Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αποχαιρετιστήριο στους συναδέλφους του 3ου Γραφείου ΠΕ Έβρου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

αποχωρώντας από το Γραφείο μας, με τη λήξη της θητείας μου και την κατάργηση των γραφείων, απευθύνω σε όλους σας ένα θερμό ευχαριστώ για την υψηλού επιπέδου συνεργασία μας και για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλατε με στόχο το ποιοτικό, αποτελεσματικό, ίσων ευκαιριών σχολείο με εμπεδωμένη την ανάγκη συμπόρευσης και συνευθύνης όλων στους διακριτούς, πάντα, ρόλους που καλούμαστε να ανταποκριθούμε.

Στα τριάμισι αυτά χρόνια προσπάθησα να λειτουργήσω με τρόπο δίκαιο έναντι όλων και να αγγίξω τα κακώς κείμενα στον τομέα ευθύνης της υπηρεσίας. Χρειάστηκε σύγκρουση με νοοτροπίες και έξεις, εντός κι εκτός του χώρου, ζημιογόνες για την εκπαίδευση. Δυστυχώς τα αποτελέσματα υπήρξαν πενιχρά. Ακόμη υπάρχουν δύο Νηπιαγωγεία σε μισθωμένα καταστήματα, μολονότι έχουμε από το 2008 στη διάθεσή μας δύο κτίρια στον ΟΣΚ, ακόμη αντικρίζουμε το θλιβερό κι επικίνδυνο θέαμα των παραγκών στο οικόπεδο του 5ου Νηπιαγωγείου.

Η σχολική χρονιά που αρχίζει θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους στην εκπαίδευση.
Μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με μειώσεις δαπανών και αποδοχών καλείται ο εκπαιδευτικός να εμφυσήσει πνοή στη βαλλόμενη από ποικίλα προβλήματα εκπαίδευση.

Είμαι βέβαιος ότι προτάσσοντας το συμφέρον των μαθητών, με αξιοπρεπή αγωνιστική στάση και τη συνεργασία των γονέων θα δώσετε νόημα στο ρόλο σας και θα αποτελέσετε το φάρο για τη δοκιμαζόμενη συνοχή της κοινωνίας και την ανάπτυξή της.

Με αυτή την αποχαιρετιστήρια επιστολή θα ήθελα να σφίξω, έστω και νοερά, το χέρι καθενός ξεχωριστά και να σας ευχηθώ καλή σχολική χρονιά, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
Σε ό,τι μπορώ να σας φανώ χρήσιμος, θα αποτελεί τιμή για μένα να συνεχίσετε να με θεωρείτε ειλικρινή φίλο σας, όπως κι εγώ σας θεωρώ.
Νίκος Νικολαΐδης

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ Α΄ Φάση 2011

Από τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ, Μπράτη Δημήτρη και Παληγιάννη Βασίλη, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Όλα τα ονόματα εδώ: http://www.doe.gr/11/ap300811.xls

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τέλος στο παραμύθι της "συγκυβέρνησης"

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δουλειά δεν έχει να κάνει η κυβέρνηση και ασχολείται συνέχεια με την αντιπολίτευση.
Τους καταλαβαίνουμε.
Όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει ονειρεύεται…συγκυβέρνηση.

Ας κοιτάξει καλύτερα η κυβέρνηση τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας: Την ανεργία, τα λουκέτα και την ακρίβεια.
Και ας πάψει να αναζητά σωσίβιο, για τη δική της ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα, σε σενάρια συγκυβέρνησης.

Όπως έχει τονίσει και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, με την ίδια συνέπεια, που η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης, όταν είναι στη λάθος κατεύθυνση, με την ίδια ακριβώς υπερψηφίζει νομοσχέδια, όταν η κυβέρνηση υιοθετεί το σωστό.

Και για να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο:
Συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να δώσει.

Επομένως, οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλούν για συναίνεση -και εννοούν συνενοχή- είναι προφανώς εκτός των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ποιος φταίει περισσότερο; Οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Μια από τις πιο ύπουλες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που μας ταλανίζει ως χώρα είναι και η μεγάλη διάσταση που προέκυψε μεταξύ των υποστηρικτών του δημοσίου, και του ιδιωτικού τομέα.

Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός, που υπέβοσκε επί δεκαετίες, έδειξε το σιχαμερό του πρόσωπο, με αποτέλεσμα τις ατέλειωτες κόντρες μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και αυτών του ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά στο ποιος φταίει για τα χάλια μας.
Αποτέλεσμα;
Οι εκατέρωθεν εκτοξεύσεις αφορισμών και κακεντρεχειών, και οι απειλές ένθεν κακείθεν.
Την ίδια ώρα που το σύστημα τρίβει τα χέρια του.
Το διαίρει και βασίλευε σε όλο του το μεγαλείο.

Προσωπικά, απεχθάνομαι σε αφάνταστο βαθμό το ελληνικό δημόσιο όπως αυτό λειτουργεί.
Για αυτό και αποφεύγω, όσο μπορώ, όπως ο διάβολος το λιβάνι, οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του.
Κάποτε μάλιστα έγραψα εδώ, μεταξύ άλλων, και για το «κολαστήριο του ΟΠΑΔ», το οποίο ταλαιπωρεί και βασανίζει συστηματικά τους …ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους!
Έτσι είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί το δημόσιο.

Όσοι όμως επιτίθενται λάβροι εναντίον του δημόσιου τομέα και των προνομιούχων υπαλλήλων του, κάνουν ένα βασικό λάθος.
Δεν λαμβάνουν υπόψη, ότι για το χάλι του δημοσίου δεν φταίνε οι υπάλληλοι.
Αυτοί αυτό το καθεστώς βρήκαν, αυτό συνεχίζουν.
Και όσοι εξ αυτών αποπειραθούν να το αλλάξουν, προσπαθώντας να εργαστούν φιλότιμα και καθαρά, αντιμετωπίζουν τη χλεύη εκ μέρους των υπολοίπων, αλλά και την υπηρεσιακή στασιμότητα.

Το ελληνικό δημόσιο, όπως είναι διαρθρωμένο, εξυπηρετεί τον εαυτό του, ως μια ατέρμονη αυτοτροφοδοτούμενη γραφειοκρατία, και δευτερευόντως τα κομματικά συμφέροντα και τίποτα άλλο.
Αν είσαι κομματόσκυλο, θα περάσεις καλά και θα προαχθείς.
Άσχετα αν είσαι τελείως ανεπαρκής, ή ακόμη και επίορκος.
Αν είσαι ακομμάτιστος και φιλεργατικός, θα σε γονατίσουν, οπότε και θα καταλήξεις αδιάφορος.
Έτσι απλά.

Όσον αφορά στην ατελείωτη παραφιλολογία για τη περίφημη μονιμότητα, πολλοί αγνοούν ότι αυτή δεν υφίσταται όπως την εννοούν, αφού παύει να ισχύει με βάση 4-5 όρους του υπάρχοντος ήδη Συντάγματος, όπως επί παραδείγματι η κατάργηση μιας υπηρεσίας, ή μιας οργανικής θέσης κλπ.
Και εν πάση περιπτώσει, αν τυχόν καταργηθεί ολοσχερώς, ποιος νομίζετε ότι θα φύγει πρώτος;
Ο κομματικά διασυνδεδεμένος επίορκος, ή ο ακομμάτιστος εργατικός;
Μάλλον ο δεύτερος.

Για το μεγάλο ζήτημα της ατιμωρησίας, πάλι δεν φταίει ο δημόσιος υπάλληλος, ούτε η ισχύουσα νομοθεσία.
Αυτή καλύπτει κάθε ενδεχόμενο, και προβλέπει αρκετές ποινές για όσους τις αξίζουν.
Ένας υπάλληλος μπορεί να τιμωρηθεί, αλλά και να απολυθεί, αν υποπέσει σε μια σειρά από παραβάσεις που αναφέρονται σαφώς στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.
Το αν αυτό δεν γίνεται… αναζητήστε τους λόγους στις κομματικές διασυνδέσεις, στην πολιτική καμαρίλα, και στις συνδικαλιστικές ρουσφετολογικές πολιτικές.

Επομένως πριν ρίξουμε το ανάθεμα στους δημοσίους υπαλλήλους συλλήβδην, ας εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά το τι πραγματικά ισχύει.
Κι αν δεν ξέρουμε, ας ρωτήσουμε κάποιον δημόσιο υπάλληλο.
Κάθε οικογένεια διαθέτει και από έναν, έτσι δεν είναι;

Από κει και πέρα, ούτε ο ιδιωτικός τομέας είναι άμεμπτος.
Και δεν μιλάω για τους υπαλλήλους, αλλά τους λεγόμενους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τους «στυλοβάτες» της οικονομίας μας.
Ήμουνα νιος και γέρασα, και μονίμως ο βιοτέχνης, ο εργοστασιάρχης, ο γιατρός, ο υδραυλικός κλπ. πληρώνουν (αν πληρώνουν) κλάσμα των φόρων που πληρώνει ο μέσος δημόσιος υπάλληλος.
Ναι, αυτοί που έχουν όλες αυτές τις βίλες και τα εξοχικά, τις πισίνες και τα τζιπ, αυτοί που μοστράρονται πρώτο τραπέζι πίστα με τη πουράκλα τους, και τα μωρά τους, είναι οι ίδιοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα €5.000!
Τόσο καλά!

Και είναι οι ίδιοι που ωρύονται ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο δημόσιο, και που πιέζουν για άρση της μονιμότητας, και για μαζικές απολύσεις.
Το ότι πολλοί εξ αυτών, εργολάβοι, μηχανικοί, κατασκευαστές, κλπ. εξαρτώνται αποκλειστικά από τα δημόσια έργα, και γενικά τις κρατικές παροχές και επιδοτήσεις, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Είμαι πεπεισμένος, πως αν τόσα χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούν, και αν φορολογούνταν και η παραοικονομία, τότε θα ήμασταν ως χώρα σε επίπεδα Ελβετίας.
Ποια κρίση και κουραφέξαλα;
Θα δανείζαμε και στο Μονακό.
Είμαστε πλούσιοι σε μια φτωχή χώρα.
Και η χώρα είναι φτωχή, κυρίως εξαιτίας της φοροδιαφυγής, και της φυγής των χρημάτων των εχόντων και κατεχόντων στο εξωτερικό.
Ποιες επενδύσεις και πάπαλα;
Ο μόνος που κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν το ίδιο το κράτος.

Συνεπώς ποιος φταίει;
Οι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που είδαν φως και μπήκαν;
Ή οι εκατοντάδες χιλιάδες «αυτοδημιούργητοι» που επί δεκαετίες ολόκληρες αρνούνται να εκδώσουν απόδειξη, συμβάλλοντας έτσι στην εξαθλίωση του κράτους;

Το ζήτημα είναι σίγουρα πολύ πιο σοβαρό, και σίγουρα δεν εξαντλείται με μια επιφανειακή προσέγγιση όπως αυτή.
Η βασική ουσία όμως είναι πως με την οικονομική κατάρρευση των δημοσίων υπαλλήλων, δεν πλήττονται μόνο οι ίδιοι, αλλά ολόκληρη η αγορά.
Δημόσια και ιδιωτική.
Δεν νομίζω οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποταμίευαν ή να αγόραζαν ομόλογα και μετοχές με το περίσσευμα των (μίζερων) αποδοχών τους.
Μάλλον στην αγορά τα έριχναν, καταναλώνοντας.
Οπότε, στερούμενοι αυτοί αυτών των χρημάτων, τα στερείται σήμερα και η αγορά, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες, οι ταξιτζήδες κλπ.

Οπότε ο κύκλος γίνεται ακόμη πιο φαύλος.

Κάνω λάθος;
Αν ναι διορθώστε με.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ορισμός αναπληρωτών Προϊσταμένων Γραφείων ΠΕ Έβρου

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Π.Δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1/τ. Α΄/03-01-2003) «Σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητες αυτών, όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία εκλογής των αιρετών τακτικών και αναπληρωματικών μελών των συμβουλίων αυτών».
2. Τις διατάξεις της περίπτωσης γ, παρ. 2, άρθρ.3 της αριθ. Φ. 353.1/324/105657 / Δ1/ 08-10-02 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1340 / 16-10-2002 τ.Β’ ) «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των Προϊσταμένων των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Διευθυντών και Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των Συλλόγων των Διδασκόντων», όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.
3. Το υπ’ αριθ. Φ.1.4/4570/22-08-2011 έγγραφό μας «Αναπλήρωση Προϊσταμένων Γραφείων».
4. Το υπ’ αριθ. 4494/22-08-2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Π/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου «Ορισμός Αναπληρωτών Προϊσταμένων Γραφείων Π.Ε. Έβρου».
5. Την αριθ.8/25-08-2011 Πράξη του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Α. Ορίζουμε τον εκπαιδευτικό Αντωνιάδη Δημήτριο, κλ. ΠΕ70, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σουφλίου, ως αναπληρωτή του Προϊσταμένου του 2ου Γραφείου Π/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου Πέτσινα Ιωάννη.

Β. Ορίζουμε τον εκπαιδευτικό Παπαμιχαήλ Σταύρο, κλ. ΠΕ, Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, ως αναπληρωτή του Προισταμένου του 3ου Γραφείου Π/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου Νικολαΐδη Νικολάου

Γ. Ορίζουμε τον εκπαιδευτικό Ζελίδη Γεώργιο ,κλ. ΠΕ70, Διευθυντή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας, ως αναπληρωτή του Προισταμένου του 4ου Γραφείου Π/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου Γρουνίδη Μιχαήλ.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών - Ανεξάντλητη Ανευθυνότητα…

Ενημέρωση από τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Παληγιάννη Βασίλη.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ με θέμα την εξέταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, το Υπουργείο εξάντλησε κάθε όριο ανευθυνότητας αφού δεν παρείχε τη δυνατότητα στο ΚΥΣΠΕ να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση αποσπάσεων και να πάρει τέλος η ομηρία και η αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Συγκριμένα:

η Υπηρεσία δεν κατέθεσε στο Συμβούλιο τα κενά εκπαιδευτικών ανά ΠΥΣΠΕ όπως αυτά κατατέθηκαν από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης με το σκεπτικό ότι θα γίνει επανέλεγχος αυτών. Σημειώνω ότι ο αριθμός των κενών θα προσδιορίσει κατά βάσει των αριθμό των αποσπάσεων. Η μη κατάθεση των κενών καταδεικνύει τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας για λιγότερες αποσπάσεις μέσω του περιορισμού των κενών.

Η ασυνεννοησία μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου αλλά και η έλλειψη προσωπικού συνέβαλε ώστε να μη συζητηθούν έστω και σήμερα οι αποσπάσεις στα ΚΕΔΔΥ και στα Πειραματικά Σχολεία, αφού, ως γνωστόν, αυτές οι αποσπάσεις προηγούνται των άλλων.

Είναι να απορεί κανείς με την εισήγηση της Υπηρεσίας και την αποδοχή της από την πλειοψηφία του Συμβουλίου να μη δοθεί η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση απόσπασης νεοδιόριστων, συζύγων στρατιωτικών με το σκεπτικό της τριετούς υποχρεωτικής παραμονής στον τόπο διορισμού. Μια ερμηνεία αυθαίρετη που, δυστυχώς, θα έχει εφαρμογή και στις υπόλοιπες αιτήσεις αποσπάσεις νεοδιόριστων πλην των ειδικών κατηγοριών (ΟΤΑ, άρθ. 13 Π.Δ.50). Αυτό θα έχει ως συνέπεια συνάδελφοι νεοδιόριστοι με σοβαρά προβλήματα υγείας να μην αποσπαστούν.

Το Συμβούλιο απέρριψε αιτήσεις συναδέλφων για ένταξή τους στην ειδική κατηγορία με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, αφού δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 13 του Π.Δ. 50 χωρίς όμως να τους εντάξει με ομοφωνία και απόλυτη τεκμηρίωση σε κατηγορίες μοριοδότησης. Είναι δυνατόν καρκινοπαθής συνάδελφος ή συνάδελφος με παιδί που αντιμετωπίζει χρόνια ανεπάρκεια άνω και κάτω άκρων (τετραπληγικό και αυτιστικό) να μη μοριοδοτηθεί και κατ’ επέκταση να μην αποσπαστεί; Το Συμβούλιο θα εξαντλήσει τον «τύπο» σ’ αυτές τις περιπτώσεις συναδέλφων;

Το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτές τις εκπρόθεσμες αιτήσεις με το σκεπτικό ότι θα εξεταστούν σε επόμενη φάση. Κατά την άποψή μου έπρεπε να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις. Οι αποσπάσεις δεν είναι μεταθέσεις όπου υπάρχουν αυστηροί χρονικοί περιορισμοί.

Σημειώνω επίσης πως το ΚΥΣΠΕ:

1. έκανε δεκτές όλες τις αιτήσεις ανάκλησης.

2. εισηγήθηκε τις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις εκπαιδευτικών (36) οι οποίοι είναι εκλεγμένα μέλη ΟΤΑ.

3. εισηγήθηκε την κατά προτεραιότητα απόσπαση συζύγων δικαστικών (10)

4. εισηγήθηκε την κατά προτεραιότητα απόσπαση συζύγων στρατιωτικών (600 περίπου)

5. εισηγήθηκε την κατά προτεραιότητα απόσπαση εκπαιδευτικών με βάση το άρθρο 13 του Π.Δ. 50/1996 (60) και 24 πολύτεκνων.

Όλες οι παραπάνω κατά προτεραιότητα αποσπάσεις θα ικανοποιηθούν εφόσον υπάρχουν κενά στις περιοχές στις οποίες ζητούν να αποσπαστούν.

Το Συμβούλιο θα συνεχίσει τη συνεδρίαση τη Δευτέρα 29/8/2011. Αν όλα πάνε καλά, τότε όλες οι αιτήσεις θα τύχουν μηχανογραφικής επεξεργασίας από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αποσπάσεων και θα ανακοινωθούν.

Περιθώρια καθυστέρησης δεν υπάρχουν.

Η υπομονή των συναδέλφων εξαντλήθηκε…

Είναι η πρώτη φορά που λίγο πριν την έναρξη της σχολική χρονιάς, χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν όχι το σχολείο που θα υπηρετήσουν, ούτε καν την περιοχή.

Με την ελπίδα να μην επιβεβαιωθεί ο φόβος των λιγότερων αποσπάσεων, μετά τις ελάχιστες μεταθέσεις και τους μηδενικούς διορισμούς, θα έχετε περισσότερη ενημέρωση μετά το συμβούλιο της Δευτέρας.

Φανούρεια 2011

Για ακόμη μία χρονιά, ο πολιτιστικός σύλλογος και η ενορία Αγ.Δημητρίου Άνω Οινόης, διοργανώνουμε τις εκδηλώσεις "Φανούρεια" προς τιμήν του Αγ. Φανουρίου και αφιερώνουμε στην πατρίδα μας το Κρασοχώρι Αδριανουπόλεως και τους προγόνους μας που ήρθαν από εκεί.

Για φέτος το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
19:30 Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός στο παρεκκλήσι Αγ.Φανουρίου Οινόης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Διδ/χου-Ορεστιάδος-Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού

21:00 Παραδοσιακή βραδιά στο Πάρκο Οινόης με συμμετοχή χορευτικών και Θρακιώτικο Γλέντι.

Τα χορευτικά που συμμετέχουν είναι τα παρακάτω:
-Σύλλογος Γυναικών Πυλαίας Θεσσαλονίκης "Η Καπουτζίδα"
-Πολιτιστικός Σύλλογος Δικαίων Έβρου
-Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου
και φυσικά τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας

Η ορχήστρα που θα συνοδεύσει τη βραδιά είναι ή "Εβρίτικη ζυγιά"

Σάββατο 27/8/2011
07:00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγ. Φανουρίου

10:00 Δεξίωση στην αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου "Το Κρασοχώρι" από τις κυρίες του συλλόγου.

Σας καλούμε όλους εκεί.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Διορισμοί 546 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2011-12 διορίζονται 546 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ04.05, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠE08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12.01, ΠΕ12.04, ΠΕ12.05, ΠΕ12.06, ΠΕ12.08, ΠΕ13, ΠΕ17.02 και ΠΕ17.03.

Στους παραπάνω διοριστέους περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί εγγεγραμμένοι στους πίνακες εκπαιδευτικών που συντάχθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις των περ. α, β, γ και δ της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α’), του πίνακα 24μήνου που συντάχθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3687/2008 (ΦΕΚ 159 Α’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία που συντάχθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ββ’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α’), και στον πίνακα διοριστέων ΑΣΕΠ 2008.

Οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί τίθενται στη διάθεση της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης και τοποθετούνται προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής και οριστικά στο τέλος της πρώτης διετίας κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, όπως ορίζεται στις οικείες διατάξεις.

Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε σχολική μονάδα της περιοχής της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών.
Ο τρίτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτείται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος. (παρ. 12 του άρ. 9 του Ν.3848/2010)

Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από Τετάρτη 24 μέχρι και Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011.

Για τους  πίνακες με τα ονόματα των διοριζόμενων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πατήστε: http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2011/diorismoi__prwtobathmias_110823.xls
 
Για τους  πίνακες με τα ονόματα των διοριζόμενων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πατήστε

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πάλι οι εκπαιδευτικοί θα φταίνε...

Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας(;):

«Σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, μέσα στον Οκτώβριο, θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαίδευση είναι η ύπαρξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε ορισμένες περιφέρειες, ενώ σε άλλες υπάρχουν κενά».

Από τότε που ανέλαβε στοχοποιεί συνεχώς τους εργαζομένους!
Ξεκινάει(;) μια σχολική χρονιά που ό,τι θα γίνει είναι αποκλειστικά δικό της έργο, αποκλειστικά δική της ευθύνη και αυτή δείχνει πάλι ως υπεύθυνους άλλους.
Η λαλίστατη και αγωνιστικότατη, στο παρελθόν βέβαια, Διδασκαλική Ομοσπονδία πού είναι;

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Αιτήσεις διορισμού εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται, ότι καλούνται να υποβάλουν αίτηση διορισμού για το σχολικό έτος 2011-2012 από 18/08/2011 έως και 22/08/2011, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν, οι εκπαιδευτικοί κλάδων:

- ΠΕ60 Νηπιαγωγοί οι οποίοι:

(α) περιλαμβάνονται στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 26,6 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας,

(β) περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. 2008 (3Π/2008 Προκήρυξη), όπως δημοσιεύτηκε στο αριθ. 555/20.07.2009 ΦΕΚ τ.Γ΄ και

(γ) είχαν υποβάλει αίτηση διορισμού με την αριθ. Φ.361.1/6/2701/Δ1/11.01.2011 (ΑΔΑ: 4Α9Ι9-6Ο) εγκύκλιο αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ο διορισμός τους, σε εφαρμογή της αριθ. ΔΙΠΠ/Φ.2.9/32/οικ.3884/18-02-2011 εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περί απαγόρευσης έκδοσης και δημοσίευσης ατομικών πράξεων διορισμού

- ΠΕ70 Δάσκαλοι οι οποίοι περιλαμβάνονται:

(α) στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 19 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας,

(β) στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 (2Π/2008 Προκήρυξη), όπως δημοσιεύτηκε στο αριθ. 571/23.07.2009 ΦΕΚ τ.Γ΄ και

(γ) στους πίνακες κατάταξης κατηγοριών, που προβλέπονται στις διατάξεις των περ. β΄ και γ΄ της παρ.10 του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ.Α΄).

Οι σχετικές εγκύκλιοι, οι πίνακες και οι αιτήσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου : http://www.minedu.gov.gr/

Τοποθετήσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στη Δ/νση ΠΕ Έβρου

Ανακοινώνηκαν οι τοποθετήσεις των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στη Δ/νση ΠΕ Έβρου.
Οι τοποθετούμενοι υποχρεούνται να αναλάβουν υπηρεσία μέχρι και την Τρίτη 23/8/11.
Το πίνακα μπορείτε να τον δείτε εδώ: http://dipe.evr.sch.gr/images/egk/DNTES.pdf

900.000€, μας κοστίζει ο κ. Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος

Ζωή να έχει ο άνθρωπος, δεν λέω, αλλά τώρα ξαφνικά εν μέσω κρίσεως, απεφάσισε ο κ. Βενιζέλος ν' αποκτήσει πολιτικό γραφείο και ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως.

Έτσι, στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, τεύχος Β΄, αριθμός 1763, 4/8/2011, δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση, και πληροφορούμεθα ότι η δαπάνη λειτουργίας του πολιτικού γραφείου του κ. Βενιζέλου ως αντιπροέδρου, ανέρχεται στο ποσό των 895.000€, ετησίως και θα εργάζονται σε αυτό είκοσι υπάλληλοι.

Όμως ο κ. Βενιζέλος διαθέτει πολιτικό γραφείο και ως υπουργός οικονομικών το οποίο κοστίζει άλλες 800.000€ περίπου, ετησίως.

Τώρα όμως έχουμε και τον έτερο αντιπρόεδρο, τον κ. Πάγκαλο, του οποίου το πολιτικό γραφείο κοστίζει 1.000.000€ ετησίως και εργάζονται σ΄ αυτό είκοσι υπάλληλοι. (ΦΕΚ Β΄, φύλλο 2316, 30/10/2009).

Δύο πρόσωπα, δύο πολιτικοί που πασχίζουν για περιστολή των κρατικών δαπανών, που κόβουν μισθούς και συντάξεις, που φορολογούν ακόμα και τις γκαζόζες που πίνουμε, ξοδεύουν περίπου 3.000.000 € ετησίως, για γραμματειακή υποστήριξη.
Έτσι όμως όχι μόνο δεν βάζουν πάτο στο βαρέλι, αλλά ανοίγουν τρύπες και στα τοιχώματά του.
Και μετά τα βάζουν με την χαρτορίχτρα που είχε, όπως λένε τα κανάλια, 4.000.000 € σε καταθέσεις.
Όμως στην πραγματικότητα όλοι τους, η χαρτορίχτρα και οι κυβερνήτες μας, κάνουν την ίδια δουλειά.
Απομυζούν τους πολίτες και εκμεταλλεύονται την αφέλειά τους.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Κατάργηση των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης στον Έβρο

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο κ. Νικήτας Παπαπαντελής, Γ.Γ. Συνδέσμου Πτυχιούχων Προπονητών Έβρου και Μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Αλεξ/πολης:

Με αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης πληροφορηθήκαμε - κάτι φυσικά που δεν ήταν και έκπληξη- την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Αθλητικής Διευκόλυνσης ( ΤΑΔ ) και στην Αλεξ/πολη, ακολουθώντας αυτά του Σουφλίου, του Διδ/χου και της Ορ/δας.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη που εκθέτει βάναυσα έναντι του κοινωνικού συνόλου το σχολικό αθλητισμό.
Αποτελεί δε μια δυσάρεστη εξέλιξη:

α. Για τους μαθητές και τους γονείς τους που με πολλές στερήσεις ( οικονομικές, χρόνου, μετακίνησης, κ.α.) στήριξαν την περίσσεια διάθεση των παιδιών τους να ασχοληθούν επιπρόσθετα και στο χώρο του σχολείου, με το άθλημα της αρεσκείας τους

β. Για τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής - Προπονητές αθλημάτων που επένδυσαν αγωνιστικά, προπονητικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά στην αγάπη των παιδιών-αθλητών τους για τον αθλητισμό

γ. Για την αγωνιστική και αθλητική εξέλιξη και προοπτική, τόσο των παιδιών αυτών, όσο και του αγωνιστικού αθλητισμού της περιοχής, δεδομένου δε ότι ο επιπροσθέτως αυτός χρόνος προπόνησης, αποτελούσε ένα σημαντικό προπονητικό & εκπαιδευτικό μέσο, συμπληρωματικά με την προπονητική διαδικασία το απόγευμα.

Ο υπογράφων, είναι από εκείνους που πιστεύει- κάτι που έχει εκφράσει και δημόσια άλλωστε- ότι ο θεσμός των ΤΑΔ & ΕΤΑΔ, από τη σύστασή του και έκτοτε δεν βοηθήθηκε ώστε να ανασυγκροτηθεί και να βελτιωθεί εκπαιδευτικά, αθλητικά και παιδαγωγικά, σε σχέση με τον αρχικό σκοπό της σύστασής του - ως ένα αποτελεσματικό και πολύτιμο εκπαιδευτικό μέσο διασύνδεσης του σχολικού και αγωνιστικού αθλητισμού.
Ήταν κρυφό μυστικό για όλους τους εμπλεκόμενους άλλωστε ότι ο θεσμός νοσούσε, υπολειτουργώντας και κρατώντας, επιπροσθέτως, σε ομηρία – ακόμη και «πολιτική»- χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής.
Άρα, εκ των πραγμάτων χρειάζεται πλέον η ριζική αλλαγή και ανασύσταση της λειτουργίας του, πάνω σε νέες και σύγχρονες εκπαιδευτικές, οργανωτικές και αθλητικές βάσεις .

Το αρμόδιο Υπουργείο ξεκίνησε και ήδη ολοκλήρωσε δημόσια διαβούλευση για το σχολικό αθλητισμό και την ανασυγκρότηση των αθλητικών τάξεων (ΤΑΔ & ΕΤΑΔ), για την οποία εκτιμώ και θέλω να πιστεύω ότι απώτερος στόχος αποτελεί η ριζική, εκπαιδευτικά και αθλητικά ανασυγκρότηση του θεσμού.

Μια ανασυγκρότηση που θα στηρίζεται στα παρακάτω:

• Ουσιαστική και σε βάθος επιστημονική και προπονητική συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες

• Εφαρμογή αντικειμενικού, αυστηρού και πλέον αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης και επιλογής των εκπαιδευτικών-προπονητών των αθλημάτων, σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς και αυστηρότερη και ποιοτικότερη διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών-αθλητών, υψηλού αθλητικού και αγωνιστικού επιπέδου

• Σύσταση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, κατά άθλημα (σήμερα στα ΤΑΔ & ΕΤΑΔ της χώρας δεν υπάρχουν αναλυτικά εκπαιδευτικά και προπονητικά προγράμματα, για την ορθολογική, μεθοδική, επιστημονική και παιδαγωγική οργάνωση της διαδικασίας του μαθήματος / προπόνησης)

• Αύξηση των κινήτρων (εκπαιδευτικών και αθλητικών) προσέλευσης υψηλού αγωνιστικού επιπέδου αθλητών

• Οργάνωση σχολικών αγώνων, σε περιφερειακό και πανελλήνιο επίπεδο

• Κύριο κριτήριο της ίδρυσης και της λειτουργίας των ΤΑΔ & ΕΤΑΔ - πέρα όλων των άλλων- να αποτελέσουν οι περιοχές με μεγάλη αθλητική παράδοση και με δυναμική αγωνιστική παρουσία νέων αθλητών

• Η προαγωγή της αθλητικής παιδείας και της αγωγής «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ»

Σε κάθε περίπτωση, η αυτόματη κατάργηση των τάξεων αυτών, η απομάκρυνση των μαθητών που ήδη φοιτούν σ’ αυτές και ο παραγκωνισμός γονέων και προπονητών, που βρίσκονται κοντά στο θεσμό στηρίζοντας τα αθλητικά όνειρα των φοιτούντων μαθητών, παιδιών τους, για μια καλύτερη αθλητική και αγωνιστική εξέλιξη, αποτελεί στο τέλος μια πράξη πρόχειρη, με περίσσιο έλλειμμα αθλητικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ευαισθησίας.

Στο νομό Έβρου, χρόνια τώρα , σε τέσσερις περιοχές με πλούσια αθλητική παράδοση (ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ, ΣΟΥΦΛΙ, ΔΙΔ/ΧΟ, ΟΡ/ΔΑ), λειτουργούσαν τέσσερα (4) τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης (ΤΑΔ), με συνολικό αριθμό μαθητών- αθλητών περί τους εκατό εξήντα (160) .
Μαθητές, που παρά τα πολλά και μεγάλα ελλείμματα του θεσμού, έφεραν αξιοσημείωτες αθλητικές επιτυχίες στην περιοχή και στο σχολικό μας αθλητισμό (βλέπε, Ενόργανη Γυμναστική, Σκοποβολή, Χειρόσφαιρα, κ.α.).

Είναι κρίμα πραγματικά, σ' ένα ευαίσθητο νομό με τόσα προβλήματα και ιδιαιτερότητες, αλλά συνάμα με τεράστια αθλητική και πολιτισμική παράδοση και κληρονομιά, να μη μπορούμε να διεκδικήσουμε ή έστω και να κρατήσουμε «απλούς», αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητους και πολύτιμους για την εκπαιδευτική πρόοδο και την ψυχοσωματική υγεία των μαθητών μας, εκπαιδευτικούς θεσμούς.
Έτσι, μετά το μεγάλο, διαχρονικά, έλλειμμα μουσικής εκπαίδευσης στην περιοχή ( δηλ. της μη λειτουργίας Μουσικού Σχολείου), ακολουθεί και η κατάργηση του «Αθλητικού Σχολείου».

Απέναντι σ' αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, οι τοπικοί εκπαιδευτικοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και αθλητικοί φορείς, δε πρέπει να σιωπήσουν.

Ας δώσουμε, έστω, στους μαθητές μας, που ήδη φοιτούν στο ΤΑΔ Αλεξ/πολης (Β’ & Γ’ τάξεις), σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο ανασυγκρότησης του θεσμού, το αναφαίρετο δικαίωμα να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους.
Το αξίζουν άλλωστε .

Η Τουρκία εκτίθεται

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Αβραμόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη θαλάσσια περιοχή της, είναι παράνομες και ανυπόστατες.

Ο χαρακτηρισμός από την Τουρκία, ως «παρανόμων» των αδειών που έδωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση για υποθαλάσσιες έρευνες προς αμερικανικές εταιρείες, εκθέτει την ίδια την Τουρκία, ως προς την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.

Ανεξαρτήτως του τι θέλει να πιστεύει, ή, να προσποιείται ότι θεωρεί η Τουρκία, η Κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κάθε δικαιοπρακτικό δικαίωμα, σε διεθνές επίπεδο, ως μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Αρχή, που εκπροσωπεί, από άποψη διεθνούς νομιμότητας, όλη την Κύπρο και το λαό της.

Σύντομα, η Κύπρος αναλαμβάνει και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού.
Αντί λοιπόν η Τουρκική Κυβέρνηση με προφάσεις και φωνασκίες, για εσωτερική κυρίως κατανάλωση, να επιχειρεί μάταια να δημιουργεί θέματα στην Κύπρο, ας συνετιστεί και ας προσεγγίσει με καλή θέληση και διορατικότητα το Κυπριακό, με στόχο, σύντομα, η Κύπρος να αποτελεί παράδειγμα «ενότητας» μέσα στην Ένωση».

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Να μας πουν ποιες απεργίες μας επιτρέπουν, πριν τις απαγορεύσουν

Η πατρίδα έχει ταλαιπωρηθεί δεκαετίες με τις απεργίες που έκανε το ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές του.
Τώρα όμως ο ΓΑΠ «είδε το φως το αληθινόν» και δεν γουστάρει απεργίες, ειδικά από τους δημόσιους υπαλλήλους, των οποίων το εισόδημα έχει κόψει περίπου 30% και απειλεί να κόψει και άλλο.

Μέχρι τώρα είχαμε τις γενικές απεργίες, με τις συγκεντρώσεις, τους «δεκάρικους» ενώπιον ολίγων, τις πορείες στη Βουλή κ.λπ.
Αυτά η κοινωνική πλειοψηφία τα έχει καταδικάσει και πλέον θεωρούνται αναποτελεσματική μορφή κοινωνικής πάλης.

Σκέφθηκε λοιπόν η ΑΔΕΔΥ να κάνει στοχευμένες απεργίες, όπως αυτές που γίνονται δεκαετίες τώρα στη Γερμανία.
Για παράδειγμα να μην απεργεί όλη η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αλλά συγκριμένα τμήματα της επιχείρησης των οποίων η μη λειτουργία ενοχλεί την διοίκηση και όχι τους πολίτες (έτσι κλείνουν τα ταμεία, αλλά δεν κατεβάζουν τους διακόπτες ή δεν κλείνουν τα γκισέ που εξυπηρετούν τους πελάτες – πολίτες).

Στο πλαίσιο αυτό ο πονηρός Παπασπύρος «ρώτησε» την κυβέρνηση που κόβει και άλλα λεφτά από τους υπαλλήλους της: «εσάς πώς θα σας φαινόταν αν σας έκοβαν τα λεφτά; Πώς θα σας φαινόταν αν στα ταμεία του κράτους γινόταν απεργία;».
Αμέσως συνεδρίασε το «έκτακτο κυβερνητικό εργατοδικείο», υπό την προεδρία του «επιτρόπου» Μόσιαλου, που απεφάνθη ότι «αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Η μη είσπραξη τελών υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον».

Αν όμως όλα γίνονται στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να εξηγήσει ο κ. υπουργός από πού συνάγεται ότι το δημόσιο συμφέρον είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν τρεις και εξήντα;
Ή πώς προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον όταν εκχωρεί σε ιδιώτες τον δημόσιο πλούτο;
Διότι δεν μπορείς στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και τα χρήματα των πολιτών να αφαιρείς και τον πλούτο που σου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες να τον δίνεις σε ιδιώτες (αυτό λέγεται άδικη και άνιση αναδιανομή του πλούτου).
Απάντηση: όχι, ο κ. υπουργός δεν μπορεί να το εξηγήσει, διότι γράφει άρθρα και έχει σταματήσει την ενημέρωση των δημοσιογράφων και των πολιτών.

Επί της ουσίας: οι απεργίες είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα.
Και όταν η τριτοβάθμια οργάνωση τις αποφασίσει ο εργαζόμενος δεν κινδυνεύει από πειθαρχικά συμβούλια.

Αν τώρα το ΠΑΣΟΚ έχει μία άλλη άποψη για τις απεργίες, ας μας πει ποιες απεργίες επιτρέπει, ποια να είναι η μορφή τους, ποιοι να συμμετέχουν και πόσο να διαρκούν.
Και μετά να τις απαγορεύσει, να τελειώνουμε.
Και, φεύγοντας, να μην ξεχάσει να επιβάλλει στρατιωτική πειθαρχία.
Το έχει ζητήσει ο Βενιζέλος.
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr

Κανείς πια δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις μεθοδεύσεις σκανδαλωδών προσλήψεων σε όλη τη χώρα από «αμαρτωλές» ΜΚΟ, μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι αλήθεια ότι όταν υποβάλαμε μαζί με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τασούλα την ερώτηση για τις αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων ανέργων μέσω ΜΚΟ δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε το εύρος του σκανδάλου.

«Παραμάγαζα» ΜΚΟ σε βουλευτικά και πολιτικά γραφεία, εμπλοκή κομματικών στελεχών και υποψηφίων βουλευτών συνθέτουν μέχρι στιγμής τον καμβά των «μεσαζόντων» που συμπτωματικώς συνάπτουν συμφωνίες με Δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Επικράτεια.
Και βεβαίως, όλα θα γίνουν με το αζημίωτο, καθώς όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, οι «μεσάζουσες» ΜΚΟ θα ανταμειφθούν για το «αλτρουιστικό» ενδιαφέρον τους προς τους ανέργους με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ!

Είναι εύλογο το ερώτημα, εάν μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, μπορεί να έχουν ισχύ οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί;
Σε κάθε περίπτωση, παραπέμπουν στην περιβόητη ρήση για το «νόμιμο και ηθικό».

Η ιστορία με τις ΜΚΟ σε πλείστες των περιπτώσεων όζει.
Με παχυλές κρατικές ή κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και χωρίς απολογιστικό έλεγχο έχουν καταστεί εστίες διαφθοράς.
Οι καθημερινές πια αποκαλύψεις για ΜΚΟ κομματικών εγκαθέτων, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», δεν αφήνουν περιθώρια ολιγωρίας σε κανέναν.

Οι αποκαλύψεις για το «πάρτι» που έχει στηθεί με τις αδιαφανείς προσλήψεις φέρνουν όλους ενώπιον των ευθυνών τους.
Κανείς πια δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Όταν το ευρωκουστούμι δεν ταιριάζει

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδα του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).
Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση.
Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.

Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος;
Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες;
Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι;
Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.

Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα.
Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Μια καχεξία κι απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία.
Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο.
Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν.
Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση.
Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν.
Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν.
Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40».
Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές.
Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους.
Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;

Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης!
Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε!
Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ.
Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.

Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης.
 Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή.
Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο.
Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.
Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.

Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο.
Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε.
Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη.
Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.

Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα.
Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.

Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα.
Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων.
Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια.
Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες.
Ο λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος.
Ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της.
Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο.
Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις.
Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008.
Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.

Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση.
Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει.
Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.

Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού.
Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο.
Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν.
Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν.
Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.

Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ».
Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ».
Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όμως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον.
Κανείς τους δεν έχει παιδιά.
Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς.
Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων.
Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη.
Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.

Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση.
Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει.
Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες.
Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία.
Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου.
Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ.
Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία.
Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους.
Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ.
Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.

Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν.
Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου.
Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική.
Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης.
Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;

Κάισα Έκις Έκμαν
ΠΗΓΗ:http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kajsa-ekis-ekman-nar-eurokostymen-inte-passar
http://www.antinews.gr/

"Για να πάρει δισεκατομμύρια από το λαό..."



Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η επιστολή Β. Λαμπάκη στον Πρωθυπουργό για το λιμάνι

Θέμα: Οριστική διακοπή εργασιών του έργου «Εκβάθυνση Λιμένος Αλεξανδρούπολης»

Η καρατόμηση του Έβρου συνεχίζεται με ρυθμούς ξέφρενα καταστροφικούς.
Δυστυχώς, ο καρατομέας είναι και πάλι, η πολιτεία που σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, πρέπει να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων του λαού και της πατρίδας.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις με πράξεις και παραλείψεις κοντεύουν να εξαφανίσουν τον Έβρο από τον χάρτη χωρίς αισχύνη.

Έτσι αφού μετέτρεψαν την ΒΙΠΕ σε χώρο κουφαριών, αφού διέλυσαν την γεωργία και την κτηνοτροφία στο νομό μας και όχι μόνο, αφού δεν ενέταξαν την κατασκευή του περιφερειακού της Αλεξανδρούπολης στο INTEREG, αφού συνέβαλαν ώστε να κλείσουν οι περισσότερες βιοτεχνίες και βιομηχανίες στο νομό, τώρα ολοκληρώνουν το καταστρεπτικό έργο διά του υπουργού κ. Ιωάννη Μαγκριώτη του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, εγκαταλείποντας την ολοκλήρωση της εκβάθυνσης του λιμανιού.
Όμως απαξιώνοντας το λιμάνι, μηδενίζετε κάθε αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή, καθόσον απομακρύνεται η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό και η δυνατότητά του να αποτελέσει τούτο κέντρο εμπορικής διασύνδεσης της ευρύτερης περιοχής με όλα τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και η Αλεξανδρούπολη να καταστεί σημαντικό εμπορικό κέντρο υποβαθμίζοντας έτσι το ρόλο της πόλης μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αναγκάζομαι να επικοινωνήσω με αυτό τον τον τόνο έτσι για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως δημάρχου στο δήμο Αλεξανδρούπολης (τον μεγαλύτερο δήμο της περιφέρειας μας) για να σας καταστήσω σαφές ότι συνδέετε τον Έβρο με την Πρωθυπουργία σας σε πλαίσια αντιανάπτυξης, απόλυτης αδράνειας του κεντρικού κράτους απέναντι μας.

Πρέπει να σας θυμίσω ότι εσείς και οι υπουργοί σας όταν επισκεπτόσασταν την Αλεξανδρούπολη, διατεινόσασταν ότι η βάση της ανάπτυξης ήταν το λιμάνι μας.
Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει ένα τόσο σημαντικό εθνικό έργο;;; ενώ ο υπουργός σας κ. Ιωάννης Μαγκριώτης αντί συγνώμης για το σχεδιαζόμενο έγκλημα, πέρασε στην επίθεση συμπεριφερόμενος απρεπώς στον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη, ο οποίος παρουσία εμού, τριών βουλευτών του κόμματός σας στον Έβρο, δύο αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, εκστόμισε ότι ακολουθεί «μπακαλίστικη πολιτική» με την σπουδαιότατη πρόταση που του απηύθυνε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συναινούντων σ΄αυτήν όλων των θεσμικών παραγόντων της περιοχής, για την ολοκλήρωση της εργολαβίας στο υπόλοιπο 10% και από εθνικούς πόρους, περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού τοπικού και εθνικού έργου.
Συμπλήρωσε δε, ότι η περιφέρεια θα αναλάβει τότε την κατασκευή της περιφερειακής οδού.

Εάν ο κ. Περιφερειάρχης με την σπουδαιότατη πρότασή του ακολουθεί «μπακαλίστικη πολιτική», τότε λυπάμαι για τον υπουργό σας και για την πολιτική που εφαρμόζετε αφού φαίνεται ότι η Κυβέρνησή σας αντί της ανάπτυξης στον Έβρο, με την ολοκλήρωση της εκβάθυνσης του λιμανιού δαπάνης 4.000.000 € προτιμά την κατασκευή φράκτη λίγων χιλιομέτρων στην περιοχή μας, μη επιλύοντας ουσιαστικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Εάν, δεν δύνασθε ούτε αυτή την στιγμή της μεγίστης κρίσης να ξεχωρίσετε το εθνικό συμφέρον με την ολοκλήρωση ενός εθνικού αναπτυξιακού έργου στην τόσο ευαίσθητη περιοχή από κάθε άποψη, ενώ η περιφέρεια αναλαμβάνει την κατασκευή της περιφερειακής οδού που θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό, τότε λυπάμαι γιατί δεν είστε σε θέση να ακολουθήσετε οποιαδήποτε πολιτική ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Αναμένω ότι θα διακρίνετε την μυωπική πολιτική άποψη του υπουργού σας, κ. Ιωάννη Μαγκριώτη, ώστε εσείς διορθώνοντάς την να προχωρήσετε με εθνικούς πόρους στην ολοκλήρωση της εκβάθυνσης του λιμανιού, προκειμένου να το καταστήσετε μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, διαφορετικά θα απαξιώσετε πλήρως ένα έργο εκατομμυρίων.

Φυσικά σας δηλώνω ότι οι πολίτες της περιοχής δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλη απαξίωση και θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους ασχέτως κόμματος και ιδεολογίας διεκδικώντας όσα τόσα χρόνια μας στερήσατε με τις προειρημένες πολιτικές υμών και των προκατόχων σας, από όπου και αν προέρχονται.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Πού είναι ο "ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΣ" Πρωθυπουργός;

Για πέμπτη μέρα καίγεται η Κέρκυρα, φωτιές καίνε από την Χαλκιδική μέχρι την Σκόπελο , φωτιές στην Κρήτη και στο Μέτσοβο...

Σαν είδηση όμως περνάνε στα ... ψιλά...

Λίγο καιρό πριν...

Πάνε οι εποχές που τα κανάλια , οι εφημερίδες και τα blogs κατηγορούσαν την κυβέρνηση και τον "Κουρασμένο" για την "Διάλυση" της Πολιτικής Προστασίας, Της Πυροσβεστικής και των λοιπών σωμάτων...

Πάνε οι εποχές που ακόμα και σπίρτο να άναβε κάπου γινόταν πρώτο θέμα με "ζωντανές" συνδέσεις και δημοσιογράφους που παρουσίαζαν την μιζέρια και την απουσία του κράτους και της κυβέρνησης Καραμανλή...

Πάνε οι εποχές που οι τηλεαστέρες ρωτούσαν αν ο "Κουρασμένος" βρίσκεται στο... "Κλιματιζόμενο Μαξίμου" ή σε κάποιο νησάκι κάνοντας μπάνια...

Τώρα κανείς δεν διερωτάται :

Πού είναι ο "ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΣ" Πρωθυπουργός;
Στο... "Κλιματιζόμενο Μαξίμου" ή Σε κάποιο νησάκι κάνοντας κανό;;;

Δυστυχώς αυτό είναι το επίπεδο της ενημέρωσής μας...

Δυστυχώς ο σημερινός πρωθυπουργός δεν βγήκε ούτε να ... ψελλίσει κάτι...για τις φωτιές...

Αυτά γίνονται μόνο επί... "επαράτου".

Τώρα όλοι ασχολούνται στο πώς θα φιμώσουν τα blogs...

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Απαλλαγή όλων μέχρι το 1997, παραμονές Χρηματιστηρίου

Της Αριστέας Μπουγάτσου

Όταν ο υπουργός -Ευάγγελος Βενιζέλος- παρακάμπτει τη νομιμότητα και αυτό γίνεται γνωστό, ο ίδιος νομοθετεί άρον άρον για να καλύψει την παρασπονδία του και να μη βρεθεί αντιμέτωπος με το άλλο «δημιούργημά του», τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο υπουργός, στην πράξη, ομολογεί πλέον ότι, κατά παρέκκλιση του νόμου 2362/95 έδωσε εκτάκτως στις 14 Ιουλίου 100 εκατ. ευρώ στην Proton Bank από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που του επισήμαναν εμπεριστατωμένα τα δύο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Σ. Μαραβελάκης και Κ. Αναγνωστόπουλος) και που αρνήθηκαν να συμπράξουν.

Εκείνες τις ημέρες διεξάγονταν οι έλεγχοι της ΤτΕ και της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος στην Proton, που έδειξαν υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ και σειρά κανονιστικών παραβάσεων.

Χθες ο νομομαθής υπουργός έδωσε τα ρέστα του.
Με έκτακτη προσθήκη στο νομοσχέδιο «τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου κ.ά.», κόλλησε σε υπουργική απόφαση του 1997 μια παράγραφο γενική, που λέει πως, αν συντρέχουν λόγοι απειλής του τραπεζικού συστήματος, μπορούν να τοποθετούνται εκτάκτως διαθέσιμα του κράτους σε εμπορικές τράπεζες, κατά παρέκκλιση ασφαλώς των κείμενων περιορισμών (φερεγγυότητα τράπεζας, μέχρι 50% των ιδίων της κεφαλαίων κ.ά.).

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος φύτεψε αυτή την προσθήκη στην υπουργική απόφαση του 1997, δίδοντάς της αναδρομική ισχύ από τότε!
Δηλαδή η προσθήκη που θα ψηφιστεί τον Αύγουστο του 2011 (σήμερα πιθανότατα) πρέπει να πιστέψουμε ότι ήταν σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 1997!
Δεκατέσσερα χρόνια πίσω...
Τέτοια αναδρομικότητα.
Ο κ. Βενιζέλος μετά το «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» του κ. Βουλγαράκη προσθέτει στη «ρήση» αυτή τις λέξεις «συστημικό» και «αναδρομικό».

Ο υπουργός Οικονομίας από τις 14 Ιουλίου, όταν αποφάσισε να ενισχύσει την Proton με 12 εκατ. ευρώ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο από τον κρατικό κουμπαρά και να τα βάλει σε προθεσμιακή κατάθεση μιας μέρας, ήξερε ότι παραβίαζε υπουργική απόφαση.
Του το είπαν και το έγραψαν τα δύο στελέχη του ΓΛΚ και αυτός τα στηλίτευσε, προσάπτοντάς τους και τη ρετσινιά ότι έχουν άγνοια του συστημικού κινδύνου (τραπεζική πίστη).

Η Proton αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Λ. Λαυρεντιάδης και επτά πρώην μέλη του Δ.Σ. ενέπλεξαν την τράπεζα σε υπόθεση υπεξαίρεσης που ερευνάται και ο υπουργός που τα ήξερε αυτά παρασπόνδησε και τώρα φέρνει στη Βουλή τροπολογία σε υπουργική απόφαση.
«Φόρμουλα Proton» μονολογούσαν όσοι βουλευτές το πήραν χαμπάρι, για να «θωρακιστεί» ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για την προκλητική «ένεση» στην τράπεζα, που αποκάλυψε η «Ε» στις 2/8, και για όποιες άλλες «ενέσεις» έχουν γίνει και παραμένουν στο σκοτάδι εδώ και 14 χρόνια.

Για του λόγου το αληθές:
1. Το 1995 και στον απόηχο του σκανδάλου Κοσκωτά η τότε κυβέρνηση Α. Παπανδρέου ψήφισε το νόμο 2362/95.

2. Στο άρθρο 61 γράφεται ότι τη διαχείριση διαθεσίμων του Δημοσίου την κάνει η Δ. 49 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ ο νόμος εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου 1997 με αριθμό 2084358/2116/0049 ΦΕΚ Β' 1096.

3. Το πλαίσιο αυτό λοιπόν ορίζει πως το Δημόσιο διαχειρίζεται τα διαθέσιμά του με έντοκες τοποθετήσεις σε εμπορικές τράπεζες. Στα άρθρα 2 και 3 αυτής της υπουργικής απόφασης γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα κριτήρια φερεγγυότητας που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες προκειμένου το Δημόσιο να καταθέσει διαθέσιμά του.

Κριτήρια που προφανώς δεν πληρούσε η Proton, όταν της δόθηκε η έκτακτη ενίσχυση από τον Ευάγγ. Βενιζέλο σε συνεννόηση με το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.

Η Proton, εκτός των άλλων, έχει διαπιστωμένο έλλειμμα κεφαλαίου και γι' αυτό από τις 23 Μαΐου η Γ.Σ. των μετόχων έχει εγκρίνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, που όμως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Ούτε ως προς το σκέλος της καταβολής μετρητών (50 εκατ. ευρώ), ούτε ως προς την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (50 εκατ. ευρώ).

Αυτή την τρύπα, εκτός των άλλων, την κάλυψε ο κ. Βενιζέλος με την έκτακτη κατάθεση των 100 εκατ. ευρώ και τώρα σπεύδει να καλύψει τον εαυτό του με αναδρομική ισχύ και αφού η «Ε» αποκάλυψε την ενέργειά του.

Η αγωνιστική απάντηση του Κλάδου!!!

Μετά τον καταιγισμό μέτρων και τη μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών, αποφάσισε η ΔΟΕ ν' αποφασίσει κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο! Η ΔΟΕ που το 2006 έβαλε τον Κλάδο σε αγώνα πλέον των σαράντα ημερών για 105 ευρώ, το υπόλοιπο των 176, ενώ έως τώρα παρακολουθεί σχεδόν άπραγη τις ΜΕΙΩΣΕΙΣ!
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:  

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ και αφού έλαβε υπόψη του ότι:
• Οι νέες απαράδεκτες μειώσεις των μισθών των εκπαιδευτικών, των χειρότερα αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων με μισθούς της τάξης των 1000 ευρώ, δημιουργούν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Ταυτόχρονα οι μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης και η δημιουργία τετελεσμένων, με την περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, πριν το άνοιγμα διαλόγου για το θέμα του νέου μισθολογίου, υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιθώριο σκέψης για δικαιοσύνη στη νέα πολιτική μισθών. Η κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου εκφρασμένες απόψεις της, χρησιμοποιεί την κρίση ως πρόσχημα προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο τι αποδοχές των εκπαιδευτικών και να τις μετατρέψει ουσιαστικά σε φιλοδώρημα.

• Η παιδεία βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο της ανάλγητης πολιτικής του μνημονίου και των περικοπών, όπως αυτή αποτυπώνεται και από τις τεράστιες μειώσεις (πάνω από 50%) στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισής τους ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, καθαριότητα, ΔΕΗ,ΟΤΕ).

• Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα υπερβούν τις 20.000 για την επόμενη σχολική χρονιά όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Συνταξιοδοτήσεις μέχρι 10 Αυγούστου 2011, περίπου 11.000, διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών 500-600. Πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου τον Αύγουστο του 2010, 15.800, τον Αύγουστο του 2011, περίπου 5.000-6.000.

• Δεκάδες άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως η έκδοση και διανομή των σχολικών βιβλίων, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι αποσπάσεις-μετακινήσεις, οι επιλογές σχολικών συμβούλων κ.ά. βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

• Καμία απάντηση δε δόθηκε στην, από 19 Ιουλίου 2011, ανοιχτή επιστολή της ΔΟΕ προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και στην από 28 Ιουλίου 2011 επιστολή της ΔΟΕ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Αποφάσισε για το επόμενο χρονικό διάστημα:

 Να ζητήσει συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας προκειμένου να γνωστοποιήσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

 Να προχωρήσει στην έκδοση ανοιχτών επιστολών προς όλους τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προς το σύνολο των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας.

 Να καλέσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς της Βόρειας Ελλάδας να δώσουν δυναμικά το αγωνιστικό παρόν στο συλλαλητήριο την 10η Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη μαζί με όλους τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.

 Να απαντήσει στη συνεχιζόμενη επίθεση με απεργιακές κινητοποιήσεις στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και στην κατεύθυνση αυτή να συναντηθεί, τις επόμενες ημέρες, με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για συντονισμό του ενιαίου πανεκπαιδευτικού αγώνα.

 Να συγκεκριμενοποιήσει τις μορφές του αγώνα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το ΔΣ της ΔΟΕ εκτιμά πως ο δρόμος του αγώνα είναι ο μοναδικός στην παρούσα συγκυρία. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει τον εκπαιδευτικό κόσμο σε απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού και εργατικού κινήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες οργανωτικές κινήσεις που θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα στη σύνθεση των δυνάμεων που θα σταθούν απέναντι στις αντιδραστικές, αντεργατικές πολιτικές.