Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το μισό υπουργικό συμβούλιο δεν έχει ούτε σταυρό προτίμησης!!!

Κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ζωή του τόπου...

* -- Ο Υπερ-Πρωθυπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

* -- Ο Υπερ-Μνημονιάρχης Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που έχει δικαίωμα να υπογράφει εν λευκώ όποια δανειακή σύμβαση γουστάρει, χωρίς την έγκριση της Βουλής (ο άνθρωπος της τρόικας), και αυτός ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

* -- Ο Επικρατείας Χάρης Μπαμπούκης, αρμόδιος για τις Διεθνείς Επενδύσεις στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

* -- Ο Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και αυτός στο Επικρατείας.

* -- Η αρμόδια Υπουργός στους ευαίσθητους και "υπερκερδοφόρους" τομείς της... Ενέργειας και του Περιβάλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δεν ήταν σε κανένα Ψηφοδέλτιο, είναι...εξωκοινοβουλευτική.!

* -- Ο Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, που θα χειρισθεί τα Εθνικά μας συμφέροντα σε Σκοπιανό, Κυπριακό, Αιγαίο και Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήλθε από υπηρεσία της Αυστρίας και το Ευρωψηφοδέλτιο...

Κανείς τους, μα κανείς τους, δεν έχει ψηφισθεί ούτε από ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ.!!!

Χωρίς λαϊκή εντολή, ενεργούν ανθ΄ ημών και διά λογαριασμό μας...

Ένα ακόμη "θαύμα" της... Λαϊκής Κυριαρχίας του Γιώργου, μέσα στα πλαίσια της "Παγκόσμιας Διακυβέρνησης".!!!
ΠΗΓΗ:http://politikosafari.blogspot.com/

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«Παντελώς αναξιόπιστος»

"Η περαίωση δεν είναι απλώς ένα εκβιαστικό χαράτσι της κυβέρνησης.
Είναι η ομολογία αποτυχίας της στη φορολογική πολιτική της.
Επειδή δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο κι όποιον πάρει ο χάρος. Οποιαδήποτε φορολογικά μέτρα τέτοιου είδους έχουν βραχυπρόθεσμα έσοδα για το Δημόσιο, είναι όμως δυναμίτης για την ορθολογικοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Διότι στέλνουν λάθος μήνυμα στον φορολογούμενο που λέει, εντάξει τώρα ας μην είμαι συνεπής διότι σε μερικά χρόνια πάλι κάποιος θα έρθει και θα με ξαναρυθμίσει".

Θα αναρωτιέστε, γιατί περιγράφω την αυτονόητη οργή που έχουμε όλοι με την απόφαση της κυβέρνησης να στραφεί για μια ακόμη φορά έναντι όσων κάνουμε εντίμως τις φορολογικές μας δηλώσεις και να ευνοήσει αποκλειστικώς όσους έχουν εξαπατήσει το Δημόσιο.
Ο λόγος είναι ότι τα λόγια του προλόγου ανήκουν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Δεν πάει πολύς καιρός. Ελέχθησαν στις 28 Αυγούστου του 2008, ως σχόλιο στην αντίστοιχη περαίωση της Ν.Δ.

Οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου «στέκουν» ακόμη «περήφανες» στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, όπως και η καταγγελία του έναντι του κ. Γ. Αλογοσκούφη, τον οποίο χαρακτήρισε «παντελώς αναξιόπιστο», επειδή και εκείνος είχε δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρούσε σε περαίωση. Αλήθεια, γιατί πρέπει να θεωρηθεί αξιόπιστος σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν πράττει αυτό ακριβώς που μόλις προ διετίας κατήγγειλε ως «δυναμίτη του φορολογικού συστήματος»;

Καθώς κάποιοι θα αντιτάξουν ότι τότε δεν υπήρχε Μνημόνιο, ας θυμηθούμε τις άλλες δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
«Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ελέγχου μέσω διασταυρώσεων και αυστηρών δειγματοληπτικών ελέγχων και δεν θα βάλουμε χαράτσι επί δικαίων και αδίκων» είχε διαβεβαιώσει ο... τότε κ. Παπακωνσταντίνου.
Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «πρωτοφανή» την αμνήστευση των διωκόμενων φοροφυγάδων με εκκρεμείς δίκες. Προφανώς γι’ αυτό την επαναλαμβάνει σήμερα.

Κύριε Παπακωνσταντίνου, έχετε τη συμπάθεια όλων σε αυτή τη συγκυρία, αλλά θα ήσασταν ειλικρινής αν μαζί με την εξαγγελία της περαίωσης, ομολογούσατε τουλάχιστον την πλήρη αδυναμία του επιτελείου σας να θέσει σε λειτουργία, εδώ και ένα χρόνο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του.
Διότι ούτε το Μνημόνιο φταίει, ούτε βέβαια και η τρόικα που η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να φορολογήσει ακόμη κι εκείνους (γιατρούς, δικηγόρους κ.ά.) που η ίδια διαπόμπευσε τον Ιούνιο και σήμερα σκανδαλωδώς αμνηστεύει.
Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συγχωρήστε παρακαλώ όσους από τους έντιμους φορολογούμενους δεν θα (ξανα)ανταποκριθούμε στο εκβιαστικό χαράτσι -εσείς το είπατε έτσι- που μας (ξανα)επιβάλλεται, λόγω (και) της δικής σας αδυναμίας να πράξετε όσα υποσχεθήκατε.
Τα περί «τελευταίας φοράς» μάς τα ’παν κι άλλοι...
Tου Kωνσταντίνου Zούλα
ΠΗΓΗ:http://news.kathimerini.gr

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σαν σήμερα! Γιατί σήμερα...

Το 1942...
Μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις κατά των Γερμανών κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους ήταν η πολύνεκρη ανατίναξη του κτιρίου της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ) στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος.
Το εγχείρημα έφερε σε πέρας στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 μια ομάδα αποφασισμένων ανδρών και γυναικών της αντιστασιακής οργάνωσης «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ).

Την εποχή εκείνη η ΕΣΠΟ, με αρχηγό τον γιατρό Σπύρο Στεροδήμο, προκαλούσε τους υπόδουλους Έλληνες, επειδή προσπαθούσε να στρατολογήσει νέους για να συγκροτήσουν την «Ελληνική Λεγεώνα», που θα πολεμούσε στο πλευρό της Βέρμαχτ στο ανατολικό μέτωπο.
Η ΠΕΑΝ ήταν μια μικρή αντιστασιακή οργάνωση με αρχηγό τον δημοκρατικό αξιωματικό της Αεροπορίας Κώστα Περρίκο, που είχε αποταχθεί από τη δικτατορία Μεταξά.

Πολλά από τα μέλη της οργάνωσης συμπαθούσαν πολιτικά τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή μαζί του.
Ιδεολογικά κινούνταν μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλδημοκρατίας.
Η ΠΕΑΝ προέτρεπε τους Έλληνες σε αντίσταση με κάθε μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταπολεμική θέση της χώρας και οι εθνικές διεκδικήσεις και καλούσε σε ενότητα όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις.
Ήταν δημοφιλής στη μορφωμένη νεολαία των αστικών κέντρων, αλλά οι σχέσεις της με το ΕΑΜ ήταν ψυχρές.

Το χτύπημα εναντίον της ΕΣΠΟ προετοιμάστηκε προσεκτικά και αποφασίστηκε να γίνει το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.
Στην επιχείρηση πήραν μέρος τέσσερα άτομα: Ο Περρίκος, ο τεχνικός τηλεπικοινωνιών Αντώνης Μυτιληναίος, ο φοιτητής Νομικής Σπύρος Γαλάτης και η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα.
Η βόμβα συναρμολογήθηκε στο σπίτι της Μπίμπα και μεταφέρθηκε από την ίδια και τον Μυτιληναίο με μεγάλη προσοχή έξω από τα γραφεία της ΕΣΠΟ.

Ο Μυτιληναίος και ο Γαλάτης εισχώρησαν στο κτίριο από μια αφύλαχτη πόρτα της οδού Γλάδστωνος και τοποθέτησαν τη βόμβα σ' ένα άδειο γραφείο στον ημιώροφο. Στον πρώτο όροφο στεγάζονταν τα γραφεία της ΕΣΠΟ και στους υπόλοιπους γερμανικές υπηρεσίες. Ο Γαλάτης άναψε το φιτίλι και αμέσως μαζί με τον Μυτιληναίο απομακρύνθηκαν. Ο Περρίκος και η Μπίμπα παρακολουθούσαν την επιχείρηση από κοντινό ζαχαροπλαστείο, έτοιμοι για κάθε βοήθεια.

Ήταν ακριβώς 12:03 το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη και πυκνός μαύρος καπνός σκέπασε την Πατησίων. Επικράτησε μεγάλη σύγχυση και πανικός, ώστε οι Γερμανοί σήμαναν συναγερμό, νομίζοντας ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή. Το εσωτερικό του κτιρίου κατέρρευσε και πήρε φωτιά.
Η πυροσβεστική ξέθαβε νεκρούς από τα ερείπια: 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους. Ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος ανασύρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα.
Η ναζιστική οργάνωση, μετά το πλήγμα, διαλύθηκε.

Σχεδόν αμέσως, η Γκεστάπο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης. Χρειάστηκαν τη συνδρομή ενός προδότη υπαξιωματικού της Χωροφυλακής, του Πολύκαρπου Νταλιάνη, για να εξαρθρώσουν στις 11 Νοεμβρίου 1942 τον επιχειρησιακό πυρήνα της ΠΕΑΝ.
Περρίκος, Μπίμπα, Μυτιληναίος και Γαλάτης συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στα ανακριτικά γραφεία της Γκεστάπο στον Πειραιά. Παρότι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, δεν λύγισαν και δεν μίλησαν. Μάλιστα, ο Αντώνης Μυτιληναίος κατόρθωσε να δραπετεύσει και να διαφύγει στη Μέση Ανατολή.

Τα υπόλοιπα τρία μέλη της οργάνωσης πέρασαν από γερμανικό στρατοδικείο και καταδικάσθηκαν στην εσχάτη των ποινών.
Ο αρχηγός της ΠΕΑΝ Κώστας Περρίκος τρις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά και η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα δις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά. Ο Γαλάτης καταδικάσθηκε σε θάνατο και 5 χρόνια δεσμά, αλλά τελικά του δόθηκε χάρη, αφού η οικογένειά του πλήρωσε 1.000 λίρες και μεταφέρθηκε σε φυλακές στη Γερμανία.
Στις 4 Φεβρουαρίου 1943, ο 37χρονος υποσμηναγός Κώστας Περρίκος εκτελέστηκε στην Καισαριανή, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.
Η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία και καρατομήθηκε δια πελέκεως. Ο προδότης Νταλιάνης σκοτώθηκε αργότερα από αντιστασιακούς.

Η είδηση της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ πέρασε γρήγορα τα σύνορα της Ελλάδας.
Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου και Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη. Το ΕΑΜ, είτε από επίξειξη μικρότητας είτε από κακή εκτίμηση, καταδίκασε το εγχείρημα κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη και πρόωρη ατομική τρομοκρατία» και το χαρακτήρισε «προβοκάτσια», ενώ εκτίμησε ότι ο Περρίκος ήταν άνθρωπος της Γκεστάπο και ότι σύντομα επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος.
ΠΗΓΗ:http://www.sansimera.gr

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Τα επτά ψέματα

Κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε αποδομώντας τα «εφτά ψέματα» που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα.

Στη συνέχεια περιέγραψε την εναλλακτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για διέξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και έξοδο από την επιτήρηση.

Τελικά, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του περιέγραψε την «Αλλαγή Μοντέλου Ανάπτυξης», που είναι απαραίτητη για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση οριστικά, ώστε να μην επιστρέψει στον κρατισμό.

* Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.

* Το δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε;
Κι έδειξε ότι η υπερχρέωση της Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ.
Κι από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.

* Το τρίτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης.
Ο κ. Σαμαράς έδειξε αναλυτικά ότι από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

* Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό.
Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του.

* Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη».
Ο κ. Σαμαράς έδειξε, αντίθετα, ότι οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί τότε, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών το Μάιο.

* Το έκτο ψέμα είναι ότι η υπογραφή αυτού του Μνημονίου ήταν «μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Ο κ. Σαμαράς έδειξε, αντίθετα, ότι υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.

* Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρ’ όλα αυτά διέξοδο από την κρίση, κι ότι ήταν τάχα πράξη «ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει.
Ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι η Πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση απ’ αυτήν που υπάρχει σήμερα, ότι βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ότι το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ότι μετά από τόσες θυσίες και πάλι θα είναι δύσκολο να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να δανειστεί.
Κι ότι πραγματική ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε λεφτά υπάρχουν πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com

Χωρίς άλλα λόγια

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή σχολική χρονιά

Καλή σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απευθύνεστε στο πιο αγνό κι ελπιδοφόρο τμήμα της κοινωνίας μας, τα παιδιά.

Όσο υψηλότεροι οι στόχοι, όσο μεγαλύτερες προσδοκίες τόσο μεγαλύτερη η προσπάθεια αλλά και η ικανοποίηση της επιτυχίας και της νίκης.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Η Μάχη του Μαραθώνος

Του Κ.Ι. Δεσποτόπουλου, Ακαδημαϊκού

Εφέτος, 2010 μ.Χ., συμπληρώνονται δύο και ημίσεια χιλιετίες από τη Μάχη του Μαραθώνος (Σεπτέμβριος 490 π.Χ.).
Η μεγάλη αυτή επέτειος αξίζει να τιμηθεί με νηφάλιο αναλογισμό της ένδοξης αυτής μάχης. Ένδειξη της ανέσπερης φήμης της ανά την οικουμένη αποτελεί και η εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μόσχας τον Νοέμβριο 1940: Οι Έλληνες στην Πίνδο έγραψαν νέον Μαραθώνα.

Για τη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα συνέβαλαν: η ομοψυχία του αθηναϊκού λαού προς υπεράσπιση της ελευθερίας του, με υπερνίκηση των πολιτικών αντιθέσεων μεταξύ των πολιτών· η ευψυχία και η σωματική αλκή των Αθηναίων μαχητών, ασκημένων στον αθλητισμό από την εφηβεία των και ο βαρύς οπλισμός των και τα τρία πολύ ενισχυτικά στον αγχέμαχο αγώνα· το άριστο σύστημα επιστρατεύσεως των Αθηναίων και συνθέσεως των στρατιωτικών μονάδων, βασισμένο στην Κλεισθένεια θέσπιση των δέκα «φυλών», ο πρόσφατος συγκλονισμός και φρονηματισμός των από τη θεατρική παράσταση του έργου του Φρυνίχου «Μιλήτου Αλωσις»· και προπάντων η εύστοχη στρατηγική του αρχιστρατήγου, κατά συναίνεση των άλλων στρατηγών, Μιλτιάδου.

Στη συνείδηση των συγχρόνων της Μάχης του Μαραθώνος Ελλήνων υπήρξαν οι Αθηναίοι πρόμαχοι της Ελλάδος, όπως τονίσθηκε στο νικητήριο επίγραμμα του Σιμωνίδου «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι...».
Στη συνείδηση των ίδιων των Αθηναίων μαχητών, η συμμετοχή στην κρίσιμη εκείνη μάχη ίσχυε ως το ύπατο επίτευγμα του βίου των, όπως υποδηλώνει το επιτύμβιο επίγραμμα του μεγαλεπήβολου Αισχύλου «...αλκήν δ’ ευδόκιμον Μαραθώνιον άλσος αν είποι...».
Μετά δεκατρείς δεκαετίες και πλέον ο Πλάτων επισήμανε την και πανευρωπαϊκά σωστική αξία της Μάχης του Μαραθώνος· καθώς χαρακτηρίζει την πολεμική δράση των Περσών ως προγραμματισμένη όχι μόνον εναντίον των Ελλήνων, αλλά εναντίον και του συνόλου σχεδόν των κατοίκων της Ευρώπης: «ότε η Περσών επίθεσις τοις Ελλησιν, ίσως δε σχεδόν άπασιν της την Ευρώπην οικούσιν, εγίγνετο» (Νόμοι 698 b 2-4).

Κατά Πλάτωνα ήδη, λοιπόν, αλλά και από τη σημερινή σκοπιά της Ιστορίας, η Μάχη του Μαραθώνος αξίζει να θεωρηθεί κρίσιμη για τη σωτηρία της ελευθερίας όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των άλλων, συνολικά σχεδόν, λαών της Ευρώπης· έστω και αν επακολούθησαν, μετά δέκα χρόνια, η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Μάχη των Πλαταιών, με κρίσιμη και αυτές συμβολή στη διάσωση της ελευθερίας των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων, καθώς προϋπόθεση γι’ αυτές υπήρξε ο υψηλός φρονηματισμός των Ελλήνων από τη μάχη του Μαραθώνος, πηγή εξάλλου της υψηλοφροσύνης ιδιαίτερα των Αθηναίων, υποκινητικής των προς την οικουμενικής ακτινοβολίας πνευματική μεγαλουργία, την αναγωγική των Αθηνών σε «παιδευτήριον της Ελλάδος» και όχι μόνο αυτής.
ΠΗΓΗ:http://news.kathimerini.gr

Νεοδιόριστε εκπαιδευτικέ...

Τις μέρες αυτές που περιμένατε την τοποθέτησή σας σε κάποιο σχολείο, θα παρατηρήσατε ίσως διάφορους «καλοθελητές» να έρχονται να σας πουλήσουν εξυπηρέτηση, να σας βρουν μια καλή θέση, να υπόσχονται διάφορα κ.ο.κ. Μην τους πιστεύετε!

• Η τοποθέτηση των νεοδιόριστων αλλά και των παλιών συναδέλφων δε γίνεται με μέσον και με τις κατάλληλες «γνωριμίες», δε γίνεται μέσω κανενός κόμματος ή παράγοντα. Γίνεται με μόρια, με μετρήσιμα δηλ. αντικειμενικά κριτήρια.

• Κανείς προϊστάμενος δεν μπορεί να σας τοποθετήσει σε σχολείο ή να σας μετακινήσει χωρίς δήλωσή σας. Δηλαδή πρέπει να κάνετε γραπτή δήλωση με τις προτιμήσεις σας. Αν δεν καταφέρετε να τοποθετηθείτε με τα μόριά σας σε κανένα από τα σχολεία που δηλώσατε, τότε πρέπει να κληθείτε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) να κάνετε νέα δήλωση προτίμησης στα σχολεία που παραμένουν κενά (β’ φάση τοποθέτησης).

• Για να μετακινηθείτε από ένα σχολείο σε άλλο, πρέπει να το ζητήσετε γραπτώς. Υποχρεωτική μετακίνηση γίνεται μόνο όταν καταργηθεί ή συγχωνευθεί το σχολείο και κάποιος κριθεί υπεράριθμος. Τότε, τοποθετείται κατά προτεραιότητα, αφού του δώσουν όλα τα κενά που υπάρχουν για να κάνει δήλωση προτίμησης. Οι εποχές που ο κάθε προϊστάμενος μετακινούσε όπου και όποτε ήθελε τους εκπαιδευτικούς έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί..

ΤΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕ ΣΑΣ ΛΕΝΕ:

• Δε σας λένε ότι είστε η πρώτη γενιά εκπαιδευτικών που θα πρέπει να υπηρετήσετε τρία ολόκληρα χρόνια στο νομό της πρώτης τοποθέτησής σας, εξαιτίας του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν λίγους μήνες. Μέχρι πέρσι, υπήρχε για όλους δικαίωμα μετάθεσης κάθε χρονιά, εκτός από αυτούς που διορίστηκαν με την επετηρίδα των δυσπρόσιτων, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να υπηρετούν δυο χρόνια στο δυσπρόσιτο που διορίστηκαν.

• Δε σας λένε ότι θα πρέπει στη συνέχεια όπου παίρνετε μετάθεση να υπηρετείτε δυο χρόνια τουλάχιστον, ενώ μέχρι τώρα είχαμε όλοι υποχρέωση να υπηρετήσουμε μια χρονιά σε κάθε νέα οργανική θέση που παίρνουμε.

• Δε σας λένε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει αν όντως θα μονιμοποιηθείτε στο τέλος της διετίας, μετά από εισήγηση του Διευθυντή, του Σχολικού Συμβούλου και του Μέντορα (ενός «παλιού» που θα ορίσουν οι δυο προηγούμενοι τάχα για να σας καθοδηγεί, στην πραγματικότητα για να σας επιβλέπει)… Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό για δύο λόγους: α) γιατί διαλύεται η ισοτιμία μεταξύ των συναδέλφων μέσα στον ίδιο σύλλογο διδασκόντων και δημιουργείται άτυπη ιεραρχία και β) γιατί έτσι αναγνωρίζεται η «εμπειρία» ως απόλυτο προσόν, ικανό να επέμβει σε όσα έχουν διδαχτεί οι νεώτεροι συνάδελφοι από πλευράς μεθοδολογίας ή ακόμη και βιβλιογραφίας. Το να συζητάμε μεταξύ μας ή να ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες για τη διδακτική πράξη είναι και θεμιτό και σκόπιμο και βοηθά εξαιρετικά σε πολλές περιπτώσεις. Η θεσμοθέτηση όμως προσώπου ικανού να παρεμβαίνει, οδηγεί σε άλλες ατραπούς…

• Δε σας λένε ότι μαζί ΠΑΣΚ+ΔΑΚΕ στα συνέδρια της ΔΟΕ ψηφίζουν ότι δεν είστε ικανοί να αναλάβετε τάξη και πρέπει να είστε «δόκιμοι» δάσκαλοι τα δυο πρώτα χρόνια, χωρίς ευθύνη τάξης, κάτι σαν βοηθοί των παλιών δηλαδή!

• Δε σας λένε ότι οι κυβερνήσεις τους, μειώνοντας τις δαπάνες για την Παιδεία, αφήνουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία χωρίς αίθουσες και προσωπικό. Ήδη έχουν προχωρήσει σε αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων (15 συγχωνεύσεις μόνο στου Ζωγράφου) δημιουργώντας υπεράριθμα τμήματα και μετακινώντας υποχρεωτικά μαθητές με ανυπολόγιστες συνέπειες για εκατοντάδες μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους.

• Δε σας λένε ότι θέλουν να μας στείλουν όλους και γρήγορα από το Δημόσιο στο ΙΚΑ, ξεκινώντας από τους νεότερους, καταργώντας την ασφάλιση και σύνταξη του Δημοσίου. Εάν δεν έχετε ακουστά τι εστί ασφάλιση και σύνταξη στο ΙΚΑ, ρωτήστε οποιονδήποτε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο εκεί να σας πει: Συντάξεις πείνας κι ατέλειωτες ουρές για να κάνεις μια ιατρική εξέταση…

• Δε σας λένε δηλαδή ότι με εσάς εγκαινιάζει η κυβέρνηση τη δημιουργία εκπαιδευτικών δύο ταχυτήτων (τουλάχιστον), την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση της μονιμότητας, τη διάλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου, ταμείων που φτιάχτηκαν με τα χρήματα των εργαζομένων από τις κρατήσεις στους μισθούς μας κι οι κυβερνήσεις τους (ΠΑΣΟΚ+ΝΔ) φρόντισαν να καταχρεώσουν διορίζοντας δικά τους παιδιά με παχυλούς μισθούς στις διοικήσεις, για να παίζουν τα χρήματα των ασφαλιστικών μας ταμείων τζόγο στο Χρηματιστήριο ή να τα δανείζουν άτοκα σε κάθε μεγαλοεπιχειρηματία.

Γι’ αυτό σας λέμε, μη μασάτε τα παραμύθια τους! ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας στην αγκαλιά του ΔΝΤ και της τρόικας, στο διαβόητο μνημόνιο, αφού καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη και τα χρήματα του ελληνικού λαού με αλλεπάλληλα σκάνδαλα. Οι κυβερνήσεις τους κόβουν τους μισθούς μας και τα δώρα για να τα δωρίσουν στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτοί είναι το πρόβλημα, δεν είναι η λύση! Η λύση είναι οι αγώνες, η στήριξη των συνδικάτων και των συνελεύσεων, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της δημόσιας Δωρεάν Παιδείας που αυτοί απειλούν.
ΠΗΓΗ:http://epikoinonia-samou.blogspot.com

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωτοφανή, ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα τα όσα διαδραματίζονται στο Υπουργείο Παιδείας

Ενημερωτικό σημείωμα του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 27/08/2010, με εισήγηση της Υπηρεσίας, η οποία έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του Συμβουλίου, δεν αποσπάστηκαν εκπαιδευτικοί με βάση τα υπάρχοντα κενά με αποτέλεσμα να μην αποσπαστούν συνάδελφοι με παιδιά, με πολλά χρόνια υπηρεσίας, σύζυγοι στρατιωτικών, μέλη ΟΤΑ, με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ.

Κι ενώ όλοι μας πιστεύαμε πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8-9-10 το Συμβούλιο θα προχωρούσε σε επανεξέταση των αιτήσεων που δεν ικανοποιήθηκαν στη Β΄ φάση, το Υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη αναπληρωτών ακόμα και στις περιοχές που δεν ικανοποιήθηκαν αιτήσεις απόσπασης. Ενδεικτικά αναφέρω:

α) στη Φλώρινα όπου δεν αποσπάστηκαν συνάδελφοι με 18 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά, σύζυγοι στρατιωτικών, μέλη ΟΤΑ, με προβλήματα υγείας κτλ., προσελήφθηκαν 17 αναπληρωτές δάσκαλοι.

β) στην Καρδίτσα, όπου δεν αποσπάστηκαν συνάδελφοι με 10 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά ή με 17 χρόνια και ένα παιδί, προσελήφθηκαν ως αναπληρωτές 6 δάσκαλοι και 20 νηπιαγωγοί.

γ) Στην Α΄ Θεσσαλονίκης όπου δεν αποσπάστηκαν συνάδελφοι με 10 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά προσελήφθηκαν 30 αναπληρωτές δάσκαλοι.

Το ίδιο παρατηρείται και σε πολλές άλλες περιοχές.
Όταν το ΚΥΣΠΕ, με εισήγηση της Υπηρεσίας, δεν αποσπά εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, και η ίδια η Υπηρεσία έρχεται και διορίζει αναπληρωτές στις αντίστοιχες περιοχές, επί της ουσίας τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα υποβαθμίζει το κύρος και την αξιοπιστία του Συμβουλίου.

Τα παραπάνω είναι πρωτόγνωρα, πρωτοφανή, ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα.
Αποδεικνύουν την έλλειψη προγραμματισμού και υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών θεμάτων. Είναι να απορεί κανείς με τους ερασιτεχνισμούς του Υπουργείου Παιδείας. Αφού δε γνωρίζουν, γιατί δε ρωτούν;

Ως αιρετός, κατέθεσα πρόταση στο ΚΥΣΠΕ για να συζητηθούν σήμερα οι αιτήσεις απόσπασης (επανεξετάσεις και νέες αιτήσεις).

Δυστυχώς το ΚΥΣΠΕ δεν εξέτασε τις αιτήσεις αυτές ώστε να συζητηθούν και να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για τις περιοχές στις οποίες διορίστηκαν αναπληρωτές και ανέβαλλε τη συζήτηση για την επόμενη Τετάρτη.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ

Στην τελική φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου - Ιβαϊλοβγκραντ, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, παρουσία των προέδρων Ελλάδας - Βουλγαρίας, Κάρολου Παπούλια και Γκεόργκι Παρβάνοφ, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 130 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

Η δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ, έγινε τα Χριστούγεννα, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Ο συγκεκριμένος μεθοριακός σταθμός αναμένεται να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, και την προσπάθεια ενοποίησης των δύο σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στις περιοχές της Ζώνης - Δοξιπάρας και της Βίλας Αρμύρας στην πλευρά της Βουλγαρίας, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους, μόλις 5 χιλιόμετρα.
ΠΗΓΗ:http://alexpolisonline.blogspot.com

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η νύχτα που έδιωξε τους Έλληνες

Σαν απόψε πριν 55 χρόνια.
Νύχτα 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου.
Ένας εξαγριωμένος όχλος ξεχύνεται στους ρωμαίικους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης και ρημάζει.
Σπίτια, καταστήματα, εκκλησιές, σχολειά, περιουσίες, ζωές. Χτυπούν καταστηματάρχες και νοικοκυραίους, κατεβάζουν προθήκες, πετούν και τσαλαπατούν εμπορεύματα, πυρπολούν…

Την προηγούμενη, 5 Σεπτεμβρίου του 1955, ένα μασούρι δυναμίτιδας έχει εκραγεί στον κήπο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, το οίκημα που συνδέεται με τον Κεμάλ Ατατούρκ, σπάζοντας μερικά τζάμια και πυροδοτώντας ένα πογκρόμ διώξεων κατά των Ρωμιών, 650 χιλιόμετρα μακριά, καθώς ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει την "καταστροφή στο σπίτι του Κεμάλ" ως ολοκληρωτική.

Η έκρηξη είναι προσχεδιασμένη να λειτουργήσει ως η φωτιά στο φυτίλι, που περιμένει από καιρό την πυροδότησή του.
Άλλωστε, η κατοπινή αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος, που τοποθέτησε τη δυναμίτιδα στον κήπο του προξενείου είναι ο κλητήρας του, ο Χασάν Μεχμέτογλου και έδρασε κατόπιν εντολής του Τούρκου φοιτητή, Οκτάι Εγκίν, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύεται, δε, ότι το σχέδιο γνωρίζουν πολύ καλά οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Είναι, βλέπεις, η εποχή, που το Κυπριακό κλυδωνίζει επικίνδυνα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και η Άγκυρα στη διπλωματική της αναμέτρηση με την Αθήνα, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό μέσο τούς ελληνορθόδοξους της Πόλης, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να παθιάσει τον τουρκικό λαό ενάντια στην "αυτοδιάθεση" της Κύπρου και ως εκ τούτου στην ένωση του πληθυσμού της -στην πλειονότητα ελληνοκυπριακού- με την Ελλάδα.

Λίγες μέρες πριν (29 Αυγούστου), είχε ξεκινήσει στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία των Βρετανών, η Τριμερής (Ηνωμένο Βασίλειο-Τουρκία-Ελλάδα) Διάσκεψη επί της αυτοδιάθεσης της Κύπρου, μιας και η Ελλάδα είχε προσφύγει για το θέμα στον ΟΗΕ.
Οι Βρετανοί ακολουθούν την πατροπαράδοτη διαιρετική πολιτική τους, αφήνουν τη διαρροή πληροφοριών ότι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν σφαγές σε βάρος Τουρκοκυπρίων, δήλωση την οποία κάνει δημοσίως ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, και βάζουν την Τουρκία να συγκρουσθεί με την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φ. Ζορλού, προβαίνοντας στην επιθετική δήλωση "δεν βλέπω λόγο να συνεχίσουμε τη Διάσκεψη μια που η Ελλάδα επιμένει στην ακατανόητη αυτοδιάθεση", τα … βροντάει και φεύγει και ο Έλληνας ομόλογός του, Στ. Στεφανόπουλος, επιστρέφει απογοητευμένος στην Αθήνα.

Στην Τουρκία ένα καζάνι μπαίνει στη φωτιά... Η Άγκυρα έχει εμπλακεί για τα καλά στην υπόθεση "αυτοδιάθεση" και παρακρατικοί μαζί με ανθρώπους του πρωθυπουργού Μεντερές υποδαυλίζουν την οργή του λαού. Πολιτικές συγκεντρώσεις με κεντρικά συνθήματα "εδώ είναι Τουρκία και μιλάμε τουρκικά" και "ένωση της Κύπρου με την Τουρκία", συζητήσεις σε υψηλούς τόνους και διενέξεις Τούρκων και Ρωμιών σε χώρους συγκεντρώσεως, καφενεία, μαγέρικα, ακόμη και πανεπιστήμια, κάνουν το καζάνι να βράζει…

Ώσπου, το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου, με πρόσχημα την "αυθόρμητη λαϊκή έκρηξη" και με αφορμή τη βόμβα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, περί τους 50.000 Τούρκοι πολίτες, εφοδιασμένοι με καδρόνια, αξίνες, λοστούς και πέτρες, ξεκινούν από την πλατεία Ταξίμ, τρέχουν με πάθος και χυμούν με μένος σε βάρος κάθε τι ρωμαίικου στην Πόλη.
Κοντά δέκα ώρες αφανίζουν βιος και ζωές σε Πέρα, Φανάρι, Ταταύλα και από την οργή τους δεν γλυτώνουν Αρμένιοι και Εβραίοι.

Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου βρίσκει τον συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, ΜΙ6, ή αλλιώς "Ιντέλιτζενς Σέρβις", να περιδιαβάζει στα χαλάσματα του Πέρα, κρατώντας σημειώσεις για την αναφορά του στην υπηρεσία…

Ο, δε, απολογισμός της ανθρώπινης λαίλαπας είναι τραγικός:
Τριάντα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, 200 επισήμως βιασθείσες και βιασθέντες και επιπλέον κατεστραμμένα 4.384 καταστήματα και εργαστήρια, 1.004 σπίτια, 110 εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, 21 εργοστάσια, 11 κλινικές, 12 ξενοδοχεία, 27 φαρμακεία, 71 εκκλησιές, 26 σχολεία, δύο νεκροταφεία, οι πατριαρχικοί τάφοι στη Μονή Βαλουκλή, διάφορα κοινοτικά κέντρα, ρωμαίικες λέσχες και άλλα.

Η νύχτα των Σεπτεμβριανών του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίσθηκε ως "η αρχή του τέλους" για τον ελληνισμό της πόλης και κατέλαβε τη δική της σελίδα στην ιστορία της επί δεκαετίες διωκόμενης Ρωμιοσύνης από τα χώματα της απέναντι όχθης του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ: http://www.enimerwsi.com/

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Στη μέγγενη της ύφεσης...

Του Σταύρου Λυγερού

Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς σπουδαίος οικονομολόγος για να έχει προβλέψει ότι η θεραπεία-σοκ της τρόικας θα έριχνε την ελληνική οικονομία στον φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης. Υφεση αρκετά μεγαλύτερη από όσο λέγεται.
Το «κίνημα των αποδείξεων» ενέταξε στην επίσημη οικονομία ένα σημαντικό τμήμα της παραοικονομίας. Λόγω αυτού, εάν το 2010 είχαμε μηδενική ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ, το επίσημο ΑΕΠ θα εμφάνιζε σημαντική άνοδο.
Το επίσημο ΑΕΠ, όμως, αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 4%.
Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί αρκετά περισσότερο.

Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως σ’ αυτή την αιτία, χωρίς να υποτιμώνται τα προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Η συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας δεν περιορίζει μόνο τον όγκο των συναλλαγών. Δημιουργεί κλίμα ασφυξίας σε πολλές επιχειρήσεις και τις εξωθεί να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ και να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
Για μία επιχείρηση που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, τα πρόστιμα δεν λειτουργούν αποτρεπτικά.
Αναμφισβήτητα, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και η πραγματική οικονομία ασθενούν βαριά. Χρειάζονταν, λοιπόν, τομές.
Το Μνημόνιο περιέχει σειρά μέτρων, τα οποία έπρεπε να έχουν προ πολλού ληφθεί. Συνολικά, όμως, συνιστά λάθος θεραπεία.
Και αυτό είναι σοβαρότερο από την κοινωνική σκληρότητά του.
Η τρόικα εφαρμόζει την ίδια γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή με τις κοινωνικά μονόπλευρες γραμμικές παρεμβάσεις, που προκαλούν αναμενόμενες παρενέργειες.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε δυνατότητες να διαπραγματευθεί ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η στάση πληρωμών δεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Για την οικονομία της συζήτησης, όμως, ας αποδεχθούμε τον πρωθυπουργικό ισχυρισμό ότι το Μνημόνιο ήταν ο μόνος τρόπος για να κρατήσει η χώρα το κεφάλι έξω από το νερό.
Αυτός δεν ήταν λόγος οι κυβερνώντες να αναγορεύσουν τη συνταγή της τρόικας σε αυτόματο πιλότο. Ούτε να εξαντλούν την ενεργητικότητα και την αποφασιστικότητά τους μόνο στην εφαρμογή του Μνημονίου.
Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει παραλλήλως ένα δικό της δραστικό εθνικό σχέδιο, προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, που με στοχευμένες παρεμβάσεις θα εξυγιάνει παθογένειες και θα αξιοποιήσει λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες;

Η κατάρρευση του ανορθολογικού, σπάταλου και κλεπτοκρατικού μοντέλου και η συνακόλουθη απαξίωση του ελληνικού πολιτικού συστήματος έχουν τροφοδοτήσει την άποψη ότι μόνο ξένοι κηδεμόνες μπορούν να βάλουν τάξη στην Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, η τρόικα θεωρείται όχι αναγκαίο κακό, αλλά καθαρτήρια ευλογία!
Οι οπαδοί αυτού του ιδεολογήματος παίρνουν την απάντηση από τα αδυσώπητα οικονομικά στοιχεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπό την πίεση της ύφεσης και της συσσωρευόμενης κοινωνικής απόγνωσης, οι πιο ευέλικτοι από τους προπαγανδιστές του Μνημονίου έχουν ήδη αρχίσει να «ψιλοτραγουδάνε» σε εφημερίδες και τηλεοπτικά παράθυρα κριτικές, που μέχρι πρότινος κατακεραύνωναν.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr/

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Διαλέγεις δήμαρχο κι όχι παντόφλα για την παραλία...

Όταν επιλέγεις δήμαρχο, μην συμβιβάζεσαι. Τίποτα λιγότερο από το άριστος δεν πρέπει να σε ικανοποιεί.

Αν αντιληφθείς οποιαδήποτε αδυναμία σε κάποιον υποψήφιο δήμαρχο, μην ελπίζεις ότι αυτή θα διορθωθεί όταν τα αυτός βρεθεί στην εξουσία. Αντίθετα, θα πολλαπλασιαστεί.

Αν κάποιος είναι υποκριτής, κρυψίνους, αυταρχικός, μη συνεργάσιμος, αλαζόνας, εγωκεντρικός, ξερόλας, θα εξακολουθήσει να είναι τέτοιος και μετά, και το πιθανότερο είναι να γίνει χειρότερος.

Κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει από μόνος του. Δίπλα του και γύρω του θα έχει συνεργάτες. Μπορείς να βγάλεις ένα σωρό συμπεράσματα από τους συνεργάτες που κάποιος επέλεξε.

Αν είναι άβουλοι και κόλακες, έχεις να κάνεις με κάποιον δήμαρχο ο οποίος δεν ανέχεται την κριτική και κυβερνά αυταρχικά και δικτατορικά.

Αν ο καθένας έχει ανεξάρτητη πορεία από τους άλλους, τότε ο υποψήφιος δήμαρχος είναι αδύναμος και ανίκανος να κυβερνήσει.

Αν ανάμεσά τους υπάρχουν απατεώνες τότε ή και ο υποψήφιος δήμαρχος είναι απατεώνας ή δεν ξέρει να διαλέγει συνεργάτες...»

Ο σωστός δήμαρχος επιλέγει άριστους συνεργάτες οι οποίοι διατηρούν την ανεξαρτησία τους άλλα ξέρουν να εργάζονται υπέρ του κοινού σκοπού. Είναι αφοσιωμένοι αλλά δεν είναι δουλοπρεπείς. Μιλούν ελεύθερα, λένε την άποψή τους γιατί γνωρίζουν ότι ο δήμαρχος γνωρίζει να ακούει και αποζητά την κριτική.

Ο σωστός δήμαρχος ακούει.

Ο σωστός δήμαρχος θα ζητήσει να μάθει την άποψη όλων πριν αποφασίσει να κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο.

Ο σωστός δήμαρχος σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και σε εύρος επιδράσεων. Δεν λειτουργεί αποσπασματικά ή με κριτήριο την επικαιρότητα.

Ο σωστός δήμαρχος συμμετέχει σε μεγαλύτερες συμμαχίες αλλά δεν καθοδηγείτε από αυτές.

Ο σωστός δήμαρχος αγαπά τον τόπο του.

Ο σωστός δήμαρχος αγαπά την εργασία.

Ο σωστός δήμαρχος αγαπά την διαφάνεια.

Ο σωστός δήμαρχος επιδιώκει τον έλεγχο.

Μην συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από το άριστο! Κλείστε την πόρτα στον κάθε μέτριο που αναζητά την καταξίωση μέσα από την ψήφο σας.

Ο φίλος, ο συνάδελφος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας είναι καλός για μια παρτίδα τάβλι, ίσως καλύτερος για μια γύρα τσίπουρα, είναι όμως σε θέση να κυβερνήσει;

Σκέψου το…
ΠΗΓΗ: pantelismitsiou.blogspot.com

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Υποψηφιότητα για το Δήμο Ορεστιάδας

Εκδήλωσα την πρόθεση για διεκδίκηση ανάληψης της ευθύνης του νέου Δήμου Ορεστιάδας καταθέτοντας, κατ' αρχήν, το ενδιαφέρον μου στον πολιτικό χώρο που κινούμαι και μέσα από τον οποίο μετέχω, με την ψήφο των συμπολιτών μου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και εν συνεχεία απευθυνόμενος και στην κοινωνία.

Η περίοδος που ξεκινάει με τις ρυθμίσεις του Προγράμματος "Καλλικράτης" είναι πολύ κρίσιμη για την πόλη μας, αφού θα πρέπει ο Δήμος, πέρα από την ανταπόκριση στις αυτονόητες υποχρεώσεις του προς τους δημότες, να ενσωματώσει τις αλλαγές και να οργανωθεί κατά τρόπο που θα τον καθιστά έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα να διεκδικεί. Τη στασιμότητα και τις υποχωρήσεις πρέπει να διαδεχθεί η πρόοδος με μελετημένες, στοχευμένες δράσεις.

Η εμφάνιση σημαντικού αριθμού υποψηφιοτήτων δείχνει το ενδιαφέρον για προσφορά, όπως πιστεύω να προσεγγίζουν το θέμα όλοι. Διαβλέποντας, όμως, τον κίνδυνο να οδηγηθεί η παράταξη κατακερματισμένη στις εκλογές και προκειμένου να συμβάλλω στην εξέλιξη του θέματος, αποσύρομαι από τη διεκδίκηση.

Ως ενεργός πολίτης θα παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στο Δήμο και θα εκφέρω άποψη πάντα με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και τη διασφάλιση προοπτικής για τον τόπο.

Ευχαριστώ το Δήμαρχο Κυπρίνου κ. Στράντζελη Μιχαήλ για τη δημόσια στήριξη της προσπάθειας αλλά και όλους όσους δήλωσαν επιθυμία συμμετοχής ή εκφράστηκαν θετικά. Είναι βέβαιο ότι θα ξανανταμώσουμε σε κοινούς αγώνες για την πόλη μας.