Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Το μήνυμα δεν είναι το σύνθημα, αλλά το πλήθος

Του Δημήτρη Καλαϊτζή
Του Γιάννη Θ. Κεσσόπουλου

Μια βδομάδα συμπληρώθηκε από το πρώτο κάλεσμα για τις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» Ελλήνων (Indignados Griegos!!!) και ήδη πάρα πολλά έχουν γίνει, πολύ δε περισσότερα έχουν γραφτεί για το τι είναι αυτή η ιστορία, τι έχει να πει, πού θα οδηγηθεί.
Ορισμένοι επιχειρηματολόγησαν γιατί δε πηγαίνουν πλατεία, άλλοι στον αντίποδα της υπερβολής φαντασιώνονται νέα Πολυτεχνεία κλπ.

Μια ψύχραιμη ματιά, δείχνει ότι όλο αυτό το πράγμα ξεκίνησε χωρίς υποκινητές (κόμματα, οργανώσεις κλπ) από facefriends, σε ακολουθία αυτού που συνέβη νωρίτερα στην Ισπανία.
Αυτό πρέπει να το θεωρήσουμε δεδομένο.
Φυσικά από την πρώτη μέρα σημειώθηκαν παρεκτροπές (όπως π.χ. κλείσιμο των δρόμων στο Λευκό Πύργο) ή ακούστηκαν ακρότητες (π.χ. συνθήματα για κρεμάλες) όμως εκτιμώ ότι όλα αυτά είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Δεν πήγαμε εκεί για να επιβάλλουμε ο καθένας την προσωπική του αισθητική, γι’ αυτό και όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι αδιάφορο.
Το μήνυμα πλέον δεν είναι το σύνθημα, είναι ο όγκος του πλήθους.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, πραγματικά;

Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια –μην πω και περισσότερα- κατέβηκε «καινούριος» κόσμος στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί, χωρίς σημαίες, χωρίς κόμματα, με κοινό ενοποιό στοιχείο τα καθημερινά προβλήματα και την ασφυξία που προκαλεί πλέον η κυβερνητική πολιτική, η οποία συνοψίζεται και συμβολίζεται στο Μνημόνιο.
Επιχειρώντας να βρω την κοινή συνισταμένη του αναμφίβολα ετερόκλητου πλήθους (καθόλου κακό και καθόλου μειονέκτημα), εκτιμώ ότι αυτή είναι το «όχι στην εξαθλίωση», στην εξαθλίωση που μας οδηγεί –ηλίου φαεινότερον πλέον- το Μνημόνιο και η κοινοπραξία Κυβέρνησης - Τρόικας.

Για πρώτη φορά το κατεστημένο πολιτικό σύστημα νιώθει την ανάσα του κόσμου στο σβέρκο του, ενός κόσμου με ανοχές, υποταγές, αντοχές, σιωπές εδώ και πολλά χρόνια, ενός κόσμου που καλείται να πληρώσει τα κλεμμένα, αλλά και πολιτικές επιλογές αυτού του συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα κατεστημένα ΜΜΕ παρουσιάζουν τους «αγανακτισμένους» σαν κάτι γραφικό, σαν ένα χάπενινγκ, σαν κάτι που δεν ενοχλεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τα λεγόμενα «κόμματα διαμαρτυρίας» (άλλη μια φούσκα) όπως το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ από την πρώτη στιγμή διαφοροποιήθηκαν (φοβούνται μη χάσουν το μονοπώλιο του διαμαρτυρόμενου).
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε τις «αριστερές δυνάμεις -και πρώτα απ’ όλα οι βουλευτές και τα στελέχη τους- οφείλουν να παρέμβουν στις πλατείες συντονισμένα, ενεργητικά, θετικά και δημιουργικά», γνωρίζοντας καλά πως κάθε παρέμβαση των κοινοβουλευτικών (και όχι μόνο) κομμάτων θα λειτουργήσει διαλυτικά για τους ετερόκλητους διαδηλωτές που τους ενώνει μόνο η αγωνία για την επερχόμενη εξαθλίωση.

Με αυτά τα δεδομένα, όσοι επιχειρούν πέρα από τα οργανωτικά να συντάξουν και ιδεολογικά το πλήθος των «αγανακτισμένων» (οι οποίοι δεν έχουν κατεβεί ακόμη όλοι στις πλατείες…), καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους ότι τα πράγματα –ακόμη και σε μια διαμαρτυρία σαν αυτή- δεν μπορεί να γίνονται πλέον με συμβατικούς τρόπους.
Δεν μπορεί να κλείνεις δρόμους, να κομματικοποιείς, να «γηπεδοποιείς» -μοιραία θα διώχνεις κόσμο. Δεν χρειάζεται ιδεολογία.
Σημασία έχει η παρουσία.
Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εκεί. Όποτε μπορούμε.
Ακόμη και κάθε μέρα. Όλοι μαζί.
Να μας δει και να μας ακούσει η αλλοτριωμένη (για να μην πω τίποτε χειρότερο) εξουσία.
ΠΗΓΗ: http://thinkfree-gr.blogspot.com

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Δελτίο Τύπου Λευτέρη Χαμαλίδη για τα Κέντρα Παράνομων Μεταναστών

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενεργώντας αυτοβούλως και αγνοώντας την άποψη της τοπικής κοινωνίας, εξέδωσε ανακοίνωση για τη δημιουργία 14 κέντρων παράνομων μεταναστών, απ’ τα οποία 3 στον Έβρο και ιδιαίτερα στο βόρειο Έβρο.

Έχουν ήδη περάσει 5 ημέρες χωρίς καμιά επίσημη αντίδραση από τον δήμαρχο Ορεστιάδας.

Επειδή οι αποφάσεις που παίρνονται από το «κλεινόν άστυ», θεωρούμε ότι είναι λανθασμένες και ερήμην της τοπικής κοινωνίας, προτείνουμε τα παρακάτω:

1. Πρόκληση για άμεση επίσκεψη, εντός 10ημέρου, αντιπροσωπείας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με επικεφαλής τουλάχιστον Υφυπουργό, για να συζητήσουμε το θέμα, που είναι έντονο για την περιοχή και τη χώρα, καταθέτοντας τις προτάσεις μας κι αξιολογώντας τα δεδομένα.

2. Αν το 10ήμερο περάσει άπραγο, ο δήμος και η κοινωνία των πολιτών ξεκινάνε δυναμικές κινητοποιήσεις και στοιχειοθετούν νομικά αντίδραση στη δικαιοσύνη.

Σε δήλωση του ο κ. Υπουργός μάλιστα απηύθυνε «έκκληση» στις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές όπου θα κατασκευασθούν τα κέντρα υποδοχής, να μην προχωρήσουν σε αντιδράσεις, ζητώντας τους «να αναλογισθούν το εθνικό συμφέρον». Τόνισε για άλλη μία φορά πως θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών, ενώ ανέφερε ότι στις γύρω πόλεις θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις για τον εφοδιασμό των κέντρων αυτών, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Όπως αντιλαμβάνεστε προκαλεί το κοινό αίσθημα η φράση του Υπουργού «να μην προχωρήσουμε σε αντιδράσεις» αλλά να… καταπιούμε με το «έτσι θέλω» την απόφασή του. Δυστυχώς, μέσα στην οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η κοινωνίας μας, το Υπουργείο τάζει οικονομικές και περιβαλλοντικές απολαβές για να χρυσώσει το χάπι. Δεν συμφωνούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση και δεν πρέπει να δεχτούμε άλλη υπονόμευση ως κοινωνία του Βορείου Έβρου.

Το ζήτημα των παράνομων μεταναστών πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού, με την επαναδιαπραγμάτευση του καταστροφικού για τη χώρας μας ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου, με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και την επαναπροώθηση τους στις χώρες προέλευσης, η οποία άλλωστε αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό ζήτημα.

Ο επικεφαλής της «ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ»
Χαμαλίδης Λευτέρης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ»
Γραμματίκης Γεώργιος
Καραγιάννης Γεώργιος
Μητακίδης Γεώργιος
Παπαϊωάννου Ιωάννης
Τυρμπάκης Χρήστος
Χατζής Ιωάννης
Χάψαλη Ελένη
ΠΗΓΗ:http://www.pameevros.gr

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Νίκη της Δημοκρατίας: Ο εκβιασμός απέτυχε, αλλά η δόση έρχεται!

Του Γιώργου Π. Μαλούχου

Αφού πρώτα επιχειρήθηκε διαστρέβλωση του πολιτεύματος, τώρα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η πέμπτη δόση εξασφαλίστηκε!

Αυτό, δεν θα μπορούσε να το καταφέρει ούτε ο Χουντίνι…
Ξαφνικά, χθες το απόγευμα, σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου, η πέμπτη δόση δεν κινδυνεύει πια!
Πρόκειται για θαύμα.
Ή μήπως πρόκειται για ντροπή, να μετέρχεται μια κυβέρνηση τέτοιες μεθόδους και μάλιστα σε τέτοια θέματα και τέτοιες ώρες…

Μέχρι και λίγα λεπτά πριν αρχίσει το συμβούλιο των αρχηγών, αν δεν υπήρχε η συναίνεση Σαμαρά, η χώρα υποτίθεται ότι θα κατέρρεε, δεν θα εκταμίευε, θα πτώχευε, θα έβγαινε από το ευρώ.
Αυτόν τον κίνδυνο επέσειε ακόμα και η επίτροπος κυρία Δαμανάκη, κατά τρόπο που ανάγκασε ακόμα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την αδειάσει.
Κι όμως, αμέσως μετά το συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν «έσπασε», όλα αυτά, χάθηκαν ως δια μαγείας…

Έτσι, από χθες το απόγευμα, είναι πλέον αυταπόδεικτο το πόσο ψευδές ήταν αυτό το δίλημμα «ακολουθήστε με ή καταστρεφόμαστε».
Ενώ ο πρωθυπουργός δεν πήρε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό που με τέτοια απαράδεκτα για τη δημοκρατία μέσα πίεσης επιχειρούσε να πάρει, ανακάλυψε ότι μπορεί να συνεχίσει, όπως δήλωσε, και μόνος του.

Όμως, σήμερα, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα: αφού μπορούσε, προς τι τελικά όλο αυτό το τσουνάμι των προηγούμενων ημερών;
Ποιον πραγματικό σκοπό είχαν όλα αυτά;
Γιατί έπρεπε να ασκηθούν όλες αυτές οι απίθανες πιέσεις προς την αντιπολίτευση και προς τον ελληνικό λαό;
Μετά τη δήλωση Παπακωνσταντίνου, το πλήγμα στην κυβερνητική αξιοπιστία, είναι βαθύτατο.
Έφεραν έναν λαό ολόκληρο στην απόλυτη απελπισία, για κάτι που ξαφνικά χάθηκε. Πώς;

Αλλά, υπάρχει και κάτι ακόμα σοβαρότερο, βαρύ και θεσμικό.

Το πιο κρίσιμο στο χθεσινό συμβούλιο των αρχηγών ήταν ότι δεν επικράτησε η με κάθε μέσο επιχειρούμενη πολύ επικίνδυνη στρέβλωση της δημοκρατικής αρχής και του πολιτεύματος.
Ποια;
Ότι η κυβέρνηση κυβερνά, αλλά η αντιπολίτευση έχει την ευθύνη της πορείας της χώρας!

Αν περνούσε το αδιανόητο και πρωτοφανές αυτό σκεπτικό, που υπό την ευθεία εκβιαστική απειλή πτώχευσης και εξόδου από την ευρωζώνη και την υφέρπουσα απειλή δημοψηφισμάτων και εκλογών αναπτύχθηκε με φοβερή πίεση τις προηγούμενες ημέρες, θα αποτελούσε πολύ σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία.

Αυτό, ελπίζει κανείς ότι το κατανοούν πλέον όλοι.
Και, τουλάχιστον από αυτή την άποψη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, με τη στάση του που κράτησε μέχρι τέλους, κέρδισε κάτι σημαντικό όχι τόσο για τον εαυτό του, αλλά για τον τόπο και τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται τεράστιες πιέσεις.
Αλλά από ποιον τις δέχεται;
Μα κυρίως από τον εαυτό του και την εξαιρετικά προβληματική, αναποτελεσματική κυβέρνησή του όπου τα λόγια περισσεύουν, αλλά οι πράξεις απουσιάζουν.
Αυτοί είναι που απέτυχαν, ενάμιση χρόνο μετά σε εκείνα που υπέγραψαν.
Δεν απέτυχε κανείς άλλος.
Και σε αυτό το γεγονός βασίζονται οι εξωτερικές πιέσεις.

Αν δεν είχαν αποτύχει, ούτε συναίνεση θα εκβιαζόταν με αυτό τον τρόπο, ούτε καμιά δόση θα κινδύνευε να χαθεί, που, όπως προκύπτει τώρα, δεν κινδύνευε.
Δικαιούται λοιπόν ο καθένας να αναρωτηθεί, μήπως και η δήλωση του ΔΝΤ για την μη πληρωμή, ήταν του τύπου «δεν συζητούμε με το ΔΝΤ» ενώ ο υπόδικος Στρος Καν τους «κάρφωσε» τελικά ότι… συζητούσαν και μάλιστα από πολύ νωρίς…

Ας τα αφήσουν λοιπόν αυτά τα τεχνάσματα και ας στραφούν, έστω και τώρα, στον άλλο δρόμο: στην επαναδιαπραγμάτευση.
Ας αξιοποιήσουν τα όπλα που ερήμην της κυβέρνησης αποκτούμε, όπως, λ.χ., την παρέμβαση κορυφής των ΗΠΑ, από τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα, που, στη Ντοβίλ ζήτησε ανοιχτά από τους ευρωπαίους να στηρίξουν την Ελλάδα, έστω και για τους δικούς του λόγους.

Όταν έχεις τέτοια «χαρτιά» και δεν τα χρησιμοποιείς, ε, κάτι δεν πάει καλά.
Και στις διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές, που είναι πράγματι πολύ δύσκολες, να στηριχθεί στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν εκβιάζεται, αντί να την κατηγορεί και να μεταφέρει απλώς στο εσωτερικό, σαν διαγγελέας, τα τελεσίγραφα.
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/ 

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Όσο διαψεύδεται η ελπίδα τόσο εξουδετερώνεται ο φόβος

Του Σταύρου Λυγερού

Προ Μνημονίου, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν ένα είδος άτυπης διαπραγμάτευσης με την εκάστοτε κυβέρνηση, που προσέδιδε ευστάθεια στην κοινωνική ισορροπία.
Όταν έγινε σαφές ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και ετέθη υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, οι κινητοποιήσεις εκφυλίσθηκαν σε μάχες οπισθοφυλακών.
Η υπεράσπιση των κεκτημένων φάνταζε μάταιη.
Υπό τον πέλεκυ της χρεοκοπίας, τα νοικοκυριά συσσώρευαν τη δυσαρέσκεια και την απαισιοδοξία τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν στο νέο δυσμενές περιβάλλον.
Φοβούνταν για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις τους και ήλπιζαν ότι η επώδυνη πολιτική του Μνημονίου θα οδηγούσε σε υπέρβαση της κρίσης.

Όσο διαψεύδεται η ελπίδα τόσο εξουδετερώνεται ο φόβος.
Όσο εκτοξεύεται η ανεργία και κλιμακώνεται η καταστροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο συσσωρεύεται η απόγνωση.
Και όσο συσσωρεύεται η απόγνωση τόσο μετατρέπεται σε οργή.
Η κοινωνική δυναμική, άλλωστε, δεν μπορούσε να ανασχεθεί για πολύ από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέτει διλήμματα που επιδέχονται μονοσήμαντη απάντηση, όπως το μπαγιάτικο «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» και το υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο ή επιστροφή στη δραχμή».

Οι μαζικές συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ελληνικές πόλεις είναι μία νέα παράμετρος στη συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων.
Πρόκειται για νέο φαινόμενο, που στη μορφή μιμείται την πρωτοβουλία των Ισπανών νέων, αλλά στην πραγματικότητα τροφοδοτείται από το εν εξελίξει ντόπιο οικονομικο-κοινωνικό κραχ.
Το κίνημα είναι αυθόρμητο, ιδεολογικά ποικιλόχρωμο και πολιτικά α-δέσποτο.
Η ανθρωπογεωγραφία και τα σύμβολά του είναι πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα των παραδοσιακών διαδηλώσεων.
Σ’ αυτό δεν κυριαρχούν τα μπλοκ και οι «επαγγελματίες» αριστεροί διαδηλωτές, αλλά άνθρωποι χωρίς θητεία σε διαδηλώσεις.
Αντί για πανό και κόκκινες σημαίες βλέπεις ελληνικές σημαίες και ακούς τον εθνικό ύμνο.

Ταυτοχρόνως, εντυπωσιάζει η οξύτητα των συνθημάτων, που κινούνται πέραν του «πολιτικά ορθού» και έχουν βασικά ηθική - καταγγελτική χροιά.
Με τα παραδοσιακά κριτήρια, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» μοιάζει απολίτικο.
Στην πραγματικότητα, όμως, είναι βαθιά και με πρωτόγνωρο τρόπο πολιτικό.
Πηγάζει από τα σπλάχνα της κοινωνίας και απηχεί τη διέγερση της σιωπηλής πλειοψηφίας, που βλέπει ότι απειλούνται οι στοιχειώδεις σταθερές του βίου.
Ο τρόπος που αποδομείται ο πρωθυπουργός ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την παρούσα κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: kathimerini

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Οργανικά κενά για μεταθέσεις - τοποθετήσεις στο ΠΥΣΠΕ Έβρου

Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης, όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και όσοι μετατέθηκαν από άλλες περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση προτίμησης για τοποθέτηση ή μετάθεση σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα αρμοδιότητας του ΠΥΣΠΕ  Έβρου, από 26-5-2011 μέχρι και 1-6-2011.

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
1ο Δ.Σ Αλεξ/πολης 2
7ο Δ.Σ Αλεξ/πολης 4

8ο Δ.Σ Αλεξ/πολης 2
Δ.Σ. Νέας Χηλής 1
2ο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης 1
3ο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης 1
5οΔ.Σ. Αλεξανδρούπολης 2
6ο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης 2
9ο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης 1
12ο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης 1
Δ.Σ. Άνθειας 2
Δ.Σ.Καμαριώτισσας 1
2ο Δ.Σ. Σουφλίου 1
2ο Δ.Σ.Ορεστιάδας 1
3ο Δ.Σ.Ορεστιάδας 3
6ο Δ.Σ.Ορεστιάδας 2
7ο Δ.Σ.Ορεστιάδας 1
8ο Δ.Σ.Ορεστιάδας 1
Δ.Σ.Καστανεών 1

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
4ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
7ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
8ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
18ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
21ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
3ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
5ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
9ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 2
13ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 3
20ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
24ο 2/Θ Αλεξανδρούπολης 1
2/Θ Μαΐστρου 1
1/Θ Αγριάνης 1
1/Θ Μεγ. Δερείου 1
1/Θ Πρωτοκλησίου 1
1/Θ Ρούσσας 1
1/Θ Σιδηροχωρίου 1
10ο 2/θ Ορεστιάδας 1
1/θ Κομάρων 1
1/θ Λεπτής 1
1/θ Πύργου 1

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Δ.Σ. Καμαριώτισσας 1

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Δ.Σ. Παλαγίας 1

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σύσκεψη για τη λαθρομετανάστευση

Την Τετάρτη 25 Μαϊου στις 18:00 κάτοικοι του Έβρου, δήμαρχοι, βουλευτές, ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αλλά και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος καλούνται να συμμετάσχουν στη δεύτερη ευρεία σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σουφλί, για το θέμα της ίδρυσης κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στο Νομό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα υπάρξουν εισηγήσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς σύσσωμες οι κοινωνίες διαφωνούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη θα δημιουργηθούν νέα κέντρα κράτησης στην Καρωτή και στο Φυλάκιο, ενώ θα λειτουργήσουν και περιφερειακά κέντρα ασύλου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Το θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον καθώς πολλοί τονίζουν ότι με τη λειτουργία των νέων κέντρων θα αλλάξει η καθημερινότητα των Εβριτών.
Την πρόσκληση για την σύσκεψη του Σουφλίου απευθύνει ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου.

ΠΗΓΗ:http://www.thrakinea.gr

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Καλπάζει ανεξέλεγκτα το χρέος. 354 δις

354 δις είναι το χρέος κεντρικής διοίκησης την 31-3-2011, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο ν.61, του Γεν.Λογ.του Κράτους.

Πέρυσι, την ίδια ημερομηνία ήταν 310 δις

και τον Μάρτιο του 2009 ήταν 282 δις.

Με απλά λόγια: αυξήθηκε κατά 72 δις, από τότε που ξεκινήσαμε την προσπάθεια να το ...μειώσουμε.
Αυτά...
ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η τραγικότητα της μακαρότητάς τους

Ανακοινώθηκε το σχέδιο για τη δημιουργία "Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών" (προσέξτε πώς οι "λαθρομετανάστες" έγιναν "παράνομοι μετανάστες" και τώρα "μετανάστες", σαν αυτούς, ας πούμε, που έρχονται νόμιμα από τα τελωνεία, παίρνουν άδεια παραμονής και διαβιούν στη χώρα)  και τρέχουμε πάλι στην Ορεστιάδα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα!

Το θέμα συζητήθηκε αρκετά στα μέσα Φεβρουαρίου, υπήρξε σχεδόν ομοφωνία στην αντίθεση για τη δημιουργία και άλλου κέντρου στην περιοχή (λειτουργεί ήδη ένα στο Φυλάκιο), αναρτήθηκε πανό στην πλατεία που κατέβηκε δύο ημέρες μετά και ησυχάσαμε.
Τι έκανε ο Δήμαρχος της Ορεστιάδας στη συνέχεια, εκτός από το κούρεμα του γκαζόν στον Πύργο;
Τι έκανε η "Πρωτοβουλία των πολιτών", που είχε εξασφαλίσει το διήμερο της δημοσιότητας που της αναλογούσε;
Τι έκαναν άλλοι θεσμικοί φορείς και πολιτικά πρόσωπα;
Ποια η άποψη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μέλος της οποίας εξίσωσε τους λαθρομετανάστες με τους πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική εκστρατεία και τους Έλληνες μετανάστες των προηγούμενων δεκαετιών;
Γιατί δεν πείσαμε για την αποφασιστικότητά μας;
Μήπως κάποιοι άλλα λένε κι άλλα εννοούν;

Η πόλη μας δε βρίσκεται απλώς σε στασιμότητα.
Διανύει περίοδο άτακτης υποχώρησης με άγνωστο, προς το παρόν, το τέλος του βαρελιού!
Το θέμα των κέντρων είναι χαρακτηριστικό αλλά όχι το μόνο.
Θα επανέλθω για αρκετά άλλα επίσης σοβαρά, που πέρασαν ή περνούν ασχολίαστα.

Στο θέμα των Κέντρων το πρώτο βήμα είναι να είμαστε όλοι ειλικρινείς.
Να διακηρύξουμε πειστικά και με αποφασιστικότητα τη θέση μας.
Να αποφασίσουμε τους τρόπους και τα μέσα αντίδρασης και να ενημερώσουμε τους υπευθύνους ότι αναλαμβάνουν το κόστος των ενεργειών τους.

Ο τόπος αυτός έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από την ανικανότητα ή την απροθυμία της πολιτείας να φυλάξει τα σύνορά της καθιστώντας τον πέρασμα παράνομων μεταναστών.
Δεν έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί και σε μια μεγάλη ή μικρή αποθήκη εγκλωβισμένων απελπισμένων ανθρώπων.
Να κινηθούμε γρήγορα πριν είναι αργά για δάκρυα!

Παραθέτω το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για τις "πρώτες" αντιδράσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα "Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών"

Την εμφάνισή τους έκαναν οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας στο σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών σε 14 σημεία της χώρας. Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από το ακριτικό Έβρο και συγκεκριμένα την Ορεστιάδα όπου κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της πόλης, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη δημιουργία «στρατοπέδου μεταναστών» στην περιοχή τους.
Η «Πρωτοβουλία Πολιτών κατά Κέντρων Παράνομων Λαθρομεταναστών» που διοργάνωσε την εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Ορεστιάδα, σε ψήφισμά της αναφέρει πως «η ίδρυση νέων Κέντρων, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις».

Οι κάτοικοι του Έβρου που αντιδρούν στην ίδρυση του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών ζητούν «να αρθεί από την κυβέρνηση κάθε σκέψη, απόφαση και σχεδιασμός για νέα κέντρα λαθρομεταναστών στο νομό» και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν «σε επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον του τόπου».

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την απόφαση του υπουργείου Προ.Πο. ετοιμάζει τις επόμενες ημέρες και ο δήμος Ζίτσας στην Ήπειρο, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, ενάντια στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Βροσίνας.

«Δεν μπορεί να μεταφερθεί το πρόβλημα της Ηγουμενίτσας σε μας. Επιπλέον, η Βροσίνα είναι κοντά στα σύνορα. Οι μετανάστες θα βρίσκονται δηλαδή κοντά σε μια άλλη έξοδο», τονίζει ο δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης. Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, ξεκαθαρίζει ότι "η πρόταση, που ακούστηκε, για το στρατόπεδο της Βροσίνας, εκτιμώ ότι δεν εμπίπτει στα κριτήρια που κατά τη γνώμη μου πρέπει να πληρούνται για την οριοθέτηση του κέντρου υποδοχής και κράτησης". Και προσθέτει: "Το ζήτημα των μεταναστών της Ηγουμενίτσας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, «αλλά στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για την επαναπροώθηση των μεταναστών, η οποία άλλωστε αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό ζήτημα".
ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=123289

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Υπάρχει ελπίς;

Το περίφημο «μνημόνιο» απέτυχε παταγωδώς.
Την αποτυχία παραδέχονται όσοι το εισηγήθηκαν (τρόικα, ΔΝΤ), όσοι το ψήφισαν (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα Μπακογιάννη), όσοι το στήριξαν (δημοσιογράφοι κλπ.) και όσοι το υλοποίησαν (κυβέρνηση).

Αν υπήρχε κάποιος πολίτης, που απουσίαζε τον τελευταίο χρόνο σε άλλο πλανήτη ή είχε πέσει σε χειμερία νάρκη, και επέστρεφε ξαφνικά, θα τρόμαζε από τη σημερινή εικόνα της χώρας.
Μέσα σε λίγους μήνες η ανεργία έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη, ο πληθωρισμός καλπάζει, τα περίφημα spreads έχουν δεκαπλασιαστεί και οι αγορές προεξοφλούν την ολοκληρωτική πτώχευση ή την (ισοδύναμη) αναδιάρθρωση του χρέους.

Θα περίμενε λοιπόν κάποιος από τους εισηγητές, τους ψηφοφόρους, τους υποστηρικτές ή τους υλοποιητές του μνημονίου, που πριν λίγους μήνες μας ζητούσαν να υποβληθούμε σε βραχυχρόνιες θυσίες για να ανακάμψει η χώρα, να βγουν τώρα και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους.
Αντί γι αυτό ακούσαμε κατάπληκτοι την άποψη ότι το μνημόνιο ήταν καλό και τα αρνητικά αποτελέσματα οφείλονται στο ότι δήθεν δεν εφαρμόστηκε σωστά!

Περιμένουμε από τους εν λόγω φωστήρες να μας εξηγήσουν τι ακριβώς δεν εφαρμόστηκε σωστά.
Δεν μειώθηκαν οι συντάξεις;
Δεν κόπηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός;
Δεν επιβλήθηκαν νέοι έμμεσοι και άμεσοι φόροι;
Δεν αυξήθηκαν οι δικηγορικές αμοιβές με την «απελευθέρωση» και την επιβολή ΦΠΑ 23%, τόσο ώστε να αφαιρεθεί ουσιαστικά το δικαίωμα του φτωχού να ζητήσει το δίκιο του στα δικαστήρια;

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά έγιναν, το μνημόνιο εφαρμόστηκε, αλλά η χώρα οδηγήθηκε στην ουσιαστική χρεοκοπία.
Ίσως μάλιστα το συμπέρασμα αυτό να ήταν ακριβέστερο αν διατυπωνόταν ως εξής: Επειδή το μνημόνιο εφαρμόστηκε, η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.

Και τώρα; Υπάρχει ελπίς; που λέει κι ο Σαμαράκης; Ή πλέον είναι πολύ αργά;
Ίσως υπάρχει. Αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.
Είναι φανερό πως η λύση για την αποφυγή της οριστικής χρεοκοπίας είναι η άμεση λήψη μέτρων ακριβώς αντίθετων απ’ αυτά που υπαγορεύει το μνημόνιο.
Με άμεση μείωση της φορολογίας και λελογισμένες αυξήσεις μισθών.
Μόνο έτσι θα επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη των σκυθρωπών υπηκόων και θα κινηθεί η εσωτερική αγορά.
Μόνο έτσι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και οι εισφορές προς τα Ταμεία (Οι κλειστές επιχειρήσεις και οι άνεργοι καταβάλλουν μηδενικό φόρο και μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές).
Μόνο έτσι θα αρχίσουν να γίνονται μικρές ή μεγάλες επενδύσεις από ντόπιους κεφαλαιούχους, που σήμερα έχουν καταθέσει τα κεφάλαιά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αντίθετα οι φανταστικοί υποτιθέμενοι «επενδυτές» (Άραβες και άλλοι) θα απαιτήσουν την υπογραφή νέου μνημονίου ώστε, χωρίς να δαπανήσουν κεφάλαιο, να μπορέσουν να αποκτήσουν σημαντικές επιχειρήσεις και τεράστιας αξίας ελληνική γη.
ΠΗΓΗ:http://www.isopoliteia.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μιλάμε για γυμναστική στη ματαιότητα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπογράμμισα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα πλεονεκτήματα της πρότασής μας για το «Ζάππειο ΙΙ».

Γιατί σήμερα, δυστυχώς, τα πράγματα πηγαίνουν ανάποδα.

Θα πω μόνο ένα παράδειγμα:

Το 2010 το έλλειμμα ήταν 10%.

Σήμερα, παρά τις θυσίες -τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού- η ίδια η Ευρώπη προβλέπει ότι το έλλειμμα και το 2011 και το 2012 θα παραμείνει στο 10%. Μιλάμε, δηλαδή, για γυμναστική στη ματαιότητα.

Και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί.

Συμφωνία με την Ευρώπη στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους βεβαίως υπάρχει. Και λέμε «ναι».

Όμως, στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή λέμε «όχι», όπως είναι η σημερινή εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, που αποδεδειγμένα είναι λάθος.

Γιατί, προσέξτε:

Εάν ένα μέτρο, όποιος και αν το προτείνει, είναι καλό μέτρο για την Πατρίδα, έχουμε υποχρέωση, έχουμε καθήκον να το στηρίξουμε.

Εάν, όμως, ένα μέτρο βλάπτει την Πατρίδα, τότε δεν έχουμε δικαίωμα να το στηρίξουμε.

Ευχαριστώ πολύ».

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κοίτα ποιος μιλούσε για "διεφθαρμένους Έλληνες"...

... αλλά γιατί να μην μιλάει, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι "κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα"!!!

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η ΝΔ σε κρίσιμο σταυροδρόμι...

Του Γιώργου Κύρτσου

Η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που διατύπωσε πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει ότι το μνημόνιο, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που προέβλεπε, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε και θα οδηγούσε στην εξουθένωση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής κοινωνίας, ενισχύοντας, μάλιστα, την αυξητική δυναμική του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Οι εκτιμήσεις του κ. Σαμαρά αποδείχθηκαν 100% σωστές και οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να ξεκινάει από αυτή την παραδοχή.
Διαφορετικά, αποκλείεται να υπάρξουν δημιουργική αναζήτηση λύσεων και πρωτοβουλίες για τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Στην «πρέσα» των πιστωτών

Εάν κρίνουμε από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων παραγόντων που διαχειρίζονται την ελληνική υπόθεση και το άγριο παρασκήνιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θέτουν δύο προϋποθέσεις για τη συνέχιση της «βοήθειας» προς την Ελλάδα.
Πρώτον, την υποθήκευση δημόσιας περιουσίας για να υπάρξει ένα νέο δάνειο, της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύπτει τις ανάγκες του 2011-2012.
Δεύτερον, τη στήριξη από την πλευρά της ΝΔ της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου καθ’ υπόδειξιν των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου.

Το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση ασκούνται περισσότερες πολιτικές πιέσεις για προσαρμογή στις υποδείξεις προς τη ΝΔ αντί προς την κυβέρνηση Παπανδρέου αναδεικνύει την πολιτική υποβάθμιση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.
Δεν μας αντιμετωπίζουν πλέον σαν κοινοτικούς εταίρους αλλά σαν απόλυτα εξαρτημένους δανειολήπτες με περίπου μηδενικό πολιτικό ειδικό βάρος.
Δεν προσπαθούν να πείσουν για την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθείται, απλώς αναζητούν οικονομικούς ταγματασφαλίτες, έτοιμους για τις πιο βρόμικες αποστολές.
Το πολιτικό μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ είναι σαφές.
Εάν δεν μετατραπεί σε πολιτικό δεκανίκι της κυβέρνησης Παπανδρέου, θα προγραμματιστούν, από τα ξένα κέντρα αποφάσεων, οι πολιτικές εξελίξεις χωρίς τη συμμετοχή της.
Θα εκδηλωθεί η συμμαχία των προθύμων που θα στηρίξει τον κ. Παπανδρέου ή μπορεί να καλυφθεί η πολιτική του μνημονίου και του νέου μνημονίου πίσω από τεχνοκράτες, «ειδικούς», «ευρύτερης αναγνώρισης» πολιτικές προσωπικότητες κ.λπ.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Η ΝΔ πρέπει να κλιμακώσει, στο λεγόμενο «Ζάππειο ΙΙ», την προσπάθεια να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, μέσα από τις οποίες μπορεί να προκύψουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ ήδη έχει διατυπώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αναγκαία μείωση των φορολογικών βαρών, τον περιορισμό του ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων, την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσα από τις κατάλληλες φορολογικές ρυθμίσεις, την επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας γης και της ιδιωτικοποίησης μέρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας κ.λπ.

Κατά την άποψή μας, ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του πρέπει να επιλέξουν 20 βασικές οικονομικές προτάσεις από το αναγκαστικά πολυσέλιδο «Ζάππειο ΙΙ» που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση των διορθωτικών κινήσεων οι οποίες θα μας βάλουν από τη βαθιά ύφεση, που μας έριξε η πολιτική του μνημονίου, σε φάση ανάκαμψης και στη συνέχεια ανάπτυξης.
Η πολιτική διάθεση της κυβέρνησης έναντι της ΝΔ και γενικότερα όσων διαφωνούν με την πολιτική που εφαρμόζεται θα αξιολογηθεί στη βάση των ρεαλιστικών προτάσεων που θα γίνουν δεκτές και των διορθωτικών κινήσεων που θα χαραχτούν.
Εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να βελτιώσει την πολιτική που εφαρμόζεται, τότε θα μπορεί να ελπίζει σε μία ευρύτερη συναίνεση για την εφαρμογή της.
Η εμμονή σε μία ουσιαστικά χρεοκοπημένη πολιτική, που δεν οδηγεί πουθενά, απλώς θα μεγαλώσει την πολιτική της απομόνωση και θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Αλλαγή εποχής

Διατυπώνοντας τις θέσεις της, η ηγεσία της ΝΔ πρέπει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες από την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.
Πολλά από αυτά που μπορούσαν να ισχύσουν πριν από ένα χρόνο είναι σήμερα ξεπερασμένα εξαιτίας της αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου.
Είναι υποχρεωμένος, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς να εμφανιστεί πιο αυστηρός με την παράταξή του και πιο απαιτητικός σε ό,τι αφορά το πολιτικό, συνδικαλιστικό σύστημα και την ίδια την κοινωνία.
Εάν, για παράδειγμα, επιμένει στη θέση του για αύξηση των χαμηλών συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα, θα πρέπει να είναι σε θέση να «κουρέψει» τις αποδοχές των βουλευτών και του πολιτικού προσωπικού στο 50% και να επιβάλει συγκεκριμένο «πλαφόν» στις συντάξεις των πολιτικών, δικαστικών και δημοσιοϋπαλληλικών «ρετιρέ», προκειμένου να καλυφθεί με το παραπάνω το κόστος του φιλολαϊκού ανοίγματος.
Επίσης, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να διατυπώσει τις προτάσεις του στη βάση της ρήξης με το «πράσινο» κομματικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο, που καταβαράθρωσε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά, και τους επίδοξους μιμητές του στο χώρο της ΝΔ.
ΠΗΓΗ: http://www.citypress.gr

Ο αριθμός εισακτέων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

                                          Αριθμός εισακτέων       Σύνολο ειδικών αριθμών εισακτέων

1. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ          100                                      7

2. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (με έδρα την Ξάνθη)   80                6

3. ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ  150          6

4. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (με έδρα την Ορεστιάδα)   90        6

5. ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ     210      8

6. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ    140       7

7. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ     210        8

8. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ      290      7

9. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (με έδρα την Αλεξανδρούπολη)       165           6

10. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ (με έδρα την Ξάνθη)    265        7

11. ΙΑΤΡΙΚΗΣ (με έδρα την Αλεξανδρούπολη)    115       7

12. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ        200         6

13. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ            200         7

14. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ    100         6

15. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (με έδρα την Ξάνθη)       60         6

16. ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ (με έδρα την Αλεξανδρούπολη)    100         6

17. ΝΟΜΙΚΗΣ      500         10

18. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (με έδρα την Αλεξανδρούπολη)   280       7

19. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ     145         6

20. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (με έδρα την Ξάνθη)     145          6

              ΣΥΝΟΛΑ               3.545                 135

Δεν θα υπάρξουν φέτος εισακτέοι στα παρακάτω Τμήματα ΤΕΙ

Στην ανακοίνωση αριθμού εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων καθορίζονται και τα παρακάτω τμήματα που δεν θα έχουν εισακτέους:
1. ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛ. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (με έδρα τα Μουδανιά)

2. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (με έδρα την Αμαλιάδα)

3. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (με έδρα τα Γρεβενά)

4. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)

5. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)

6. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (με έδρα τα Τρίκαλα)

7. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

8. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

9. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (με έδρα την Καρδίτσα)

10. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

11. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (με έδρα τον Άγ. Νικόλαο)

12. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα το Ηράκλειο)

13. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα την Άρτα)

14. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

15. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

16. ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ (με έδρα τη Δράμα)

17. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)

18. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)

19. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (με έδρα τη Λευκάδα)

20. ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

21. ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

22. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

23. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

24. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Επίσης, δεν θα εισαχθούν φοιτητές στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή εξετάζεται αν θα συνεχιστεί ή όχι η λειτουργία του.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Περί παπαγάλων...

Παπαγάλος: (μεταφορικά) αυτός που επαναλαμβάνει τα λόγια άλλων δίχως αντίληψη των νοημάτων τους.

 
Παπαγαλίζω: αποστηθίζω κάτι και το παρουσιάζω χωρίς να καταλαβαίνω την ουσία του.

Ο ανταρτοπόλεμος είναι ένα είδος ένοπλης αντιπαράθεσης που υιοθετείται συνήθως από επαναστάτες ή από πολίτες που αντιστέκονται σε μια δικτατορική κυβέρνηση ή μια δύναμη κατοχής.

Από φίλο σε άλλο μπλογκ έγινε μια προσπάθεια να "απαντηθεί" η αναδημοσίευση του άρθρου του Νίκου Μπογιόπουλου "Απλώς παπαγάλοι" (http://nikolaidisnikos.blogspot.com/2011/05/blog-post_07.html).
Δεν γνωρίζω ποια υποχρέωση εξυπηρετεί αυτό, αλλά αξιωματικά, που θά' λεγαν και οι μαθηματικοί, η διατύπωση της άλλης άποψης σ' ένα χώρο διακίνησης ιδεών και θέσεων είναι ευπρόσδεκτη.
Πολλές φορές ο ίδιος φίλος ή άλλοι δημοσίευσαν σχόλια στο παρόν μπλογκ χωρίς να τύχουν σχολιασμού όχι γιατί δεν υπήρχε αντίλογος και μάλιστα επαρκώς στοιχειοθετημένος, αλλά γιατί δεν χρειάζεται πάντα απάντηση αφού οι αναγνώστες έχουν κρίση και γιατί είναι  ελεύθερος οποιοσδήποτε να εκτίθεται με τα σχόλιά του.

Δεν θα επιχειρήσω τώρα να αντιπαραθέσω επιχειρήματα στο σύνολο της ανάρτησης (http://2glor.blogspot.com/2011/05/blog-post_4998.html) του φίλου Χρήστου, αλλά στην εισαγωγή του αδικεί τη δημοκρατικότητά του με φράσεις όπως "αρκεί να χτυπάνε", που δείχνουν ότι η κριτική δεν είναι ανεκτή, θεωρείται "χτύπημα", εκπορεύεται υποχρεωτικά είτε από "ακροαριστερά" είτε από "ακροδεξιά", κλπ
Στο χώρο αυτό έχουν φιλοξενηθεί αναρτήσεις, που έκρινα ενδιαφέρουσες, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Έχουν φιλοξενηθεί απόψεις και του φίλου Χρήστου ( http://2glor.blogspot.com/2011/03/blog-post.html).

Με ρώτησε μια φίλη πρόσφατα γιατί προβάλλω τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και αν προβάλλονται και οι θέσεις της κυβέρνησης.
Η απάντηση ήταν: άνοιξε την τηλεόραση.
Νόμισε ότι της ζητούσα ν' ανοίξει τη συσκευή εκείνη τη στιγμή.
Δυστυχώς πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι η πληροφόρησή του είναι σκανδαλωδώς μεροληπτική στην ελληνική τηλεόραση κρατική και ιδιωτική.
Αυτό άλλωστε σχολιάζει το άρθρο του Ν. Μπογιόπουλου.

Η αυτονόητη αναγκαιότητα έκφρασης της άλλης άποψης στη δημοκρατία, της κριτικής που δε συνιστά "αντάρτικο" αλλά ουσιώδες στοιχείο της, εξυπηρετείται από το διαδίκτυο αυτή τη στιγμή.
Στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης από τα ΜΜ"Ε", η αντίδραση είναι το διαδίκτυο, που στο κάτω κάτω δεν "τρέφεται" ούτε από κρατικά κονδύλια ούτε παρασιτοζωεί στο κράτος.
Δεν είναι επομένως "ιδιότυπο αντάρτικο". Είναι ελεύθερη έκφραση και κρίνεται ως προς τα επιχειρήματα, τις ιδέες, τις θέσεις.
Εκτός κι αν κάποιοι χώροι δεν διανοούνται την ύπαρξη κριτικής.
Εκτός κι αν κάποιες πλειοψηφίες, έχουν το αλάθητο ή θεωρούν ότι είναι εσαεί πλειοψηφίες. Για τον τρόπο και τα μέσα επηρεασμού (βλ. εξαπάτησης) ενός λαού για τη δημιουργία αυτής της πλειοψηφίας βρίθει αναρτήσεων το διαδίκτυο και δε θα επεκταθώ.    

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Μοιραίοι και άβουλοι, ή απλά … εντολοδόχοι;

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Μέχρι σήμερα, αρνήθηκα πεισματικά, έστω και να συζητήσω «θεωρίες συνομωσίας» που έλεγαν ότι η χώρα οδηγήθηκε στο κατώφλι της χρεωκοπίας και της ολοσχερούς κοινωνικής αποσάθρωσης, βάσει οργανωμένου σχεδίου.

Δυστυχώς η τελευταία αποκάλυψη για τα «υπόγεια» παζάρια του Γιώργου Παπανδρέου και του Στρος Καν, από τα χείλη μάλιστα του λαλίστατου επικεφαλής του ΔΝΤ, κλονίζει και τον πιό δύσπιστο.

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο σχολές σκέψης για την ηθελημένη, εκ μέρους της κυβέρνησης, υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς πλήρους εξάρτησης και διαχρονικής οικονομικής ομηρίας.
Η μία λέει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας κερδοσκοπίας και αποτέλεσε εύκολο θύμα, επειδή μια δράκα πρωθυπουργικών «παρακοιμώμενων» παρέσυραν τον Παπανδρέου σε σωρεία λανθασμένων χειρισμών.
Φαινομενικά αδέξιων, μαθηματικά σχεδιασμένων όμως, για να μας οδηγήσουν στην αγκαλιά της διεθνούς άρχουσας τάξης των τοκογλύφων.

Οι εντολοδόχοι των ξένων αγορών, ερασιτέχνες της πολιτικής, αλλά επαγγελματίες της αρπαχτής, έστρωσαν το χαλί για μια αναγκαστική χρεωκοπία, που σε πρώτη φάση θα κάνει τους «μπούκηδες» των cds να τρίβουν τα χέρια τους και σε δεύτερο χρόνο θα επιτρέψει μιά ληστρική επιδρομή πάσης φύσεως «επενδυτών» σε ότι…ασημικό απέμεινε μετά την ανατίναξη του θησαυροφυλακίου.

Αυτή είναι η καλή εκδοχή.
Γιατί υπάρχει και χειρότερη.
Εκτός από την θεωρία των αργυρώνητων και των ραντιέρηδων, υπάρχει και η θεωρία των εξωνημένων.
Αυτών δηλαδή, που έχουν βαλθεί να ξεπουλήσουν (και) την εθνική κυριαρχία της χώρας, εκβιάζοντας τα πατριωτικά ανακλαστικά του κόσμου με το φάσμα μιας ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής.

Οι εξωνημένοι, έχουν και τα εργαλεία στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Για να πείσουν την κατάλληλη στιγμή, ότι προκειμένου να σωθεί η σύνταξη, το μεροκάματο και το δικαίωμα να βρείς το ράτζο που σου αναλογεί, στο δημόσιο νοσοκομείο, ας πάει στα κομμάτια και το Καστελλόριζο…

Η μία θεωρία δεν αναιρεί απαραίτητα την άλλη.
Ισως και να αλληλοσυμπληρώνονται.
Αργυρώνητοι και εξωνημένοι. Ξεπούλημα και μειοδοσία.
Γιατί στ΄αλήθεια, κοντά δύο αιώνες από την γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους να ζούμε τέτοιο εφιάλτη;

Από τη μιά μέρα στην άλλη γίναμε οι δακτυλοδεικτούμενοι της υφηλίου.
Διεθνείς παρίες και παράδειγμα προς αποφυγή.
Όλοι κουβεντιάζουν πώς θα μας σώσουν, αλλά κανένας δεν θέλει να μας δώσει το φιλί της ζωής. Λες και η ασθένεια είναι μεταδοτική. Πραγματικοί «λεπροί» των αγορών.
Γι αυτό μας βάζουν σε λοιμοκαθαρτήριο διαρκείας…

Ρωτώ λοιπόν.
Είναι δυνατό να φτάσαμε σ΄αυτό το κατάντημα χωρίς ίχνος δόλου;
Μόνο από μνημειώδη ανεπάρκεια και βλακεία;
Απ΄την ασχετοσύνη και τον ερασιτεχνισμό των μαθητευόμενων μάγων κι απ΄την μακαριότητα του…πέρα βρέχει, πολιτικού τους αρχηγού;

Τα ερωτήματα αυτά δεν θα αργήσουν να απαντηθούν.
Γιατί οι, πρόωρες εκλογές που έχει σαν λύτρωση στο μυαλό του ο αρχιτέκτονας της χρεωκοπίας, δεν θα τον στείλουν ήσυχο για μπάνιο μες το λιοπύρι του καλοκαιριού.
Θα ιδρώσει μέχρι να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το έγκλημα
Τύπος της Κυριακής
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/

Για τη γιορτή σου

"Ένα μπουκέτο λουλούδια για όλες τις μανάδες, γι αυτές που είναι δίπλα μας και μας ζαλίζουν, για αυτές που είναι μακρύτερα αλλά τα μάτια τους γεμίζουν δάκρυα χαράς, κάθε που μας ακούν, αλλά και γι' αυτές που θά 'θελαν να είναι δίπλα μας αλλά μας καμαρώνουν μόνο από ψηλά...
Σε όλες αυτές τις γυναίκες που σε κάθε δύσκολη στιγμή λέμε το όνομα τους, και σε κάθε χαρά ψάχνουμε τα μάτια τους..."

(Το κείμενο είναι του Άγγελου Νικολαΐδη)

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Πίσω από τη βόμβα Spiegel

Γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης

“Η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και δημιουργίας δικού της νομίσματος.”
Όπως ήταν λογικό δεν πρόλαβε να αναρτηθεί το άρθρο που περιείχε αυτή την βόμβα στο διαδικτυακό Spiegel και άρχισαν οι διαψεύσεις της κυβέρνησης, των ευρωπαίων ιθυνόντων κλπ.

Ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν σκέφτηκε να θέσει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη είναι δεδομένο.
Από την άλλη, η τιμωρία όσων κατ´ εξακολούθηση διαψεύδονται διαψεύδοντας (αυτά που είναι σίγουρο ότι θα συμβούν μετά από πολύ λίγο) είναι το να μην λαμβάνει κανείς σοβαρά τις διαψεύσεις τους.
Όταν μάλιστα η συνήθης διάψευση συνοδεύεται από την συνήθη κατηγορία ότι πίσω από την δημοσίευση κρύβεται συνομωσία καιροσκόπων, η αξιοπιστία της διάψευσης καταποντίζεται ακόμα περισσότερο.

Τι συνέβη λοιπόν; Ακολουθεί η ερμηνεία μου.

Όπως είπα ήδη, η κυβέρνηση ποτέ δεν σκέφτηκε να θέσει θέμα εξόδου από το ευρώ.
Ούτε καν ως διαπραγματευτικό ατού. (Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνησή μας δεν έχει διακριθεί για τις διαπραγματευτικές της επιδόσεις. Αν ξεκινούσε τώρα με αυτή την απειλή θα θύμιζε το ποντίκι που απειλεί τον ελέφαντα ότι αν δεν του κάνει το χατίρι θα κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να σκάσει.)
Σημαίνει όμως αυτό ότι το Spiegel δημοσιεύει ψέματα παίζοντας το παιχνίδι κάποιων καιροσκόπων;

Ας σοβαρευτούμε.
Πρόκειται για σοβαρό περιοδικό, μέρος κατά κάποιον τρόπο του γερμανικού συστήματος εξουσίας.
Ποτέ δεν θα δημοσίευε μια τέτοια βόμβα χωρίς να έχει κάποιο πάτημα μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι κάποιων καιροσκόπων.
Αυτό που έκανε ήταν να πάρει μια μικρή αλήθεια, να την σερβίρει χωρίς τις επεξηγήσεις που θα απέτρεπαν την δημιουργία κλίματος πανικού σε όλα τα μήκη και πλάτη, και να περιμένει να δει τι θα γίνει καθώς ο πανικός εξαπλώνεται.
Γιατί; Για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, εκ μέρους ισχυρών κύκλων του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών κυρίως στην κα. Μέρκελ και, σε κάποιο βαθμό, στον κ. Παπανδρέου.

Ποια ήταν η μικρή αλήθεια στην οποία το γερμανικό περιοδικό στήριξε το μήνυμά του;
Ότι (και αυτό είναι κοινώς γνωστό) ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ζητήσει από συνεργάτες του, εδώ και καιρό, να επεξεργαστούν λογιών-λογιών σενάρια, ακόμα και αυτό μιας (απίθανης) αποχώρησης από το ευρώ.
Υπό αυτή την έννοια όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διανοήθηκε καν να το ενστερνιστεί.

Έτσι λοιπόν “έχτισε” το Spiegel το θέμα του: Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μια (απίθανη) έξοδος από το ευρώ έχει μελετηθεί, δεν αναφέρθηκε καθόλου (παραβιάζοντας την δημοσιογραφική δεοντολογία) στο ότι η έξοδος από το ευρώ δεν συζητείται καν και, κατόπιν, αναφέρθηκε στην χτεσινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο όπου κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (και όχι μόνο).
Έτσι, εξ επί τούτου, ξεκίνησε μια φιλολογία περί συζήτησης στο eurogroup εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Γιατί διέπραξε αυτή την δημοσιογραφική παρασπονδία το Spiegel;
Για να ενισχύσει καιροσκοπικά παιχνίδια (όπως λέει η κυβέρνησή μας, η οποία με αυτούς τους ισχυρισμούς έχει χάσει το επικοινωνιακό παίγνιο οριστικά);
Όχι, βέβαια.
Το διέπραξε γιατί (όπως γράφουν και οι Financial Times) το Spiegel είναι ταγμένο στον αγώνα των συμβούλων του γερμανού υπουργού οικονομικών, του κ. Schauble, να πείσουν την γερμανίδα καγκελάριο να σταματήσει να κωλυσιεργεί, να δηλώσει ευθαρσώς ότι το Μνημόνιο απέτυχε, ότι και τα αντίστοιχα μνημόνια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν θα έχουν καλό τέλος, ότι ήρθε η ώρα της αναδιάρθρωσης του χρέους της περιφέρειας με παράλληλη αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης όλης της ευρωζώνης.

Και γιατί προχώρησε στην χρήση της πυρηνικής βόμβας (δηλαδή της απειλής ότι ένα κράτος-μέλος μπορεί να τεθεί εκτός ευρωζώνης);
Η απλή απάντηση είναι: Για να δώσει ένα απτό παράδειγμα στην κα Μέρκελ, και λιγότερο στον κ. Παπανδρέου, ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από την αναδιάρθρωση του χρέους μιας ή περισσότερων χωρών.
Υπάρχει η αποδόμηση του ευρώ.
Υπάρχει η προοπτική μιας νέας σειράς στοιχημάτων όχι για το ποια χώρα θα χρεοκοπήσει εντός της ευρωζώνης αλλά πόσο γρήγορα θα αρχίσει η σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης.
Να τους δώσει να καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουν τα ψέματα, τα θαλασσοδάνεια σε πτωχευμένα κράτη, η άρνηση με την οποία αντιμετωπίζεται η τραπεζική Κρίση κλπ κλπ.
Να τους εξαναγκάσει να αρχίσουν να συζητούν για αυτά τα οποία έπρεπε να μιλούν ένα χρόνο τώρα.

Περιληπτικά, λοιπόν, ερμηνεύω το δημοσίευμα του Spiegel ως ένα ημι-ψεύδος το οποίο μάλλον ευεργετικό θα είναι για την Ευρώπη γενικά και την Ελλάδα ειδικότερα.
Το γερμανικό περιοδικό δεν έγραψε ακριβώς ψέματα.
Απλά δεν έγραψε όλη την αλήθεια με σκοπό να τρομάξει τους αρχηγούς των κρατών μας εμφανίζοντας τον μπαμπούλα του σταδιακού ξηλώματος του ευρώ.
Γιατί;
Με στόχο (α) να δείξει στην κα Μέρκελ το απαίσιο πρόσωπο της πραγματικής απειλής που ελλοχεύει αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, και (β) να αναγκάσει τον κ. Παπανδρέου να σταματήσει να λέει αυτό που έβαλε τον κ. Πεταλωτή να επαναλάβει ρο βράδυ της Παρασκευής: “Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που τηρεί με επιτυχία, ήδη καταρτίζουμε και σε λίγο θα καταθέσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για την οριστική έξοδο από την κρίση, τον οδικό χάρτη.”

Για να πω το ίδιο πράγμα λίγο διαφορετικά, το δημοσίευμα του Spiegel αποτελεί ένα απλό μήνυμα από κύκλους του γερμανικού υπουργείου οικονομικών: Το Μνημόνιο, κυρίες και κύριοι, απέτυχε.
Θα ακολουθήσει μια γενναία αναδιάρθρωση, την οποία πρέπει να φοβόμαστε λιγότερο από την κατάρρευση που θα φέρει η εμμονή στην μη αναδιάρθρωση, και πολλές σημαντικές θεσμικές αλλαγές.
Ένα χρόνο μετά, εισερχόμαστε στην μετα-Μνημονιακή εποχή.
ΠΗΓΗ: http://www.realpolitics.gr/

Απλώς «παπαγάλοι»

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Είναι οι ίδιοι που όταν ο Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», έβγαιναν στις εφημερίδες και στα κανάλια τους και έλεγαν: «Πολύ σωστά τα λέει ο Παπανδρέου, λεφτά υπάρχουν»...

Είναι οι ίδιοι που όταν οι του Παπανδρέου αμέσως μετά το «λεφτά υπάρχουν» ισχυρίζονταν - με την ίδια ευκολία - το ακριβώς αντίθετο, ότι «δεν υπάρχει σάλιο», εκείνοι - με την ίδια ευκολία επίσης - έβγαιναν και έλεγαν: «Πολύ σωστά τα λένε οι του Παπανδρέου, δεν υπάρχει σάλιο»...

Είναι οι ίδιοι που όταν ο Παπανδρέου έλεγε ότι το ΔΝΤ είναι «καταστροφή» σε όποια χώρα πηγαίνει, εκείνοι έβγαιναν και έλεγαν: «Πολύ σωστά τα λέει ο Παπανδρέου, το ΔΝΤ είναι καταστροφή»...

Είναι οι ίδιοι που όταν ο Παπανδρέου - αμέσως μετά από «το ΔΝΤ είναι καταστροφή» - έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ότι το ΔΝΤ είναι «αναγκαίο», εκείνοι έβγαιναν και έλεγαν: «Πολύ σωστά τα λέει ο Παπανδρέου, το ΔΝΤ είναι αναγκαίο»...

Είναι οι ίδιοι που όταν ο Παπανδρέου έλεγε ότι «δεν πάμε στο ΔΝΤ», εκείνοι έβγαιναν και έλεγαν: «Πολύ σωστά τα λέει ο Παπανδρέου που δεν πάμε στο ΔΝΤ»...

Είναι οι ίδιοι τώρα, που όπως ακριβώς οι του Παπανδρέου ζητούν και τα ρέστα (!), όπως οι του Παπανδρέου για να καλύψουν τα ψεύδη μιας προαποφασισμένης πολιτικής αντιλέγουν με θράσος «και τι θέλατε, να σας ενημερώσουμε για τις διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ;», εκείνοι βγαίνουν - με το ίδιο θράσος - και λένε: «Πολύ σωστά τα λέει ο Παπανδρέου, τι θέλατε, αυτού του τύπου οι διαβουλεύσεις μπορεί να γίνονται δημόσια;»...

Όλοι αυτοί, είτε στην κουστουμαρισμένη είτε στην «κάζουαλ» εκδοχή τους, ανήκουν σε ένα σινάφι που καμώνεται την «ακομμάτιστη», την «αντικειμενική», την «πλουραλιστική», την «αδέκαστη» άμα τε και «αταξική» δημοσιογραφία.
Ο υπόλοιπος κόσμος, πάντως, τους γνωρίζει και τους περιγράφει με το πραγματικό τους όνομα και με την πραγματική τους ιδιότητα: «Παπαγάλοι».
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, 6/4/11

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Και καλά τον Νοέμβριο, αλλά το Καλοκαίρι του 2009 τι δουλειά είχε με το ΔΝΤ;

Τι να σου κάνει πια και ο κ. Πεταλωτής;
Εκεί που λέει κάτι, αργότερα σκάει κάτι άλλο που τα ανατρέπει όλα.
Παράδειγμα χθες.
Ενώ και με αφορμή το βίντεο που πρόβαλε ο Λάκης Λαζόπουλος, δήλωνε πως ο κ. Παπανδρέου καλώς έκανε και συζητούσε με τον κ. Στρος Καν, από τον Νοέμβριο του 2009, καθόσον ως πρωθυπουργός της χώρας, είχε υποχρέωση να συζητάει με οποιονδήποτε για τη σωτηρία της, αργότερα έσκαγε άλλο κανόνι.

Ειδικότερα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο ανταποκριτής του σταθμού από τις ΗΠΑ κ. Ιγνατίου μετέδιδε την πληροφορία, ότι σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είχε συζητήσει με τον κ. Στρος Καν ήδη από το Καλοκαίρι του 2009.
Δηλαδή όταν δεν ήταν φυσικά πρωθυπουργός και κανένα λόγο δεν είχε να συζητά με το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ είχε βγάλει το Καλοκαίρι του 2009 μια οικονομική έκθεση με άσχημα μαντάτα για την ελληνική οικονομία.

Έπειτα από όλα αυτά αναρωτιόμαστε:

1) Τι δουλειά είχε ο κ. Παπανδρέου ως αντιπολίτευση, να συζητά με το ΔΝΤ; Γιατί δεν πήγε να συζητήσει η κ. Παπαρήγα, ο κ. Τσίπρας ακόμα και ο κ. Καρατζαφέρης κ.λ.π.;;;

2) Αφού λοιπόν ενημερώθηκε το Καλοκαίρι του 2009 για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί στην αμέσως μετά προεκλογική περίοδο έλεγε ψέματα ότι «λεφτά υπάρχουν» και υποσχόταν τα πάντα;;

3) Αφού λοιπόν γνώριζε πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί δεν έλαβε αμέσως μέτρα μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, όπως π.χ. φθηνό δανεισμό τότε που το spread ήταν χαμηλό, ώστε να μην χρειαστεί η προσφυγή στην τρόϊκα ή και αν χρειαζόταν, αυτή να ήταν πολύ χαμηλότερη από τα 110 δις ευρώ;;

4) Γιατί, αντί να κάνει τα πιο πάνω αυτονόητα, αντίθετα εκείνος γύριζε την υφήλιο και κατηγορούσε τη χώρα ως διεφθαρμένη, ως «Τιτανικό» που βουλιάζει κ.λ.π., με αποτέλεσμα να τιναχθούν τα spreads στα ύψη και να μας βγάλει εντελώς έξω από τις αγορές;; Μήπως δεν γνώριζε τι επιπτώσεις θα είχαν αυτές οι ενέργειές του;; Γιατί λοιπόν έκανε αναπόφευκτη την προσφυγή στο ΔΝΤ;;;

5) Γιατί δεν προχώρησε αμέσως σε αναδιάρθρωση χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές τότε, ακόμα και με μεγάλο κούρεμα, αλλά προτίμησε να πάρει δάνειο 110 δις ευρώ από τους ευρωπαίους φορολογούμενους; Και αν τελικά πάμε σε αναδιάρθρωση, γιατί να έχουμε τώρα φορτωθεί 110 δις ευρωπαίων πολιτών, με απώλεια της Εθνικής μας Κυριαρχίας;;

6) Γιατί υπέγραψε αυτό το επονείδιστο μνημόνιο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε με αυτό της Ιρλανδίας, ούτε με αυτό της Πορτογαλίας, παραβιάζοντας ταυτόχρονα το Σύνταγμα και γιατί υπέγραψε την παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας, την άρση της ασυλίας της δημόσιας περιουσίας, την απαγόρευση των οικονομικών μας σχέσεων με τρίτες χώρες, την εξόφληση των τοκογλύφων κατευθείαν από το τίμημα της εκποιούμενης δημόσιας περιουσίας, την παραίτηση από το ελληνικό δίκαιο, την ακύρωση των ελληνικών δικαστηρίων ως αρμοδίων για τις διαφορές μας με τους δανειστές κ.λ.π.;;;;;

7) Γιατί τέλος έγινε το Τ+10;;

Για όλα αυτά, θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ελληνικού λαού και οπουδήποτε αλλού ήθελε νόμιμα απαιτηθεί.
ΠΗΓΗ: http://hassapis-peter.blogspot.com/

Αντισημιτισμός και σιωνισμός

Κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη που δημοσιεύθηκε στις 11/2/2011 στην ιστοσελίδα της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών

Η βασική θεωρία του Ναζισμού υπήρξε ο Ρατσισμός, που δεν περιελάμβανε μόνο τους Εβραίους αλλά κάθε έναν που δεν ήταν Άρειος.
Τσιγγάνοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Σέρβοι είχαν συνολικά τριάντα εκατομμύρια θύματα κυρίως μέσα σε στρατόπεδα θανάτου.

Σε αναλογία πληθυσμού οι Εβραίοι με τα 6 εκατομμύρια θύματα είχαν τους περισσότερους νεκρούς.
Γι' αυτό και ονόμασαν ολοκαύτωμα την απώλειά τους.

Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις λίγες χώρες που υπεράσπισαν τους Εβραίους που ζούσαν σ' αυτές.
Προφύλαξε συστηματικά τους Έλληνες Εβραίους από τη μήνι των Ες-Ες.
Εάν τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης εισάκουαν την πρόταση του ΕΑΜ να πάνε στο βουνό και να τεθούν υπό την προστασία του, δεν θα υπήρχε αυτή η τερατώδης εξόντωση των 50 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων.

Δυστυχώς οι Ραββίνοι εξακολουθούσαν να έχουν αυταπάτες ως προς την στάση των Γερμανών και αντιτάχθηκαν σ' αυτή την σωτήρια πρόταση.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι η οικογένεια του γνωστού επιχειρηματία Μάτσα σώθηκε γιατί κατέφυγε στο βουνό στην περιοχή του ελέγχου του ΕΛΑΣ.

Στην Αθήνα υπήρχαν εκατοντάδες οικογένειες που με κίνδυνο της ζωής τους έκρυβαν Εβραίους.
Εμείς ως μαχητές του ΕΛΑΣ Αθηνών είχαμε αναλάβει την φύλαξη πολλών τέτοιων κατοικιών με εντολή να δώσουμε μάχη προκειμένου να σωθούν οι κρυμμένοι Εβραίοι.

Προσωπικά μπορώ να αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες θρηνήσαμε θύματα προκειμένου να εμποδίσουμε τους Ες-Ες στο μακάβριο έργο τους.

Επομένως ο αντιρατσισμός και η αντίθεση στον αντισημιτισμό δεν υπήρξαν μόνο βασικά στοιχεία της αγωγής μας (εννοώ ως εαμίτες) αλλά και αντικείμενο της δράσης μας στην περίοδο της Κατοχής, εναντίον του ρατσισμού κάθε είδους.

Την ίδια στάση κράτησα σε όλη μου τη ζωή, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα και τίποτα δεν θα μπορούσε να με κάνει να αλλάξω ιδέες.

Έτσι και τώρα με την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών η λέξη «απαγορεύεται» αφορά κάθε αναφορά στον Φασισμό-Ναζισμό-Εθνικισμό-Αντικομμουνισμό και Αντισημιτισμό και ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή στις γραμμές μας ατόμων που εμφορούνται από παρόμοιες ιδέες.

Προσωπικά δηλώνω ότι τους μισώ, γιατί επί πλέον με χωρίζει από αυτούς αίμα.
Ναι, ματώσαμε για να υπερασπίσουμε τις ιδέες μας, έτσι που να έχουμε το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι αναδειχθήκαμε μεταξύ των πρωτεργατών στην υπεράσπιση των θυμάτων του Φασισμού-Αντισημιτισμού.
Γι' αυτό τελεία και παύλα.
Και θεωρώ βρώμικο σκουλήκι όποιον ξανατολμήσει να με προσβάλει στο πιο ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα μου.

Από δω και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί ο Σιωνισμός που είναι φανερό ότι όχι μόνο σηκώνει κεφάλι αλλά διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις, χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το Ολοκαύτωμα για πράξεις καθαρά αντιδραστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κρατική πολιτική του Ισραήλ και ο ρόλος ορισμένων σπουδαίων παραγόντων του Εβραιοαμερικανικού λόμπυ στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Έτσι κάθε κριτική εναντίον τους χαρακτηρίζεται έντεχνα αντισημιτισμός, με αποτέλεσμα να μην τολμά πια κανένας να καταδικάσει πράξεις επαχθείς, από φόβο μήπως στιγματισθεί ως ρατσιστής.

Επειδή είμαι από εκείνους που δεν με σταματά τίποτα προκειμένου να πω την αλήθεια όπως εγώ την εννοώ και την πιστεύω, έχω γίνει κατά καιρούς στόχος παρόμοιων επιθέσεων, ενώ παράλληλα οι αντίπαλοί μου δεν μένουν στα λόγια αλλά προχωρούν και σε πράξεις που με μειώνουν ως άνθρωπο και ως συνθέτη.
Κυρίως ως συνθέτη, γιατί οι Σιωνιστές ελέγχουν σε ποσοστό 99% την μουσική ζωή της Οικουμένης.

Έχω λοιπόν κατηγορήσει επανειλημμένα και κατηγορώ και σήμερα το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως καταδικάζω και ορισμένους σπουδαίους παράγοντες από το Εβραιοαμερικανικό λόμπυ τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στα εγκλήματα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στο Ιράκ όσο και για το σχέδιο της άλωσης των Εθνών-Κρατών με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία των Τραπεζιτικοπιστωτικών κολοσσών που ελέγχουν εξ ολοκλήρου.

Είναι από τα παράδοξα της ιστορίας, τα κατ' εξοχήν θύματα του Χιτλερισμού να μιμούνται απόλυτα τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την παγκόσμια επικράτησή του

Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να τους φερθούμε ανάλογα, ακόμα και αν κινδυνεύσουμε όπως τότε να θυσιάσουμε τη ζωή μας.

Και κάτι ακόμα: Κάνουν λάθος που χάρη στον κ. Παπανδρέου διάλεξαν τη χώρα μας για το συνέδριό τους.
Αυτό για μας αποτελεί υπέρτατη πρόκληση, που είμαστε υποχρεωμένοι να τη λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν.
ΠΗΓΗ:http://kontiloforos.blogspot.com/2011/05/blog-post_4585.html

Αναδημοσιεύω την τοποθέτηση του Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την κατάπτυστη απόφαση της Προέδρου της Αυστριακής βουλής να λογοκρίνει το συνθέτη και να αποκλείσει από τις εκδηλώσεις για τα θύματα του Ναζισμού ένα απ' τα σπουδαιότερα έργα-σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού, το ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του αείμνηστου Ιάκωβου Καμπανέλη, δεσμώτη του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής!
Η παγκόσμια τρομοκρατία δεν είναι ανίκητη όπως η βλακεία!
Αν κι εδώ συμπίπτουν και τα δύο φαινόμενα...

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το παιχνίδι ήταν στημένο και από πριν συμφωνημένο...

Από χθες το βράδυ αισθάνομαι μια απέραντη θλίψη.
Ένα βάρος να με πλακώνει στο στήθος και έχω την αίσθηση ότι τελικά όλοι οι Έλληνες είμαστε κορόιδα με το "κ" κεφαλαίο.
Μετά την προβολή του αποσπάσματος της συνέντευξης του Στρος Καν στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι μπήκαμε τυχαία στο ΔΝΤ;
Το παιχνίδι ήταν στημένο και η μοίρα μας προδιαγεγραμμένη.
Στο εν λόγω βίντεο ο Στρος Καν εμφανίζεται να λέει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη βοήθεια του το Νοέμβριο του 2009 και ότι η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ δουλευόταν "υπόγεια" αρκετό καιρό πριν το Καστελόριζο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλαδή είχε προδιαγράψει την πορεία μας ένα μήνα μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές τις οποίες κέρδισε (για να μην ξεχνιόμαστε) έχοντας ως σύνθημά του το περίφημο "λεφτά υπάρχουν".

Δεν τόλμησε όμως ποτέ να μας πει την αλήθεια, σύμφωνα πάντα με τον Στρος Καν, για πολιτικούς λόγους.
Αυτός που σήμερα δηλώνει ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος αλλά τον ενδιαφέρει μόνο η "σωτηρία της πατρίδας" προτίμησε να μας εξαπατήσει προεκλογικά προκειμένου να πετύχει το σκοπό του.

Τώρα ποιός ήταν ο πραγματικός σκοπός του δυσκολεύομαι να το κρίνω.
Αφού ήξερε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα γιατί βάλθηκε να γίνει πρωθυπουργός και γιατί έταξε προεκλογικά τα πάντα στους πάντες;
Ερωτήματα στα οποία δεν βρίσκω απαντήσεις.

Από χθες το βράδυ είναι πασιφανές ότι οι μετεκλογικές αναφορές Παπανδρέου ότι η Ελλάδα θυμίζει τον "Τιτανικό που βουλιάζει", ότι κυβερνά μια "διεφθαρμένη χώρα", ότι θα βάλει το "πιστόλι στο τραπέζι" των εταίρων μας δεν ήταν τίποτα άλλο παρά φούμαρα.
"Πράσινα" φούμαρα.
Ενεργούσε σύμφωνα με το σχέδιο που είχε καταστρώσει.
Και εμείς πατήσαμε την πολιτική μπανανόφλουδα που μας πέταξε...

Δεν ξέρω όμως τι είναι πιο ανησυχητικό.
Οι "αποκαλύψεις" Στρος Καν ή το γεγονός ότι εξακολουθούμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου;
Συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
Δείχνουμε υπνωτισμένοι με μηδενικά αντανακλαστικά.
Στη χώρα του Πολυτεχνείου, στη χώρα της Δημοκρατίας, φτάσαμε στο σημείο όλοι να σιωπούμε.
Να μας λένε κατάμουτρα "κοπρίτες" και "αντιπαραγωγικούς", να μας λένε εμμέσως "είστε κορόιδα", "παίξαμε πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια στις πλάτες σας" και να μην αντιδρά κανείς.
Ούτε η κοινωνία, ούτε η αντιπολίτευση.
Όλοι τους τραβούν την ουρά τους απέξω.
Δείχνουν σαν να μην θέλουν να ασχοληθούν.
Μόνο που τέτοιες συμπεριφορές δεν νομιμοποιούν κανέναν μας να "κλαίγεται" για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει το σπίτι του εξαιτίας της κρίσης.
Θέλουμε και τα παθαίνουμε.

Το θέμα του ΔΝΤ είναι ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία.
Με την τροπή που έχει πάρει όμως, οι πραγματικά υπεύθυνοι παριστάνουν τους σωτήρες και εμείς θα συνεχίσουμε να καθόμαστε στον καναπέ του σπιτιού μας αμέτοχοι και πιόνια ενός πολιτικού παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες μας.
ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας στον Έβρο - Νέο

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνηκαν εκ νέου, μετά τη διόρθωση λαθών που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό των μορίων εντοπιότητας, οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2011.

Στον Έβρο

ΓΙΟΦΤΣΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Ροδόπη (Π.Ε.)
ΓΡΑΨΙΑ ΑΝΝΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Α΄ Χίου (Π.Ε.)
ΔΑΡΒΟΥΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Α΄ Λέσβου (Π.Ε.)
ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΤΑΜΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Ηράκλειο (Π.Ε.)
ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Ροδόπη (Π.Ε.)
ΣΑΜΑΡΑ ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Λασίθι (Π.Ε.)
ΣΙΔΗΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Α΄ Χίου (Π.Ε.)
ΣΟΥΒΛΕΡΟΥ ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Α΄ Λέσβου (Π.Ε.)
ΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Χανιά (Π.Ε.)
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΓΡΗΓΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Ροδόπη (Π.Ε.)
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ από Γ΄ Αθηνών (Π.Ε.)

Από Έβρο
ΔΟΥΜΟΥΣΙΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ σε Τρίκαλα (Π.Ε.)
ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ σε Ημαθία (Π.Ε.)
ΚΑΠΟΥΤΣΗ ΑΡΓΥΡΩ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ σε Δ΄ Θεσσαλονίκης (Π.Ε.)
ΚΑΡΛΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ σε Σέρρες (Π.Ε.)
ΚΗΠΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑ σε Α΄ Θεσσαλονίκης (Π.Ε.)
ΜΠΕΛΜΠΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ σε Πέλλα (Π.Ε.)
ΞΥΔΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ σε Ροδόπη (Π.Ε.)
ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ σε Α΄ Θεσσαλονίκης (Π.Ε.)
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ σε Α΄ Καβάλας (Π.Ε.)

Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.
Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι 21/06/2011.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2011.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Έτσι έλαβαν την πλειοψηφία των ψηφισάντων

Επειδή κατηγορείται από πολλά ΜΜ"Ε" ο κ. Φωτόπουλος και οι συνδικαλιστές συλλήβδην αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ας δούμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 με το οποίο διεκδίκησε και έλαβε την πλειοψηφία των ψηφισάντων στις εκλογές.

"Η ΔΕΗ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, τουλάχιστον με 51%. Διατηρεί και αναβαθμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στις νέες συνθήκες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Στον τομέα των Υγρών Καύσιμων, δεδομένης της εξάρτησης της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο, εφαρμογή μιας πολιτικής ριζικών τομών και συγκρούσεων με τα καρτέλ του χώρου." http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/59219386-a6c6-40ff-869b-0717a80e7583

Ο κ. Φωτόπουλος εν δράσει στις 28-7-2009 επί επαράτου...

Μη ξεχνάμε ότι και το παρόν μισθολόγιο ως ενιαίο διαφημίστηκε από το ΠΑΣΟΚ όταν καθιερώθηκε


Στο Παιδείας με 33 χρόνια υπηρεσίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) λαμβάνει κάποιος όσα ο νεοδιόριστος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) του Υπουργείου Οικονομικών!!!


Πλήρης η αποτυχία του μνημονίου

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του πολυσυζητημένου μνημονίου επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι προβλέψεις μας για την αποτυχία της πολιτικής που συνδέεται με αυτό.

Περισσότερο αναξιόπιστο

Μια απλή ανάγνωση του μνημονίου οδηγούσε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είχαμε να κάνουμε με μία οικονομική πολιτική εντελώς άσχετη με τις ιδιομορφίες και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
Υποτίθεται ότι τους όρους του μνημονίου είχαν υπαγορεύσει οι πιστωτές μας, τους οποίους το μόνο που ενδιέφερε ήταν η έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων που είχε συνάψει το ελληνικό Δημόσιο.
Και σε αυτόν το στόχο απέτυχε πλήρως το μνημόνιο, εφόσον οι σκληρότεροι εκπρόσωποι των πιστωτών μας προβληματίζονται ήδη δημόσια για το πώς θα γίνουν η αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σε απλά ελληνικά, παραδέχονται ότι με την πολιτική του μνημονίου είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου το ελληνικό Δημόσιο είναι περισσότερο αναξιόπιστο απ’ ό,τι ήταν την περίοδο διαπραγμάτευσης του μνημονίου, γεγονός που αντανακλάται και στη χωρίς προηγούμενο αύξηση των spreads στις 1.300 μονάδες.

Φοβερές συνέπειες

Το μείγμα πολιτικής που περιέχει το μνημόνιο οδήγησε στον πλήρη αποσυντονισμό του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας και σε νέα εξασθένιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της.
Αντί για τον αποπληθωρισμό που διαφήμιζε ο διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Στρος-Καν, είχαμε τελικά ένα στασιμοπληθωρισμό σε συνθήκες ευρώ, που απειλεί με εξαφάνιση ολόκληρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Οι κοινωνικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείται είναι φοβερές.
Το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε ήδη το 15% και το ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, για τρίτη συνεχή χρονιά, σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία έχει αφήσει πίσω της τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Το κωμικοτραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι το μνημόνιο δεν πέτυχε ούτε τους δημοσιονομικούς του στόχους.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται πάνω από το 10% του ΑΕΠ, στο ίδιο δηλαδή επίπεδο πριν από το στατιστικό «φούσκωμά» του στο οποίο κατέφυγε η κυβέρνηση Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Τέλος, η πολιτική του μνημονίου ενίσχυσε την ανοδική δυναμική του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.
Η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε το χρέος στο 115% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση Παπανδρέου το έχει φτάσει ήδη στο 148% του ΑΕΠ, με προοπτική να αγγίξει το 160% του ΑΕΠ πριν από τα τέλη του 2012.

Δημιουργικές προτάσεις

Το αδιέξοδο της πολιτικής του μνημονίου λειτουργεί σαν κίνητρο για την αναζήτηση δημιουργικής εξόδου από την πρωτοφανή κρίση.
Ήδη ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος παρεμβαίνει δημόσια υπέρ της εφαρμογής μιας περισσότερο αναπτυξιακής πολιτικής, που θα παίρνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
Ανάλογος είναι ο προβληματισμός που αναπτύσσει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς.
Προτείνει, με τη σειρά του, την υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων και εμφανίζεται πλήρως δικαιωμένος στην έγκυρη κριτική του στην πολιτική του μνημονίου.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου η οικονομική και κοινωνική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, γεγονός που οδηγεί σε πολύ σκληρές λύσεις, εάν θέλουμε, φυσικά, να βγούμε από το παραγωγικό αδιέξοδο και να βάλουμε τέλος στην ταπεινωτική και επικίνδυνη εξάρτηση από τους πιστωτές μας.
Οι επικριτές της πολιτικής που ακολουθείται έχουν την τάση να περιορίζονται σε σχετικά εύκολες προτάσεις, που έχουν αναπτυξιακά και φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, και να αποφεύγουν τη σαφή διατύπωση των δύσκολων μέτρων που επιβάλλουν οι περιστάσεις.
ΠΗΓΗ:http://www.citypress.gr/