Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Όλη η αλήθεια για τους μισθούς στο δημόσιο

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Έχουμε γίνει μάρτυρες τους τελευταίους μήνες από τα ΜΜΕ των κρατικοδίαιτων βαρόνων, δηλαδή τα όργανα προπαγάνδας των προνομιούχων μεγαλεργολάβων του δημοσίου και των χρυσών παιδιών της δημοσιογραφίας, που «εν μία νυχτί» έγιναν «μεγαλοϊδιοκτήτες» πανάκριβων εκδοτικών εγχειρημάτων, μια σπέκουλα που αφορά τους εργαζόμενους στον Δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.

Η σπέκουλα αναφέρεται κυρίως σε κάποια όντως παράξενα επιδόματα που παίρνουν ορισμένοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και επεκτείνεται στους εργαζόμενους στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΗΣΑΠ κλπ), οι οποίες έχουν μπει στο «πρόγραμμα» να δοθούν σε ιδιώτες, έναντι μικρού τιμήματος.

Βέβαια το σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εφαρμόζεται με ευλάβεια από τα εκδοτικά και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια της, επεκτείνεται και έχει βάλει στο στόχαστρο τους μισθούς όλων των εργαζομένων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο στόχος είναι προφανής…
Θέλουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πριν η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ως η πλέον ξενόδουλη που γνώρισε ο τόπος, να επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα στο Ελληνικό δημόσιο, ανάλογο μ’ εκείνον που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα όσοι «έχουν την τύχη» να εργάζονται στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, αλλά και στα «μαγαζιά» των εγχώριων κρατικοδίαιτων επενδυτών που τυχαίνει όλοι τους να είναι μέτοχοι σε «έγκριτα» κανάλια και εφημερίδες.

Το ότι υπάρχουν τεράστιες παθογένειες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο…
Ωστόσο για το τεράστιο έλλειμμα και κατ’ επέκταση την διόγκωση του χρέους σε δυσθεώρητα επίπεδα, δεν ευθύνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.
Το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 10% το 2010 δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στον προϋπολογισμό.

Σίγουρα οι Μέσοι Όροι μισθοδοσίας στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ που διαρρέει η κυβέρνηση, δηλαδή τα 40.000 ευρώ ετησίως, είναι δυσανάλογα υψηλοί σε σύγκριση με την ανταποδοτικότητα του έργου που προσφέρεται.

Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι Μέσοι Όροι διαμορφώνονται κυρίως από τις παχυλότατες αμοιβές των στελεχών που έχουν διορίσει κατά καιρούς και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, των λεγόμενων golden boys, τα οποία όπου κι αν πήγαν απέτυχαν παταγωδώς και πήραν ένα τσουβάλι λεφτά.
Αφήστε που το συγκεκριμένο ποσό διαμορφώνεται από τις μικτές αποδοχές, ενώ το ποσό που παρουσιάζεται για τις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων, αναφέρεται στα καθαρά χρήματα που εισπράττουν ετησίως!!!

Στο δια ταύτα, τα μεγάλα ελλείμματα στο δημόσιο δημιουργούνται από τις λεόντειες (αχρείαστες σε πολύ μεγάλο ποσοστό) προμήθειες, τις οποίες διαχειρίζονται τα «golden boys» και συνήθως «καρπούνται» οι εγχώριοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, επονομαζόμενοι «νταβατζήδες»…
Αυτοί ντε που έχουν όλα τα «έγκριτα» ΜΜΕ…

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Πρωταθλήτρια κόσμου η Ελλάδα στο πόλο γυναικών!

Τη μεγαλύτερή της επιτυχία στον ομαδικό αθλητισμό πανηγυρίζει η Ελλάδα από το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Εθνική γυναικών στην υδατοσφαίριση επικράτησε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου, που διεξάγεται στη Σαγκάη, της διοργανώτριας Κίνας με 9-8, ανεβαίνοντας έτσι στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Με μια εμφάνιση βγαλμένη από τα πιο γλυκά τους όνειρα οι Ελληνίδες «γοργόνες» ανταποκρίθηκαν της τεράστιας πρόκλησης του αγώνα του χρυσού μεταλλίου, αφού κατέβαλαν όλα τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν βρέθηκε ούτε μια φορά πίσω στο σκορ, κόντρα σε μια ομάδα-φόβητρο όπως η Κίνα, ενώ στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού διατηρούσε ένα άνετο προβάδισμα δυο και τριών τερμάτων.

Όλες οι Ελληνίδες αθλήτριες έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό του, συνεισφέροντας η καθεμιά τους στον τομέα της. Η αλάνθαστη Ασημάκη με τρία γκολ σε τρεις επιθέσεις, η Ρουμπέση και η αρχηγός Κική Λιόση έδωσαν τις επιθετικές λύσεις στο σκοράρισμα, την ώρα που το μεγάλο όπλο για την ομάδα του Γιώργου Μορφέση ήταν η εκπληκτική της άμυνα.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1

Κίνα (Χουάν Ζανέ): Γιανγκ, Τενγκ 1, Λιου 2, Σουν Γιούχουν, Χε 1, Σουν Γιάτινγκ 1, Σονγκ 1, Τσεν, Γουάνγκ Γι 2, Μα, Σουν Χουίζι, Ζιάνγκ, Γουάνγκ Γιν

Ελλάδα (Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη 1, Ψούνη, Λιόση 1, Αβραμίδου, Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη 1, Αντωνάκου, Λαρά, Γούλα.

Δεν πληρώνει σήμερα...

Αποφάσισε να μην πληρώσει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, να μεταφέρει τις υποχρεώσεις του τον Αύγουστο και να βάλει ενεδεχομένως πλήθος εργαζομένων που υπολόγιζαν ότι θα ελάμβαναν το δεπαπενθήμερό τους σε... δίαιτα το Σαββατοκύριακο και βλέπουμε...

Φυσικά το όλο κόλπο αποβλέπει στην ωραιοποίηση των στοιχείων του μηνός Ιουλίου προκειμένου να κοροϊδέψουν τους ελεγκτές της τρόικα που έφτασαν σήμερα στη χώρα.
Εξάλλου στο ΠΑΣΟΚ έχουν εμπειρία από το να σπρώχνουν πέρα δώθε τα έξοδα και τα έσοδα μιας και το έκαναν για τα έτη 2009 και 2010 προκειμένου να χειροτερέψουν την εικόνα της κυβέρνησης της ΝΔ του 2009 και να βελτιώσουν τη δικιά τους του 2010

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Ι. Βρούτσης ο οποίος και δήλωσε:

«Η υπ’ αριθμ. 0006289/ 28-07-2011 πρωτοφανής οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών, που εστάλη σήμερα προς τις ΔΟΥ όλης της χώρας, σχετικά με την αναστολή όλων των πληρωμών μισθοδοσίας και επιστροφής φόρων, προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια από τις γνωστές λογιστικές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις δαπάνες του μηνός Ιουλίου.

Η ενέργεια αυτή, δεν έχει προηγούμενο. Αφήνει έκθετο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλούμε να δώσει άμεσα εξηγήσεις»


Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ενθουσιασμός στις τράπεζες!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα σύντομα θα είναι συλλεκτικά», τραπεζικά στελέχη που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους -επειδή δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα- δήλωσαν πως χιλιάδες μικροκαταθέτες επιστρέφουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, αν και οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πάντα αξιόπιστο τραπεζικό ρεπορτάζ -που δεν επηρεάζεται καθόλου από τις διαφημίσεις των τραπεζών στα ΜΜΕ και τους «φυτευτούς» δημοσιογράφους που έχουν οι τράπεζες σε αυτά-, οι Έλληνες σκάβουν στους κήπους τους για να ξεθάψουν τα σεντούκια με τα εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σταμάτησαν τις διακοπές τους και επέστρεψαν άρον-άρον στην Αθήνα για να βγάλουν τα ευρώ από το στρώμα και να τα καταθέσουν ξανά στις τράπεζες.

Επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος στις τράπεζες για τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων, οι τράπεζες ανοίγουν συνεχώς νέα υποκαταστήματα, ενώ θα ανοίξουν και είκοσι νέες τράπεζες.

Οι μικροκαταθέτες έπαψαν να νιώθουν ανασφάλεια και άρχισαν να έχουν ξανά εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης άρχισαν -ο ένας μετά τον άλλον- να θέτουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Αυτή η είδηση σκόρπισε ενθουσιασμό σε όλους τους Έλληνες και έδιωξε όλους τους φόβους τους.

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος έπαιξε και η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προέτρεψε τους Έλληνες να φέρουν τα χρήματα πίσω στις τράπεζες και τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο ασφαλείς της Ευρώπης.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ασφάλεια και από ένα πυρηνικό καταφύγιο.
Σε έναν ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο, θα επιβιώσουν οι κατσαρίδες και οι ελληνικές τράπεζες.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα και οι πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που -επηρεασμένοι από τη δήλωση Βενιζέλου για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών- βγάζουν τα χρήματά τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και έρχονται να τα καταθέσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο τραπεζίτη, οι Ευρωπαίοι σηκώνουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες των χωρών τους και τις μεταφέρουν στην Ελλάδα.
Αυτό αναμένεται να κλονίσει συθέμελα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα -και να οδηγήσει στην πτώχευση όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες-, αλλά η Ελλάδα θα γίνει Ελβετία.

Γερμανοί, οι... λουφαδόροι της ΕΕ!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Σοκ για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και για όλους τους Γερμανούς θα αποτελέσει σίγουρα η έκθεση της επίσημης υπηρεσίας της ΕΕ που αποκαλείται Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), την οποία παρουσίασε χθες με θεαματικό τρόπο, στην πρώτη σελίδα του οικονομικού της τμήματος, η δεξιά γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ".

"Πρωταθλήτρια του ελεύθερου χρόνου η Γερμανία" ήταν ο τίτλος.
"Μελέτη της ΕΕ: πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερη άδεια" τόνιζε ο υπότιτλος.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2010 ήταν καταλυτικά.
Με βάση τα πραγματικά επεξεργασμένα στοιχεία για πέρυσι, οι Γερμανοί και οι Δανοί είχαν κατά μέσο όρο 30 μέρες άδεια, σαφώς περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ που πέρυσι ήταν 25,4 ημέρες και πολύ περισσότερες από τους Έλληνες που είχαν μόνο 23 μέρες!

Ποιος δεν θυμάται όμως την καγκελάριο Μέρκελ, στα μέσα Μαΐου φέτος, να ωρύεται σε εκδήλωση του κόμματός της κατά των Ελλήνων και Πορτογάλων εργαζομένων που δήθεν έπαιρναν πολύ μεγαλύτερες διακοπές από τους Γερμανούς την ώρα που οι χώρες τους ζητούσαν οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία;
"Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να παίρνει πάρα πολύ μεγάλες διακοπές και ο άλλος πάρα πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει" είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος.
Τώρα τι θα πει;

Τα στοιχεία πάντως είναι συντριπτικά.
Η διαφορά διατηρείται και όταν προστεθούν οι αργίες - γιατί αποδεικνύεται ότι αυτές είναι ίσες τον αριθμό στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
"Ακόμη και στις αργίες είναι η Γερμανία κορυφαία" γράφει η "Βελτ" και αναλύει:
"Οι εργαζόμενοι εδώ, μαζί με δέκα αργίες, έχουν 40 πληρωμένες ελεύθερες ημέρες, ενώ στην ΕΕ 35,3 ημέρες.
Οι συχνά επικρινόμενοι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν μόνο 23 μέρες άδειας και 10 μέρες αργίας - αυτό είναι 17% λιγότερες μέρες από τους συναδέλφους τους στη Γερμανία"!

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα "ξεσκονίζει" μεθοδικά τα στοιχεία της έκθεσης και υπογραμμίζει:
"Βάσει των συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δουλεύουν 1.659 ώρες τον χρόνο - δηλαδή 48,9 ώρες ή περισσότερο από μία εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1.708 ώρες".

Οι πίνακες της ίδιας έκθεσης αποκαλύπτουν ότι οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί δουλεύουν όχι μόνο περισσότερο από τους Γερμανούς, αλλά και από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Παρά τους περί του αντιθέτου μύθους, οι Έλληνες δουλεύουν κάθε χρόνο περισσότερες ώρες από όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των χωρών της "παλιάς" ΕΕ των 15!
Δουλεύουν 1.816 ώρες ετησίως - δηλαδή... 157 ώρες παραπάνω από τους Γερμανούς!
Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε 4 ολόκληρες εργάσιμες εβδομάδες, δηλαδή έναν... μήνα περισσότερο κάθε χρόνο από τους Γερμανούς!!!
Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αναδύεται από τα στοιχεία της ΕΕ και όχι οι διάφοροι μύθοι και ισχυρισμοί σκοπιμότητας που συχνά αναμασούν και πολλοί Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι εντελώς άκριτα επειδή αυτό βολεύει την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα.

Η "Ντι Βελτ" πάντως, προς τιμήν της, συνοδεύει την εκτενέστατη παρουσίαση των στοιχείων με το κύριο σχόλιο των οικονομικών σελίδων της, το οποίο είναι όντως ειλικρινές, καθώς τονίζει μεταξύ άλλων:
"Οι Γερμανοί δουλεύουν περίπου μια εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και αξιοσημείωτα λιγότερο από τους Ισπανούς, τους Έλληνες και τους Πορτογάλους.
Αυτό πρέπει να είναι ένα μικρό σοκ.
Μια εικόνα που έχουμε φτιάξει για τον εαυτό μας κλονίζεται - εμείς φανταζόμασταν τη Γερμανία ως τον κολοφώνα της εργατικότητας.
Αντιθέτως στον Νότο, στην ηλιόλουστη Μεσόγειο που είναι η πατρίδα της ντόλτσε βίτα και της σιέστας θεωρούσαμε ότι είναι το σπίτι της αργίας...
Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ φαίνεται πού πραγματικά κατοικούν οι εργατικοί και οι τεμπέληδες της Ευρώπης.
Δεν πρόκειται για τον Βορρά και τον Νότο, αλλά για πλούσιους και φτωχούς.
Στις εύπορες χώρες δουλεύουν λιγότερο από όσο στις φτωχές" υπογραμμίζει, καταρρίπτοντας έναν μύθο που οι ίδιοι οι Γερμανοί προωθούσαν με πάθος.

Οι Έλληνες
Χειρότερα από... Ανατολικοευρωπαίοι

Σε καμιά από τις 15 χώρες της "παλιάς" ΕΕ της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, δεν υπήρχε πλέον το 2010 κατά μέσο όρο βάσει των συλλογικών συμβάσεων η 40ωρη εργασία την εβδομάδα.
Όλοι δούλευαν λιγότερο, με τους Γερμανούς να δουλεύουν 37,7 ώρες και κορυφαίους τους Γάλλους με 35,6 ώρες εβδομαδιαίως.
Μόνο 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δουλεύουν σαν κι εμάς!
Σε ετήσια βάση, είναι χαρακτηριστικό ότι στα 12 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ δουλεύουν κατά μέσο όρο 103,4 ώρες περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27, ενώ οι Ελληνες ξεπερνούν ακόμη και αυτό το όριο δουλεύοντας 108 ώρες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ!

Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι δεν μπορούν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Πρωτοφανές! Θα ραντίσει για τα κουνούπια το ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω του ιού του Νείλου.
Επιβεβαιώνουν ότι απέτυχε και κρίνεται ανεπαρκής η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης!»

Κατά το χθεσινό δελτίο τύπου του Υπουργείο Υγείας «ξεκινούν άμεσα, οι σχετικοί ψεκασμοί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ», για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Έσπευσε και ευχαριστεί ο κ. Γιαννακίδης με βιαστικό χθεσινό δελτίο τύπου το Υπουργείο, για να συγκαλύψει επικοινωνιακά την κατάσταση ,αφού ανέλαβαν το έργο της περιφέρειας και τον αντικατέστησαν, λόγω-προφανώς- ανεπάρκειας και γιατί κινδυνεύει , με ευθύνη του, η δημόσια υγεία!!!
Τα είπαμε πολλές φορές. Δεν μπορούν.
Δυστυχώς για το θεσμό και τους πολίτες που δεν φταίνε σε τίποτε...

Το Υπουργείο Υγείας και ο κ. Τιμοσίδης τους έριξε σωσίβιο, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

Γιατί ο κ. Τιμοσίδης αναφέρεται σε συνέχιση, ενώ ποτέ δεν άρχισαν οι ψεκασμοί;
Προϋποθέση είναι σύμβαση με τον εργολάβο, η σύμβαση για να υπογραφεί προϋποθέτει έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που, εδώ, ακύρωσε τον διαγωνισμό.

Είναι τυχαία η κινητικότητα μετά το χθεσινό κρούσμα του ιού του Νείλου στη Καρδίτσα;

Με ποιους μηχανισμούς θα κάνουν την καταπολέμηση, αφού το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μια κεντρική υπηρεσία των Αθηνών;
Με ποιες διαδικασίες;

Το χρονικά «άμεσα», κατά το υπουργείο, μετά την απώλεια του κρίσιμου 4μήνου Απριλίου- Ιουλίου πότε προσδιορίζεται;
Τον Αύγουστο; Τον Σεπτέμβριο;

Για ποιους λόγους το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό, αυτεπαγγέλτως και χωρίς να υπάρχει ένσταση;
Ποιοι έχουν την ευθύνη γιαυτό;
Γιατί το Υπουργείο δεν πήρε τα μέτρα του ενωρίτερα για την δημόσια υγεία, παρά τις κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις μας;

Πριν πόσες μέρες εκδόθηκε η ακυρωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δια του υπουργείου Υγείας έγινε γνωστή και όχι από την περιφέρεια;

Ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Π.Α.Μ.Θ., της Περιφερειακής Αναγέννησης, πρώην νομάρχης Ξάνθης ,κ. Γιώργος Παυλίδης, σχολίασε:

«Υπάρχουν βαριές ευθύνες του κ. Γιαννακίδη. Τους προειδοποιήσαμε. Επιχειρήσαμε να τους βοηθήσουμε. Δεν στάθηκε δυνατό, αντιμετωπιστήκαμε αλαζονικά.
Επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι δεν μπορούν. Ο τόπος, οι πολίτες, όμως, δεν φταίμε.
Έχουμε τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της καθημερινής επιβίωσης, μας φόρτωσαν και τον κίνδυνο των κουνουπιών.
Ας ελπίσουμε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα προστατεύσει την δημόσια υγεία.»

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ομολογία ιδιοκτησιακής αντίληψης των δομών του κράτους

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Επιμένοντας στη βεντέτα με τον προκάτοχο του, ο αρχιτέκτονας του χάους, κ. Ραγκούσης, αποκάλυψε χτες ότι θεωρεί το Υπουργείο προσωπικό του τσιφλίκι.

Άφησε να εννοηθεί πως, επειδή το Π. Δ. για τα ταξί θα έχει την υπογραφή του, δεν ακούει κανένα.
Και υποστήριξε πως, όπως ο κ. Ρέππας δεν παρεμβαίνει στο θέμα, έτσι και ο ίδιος “δεν θα υποχρεώσει τον κ. Ρέππα να εφαρμόσει τη δική του πρόταση για το μισθολόγιο”.

Πρόκειται για την πιο κυνική ομολογία ιδιοκτησιακής αντίληψης των δομών του κράτους.
Επιβεβαιώνει, ότι η κυβέρνηση αποτελείται από αυτόνομα τσιφλίκια χωρίς συντονισμό, συνέχεια και συνέπεια.

Ομολογεί, ταυτόχρονα, ότι προχώρησε στην ακύρωση της ρύθμισης που προωθούσε ο προκάτοχος του χωρίς να έχει κανένα σχέδιο και ότι χρειάζεται ακόμη πολύ χρόνο, για να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση.

Μπροστά σε όλα αυτά, καλούμε - άλλη μια φορά - τον πρωθυπουργό, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, βρίζει τη Ν.Δ. και παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του και να πάρει θέση στο θέμα των ταξί.
Να καταλάβει, επιτέλους, τις συνέπειες της κυβερνητικής ανευθυνότητας στην οικονομία, τον τουρισμό, την καθημερινότητα των πολιτών και την προς τα έξω εικόνα της Πατρίδας μας.

Να εγκαταλείψει το ρόλο του ξένου και ανεύθυνου παρατηρητή και να δρομολογήσει τη μόνη λύση:
Απελευθέρωση του επαγγέλματος με τους κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Καλούμε, ταυτόχρονα, τους οδηγούς ταξί σε όλη τη χώρα, να αποκρούσουν τις μεθοδεύσεις κοινωνικού αυτοματισμού, στις οποίες επενδύει ο κ. Ραγκούσης, και να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς αεροδρομίων, λιμανιών και οδικών αξόνων.

Να αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην ανευθυνότητα της κυβέρνησης και να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία απέναντι στην κυβερνητική αναλγησία.

Μέσον ή αυτοσκοπός;

Του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

ΩΡΑΙΑ, ΛΟΙΠΟΝ, για ένα διάστημα η χώρα δεν κινδυνεύει πλέον από τυπική πτώχευση και στάση πληρωμών.
Είναι ασήμαντο αυτό; Ασφαλώς όχι.
Απλώς δεν είναι λύση. Γιατί η αποφυγή του χειρότερου δεν σημαίνει ούτε εξασφαλίζει αυτομάτως το καλύτερο.
Κι αυτό που έχουν ανάγκη η ελληνική οικονομία και η κοινωνία είναι το καλύτερο.
Η απόφαση των Βρυξελλών η οποία προκάλεσε πανηγυρισμούς... τι σημαίνει τελικά στην πράξη;

Σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να ριχτούμε απερίσπαστοι από το φόβο για το χειρότερο στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Δηλαδή στην περαιτέρω αφαίμαξη μισθών και συντάξεων, στον πιο σφιχτό εναγκαλισμό με την ύφεση, στη μεγαλύτερη πρόσδεση στο εφιαλτικό άρμα της ανεργίας και εντέλει στην απερίσπαστη δημιουργία ενός ακόμα μεγαλύτερου στρατού νεόπτωχων.
Προοπτική που καθίσταται μονόδρομος, όσο το περίφημο «Σχέδιο Μάρσαλ» παραμένει απλή ευχή και άσκηση επί χάρτου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δανειστές μας, παρά το ανώδυνο «κούρεμα» που υπέστησαν, θα κοιμούνται πιο ήσυχοι τα βράδια τους.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι ίδιο το ζητούμενο για την Ελλάδα και τους δανειστές της.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι να πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία και να ξεκολλήσει από το τέλμα της ύφεσης.
Να ξαναβρούν δουλειά οι άνεργοι.
Να σταματήσει να γεμίζει λουκέτα η αγορά.
Να αποκατασταθούν το κύρος της χώρας και η εθνική της αξιοπρέπεια.
Αυτά είναι ίσως μερικά από τα σημαντικά για τη χώρα, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται «ρητώς» στην απόφαση των Βρυξελλών.

Τι ακριβώς πανηγυρίζουμε λοιπόν;
Ότι αποφύγαμε το χειρότερο. Μάλιστα.
Από πότε όμως η αποφυγή του χειρότερου παραπέμπει αυτομάτως και στο καλύτερο;
Γιατί να είναι χαρούμενος π.χ. ένας άνεργος ή ένας εργαζόμενος που κάθε μήνα «μπαίνει μέσα», παραμένοντας πτωχευμένος και που δυσκολεύεται να αγοράσει το γάλα του παιδιού του;
Ίσως γιατί η αποφυγή του χειρότερου δημιουργεί εν δυνάμει την προοπτική κάποτε να βρεθεί σε καλύτερη μοίρα.

Αυτή η απόφαση, στην καλύτερη περίπτωση, είναι ένα μέσον και ποτέ δεν υπήρξε αυτοσκοπός.
Όσο κι αν κυβέρνηση και Ε.Ε. για τους δικούς της λόγους η καθεμία το παρουσίασαν ως αυτοσκοπό και λύση.
Δεν είναι ούτε λύση ούτε αυτοσκοπός.
Είναι, ίσως, μία ευκαιρία.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα που είχαμε και πριν από την απόφαση των Βρυξελλών: Ποιος συνδυασμός πολιτικών δυνάμεων, ποια κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας;
Γιατί αν δεν υπάρξει κι αυτή, δεν θα απομείνει σχεδόν τίποτα από την κατά τα άλλα μεγαλειώδη ευρωπαϊκή απόφαση.

Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει μετρηθεί, έχει ζυγισθεί κι έχει βρεθεί ελλιποβαρής.
Αφού έχει σημαδευτεί από την έως τώρα αποτυχία της σε όλους τους στόχους που η ίδια είχε θέσει.
Αλλά και κουβαλά το μαρτυρικό φορτίο τής άνευ όρων παράδοσης της χώρας στις πιο επικίνδυνες απαιτήσεις των δανειστών της.

Η χώρα δεν αντέχει άλλο να αποφεύγει το χειρότερο, χωρίς να έρχεται πιο κοντά το καλύτερο.
Για αυτό η αξιοποίηση της ευκαιρίας είναι ίσως πιο σημαντική και από την ίδια την ευκαιρία.
Και αυτή η κυβέρνηση αποδεδειγμένα πλέον δεν μπορεί...

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ορεστιάδα: Από τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών στον κύκλο των χαμένων υπηρεσιών

Στις 19 Ιουλίου 2011 το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων εξέδωσε Δελτίο Τύπου για την προώθηση, μεταξύ άλλων, νομοθετικής ρύθμισης για κατάργηση των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απόφαση που η ορθότητάς της επιδέχεται συζήτησης, αλλά δεν είναι αντικείμενο της παρούσας ανάρτησης.

Στον Νομό θα διατηρηθούν μόνο οι Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τον εκπαιδευτικό, μαθητικό και γενικό πληθυσμό του Δήμου Ορεστιάδας, ως του πιο απομεμακρυσμένου από το «κέντρο».

Δε γνωρίζω να υπάρχει άλλος νομός στη χώρα που η απόσταση των ορίων του από την πρωτεύουσα να είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Με τέτοια διαδρομή οι κάτοικοι της Αλεξ/πολης διασχίζουν του δύο επόμενους νομούς.

Θα αποφύγω να αναφερθώ σε ειδικούς λόγους στήριξης της πόλης και της περιοχής, πρώτον γιατί είναι ευνόητοι (αλλά δυστυχώς όχι αυτονόητοι) και δεύτερον γιατί είναι τόσο εύγλωττοι οι αριθμοί, οι συσχετισμοί και η λογική κατάληξη που θα έμοιαζε παράκληση κι όχι διεκδίκηση.

Ο Δήμος Ορεστιάδας, ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας διασφάλισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, είναι σ’ ένα ακόμη θέμα απών.

Ο Δήμαρχος γνωρίζει την υπόθεση από την αρχή της, όταν ακόμη εκδηλώθηκε η σκέψη και η πρόθεση του Υπουργείου, κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (όπως ο κ. Δαλαμαγκίδης κι ελπίζω να μην αδικώ κανέναν) αναφέρθηκαν σε δημιουργία Διευθύνσεων στον «Βόρειο Έβρο», αλλά η σαφής τοποθέτηση, η χάραξη «κόκκινων γραμμών», η δυναμική διεκδίκηση είναι για τη Δημοτική Αρχή άγνωστες έννοιες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην ίδια ανυπαρξία κινήθηκε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ορεστιάδας με τον πρόεδρό του να αναλαμβάνει το θέμα, να βρίσκεται δίπλα σε κάθε μικρόφωνο που κυκλοφορεί, αλλά να μην έχει πει τίποτα.

Υπάρχουν πλήθος επιχειρημάτων για να προβάλλουμε το δίκαιο του αιτήματος αλλά ποιού αιτήματος και ποιος θα το υποβάλλει!
Έχουμε επιχειρήματα.
Μας λείπει η ηγεσία.

Δυστυχώς, από τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών (βλέπε τρίτο τμήμα ΔΠΘ), οδεύουμε στον κύκλο των χαμένων υπηρεσιών στην εκπαίδευση.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους τομείς.
Θα το δούμε ως θεατές πολλές φορές το έργο, γιατί και οι αρμόδιοι θεατές είναι.

Τι πρέπει να γίνει.
Ο Δήμαρχος, ανάμεσα στους χορούς και τα πανηγύρια, να επιδιώξει συνάντηση με την Υπουργό πριν την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης και να απαιτήσει τη δημιουργία Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ορεστιάδα με όριο από τη Μάνδρα και βορειότερα, όπως είναι σήμερα η κατανομή του νομού στη Δευτεροβάθμια, έναν τομέα με 720 εκπαιδευτικούς, 6.200 μαθητές και 60.000 κατοίκους περίπου.

Φανταστικό αλλά αληθινό

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ποια διαπραγμάτευση και παραμύθια;;;

Στο περιθώριο

Του Γιάννη Τριάντη

Η απόφαση της Συνόδου, που κατασκήνωσε από την Παρασκευή στα μήντια της οικουμένης...
Καταστροφή; Οχι βέβαια.
Θρίαμβος; Μονάχα στα μυαλά της ιλαρής προπαγάνδας.
Η οποία μιλά για «σκληρή διαπραγμάτευση» και προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού! (Αλλά γι' αυτήν -την ασύστολη προπαγάνδα- θα πούμε παρακάτω)...
Εκείνο που προκύπτει ευκρινώς είναι μια ένεση ζωής και ένα χλωμό εν δυνάμει, έγκλειστο σε εγγενείς αντιφάσεις του Προγράμματος.
Δηλαδή, με σκληρή λιτότητα πώς θα ξεφύγει η χώρα από το λάσο της ύφεσης;

Εν πάση περιπτώσει, τα δικά μας -δύσκολα, βαριά και προβληματικά- βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ένας κλυδωνισμός στην Ιταλία, και θ' αρχίσουν πάλι τα SOS από το καράβι της Ευρωζώνης.
Ψάξαμε λοιπόν παντού.
Ουδαμού γίνεται λόγος για σκληρή διαπραγμάτευση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου.
Πόσω μάλλον για προσωπική επιτυχία του. (Εξαίρεση, δύο ενυπόγραφα ρεπορτάζ στα «Νέα» και στην «Καθημερινή»).
'Ολοι μιλούν για γαλλογερμανικό σχέδιο (και συμβιβασμό), καθώς και για καθοριστική συμβολή των τραπεζιτών (Ακερμαν και σία).
Εκείνοι δέχθηκαν την επιμήκυνση στα 30 χρόνια και τη δεκαετή περίοδο χάριτος.
Από την πρώτη στιγμή κατέστη σαφές ότι ο ρόλος της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις ήταν περιθωριακός.
Αν, τώρα, αποκαλυφθεί ότι έχουν αλλιώς τα πράγματα -και ενέδωσε ο άξονας στις πιέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού- εδώ είμαστε...

Η γιορτή της Δημοκρατίας και η νέα χούντα

Ανοικτή επιστολή του Καθηγητού Βασίλη Φίλια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Όταν την επομένη του πραξικοπήματος του ’67, μία χούφτα άνθρωποι ιδρύσαμε τη Δημοκρατική Άμυνα γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η Δημοκρατία δεν καταλύθηκε από τις ερπύστριες των τανκς, αλλά είχε προ πολλού αυτοκαταρρεύσει και αυτοαναιρεθεί εσωτερικά.

Γι’ αυτό και ο απόηχος της αντίστασής μας ήταν όχι απλά η πάλη της ανατροπής της δικτατορίας, αλλά η ουσιαστικοποίηση της μελλοντικής Δημοκρατίας με την έννοια της εδραίωσης μιας πραγματικής λαϊκής κυριαρχίας.

Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη διότι το παλαιό φθαρμένο πολιτικό προσωπικό όχι μόνον επανήλθε το ’74 «ανέπαφο», αλλά και διότι η δικτατορία χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να «μεταποιηθεί» η ελευθερία σε ελευθεριότητα και ασυδοσία.
Η συντεχνοποίηση της κοινωνικής μας ζωής, η ανευθυνοποίηση, ο παρασιτισμός, η λογική του «πεζοδρομίου», η διαφθορά, τα σκάνδαλα και ο πολιτικός θεατρινισμός είναι μερικές, οι σημαντικότερες, από τις συνέπειες.

Αυτά όσον αφορά το απώτερο παρελθόν, όπου οι ευθύνες βαρύνουν όλους όσους άσκησαν πολιτική σε επίπεδο εξουσίας.

Το παρόν συνδέεται με μία οικονομική βαθύτατη δυσπραγία, που οδηγήθηκε σε οικονομική κατάρρευση από χειρισμούς, τους οποίους χαρακτήρισαν η λογική της εξάρτησης, της υποτέλειας, της παράδοσης άνευ όρων των συμφερόντων της χώρας στους διεθνείς κερδοσκόπους και τους μηχανισμούς των παγκόσμιων τοκογλύφων.

Κάτι που έγινε από μία «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, η οποία με τις συμβουλές και τις συμβολές των ξένων επεχείρησε μια άνευ προηγουμένου εξαπάτηση του ελληνικού λαού και όταν σε ελάχιστο χρόνο αποκαλύφθηκε ο αντιλαϊκός και αντεθνικός χαρακτήρας της πέρασε απροκάλυπτα σε εφαρμογή της αρχής «αποφασίζομεν και διατάσομεν».

Έτσι αναδύθηκε μία νέα χούντα η οκτωβριανή.
Μια χούντα, που όχι μόνον δεν εκμεταλλεύτηκε τεράστιες ευκαιρίες υπέρβασης της κρίσης με προσφυγή στη Ρωσία, την Κίνα, τα εμιράτα και όπου αλλού, αλλά και δεν διαπραγματεύτηκε όπως έκανε η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία κ.ο.κ.

Οι προσωπικές σας ευθύνες κ. Πρόεδρε είναι τεράστιες, διότι δεν προστατεύσατε τη χώρα, εντός των ορίων της δικαιοδοσίας σας απέναντι:

- Στην αντισυνταγματικότητα και τον παράνομο χαρακτήρα μεγάλου μέρους των όρων του μνημονίου και την αντισυνταγματική και εξ υφαρπαγής επιψήφισή του.

- Στην εκχώρηση εθνικού πλούτου υπό την μορφή εμπραγμάτων ασφαλειών και «εγγυήσεων» αντί πινακίου φακής.

- Στην ιδιωτικοποίηση όλων των επικερδών δημοσίων επιχειρήσεων

- Στο μη σεβασμό διεθνών συμφωνιών, που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά τα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο,

- Στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας και τη λατινοαμερικανοποίηση της χώρας,

- Στην κατ’ εντολή της κυβέρνησης ανοικτή σύμπραξη της αστυνομίας με τους κουκουλοφόρους.

Ναι κ. Πρόεδρε.

Αυτά και άλλα πολλά μεταξύ των οποίων το μέγιστο και πολύ πρόσφατο.
Η σιωπή σας στις εμετικές δηλώσεις Ερντογάν περί «Ελληνικής διοίκησης της νοτίου Κύπρου» και της αμφισβήτησης και αυτής της ύπαρξης Κυπριακού κράτους.

Στην πρώτη σας θητεία είχατε δείξει ότι είχατε υπερβεί το κομματικό σας παρελθόν προς όφελος του εθνικού.
Σήμερα πλέον λειτουργείτε ως ουραγός μια Κυβέρνησης μειοδοσίας και εθνικού άγους, ως υποστηρικτής της οκτωβριανής χούντας.

Αρνούμαι κατόπιν αυτού να δεχτώ την πρόσκληση στη «γιορτή της Δημοκρατίας».

Αρνούμαι να συμμετάσχω σε κάτι, που κατήντησε θέατρο σκιών, αρνούμαι να διαγράψω τον ένα χρόνο παρανομίας και τα πέντε χρόνια φυλακής στο όνομα της στήριξης της σημερινής ψευτοδημοκρατίας του 15%.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Φαντασθείτε να ήταν ο αδερφός του Καραμανλή...

Από το σημερινό "Παρόν" και τον Μάρκο Μουζάκη

Αντώνης Σαμαράς: Επανεκκίνηση παντού.

Δήλωση του προεδρου της Ν.Δ για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Τιμούμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον Τόπο που τη
γέννησε.
Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης και τους αγωνιστές της επτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης.
Δεσμευόμαστε, ταυτόχρονα, για μια Νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στη σημερινή πολιτική αναξιοπιστία, την καταθλιπτική πραγματικότητα και την κοινωνική απόγνωση.
Εργαζόμαστε για μια νέα πολιτική που εγγυάται δυναμική Επανεκκίνηση παντού.
Στην Οικονομία και το Κράτος.
Στην Εξωτερική Πολιτική, τη Δημόσια Ασφάλεια, την Παιδεία, την Υγεία.
Αλλά και στο Δημόσιο Βίο, που υποχρεούται να αποκτήσει αποτελεσματικότητα, συνέπεια και -πάνω απ' όλα- μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.
Στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον.
Είναι η πίστη στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας.
Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του Τόπου, για την αναγέννηση της χαμένης Ελπίδας.
Με Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη.
Με Εθνική Αυτοπεποίθηση και Αξιοπρέπεια για όλους τους Έλληνες».

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Είναι ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας…

Για να κερδίσει τις εκλογές, μας έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», υποσχόταν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και δεσμευόταν ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ.

Στη συνέχεια, επί ένα εξάμηνο, περιφερόταν στο εξωτερικό συκοφαντώντας τη χώρα, χωρίς να πάρει ούτε ένα μέτρο.

Μετά, για να μας ….σώσει, παρουσίασε στον Ελληνικό λαό το μνημόνιο σαν λύση σωτηρίας.
Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα …ξεπληρώσουμε 110 δις σε τρία χρόνια!

Φέτος, υποτίθεται ότι η οικονομία μας θα έμπαινε σε αναπτυξιακή τροχιά (θα έχουμε ύφεση πάνω από 4%), ενώ προς το τέλος του έτους θα βγαίναμε στις αγορές.

Ακολούθησαν τα γνωστά: βάναυση φορολογία, οριζόντιες περικοπές, έκρηξη της ανεργίας, μεσοπρόθεσμο, έκτακτες εισφορές και πάει λέγοντας.

Χθες, χωρίς την παραμικρή διάθεσή αυτοκριτικής (είχε μάλιστα το θράσος να πεί ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου) ανακοίνωσε ότι μας…ξανασώζει!
Η αλήθεια είναι ότι επιχείρησε να σώσει τις τράπεζες.
Ελληνικές, ευρωπαϊκές και ατλαντικές.

Ο κ. Παπανδρέου απεδείχθη αναξιόπιστος, αφερέγγυος και αναποτελεσματικός.
Τον εμπιστεύεστε;
Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις δεν τον εμπιστεύεται, ούτε ο ελληνικός λαός;

Έχουν επομένως καμιά αξία οι διαβεβαιώσεις του;
Είναι λύση το νέο ….πακέτο;

Είναι γνωστό ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Επομένως, άς περιμένουμε μέχρι να γίνουν γνωστές αυτές οι λεπτομέρειες.
Γιατί έχουμε ακούσει διαφορετικά ποσά, διαφορετικές εκδοχές και αντικρουόμενα σενάρια.
Όμως, ότι παραπάνω και να μάθουμε, οι πρώτες διαπιστώσεις είναι οι εξής:

Πρώτον, η Ε.Ε. κατέβαλε χθές μια έσχατη προσπάθεια να περιορίσει την κρίση στην Ελλάδα.
Είμαστε πλέον …«ειδική περίπτωση».
Οι άλλες χώρες με προβλήματα χρέους, θα τα αντιμετωπίσουν με ηπιότερες πολιτικές.
Αυτή η …διαφοροποίηση της Ελλάδος, αποτελεί και μια προσωπική ….επιτυχία του πρωθυπουργού, που επιδίωκε το ακριβώς…. αντίθετο!

Δεύτερον, αυτό που απεδέχθη ο κ. Παπανδρέου είναι η χρεοκοπία της χώρας.
Όπως και αν ονομαστεί αυτή, πρόκειται περί χρεοκοπίας.
Από την άποψη αυτή, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μείνει…ήσυχος.
Τη θέση του στην ιστορία την καπάρωσε.

Τρίτον, τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και η ΕΕ, ουσιαστικά ομολόγησαν ό,τι ένα χρόνο τώρα έκαναν μια τρύπα στο νερό!
Έπαιζαν με την υπομονή και το μέλλον μας.
Εξήντλησαν την πρώτη, υποθηκεύουν το δεύτερο.

Τέταρτον, είναι προφανές ότι η Ελλάδα για μια δεκαετία, τουλάχιστον, θα βρίσκεται εκτός αγορών και υπό διεθνή οικονομική επιτροπεία.
Και μάλιστα, όχι μόνο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από ιδιώτες!
Ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί οι ιδιώτες; Όχι!
Ξέρουμε τι άλλα συμφέροντα εκπροσωπούν; Όχι!
Ξέρουμε, αν τους έχουν παρασχεθεί εγγυήσεις και τι είδους εγγυήσεις για τη …γενναιοδωρία τους αυτή; Όχι!

Πέμπτον, ο κ. Τρισέ μας είπε ό,τι θεωρεί πολύ σημαντική την «τεχνική βοήθεια» που θα μας παρασχεθεί.
Προφανώς, αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις.
Τι είδους τεχνική βοήθεια θα είναι αυτή και κυρίως τι αρμοδιότητες θα έχουν οι παρέχοντες την …βοήθεια;
Μήπως ουσιαστικά αυτοί θα αναλάβουν να ..τρέξουν τις ιδιωτικοποιήσεις;

Έκτον, με το τραπεζικό μας σύστημα δέσμιο της ΕΚΤ, άγνωστο πλέον για πόσο χρόνο, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν δοθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις;
Μήπως ,με τον τρόπο αυτό θα περάσουν υπό ξένο έλεγχο;

Έβδομον, ο βασικός ισχυρισμός του κ. Παπανδρέου, είναι ότι με το πακέτο μέτρων που απεδέχθη, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μας είπε τη μισή αλήθεια.
Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την υλοποίηση του μνημονίου και την επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Μα αυτά τα δυο είναι …αντικρουόμενα!
Το Μνημόνιο επιτείνει την ύφεση, δεν την περιορίζει.
Επομένως, όσο η χώρα παραμένει σε ύφεση, το χρέος καθίσταται επαχθέστερο.

Όγδοο, με τον εκτροχιασμό που παρατηρείται στα δημόσια έσοδα, ένα είναι βέβαιο: θα έχουμε και νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Ένατον, ποιό είναι το worst case σενάριο;
Αν αποτύχουν τα μέτρα που συμφώνησε να λάβει ο κ. Παπανδρέου, ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο;
Η ολική χρεοκοπία;

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά έδεσε τη χώρα χειροπόδαρα για μια δεκαετία.
Είχε την εξουσιοδότηση να δεσμεύει τη χώρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
Αναρωτιέμαι, η συμφωνία αυτή θα περιβληθεί τον τύπο κάποιας συμφωνίας;
Θα περάσει από τη Βουλή και αν ναι, με ποια πλειοψηφία;

Ο κ. Παπανδρέου (με τη βοήθεια του συστήματος που τον στηρίζει), θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να μας πείσει πως ανέλαβε μια αποστολή και την έφερε σε πέρας: ότι μας έσωσε!
Για να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί πολιτικά.
Γι' αυτό και έσπευσε προκαταβολικά να υποβαθμίσει την αντίδραση των Οίκων Αξιολόγησης.

Όμως, με τη χθεσινή απόφαση, πολύ φοβούμαι, ό,τι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
Kαι δυστυχώς, δεν καθορίζουμε εμείς τις τύχες μας…

Κώστας Ροδινός

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα πολεμάει μόνη της...

του Μαρκ Μαζάουερ*

Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα, καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ίσως προκαλεί έκπληξη που αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή.
Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης.

Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από τη φυλακή της αυτοκρατορίας.

Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα.
“Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποίημά του “Ελλάς”, “το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε!

Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους.
Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας.
Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης.

Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.

Η ελληνο – τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές.

Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο – ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα.

Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει.
Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας.



Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις.



Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου.

Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη – μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον.

Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.

Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου.

Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή.

Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ’90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα:
“ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή.

Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.

Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.

* Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας, 
καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: ”Τhe New York Times”
http://nationalpride.wordpress.com/

Επιλογές στελεχών - Κατάργηση γραφείων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Δελτίο Τύπου

Ρυθμίσεις για την εξέλιξη των στελεχών εκπαίδευσης

Σύσκεψη υπό την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Γενικού Γραμματέα, Βασίλη Κουλαϊδή, πραγματοποιήθηκε χθες, 18/07/2011, με αντικείμενο θέματα επιλογής στελεχών της Εκπαίδευσης και την κατάργηση των γραφείων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Ενδελεχής έλεγχος από τα αρμόδια Συμβούλια Επιλογής των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν από τους υποψηφίους για επιλογή σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης (Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και ΣΕΚ, Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης κλπ).
Εφόσον προκύψουν ενδείξεις χρήσης πλαστών ή αλλοιωμένων πιστοποιητικών, κάθε υπηρεσιακό όργανο, ατομικό ή συλλογικό, εμπλεκόμενο στη διαδικασία επιλογής, είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει σχετικά τον άμεσο πειθαρχικό προϊστάμενο του εμπλεκόμενου εκπαιδευτικού, με σχετική κοινοποίηση στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
Επισημαίνεται ότι η έναρξη της πειθαρχικής δίωξης επιφέρει την αναστολή άσκησης των καθηκόντων του εμπλεκόμενου εκπαιδευτικού σε περίπτωση επιλογής του σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης. Πέραν της άμεσης κίνησης πειθαρχικής διαδικασίας με το ερώτημα της οριστικής παύσης, ο φάκελος της υπόθεσης θα αποστέλλεται, βάσει της πρόβλεψης του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

2. Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία:

Α) όσοι εκπαιδευτικοί με δήλωσή τους θα τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων θα πρέπει να παραμένουν στις θέσεις αυτές για ολοκλήρωση της θητείας τους και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής σχολικών συμβούλων.
Στις περιπτώσεις που σε κάποια συμβούλια επιλογής ολοκληρώθηκε η διαδικασία και υποβλήθηκαν ήδη οι δηλώσεις προτίμησης, αυτές μπορούν να ανακληθούν.
Οι υποψήφιοι για θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων που δεν θα κάνουν δήλωση τοποθέτησης, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων, παραμένουν στους πίνακες διευθυντών σχολικών μονάδων.

Β) όσοι υποψήφιοι για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης επιθυμούν να μοριοδοτηθούν για τη γνώση ξένης γλώσσας με προσκόμιση πτυχίου, προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ή διδακτορικού διπλώματος οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής εξετάζονται προφορικά ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Γ) Καταργούνται τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα γραφεία φυσικής αγωγής και τα γραφεία επαγγελματικής εκπαίδευσης. ΠΗΓΗ: ΥΠΔΜΘ

ΣΧΟΛΙΑ
Το θέμα της ανατροπής της προβλεπόμενης από το ν. 3848/10 διαδικασίας επιλογής στελεχών είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη, δείγμα οργανωτικού χάους ή περίεργης σκοπιμότητας.

Το θέμα της κατάργησης των γραφείων εκπαίδευσης και της συνακόλουθης υποβάθμισης της παροχής υπηρεσιών προς εκπαιδευτικούς, πολίτες και μαθητές σε ένα δήμο 40.000 κατοίκων στο κέντρο μιας περιοχής πλέον των 60.000, όπως είναι η Ορεστιάδα με αποστάσεις από τη μοναδική διεύθυνση του Νομού στην Αλεξ/πολη μεγάλες όσο σε κανένα άλλο νομό, είναι πλήγμα γαι το οποίο έπρεπε ο Δήμαρχος να κινηθεί εγκαίρως, αλλά δεν έπραξε όπως πολλά άλλα.
Σε επόμενη ανάρτηση θα γίνει αναφορά στο πώς και με ευθύνες ποιών πηγαίνουμε από τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών στον κύκλο των χαμένων υπηρεσιών.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Βενιζέλος: αποφασίζουμε και διατάσσουμε να μην …ομιλείτε

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Βενιζέλος, σε κάθε εμφάνιση του κ. Αντώνη Σαμαρά, θέλει να παίρνει το λόγο, αντί του κ. Παπανδρέου.
Αυτό το καταλαβαίνουμε.

Όπως καταλαβαίνουμε και ότι, στο πλαίσιο της στρατιωτικής πειθαρχίας που θέλει να επιβάλει στην αντιπολίτευση, απαιτεί να μην έχουμε άποψη για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.
Δεν θα του κάνουμε τη χάρη.

Ας γνωρίζει ότι, για κάθε ζήτημα που αφορά στα ελληνικά συμφέροντα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία θα έχουν πάντα άποψη.

Αυτή η απίστευτη νοοτροπία της κυβέρνησης να μην τολμάει να διεκδικεί, αποκαλύπτει και το γιατί δεν έχει διαπραγματευτεί το παραμικρό μέχρι σήμερα.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι αν ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους, θέση με την οποία διαφωνούν κατηγορηματικά και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., οδηγεί σε “επιλεκτική χρεοκοπία”.
Γεγονός που θα απειλήσει τη ρευστότητα των τραπεζών, κίνδυνο που έχει επισημάνει από την αρχή ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Βενιζέλος δεν κατάλαβε ακόμα ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που μπορεί και πρέπει να επιδιώξει η χώρα.

Λυπούμαστε που ο κ. Βενιζέλος υβρίζει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας την ίδια στιγμή τη συναίνεσή του.

Ας γνωρίζει, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει ό,τι κάνει καλό στη χώρα και να είναι απέναντι σε ό,τι της κάνει κακό.

Και ας κρατήσει για τον εαυτό του και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη στρεψοδικία και την παραπληροφόρηση»
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/

Η δήλωση Βενιζέλου είχε ως εξής:

"Ο κ. Σαμαράς έκανε σήμερα με μία κίνηση τρία μεγάλα ατοπήματα:

- Πρώτον, έφερε σε δύσκολη θέση την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς ανακοίνωσε ότι παρουσίασε σε αυτήν τη θέση του για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, όχι μόνο για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, αλλά και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης. Η στάση των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και μέσω του ΔΝΤ, η καθαρή θέση του οποίου είναι πως χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της δεν μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης. Αυτό όμως διέφυγε προφανώς από τον κ. Σαμαρά.

- Δεύτερον, επιμένει στη χρήση του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία» -που από την πρώτη στιγμή απέρριψα και ζήτησα να μην χρησιμοποιείται ως ανακριβής και παραπλανητικός- μεταφράζοντας τον αγγλικό όρο selective default που έχει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο και μετατρέποντας τον όρο αυτό σε δήθεν πραγματική χρεοκοπία! Με απροκάλυπτο και επικίνδυνο, συνεπώς, τρόπο, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πανικοβάλει τους πολίτες, οι οποίοι όντας υπεύθυνοι και σοβαροί αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη ψυχραιμία την κατάσταση γιατί αντιλαμβάνονται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και απολύτως διασφαλισμένες μέσα στο Ευρωσύστημα. Αυτό έδειξαν άλλωστε τα stress tests των τραπεζών και αυτό απορρέει από την ρητή θεσμική δέσμευση πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι και θα είναι πλήρως διασφαλισμένη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

- Τρίτον, αντιμετωπίζει το λεγόμενο PSI, δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ελάφρυνσης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους λες και αυτό είναι πρόταση ή προτίμηση της Ελλάδας. Γνωρίζει όμως πάρα πολύ καλά ότι αυτό προέκυψε εδώ και καιρό από μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης που συνέδεσαν το ζήτημα αυτό με το νέο πάγιο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), αλλά και με την εσωτερική πολιτική τους κατάσταση, καθώς καλούνται να υποβάλουν προς έγκριση το νέο πρόγραμμα στα Κοινοβούλιά τους. Η Ελλάδα ζήτησε και ζητάει μία καθαρή και ασφαλή λύση που να καλύπτει πλήρως τις δανειακές ανάγκες της χώρας και τις ανάγκες ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθιστώντας ταυτόχρονα μακροπροθέσμως βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η βιωσιμότητα αυτή είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Την ώρα που διεξάγονται πολύ κρίσιμες πολιτικές, οικονομικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, των ευρωπαϊκών θεσμών όπως η ΕΚΤ και των τραπεζών σε διεθνές επίπεδο, την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών με λεπτούς και στοχευμένους χειρισμούς, ο Αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί απλώς να δημιουργήσει τεχνητές δυσκολίες. Το κάνει αυτό νομίζοντας ότι ανεβάζει τον πήχη και δυσκολεύει την Κυβέρνηση. Αυτό όμως είναι και ανεύθυνο, αλλά και αφελές, γιατί η διαπραγμάτευση έχει μία εσωτερική πολιτική δυναμική που θα δώσει ούτως ή άλλως λύση στο υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρωζώνης.

Ας προσέξει συνεπώς ο κ. Σαμαράς, γιατί μια στείρα και παλαιοκομματικά δημαγωγική στάση, αφενός δεν βοηθάει τη χώρα, αφετέρου δε θα αφήσει πίσω από τις εξελίξεις όποιον την επιλέγει.

Ακόμη και τώρα, καλώ και παρακαλώ τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να βοηθήσει την εθνική προσπάθεια ερχόμενος να διαπραγματευθούμε από κοινού με τους εταίρους και πιστωτές μας και με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, στο όνομα των Ελλήνων πολιτών και προς όφελος της χώρας."

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

«Για όλα φταίνε οι μισθοί»

Του Γιώργου Δελαστίκ

Άκρως αποκαλυπτική για το πώς αντιμετωπίζουν την κρίση στην Ελλάδα οι ηγετικοί κύκλοι της Ευρώπης και για το ποιες θεωρούν αιτίες του προβλήματος που πρέπει να θεραπεύσουν ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στο γερμανικό περιοδικό Φόκους και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
«Ανάμεσα στο 1999 και στο 2010 οι μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 106,6% παρόλο που η οικονομία δεν αυξήθηκε κατά το ίδιο μέτρο.
Η πολιτική μισθών έχει ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχο» διαπιστώνει βαρύγδουπα.

Ο Γιουνκέρ είναι σαφέστατος: ....

Η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους... υψηλούς(!) μισθούς των ελλήνων εργαζομένων – ασχέτως του γεγονότος ότι οι μισθοί αυτοί είναι οι προτελευταίοι στην παλιά ΕΕ των «15», με τους πορτογάλους εργαζόμενους να έχουν τους τελευταίους σε ύψος μισθούς!
Τίποτα άλλο δηλαδή δεν έχουν στόχο να διορθώσουν στην Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ πέρα από το να μειώσουν τους μισθούς (και τις συντάξεις, εννοείται) των ελλήνων εργαζομένων!

Ο Γιουνκέρ το λέει πεντακάθαρα και μάλιστα υπερηφανεύεται γι’ αυτό:
«Επιβάλλουμε καταναγκαστικά πλήρη διόρθωση πορείας της ελληνικής πολιτικής» διακηρύσσει θριαμβευτικά.
Το παν είναι να μειωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και εν γένει τα εισοδήματα των Ελλήνων!
Αυτή είναι η γραμμή της ΕΕ και της κυβέρνησης Παπανδρέου – η «κινεζοποίηση» των Ελλήνων για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου και να γίνει η χώρα «πιο ανταγωνιστική».
Γι’ αυτό μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, γι’ αυτό φορολογούν σαν λυσσασμένες ύαινες διαρκώς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, γι’ αυτό βάζουν κεφαλικούς φόρους, γι’ αυτό αυξάνουν καλπάζοντας τον ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης πανηγυρίζει κιόλας για την εγκατάσταση των «γκαουλάιτερ» της ΕΕ στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά το πρότυπο των ναζί διοικητών των υπόδουλων στο Γ’ Ράιχ χωρών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν την έλευση τεχνογνωσίας από την ευρωζώνη» δηλώνει.
«Θα στείλουμε δηλαδή εκεί ειδικούς οι οποίοι θα πάρουν τον έλεγχο των πραγμάτων από τα χέρια των Ελλήνων».
«Αυτό θα μπορούσε να το θεωρήσει η ψυχή του ελληνικού λαού ως νεοαποικιοκρατία» παρατηρεί ο γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού που παίρνει τη συνέντευξη από τον Γιουνκέρ.
«Αυτό είναι αλήθεια, η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά», απαντά ο πρόεδρος της ευρωζώνης.

«Χρειάζονται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μια λύση κατά το πρότυπο του οργανισμού Τρόιχαντ», προσθέτει.
Εννοεί δηλαδή το δυτικογερμανικό οργανισμό που διέλυσε εντελώς τη βιομηχανική βάση της Ανατολικής Γερμανίας όταν αυτή προσαρτήθηκε στη Δυτική, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός στα δυτικογερμανικά μονοπώλια για να κυριαρχήσουν αμέσως σε όλη τη Γερμανία.
Η Τρόιχαντ απέλυσε... 2,5 εκατομμύρια Ανατολικογερμανούς από τα περίπου τέσσερα που δούλευαν στις ανατολικογερμανικές επιχειρήσεις που ιδιωτικοποίησε ή έκλεισε εντελώς!
Αυτό ονειρεύονται να κάνουν κι εδώ οι ηγέτες της ΕΕ!

Ο γερμανός δημοσιογράφος έχει κάποιες ανησυχίες για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.
«Έτσι όμως θα ικανοποιηθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι κουνούν σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό μπροστά από τη Βουλή» παρατηρεί.
Ο Γιουνκέρ όμως είναι ακάθεκτος.
«Όλες οι περιοχές (σ.σ. προσέξτε, χρησιμοποιεί τον όρο “περιοχές’’, όχι “χώρες’’ ή “κράτη’’!) της ευρωζώνης θα στείλουν εμπειρογνώμονες» λέει.
Είναι και θρασύτατος αναφορικά με τη λεηλασία του ελληνικού δημόσιου πλούτου που ετοιμάζουν οι «γκαουλάιτερ» της ΕΕ και οι δοσίλογοι συνεργάτες των κατακτητών που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση Παπανδρέου.
«Κάποιος πρέπει να κάνει σαφές στους Έλληνες ότι δεν είναι τώρα ξαφνικά που εφορμούν γύπες από την Ουάσινγκτον ή τις Βρυξέλλες για να επιπέσουν επί της δημόσιας περιουσίας τους» δηλώνει υπεροπτικά.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος προσπαθεί να τον μαζέψει κάπως:
«Με τόσο καθαρές διακηρύξεις, μετά δυσκολίας θα κάνετε νέους φίλους στην Ελλάδα», παρατηρεί.
Ο Γιουνκέρ όμως δεν πιάνεται με τίποτα μέσα στον οίστρο του – το παίζει... ατρόμητος ήρωας κατά την παγκόσμια φήμη των Λουξεμβουργιανών!
«Θα καίγεται συχνότερα εκεί κάτω το ομοίωμά μου!
Εξάλλου εγώ ανήκω στους πιο αγαπητούς πολιτικούς στην Ελλάδα.
Αλλά αυτό μου είναι αδιάφορο!», δηλώνει με ήρεμη αποφασιστικότητα.
Το κωμικοτραγικό πάντως είναι ότι πραγματικά, δύο 24ωρα αργότερα, βγήκε ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος και δήλωσε ότι ο Γιουνκέρ είναι «φιλέλληνας»!

Ο Γιουνκέρ είναι και... μεγάλο πολιτικό μυαλό.
«Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται στο δρόμο επιστροφής στις αγορές κεφαλαίων», δήλωσε κατηγορηματικά στη συνέντευξή του.
Ένα μόλις 24ωρο μετά τη δημοσίευσή της, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μούντις υποβάθμισε την Πορτογαλία κατά... τέσσερις βαθμίδες μονομιάς και πέταξε τα κρατικά ομόλογα της χώρας στη... χωματερή της κατηγορίας «σκουπιδιών»!!!
Οι υπαλληλίσκοι του χρηματιστικού κεφαλαίου που κυβερνούν την Ευρώπη εκτέθηκαν για μια ακόμη φορά, καθώς άλλα αποφάσισαν τα αφεντικά τους από εκείνα που δήλωναν οι ίδιοι.
Τι σημασία έχει όμως αυτό;
Μήπως είναι πρώτη, δεύτερη ή δέκατη φορά που διαψεύονται;
Σημασία έχει ότι παραμένουν στην εξουσία.
ΠΗΓΗ: http://citypress-gr.blogspot.com/

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ο Λοβέρδος ομολογεί δημοσίως ότι το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τον ελληνικό λαό !!!

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε, σήμερα, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και δήλωσε:
«Κατά βάση το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση υπήρξε δημαγωγικό.
Είπε ότι υπάρχουν λεφτά, ενώ δεν υπήρχαν
Έκανε άλλα, ηρνείτο κάθε συζήτηση για διαρθρωτική αλλαγή.
Ήταν ένα κόμμα κατά βάση του «όχι».
Ειδικά από μια φάση και μετά, συμφωνώ…
Την κακή νοοτροπία τη δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, το έχω πει.
Και το έχω πει, τώρα, στην κρίση».

Για το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ανέφερε:
«Θα ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη χρήση όρων χρεοκοπία ή με κάποιον επιθετικό προσδιορισμό».

Για τις παραπάνω αναφορές του κ. Λοβέρδου, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή κυνική ομολογία του κ. Λοβέρδου, αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συνειδητά έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό.
Αποδεικνύει, ότι το κόμμα του έπαιξε πολιτικά παιχνίδια, χωρίς να το ενδιαφέρει η χώρα και η οικονομία.
Για το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά ο στόχος ήταν μόνο ένας.
Η κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα!
Τίμημα όμως, που σήμερα το πληρώνουν οι πολίτες και η Πατρίδας μας.

Και κάτι ακόμα:
Το μεγαλοπρεπές άδειασμα στον κ. Βενιζέλο, για το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος ομολογεί ότι ποτέ δεν θα έλεγε για “επιλεκτική χρεοκοπία”, θα μπορούσε να είναι απλά ένα…”συντροφικό μαχαίρωμα”, αν το κόστος δεν κινδύνευε να το πληρώσει ακριβά η χώρα».
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε…

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας και καμία απειλεί χρεοκοπίας.
Δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις, με την αγωνία των πολιτών και με το μέλλον του έθνους.
Και κυρίως δεν δικαιούται να παίζει με τις λέξεις κάποιος υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας.
Κι αυτό αφορά όλα τα κόμματα και πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της.
Καλώ την Αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε γιατί οι χειρισμοί πρέπει να είναι εθνικοί και αποτελεσματικοί» ανέφερε, απευθυνόμενος κυρίως προς τη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος.

Είναι απίστευτο;
Κι όμως...


ΠΗΓΗ: http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/07/blog-post_5218.html

Παράταση προθεσμίας για αναπληρωτές

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψήφιων αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρατείνεται μέχρι και τις 22/7/11 (79655/Δ2/14-7-11).

«Και τι θέλετε, να χρεοκοπήσουμε;»!!!

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος
Στην αρχή μας είπαν:

«Αλλαγές στο Ασφαλιστικό (σ.σ.: εννοούσαν διάλυση του Ασφαλιστικού) ή χρεοκοπία;»...
*
Ακολούθως ισχυρίστηκαν:
«Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (σ.σ.: εννοούσαν επιβολή εργασιακών σχέσεων τύπου «Νταχάου») ή χρεοκοπία;»...
*
Στη συνέχεια και αφού πρώτα οι «παπαγάλοι» τους προλείαναν το έδαφος με... αθώα ερωτήματα του τύπου
«ΔΝΤ ή χρεοκοπία;»,
«τρόικα ή χρεοκοπία;»,
πέρασαν στο προκείμενο:

«Μνημόνιο (τουτέστιν: μειώσεις μισθών, κατακρήμνυση συντάξεων, κατάργηση δώρου, φοροεπίθεση κλπ.) ή χρεοκοπία;»...
*
Στην πορεία εφαρμογής του «σωτήριου» μνημονίου, δίπλα στα κεντρικά τρομοκρατικά «διλήμματα» με τα οποία ουδέποτε σταμάτησαν να βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη, είχαμε και τις απειλές... ειδικής στόχευσης:

«Απολύσεις ή χρεοκοπία;»,

«μείωση κρατικών δαπανών (σ.σ.: εννοούσαν διάλυση της Παιδείας, της Υγείας και κάθε υπολείμματος κοινωνικής πρόνοιας) ή χρεοκοπία;»,

«νέες αυξήσεις φόρων ή χρεοκοπία;»...
*
Ένα χρόνο αργότερα, και ενώ παράλληλα μας έλουσαν με «γλυκόλογα» (σ.σ.: «όλοι μαζί τα φάγαμε», «κοπρίτες» κλπ.), επανήλθαν δριμύτεροι:

«Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία (και... τανκς);»,

«Εφαρμοστικός ή χρεοκοπία;»,

«ιδιωτικοποιήσεις (σ.σ.: ξεπούλημα άνευ προηγουμένου δηλαδή) ή χρεοκοπία;»,

«νέα φορολεηλασία ή χρεοκοπία;»...

Κάπως έτσι πορεύεται η Ελλάδα δυο σχεδόν χρόνια.
Αλλά τώρα πια, έπειτα από την τόσο παθιασμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να μας διασώσει από την χρεοκοπία, έφτασε η ώρα.
Τώρα πια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.
Το παζλ ολοκληρώθηκε:
Και μνημόνιο,
και μειώσεις μισθών,
και αφαίμαξη των συντάξεων,
και ξεπούλημα των πάντων,
και φορογιουρούσι,
και εργασιακές σχέσεις - απαρτχάιντ,
και απολύσεις,
και μετά από όλα αυτά τα... «σωτήρια»,
πάρτε από πάνω και μια (σ.σ.: «επιλεκτική»...) χρεοκοπία!
*
Αυτοί είναι οι «σωτήρες»!

Αυτό ήταν το προαποφασισμένο σχέδιο:
Να ρημάξουν τον ελληνικό λαό, να του φορτώσουν τα βάρη της κρίσης που προκάλεσαν οι εκμεταλλευτές του, να τον βυθίσουν στον γκρεμό της ανεξέλεγκτης πτώχευσης και μετά, με «καθαρό» το έδαφος, να προχωρήσουν στις μεταξύ τους... «επιλεκτικές» διευθετήσεις.
*
Αυτά είναι τα «μνημόνια» που αδίστακτα οι κεφαλαιοκράτες, οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι, οι τοκογλύφοι, οι ομολογιούχοι, οι κυβερνώντες - υπηρέτες τους και τα «αντιπολιτευόμενα» πολιτικά τους ανδρείκελα, εφαρμόζουν πάνω στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Χρεοκοπούν, καταστρέφουν, εξανδραποδίζουν τον κόσμο του μόχθου για να εξασφαλίσουν ότι το μερίδιο της ζημιάς που αναγκαστικά θα κληθεί να καταβάλει η πλουτοκρατία για την κρίση που η ίδια δημιούργησε θα είναι το ελάχιστο δυνατό.
*
Αυτό ήταν εξ αρχής το «πλάνο» τους:
Επέφεραν την φτωχοποίηση τως εργαζομένων.
Επιτάχυναν την ερημοποίηση της χώρας.
Προκάλεσαν ένα εκατομμύριο άνεργους.
Έσπειραν χιλιάδες «λουκέτα».
Δημιούργησαν μια Ελλάδα της καθημερινής δυστυχίας, της ανείπωτης ανέχειας και της γενικευμένης ανασφάλειας.
Γύρισαν τον τόπο σε συνθήκες προπολεμικής μιζέριας.
Και τώρα λανσάρουν το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» με όρους 21ου αιώνα!
*
Ας θυμηθούμε:
Πόσες και πόσες φορές δεν ακούσαμε τον Παπανδρέου να πουλάει «πατριωτισμό» και να διαλαλεί ότι η πολιτική του... «προφυλάσσει τη χώρα από τη χρεοκοπία»;

Σε πόσα και πόσα Υπουργικά Συμβούλια, σε πόσα και πόσα διαγγέλματα, σε πόσες και πόσες δημόσιες εμφανίσεις, σε πόσα και πόσα «ραβασάκια» που μετέφεραν οι φίλοι του στα ΜΜΕ, δεν ακούστηκε και δεν γράφτηκε: «'Η εφαρμόζουμε την πολιτική των μνημονίων ή χρεοκοπούμε»;
*
Επί δυο χρόνια ακατάπαυστα, πόσες και πόσες φορές ο πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά στελέχη και τα πολιτικά τους δεκανίκια, δεν εμφανίστηκαν με θράσος τριακοσίων πιθήκων ενώπιον του λαού για να κατακεραυνώσουν κάθε φωνή καταδίκης της πολιτικής τους, λέγοντας:
«Και τι θέλετε, να χρεοκοπήσουμε;»!
*
Ε, λοιπόν, αυτοί είναι, οι «και τι θέλετε, να χρεοκοπήσουμε;», που από προχτές με θράσος εξακοσίων πιθήκων (διπλάσιο δηλαδή θράσος από το προηγούμενο) μας λένε:
Ε, δεν είναι και τόσο κακό να χρεοκοπήσουμε!

Μάλιστα έχουν την αναίδεια να ζητούν και... περγαμηνές, γιατί - όπως διαβεβαιώνουν τα εκατομμύρια θύματά τους - τα «κατάφεραν» και τους εξασφάλισαν μια προνομιακή μεταχείριση:

Χρεοκοπία μεν, αλλά... «επιλεκτική»!
ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6348397&publDate=14/7/2011

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Να, να, ο νονός!

Η κατάσταση στη χώρα γίνεται όλο και πιο αστεία.
Τώρα ο πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απορρίπτει το σενάριο «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Δηλαδή, προσπαθεί να μας πείσει ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει από πέρσι, και υπάρχουν πολλοί που το πιστεύουν αυτό.

Οπωσδήποτε, όσο ηλίθιος και να είναι ένας λαός, είναι κάπως δύσκολο να του πεις πως -μετά το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο που υποτίθεται πως θα τον έσωζαν- θα πρέπει να φάει στο κεφάλι και μια πτώχευση.

Οπότε, τώρα το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί έναν γλυκό επιθετικό προσδιορισμό για τη χρεοκοπία και –για την ώρα- προκρίνεται το όνομα «επιλεκτική χρεοκοπία».
Είναι αυτό που λέμε «αυτός είναι πολύ επιλεκτικός άνθρωπος».

Επειδή η χώρα μας ταλαιπωρείται για πολλά χρόνια με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, προτείνω να λυθεί αμέσως το θέμα της ονομασίας της χρεοκοπίας.
Να την πουν «βόρεια χρεοκοπία» ή «νότια χρεοκοπία», να τελειώνουμε με τα βαφτίσια.

Μπορούν να την πουν και «χρεοκοπία του Αιγαίου».
Είναι πιο ποιητικό.

Το θέμα της χρεοκοπίας δεν είναι σημαντικό.
Άλλωστε, σε δέκα χρόνια ποιος θα την θυμάται τη χρεοκοπία;
Οι σκλάβοι δεν έχουν ιστορική μνήμη.

(Δεν θέλω να διακόψω τη νιρβάνα κανενός αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι πως αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία -και έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία- όχι μόνο συνεχίζουν να είναι ελεύθεροι αλλά παραμένουν όλοι στις θέσεις τους και πολλοί απ’ αυτούς κυβερνούν τη χώρα;)
ΠΗΓΗ: http://pitsirikos.net/

Χαράς Ευαγγέλια για τους ανέργους

Αύξηση 7 ευρώ θα πάρουν από 1ης Ιουλίου οι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ, καθώς από εδώ και στο εξής θα βάζουν στην τσέπη τους το αστρονομικό ποσό των... 461,5 ευρώ το μήνα, έναντι 454,25 που ήταν μέχρι πρότινος.
Μάλλον πρόκειται για τους μοναδικούς που θα έχουν το... προνόμιο να λένε ότι πήραν αύξηση σε περίοδο κρίσης, Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, τα οποία καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010-2011.

Μόνο μην μάθουν οι Τροϊκανοί για τα χουβαρνταλίκια του κράτους γιατί μετά δεν μας ξεπλένει τίποτα.
Θα τα πάρουν πίσω πολλαπλάσια.

Άντε βρε, καλοφάγωτα
ΠΗΓΗ: http://taxalia.blogspot.com/