούς

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 Ιουνίου

11:00 Πολιτιστικό Πολύκεντρο

Παρουσίαση βιβλίου «Ρούπελ - Αναμνήσεις των πρωταγωνιστών».
Ομιλητής ο συγγραφέας κ. Κοτρίδης Ηλίας, Απόστρατος Αξιωματικός Ε.Α.
Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τα Γερμανικά αρχεία
Βράβευση του κ. Γιαννακίδη Θεόδωρου, πολεμιστή των οχυρών

21:00 Υπαίθριο Θέατρο

Πανηγυρική Συναυλία με την Ξανθίππη Καραθανάση

Λήξη «Ορεστείων 2010»

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την Ελλάδα και τους Έλληνες!!!

Συνέντευξη Παπανδρέου στο Καναδικό CBC
Δύο αποσπάσματα απ' αυτά που είπε για τη χώρα του(;) και για τους συμπολίτες του(;) σε διεθνή θέαση και ακρόαση!!!
Τι χρείαν έχομεν συκοφαντών;

NEIL MACDONALD: Ως προς τα ελλείμματα, τα οποία παραδεχθήκατε πέρυσι, αποδείχτηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία "μαγείρευε τα βιβλία" και σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του ΔΝΤ με τον οποίο μίλησα, αυτό έκανε η Ελλάδα για να μπει και στην ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, η Ελληνική Κυβέρνηση για μια δεκαετία κορόιδευε κατά κάποιο τρόπο τους πιστωτές της, ενώ σε αυτή τη χώρα (Καναδά) κάποιοι κατέληξαν στη φυλακή για κάτι αντίστοιχο. Θέλω να πω, σε τι διαφέρει η Ένρον από τους προκατόχους σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, στην ευρωζώνη μπήκαμε με την αξία μας, δεν υπήρξε καμία απάτη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι άλλαξαν κάποιες λογιστικές πρακτικές, αλλά αυτό δεν είναι λάθος της Ελλάδας, είναι κάτι που έγινε σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα μετά την κρίση, υπήρξε μια νέα προσέγγιση στη λογιστική.

NEIL MACDONALD: Υπάρχουν πολλές υποψίες στην Ε.Ε.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για παράδειγμα, υπάρχουν τα στρες τεστ στις τράπεζες, μιλάμε για μια σημαντική δημοσιονομική ρύθμιση. Πολλές από αυτές τις πρακτικές προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Επομένως, δεν πρόκειται αναγκαστικά για σφάλμα της Κυβέρνησης ή των Κυβερνήσεων..
Βέβαια, υπήρξε μια περίπτωση τεράστιας απάτης από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν, πριν από τις εκλογές - και για την ακρίβεια, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο μέρες πριν από τις εκλογές - μιλούσαν για έλλειμμα 6%. Εμείς βρήκαμε ένα έλλειμμα που ξεπερνούσε το 12%.
Θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς. Είναι μια υπόθεση που θα εξετασθεί από το Κοινοβούλιό μας. Υπάρχουν ευθύνες. Θα υπάρξουν ίσως και νομικές συνέπειες για αυτούς που έκαναν κάτι τέτοιο στη χώρα.

NEIL MACDONALD: Σε τι ποσοστά ανέρχεται η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα; Το ποσοστό των φορολογουμένων, που όντως καταβάλλουν φόρους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε 25-30%. Ίσως και 25-30% των φόρων δεν κατέστη δυνατόν να εισπραχθούν, εξαιτίας αυτής της απουσίας φορολογικής συνείδησης.

NEIL MACDONALD: Τι ποσοστό των πολιτών της χώρας δηλώνουν τα πλήρη εισοδήματά τους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχουμε τα ακριβή στοιχεία, γιατί αν το γνωρίζαμε νωρίτερα θα ήμαστε και σε θέση να τα εντοπίσουμε. Νομίζω όμως ότι το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, ίσως και να αφορά στο 25-30% του συνολικού πληθυσμού. Έχουμε υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων…

NEIL MACDONALD: Το 25 με 30% δεν πληρώνει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα έλεγα ότι δεν πληρώνουν, αλλά ίσως να καταβάλουν ποσά μικρότερα από αυτά που τους αναλογούν.
Αν κατορθώσουμε να καταπολεμήσουμε μέρος του φαινομένου της φοροδιαφυγής αυτής, τότε αυτομάτως η οικονομία μας θα βελτιωθεί και στατιστικώς, και από πλευράς εσόδων. Η αλλαγή άρχισε και είναι ήδη εμφανής, καθώς άλλαξε η φορολογική νομοθεσία.
Δυστυχώς, όμως, υπήρχε έντονη διαφθορά σε κάποιους τομείς, όπως λ.χ. στα νοσοκομεία. Έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, επεσήμανε ότι θα μπορούσαμε να περικόψουμε κατά 30% τις δαπάνες, χωρίς να αλλοιώσουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, απλώς και μόνο καταπολεμώντας το πρόβλημα της διαφθοράς στα νοσοκομεία.
Αυτό είναι επαίσχυντο. Δεν μας κάνει ούτε ευτυχείς, ούτε υπερήφανους, αλλά μας υποδεικνύει ένα διαφορετικού είδους περιθώριο το οποίο υφίσταται, και για αλλαγές, και για τρόπους περιορισμού του ελλείμματος.

NEIL MACDONALD: Πρόκειται να απολύσετε μόνιμους δημόσιους υπάλληλους; Συμβασιούχους δημόσιους υπάλληλους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε ήδη απολύσει συμβασιούχους δημόσιους υπάλληλους.
ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ορέστεια 2010, 12-27 Ιουνίου (6)

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 Ιουνίου

19:00 Κεντρική Πλατεία

Εκδήλωση του Ποδηλατικού - Αθλητικού Συλλόγου, με ποδηλατοδρομίες, επίδειξη δεξιοτεχνίας, μαθήματα της ιστορίας του ποδηλάτου

21:00 Υπαίθριο Θέατρο

Επίδειξη μόδας από τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Ορεστιάδας

ΠΕΜΠΤΗ 24 Ιουνίου

19:00 Χώρος Κ.Α.Π.Η. Νέας Ορεστιάδας (Πατρ. Γρηγορίου)

Βραδιά αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία (Προγραμματισμένη αρχικά στις 22/6/10)

20:00 Πεζόδρομος Πρόκου

Συναυλία με το Γιώργο Παπαζογλίδη

21:00 Υπαίθριο Θέατρο

Συναυλία από τοπικά Rock συγκροτήματα

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Δοκιμή κρασιών στο Αlexander Hotel στην Αλεξανδρούπολη

Οι άνθρωποι του Hotel Alexander και του κτήματος Τέχνη Οίνου, μοιράζονται έναν διαρκή ενθουσιασμό για την παραγωγή και διάθεση ποιοτικών κρασιών.


Αυτόν τον ενθουσιασμό, θέλουμε να τον μοιραστούμε μαζί σας στην γευστική δοκιμή κρασιών, στο ξενοδοχείο στις 23/06/2010 και ώρα 19:00 μμ
ΠΗΓΗ:http://gatzoli.blogspot.com

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ορέστεια 2010, 12-27 Ιουνίου (5)

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 Ιουνίου
20:30 Υπαίθριο Θέατρο

Χορευτικά από τη Σχολή Παραδοσιακών Χορών «Το Αντάμωμα»

21:00 Κεντρική Πλατεία

Λαϊκή βραδιά - Αφιέρωμα στο Στέλιο Καζαντζίδη, με το Θανάση Λιούση
(1ο Πανελλήνιο Βραβείο Μπουζουκιού)

ΤΡΙΤΗ 22 Ιουνίου

19:00 Χώρος Κ.Α.Π.Η. Νέας Ορεστιάδας (Πατρ. Γρηγορίου)
Βραδιά αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία

20:30 Υπαίθριο Θέατρο
Θεατρική βραδιά από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους τα Τμήματα Θεατρικής Παιδείας του ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

20 χιλιόμετρα ανατολικά του σήμερα

Χθες το βράδυ παρακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη παράσταση, μια αναπαράσταση της ζωής των κατοίκων του Κρασοχωρίου του ευρισκόμενου "20 χιλιόμετρα ανατολικά του σήμερα".
Των ανθρώπων που εκδιώχθησαν το 1923 από τις εστίες τους και κατέφυγαν πρόσφυγες στην Ορεστιάδα κυρίως και με την εργατικότητά τους συνέβαλαν στην ανάπτυξή της διατηρώντας συνάμα τις παραδόσεις και τα έθιμά τους.

Ήταν μια βραδιά με έντονη συναισθηματική φόρτιση που ζωντάνεψε μνήμες στους μεγαλύτερους, που πληροφόρησε τους νεώτερους, που έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την ιστορική και πολιτισμική παρακαταθήκη των προγόνων μας.

Ήταν μια άρτια οργανωμένη παράσταση που σου δημιουργούσε την επιθυμία να μην τελειώσει ποτέ, μολονότι η επιτυχία της ίσως οφείλεται και στη μελετημένη χρονική διάρκειά της.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
Ιδιαιτέρως όμως πρέπει να αναφερθώ στη δουλειά του Άγγελου Νικολαΐδη, χοροδιδασκάλου του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Οινόης "Το Κρασοχώρι", που ακάματος διαθέτει πολύ χρόνο για τη διάσωση των εθίμων, των χορών και γενικά των λαογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
Ο έπαινος είναι προϊόν αντικειμενικής κρίσης άσχετης με την συγγένειά μας, η οποία απλώς μου δίνει το δικαίωμα να υπερηφανεύομαι γι' αυτό.

Για την άλλη "παράσταση", την κομματική οπερέτα που ακολούθησε, θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση μη θέλοντας να χαλάσω, όπως δυστυχώς κατάφεραν οι εμπνευστές και εκτελεστές της, την ωραία εικόνα της πρώτης.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ορέστεια 2010, 12-27 Ιουνίου (4)

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Ιουνίου

18:00 | Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως των Εν Αδριανουπόλει Αγίων, Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Χρυσοστόμου
19:00 - Εμφάνιση της Βυζαντινής Χορωδίας Κοζάνης

19:30 | Δημοτικό Στάδιο
Ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων ΟΡΕΣΤΗΣ - ΠΑΟΚ

20:30 | Υπαίθριο Θέατρο
Εκδήλωση από τα Τμήματα της Σχολής Χορού Δ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.

21:00 | Αύλιος χώρος 4ου Δημοτικού Σχολείου
Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «20 χιλιόμετρα ανατολικά του σήμερα» από το Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι»

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 Ιουνίου

08:30 | Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων
- Μνήμη Πάντων των Εν Αδριανουπόλει Αγίων
- Πανηγυρική θεία λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου - Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Χρυσοστόμου
10:00 - Δοξολογία επί τη ιδρύσει της πόλεως
10:10 - Τέλεση μνημοσύνου στο Μητροπολίτη Πολύκαρπο Βαρβάκη και τους λοιπούς ιδρυτές της πόλεως
10:30 - Κατάθεση Στεφάνου στην προτομή του Μητροπολίτου Πολύκαρπου Βαρβάκη από το Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Δημήτρη Μουζά

21:00 | Υπαίθριο Θέατρο
- Συναυλία της εβρίτισσας ακορντεονίστα Ζωής Τηγανούρια. Μαζί της, συμπράττουν μουσικά οι SENSO LATINO

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Σκίζουμε !!! Πρωτιά στον Πληθωρισμό ...

Στην Ελλάδα καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Στο 1,6% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Μάιο, από 1,5% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Eurostat , στην χώρα μας η εμπνευσμένη πολιτική του λαοπρόβλητου ηγέτη μας κατάφερε να μας δώσει και πάλι την πρωτιά με 5,3%, αφήνοντας δεύτερη την Ουγγαρία με 4,9% και τρίτη και καταϊδρωμένη την Ρουμανία με 4,4%.

Οι χειρότεροι είναι στην Ιρλανδία που σημείωσαν αρνητικό πληθωρισμό -1,9%...

Αν νομίζουν στην Ουγγαρία πως τον επόμενο μήνα θα μας νικήσουν θα γελαστούν ΞΑΝΑ αφού η λατρεμένη μας κυβέρνηση αυξάνει τον ΦΠΑ από πρώτη Ιουλίου στο 23% και σιγουρεύει άλλο ένα άλμα προς τα πάνω του πληθωρισμού....

Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ...
ΠΗΓΗ:http://antilogos-gr.blogspot.com

Ορέστεια 2010, 12-27 Ιουνίου (3)

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 Ιουνίου

19:00 | Κεντρική Πλατεία
Καλοκαιρινές Πινελιές. Ζωντανά από τους σπουδαστές των τμημάτων ζωγραφικής της Δ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.

19:30 | Υπαίθριο Θέατρο
Μουσική εκδήλωση από τους σπουδαστές του Ωδείου «Θάμυρις»

20:30 | Παλαιό Κλειστό Γυμναστήριο
Επίδειξη ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ από τον Αθλητικό Σύλλογο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ «Πρόμαχος» Ορεστιάδας

21:00 | Κεντρική Πλατεία
Συναυλία Ελληνικής ROCK μουσικής με το συγκρότημα «Χίλια Χρόνια»
(3ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

ΠΕΜΠΤΗ 17 Ιουνίου

21:00 | Υπαίθριο Θέατρο
4ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Νέας Ορεστιάδας
- Βράβευση του κ. Τριαντάφυλλου Φίλιππου, πρώτου μαέστρου της Χορωδίας «Απόλλων»
- Μουσική παράσταση από τη Χορωδία «Απόλλων» Νέας Ορεστιάδας με Αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ορέστεια 2010, 12-27 Ιουνίου (2)

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 Ιουνίου

20:30 Υπαίθριο Θέατρο

- Βράβευση του κ. Σταύρου Παπαθανάκη για την πολυετή προσφορά του στον τομέα της δημοσιογραφίας και των εκδόσεων

- «Ερήμωσε ο Έβρος». Θεατρομουσικοχορευτικό δρώμενο από το Σύλλογο Ν. Ορεστιάδας «Οι Θράκες» και το Σύλλογο Διδυμοτείχου «Το Κάστρο»

ΤΡΙΤΗ 15 Ιουνίου

19:00 Πολιτιστικό Πολύκεντρο

Εκδήλωση από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ορεστιάδας. Μια θεατρομουσικοκινητική παράσταση με θέμα «Το Νερό Πηγή Ζωής»

20:30 Υπαίθριο Θέατρο

Επίδειξη γυμναστικής και χορού από τη Σχολή Χορού «Ευαγγελιάδου»

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

H ιδεολογική ταυτότητα της σύγχρονης Κεντροδεξιάς

Του Αντώνη Σαμαρά

Πριν λίγες μέρες έθεσα στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το ζήτημα της ιδεολογικής ταυτότητας της σύγχρονης Κεντροδεξιάς:


Δεν υπάρχει Πολιτική χωρίς ιδέες. Όσοι πιστεύουν ότι η άσκηση Πολιτικής είναι απλά θέμα «τεχνοκρατικής διαχείρισης», φτωχαίνουν την Πολιτική, την αδειάζουν από νόημα κι από ακτινοβολία στο λαό. Τελικά, αποδυναμώνουν την ίδια τη Δημοκρατία…
Γιατί η απoϊδεολογικοποίηση της Πολιτικής, οδηγεί σε αποπολιτικοποίηση της διακυβέρνησης.


Δεν μπορεί η Κεντροδεξιά να απουσιάζει από τη μάχη των ιδεών. Τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, υπερασπίζονται τις δικές τους ιδεολογικές αρχές, τις αναδιατυπώνουν συνεχώς, εκσυγχρονίζουν το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο.
Για μας, για την Κεντροδεξιά, αυτό θεωρείται από κάποιους …«απαγορευμένο ταμπού»!

Η παράταξή μας, από τις γραμμές της οποίας βγήκαν και τις ιδέες της οποίας υπερασπίστηκαν – μεταξύ πολλών άλλων λαμπρών πνευματικών ανθρώπων – ένας Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ένας Κωνσταντίνος Τσάτσος, ένας Γιώργος Σεφέρης και ένας Οδυσσέας Ελύτης, η παράταξη αυτή, θεωρείται σήμερα «παρίας» στις μεγάλες διανοητικές αναζητήσεις της εποχής μας!
Δεν της επιτρέπουν ούτε τη μεγάλη πνευματική κληρονομιά της να επικαλεστεί, ούτε τις διαχρονικές της αξίες να υπερασπιστεί.

Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Σεβόμαστε τις ιδέες όλων. Αλλά υπερασπιζόμαστε τις δικές μας ιδέες.

Που είναι συνδεμένες με τις καλύτερες πολιτικές και πνευματικές παραδόσεις της Ελλάδας.

Τα μεγάλα Κεντροδεξιά κόμματα σε όλη τον κόσμο – ιδιαίτερα στην Ευρώπη – είτε αυτoπροσδιορίζονται ως Χριστιανοδημοκρατικά, είτε ως Συντηρητικά, είτε ως ο,τιδήποτε άλλο – δίνουν και κερδίζουν τη μάχη των ιδεών. Γιατί γνωρίζουν ότι πολιτική διακυβέρνηση χωρίς ιδεολογική επιρροή είναι απλή διαχείριση.
Συνήθως κακή διαχείριση…

Η δική μας ιδεολογία, ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, έχει επιρροή σε όλη την κοινωνία. Δεν χρειάζεται να εισαχθεί «απ’ έξω» και να επιβληθεί «από τα πάνω». Στηρίζεται σε αρχές και αξίες «αυτοφυείς» στην ελληνική κοινωνία και την παράδοσή της, αυτονόητες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και προ πολλού κυρίαρχες παντού στον κόσμο.

Η κοινωνία δεν θα «ενοχληθεί» αν υπερασπίσουμε τα δικά της βαθύτερα πιστεύω. Αντίθετα θα απομακρυνθεί από μας, αν δεν καταφέρουμε να τα ενστερνιστούμε και να τα υπερασπιστούμε…


Κι αυτή τη στιγμή μας βλέπει με επιφυλακτικότητα γι’ αυτό ακριβώς:

Γιατί για πολλά χρόνια τα αποσιωπήσαμε

Στη νέα μας πορεία, λοιπόν, κάνουμε άνοιγμα σε όλη την κοινωνία και ακουμπάμε το μέγιστο φάσμα των συμπολιτών μας.

Αρχές μας είναι:

* οι αστικές αρχές της εργατικότητας, της αξιοκρατίας, της συνέπειας, της κοινωνικής ισορροπίας και του σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας.


* οι φιλελεύθερες αρχές της ανταγωνιστικότητας, των ατομικών δικαιωμάτων και της προσωπικής ευθύνης.

* ο ρόλος της μεσαίας τάξης, ως κορμού της κοινωνίας (Αριστοτέλης), ως κέντρου βάρους της δημοκρατίας (Μοντεσκιέ, Μαξ Βέμπερ), κι ως μοχλού της ανάπτυξης (Ρούσβελτ, Ντε Γκώλ, Αντενάουερ, Κέννεντυ, Μιτεράν).

* ο κοινωνικός χαρακτήρας του φιλελευθερισμού, που αντιδιαστέλλεται από τις νεοφιλελεύθερες ακρότητες, οι οποίες όπου εφαρμόστηκαν οδήγησαν τις κοινωνίες σε αδιέξοδα.

* ο πατριωτικός χαρακτήρας του φιλελευθερισμού, που αντανακλάται άμεσα στις βαθύτερες ευαισθησίες του λαού μας – ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει – για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Όλα αυτά δεν… «περιχαρακώνουν» την Παράταξή μας!

Αντίθετα διευρύνουν την επιρροή της.

Η ιδεολογία μας είναι απελευθερωτική και ενωτική, ακριβώς γιατί παραμερίζει ψεύτικα διλήμματα:

– Δεν διαλέγουμε ανάμεσα στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Διαλέγουμε Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη.

– Δεν διαλέγουμε ανάμεσα στην Πατρίδα και την Εξωστρέφεια. Υπερασπιζόμαστε την Πατρίδα μας, ακριβώς για να μπορέσουμε να προκόψουμε με εξωστρέφεια ως ανοικτή κοινωνία σε ένα ανοικτό κόσμο.

Θέλουμε την Ελλάδα ανοιχτή κοινωνία, αλλά όχι «ξέφραγο αμπέλι»…


Θέλουμε τη χώρα μας πλήρες μέλος της Ευρώπης με πλήρη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, όχι «κράτος- παρία», ούτε χώρα «περιορισμένης ευθύνης», ούτε «φινλανδοποιημένη περιοχή».

Όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα σε όλες τις άλλες δημοκρατίες. Μόνο στην Ελλάδα κάποιοι ισχυρίζονται ότι τέτοιες απόψεις μπορεί να… «απωθούν τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους»!

Πάρτε, για παράδειγμα, τον ιστορικά "κεντρώο" ψηφοφόρο. Του οποίου οι θέσεις έχουν αλλάξει από εποχή σε εποχή.

Είναι κυρίως οι δικές μας απόψεις που τον συγκινούν σήμερα. Κι όχι μόνον αυτόν…

Άλλωστε, οι Κεντρώοι ψηφοφόροι δεν είδαν με συμπάθεια όσους υποστήριξαν το Σχέδιο Ανάν το 2004.

Όπως δεν είδαν με συμπάθεια ούτε την πρόσφατη υπερψήφιση του Μνημονίου για το «μηχανισμό Στήριξης»…

Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: οι υποστηρικτές ακραία αντιλαϊκών θέσεων, να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των… κεντρώων αντιλήψεων!

Η στροφή μας στην Ιδεολογία είναι επιστροφή στην Πολιτική.

Είναι η στέρεα βάση για τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού πλειοψηφικού ρεύματος.

Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά μέσα σε συνθήκες κρίσης όπως η σημερινή είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ…

Αυτό ενοχλεί κάποιους…

Δεν ενοχλεί τους ψηφοφόρους μας. Αντίθετα, αυτοί το θέλουν.

Δεν ενοχλεί τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Αντίθετα, το παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Απειλεί, όμως, το ΠΑΣΟΚ. Και ενοχλεί τα… «εξαπτέρυγά» του.

Τι να κάνουμε;

Μικρό το κακό…

* δημοσιεύεται στον Κόσμο του Επενδυτή

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ορέστεια 2010, 12-27 Ιουνίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Ιουνίου

19:00 Κεντρική Πλατεία

«Ογδονταεπτάχρονη ΝΕΑ Ορεστιάδα» - Εναρκτήρια Εκδήλωση “Ορεστείων”.

Συμμετέχουν: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Περάμου
Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Ελαιοχωρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου
Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης
Σύλλογος “Τα Δίδυμα Τείχη”
Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου
Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Άνω Σαγήνης
Σύλλογοι Γυναικών Θουρίου, Βάλτου, Αμπελακίων
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Ιουνίου


12:00 2ο Δημοτικό Σχολείο

Τουρνουά πιγκ-πογκ με αθλητές από τη Βόρεια Ελλάδα. Διοργάνωση Α.Ο.Ο.

20:00 Πολιτιστικό Πολύκεντρο

Παρουσίαση βιβλίου «Αδριανούπολη, Κάραγατς, Νέα Ορεστιάδα - Μια πόλη» των Κιηγμά Δημητρίου - Ριζιώτη Γεωργίου. Η παρουσίαση πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση του Ερευνητικού Κέντρου «Η Αδριανούπολις» του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών - Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα»

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Εγκαταλείπει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία εγκαταλείπει τα σχέδιά της για τον διαβαλκανικό αγωγό πετρελαίου που επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό αργό πετρέλαιο μέσω των εδαφών της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Όπως δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ, η έντονη κριτική που δέχθηκε ο αγωγός για περιβαλλοντικούς λόγους από τους κατοίκους που ζουν στις ακτές της Μαύρης θάλασσας, ήταν ο βασικός λόγος της απόφασής του.
Πηγή: Reuters

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ένας πύργος για μυαλά στο υπόγειο...



Έτσι κατάντησαν το Λευκό Πύργο οπαδοί του Ηρακλή που διαμαρτύρονταν για την πτώση της ομάδας τους!!!

Κάποιοι άλλοι οπαδοί στην Αθήνα τα έσπασαν εκτός και εντός γηπέδου για κάποιους άλλους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους λόγους!!!

Κατάντια... Ξεπεσμός... Αηδία...

Μήπως πεθαίνει η ελπίδα;

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αναστολή ιδότητας μέλους! Ε... και;

"Ξεχωριστό «παράσημο» στην κομματική του διαδρομή ήταν η περίφημη «τρόικα», στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη. Ιδιαίτερα τότε που αρρώστησε ο Α. Παπανδρέου, το 1988, «η τρόικα ήταν που στήριξε και κράτησε ενωμένο το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να φαίνεται αυτό προς τα έξω». Δεν είναι τυχαίο το ανέκδοτο που λέγανε για τους ρόλους των τριών: «Ο Λαλιώτης συλλάμβανε την ιδέα, ο Γεννηματάς την έκανε πολιτική και ο Τσοχατζόπουλος την περνούσε στον πρόεδρο»… "

(από διαδικτυακό βιογραφικό του Άκη Τσοχατζόπουλου)

Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Άκη Τσοχατζόπουλου εισηγήθηκε η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης.

Και ποιες είναι οι συνέπειες για τον κύριο αυτό;

Το παρακάτω άρθρο είναι του Δαμιανού Βασιλειάδη, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε ήδη από το 1977.

"Οι απαρχές και η εξέλιξη της κακοδαιμονίας στην Ελλάδα"

Ήδη από τις αρχές της μεταπολίτευσης κατέγραψα, με βάση τις πολιτικές εξελίξεις, την παρακμιακή πορεία της χώρας μας, αναλύοντας τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής.

Επειδή η μεταπολιτευτική πορεία καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από το ΠΑΣΟΚ, έχει σημασία να αναλύσουμε αυτή την πορεία και να επισημάνουμε σε ποιο βαθμό και σε τι μέγεθος προσδιόρισε τις μετέπειτα εξελίξεις στην Ελλάδα, για να φθάσουμε σ’ αυτή την παντελή και σε όλα τα επίπεδα κρίση.
Γιατί η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά συγχρόνως κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική.
Κανένας τομέας της δημόσιας ζωής δεν έμεινε αλώβητος.
Παιδεία, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, εκκλησία, στρατός κ.λπ εκφυλίστηκαν τελείως και απαξιώθηκαν από την κοινωνία.
Η διαπλοκή, η διαφθορά, ενώ πριν ήταν «προνόμιο» των ελίτ της οικονομίας και της πολιτικής, τώρα διαπέρασε ως επάρατος νόσος ολόκληρο το κοινωνικό σώμα.
Ενώ παλιά υπήρχαν κάποιοι θύλακες αντίστασης σ’ αυτή την παρακμιακή πορεία, όπως δικαιοσύνη, εκκλησία, στρατός, τελικά τίποτε δεν έμεινε όρθιο, που πάνω του μπορεί να στηριχτεί, ως σανίδα σωτηρίας, ο ΄Ελληνας πολίτης.

Η σημερινή κακοδαιμονία, την οποία συνοπτικά περιγράφουμε στα ανωτέρω, οφείλεται κατά βάση σ’ αυτή την πολιτική που διαμόρφωσε και εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ μετά την μεταπολίτευση. Στο ΠΑΣΟΚ απίθωσε ο ελληνικός λαός τις ελπίδες του για μια άλλη πορεία, που εκφράστηκε με το περίφημο σύνθημα «αλλαγή». Στο ΠΑΣΟΚ εναπόθεσε όλες του τις προσδοκίες για την ακύρωση και ανατροπή όλης της αντιδραστικής μετεμφυλιακής πολιτικής της δεξιάς.

Γιατί οι εξελίξεις διέψευσαν τις ελπίδες και τις προσδοκίες απ’ αυτό το Κίνημα, είναι ένα ερώτημα που απαιτεί την απάντησή του.

Το πρώτο και σημαντικό πρόβλημα δημιουργήθηκε από την εφαρμογή κατ’ ουσίαν των ίδιων αξιών και προτύπων του κράτους της δεξιάς.
Αυτή τη φορά με προοδευτικό πρόσημο. Ποιο ήταν αυτό; Απλούστατα ο Ανδρέας Παπανδρέου – και από κει πρέπει να ξεκινήσει κανείς – δημιούργησε σε αντιστοιχία προς το παλιό κράτος της δεξιάς, το κομματικό κράτος τους ΠΑΣΟΚ, άλωσε το κράτος και το μετέβαλε σε κτήμα του κόμματος, σε προσοδοφόρα φλέβα του κομματικού μηχανισμού του κόμματος της «αλλαγής».

Με βάση την αναξιοκρατία, την αυταρχική δομή, την αλαζονεία και την απαξίωση κάθε ηθικής αρχής, επέπεσε ο κομματικός μηχανισμός πάνω στο δημόσιο και το καταλήστεψε. Ό,τι δηλαδή αντιστοίχως είχε κάνει και η «επάρατη» δεξιά. Οι ίδιες μέθοδοι, οι ίδιες τακτικές. Αποκλειστικός στόχος να παραμένει ο Ανδρέας στην εξουσία, που αποτελούσε διακαή πόθο και αυτοσκοπό.

Επειδή μια τέτοια πολιτική δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί με στελέχη που δεν ήταν διατεθειμένα να προδώσουν τις διακηρυγμένες αρχές για μια άλλη πορεία εξυγίανσης της δημόσιας ζωής, έπρεπε να διαγραφούν ή να περιθωριοποιηθούν και διαδοχικά να αντικατασταθούν με πειθήνια όργανα, πραιτοριανούς, που θα ακολουθούσαν πιστά τις εντολές του, με αντάλλαγμα προσωπικά οφέλη.

Έτσι κατακλύστηκε το ΠΑΣΟΚ από δεκάδες χιλιάδες επιτήδειους καιροσκόπους από δεξιά και αριστερά, που το μόνο «ιδανικό» που τους διαπότιζε ως συνεκτικός κρίκος ήταν η ιδιοτέλεια ή και η αυταπάτη ότι επρόκειτο πράγματι για ένα κόμμα της αλλαγής.
Βέβαια υπήρχαν στις γραμμές του και υπάρχουν ακόμη αφελείς, που θέλουν να πιστεύουν σ’ αυτό, για συναισθηματικούς και άλλους λόγους ή που αρνούνται να αποδεχτούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχθεί σ’ ένα αντιλαϊκό, νεοφιλελεύθερο κόμμα ή το χειρότερο απ’ όλα πιστεύουν ακόμη ότι μπορεί κάτι να αλλάξει.

Ολόκληρος πακτωλός χρημάτων από τη φορολογία και τα κοινοτικά προγράμματα διοχετεύθηκαν στην εξυπηρέτηση ημετέρων και τη διασπάθιση σε καταναλωτικά αγαθά, δημιουργώντας έναν επίπλαστο παράδεισο.
Το γνωστό και συνάμα γελοίο και υποκριτικό των τρωκτικών: «Επί Ανδρέα Παπανδρέου φάγαμε ψωμί!».
Και δεν έφθανε μόνο αυτό, αλλά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, κατασπατάλησε και τα χρήματα που προσπορίστηκε από δανεισμό για να φτιάξει αυτή την επίπλαστη κοινωνία της αφθονίας και να εξαπατά με τον τρόπο αυτό τον ΄Ελληνα ψηφοφόρο.
Εξάντλησε όλη τη δυναμική του Κινήματος, χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχέδιο και καμία στρατηγική, ενώ είχε τα πάντα στη διάθεσή του.

Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εκλέγεται πρωθυπουργός. Καμία επένδυση σε παραγωγή, σε διαθρωτικές αλλαγές, σε παραγωγική εργασία. Τα πάντα στην κατανάλωση.
Οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ περιορισμένες.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ανέλαβε το κράτος του ΠΑΣΟΚ τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δήθεν για να τις εξυγιάνει και τις μεταπούλησε μετά φτηνά στους ιδιώτες επιχειρηματίες, αν δεν είχαν χρεοκοπήσει τελικά και δεν υπήρχε δυνατότητα σωτηρίας. Και πέρα απ’ όλα αυτά, που ήταν και το χειρότερο, δημιούργησε μια παρασιτική καταναλωτική νοοτροπία, βασισμένη πια στη διαπλοκή, τη διαφθορά και την πλήρη αναξιοκρατία.
Και όλα αυτά στο όνομα του λαού και της «προοδευτικής παράταξης», με πρόσημο το σοσιαλισμό!

Το παράδειγμα αυτό ακολούθησε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την οποία βέβαια δεν είχαμε αξιώσεις να συμπεριφερθεί διαφορετικά.

Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, προχώρησε σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα: Τα έδωσε όλα στους διαπλεκόμενους, απλώς για να τον στηρίξουν στην εκλογή του ως πρωθυπουργό, αξίωμα που ονειρεύονταν ακόμη από την εποχή του Ομίλου Παπαναστασίου το 1962.
Γεγονός είναι ότι τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη και όλους τους χθεσινούς πρωτοκλασάτους ανέδειξε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Πολλοί από άγνοια, αλλά και από σκοπιμότητα το αποκρύβουν.
Όλοι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλη αυτή τη γενιά και ηγετική ομάδα των επίδοξων σοσιαλκαιροσκόπων ανέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα υπόλοιπα ανέλαβαν στη συνέχεια οι διαπλεκόμενοι (οι γνωστοί πια και μη εξαιρετέοι νταβαντζήδες εντός και εκτός Ελλάδας).
κτός απ’ όλα τα άλλα που έπραξαν οι προηγούμενοι ο Κ. Σημίτης έβαλε εμπρός συστηματικά (είχε αρχίσει νωρίτερα) την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (τα ασημικά του δημοσίου, όπως λέγεται).
Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι επί εποχής της «ισχυρής Ελλάδας» του Σημίτη (αμέτοχος δεν είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου καθόλου, ως άμεσος συνεργάτης του σε κρίσιμα Υπουργεία τότε), διορίστηκαν κατά χιλιάδες στις κρατικές υπηρεσίες, στα Πανεπιστήμια και στις καίριες θέσεις των ιδρυμάτων της πολιτείας, κυρίως δηλαδή στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές.
Όλοι αυτοί οι αναθεωρητές της ελληνικής ιστορίας, από την Αριστερά και τη δεξιά και απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, που κύριο μέλημα και κύριος στόχος τους ήταν και είναι (γι’ αυτό εξάλλου πληρώνονται οι περισσότεροι με παχυλές αμοιβές από τα χρήματα του φορολογούμενου ΄Ελληνα (ανίδεου) πολίτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΜΚΟ), να αποδομήσουν το έθνος –κράτος, προς χάριν της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης.


Και φτάνουμε στο τελικό στάδιο της «σοσιαλιστικής» πολιτικής, μετά το διάλειμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που συνέχισε πιστά την πορεία αυτή σε όλα τα μέτωπα, να έχουμε πια οφθαλμοφανή τα σημάδια της εθνομηδενιστικής πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ με συνειδητά και μεθοδευμένα στρατηγικό σχέδιο για τη διάλυση του έθνους – κράτους και τη δημιουργία μιας πολυεθνικής και συνάμα πολυπολιτισμικής κοινωνίας, τύπου ΗΠΑ (και μάλλον χειρότερα, γιατί εκεί τουλάχιστον σέβονται ή αναγκάζονται να σεβαστούν τη σημαία τους).
Το περίεργο είναι ότι ενώ στο παρελθόν την πολιτική αυτή υπηρετούσε η εκσυχρονιστική και ανανεωτική Αριστερά, τώρα στην πρωτοπορία μπαίνει πια ακάθεκτο το ΠΑΣΟΚ και οι ανανεωτικοί ακολουθούν ασθμαίνοντες!
Αλλά τι θέλει τέλος πάντων αυτή η κυρίαρχη ιδεολογία της αστικής τάξης, της οποίας διαπρύσιοι κήρυκες είναι οι «εκσυγχρονιστές» όλων των χρωμάτων;

Είναι ειλικρινά ένα δύσκολο πρόβλημα, που ο ανύποπτος και ταλαιπωρημένος από την καθημερινότητα Έλληνας πολίτης είναι δύσκολο να το ξεδιαλύνει και το κατανοήσει.
Και αν το κατανοήσει, είναι δύσκολο να αντιδράσει, γιατί οι άλλοι έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους, ενώ αυτός μπορεί και να αφανιστεί (ηθικά, οικονομικά κ.λπ).
Το σύστημα δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα.
Δε μπορεί να είναι άτιμο και να αναγνωρίζει έντιμους.
Θα προσπαθήσει να τους «νουθετήσει», για να προσαρμοστούν ή θα τους περιθωριοποιήσει, αν τελικά δεν τους συντρίψει (οικονομικά, ψυχολογικά, πολιτικά κ.λπ).
Επιπλέον η επίσημη προπαγάνδα, που στηρίζεται στην κρατική στήριξη, τους διαπλεκόμενους (ΜΜΕ) και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), που χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα για το εθνομηδενιστικό τους έργο, (βλ. Σόρος) δεν αφήνουν περιθώρια να ακουστεί στην ελληνική κοινωνία η άλλη άποψη, που είναι σχεδόν απαγορευμένη στο δημόσιο βίο.
Πέραν τούτου ασκείται και η σχετική ιδεολογική τρομοκρατία: Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι η άποψη, ρίπτεται στο πυρ το εξώτερον, ως ακροδεξιός, εθνικιστής, ρατσιστής και πάει λέγοντας.

Συμβιβασμένοι που είναι, δεν ανέχονται να υπάρχουν επαναστάτες.
Δεν είναι τυχαίο, που ο Μάνος Χατζηδάκις που είχε το θάρρος της γνώμης του και την έλεγε ευθαρσώς χωρίς να φοβάται, αν τον χαρακτηρίσουν δεξιό κ.λπ, είπε κάποτε (πιθανόν από την προσωπική του εμπειρία) ότι «επαναστάτης είναι, όποιος δε συμβιβάζεται!».
ΠΗΓΗ:http://damonpontos.gr/?p=1204#sdfootnote4sym

Στη συνέχεια το άρθρο έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της αποδόμησης του έθνους - κράτους που επιχειρείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με ένταση και μεθοδικά τους τελευταίους μήνες, αλλά η έκτασή του δεν επιτρέπει να συμπεριληφθεί στην παρούσα ανάρτηση. Πιθανό σε κάποια επόμενη.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ο «Καλλικράτης» ως ευκαιρία

Tου Πάσχου Mανδραβέλη

Είναι ενδιαφέρουσα η πρώτη δημοσκόπηση για τον «Καλλικράτη», που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη η «Καθημερινή».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από Θεσσαλονίκη, «το 60% των ερωτηθέντων πολιτών εκτιμά ότι ο "Καλλικράτης" βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αναδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας και το 32% ότι είναι σε λάθος πορεία».
Επίσης «το 48% των πολιτών δεν βλέπει καμία διαφοροποίηση της ποιότητας των νέων δημάρχων, το 13% πιστεύει ότι θα είναι χειρότεροι και μόνο το 32% πιστεύει πως οι νέοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα είναι καλύτεροι από τους σημερινούς» («Καθημερινή», 3.6.2010).

Αυτά τα στοιχεία είναι συγχρόνως ενθαρρυντικά και απαισιόδοξα.
Είναι ενθαρρυντικά, διότι φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, άσχετα από τα επιμέρους γούστα.
Δεν πρέπει να υπάρχει πολίτης (από τον πρόεδρο της Βουλής μέχρι τον τελευταίο κάτοικο του Νυμφαίου) που να μην ήθελε κάτι διαφορετικό για το χωριό ή τον δήμο του. Το γεγονός ότι παρά τα επιμέρους παράπονα μόνο 32% των πολιτών θεωρεί σε λάθος κατεύθυνση το σχέδιο, δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.
Επιθυμεί να αλλάξουν τα πράγματα, άσχετα αν διαφωνούν στα επιμέρους και δικά τους.

Τα στοιχεία είναι ταυτοχρόνως απαισιόδοξα, διότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων βλέπει ότι οι πολίτες θα εκλέξουν καλύτερους δημάρχους.
Και το πρόβλημα εδώ είναι ότι τους δημάρχους δεν τους εκλέγουν τα σχέδια αναδιάταξης των δήμων, τους εκλέγουν οι τοπικές κοινωνίες.

Όμως, ο «Καλλικράτης -αν εξαιρέσουμε τις οικονομίες κλίμακας, που η συνένωση των 1.000 δήμων θα προσφέρει- δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός.
Είναι απλώς μια ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες να πάρουν περισσότερα πράγματα στα χέρια τους και να τα βελτιώσουν.
Απελευθερώνει διαδικασίες έτσι ώστε να επιτρέψει στους κατοίκους κάθε περιοχής να πάνε καλύτερα ή -κι ας μην το φοβόμαστε αυτό- χειρότερα.
Κάτι που διαρκώς ξεχνάμε στην Ελλάδα είναι ότι η δημοκρατία δεν είναι δώρο χωρίς τίμημα. Προσφέρεται μαζί με τις ευθύνες.
Οπότε, ας θεωρούμε σίγουρο ότι κάποια από τα νέα διοικητικά σχήματα θα πάνε καλύτερα και κάποια χειρότερα.

Πρέπει να θεωρούμε και κάτι άλλο σίγουρο: Πριν τα πράγματα πάνε καλύτερα, είναι σίγουρο ότι θα πάνε χειρότερα.
Κάθε μεταρρύθμιση δεν έχει μόνο τριβές, χρειάζεται και χρόνο ωρίμασης.
Πέρα από τις δυσαρέσκειες και την αμηχανία που φυσιολογικά κάθε αλλαγή επιφέρει, ακόμη και άνθρωποι με τις καλύτερες προθέσεις χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν.
Τα καράβια δεν αλλάζουν ρότα αυτόματα. Ειδικά όταν εμφιλοχωρούν δημοκρατικές διαδικασίες.
Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία πειθούς, δοκιμής και λάθους. Στην Ελλάδα έκανε, μέχρι το 1974, 145 χρόνια για να στεριώσει.
Μόνο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένουμε να λειτουργήσει άψογα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Ο «Καλλικράτης» είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε τοπική κοινωνία.
Αυτή -ως νοικοκύρης- ξέρει πολύ καλύτερα τα προβλήματα από τον μουσαφίρη γραφειοκράτη της Αθήνας. Τώρα της λύνονται και τα χέρια ώστε να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Μπορεί να ιεραρχήσει τα προβλήματα, τους επίδοξους άρχοντές τους, να μετρήσει τα λεφτά της, να κάνει λάθη και να τα διορθώσει.
Όσο για τους τρόφιμους της γνωστής πλατείας των Αθηνών, οι οποίοι σίγουρα με τα πρώτα προβλήματα θα σηκώσουν το δάχτυλο, κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ότι, πριν ασχοληθούν με το Σουφλί, ας κοιτάξουν λίγο κάτω, και να μαζέψουν κανένα σκουπίδι. Και η πλατεία Κολωνακίου ζέχνει.
ΠΗΓΗ:http://news.kathimerini.gr

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Τέλος στα ψέματα

Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δείχνουν αυτό που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο και το οποίο από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε αποτελώντας φωνή βοώντος εν τη ερήμω: Απόλυτο μηδέν.
Τίποτα.

Τα έσοδα εμφανίζουν στασιμότητα όπως ήταν φυσικό δεδομένης της καθίζησης που έχει υποστεί η κατανάλωση.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής εξαντλείται σε κακοπαιγμένο show για την τηλεόραση αφού ότι ανακοινώνεται είναι αποκλειστικά και μόνο για τα μάτια του κόσμου.
Η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί ένα αδάμαστο τέρας το οποίο καθηλώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης.
Τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και πελατειακής σχέσης μεταξύ κράτους και πολίτη συνεχίζουν κανονικότατα σαν να μη συμβαίνει τίποτα (βλ. πληρωμές υπερωριών από τη Μπιρμπίλη και τη Διαμαντοπούλου στους αρεστούς, κομματικές τοποθετήσεις άσχετων σε θέσεις ευθύνης, μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τόσα άλλα).

Από την άλλη έχουμε ταυτόχρονα αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση της ανεργίας και άνοδο των τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συστηματικά οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία υλοποιώντας μεθοδικά το σχέδιο που είχε από την αρχή και το οποίο έντεχνα απέκρυψε από τον Ελληνικό λαό προεκλογικά λέγοντας ψέματα ότι λεφτά υπάρχουν και ότι έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Οι πράσινοι υπάλληλοι του ΔΝΤ είναι φανερό πλέον ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπό τη χρεοκοπία της χώρας που δε θα αργήσει να ανακοινωθεί, αν και πρακτικά αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το κράτος πλην των πετσοκομμένων μισθών και συντάξεων έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε όλους όσους χρωστάει χρήματα.

Η πολυδιαφιζόμενη κάθαρση του Γιώργου που θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μετατρέπεται σε φιάσκο με πρωτεργάτες τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών.
Φυσικά αυτό ήταν απόλυτα αναμενόμενο δεδομένου ότι ούτε ο πιο ηλίθιος άνθρωπος σ΄αυτή τη χώρα δε νομίζω ότι θα πίστευε πως μπορεί ποτέ αυτοί οι ίδιοι που βύθισαν τη χώρα στα σκ...ά να μπορέσουν τώρα να τη βγάλουν καθαρή.

Το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο φίλες και φίλοι.
Θα συμβεί ό,τι και τις προηγούμενες δύο φορές όταν η χώρα κήρυξε πτώχευση.
Και τότε υπήρχαν πολλοί που το θεωρούσαν αδιανόητο και αδύνατο να συμβεί.
Να όμως που έγινε.
Και τότε πολλοί πίστευαν ότι κάτι θα γίνει και θα τη γλιτώναμε, όπως πολλοί πίστευαν το Γιώργο ότι δε θα επέμβει το ΔΝΤ.
Να όμως που επενέβη.
Πολλοί τότε άκουγαν την κυβέρνηση να λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, όπως ακούνε-ακούμε και τώρα τις αστειότητες του Γιώργου και του Παπακωνσταντίνου.
Να όμως που χρεοκοπήσαμε τελικά και μάλιστα δύο φορές.

Όσο η κυβέρνηση των ψευτών θα εξακολουθεί να παίρνει μέτρα όπως αυτά που παίρνουν τώρα, το τέλος όχι μόνο είναι προδιαγεγραμμένο, αλλά έρχεται καλπάζοντας.
ΠΗΓΗ:http://politikiprotasi.blogspot.com

Επαγγελματική δραστηριότητα του δημάρχου

Ο νόμος για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» στο άρθρο 16 αναφέρεται στην επαγγελματική δραστηριότητα του δημάρχου:

"1. Αναστέλλεται η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων.

2. Ο χρόνος αναστολής άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας θεωρείται πραγματικός χρόνος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της αναστολής, το σύνολο των εισφορών στον οικείο ασφαλιστικό φορέα καταβάλλεται από το δήμο και βαρύνει τον προϋπολογισμό αυτού. Με την απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 93 του παρόντος καθορίζεται η διαδικασία καταβολής των εισφορών."

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Κωλύματα και ασυμβίβαστα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο νόμος για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» στο άρθρο 14 αναφέρεται στα κωλύματα και ασυμβίβαστα.
Στις πρώτες έντεκα (11) παραγράφους περιγράφονται όλα όσα το θέμα του άρθρου δηλώνει.
Στην 12η παράγραφο ορίζεται ότι για τις επόμενες εκλογές θα ισχύσει η ανάλογη διάταξη του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων :

«12. Για τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά τα κωλύματα του άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ. στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας.»

Κατά το άρθρο 29 του Κ.Δ.Κ. :

«1. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικού διαμερίσματος ή τοπικοί σύμβουλοι και πάρεδροι:

α) Δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και θρησκευτικοί λειτουργοί των γνωστών θρησκειών.

β) Γενικοί Γραμματείς Δήμων και υπάλληλοι Δήμων ή Κοινοτήτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου υπηρετούν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, καθώς και υπάλληλοι των δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδρυμάτων που έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι Δήμοι ή Κοινότητες, όπου υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

γ) Υπάλληλοι των Δήμων ή Κοινοτήτων, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν υπηρετούν, που συνενώνονται σε ένα Δήμο, στο νέο Δήμο που προκύπτει από τη συνένωση.

δ) Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είναι οριοθετημένος κατά το χρόνο διενέργειας των εκλογών, στους Δήμους ή τις Κοινότητες, στα διοικητικά όρια των οποίων άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, ένα έτος πριν από τη διενέργεια των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών. …»

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Δεν είναι απλά εγκληματίες πολέμου, είναι ανόητοι.

Gerald Kaufmann, Βρετανός βουλευτής των εργατικών, πρίν ενάμιση χρόνο...

Ανατράφηκα ως ορθόδοξος Εβραίος και Σιωνιστής. Σε ένα ράφι στην κουζίνα μας, υπήρχε ένας κουμπαράς για το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, στον οποίο βάζαμε κέρματα για να βοηθήσουμε τους πιονέρους να οικοδομήσουν την εβραϊκή παρουσία στην Παλαιστίνη.

Πρωτοπήγα στο Ισραήλ το 1961 κι έχω πάει εκεί αμέτρητες φορές. Είχα οικογένεια κι έχω φίλους στο Ισραήλ. Ένας από αυτούς πολέμησε στους πολέμους του 1956, 1967 και του 1973. Τραυματίστηκε σε δύο από αυτούς. Η αναμνηστική καρφίτσα που φοράω του απονεμήθηκε και την δώρισε σε εμένα.

Γνώρισα τους περισσότερους πρωθυπουργούς του Ισραήλ, ξεκινώντας με τον ιδρυτικό Δαυίδ Μπεν Γκουριόν. Η Γκόλντα Μέιερ ήταν φίλη μου. Όπως κι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιγκάλ Αλλόν που ως στρατηγός στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας νίκησε στην μάχη του Νεγκέβ το 1948.

Οι γονείς μου ήλθαν ως πρόσφυγες στην Βρετανία από την Πολωνία. Οι περισσότεροι συγγενείς τους δολοφονήθηκαν στην συνέχεια από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα. Η γιαγιά μου ήταν άρρωστη στο κρεβάτι, όταν οι Ναζί ήρθαν στην γενέτειρα πόλη της το Στάσοφ (Staszow). Ένας Γερμανός στρατιώτης την πυροβόλησε στο κεφάλι. Η γιαγιά μου δεν πέθανε για να δώσει άλλοθι στους Ισραηλινούς στρατιώτες που δολοφονούν Παλαιστίνιες γιαγιάδες στην Γάζα.

Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση αδίστακτα και κυνικά εκμεταλλεύεται την διαιωνιζόμενη ενοχή μεταξύ των εθνών για τη σφαγή των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα ως δικαιολογία για τη δολοφονία των Παλαιστινίων. Το συμπέρασμα είναι ότι οι εβραϊκές ζωές είναι πολύτιμες, αλλά οι ζωές των Παλαιστινίων δεν μετρούν.
Στο Sky News πριν από λίγες ημέρες, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταγματάρχης Leibovich, ρωτήθηκε σχετικά με τις ισραηλινές δολοφονίες, την εποχή εκείνη, 800 Παλαιστίνιοι - το συνολικό ποσό είναι πλέον των 1.000.
Εκείνη απάντησε αμέσως ότι «500 από αυτούς ήταν παραστρατιωτικοί. "

Αυτή είναι η απάντηση ενός ναζί. Δηλαδή οι Εβραίοι που αγωνίζονταν για τη ζωή τους στο γκέτο της Βαρσοβίας πρέπει να καταδικαστούν ως παραστρατιωτικοί;

Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή της δεν θα έχει επαφές με τη Χαμάς, επειδή είναι τρομοκράτες. Πατέρας της ήταν ο Eitan Livni, επικεφαλής αξιωματικός επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Irgun Zvai Leumi , η οποία πραγματοποίησε την ανατίναξη του ξενοδοχείου King David στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία 91 θύματα έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Εβραίων.

Το Ισραήλ γεννήθηκε από την εβραϊκή τρομοκρατία . Εβραίοι τρομοκράτες απαγχόνισαν δύο Βρετανούς λοχίες και παγίδευσαν με εκρηκτικά τα πτώματα τους. H Irgun, μαζί με την τρομοκρατική συμμορία Στερν, σφαγίασαν 254 Παλαιστινίους το 1948 στο χωριό Deir Yassin .
Σήμερα, η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι θα ήταν διατεθειμένη, σε συνθήκες αποδεκτές από αυτή, να διαπραγματευθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς της Φάταχ. Είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαν να έχουν διαπραγματευτεί με τον προηγούμενο ηγέτη της Φατάχ, τον Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος ήταν φίλος μου. Αντ 'αυτού, τον είχαν πολιορκημένο σε ένα καταφύγιο στη Ραμάλα, όπου τον επισκέφτηκα. Λόγω των αποτυχιών της Φατάχ, μετά από το θάνατο του Αραφάτ, η Χαμάς κέρδισε την Παλαιστινιακή εκλογή του 2006. Η Χαμάς είναι μία βαθιά διαβολική οργάνωση, αλλά εξελέγη δημοκρατικά και είναι ο μόνος υπολογίσιμος παίχτης στην περιοχή.Το μποϋκοτάζ της Χαμάς, μεταξύ άλλων από την κυβέρνησή μας, υπήρξε εγκληματικό λάθος, από το οποίο προέκυψαν φοβερές συνέπειες.

Η μεγάλη ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Abba Eban, με την οποία αγωνίστηκα για την ειρήνη σε πολλές ειρηνευτικές διαδικασίες, είπε: "Πετυχαίνεις την ειρήνη μιλώντας με τους εχθρούς σου." Όσους Παλαιστίνιους κι αν δολοφονήσουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα, δεν μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα επιβίωσης με στρατιωτικά μέσα. Όποτε και τελειώσουν οι εχθροπραξίες, θα υπάρχουν ακόμη 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίων στη Γάζα και 2,5 εκατομμύρια ακόμα στη δυτική όχθη.
Αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια από τους Ισραηλινούς, με εκατοντάδες μπλόκα και με την άθλια εθνοφυλακή των παράνομων εβραϊκών οικισμών να τους παρενοχλεί. Θα έρθει ο καιρός, όχι τόσο πολύ μακριά από τώρα, που θα υπερτερούν αριθμητικά των Εβραίων στο Ισραήλ.

Είναι καιρός για την κυβέρνηση μας να καταστήσει σαφές στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι η συμπεριφορά και οι πολιτικές τους είναι απαράδεκτες, και να επιβάλει πλήρη απαγόρευση όπλων στο Ισραήλ. Είναι καιρός για την ειρήνη, αλλά πραγματική ειρήνη, όχι την λύση με την κατάκτηση που οι Ισραηλινοί έχουν σαν πραγματικό αλλά ανέφικτο στόχο.
Δεν είναι απλά εγκληματίες πολέμου, είναι ανόητοι.
Η μετάφραση είναι του Ανδρέα Βασιλείου.
ΠΗΓΗ:http://stigmatismenoi.blogspot.com


Η νέα Δημοτική Τοπική Οργάνωση Ορεστιάδας της ΝΔ

Η εκλογική διαδικασία της 30ης Μαΐου ανέδειξε τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΔΗΜ.ΤΟ. Ορεστιάδας που είναι:

Πεταλάς Παρασκευάς, Πρόεδρος

Καλεντζίδου Αλεξάνδρα
Κανέλλου Στυλιανή
Καραμανίδης Γεώργιος
Μπαρμπούδης Αλέξανδρος
Παναγόπουλος Αντώνης
Παπαϊωάννου Γεώργιος
Περιστεράκης Ιωάννης
Σταγκοπούλου Γκρορίδου Σταυρούλα
Τσαρίδης Πασχάλης

Κόβουν προσωρινά τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Αυστρία, καλούν τους διπλωμάτες τους να αποχωρήσουν από το Ισραήλ.
Όλη η υφήλιος περιμένει εξηγήσεις που να επαρκούν για αυτό που συνέβη.
Ακόμα και η Τουρκία που έχει τόσους νεκρούς, προσπαθεί να ηρεμήσει το πλήθος των Τούρκων και των διαδηλώσεων που ξεσπούν παντού στη Τουρκία.
Η Τουρκία περιμένει και αυτή τις επίσημες Ισραηλινές δικαιολογίες, οι οποίες μάλλον θα είναι αναιμικές, μιας και το μέγεθος της εξωφρενικής ενέργειας του Ισραήλ δεν γίνεται να έχει επαρκείς δικαιολογίες.
Παρόλα αυτά, η τουρκική διπλωματία αναφέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση πολέμου.

Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι προειδοποίησαν πολλές φορές ότι δεν μπορούν τα πλοιάρια να πάνε στο λιμάνι της Γάζας, λόγω του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει, και στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι ο στόλος μετέφερε και όπλα για τη Hamas.
Όλα αυτά βέβαια ακούγονται απλώς τραγικά.
Πρέπει να δώσει λεπτομέρειες το Ισραήλ, τις οποίες μάλλον δεν έχει γιατί η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ένα αυθαίρετο έγκλημα πολέμου.

Στις ΗΠΑ έχουν αργία (Memorial day) και απλά εξέδωσαν μια ανακοίνωση, ότι λυπούνται για τα όποια θύματα και ότι περιμένουν και αυτοί επαρκείς εξηγήσεις από το Ισραήλ. Πάντως λέγεται ότι ο Ομπάμα, θα απαντήσει μέχρι αύριο με δημόσια δήλωση και σε αυστηρό ύφος, δίνοντας στο Ισραήλ να καταλάβει ότι αυτού του είδους η αδικαιολόγητη διεθνής συμπεριφορά δεν είναι πλέον ανεκτή.
Ήδη τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ κρατούν μια απόσταση από την Ισραηλινή κυβέρνηση και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη επίσκεψη των Ισραηλινών στον Λευκό Οίκο.
Πηγή πληροφοριών: Al Jazeera