Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Χρόνια πολλά!

Χρόνια πολλά στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές!
Η παιδεία είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.
Όχι για να της κάνει κριτική μόνο, αλλά και για να συμβάλλει με την αγωνία της, την καλή πρόθεση και συμμετοχή της να βγούμε από τη στασιμότητα και να επενδύσουμε πραγματικά, κι όχι στα λόγια, στο μυαλό, τη ζωντάνια και τις δυνατότητες της νέας γενιάς.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι λύσεις της κυβέρνησης στα προβλήματα είναι εξίσου κακές με τα προβλήματα

Ένα συνεχές «ράβε–ξήλωνε»
Η κυβέρνηση μέσα σε 15 μήνες έχει φέρει … 9 νομοσχέδια με φορολογικές διατάξεις .
Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.

Πριν όμως οι σπεύδοντες να αρχίσουν να εξυμνούν την εργατικότητα της κυβέρνησης, ας εξετάσουμε μερικά πράγματα...

Εξ αρχής θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο.
Η λογική του «ράβε – ξήλωνε» δεν συνάδει ούτε με την υπευθυνότητα, ούτε με την εργατικότητα.
Ναι; Ωραία !

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά το …έργο .

Με το φορολογικό νομοσχέδιο του Απριλίου αποσύρθηκε στη Βουλή η διάταξη της παρακράτησης 8% στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών , πάνω στην οποία «εργαζόταν» (και πολύδιαφήμιζε) τον προηγούμενο καιρό το υπουργείο Οικονομικών . Χαμένος χρόνος και «εργασία».
Αναβλήθηκε επίσης η φορολόγηση των χρηματιστηριακών κερδών στην κλίμακα…

Στο ίδιο νομοσχέδιο προστέθηκε διάταξη για το φορολογικό απόρρητο η οποία όμως αντιβαίνει του Συντάγματος και έτσι….δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η «εργασία» τους πήγε χαμένη…

Στο νομοσχέδιο του περασμένου Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου «εργάστηκε» σκληρά προκειμένου να φέρει στη Βουλή την «πονηρή» διάταξη για την διαγραφή των 24 δισ. ευρώ των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
Τελικά η κοπιαστική «εργασία» τους δεν είχε αποτέλεσμα, αφού «ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες» και ο υπουργός αναγκάστηκε στη Βουλή να την αποσύρει.

Προχθές πάλι, αποσύρθηκαν τελευταία στιγμή τέσσερις διατάξεις, πάνω στις οποίες τα στελέχη του υπουργείου «εργάστηκαν» επί μακρόν (αφού στην ουσία αποτελούσαν τον κορμό και τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, στο κομμάτι κατά της φοροδιαφυγής).

Τελικά απεδείχθη ότι θα ήταν μαχητά νομικά από τους πολίτες και αποσύρθηκαν!
Ξαναέρχεται επίσης διάταξη περί του φορολογικού απορρήτου, η οποία και αυτή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αφού έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα.
Χαμένες «εργατοώρες» και χρόνος που δεν περισσεύει!

Το ερώτημα λοιπόν είναι εύλογο:
Πώς είναι δυνατόν να ετοιμάζονται διατάξεις χωρίς να έχει πιστοποιηθεί η απόλυτη νομιμότητα τους;

Ένα συνεχές «ράβε – ξήλωνε»!
Αδυναμία να εργαστούν πάνω σε μια απλή, σταθερή και αποτελεσματική Φορολογική Πολιτική .

Πειραματισμοί;
Ή μήπως στην ουσία «εργάζονται» για μέτρα περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα ;

Ό,τι και να συμβαίνει , ΑΥΤΟ δεν είναι εργασία.
Δεν είναι υπεύθυνη αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι λύσεις της κυβέρνησης στα προβλήματα είναι εξίσου κακές με τα προβλήματα.
ΠΗΓΗ:http://www.politis-gr.com

Σοβαρή καταγγελία της ΝΔ για το θέμα των μεταναστών

«Θα έπρεπε ο κ. Πεταλωτής, πριν τοποθετηθεί, να είναι πιο προσεκτικός.
Ας μάθει, λοιπόν, την αλήθεια:

Το “ταξίδι αναψυχής” των μεταναστών συνεχίζεται ανεμπόδιστα, με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Όμως πλέον, προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα από τις αποκαλύψεις σχετικά με τη διασύνδεση της κυβέρνησης Παπανδρέου με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών που σχεδίασε και διοργάνωσε την περιοδεία των μεταναστών.

Γιατί πέραν της χρηματοδότησης της οργάνωσης -μέσω του Υπουργείου Απασχόλησης- που αποκαλύφθηκε σήμερα, η διασύνδεση της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών κ. Αχμέτ Μοαβία, προκύπτει και από την κάλυψη των ταξιδιών του -μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών του κ. Ραγκούση- και σε μέρη πέραν της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Παπανδρέου, οφείλουν πλέον άμεσα να απαντήσουν, τόσο για την εμπλοκή τους στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, όσο και για την πραγματική τους σχέση της με το Φόρουμ και τον Πρόεδρό του».

Επισυνάπτεται η απόφαση επιχορήγησης του ΥΠ.ΕΣ.

ΠΗΓΗ:http://dexiextrem.blogspot.com

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Απόψε 25 Ιανουαρίου στην Ορεστιάδα

Η φωτογραφία είναι της Ελένης Λάλου, Ανθοπωλείο "Κυκλάμινο", Βασ. Κων/νου 95.

Παρακαλώ διαβάστε το όνομα του αρθρογράφου στο τέλος...

Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση.
Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

  • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Σκληρή διεκδίκηση στην Ε.Ε. για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.
  • Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών - και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.
  • Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της Ε.Ε., που εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων.
  • Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες - γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.
  • Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στην παιδεία, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, την απόδοση της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους δεύτερης γενιάς.
  • Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα από ένα υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.
  • Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται. Mε σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.
Άρθρο του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», 14 Ιουνίου 2009.
Γ. Παπανδρέου : Σχέδιο οκτώ σημείων για 0% λαθρομετανάστες

ΠΗΓΗ:http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1360&rf=1307380017&m=12338&rm=15955500&l=2

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Έχετε πάρει πάρα πολλή φόρα...

Θαυμάσαμε "δημοσιογραφία"!!!
Οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού.
Απλά χρειάζεται κάποιοι να αντιδράσουν στο θέατρο.
Θέατρο με στόχο τη χειραγώγηση του λαού.
Κε Τζαβάρα είπατε μόνο κάποια λίγα απ' όσα θέλουμε όλοι να πούμε...

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τα ζευγάρια καβγαδίζουν 312 φορές τον χρόνο!

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ο καβγάς μεταξύ ζευγαριών, είτε για θέματα σοβαρά, είτε πολλές φορές και για μικροπράγματα της καθημερινότητας.
Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα, ένα φυσιολογικό ζευγάρι καβγαδίζει κατά μέσο όρο, περίπου 312 φορές το χρόνο!

Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συνηθισμένη ώρα για ένα ζευγάρι να καβγαδίσει, είναι στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, για περίπου 10 λεπτά! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες είναι αυτές που ενοχλούνται ευκολότερα με τις καθημερινές συνήθειες του συντρόφου τους και ξεκινούν τον καβγά.

Τα πιο συχνά παράπονα των γυναικών αφορούν το… ρολό της τουαλέτας, που δεν αντικαθίσταται αφότου τελειώσει, τη συχνή αλλαγή καναλιών στην τηλεόραση, αλλά φυσικά και το… καπάκι της λεκάνης!

Βέβαια, και οι άνδρες δεν πάνε πίσω.
Γκρινιάζουν πολύ εύκολα όταν η σύντροφός τους κάνει πολύ ώρα για να ετοιμαστεί, ενώ δεν χαίρονται καθόλου όταν τους προτείνει να κάνουν κάποια δουλειά μέσα στο σπίτι.

Για την έρευνα, ρωτήθηκαν 3.000 ενήλικες μέσω της ιστοσελίδας http://www.betterbathrooms.com/.
Το συχνότερο μέρος για να καβγαδίσει ένα ζευγάρι είναι η κουζίνα, ενώ οι 8 στους 10 παραδέχονται ότι κάνουν δουλειές του σπιτιού μόνο μετά από τη συνεχή γκρίνια του συντρόφου τους.

Τέλος, ένας στους πέντε Βρετανούς θεωρούν ως αιτία διαζυγίου τα βρώμικα ποτήρια μέσα στο νεροχύτη, τα πεταμένα ρούχα στο πάτωμα, αλλά και τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο σπίτι.
ΠΗΓΗ:http://antgeo.blogspot.com

Ο Έβρος σε ένα λεπτό

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οδοστρωτήρας σε ασταθές έδαφος...

Του Σταύρου Λυγερού.

Ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων θεωρεί πως η κυβερνητική πολιτική είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.
Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, θεωρούν το καθεστώς οικονομικού ελέγχου από την τρόικα «ευλογία» (για να θυμηθούμε τον όρο του Πάγκαλου), με την έννοια ότι αποτελεί την ευκαιρία και το εργαλείο για να επιβληθούν μέτρα, τα οποία οι διαδοχικές κυβερνήσεις απέφευγαν να λάβουν υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.

Είναι αλήθεια ότι το Μνημόνιο επιβάλλει κάποιες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν προ πολλού πραγματοποιηθεί.
Η τρόικα και η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να επιβάλλουν και μέτρα τα οποία στρέφονται σχεδόν μονομερώς εναντίον του κόσμου της εργασίας.
Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πολιτική έχει ταξικό πρόσημο.
Το γεγονός ότι οι θυσίες δεν κατανέμονται ούτε στοιχειωδώς δίκαια δεν είναι μόνο ηθικό ζήτημα.
Είναι και βαθύτατα πολιτικό, επειδή υπονομεύει εξ υπαρχής την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για αντικατάσταση του καταρρέοντος κλεπτοκρατικού, παρασιτικού, σπάταλου και ανορθολογικού μοντέλου από ένα υγιές και παραγωγικό.

Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι κατά κανόνα υποστηρίζουν το Μνημόνιο πολίτες, το βιοτικό επίπεδο και η καθημερινότητα των οποίων δεν θίγονται ή θίγονται οριακά από την κυβερνητική πολιτική.
Προφανώς κι αυτοί βιώνουν περισσότερο ή λιγότερο τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης, αλλά δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα μ’ εκείνους που βλέπουν τις σταθερές της ζωής τους να ανατρέπονται.

Το «κόμμα του Μνημονίου» προσπαθεί να μας πείσει ότι κάποιοι προνομιούχοι χάνουν τα προνόμιά τους.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα μεγάλα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι μικρομεσαία στρώματα.
Το οικονομικοκοινωνικό κραχ, που περισσότερο ή λιγότερο βιώνουν, δεν έχει οδηγήσει ακόμα σε ανατροπή του πολιτικοεκλογικού συσχετισμού δυνάμεων, επειδή, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υφίσταται αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης εντός του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.
Οι βαρύτατες «αμαρτίες» της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ακόμα πολύ νωπές για να μπορέσει η ΝΔ να εισπράξει τη διάχυτη δυσαρέσκεια.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει τη θερμοκρασία στην κοινωνία να ανεβαίνει.
Η εδώ και χρόνια κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης έχει μετεξελιχθεί όχι μόνο σε σφοδρή καταγγελία του πολιτικού συστήματος, αλλά και σε απονομιμοποίησή του.
Το επιβεβαιώνουν τα αρνητικά ρεκόρ του δικομματισμού, το επιβεβαίωσε και το επεισόδιο εναντίον του Χατζηδάκη.

Το πολιτικό κλίμα κατά τη διάρκεια του 2010 επικαθορίστηκε από το φόβο της χρεοκοπίας και από την ελπίδα πως η επώδυνη κυβερνητική πολιτική θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.
Η ελπίδα αυτή, όμως, δεν επιβεβαιώνεται.
Η οικονομία έχει εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της ανεργίας και τη μαζική καταστροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η απόγνωση υπερβαίνει πια το πλαίσιο της οικογένειας.
Όσο προσλαμβάνει διαστάσεις μαζικού κοινωνικού φαινομένου, τόσο είναι εύκολο να μεταλλαγεί σε τυφλή οργή.
Κι όταν υπάρχει διάχυτη οργή, ακόμα και μια ασήμαντη αφορμή μπορεί να προκαλέσει κοινωνική ανάφλεξη.

Ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου γίνεται ολοένα και πιο δύσβατος.
Η κοινωνική δυσαρέσκεια αντανακλάται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το συνδικαλιστικό δίκτυο του ΠΑΣΟΚ στην καλύτερη περίπτωση παίρνει αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική και στη χειρότερη στρέφεται ανοιχτά εναντίον της.
Βαρύ είναι το κλίμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του, άλλωστε, την έχουν μετατρέψει σε όργανο ψήφισης και νομιμοποίησης δικών τους αποφάσεων.

Οι βουλευτές βρίσκονται στη μέγγενη.
Από τη μια πλευρά, βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να απαξιώνεται ως κόμμα εξουσίας και το πολιτικό μέλλον τους να σκοτεινιάζει.
Από την άλλη όμως, δεν τολμούν να εγείρουν ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής και πολύ περισσότερο ηγεσίας.
Η δυσαρέσκειά τους είναι εκτεταμένη και έντονη, αλλά αδυνατεί να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη, ικανή να διαφοροποιήσει την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Παπανδρέου μπορεί να μην πείθει τα στελέχη του, αλλά έχει καταφέρει να τα ακινητοποιήσει πολιτικά.
Κι αυτό σε μια τόσο δύσκολη περίοδο του είναι υπεραρκετό.
Έχοντας υπό έλεγχο το εσωκομματικό μέτωπο και έχοντας ταυτιστεί πολιτικά με την τρόικα, λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας.
Μένει να αποδειχτεί για πόσο ακόμα θα το μπορεί.
ΠΗΓΗ:http://www.epikaira.gr

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

«Mάστιγα» της ανθρωπότητας οι τούρκοι σε σχολικά βιβλία… 27 χωρών

Του Νίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου – Συγγραφέα – Τουρκολόγου

Την ίδια περίοδο που εδώ στην Ελλάδα κάποιοι «εθελότυφλοι» και «ραγιαδόφρονες» επιμένουν να επιβάλουν στα σχολικά μας βιβλία μια εξωραϊσμένη και εξωπραγματική εικόνα για την παρουσία των Τούρκων στην ελληνική ιστορία, την ίδια περίοδο που τα ελληνικά μεγάλα κανάλια προβάλουν με μανία κάποια εξωπραγματικά τουρκικά σήριαλ καλλιεργώντας στο ελληνικό κοινό μια απατηλή εικόνα για την σύγχρονη Τουρκία, στην ιδία την Τουρκία προκάλεσε σοκ η δημοσίευση μιας αποκαλυπτικότατης έρευνας του ίδιου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σχετικά με την εικόνα που έχουν για τους Τούρκους, πολίτες άλλων χωρών.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, σε 27 χώρες η εικόνα της Τουρκίας και των Τούρκων, όπως παρουσιάζεται στα σχολικά βιβλία της ιστορίας, είναι το λιγότερο θα έλεγε κανείς αρνητική και φτάνει μέχρι του σημείου να χαρακτηριστούν σαν η χειρότερη μάστιγα της ανθρωπότητας.
«Στρατός του διαβόλου», «Απατεώνες», «Ύπουλοι», «Κηφήνες», «Παράσιτα», «Βιαστές», «Εισβολείς», «Αρπάγες», «Πλιατσικολόγοι», «Βάρβαροι του Αττίλα», «Τύραννοι», είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά επίθετα με τα οποία «κοσμείται» η λέξη Τούρκος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά χωρών από την Μέση Ανατολή μέχρι την Φιλανδία, οι Τούρκοι κατέχουν το ρεκόρ των αρνητικών χαρακτηρισμών σε σημείο να παρομοιάζονται με την μεγαλύτερη συμφορά για τους λαούς των χωρών αυτών.
Το εντυπωσιακό δε είναι ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί εμφανίζονται σε σχολικά βιβλία ακόμα και μουσουλμανικών χωρών, ακόμα και χωρών που σήμερα συνδέονται με φιλικές και συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία.


Συγκεκριμένα στην Αλβανία, στην όγδοη τάξη της στοιχειώδης εκπαίδευσης αναφέρετε ότι από όπου πέρασαν οι Τούρκοι έπεσε μαύρη σκλαβιά, οι μάνες βιαστήκαν, οι άντρες πουλήθηκαν σαν δούλοι και σκλάβοι.
Στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, στην εβδόμη τάξη της στοιχειώδης εκπαίδευσης οι Τούρκοι χαρακτηρίζονται σαν κλεφτές, βιαστές, ληστές, και παράσιτα και προστίθεται πως εξ αιτίας της σκλαβιάς στους Τούρκους οι λαοί των σκλαβωμένων χωρών υπέστησαν μεγάλη καθυστέρηση στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και έμειναν πολύ πίσω σε σύγκριση με τους άλλους λαούς της Ευρώπης.
Στα Σκόπια, στην πρώτη τάξη του Λυκείου αναφέρετε πως οι Τούρκοι βασάνιζαν, κρέμαγαν τους αγωνιστές του λαού, τους κάρφωναν πάνω σε πασσάλους, τους έγδερναν με τον χειρότερο τρόπο.

Αλλά και εκτός των Βαλκανίων υπάρχουν επίσης πολύ επικριτικές αναφορές για το πέρασμα των Τούρκων.
Έτσι στην Ουκρανία, στην εβδόμη τάξη της στοιχειώδους εκπαίδευσης αναφέρετε ότι ο Χασάν πασάς μετά την εξέγερση της Κριμαίας έφερε στην Πόλη τριακοσίους σκλάβους που τους πούλησε στο σκλαβοπάζαρο. Εκεί χωρίστηκε η μάνα από το παιδί της και ο γιος από τον πατέρα, μέσα από ένα ανεπανάληπτο θρήνο των δύστυχων σκλάβων.
Είναι γνωστή βέβαια η θέση της Αρμενίας όπου στα σχολικά της βιβλία καυτηριάζεται με πολύ έντονο τρόπο όλη η ιστορική διαδρομή των Τούρκων και φυσικά δίνετε μεγάλη έμφαση στην γενοκτονία που έγινε σε βάρος του αρμενικού λαού.
Επίσης στα σχολικά βιβλία της Γερμανίας αναφέρετε με έντονα επικριτικό για τους Τούρκους ύφος η καταπίεση των Κούρδων, ενώ η ίδια η Τουρκία χαρακτηρίζετε σαν ένα ακραίο εθνικιστικό κράτος και ότι ο τουρκικός στρατός είναι στρατός βασανιστηρίων.
Τέλος στα σχολικά βιβλία της μακρινής Φιλανδίας υπάρχουν και εκεί άκρως υποτιμητικές για τους Τούρκους αναφορές. Συγκεκριμένα αναφέρετε ότι στην Τουρκία απαγορεύετε η χρήση της μητρικής γλώσσας για τους Κούρδους, ότι γίνονται βασανιστήρια σε άτομα των μειονοτήτων και ότι από το 1984 το ΡΚΚ, που χαρακτηρίζετε σαν απελευθερωτικό κίνημα, έχει αρχίσει ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής καταπίεσης.
Οι έντονα επικριτικές για την Τουρκία και τους Τούρκους αναφορές σε βιβλία της σχολικής εκπαίδευσης επεκτείνονται και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, ακόμα και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην ίδια την Τουρκία, στην γειτονική Συρία έχουν καταγραφεί 92, (οι περισσότερες), επικριτικές αναφορές για το πέρασμα των Οθωμανών και των Τούρκων από την χώρα τους, στην Κυπριακή Δημοκρατία 65, στην Βουλγαρία 50 και 43 στην Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Ένα άλλο μεγάλο πολιτικό-ηθικό σοκ που υπέστησαν πρόσφατα οι Τούρκοι είναι με την τελευταία κυβερνητική αλλαγή της Βουλγαρίας.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ίδιου του τουρκικού τύπου, δήλωσε επίσημα πως η Βουλγαρία θα διεκδικήσει αναγνώριση της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Βούλγαροι στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα από τους Τούρκους, με τις σφαγές που έγιναν τότε σε πολλές βουλγαρικές επαρχίες.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έφταναν από την Σόφια, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός φέρονταν να είχε δηλώσει στον Βούλγαρο δημοσιογράφο, Γεώργκι Κοριτάρωφ, πως η Βουλγαρία έχει το δικαίωμα της απαίτησης της ιστορικής δικαίωσης.
Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα φέρει στο βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισμα με το οποίο θα οριστεί ημέρα επετείου της βουλγαρικής γενοκτονίας που υπέστη ο βουλγαρικός λαός από τους Τούρκους τον δέκατο ένατο αιώνα.
Η δήλωση αυτή τάραξε τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ πολλοί την Άγκυρα τόνιζαν ότι αυτό γίνεται κατόπιν πιέσεων του γνωστού ακροδεξιού βουλγαρικού κόμματος, ΑΤΑΚΑ, που βρήκε ενισχυμένο από τις τελευταίες εκλογές και φέρετε να στηρίζει την νέα κεντροδεξιά βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσωφ.
Το ΑΤΑΚΑ και στο παρελθόν είχε καταφερθεί έντονα κατά της Τουρκίας και την είχε κατηγορήσει ότι υποκινεί την τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας για να εξυπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή.
Μάλιστα τις παραμονές των εκλογών είχε διοργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις στα σύνορα Τουρκίας Βουλγαρίας, με έντονα αντιτουρκικό χαρακτήρα προσπαθώντας να εμποδίσει τα καραβάνια των τουρκόφωνων ψηφοφόρων που έρχονταν οργανωμένοι από την Τουρκία όπου μένουν τα τελευταία χρόνια, για να ψηφήσουν στις τελευταίες βουλγαρικές εκλογές.
Να σημειωθεί ότι το ΑΤΑΚΑ έχει πρωτοστατήσει στο παρελθόν στο βουλγαρικό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας και μάλιστα το 2006 είχε φέρει σχετικό νομοσχέδιο στην βουλγαρική βουλή αλλά τελικά το νομοσχέδιο είχε απορριφθεί κατόπιν έντονων αντιδράσεων της Τουρκίας, αλλά και των εκπροσώπων της τουρκόφωνης μειονότητας στην βουλγαρική βουλή.

Αλλά και στην ίδια την Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα συζήτηση γύρω από τον ορισμό του Τούρκου και τον ιστορικό του ρόλο που αντιδιαστέλλεται από αυτό των Οθωμανών. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ, που αναδημοσιεύτηκε και στην Τουρκία από τον Τούρκο ιστορικό ερευνητή, Μπεκίρ Οζγκέ, μόνο το 9% των σημερινών κατοίκων της Τουρκίας μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν πραγματικά τουρκική καταγωγή από την κεντρική Ασία.
Η ταύτιση Τούρκων και Οθωμανών έγινε εδώ και 100 χρόνια περίπου και απετέλεσε στη συνέχεια το ιστορικό όπλο του Κεμάλ Ατατούρκ για να θεμελιώσει νέα τεχνητή εθνική συνείδηση στους κατοίκους της Μικράς Ασίας, που απέμειναν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, τις σφαγές των χριστιανών και την περίφημη εθνοκάθαρση.
Όπως αναφέρεται λοιπόν, μέχρι το 1876, η λέξη Τούρκος δεν απαντούσε πουθενά στα επίσημα έγραφα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ο ίδιος ο Πορθητής αναφέρονταν σαν, «Ηγεμόνας των Ρωμιών», ενώ πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν Έλληνας από μητέρα.
Οι Οθωμανοί δεν μιλούσαν ποτέ τουρκικά και αυτό είναι γνωστό και σε πολλούς μελετητές και ιστορικούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η οθωμανική γλώσσα είναι κυρίως μείγμα αραβικών, και περσικών.
Ακόμα και η σημερινή τουρκική γλώσσα χρησιμοποιεί χιλιάδες αραβικές και περσικές λέξεις.
Η γλώσσα που μιλούσαν στο οθωμανικό σαράι ήταν κατ' εξοχή τα περσικά, ενώ το αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν ήταν το αραβικό και η περσική παραλλαγή του.

Αλλά το πιο εκπληκτικό ήταν πως οι διανοούμενοι της Οθωμανική αυτοκρατορίας, οι ποιητές και οι άνθρωποι του σουλτάνου, έδειχναν σε κάθε ευκαιρία τον αποτροπιασμό τους και την αποστροφή τους προς κάθε τι που εμφανίζονταν σαν… τουρκικό.
Ο μεγάλος Οθωμανός ποιητής, Μπακί, της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, στο αποκορύφωμα της αυτοκρατορίας, είχε γράψει ένα έκπληκτο ποίημα για τους Τούρκους και έλεγε τα εξής χαρακτηριστικά :
«Κανένα στέμμα δεν μπορεί να στέψει τον κάτοχο ένδειας και πενίας. Όποιος ανήκει στην τουρκιά, έχει αγύριστο κεφάλι. Ο Τούρκος στερείτε ικανότητας να ηγεμονεύσει».
Ένας άλλος γνωστός Οθωμανός ποιητής, ο Νεφ, είχε πει, «Ο Θεός έχει στερήσει την πηγή της γνώσης από τους Τούρκους».
Ο Οθωμανός λόγιος, Χαφίζ Αχμέτ Τσελεμπί, είχε γράψει το 1499 αυτές τις πράγματι πολύ χαρακτηριστικές φράσεις, «Μην τύχει και λογιάσεις τον Τούρκο ως άνθρωπο. Αν κατά τύχη βρεθεί ζάχαρη σε χέρι Τούρκου, αυτή μετατρέπετε σε δηλητήριο. Μην θλίβεσαι καθώς αποκεφαλίζεις Τούρκο. Και πατέρας να’ ναι μην διστάσεις να σκοτώσεις τον Τούρκο».
Οθωμανοί λόγιοι, όπως ο Ναιμά και ο Οθωμανός ιστορικός, Κεριμεντίν Μαχμούτ από το Άκσαράι, χαρακτήριζαν τους Τουρκογενείς σαν καθυστερημένους, πνευματικά βάρβαρους, θεομπαίχτες, αγύρτες, βρώμικους.
Χαρακτηριστικό είναι τα όσα αναφέρει ο Κεριμεντίν Μαχμούτ, «Τούρκοι, σκυλιά, λύκοι, κάνουν τον άγριο, αλλά όταν έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο το βάζουν στα πόδια».
Στην Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι το 1912, όπως αναφέρει η μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου, η λέξη Τούρκος και τουρκικός θεωρείτο σαν εχθρική προς την αυτοκρατορία.
Ακόμα και στα επίσημα οθωμανικά έγραφα δεν γίνονταν καμία αναφορά για την τουρκικότητα της αυτοκρατορίας, αντίθετα σε όποια περίπτωση γίνονταν κάποια αναφορά, αυτή συνοδεύονταν πάντα με υποτιμητικές φράσεις.
ΠΗΓΗ:http://www.zoiforos.gr

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Τουρκία στέλνει τους λαθρομετανάστες στη χώρα μας

Frontex: Διάτρητα τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο

Η χώρα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον όγκο των λαθρομεταναστών.

Ένα πολυσύνθετο εκρηκτικό πρόβλημα στον Έβρο, αναφορικά με τη λαθραία είσοδο μεταναστών, περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η σχετική έκθεση της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων), με την υποσημείωση ότι οι αριθμοί αυτών που περνούν παράνομα τα ελληνικά σύνορα είναι υπερβολικά μεγάλοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία περιγράφει μια εικόνα αφύλακτων συνόρων, η Τουρκία παραμένει η κυρίαρχη χώρα-«τράνζιτ» με συνακόλουθες ευθύνες στη διόγκωση του προβλήματος, ενώ εκτός από την εκτίναξη του αριθμού Αφγανών, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η υψηλή ροή εισόδου λαθρομεταναστών από την Αλγερία.

Όπως επισημαίνει η Frontex, οι τελευταίοι ταξίδευαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί περνούσαν τον Έβρο με προορισμό την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Μιλώντας για αριθμό-ρεκόρ των τελευταίων χρόνων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 εντοπίστηκαν στον Έβρο 31.000 λαθρομετανάστες) η έκθεση αναφέρεται στο τμήμα των 12,5 χλμ., κοντά στην Ορεστιάδα, εκεί όπου θα ανεγερθεί φράκτης ανάσχεσης του κύματος λαθραίας εισόδου.
Καθημερινά, από αυτό το σημείο εισέρχονταν στην Ελλάδα 350 άτομα, τονίζεται στην έκθεση. (Εφημ. Καθημερινή, 9/1/11)

Έχει ενδιαφέρον να πάμε ενάμιση χρόνο πίσω για το ίδιο θέμα:

Λαθρομετανάστες στην Ελλάδα χωρίς επιστροφή.

Δεν τους δέχεται πίσω η Τουρκία.

Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψε πέρυσι η άγνωστη αλλά καθημερινή μάχη στα σύνορα της Ελλάδας (κυρίως στα θαλάσσια) σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των αρχών που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή».
Χαρακτηριστικό της έκτασης αυτού του «μαύρου» εμπορίου είναι ότι την ίδια περίοδο συνελήφθησαν 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας οι οποίοι έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών επιχείρησαν την παράνομη μεταφορά των σύγχρονων «αθλίων».

Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Έτσι, ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες, η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472, και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές καταλογίζουν στις αντίστοιχες τουρκικές πως όχι μόνο αρνούνται την επανείσοδο λαθρομεταναστών, αλλά και ότι ανέχονται (αν δεν ενθαρρύνουν) τη διοχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα.
Προς τούτο, το Λιμενικό έχει καταγράψει σε βίντεο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. (Εφημ. Καθημερινή, 10/5/09)

Αρκετό μελάνι έρευσε και αρκετά δάκρυα (ειλικρινή και υποκριτικά) για την πρόθεση της πολιτείας να ορθώσει φράχτη σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο.
Κατ' αρχήν σηματοδοτείται μια αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ενώ έκανε μέχρι τώρα σαν να μη συμβαίνει κάτι λαϊκίζοντας και μονοπωλώντας "ευαισθησίες" που τάχα άλλες πολιτικές δυνάμεις δε διαθέτουν.
Να μη ξεχνάμε ότι τα κύματα των λαθρομεταναστών διογκώθηκαν την προηγούμενη άνοιξη όταν ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας και η  σύμβουλος για θέματα μετανάστευσης  Αφροδίτη Αλ Σάλεχ εξέπεμπαν μηνύματα ότι η χώρα δέχεται και ότι περίπου θ' αρχίσει να πολιτογραφεί κλπ.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι μεταξύ των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που συνιστούν σύγχρονες τραγωδίες.
Κανένας δεν μπορεί να νομίζει ότι είναι πιο ευαίσθητος από τους άλλους.
Η πραγματικότητα όμως λέει ότι αδυνατεί η χώρα να ενσωματώσει τόσο μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μεταναστών.
Τι είδους πρόνοια είναι να εκπέμπουν κάποιοι το μήνυμα ότι "εδώ είμαστε για να σας βοηθήσουμε" όταν η τύχη που τους επιφυλάσσεται είναι ανάλογα τραγική της κατάστασής τους;
Ανεργία, που άλλωστε μαστίζει και τους ντόπιους, έλλειψη στέγης, ανέχεια, αβεβαιότητα, που νομοτελειακά θα μετατρέψουν την κοινωνία σε ζούγκλα, αφού μέσα στην απόγνωση θ' αρχίσει να υπερισχύει ο "δυνατός"!
       
Διατυπώνεται η άποψη ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν στις πατρίδες τους οι συνθήκες (βία, φτώχεια, πόλεμοι) που τους αναγκάζουν στη φυγή.
Σωστά, αλλά μπορεί αυτό να συμβεί άμεσα και μάλιστα με τη συμβολή μόνο της Ελλάδας; Ασφαλώς όχι! Και μέχρι τότε τι; Δεν πρέπει να προστατέψουμε τόσο τους πολίτες της χώρας αλλά και τους υποψήφιους λαθρομετανάστες από ένα εφιαλτικό μέλλον χωρίς μέλλον;

Στην πρόταση για τον φράχτη έχουν τοποθετηθεί πολλοί είτε θετικά είτε αρνητικά.
Δεν γνωρίζω το βαθμό ειλικρίνειας του υπουργού, άλλωστε ΠΑΣΟΚ είναι, ούτε τα συμφέροντα που μπορεί να ενσκήψουν στην κατασκευή του, ούτε την αποτελεσματικότητά του όταν κατασκευαστεί.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι, εκτός από τη σηματοδότηση μιας αλλαγής στάσης της πολιτείας, η πλειονότητα των κατοίκων της Βύσσας και της γύρω περιοχής άκουσαν με ανακούφιση την εξαγγελία χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση, το έχουν αποδείξει ως τώρα άλλωστε, αλλά λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που άρχισαν να αισθάνονται στον τόπο τους.

Το ανησυχητικό που με βρίσκει απόλυτα αντίθετο είναι η πρόταση για "φιλοξενία" των λαθρομεταναστών σε παλαιά στρατόπεδα της περιοχής.
Ο Έβρος έχει υποστεί το διερχόμενο κύμα των λαθρομεταναστών.
Έχει μεγάλα προβλήματα η τοπική οικονομία.
Ανεργία, πτώση του αγροτικού εισοδήματος, μετανάστευση ή κλείσιμο των ελάχιστων επιχειρήσεων, οικονομική αιμορραγία στις γείτονες χώρες εξαιτίας κεντρικών πολιτικών, έλλειψη υποδομών, αίσθημα εγκατάλειψης, ανασφάλεια.
Σ' όλα αυτά θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα η δημιουργία και κοινωνικών προβλημάτων και αύξησης της εγκληματικότητας που θα προκύψουν μετά βεβαιότητας από τη στρατοπέδευση. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εικάζω ότι οι λαθρομετανάστες είναι εξ ορισμού εγκληματίες. Κάθε άλλο. Όμως κάποιος που βρίσκεται σε απόγνωση, που δεν έχει τα προς το ζειν, που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης δεν θα επιχειρήσει κάτι παράνομο;

Ας περάσουμε από τη συζήτηση για τον φράχτη, που μάλλον είναι για τις εντυπώσεις, και να σταθούμε στο πραγματικά δύσκολο, αν όχι επικίνδυνο, θέμα της εδώ "φιλοξενίας" σε παροπλισμένα στρατόπεδα.
Ο Έβρος άλλα πράγματα έχει ανάγκη και προσδοκά από το ελληνικό κράτος.    

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η σεισάχθεια του Σόλωνα και τα σημερινά χρέη

Αν η Ιστορία διδάσκει (κατά τον Χέγκελ, η ιστορία διδάσκει ότι οι λαοί και οι κυβερνήσεις δεν μαθαίνουν τίποτα από την Ιστορία), αξίζει να σταθούμε λίγο στην ιστορική απόφαση που πήρε η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα όταν χιλιάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους αγρότες, έχαναν την ελευθερία τους λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών και γίνονταν δούλοι των δανειστών τους (Αριστοτέλης, «Αθηναίων Πολιτεία», 1:2 και Πλούταρχος, «Σόλων», 13:2).

Αν ο αθηναίος οφειλέτης δούλευε στα κτήματα του αφεντικού του, ο σημερινός, που χάνει σπίτι, αυτοκίνητο ή την επιχείρησή του, βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα.
Από άλλους εξαρτάται αν θα δουλέψει και πού θα δουλέψει, πώς θα ζήσει και πού θα ζήσει, αν τελικά ζήσει.
Οι δανειστές δεν συγκινούνται από προσωπικά δράματα, που συνήθως προκαλούν οι ίδιοι.

Με την οικονομία τους στα όρια της κατάρρευσης, οι Αθηναίοι έδωσαν στον Σόλωνα έκτακτες εξουσίες και ο μεγάλος αθηναίος ποιητής και πολιτικός εισήγαγε μια σειρά από πρωτοποριακά μέτρα, το πρώτο από τα οποία ήταν η «σεισάχθεια», δηλαδή η απόσειση του άχθους (βάρους) των χρεών. Έτσι, τα χρέη προς ιδιώτες και προς το Δημόσιο παρεγράφησαν, οι υποδουλωμένοι οφειλέτες απελευθερώθηκαν και οι δημευμένες περιουσίες επεστράφησαν στους δικαιούχους.

Διάφορες μορφές σεισάχθειας εισήχθησαν κατά καιρούς στις δυτικές κοινωνίες από την αρχαία Ρώμη των Γράκχων μέχρι το Βυζάντιο και τα νεότερα χρόνια.
Η σολώνεια σεισάχθεια μπορεί να φαντάζει σήμερα ουτοπική (αργά ή γρήγορα η παραγραφή των χρεών θα αποτελεί πια μονόδρομο), αλλά μπορεί να πάρει μια ρεαλιστικότερη μορφή και να στοχεύει π.χ. στην απάλειψη των τόκων από τα συσσωρευμένα χρέη ή, ακόμη ρεαλιστικότερα, στη μείωσή τους.
Οι δανειστές θα ζημιωθούν βέβαια, δηλαδή θα μειωθούν τα κέρδη τους, αλλά είναι καιρός να συνεισφέρουν και εκείνοι στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης για την οποία είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνοι, αν δεν είναι οι κυρίως υπεύθυνοι.

Έχουν τα (δημοκρατικά) κοινοβούλια της Ε.Ε. τη βούληση και τα κότσια να ακολουθήσουν το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας;
Μπορούν να περιβάλλουν έναν οραματιστή και τολμηρό ηγέτη με πλήρη δικαιοδοσία για να πάρει σωτήρια μέτρα;
Υπάρχει σήμερα ένας Σόλωνας;

Αν πράγματι ο κ. Τρισέ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανησυχεί για τα δημοσιονομικά της ευρωζώνης, καλά θα κάνει να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι δανειστές δεν βλέπουν ότι με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τους εξουθενωτικούς όρους δανεισμού εξοντώνουν τους δανειολήπτες;
Μέχρι πότε θα αντέχουν οι πολλοί (και οικονομικά ανίσχυροι), που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της εθνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, να τρώνε τις σάρκες τους;

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι όφελος θα προκύψει από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου και τι θα σημάνει για την εθνική οικονομία η απάλειψη (ή και η μείωση) των τόκων (έστω) από τα 110 δισ. ευρώ (της υποτιθέμενης αλληλέγγυας στήριξης, αλλά στην ουσία ληστρικής επένδυσης με 5.5% συγκριτικά με το 2,5% της Γερμανίας).
Οι δαπάνες για τους τόκους το 2011 υπολογίζονται στα 15.9 δισ. ευρώ.
Ακόμη και μια επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των πιστωτών, οι οποίοι οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Συγγραφή: Του ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ Ομότιμου καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέα.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δήλωση του Γιώργου Παυλίδη για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και του φράχτη

Προεκλογικά είχαμε καταγγείλει δημόσια ότι τα εξωτερικά μας σύνορα στον Έβρο, ως προς την είσοδο των παράνομων μεταναστών, ήταν «ξέφραγο αμπέλι».

Η συζήτηση για το φράχτη του Έβρου έχει πλέον κορυφωθεί. Παρά τους ύμνους για την παρουσία της Frontex, το πρόβλημα παραμένει έντονο.

Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής ,όπως και όλης της Περιφέρειας. Υποστηρίζουμε προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες, καλά μελετημένες, συμπεριλαμβανομένου και του τείχους, με την προϋπόθεση να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα, συνοδευόμενες από αντίστοιχες πολιτικές.

H Περιφέρειά μας και ο Έβρος δεν αντέχουν άλλα πλήγματα στα επίπεδα ζωής, ανάπτυξης και δημόσιας ασφάλειας . Στην πράξη θα δούμε τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, που πρέπει να επιλύουν και όχι να μεταθέτουν αλλού το πρόβλημα.

Διαφωνούμε κάθετα η περιοχή να μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης μεταναστών.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Το Αιγαίο ΔΕΝ είναι «θάλασσα Ειρήνης»!

Πού φτάσαμε;

Να θεωρείται, περίπου ως… «εθνικό κατόρθωμα» το ότι πήγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία κι εξέθεσε τις επίσημες Ελληνικές θέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις!

Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να κάνει;

Να μη μιλήσει καθόλου για τις τουρκικές παραβιάσεις;

Να αποσιωπήσει τη μη αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία;

Να μη μιλήσει για την ενθάρρυνση της μαζικής λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα;

Να μη μιλήσει για το casus belli;

Θα περίμενε κανείς να μη μιλήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός για όλα αυτά;

Ή να πει άλλα απ’ αυτά που αποτελούν τις πάγιες θέσεις των Ελληνικών κυβερνήσεων;

Τι ακριβώς μας λένε;

Να τον «θαυμάσουμε» που πήγε και είπε τα αυτονόητα;

Κι ύστερα, τι δουλειά είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μιλήσει στη Σύνοδο των Πρέσβεων της Τουρκίας;

Η Τουρκία οργανώνει την περικύκλωση της Ελλάδας από παντού!

Πείθει τις χώρες που έχουν στενή εξάρτηση από την Άγκυρα να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» (όπως έγινε πρόσφατα με την Συρία).

Ανοίγει ναυτικές βάσεις στην Αλβανία, πολύ κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας.

Ασκεί την επιρροή της η Τουρκία, ώστε να πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας να ακυρώσει την σύμβαση οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα.

Αυτά μεταξύ πολλών άλλων, κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, πέρα από τις «στενά» ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αποφασιστικός μοχλός στην προώθηση όλης αυτής της «ατζέντας» είναι η τουρκική διπλωματία.
Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της οποίας μαζεύτηκαν προχθές στο Ερζερούμ για να συζητήσουν (ή για να πάρουν γραμμή) πώς θα τα προωθήσουν όλα αυτά ακόμα περισσότερο

Και εκεί πήγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Γιατί ακριβώς;

Για να τους αποκαλέσει «καρντάσια» (δηλαδή… «αδέλφια»)!

Ξέρετε εσείς τον ηγέτη κάποιου σοβαρού κράτους, να πήγε ποτέ να χαιρετήσει την κυβέρνηση και τη διπλωματία μιας γειτονικής χώρας, που έχει διακηρύξει casus belli εναντίον της χώρας του και την υπονομεύει όπου μπορεί;

Κι ακόμα: Τι είπανε πίσω από κλειστές πόρτες οι δύο Πρωθυπουργοί, χωρίς κανένα άλλο μαζί τους, πέρα από τους μεταφραστές τους…


Τι θα γινόταν αν το έκανε αυτό Πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας;

Θα κραύγαζε το σύμπαν (Κανάλια, Ραδιόφωνα κι ολόκληρος ο Τύπος) για «μυστική διπλωματία»!

Γιατί αν το κάνουν οι Πρωθυπουργοί «της Δεξιάς» είναι «μυστική διπλωματία» (άσε που δεν το έκαναν ποτέ) κι όταν το κάνει Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος «ανεξάρτητος» και «έγκυρος» Τύπος δεν λέει κουβέντα;

Εμένα λοιπόν, ένα πουλάκι (όχι κατ’ ανάγκην «γαλάζιο») που άκουσε τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών στο Ερζερούμ – μου ψιθύρισε τα εξής:

Ετοιμάζονταν, λέει, να προχωρήσουν σε μια κοινή διακήρυξη ότι το Αιγαίο είναι δήθεν «θάλασσα ημίκλειστη»!
Δηλαδή έχει «ειδικό καθεστώς» όπου δεν ισχύει το Δίκαιο της Θάλασσας κι όλα όσα – κατά σύμπτωση ευνοϊκά για την Ελλάδα – προβλέπει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών, για την αιγιαλίτιδα ζώνη, για τις γραμμές βάσεις καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κλπ.

Δηλαδή θα προσυπέγραφαν εμμέσως πλην σαφώς την αυτοπαραίτηση της Ελλάδας από τα νομικά δικαιώματά της και θα άνοιγαν το δρόμο για την προσφυγή στη Χάγη με βάση «την αρχή της ευθυδικίας».

Δηλαδή το διαμοιρασμού του Αιγαίου – στη μέση!

Τον οποίο ήδη προεξοφλούν οι επίσημοι τουρκικοί χάρτες…

Και αποτελεί πάγια διακηρυγμένη επιδίωξη της Τουρκίας εδώ και χρόνια.
Που δεν τη δέχθηκε ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι που ήλθε η κυβέρνηση του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου και το κουβεντιάζει, λένε. Ασφαλώς «μυστικά»…

Και διαψεύσεις δεν δέχομαι. Εκτός κι αν αποφασίσουν να αποκαλύψουν τι πραγματικά κουβεντιάζεται τόσο καιρό. Τι πραγματικά είπαν μία ώρα και σαραπέντε λεπτά κλεισμένοι μόνοι τους…

Και κάτι ακόμα:

Το Αιγαίο ΔΕΝ είναι «θάλασσα Ειρήνης»! Διότι οι Τούρκοι έχουν κηρύξει casus belli κατά της Ελλάδας.

– Η διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να ξεκινήσει «από μηδενική βάση». Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι απεμπολούμε τη βάση που υπάρχει ήδη: Τη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Που ευνοεί την Ελλάδα.

– Ούτε μπορούμε να «βαπτίζουμε» τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ως… «υπέρ-πτήσεις».
Δεν κάνουν «υπερ-πτήσεις» κ. Πρωθυπουργέ…

Παραβιάσεις κάνουν!

Αν ποντάρετε στο ότι οι Έλληνες «είναι απελπισμένοι και δεν θα αντιδράσουν», μπορεί να κάνετε λάθος.

Γιατί η απελπισία είναι «ψυχική ενδόρρηξη» (implosion για να μη μπερδεύεστε).

Και η ψυχική «ενδόρρηξη» κάποιες φορές οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη (explosion, αν δεν το καταλάβατε).

Κι αν σήμερα δεν βλέπετε τη διαφορά ανάμεσα στις «υπερ-πτήσεις» και τις παραβιάσεις, αύριο μπορεί να μη καταλάβετε πώς φτάσατε από την «ψυχική ενδόρρηξη» των Ελλήνων στην έκρηξη της οργής τους.

Προσέξτε γιατί η (βαθύτερη) αιτία μπορεί να είναι το Μνημόνιο, αλλά η αφορμή μπορεί να είναι απρόσμενη.

Εκεί που δεν το περιμένετε…

Κι από κει που δεν το περιμένετε.

Να θυμάστε ότι ακόμα είστε Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Και οφείλετε να φέρεστε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Όχι ως υποψήφιος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ…

ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Σύντομο μάθημα οικονομικών από τον καθηγητή του Παπανδρέου...

Έχει ενδιαφέρον η αναφορά στην Ελλάδα μετά το μέσον του αποσπάσματος.

Η ατάκα του μήνα από την Νίκη Λυμπεράκη στο “Κόντρα”!

Η Νίκη εκτός από συμπαθής, δεν μασάει τα λόγια της.
Η χθεσινή της ατάκα λοιπόν ήταν όλα τα λεφτά:

Το Κόντρα μετέδωσε πλάνα των δηλώσεων του Παπανδρέου στο Παρίσι (στα Αγγλικά) και κάποιων δηλώσεων του Ερντογάν (στα Τουρκικά).
Ακολουθεί ο διάλογος:

Κουίκ (εξοργισμένος): Μα είναι δυνατόν; Να βλέπουμε παντού τον Ερντογάν, ακόμα και σε Αμερικανικα κανάλια και να κάνει δηλώσεις στα Τουρκικά; Πάντα στου Τουρκικά! Και να έχουμε έναν Έλληνα πρωθυπουργό που κάνει δηλώσεις μονίμως στα Αγγλικά.
Πείτε μας κύριε Παπανδρέου, γιατί κάνετε δηλώσεις στα Αγγλικά;

Νίκη Λυμπεράκη : Γιατί δεν μιλάει καλά τα Τουρκικά!!!
ΠΗΓΗ:http://olympia.gr/

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το Ελληνικό Ηφαίστειο

Το τέλος ή ο σκοπός της πολιτικής είναι η προσωρινή ειρήνευση της κοινωνικής σύγκρουσης και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Όταν η πολιτική χάνει αυτό το σκοπό, έρχεται το δικό της τέλος.
Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα: οι Έλληνες πρέπει να παλέψουν για την επιβίωση της πολιτικής.
Αν από πειραματόζωα γίνουν η πρωτοπορία της αντεπίθεσης των Ευρωπαίων κατά του καταστροφικού νεοφιλελευθερισμού, θα προσφέρουν στον κόσμο μια υπηρεσία ισάξια με την επινόηση της δημοκρατίας.
Από άρθρο του Κώστα Δουζίνα (Αντιπρύτανη του Birkbeck College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών)

Όλο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
http://omadeon.wordpress.com/2010/12/23/costas-douzinas-the-greek-volcano/

Είναι μια ενδιαφέρουσα θεώρηση των πραγμάτων από έναν επιστήμονα που αυτοπροσδιορίζεται ως "ανένταχτος αριστερός".

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τέσσερα, από τα πολλά, ψέματα της Κυβέρνησης για το δημόσιο

Οι επιλογές που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι νομοτελειακές.
Είναι μια επιχείρηση βίαιης ανακατανομής του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου.
Γι’ αυτό διαλύεται το Δημόσιο, γι’ αυτό νομοθετείται η εργασιακή ζούγκλα.
Και για να τα δικαιολογήσει λέει ψέματα.

Ψέμα 1ο: Το υπερτροφικό κράτος


Η απογραφή έδειξε ότι το... σύνολο των υπαλλήλων είναι 768.000, από τους μόνιμους υπαλλήλους έως τα stage, από τους ένστολους και τους κληρικούς ως τους αιρετούς, ποσοστό δηλαδή 11,4% επί του συνόλου των εργαζομένων.
Ένα από τα 4 χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη.

Ψέμα 2ο: Οι υπέρογκες δημόσιες δαπάνες
Από την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτει ότι το σύνολο των δαπανών του ελληνικού κρατικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι κάτω του 12%, ένα από τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη.

Ψέμα 3ο: Ποιός πληρώνει τις δημόσιες δαπάνες
Αν συνυπολογίσουμε τους άμεσους και έμμεσους φόρους, προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν με περισσότερο από 80% στα κρατικά έσοδα και οι επιχειρήσεις με λιγότερο από 20%.

Ψέμα 4ο: Η αβάσταχτη φορολογία του κεφαλαίου
Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής κεφαλαίου στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ε.Ε. (15,8 στην Ελλάδα, έναντι 32,6 στην Ε.Ε. των 25).

Και μερικά συμπυκνωμένα στοιχεία από την αντίστοιχη ομιλία του Α. Τσίπρα για τον προϋπολογισμό στη Βουλή:

1."Μπήκαμε στο μνημόνιο με χρέος, με τα αναθεωρημένα στοιχεία, 126% του ΑΕΠ και μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου, φτάσαμε ήδη στο 142.5% του ΑΕΠ. Και του χρόνου, το 2011, χρονιά κατά την οποία ο κος Παπακωνσταντίνου μας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές να δανειστεί, το χρέος αναμένεται να φτάσει στο 153% του ΑΕΠ."

2."Φέτος, παγώσατε τις συντάξεις και κερδίσατε 100 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή μειώνετε το συντελεστή φορολογίας των ΑΕ και των ΕΠΕ, στο 20% και χαρίζετε 320 εκατ. ευρώ."

3."Στα ταμεία μιας μόνο επιχείρησης σούπερ μάρκετ, της ΑΒ Βασιλόπουλος, το 2009 μπήκανε περίπου 1,5 δις ευρώ. Ο φόρος που πληρώθηκε ήταν 19,5 εκατ. ευρώ. Ποσό μικρότερο από αυτό που πλήρωσαν την ίδια χρονιά ως φόρο οι εργαζόμενοι στον όμιλο."

4."Στην COCA COLA 3E Α.Ε , για παράδειγμα, το 2009 ο τζίρος ήταν 6,5 δις ευρώ. Για φόρο εισοδήματος καταγράφονται στον ισολογισμό 77 εκατ. ευρώ."

5."Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο αποδίδει φόρους μόνο 12 εκ ευρώ. Είναι ντροπή. Ακόμα και οι μετανάστες για τη πράσινη κάρτα αφήνουν 50 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο."
Από την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου
ΠΗΓΗ:http://apneagr.blogspot.com

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Ας γυρίσουμε την πλάτη στους τρομοκράτες του μυαλού μας

Καλή χρονιά!
Ευχή... να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές που δεχτήκαμε...
Να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας ως λαός και να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, γυρίζοντας την πλάτη στους τρομοκράτες του μυαλού μας...