Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ο Μπιλ Γκέητς και η φιλοσοφική λίθος

Υπάρχει ένας ζάπλουτος άνθρωπος στην γειτονιά μου. Αν τον συναντήσετε στον δρόμο, δεν θα γυρίσετε να τον κοιτάξετε δεύτερη φορά. Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος σαν όλους τους άλλους. Κάθε μέρα βγαίνει στην πλατεία και πίνει τον καφέ του. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων όταν κυκλοφορεί στο κέντρο. Γνωστός και αγαπητός στον κύκλο του και στην γειτονιά του. Δεν οδηγεί Μερσεντές ούτε Πόρσε Καγιέν, δεν φορά επώνυμα ρούχα και παπούτσια, δεν περνά τον χειμώνα του στο Σαμονί ούτε τα καλοκαίρια του στην Μύκονο ή στο Πουκέ. Ο καφετζής της πλατείας ξέρει πως πίνει τον καφέ του, ο περιπτεράς την μάρκα των τσιγάρων του και ο κουρέας παρακάτω, τον τρόπο που κουρεύει τα μαλλιά του. Ο άνθρωπος αυτός έχει εκατομμύρια. Δεν τον «έχουν» τα εκατομμύρια. Η εργασία του είναι παραγωγική, δίνει δουλειά σε άλλους 300 νοματαίους άμεσα και πολύ περισσότερους έμμεσα. Είναι χρήσιμος για την κοινωνία, για την χώρα, για τον κόσμο ολάκερο. Είναι πολύτιμος για όλους αυτούς και το ξέρει. Η χαρά που παίρνει, όταν αχάραγα μπαίνει στο εργοστάσιο και χαιρετά τους εργάτες και αυτοί τον αντιχαιρετούν, είναι γι αυτόν αναντικατάστατη.

Στον στρατό είχα έναν σπουδαίο διοικητή. Τότε δεν το είχα καταλάβει, όμως τώρα που το σκέφτομαι το αντιλαμβάνομαι εκ των υστέρων. Τα μεσημέρια έτρωγε πάντα στη λέσχη των σμηνιτών. Έτρωγε το φαί των φαντάρων. Δεν παρίστανε ότι έτρωγε μαζί μας. Έτρωγε κανονικά και με όρεξη. Καμιά φορά ζητούσε και περίσσευμα! Μονάχα μια μέρα της εβδομάδας έκανε εξαίρεση. Κάθε Τετάρτη πήγαινε και έτρωγε με την οικογένειά του. Η μονάδα ήταν μεγάλη και το σπίτι του διοικητή βρισκόταν μέσα στον περίβολο του στρατοπέδου. Ένα μεσημέρι που έτρωγε μαζί μας στη λέσχη των σμηνιτών, πήρα το θάρρος και τον ερώτησα γιατί τις Τετάρτες έτρωγε σπίτι του. «Κάθε Τετάρτη έχουμε ρεβίθια που μ’ αρέσουν» ήταν η απάντησή του. Κρυφογελούσε κάτω από τα μουστάκια του. Ο άνθρωπος αυτός πετούσε με φάντομ – F4. Διοικούσε πάνω από 1800 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και καμιά 700ρια σμηνίτες. Αργότερα, έγινε αρχηγός ΑΤΑ και αν είχε το ανάλογο «μέσον» θα γινόταν και αρχηγός ΓΕΑ. Δεν το είχε όμως και είμαι σίγουρος πως δεν έδινε δεκάρα γι αυτό. Μισούσε τα «μέσα» και η χειρότερή του ήταν όταν του τηλεφωνούσαν υπουργοί και υφυπουργοί τους οποίους συχνά διαολόστελνε. Δεν ήταν πλούσιος αλλά ήταν ελεύθερος και ευχαριστημένος με τον εαυτό του.

Ο Μπιλ Γκέητς έχει δισεκατομμύρια. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Ζει σε ένα σπίτι – φρούριο 6.100 μ2 κάπου στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον κοντά στο Σηάτλ, που κοστίζει 150 εκατομμύρια δολάρια. Έχει πισίνα 18 μέτρων με ηχητικό σύστημα και κάτω από το νερό, γυμναστήριο 230 μ2, τραπεζαρία 100 μ2 που φιλοξενεί 25 καλεσμένους. Οι καλεσμένοι του φορούν στο πέτο ηλεκτρονικές καρφίτσες, που με την είσοδό τους σε ένα δωμάτιο δίνουν εντολή ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία, ο φωτισμός και η μουσική σύμφωνα με τα γούστα τους, που είναι αποθηκευμένα εκ των προτέρων στο κεντρικό σύστημα ελέγχου του σπιτιού. Ο Μπιλ Γκέητς είναι ο ιδιοκτήτης της Microsoft, της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού (και όχι μόνο) του πλανήτη και ο εφευρέτης των windows. Μέχρι τώρα, ότι πιάνει με τα χεράκια του μετατρέπεται σε χρυσάφι.

Ο άνθρωπος αυτός, εκτός από τα windows έδωσε στην ανθρωπότητα και ένα κείμενο με 11 κανόνες που απευθύνεται σε φοιτητές Πανεπιστημίου, κάτι σαν παρακαταθήκη προς τις μελλοντικές γενεές ή αλλιώς μια φιλοσοφική λίθο για την επιτυχία:

Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη – πάρτε το χαμπάρι!

Κανόνας 2 : Ο κόσμος δε θα σας λυπηθεί ούτε νοιάζεται αν έχετε ή όχι αρκετή αυτοεκτίμηση. O κόσμος περιμένει να πετύχετε κάτι ΠΡΙΝ να αισθανθείτε καλά για τον εαυτό σας.

Κανόνας 3 : ΔΕΝ πρόκειται να βγάζετε 80.000 δολάρια το χρόνο με το που θα βγείτε από το Πανεπιστήμιο. Δεν πρόκειται να γίνετε Αντιπρόεδρος της Εταιρείας ούτε να αποκτήσετε αυτοκίνητο με τηλέφωνο, αν δεν τα ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ και τα δύο.

Κανόνας 4 : Αν νομίζετε ότι ο καθηγητής σας είναι σκληρός, περιμένετε μέχρι να αποκτήσετε αφεντικό.

Κανόνας 5 : Δε θίγεται η αξιοπρέπειά σας αν χρειαστεί να δουλέψετε με τα χέρια σας. Οι παππούδες σας είχαν άλλη λέξη για τη δουλειά στο εργοστάσιο: την αποκαλούσαν «ευκαιρία».

Κανόνας 6: Αν τα θαλασσώσετε, μην γκρινιάζετε για τα λάθη σας, αλλά μάθετε από αυτά.

Κανόνας 7: Πριν γεννηθείτε οι γονείς σας δεν ήταν τόσο βαρετοί όσο σας φαίνονται τώρα. Αυτό το έπαθαν από το να πληρώνουν τους λογαριασμούς σας, να καθαρίζουν τα ρούχα σας και να σας ακούνε να λέτε πόσο έξυπνοι και σπουδαίοι είστε. Πριν τρέξετε λοιπόν να σώσετε το δάσος του Αμαζονίου από τα παράσιτα της γενιάς των γονιών σας, καθαρίστε πρώτα την ντουλάπα του δωματίου σας.

Κανόνας 8: Στο σχολείο οι νικητές δε διαφέρουν από τους ηττημένους, ΟΧΙ όμως και στη ζωή. Σε κάποια σχολεία δεν αποτυγχάνει κανείς – μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά και ξανά μέχρι να γράψετε τη σωστή απάντηση. Αυτό δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πραγματική ζωή.

Κανόνας 9: H αληθινή ζωή δε χωρίζεται σε τρίμηνα. Τα καλοκαίρια δεν κάθεστε και πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα ενδιαφερθούν να σας βοηθήσουν να ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε τις ελεύθερες ώρες σας.

Κανόνας 10: H τηλεόραση ΔΕΝ είναι η αληθινή ζωή. Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι σηκώνονται από τις καφετέριες και πάνε στις δουλειές τους.

Κανόνας 11: Να είστε καλοί με τους… φύτουλες. Το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να δουλεύετε για αυτούς…

Είμαι βέβαιος διαβάζοντας αυτήν την λίστα με τους κανόνες πως: Ο Μπιλ Γκέητς ήταν μάλλον «φύτουλας» στο σχολείο (δεν γράφω Πανεπιστήμιο επειδή ως γνωστόν, δεν διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο). Όταν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, πιο πολύ θα μείνει γνωστός για αυτούς τους κανόνες που άφησε παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές, παρά για τα windows, τα δισεκατομμύρια ή το τεράστιο σπίτι του στην Πολιτεία Ουάσιγκτον, κοντά στο Σηάτλ.
Στην χώρα μας τα τελευταία σαράντα χρόνια, βγάλαμε δύο καινούριες γενιές Ελλήνων που φοβάμαι πως δεν μοιάζουν καθόλου με κάποιον από τους τρεις ανθρώπους που αναφέρω παραπάνω. Δυο γενιές επιστημόνων, εργαζομένων, φοιτητών και μελλοντικών και σημερινών ηγετών, που δεν τηρούν κανέναν από τους 11 κανόνες του Μπιλ Γκέητς και κυρίως τον ενδέκατο. Δυστυχώς, στην κοινωνία που καταφέραμε να οικοδομήσουμε οι «φύτουλες» είναι ανύπαρκτοι! Κυνηγήθηκαν αγρίως από κάθε έκφανση της σχολικής και της ακαδημαϊκής ζωής, μέχρι που έγιναν είδος υπό εξαφάνιση. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τους «φύτουλες»; Ποιοι θα είναι τα μελλοντικά αφεντικά στις δουλειές που πρέπει να δημιουργήσουμε; Εμείς οι μαθητευόμενοι μάγοι και καταφερτζήδες παντογνώστες άνευ γνώσης, τα κάναμε ρόιδο. Οι παπαγάλοι και οι πίθηκοι που μας ακολούθησαν, ξέρουν μονάχα να αντιγράφουν χοντροκομμένα και να λένε μονότονα το ίδιο ποίημα νυχθημερόν. Από πού θα ξεπηδήσουν οι σεμνοί, ολιγαρκείς, εργατικοί, άξιοι και με πολλές γνώσεις «φύτουλες» (η φιλοσοφική λίθος του Μπιλ Γκέητς), που έχουμε ανάγκη ως κοινωνία και ως χώρα; Akenaton
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/2012/12/30/197441/

Σχόλιο: Η αλήθεια είναι τους κανόνες διατύπωσε ο Charles J. Sykes, που στη συνέχεια εμπλούτισε κάνοντάς τους 50 κι εξέδωσε και βιβλίο. Παραθέτω όμως το κείμενο γιατί συνολικά έχει ενδιαφέρον. 

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Δε μάζεψαν ούτε τα μισά λεφτά από τα τέλη κυκλοφορίας!

1,25 δις είναι το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας, που αναμένει να εισπράξει το κράτος, για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, απομένουν τρεις εργάσιμες ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας και πόσα λέτε να μάζεψαν;
Μόνο 600 εκατομμύρια. Άντε να μαζέψουν άλλα 200 τις επόμενες ημέρες, με το φόβο του προστίμου, που είναι το διπλάσιο των τελών, πάμε στα 800.
Μέχρι το 1,25 υπάρχει "μαύρη τρύπα" εσόδων ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ!
Και προφανώς θα τα πάρουν από αλλού, αφού όπως είπαμε χιλιάδες φορές, δεν υπάρχουν "πλούσιοι" που θα πληρώσουν για λογαριασμό μας.
Εμείς τα πληρώναμε, τα πληρώνουμε και θα συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε όλα.
Οι "πλούσιοι" δεν πληρώνουν ποτέ εφορία, γιατί αν πλήρωναν δεν θα ήταν πλούσιοι! 
Προφανέστατα θα δοθεί παράταση δέκα ημερών, ως συνήθως, η οποία δεν θα αποφέρει τίποτε!
Μετά, θα ακολουθήσουν απειλητικές ανακοινώσεις (θυμηθείτε το taxalia!) για ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν έχουν στο όχημά τους, την απόδειξη πληρωμής.
Στην πράξη δεν θα γίνει τίποτε φυσικά!

Και για ποιο λόγο όλα αυτά; 
Πότε θα καταλάβουν στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι ο κόσμος δεν έχει;
Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος! Τι πιο απλό;
Όσο αυξάνουν τους συντελεστές φόρων και τα χαράτσια, μέσα στον πανικό τους να εισπράξουν τα προκαθορισμένα στον προϋπολογισμό έσοδα, τόσο έξω θα πέφτουν!
Όπως δηλαδή θα πάθουν με το φόρο εισοδήματος εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών το 2014, όπου το 90% αυτών που θα πάρουν εκκαθαριστικό, θα το σκίσουν (θυμηθείτε το taxalia, γράφτε το!).
Γιατί πολύ απλά και με θανατική ποινή να τους απειλήσουν, δεν έχουν.
Πιο απλά δεν γίνεται: δεν έχουν! 
Δεν μπορεί ο περιπτεράς που φτύνει αίμα φυλακισμένος 18 ώρες στο περίπτερό του, να πληρώσει εκκαθαριστικό 5.000 ευρώ, έχοντας εισόδημα 800 ευρώ το μήνα!
Πότε θα καταλάβουν οι φωστήρες ότι για να μαζέψει φορολογικά έσοδα το κράτος, πρέπει να πείσει τον πολίτη ότι είναι δίκαιο κι ότι δεν τον κλέβει;
Γιατί, οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν ξεφύγει προ πολλού από το να θεωρούνται λογικές και το ελληνικό δημόσιο, λειτουργεί ως αιμοβόρος ληστής, που την έχει στημένη στον Έλληνα φορολογούμενο, για να του αρπάξει και το τελευταίο ευρώ που έχει στην τσέπη.
Όσο επιμένουν οι "φωστήρες" στην υπερφορολόγηση, τόσο θα μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και τόσο πιο επιθετικοί θα γίνονται οι κρατικοί ληστές, για να ισοφαρίσουν τις απώλειες.
Και τόσο πιο πολύ θα αρνείται ο κόσμος να συμμορφωθεί.
Και τόσο πιο άγρια θα τον απειλούν οι μανδαρίνοι, με φυλάκιση πολλών ετών, για οφειλές λίγων ευρώ.
Αλλά αν δεν έχει ο άλλος, δεν έχει, πάει και τελείωσε!
Πότε θα καταλάβουν ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση, ώστε να μπορεί ο κόσμος να πληρώνει τους φόρους του;
Πότε θα καταλάβουν ότι αν διπλασιάσεις π.χ. τα τέλη κυκλοφορίας, δεν διπλασιάζονται τα έσοδα;
Η σχέση "φορολογικοί συντελεστές - απόδοση φόρων", δεν είναι γραμμική!
Πού στο διάολο έμαθαν οικονομικά οι πανικόβλητοι διαχειριστές;
ΠΗΓΗ! http://taxalia.blogspot.com/2012/12/blog-post_4802.html

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Και του χρόνου

Συγχαρητήρια στους τέσσερις Συλλόγους της Οινόης που, αναβιώνοντας το έθιμο της καμήλας, μας έδωσαν την ευκαιρία ν' απολαύσουμε ντόπιους μεζέδες και κρασί, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να χαρούμε με την αξεπέραστη θρακιώτικη μουσική!
Η συνοχή του λαού μας τις δύσκολες στιγμές διαχρονικά εκφράστηκε και αποτυπώθηκε στα γλέντια του.
Θα περάσουμε κι αυτή τη μελαγχολική περίοδο και θα βγούμε πιο δυνατοί, ελπίζω και πιο σοφοί.
Και του χρόνου!

Επίκαιρο ...του 1896

Τις ημύνθη περί πάτρης;
Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων;
Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια.
Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος. Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλευταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους!
Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε «αθεώνουν» οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι.
Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν «φούρνους με καρβέλια», δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, ον ήθελαν παρουσιάσουν.
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθοράν, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο
η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών,
η εθνική αγωγή,
η χρηστή διοίκησις,
η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος,
και η πρόληψις της χρεοκοπίας.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Από την εφημερίδα Ακρόπολη το 1896

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Είμαστε πια πρωταθλητές... έστω και του χειμώνα

Ο Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας κράτησε το αήττητο και κέρδισε τον 2ο του βαθμολογικού πίνακα Μέγα Αλέξανδρο με 3-1(25-19,25-16,19-25,25-22) και αναδείχθηκε πρωταθλητής χειμώνα!



Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Απίστευτη αντίδραση λεοπάρδαλης όταν σκοτώνει μπαμπουίνο και ανακαλύπτει το μωρό



Παρασκευή 21/12/12 τα σχολεία

Την παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 τα σχολεία στο Νομό Έβρου

  • στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας θα λειτουργήσουν κανονικά
  • στους Δήμους Σουφλίου και Διδυμοτείχου δε θα λειτουργήσουν λόγω παγετού. 

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Λεφτά υπάρχουν – Το κράτος πληρώνει 6,8 εκατ. ευρώ το μήνα σε ενοίκια


Οι προκλητικές σπατάλες του δημοσίου που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια γύρω από τις μισθώσεις ακινήτων συνεχίζονται, έστω και μειωμένες. 
Κάθε μήνα βγαίνουν από τα ταμεία του κράτους 6.820.000 ευρώ για να πληρωθούν ενοίκια σε 2.353 ακίνητα ιδιωτών, κόστος που φτάνει δηλαδή τα 81.840.000 το χρόνο. Τα στοιχεία προκύπτουν από την απάντηση που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης. 
Μάλιστα πριν την εφαρμογή της συναινετικής μείωσης μισθωμάτων το 2011 το δημόσιο πλήρωνε άλλα 2.130.000 μηνιαίως για μισθώματα, δηλαδή το συνολικό πόσο έφτανε συνολικά τα 8.950.000 ευρώ το μήνα.

Πάντως με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνηση για επιπλέον μείωση των μισθώσεων υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα το μηνιαίο πόσο που θα εξοικονομηθεί θα φτάσει τα 3.922.000 το μήνα ενώ 126.000 έχουν ήδη εξοικονομηθεί και από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών, χωρίς να υπολογίζονται οι ΔΟΥ που θα κλείσουν ή που θα συγχωνευθούν το συνολικό κόστος των οποίων μόνο στην Αττική ξεπερνά τις 675.000 το μήνα.

Την ίδια ώρα 1333 είναι τα δημόσια κτίρια για τα οποία έχει την αρμοδιότητα το Υπουργείο Οικονομικών ενώ είναι άγνωστη η χρήση που γίνεται σε 100 και πλέον κτήρια αυτού του καταλόγου. 
Πάντως σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών η διαδικασία αξιολόγησης των καταγεγραμμένων μέχρι σήμερα δημοσίων κτιρίων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου οικονομικών προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αυτά δημόσιες υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012

Όσον αφορά τώρα τα ακίνητα ιδιωτών που χρησιμοποιεί το δημόσιο με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών τα υψηλότερα ενοίκια καταβάλλονται για το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου ανάπτυξης με 202.000 το μήνα
Πάνω από 859.000 το μήνα κοστίζουν τα ενοίκια για τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες υπουργείων. 
Τα κτίρια του ΣΔΟΕ κοστίζουν 170.000 το μήνα, οι κεντρικές υπηρεσίες του πρώην υπουργείου εθνικής οικονομίας 177.000 το μήνα, τα κτίρια του ΑΣΕΠ φτάνουν τις 127.000 το μήνα, τα κτίρια του συνηγόρου του πολίτη τις 76.520 το μήνα. 
Η γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων στην οδό Σταδίου πληρώνει 59.853 το μήνα, αποθήκες του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Λεγάκη κοστίζουν 40.000 το μήνα, υπηρεσίες της περιφέρειας Θεσσαλονίκης 59.000 το μήνα, η διεύθυνση αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής στη Γλυφάδα 20.300 το μήνα, η ΔΟΥ Νέας Σμύρνης με 31.000 το μήνα, η ΔΟΥ Αθηνών στην Καλλιθέα 24.000 το μήνα, το τελωνείο Αθηνών 23.000 το μήνα ενώ συνολικά όλες οι ΔΟΥ στην Αττική κοστίζουν 675.668 ευρώ το μήνα.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr 

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Επέτειος της σφαγής των Καλαβρύτων - Όταν οι ναζί αφάνισαν την πόλη


Σήμερα συμπληρώνονται 69 χρόνια από την πιο αιματοβαμμένη μέρα στην ιστορία των Καλαβρύτων αλλά και όλης της Ελλάδας. Την ημέρα που οι ναζί αφάνισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Καλαβρύτων, σκοτώνοντας συνολικά 1.100 άτομα.

Η Σφαγή των Καλαβρύτων ήταν ουσιαστικά τα αντίποινα των Ναζί στην εκτέλεση 77 Γερμανών στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτίσει οι αντάρτες του ΕΛΑΣ λίγες μέρες νωρίτερα.

Τη διαταγή για την «επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalawrita) υπέγραψε στις 25/11/1943 ο διοικητής της 117 Μεραρχίας Κυνηγών υποστράτηγος Καρλ φον λε Σουίρ και τα Γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου 1943.

Αρχικά διαβεβαίωσαν του κατοίκους ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ηρεμώντας τα πνεύματα. Μάλιστα επέστρεψαν και πολλοί κάτοικοι που είχαν φύγει φοβούμενοι τα αντίποινα.

Ωστόσο μέσα στις επόμενες μέρες έκαψαν τα σπίτια μελών αντιστασιακών οργανώσεων και το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου έδωσαν εντολή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό σχολείο έχοντας μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα για μία μέρα.

Αφού κλείδωσαν τα γυναικόπαιδα στο σχολείο, οδήγησαν τους άνδρες και τα αγόρια από 14 εως 65 ετών στη Ράχη του Καππή, μία επικλινής τοποθεσία, προσεκτικά επιλεγμένη για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Το μεσημέρι στις 14:34 (ώρα στην οποία το ιστορικό ρολόι της εκκλησίας της πόλης μένει παγωμένο μέχρι σήμερα) δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης. Οι ριπές των πολυβόλων θέρισαν τους άνδρες που βρίσκονταν στη Ράχη του Καππή, με μόνο 13 επιζώντες οι οποίοι επέζησαν γιατί «θάφτηκαν» κάτω από τα πτώματα των υπολοίπων. Παράλληλα οι ναζί λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την πόλη. Τα γυναικόπαιδα βρίσκονταν ακόμα κλειδωμένα στο σχολείο, και όταν κατάλαβαν ότι θα καίγονταν ζωντανοί έσπασαν την πόρτα και κατάφεραν να διαφύγουν (μία άλλη εκδοχή λέει ότι ο Αυστριακός φρουρός που στεκόταν μπροστά στην πόρτα τους άνοιξε για να φύγουν και αργότερα εκτελέστηκε για αυτή του την πράξη) και έτρεξαν προς τον λόφο να αναζητήσουν τους δικούς τους.

Η σφαγή των Καλαβρύτων, όπως ονομάστηκε αυτό το ολοκαύτωμα, ήταν αδιαμφισβήτητα από τις πιο βίαιες επιχειρήσεις των ναζί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Καρλ φον λε Σουίρ ο «πρωταγωνιστής» και υπεύθυνος αυτής της σφαγής, δεν δικάστηκε ποτέ ως εγκληματίας πολέμου, παρά πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο προπάππους του είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα με τα Βαυαρικά στρατεύματα του Όθωνα.

Στη Ράχη του Καππή δεσπόζουν πλέον ένας πέτρινος σταυρός και το γλυπτό της πονεμένης μάνας, ενώ το ρολόι της εκκλησίας μένει σταματημένο εδώ και 69 χρόνια στις 14:34, αιώνια σύμβολα της φρίκης και της απανθρωπιάς των ναζί.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας, πρώτος και καλύτερος

Τη μοναξιά της κορυφής απολαμβάνει πλέον στην Α2 ο Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας, καθώς οι «πράσινοι» δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο Έβρο να επικρατήσουν με 3-0 (25-21, 25-19, 25-23) της ΧΑΝΘ στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής και να συνεχίσουν το αήττητο σερί τους…

Την ευκαιρία να διευρύνει ακόμη περισσότερο το αήττητο σερί του στο φετινό πρωτάθλημα και με το 6x6 να βρεθεί μόνος πρώτος στην βαθμολογία, είχε ο Αθλητικός Όμιλος στην αναμέτρηση με τη ΧΑΝΘ.

Η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν αρκετά μεγάλη στο παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής και οι γηπεδούχοι δεν δυσκολεύθηκαν να πάρουν το τρίποντο και πλέον να κοιτάζουν το επόμενο Σαββατοκύριακο που αποτελεί κομβικής σημασίας για τη συνέχεια.
Οι «πράσινοι» σε έναν ακόμη αγώνα διαθέτοντας καλό σερβίς και αποτελεσματικές επιθέσεις εξασφάλιζαν διαφορά ασφαλείας από την αρχή του κάθε σετ, με αποτέλεσμα ο Παναγιώτης Τσακμάκης να έχει την ευκαιρία να κάνει συντήρηση δυνάμεων εν όψει της επόμενης αγωνιστικής χρησιμοποιώντας και τους Λαχτάρα, Νένογλου, Κοφίδη.

Σε ένα ακόμη παιχνίδι οι φίλαθλοι του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας έδωσαν βροντερό παρόν στο γήπεδο δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα και στο τέλος χειροκρότησαν τους παίκτες για τη νίκη τους δίνοντάς τους κουράγιο για τα επόμενα κρίσιμα παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη.
ΑΟΟ (Π. Τσακμάκης) : Καψαλιάρης, Γραμματικόπουλος, Κεμανετζής, Αρχοντίδης, Βλασακίδης, Κουλαξίδης, Κωνσταντινίδης (λ), Λαχτάρας, Χουσίδης, Προδρομίδης, Νένογλου, Κοφίδη.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ (Προπ. ΑΟΟ) : «Παρά τη νίκη, πραγματοποιήσαμε μια μέτρια εμφάνιση και σε αυτό ίσως να επηρέασαν και οι αλλαγές που έγιναν στο παιχνίδι. Η διαφορά δυναμικότητας με την ΧΑΝΘ μας έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε και τους νεότερους παίκτες της ομάδας και έτσι φροντίσαμε να κάνουμε συντήρηση δυνάμεων για τη συνέχεια και τις αναμετρήσεις της Θεσσαλονίκης σε πρωτάθλημα και Κύπελλο».
ΠΗΓΗ: http://www.sferikos.gr 

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Έδωσε τη Βουλευτική του αποζημίωση στα Δημοτικά σχολεία!

Όταν εξελέγη βουλευτής αποποιήθηκε όλων σχεδόν των βουλευτικών προνομίων. Από τότε με επιστολές και προσωπικές παρεμβάσεις στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής επισήμανε και ζητούσε την κατάργηση πολλών προνομιακών προκλητικών αντιλήψεων σχετικά με την έννοια πολιτικός- για τους νυν βουλευτές και πρώην αξιωματούχους- αρκετά εκ των οποίων υιοθετήθηκαν.

Με την σημερινή του ενέργεια ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Παύλος Σιούφας αποδεικνύει ότι πρόκειται για πολιτικό άλλης πάστας.

Σε μια σεμνή τελετή στον Δήμο Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας έδωσε τη βουλευτική αποζημίωση για τις ανάγκες θέρμανσης των μαθητών! Πρωτόγνωρη ενέργεια για τα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα, που μαζί με την κοινωνική ευαισθησία στις δύσκολες για το λαό συνθήκες, η συμβολική και ουσιαστική αυτή πράξη δίνει το νόημα που πρέπει στην κοινωνική αλληλεγγύη και μήνυμα ότι πρώτοι εκείνοι που τιμήθηκαν από τους πολίτες οφείλουν να λειτουργούν ως παράδειγμα.

Ο βουλευτής κ. Παύλος Σιούφας ανοίγει τον δρόμο. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν και άλλοι που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σχέσης πολιτικών και πολιτών, αντιλαμβανόμενοι ότι φέρουν την ιδιότητα του βουλευτή λειτουργού και όχι του βουλευτή βολευόμενου στα προσωπικά μικροσυμφέροντα.
ΠΗΓΗ: http://www.fimotro.blogspot.gr

Οι τέσσερις Έλληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο


Τέσσερις αρχαίοι Έλληνες βρίσκονται στη λίστα του ΜΙΤ με τις προσωπικότητες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

Οι τέσσερις Ελληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο
Μπορεί να έζησαν πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, όμως το όνομα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Αρχιμήδη και του Σωκράτη, που έχουν επηρεάσει βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη ανά τους αιώνες, είναι μεταξύ των κορυφαίων λημμάτων στη δημοφιλέστερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, τη Wikipedia.
Υπολογίζοντας δεδομένα από όλες τις εκδόσεις της Wikipedia, οι ερευνητές του ΜΙΤ με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο τοποθέτησαν στην έκτη θέση τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), ο οποίος γεννηθείς στα Στάγειρα της Χαλκιδικής μαθήτευσε στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου αργότερα δίδαξε πολιτική και ρητορική. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη φυσική φιλοσοφία, ενώ υπήρξε ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας. Στην ένατη θέση της λίστας του αμερικανικού Πανεπιστημίου βρίσκεται ο δάσκαλός του, Πλάτωνας (428-347 π.Χ.), ο μεγάλος Αθηναίος φιλόσοφος που έγραψε την «Απολογία του Σωκράτους» και περιέγραψε την ιδανική πολιτεία στην «Πολιτεία» και στους «Νόμους» του.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο Αρχιμήδης, από τις Συρακούσες, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς, μαθηματικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας και είναι γνωστός για το περίφημο «εύρηκα» που φώναξε ανακαλύπτοντας την αρχή του ειδικού βάρους. Ο Σωκράτης (470/469-399 π.Χ.), ο δάσκαλος του Πλάτωνα και ένας εκ των ιδρυτών της δυτικής φιλοσοφίας κατέκτησε τη 13η θέση. Η μαιευτική του μέθοδος και η διαλεκτική αποτελούσαν κύρια χαρακτηριστικά της διδασκαλίας του.
Οι τέσσερις Ελληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο
Παρότι έχουν περάσει 2012 χρόνια από τη γέννησή του, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός. Οι ερευνητές της ομάδας Micro Connections, που εργάζονται στο Media Lab του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ, τόνισαν ότι το ενδιαφέρον της έρευνάς τους, που εξέτασε προσωπικότητες που γεννήθηκαν πριν από το 1950, επικεντρώνεται στο πώς γίνεται αντιληπτή η εθνική κουλτούρα μέσω των εκπροσώπων της.
ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Ο ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ
Ο Ιησούς Χριστός στην κορυφή του κόσμου
Εκτός από τον Ιησού Χριστό, που σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ είναι σήμερα η προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, στη λίστα του ΜΙΤ βρίσκονται και άλλες φυσιογνωμίες που επηρέασαν την παγκόσμια Ιστορία βάσει των δεδομένων της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος Κομφούκιος (551-479 π.Χ.), η διδασκαλία του οποίου έχει επηρεάσει βαθύτατα τη σκέψη της ανατολικής Ασίας, και στην τρίτη ο Βρετανός φυσικός σερ Ισαάκ Νεύτων (1643-1727), που ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας. Ο Ινδός πολιτικός και ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι και ο Γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, που διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Οι Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι (8η θέση) και ο Ιταλός γλύπτης Μιχαήλ Άγγελος (15η), καθώς και ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ (12η) βρίσκονται στη λίστα με τα πιο «διάσημα» ιστορικά πρόσωπα. Δύο κομμουνιστές ηγέτες, ο Κινέζος Μάο Τσετούνγκ (11η) και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν (20η), φιγουράρουν επίσης στον κατάλογο του ΜΙΤ, ενώ ο μοναδικός εν ζωή στη λίστα είναι ο 94χρονος Νοτιοαφρικανός Νέλσον Μαντέλα.
«Δημοφιλείς» σήμερα θεωρούνται ακόμη, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο, ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα (7η θέση), ο Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ (14η), ο Βούδας (16η), ο Ιταλός φυσικός Γαλιλαίος (18η) και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας (19η).
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63746192