Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το πέπλο της σιωπής


Προ ημερών, το Reuters έπιασε λαυράκι. Σε ιδιαίτερα προσεκτικό δημοσίευμά του που πήρε μεγάλη έκταση παγκοσμίως ανέδειξε κάποιες «συναλλαγές» μεταξύ τριών ελληνικών τραπεζών η οποία, αν το δημοσίευμα αληθεύει, τεκμηριώνει την ποινική δίωξη γνωστών τραπεζιτών της χώρας. Κι αν όχι την ποινική τους δίωξη, απαιτεί από την κυβέρνηση, το EFSF, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζών (European Banking Authority), κατ’ ελάχιστον, την παύση του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και την δρομολόγηση διαδικασίας εξυγείανσής της. Ανάλογες κινήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν για τον τραπεζικό όμιλλο Marfin Popular Bank για κινήσεις της Marfin Egnatia Bank της οποίας αποτελεί μετεξέλιξη. 
Του Γιάννη Βαρουφάκη
Κι όμως: αντί για αυτά, ένα τεράστιο πέπλο σιωπής ξετυλίγεται και σκεπάζει την υπόθεση, με πρώτους υφαντές του τους δημοσιογράφους των «έγκυρων» εντύπων και sites οι οποίοι, κατά τα άλλα, συνεχώς καταγγέλλουν το κράτος και την ελληνική κοινωνία για ανοχή στην διαφθορά.
Ποια είναι η πέτρα του σκανδάλου, σύμφωνα με την αναφορά του Reuters; Όπως γνωρίζουμε, οι ελληνικές τράπεζες πάσχουν, από τότε που ξέσπασε η κρίση, από έλλειψη κεφαλαίων. Σύμφωνα με τις επιταγές τόσο της ΕΒΑ όσο και της τρόικα, οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να καταβάλουν προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων. Αρχικά, ιδιωτικών και, εφόσον δεν τα έβρισκαν, δημοσίων (μέσω της επανακεφαλαιοποίησης που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση δανειζόμενη, δυστυχώς, η ίδια από το EFSF). Οι τραπεζίτες τρέμουν τα κεφάλαια του EFSF καθώς αυτά δίνονται με αντάλλαγμα μετοχών, κάτι που μειώνει το δικό τους ποσοστό ιδιοκτησίας των τραπεζών, θέτοντας σε κίνδυνο την εξουσία τους εντός των ΔΣ των τραπεζών (και όλα τα «καλούδια» που αυτή τους εξασφαλίζει). Για αυτό, εύλογα, προτιμούν τα ιδιωτικά κεφάλαια, ιδίως φίλα προς αυτούς προσκείμενων επιχειρηματιών. Έλα όμως που τέτοια κεφάλαια στον καιρό της κρίσης δεν υπάρχουν; Τότε, τι νομίζετε ότι σκαρφίζονται οι καλοί τραπεζίτες;
Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, σε γενικές γραμμές, συνέβη το εξής καταπληκτικό: Την εποχή που η Τράπεζα Πειραιώς, υπό τον κ. Σάλλα, σχεδίαζε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρώπης και της τρόικα), ο κ. Σάλλας δημιούργησε τρεις off shore εταιρείες στην Κύπρο (μαζί με τα δύο του τέκνα). Αυτές οι εταιρείες, δανείστηκαν από τον τραπεζικό όμιλο Marfin Egnatia Bank (που ελέγχει ο κ. Βγενόπουλος) γύρω στα 113 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρήματα αγοράστηκαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ο ίδιος ο κ. Σάλλας αποφάσισε). Αξιοσημείωτα είναι τα εξής:
• Η Marfin Egnatia Bank από την οποία δανείστηκαν οι off shore του κ. Σάλλα έπασχε η ίδια από τεράστια έλλειψη τόσο ρευστότητας όσο και κεφαλαίων. Το ότι δάνεισε ένα τέτοιο τεράστιο ποσό σε έναν άλλον «ζορισμένο» τραπεζίτη με στόχο την αγορά μετοχών των οποίων η αξία βρισκόταν σε πορεία ραγδαίας απαξίωσης (και χωρίς κανένα εχέγγυο πέραν των ίδιων των μετοχών) ελέγχεται ως είτε επιχειρηματικά ανόητη κίνηση είτε ως «περίεργη» κίνηση.
• Όταν αποφασίζεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και νομοθεσία, οι αποφασίζοντες αυτή την αύξηση (τα μέλη του ΔΣ) απαγορεύεται δια ροπάλου να συναλλάσσονται στις εν λόγω μετοχές. Όταν το κάνουν ελέγχονται από την δικαιοσύνη για insider trading (συναλλαγές υπό το καθεστώς εσωτερικής πληροφόρησης). Αναρωτιέμαι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ενδιαφερθεί να ρίξει μια ματιά στο συγκεκριμένο «ζητηματάκι».
• Η σύναψη αυτών των δανείων από τις off shore της οικογένειας Σάλλα, καθώς και η αγορά των μετοχών της Πειραιώς από αυτές, κρατήθηκε μυστική. Αν και αφορούσε ποσοστό των μετοχών της τράπεζας άνω του 5% που, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έπρεπε να δηλωθεί δημοσίως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να δέχθηκε το επιχείρημα του κ. Σάλλα ότι το ποσοστό αυτό δεν καλύφθηκε καθώς ένα μέρος των μετοχών ανήκουν στα... παιδιά του.
• Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, ο κ. Σάλλας έχει ξαναδανειστεί από άλλη πτωχευμένη τράπεζα με στόχο την αγορά μετοχών της τράπεζάς «του». Ποια τράπεζα; Την Proton του κ. Λαυρεντιάδη από την οποία φέρεται να δανείστηκε 70 εκατομμύρια πριν τις ζημίες από την πτώχευση της Proton αναλάβει ο έλληνας φορολογούμενος.
Αν τα παραπάνω, που καταγγέλλει το Reuters, αληθεύουν, έχουμε στα χέρια μας ένα σκάνδαλο αξιώσεων. Ένα σκάνδαλο που (α) παραπέμει σε insider trading, (β) εγείρει ζητήματα που αφορούν τον έλληνα φορολογούμενο (ο οποίος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της Proton) και (γ) αφορά επισταμένη προσπάθεια εξαπάτησης των ευρωπαϊκών αρχών επιτήρησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Δεν είναι δική μου δουλειά να αποφασίσω την αθωότητα ή την ενοχή του οιουδήποτε. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική δικαιοσύνη και η ίδια η τρόικα θα επιληφθούν. Προς το παρόν, σιγή ιχθύος. Από την μεριά μου, σημειώνω την απάντηση του κ. Σάλλα στο άρθρο του Reuters. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, «ο κ. Σάλλας, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή κατά του ειδησεογραφικού πρακτορείου για προηγούμενο δημοσίευμά του, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο για άλλο επεισόδιο, αυτή τη φορά από ομάδα συνεργατών του Reuters, στην προσπάθεια «υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης», που έχει αντιμετωπίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην πορεία ανάπτυξής της. Η υπονόμευση, κατέληξε, «δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Με άλλα λόγια, αγαπητοί αναγνώστες, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...
Συμπέρασμα
Στην εποχή της Πτωχοτραπεζοκρατίας (*), τέτοιου είδους τερτίπια είναι, δυστυχώς, αναμενόμενα. Όμως, σε μια χώρα που υποτίθεται ότι δίνει αγώνα επιβίωσης, και όπου η ανάκτηση της αξιοπιστίας απέναντι στην Ευρώπη έχει αναχθεί σε εθνικό στόχο, το Πέπλο της Σιωπής που έχει περιβάλει αυτό το «συμβάν» είναι ενδεικτικό της Απόλυτης Υποκρισίας της καθεστηκυίας τάξης της χώρας τούτης.
Από την μία έχουμε κυβέρνηση, η οποία δήθεν κόπτεται για την αξιοπιστία μας στα μάτια της Ευρώπης, αλλά που δεν κάνει τίποτα όταν οι τραπεζίτες μας αποκαλύπτονται από τον έγκυρο διεθνή τύπο να συνομωτούν με σκοπό την παραβίαση των αρχών και κανόνων της επιτήρησής τους.
Από την άλλη, η δικαιοσύνη η οποία ούτε καν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει.
Τέλος, και τρομακτικότερο, οι καλοί δημοσιογράφοι των «έγκυρων» εντύπων, δημοσιογραφικών οργανισμών, sites κλπ. οι οποίοι καθημερινά γράφουν χιλιάδες λέξεις καταδικάζοντας την διαφθορά των «μικρομεσαίων» και απαιτώντας να μπει βαθειά το νυστέρι στο κόκκαλο, παραμένουν βουβοί μπροστά σε ένα τέτοιο «συμβάν», σε μια τέτοια καταγγελία του Reuters. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν μπείτε στην ιστοσελίδα του πάλαι ποτέ έγκυρου «Βήματος» και βάλετε «Σάλλας» στην σελίδα αναζήτησης δεν θα βρείτε την παραμικρή αναφορά σε αυτό το θέμα. Ούτε μία λέξη. Η άλλη παραδοσιακά έγκυρη εφημερίδα μας, η «Καθημερινή», αναφέρεται μεν στο θέμα αλλά με τον ανώδυνο τίτλο «Νέα αντιπαράθεση Reuters με τον επικεφαλής της Πειραιώς».
Κλείνω με ένα μήνυμα προς φίλους δημοσιογράφους που στα υπόλοιπα κείμενά τους ξεσπαθώνουν εναντίον της διαφθοράς και της «ακινησίας» του ελληνικού κράτους: Όσο παραμένετε βουβοί απέναντι σε μια τέτοια υπόθεση, η αξία του λόγου σας τείνει στο μηδέν.

(*) Bankruptocracy - Πτωχο-Τραπεζοκρατία (Από το «Λεξιλόγιον Κρίσης»)
Δικός μου όρος για το νέο πολιτικό-οικονομικό καθεστώς που μας προέκυψε, παγκοσμίως, μετά την Κρίση του 2008. Σε αυτό το νέου τύπου καθεστώς την μέγιστη εξουσία δεν ασκούν ούτε οι επιτυχημένοι καπιταλιστές ούτε καν οι εισοδηματίες (για τους εργαζόμενους ούτε λόγος βέβαια). Την ασκούν οι πτωχευμένες τράπεζες ελέω των φορολογούμενων των οποίων τους φόρους οι πολιτικοί χρησιμοποιούν για να στηρίζουν το νέο αυτό καθεστώς, ως εντολοδόχοι των πτωχευμένων τραπεζών, επιβάλλοντας παράλληλα αυστηρή λιτότητα στους... φορολογούμενους. Βασική αρχή του νέου καθεστώτος η εξής απλή: Τα χρέη των πολιτών και των κρατών στις τράπεζες είναι ιερά και αδιαπραγμάτευτα. Παράλληλα, οι ζημίες των τραπεζών πρέπει αυτόματα, και χωρίς πολλές κουβέντες, να καλύπτονται είτε από τα κράτη είτε από τις Κεντρικές Τράπεζες χωρίς την επιβολή του παραμικρού Μνημονίου στους ιδιοκτήτες των, ουσιαστικά, πτωχευμένων τραπεζών. Ενώ τα υπό πτώχευση κράτη (π.χ. Ελλάδα και Ιρλανδία) πρέπει να διασύρονται και να υποβάλλονται σε ασφυκτική λιτότητα για να δανείζονται ώστε να μην πτωχεύσουν, στον Καιρό τηςΠτωχο-Τραπεζοκρατίας οι τράπεζες δικαιούνται την παροχή άπειρης ρευστότητας χωρίς κανέναν περιορισμό, όρο ή απαίτηση εκ μέρους των κρατών ή των Κεντρικών Τραπεζών που τις κρατούν ζωντανές.
ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr 

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ασύμμετρος οικονομικός πόλεμος στην Ευρωζώνη

Του Σταύρου Λυγερού

Όπως έχει πια καταστεί σαφές, η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου πιθανότατα θα καταλήξει μια προεκλογική επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Το πολύ πολύ που θα δεχθεί να συζητήσει η τρόικα είναι η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά κι αυτό αφού προηγουμένως η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αρχίσει να εφαρμόζει αποφασιστικά τις δεσμεύσεις της.

Η επιμήκυνση θα προσφέρει μια χαλάρωση του ρυθμού μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, με την έννοια ότι η εξοικονόμηση 11,6 δισεκατομμυρίων θα κατανεμηθεί όχι σε δύο χρόνια, όπως ισχύει τώρα, αλλά σε τρία ή και τέσσερα. Δεν πρόκειται, όμως, να αλλάξει τη συνταγή, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η μείωση.

Το πρόβλημα με το Μνημόνιο δεν είναι, βεβαίως, οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να είχαν προ πολλού πραγματοποιηθεί. Το πρόβλημα είναι ο πυρήνας του προγράμματος, η πολιτική της μονοδιάστατης λιτότητας με σκοπό την εσωτερική υποτίμηση. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που έχει προκαλέσει το τσουνάμι της ύφεσης. Με άλλα λόγια, αυτό που συμβαίνει δεν είναι μια απροσδόκητη παρενέργεια. Είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της συνταγής των δανειστών.

Όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει, στην Ελλάδα κατέρρευσε ένα μοντέλο πλασματικής ανάπτυξης. Στοιχεία του δεν είναι μόνο ο λαϊκισμός και οι συντεχνιακές αγκυλώσεις. Είναι και η κλεπτοκρατία. Εκτός από τη διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων, κλεπτοκρατία είναι και το πολυπλόκαμο σύστημα της διαπλοκής, από την οποία επωφελούνται τα «μεγάλα ψάρια». Η λεηλασία του δημόσιου χρήματος έχει καταντήσει συστημικό φαινόμενο σε όλη την πυραμίδα. Δεν πρόκειται, όμως, μόνο γι’ αυτό. Το καρκίνωμα καθήλωσε και αναπτυξιακά την Ελλάδα, αφού νόθευσε τον υγιή ανταγωνισμό, τροφοδότησε τον παρασιτισμό και παρεμπόδισε τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Ο πιο αδύναμος κρίκος 

Αυτές οι παθογένειες κατέστησαν την Ελλάδα όχι το «μαύρο πρόβατο» μιας «ενάρετης» Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωιερατείο από τις αρχές του 2010, αλλά τον πιο αδύναμο κρίκο μιας καθόλου στέρεας αλυσίδας.

Με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης, με την Κύπρο και την Ισπανία στα πρόθυρα και με την Ιταλία «στα γόνατα», είναι γελοίο να αποδίδεται η συστημική κρίση της Ευρωζώνης στην ελληνική ασωτία. Η εγχώρια πτυχή της κρίσης μετέτρεψε την Ελλάδα σε πειραματόζωο. Εδώ δοκιμάζεται η συνταγή που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και στους άλλους αδύναμους κρίκους.

Είναι κοινός τόπος πια ότι η βασική αιτία της κρίσης είναι η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έχουν τις ιθαγενείς αιτίες τους, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από τον κοινό παρονομαστή, την ετεροβαρή αρχιτεκτονική. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι λόγος να μη γίνουν άμεσα οι πιο δραστικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη των εγχώριων παθογενειών. Σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να δοθεί η μάχη και στο εσωτερικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έπειτα από μία δεκαετία ζωής του κοινού νομίσματος, είναι αποδεδειγμένο ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι ήταν οι πιο ανταγωνιστικές χώρες (με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία) και οι μεγάλοι ζημιωμένοι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Το άνοιγμα της ψαλίδας αντανακλάται και στα επιτόκια δανεισμού. Η Γερμανία και η Ολλανδία δανείζονται με ασήμαντα επιτόκια, την ώρα που η Ισπανία και η Ιταλία δανείζονται με τοκογλυφικά. Η ανισορροπία αυτή συνιστά ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης.

Οικονομικός εθνικισμός 

Η συνταγή της μονοδιάστατης λιτότητας δεν είναι απόρροια μόνο οικονομικού δόγματος. Είναι και προϊόν του οικονομικού εθνικισμού που τείνει να επικρατήσει στον Βορρά. Για να μην πληρώσουν το ολοένα και υψηλότερο κόστος της διάσωσης του ευρώ, οι πλούσιες χώρες-μέλη έχουν οχυρωθεί πίσω από μια πολιτική που ισοδυναμεί μ’ ένα είδος ασύμμετρου οικονομικού πολέμου εναντίον της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η πολιτική της Μέρκελ εξυπηρετεί τα στενά γερμανικά συμφέροντα και γι’ αυτό επικροτείται από τη γερμανική κοινή γνώμη. Με ευρωπαϊκά κριτήρια, όμως, είναι καταστροφική. Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του πατάνε σε δύο βάρκες.

Οι κοινωνίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που είναι τα μεγάλα θύματα του ασύμμετρου πολέμου, προς το παρόν αντιδρούν υποτονικά. Πρώτον, επειδή η μακρά περίοδος ευημερίας έχει αμβλύνει τα αντανακλαστικά τους. Δεύτερον, επειδή έχουν ακόμα αρκετά να χάσουν. Επειδή, όμως, η πολιτική της μονοδιάστατης λιτότητας οδηγεί σταδιακά σε καθίζηση του βιοτικού επιπέδου, η εκδήλωση δυναμικής αντίδρασης είναι ζήτημα χρόνου.

Αξίζει να αναφέρουμε την πρόσφατη έκθεση της Bank of America, η οποία υπογραμμίζει ότι υποτιμάται το ενδεχόμενο εθελοντικής εξόδου μιας χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη. Αναφέρει, μάλιστα, ότι είναι η Ιταλία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κάνει αυτό το βήμα. Ο λόγος είναι απλός: η Ιταλία είναι αρκετά μεγάλη για να αποδεχθεί (και οι ελίτ και η κοινωνία) επί μακρόν την ήδη εξελισσόμενη οικονομική της αποδόμηση και περιθωριοποίηση.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr 

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Τοποθετήσεις και εγκύκλιος αποσπάσεων εντός ΠΥΣΠΕ Έβρου

Ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών κατά τη β΄ φάση μεταθέσεων – τοποθετήσεων.

Όλες οι τοποθετήσεις της β΄ φάσης εδώ

Παράλληλα εξεδόθη η εγκύκλιος για αποσπάσεις εντός του ΠΥΣΠΕ Έβρου.
Η προθεσμία αιτήσεων είναι από 16/7/12 έως 16/8/12.

Η εγκύκλιος εδώ

Στο 171% επί του ΑΕΠ το χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ… 120% το παρέδωσε ο Καραμανλής. Πόσα δις έκλεψαν;

Ε, κύριοι; 
Κάνατε το περιβόητο κούρεμα που “μείωσε το χρέος”. 
Διπλασιάσατε φόρους στα καύσιμα. Στα τέλη κυκλοφορίας. Στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στους φόρους εισοδήματος. Στα πάντα. 
Μειώσατε μισθούς, συντάξεις, εξαφανίσατε παροχές και επιδόματα. 
Διαλύσατε την κοινωνική πολιτική. Βάλατε χαράτσια έως και στα κοτέτσια. 
Αυξήσατε τους λογαριασμούς. Κοινώς, φεσώσατε τους ομολογιούχους διασύροντας την χώρα, ενώ καταληστεύσατε τον λαό. Μιλάμε για δεκάδες δις Ευρώ που βάλατε στην τσέπη. 


Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την επίσημη πρόβλεψη του ΔΝΤ, το χρέος της χώρας για το 2013 θα φτάσει το 171%!!! 
Όταν η συμμορία Παπανδρέου το παρέλαβε στο 120% χωρίς ληστεία των πολιτών, χωρίς εξαθλίωση. Οπότε η ερώτηση είναι απλή: ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΚΛΕΨΑΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ; 
Το πρόγραμμα των μέσων αποβλάκωσης βεβαίως θα συνεχιστεί χωρίς τέτοιες φιλοσοφικές αναζητήσεις. 
Οι τραπεζίτες άλλωστε σώθηκαν, ώστε να μπορούν να αμοίβουν τους Γούσηδες του ψεύδους. Ανιστόρητοι όμως, την καινή διαθήκη τους την διάβαζαν μέχρι το φιλί. 
Το τέλος θα το ανακαλύψουν μόνοι τους.
ΠΗΓΗ: http://olympia.gr 

Το τραγούδι με τους στίχους που καταλαβαίνουν Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί και Έλληνες! (και όχι μόνο!)



Οι APURIMAC συναντούν την Έλλη Πασπαλά σ' ένα μοντέρνο Tango με αργεντίνικους στίχους που όμως όλες οι λέξεις έχουν ρίζα ελληνική.
Ένα οδοιπορικό στους μελαγχολικούς δρόμους της Αθήνας με τελικό προορισμό την μόνη ελπίδα, τον άνθρωπο.
ΜΟΥΣΙΚΗ/ΣΤΙΧΟΙ: DANIEL ARMANDO

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Συνιστάται ν' ανοίγουμε και κανένα λεξικό

Συνιστάται ν' ανοίγουμε και κανένα λεξικό, αν και οι ελλειμματικοί περί τη γλώσσα είναι πάντα απολύτως βέβαιοι για την ορθότητα των γραπτών τους.
Όταν συμβαίνει όμως σε ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, το φαινόμενο αποτελεί πρόκληση.


Συγκεκριμένα:


Σήμερα αναρτήθηκε Δελτίο Τύπου που πληροφορεί για την έκδοση πρόσκλησης σε εκπαιδευτικούς προς ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων χωρίς να δίνεται ολόκληρη η πρόσκληση (που θα αναζητήσουν άραγε πού οι ενδιαφερόμενοι;) κι επιπλέον τελειώνει με το εξής: 
"Ως προς τις λεπτομέρειες της διαδικασίας παραλαβής και καταχώρισης των αιτήσεων, συνίσταται οι υποψήφιοι να επικοινωνούν με τη Δ/νση Εκπ/σης, στην οποία επιθυμούν να υποβάλλουν την αίτησή τους". Για την ακρίβεια Δελτίο Τύπου 


Το συνίσταται σημαίνει: αποτελείται, έγκειται, υπάρχει. 
Το συνιστάται σημαίνει: προτείνεται, δίνεται συμβουλή, γίνεται σύσταση. (Γ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, σ. 1727, Αθήνα 1998)


Τι από τα δύο εννοεί ο συντάκτης του κειμένου;
Αλλά τι να περιμένει κανείς, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα που η υπουργός ονομαζόταν "Φρόσω", η γενική του ονόματός της γνώρισε όλες τις εκδοχές!

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Μπομπ Τράα: Ο μικρός Ολλανδός ανθύπατος

Η θύελλα από το ρεπορτάζ για τις προσλήψεις που έριξαν έξω το μνημόνιο.

«Αγαπητέ κύριε Τσώλη, Έχουμε διαβάσει το άρθρο σας για την απασχόληση στο Δημόσιο “Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο” που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα θα εκτιμούσε να περάσετε από το γραφείο του ώστε να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα σας και την κάλυψή του.» Mε αυτό το e-mail που έλαβα την περασμένη Τρίτη μετά το ρεπορτάζ της προηγούμενης Κυριακής για τις προσλήψεις που έγιναν στο Δημόσιο τη διετία 2010 - 2011 και τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίοι παρά τους περιορισμούς και την κατάσταση που βρισκόταν η χώρα είχαν αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα τους, ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αποκαλυπτική για τον ρόλο και το ύφος της εξουσίας που ασκεί το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας.

Αποδέχθηκα την πρόσκληση του ολλανδού εκπροσώπου και την Τετάρτη στις 5.30 το απόγευμα βρέθηκα στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής 3, όπου στον 8ο όροφο έχει εγκατασταθεί το ΔΝΤ.
Μετά τον πρώτο έλεγχο στοιχείων ταυτότητας στην είσοδο, η ασφάλεια του κτιρίου ειδοποίησε το γραφείο του για την έλευσή μας. Η ελληνίδα γραμματέας του κατέβηκε στο ισόγειο, με συνόδευσε στον 8ο όροφο για να ανοίξει με το ηλεκτρονικό κλειδί την πόρτα πίσω από την οποία είναι εγκατεστημένη η μόνιμη αντιπροσωπεία του ΔΝΤ.
Αφού με... παρέδωσε στον έλληνα οικονομολόγο της αντιπροσωπείας, ο οποίος έστειλε το «προσκλητήριο»-e-mail, οδηγήθηκα στο βάθος του διαδρόμου, σε μια αίθουσα συσκέψεων μ' ένα μακρύ τραπέζι.
Τους συστήθηκα, καθήσαμε....

Στο κέντρο ο Ολλανδός, πλαισιωμένος από δύο βοηθούς του, κι εγώ ακριβώς απέναντι. Δίπλα μου ο Ελληνας ο οποίος συμμετέχει ως συνοδός στις τεχνικές αποστολές του ΔΝΤ, πρόθυμος να βοηθήσει.

«Πού βρήκες το έγγραφο;»
Ο Ολλανδός έβραζε, φαινόταν στο χρώμα του προσώπου του. Φυλλομετρούσε τα χαρτιά του, διάβαζε τη μετάφραση του ρεπορτάζ στα αγγλικά και τις σελίδες της έκθεσης που είχε δημοσιεύσει «Το Βήμα».

Έδειχνε σαν να προσπαθούσε να συγκρατηθεί. Η πρώτη φράση που κατάφερε να πει ήταν:
Πού βρήκες αυτό το έγγραφο;
Λάθος ερώτηση σ' έναν δημοσιογράφο, ήταν η απάντησή μου. Αυτή που θα έδινε κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον κόσμο και τον εαυτό του.
Αυτή η έκθεση είναι δική μου, ποιος σας την έδωσε; συνέχισε ο μικρός Ολλανδός δικαιώνοντας τις φήμες και τα προσωνύμια που τον ακολουθούν στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στις χώρες απ' όπου πέρασε ως ελεγκτής. Η αγωγή μας και μόνο δεν επιτρέπει να τα μεταφέρουμε...
Ίσως εκείνη τη στιγμή έπρεπε να φύγω. Το σκέφτηκα, δίστασα, κάτι δεν με άφησε, ίσως η δημοσιογραφική περιέργεια για το πού μπορεί να φθάσει....

Ο Ολλανδός σε ρόλο ανακριτή συνέχισε με επίμονες διαδοχικές ερωτήσεις...
Πώς κάνατε την έρευνα; Πού βρήκατε την έκθεση; Πού βρήκατε τα στοιχεία για τις προσλήψεις που έγιναν το 2010;
Το κλίμα βάραινε. Του αντεπιτέθηκα.
Μα δέκα χρόνια ερχόσαστε στην Ελλάδα και δεν καταλάβατε τι έγινε. Ούτε τότε που ήσασταν ελεγκτής, ούτε τώρα, δύο χρόνια που αυξήσατε τους φόρους, μειώσατε μισθούς και συντάξεις, το κονδύλι για τη μισθοδοσία δεν πέφτει.

Εκείνος με κοίταζε με παγωμένο βλέμμα...

Ήταν προφανές ότι ο Ολλανδός δεν ήθελε να αντιληφθεί ούτε το ρεπορτάζ ούτε να αναγνωρίσει τα δημοσιευμένα στοιχεία των προϋπολογισμών από το 2009 ως και σήμερα που αποκαλύπτουν ότι προσλήψεις και διορισμοί δεν σταμάτησαν ποτέ.

Ήταν σαν να μην ήθελε καν να ακούσει ότι με την αστοχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας και με το κύμα συνταξιοδοτήσεων που ξέσπασε μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο το Δημόσιο πληρώνει περισσότερους ανθρώπους (είτε ως μισθωτούς είτε ως «διωγμένους» συνταξιούχους) απ' ότι πριν.

Οι παριστάμενοι Έλληνες βοηθοί του τα έχασαν από την τροπή της συνάντησης... Συνέχισα:
Στο ρεπορτάζ εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη εικόνα. Γιατί απέτυχε το μνημόνιο, τι έγινε λάθος και πληρώνουμε χωρίς αποτέλεσμα;
Ο ίδιος σκάλιζε τα χαρτιά του και ρωτούσε:
Γιατί αναφερθήκατε στους υπουργούς, εμείς δεν λέμε τίποτε για κανέναν υπουργό, είναι συνεργάτες μας...

Κι όταν επισημάναμε ότι τις ευθύνες τις δείχνουν οι αριθμοί της έκθεσής του τότε εξεμάνη:
- Δεν θα μιλήσουμε ξανά στο «Βήμα». Νομίζαμε πως είσαστε επίσημη εφημερίδα του ΠαΣοΚ. Έχουμε άλλες εφημερίδες που γράφουν ακριβώς τα στοιχεία μας.
Πάλι λάθος κάνατε, ήταν η απάντηση... Το «Βήμα» είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, δεν είναι όργανο κανενός...
Η συνάντηση έφτασε στο τέλος της...
Σηκωθήκαμε, δεν άπλωσα ούτε εγώ ούτε αυτός το χέρι... αλλά τον ρώτησα:
Αλήθεια, πόσες προσλήψεις έγιναν τη διετία...
Δεν ήθελε να απαντήσει... Ψέλλισε: Όχι πάντως 70.000.

Μπορεί να είναι 60.000. Την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε ποτέ; Η έκθεση που αποκαλύψαμε ήταν κι αυτή ένα χαρτί διαπραγμάτευσης με την τελευταία κυβέρνηση, για το οποίο ο κ. Τράα δεν είχε ακόμα προλάβει να ενημερώσει τους προϊσταμένους του και πολύ περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Μετά τη θύελλα που δημιούργησε η αποκάλυψη του «Βήματος» για τις προσλήψεις που έγιναν, τα μόνα στοιχεία που μπορεί να εμπιστευθεί κάποιος είναι τα στοιχεία της ενιαίας αρχής πληρωμών που ανέβασαν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στις 712.000 στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Η έκθεση του κ. Τράα αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο του 2011 ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο ήταν 668.035 από 692.301 τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ μέσα στη χρονιά συνταξιοδοτήθηκαν 40.025 άτομα που προστέθηκαν στα 53.000 άτομα του προηγούμενου έτους. Το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου είναι 431.000.

Από το παρασκήνιο στο προσκήνιο
Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Τράα βρέθηκε από το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Η πρώτη ήταν με το περιβόητο σημείωμα για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το σημείωμα τότε είχαν αποκαλύψει tovima.gr και τα «Nέα», αιφνιδιάζοντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διέψευδε την ύπαρξη της επιστολής, καθώς προφανώς δεν είχε ενημερωθεί από το ΔΝΤ. Όπως όλοι θυμούνται τότε ο κ. Τράα είχε προτείνει εννέα μέτρα-«φωτιά» για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ αυτών η μείωση του κατώτατου μισθού, με κυριότερο την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, που τελικά δεν πέρασε.

Τα μέτρα κατεδάφισαν το Εργατικό Δίκαιο. Ο κ. Τράα είχε κατηγορηθεί από τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς ότι χρησιμοποίησε «πρόθυμους» Έλληνες δικηγόρους και εκπροσώπους συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων για να ανακαλύψει τα σημεία εκείνα της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας που έπρεπε, κατ' αυτούς, να καταργηθούν και να αλλάξει το τοπίο στην αγορά εργασίας.

Όλοι γνώριζαν ότι τα μέτρα αυτά θα έπλητταν τη ζήτηση και θα επέτειναν την ύφεση, όπως και έγινε...

Στο Κίτο τον θυμούνται ακόμη «Persona non grata» στο Εκουαδόρ

Από τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο κ. Τράα ερχόταν στην Αθήνα ως «ανθύπατος» του ΔΝΤ, «Το Βήμα» ανέτρεξε στο παρελθόν του και ανακάλυψε ότι είχε κηρυχθεί «persona non grata» στο Εκουαδόρ. Στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, το Κίτο, τον θυμούνται πολύ καλά. Όχι για καλό. Όπως είπε στο «Βήμα» η κυρία Υβόν Γιάνες, μέλος της οργάνωσης Accion Ecologica, μαζί με άλλες οργανώσεις ζήτησαν επισήμως το 2003, με επιστολή προς τον αστυνομικό διευθυντή της επαρχίας Πιτσίντσα τη σύλληψη και απέλαση του Τράα με το αιτιολογικό ότι είχε παραβιάσει τον νόμο περί μετανάστευσης.
«Ζητήθηκε να απελαθεί από το Εκουαδούρ "για ανάρμοστη χρήση της ιδιότητας του επισκέπτη στη χώρα, καθώς και για ηθική αυτουργία στην απόφαση των εθνικών αρχών να λάβουν μέτρα που θίγουν το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια"».

Τότε ο Μπομπ Τράα πίεσε την κυβέρνηση του Εκουαδόρ να χρησιμοποιήσει το 100% των εσόδων από έναν σημαντικό νέο αγωγό πετρελαίου για τη μείωση του χρέους σε βάρος της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Β΄ φάση μεταθέσεων ΠΥΣΠΕ Έβρου

Το ΠΥΠΣΕ Έβρου καλεί με ανακοίνωσή του τους εκπαιδευτικούς που είναι στη διάθεση να υποβάλουν νέα δήλωση, αν το επιθυμούν, για τις εναπομείνασες κενές θέσεις μέχρι την Παρασκευή 13/7/12.
Η ανακοίνωση με τα οργανικά κενά εδώ .

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Μεταθέσεις-τοποθετήσεις εντός ΠΥΣΠΕ Έβρου

Ανακοινώθηκαν από το ΠΥΣΠΕ Έβρου οι προσωρινοί πίνακες μεταθέσεων-τοποθετήσεων. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση τυχόν λαθών και παραλείψεων από 5-7-12 μέχρι 9-7-12.

Πίνακας μεταθέσεων δασκάλων → Δάσκαλοι

Πίνακας μεταθέσεων νηπιαγωγών → Νηπιαγωγοί

Πίνακας μεταθέσεων εκπ/κών φυσικής αγωγής → Φυσικής Αγωγής

Πίνακας μεταθέσεων εκπ/κών αγγλικής γλώσσας → Αγγλικής

Πίνακας μεταθέσεων εκπ/κών μουσικής → Μουσικής

Πίνακας μεταθέσεων εκπ/κών ειδικής αγωγής → Ειδικής Αγωγής


Πανάκριβες δράσεις και μελέτες της περιφέρειας


                                             Δελτίου Τύπου

Μέσα στην επώδυνη κρίση προχωρούν πανάκριβες δράσεις και μελέτες της περιφέρειας! Λεφτά υπάρχουν;;;

 Την στιγμή που η τουριστική κίνηση στην περιφέρεια δοκιμάζεται, η προβολή έχει αποτύχει και  οι ξενοδόχοι έχουν σοβαρά προβλήματα, η περιφέρεια προχωρά σε υλοποίηση πανάκριβων και πολυτελών δράσεων, σε «γκρίζα» χρόνια που το κάθε ευρώ εξοικονομείται από το υστέρημα του κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει οικονομική δυσκολία ή ανέχεια, του μισθωτού, του συνταξιούχου και όχι μόνον. 
Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν και τα αποτελέσματά τους να επιτευχθούν  με υποπολλαπλάσιο κόστος και δίχως εργολαβικό κέρδος. 
Ενώ λείπουν πολλά, ακόμη και τα έντυπα τουριστικής προβολής, το στοιχειώδες απαιτούμενο σε όλη την περιφέρεια, σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, η περιφέρεια προχωρά σε ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή εργολάβου για την «Φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης»,(!!!) με προϋπολογισμό 105.000 €, που αφορά πρόσκληση και φιλοξενία  δημοσιογράφων, τουριστικών πρακτόρων,κλπ. 
Ταυτόχρονα επικαλούνται, κατά περίπτωση, έλλειψη πόρων…

Υποστηρίζουμε μια δυναμική τουριστική προβολή, θέλουμε αποτελεσματικές δράσεις, διαφωνούμε, όμως,  κάθετα με επικοινωνιακά κόλπα με τέτοιες πολυδάπανες ενέργειες και δράσεις, που θεωρούμε ότι κινούνται εκτός χρόνου και τόπου!

Δηλώνουμε επίσης, ότι διαφωνούμε ευθέως με την διάθεση μεγάλων ποσών στην κατεύθυνση των μελετών, πολλές από τις οποίες, πέραν πανάκριβου κόστους για τις σημερινές συνθήκες κόστους, (μένει στα προ της κρίσης επίπεδα, που και τότε ήσαν υψηλά) δεν είναι άμεσα χρήσιμες. 

Για την «μελετηρή» περιφέρεια και όχι μόνον, θα επανέλθουμε. 
Ενδεικτικό παράδειγμα μελέτης με  ξένο προς την φτώχεια της χώρας και των πολιτών υπολογιζόμενο κόστος των €199.722,36, για την σύνταξη του σχεδίου διαχείρισης με τίτλο «Προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» στο πλαίσιο του έργου «Σχέδιο διαχείρισης και Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης».

Ο επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή, σχολίασε και ζήτησε:

« Χρειαζόμαστε πράγματι «διαμορφωτές» όχι όμως της κοινής γνώμης αλλά της δημόσιας διοίκησης, ώστε η επιμέλεια στα δημόσια πράγματα να είναι ίδια με αυτή στις ιδιωτικές υποθέσεις. Ζητούμε να δώσουν στη δημοσιότητα το συνολικό ποσό που ανατέθηκε από την περιφέρεια σε μελέτες δράσεις αυτού του είδους, προς ενημέρωση της κοινωνίας αλλά και όλων μας, για να κρίνουμε ό,τι γίνεται. Πρακτικές και επιλογές με κόστη και λογικές του χθες, τις απορρίπτουμε, δεν τις ανεχόμαστε, δεν σιωπούμε. Προωθούν αμοιβές και πολυτελείς δράσεις με λογικές «λεφτά υπάρχουν», που δεν γίνονται ανεκτές.  Δεν κατάλαβαν ποτέ ότι βιώνουμε ως κοινωνία μια βαθύτατη κρίση και τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ότι η κοινωνία είναι φτωχότερη, ότι περνάμε «γκρίζα» δύσκολα χρόνια. Ότι το κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο και να δίνει στην κοινωνία ορατό αποτέλεσμα. Οι της διοίκησης Γιαννακίδη να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και  να μπεί τέλος σε υψηλές αμοιβές και τέτοιες πολυτελείς δράσεις ».

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Και στα απορρίμματα... για τα απορρίμματα!


Δελτίο Τύπου
«Ανησυχούμε έντονα για την καθυστέρηση υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ»

 «Τα γνωστά αργά αντανακλαστικά, τα αλλεπάλληλα λάθη, η αναποφασιστικότητα  χαρακτηρίζουν, εκτός των άλλων, την διοίκηση της περιφέρειας μας  και στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων.
Η κατάσταση κινείται μεταξύ μεγάλης καθυστέρησης και στασιμότητας περί την υλοποίηση του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, και μας προβληματίζει έντονα. Τα πρόστιμα είναι ορατά στον ορίζοντα και ανησυχούμε έντονα για τις συνέπειες αλλά και για το κόστος που, υπό την πίεση του χρόνου πλέον, φοβόμαστε ότι θα επιβαρύνει το έργο. 
Ελπίζουμε αλλά και εφιστούμε την προσοχή να μην φθάσουμε σε πρόστιμα, ούτε να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες οικονομικής επιβάρυνσης με αναθέσεις όπως γράφεται, στο όνομα του κατεπείγοντος», δήλωσε ο επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012