Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

«Απόψεις ενός χρεοκοπημένου», άρθρο του Profil για τον Γ. Παπανδρέου

Tο αυστριακό περιοδικό εξηγεί γιατί είναι περιζήτητος ομιλητής.

Tο αυστριακό εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό «Προφίλ», το οποίο είχε ανακηρύξει πέρυσι τον Γιώργο Παπανδρέου «Άνθρωπο της χρονιάς» για το 2011, στο σημερινό του τεύχος και σε δημοσίευμα με τίτλο «Απόψεις ενός χρεοκοπημένου», αναφέρεται στο γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι περιζήτητος για διαλέξεις σε πανεπιστήμια.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συγκεντρώσει στο βιογραφικό του προσόντα που λίγοι διαθέτουν: ως πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 2009-2011 ήταν ένας από αυτούς που «συνδιαμόρφωσαν» τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ κατά την άποψη ορισμένων, ήταν ένας από εκείνους που την συμπροκάλεσαν.

Κατά τη διαδικασία διάσωσης της χώρας κατάφερε να εκνευρίσει σχεδόν όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο τέλος, κατά την αποχώρησή του, να συμπαρασύρει, όπως αναφέρει, και το ΠΑΣΟΚ στην άβυσσο.

Σύμφωνα με το περιοδικό ο κ. Παπανδρέου, «γόνος μία ξοφλημένης πλέον πολιτικά δυναστείας» όπως αναφέρει, βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, έστω και αν κατάφερε να κερδίσει μόνον λίγους φίλους. Συνέλεξε όμως εμπειρίες, που κάποιος προτιμά να τις ακούει παρά να τις έχει ο ίδιος και ακριβώς για αυτό το λόγο είναι περιζήτητος τώρα.

Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ο κ. Παπανδρέου, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 έδωσε μια σειρά διαλέξεων στο Χάρβαρντ, με τον καθόλου ειρωνικό τίτλο «Πώς να επανασχεδιάσουμε την Ευρώπη», ενώ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια θεωρεί πολύ μεγάλη τύχη που έχει εξασφαλίσει τον Παπανδρέου για ένα σεμινάριο το επόμενο θερινό εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε ο κοσμήτορας της σχολής, Ρόμπερτ Λίμπερμαν, την περασμένη εβδομάδα.

Το δημοσίευμα του αυστριακού περιοδικού καταλήγει με το συμπέρασμα, ότι ο Παπανδρέου, σε αντίθεση με την Ελλάδα, μπορεί να σταθεί, από οικονομική άποψη, μόνος στα πόδια του.
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=495312 

Τα σχολεία αύριο Τρίτη 29/1/13

Με απόφαση των Δημάρχων, αύριο Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν:

  • στο Δήμο Ορεστιάδας
  • στο Δήμο Διδυμοτείχου
  • στο Δήμο Σουφλίου

Σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για την "αξιολόγηση" (2)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:
«Στο ίδιο - άχαρο -  έργο θεατές…»

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα στο απυρόβλητο
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στο… «απόσπασμα»!

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. αποτελεί διαχρονικά την υπεύθυνη συνδικαλιστική φωνή των εκπαιδευτικών. Αρνηθήκαμε το λαϊκισμό, τον «ξύλινο», καταγγελτικό λόγο και είχαμε θέσεις και προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν την Δημόσια Εκπαίδευση.
Στο πολυσυζητημένο και «ταλαιπωρημένο» ζήτημα της Αξιολόγησης η παράταξή μας δεν δίστασε να πάει κόντρα στο «ρεύμα της εποχής» και να καταθέσει ρεαλιστική και διαχρονική πρόταση που έγινε θέση του Κλάδου μέσα από συλλογικές διαδικασίες, συνδικαλιστικά και επιστημονικά συνέδρια.
Θυμίζουμε ότι η υπεύθυνη πρότασή μας υποχρέωσε παρατάξεις που κάποτε «έκαιγαν ερωτηματολόγια» που αφορούσαν την αξιολόγηση (βλ. ΠΑΣΚ) να την ενστερνιστούν και, ταυτόχρονα, «ξεμπρόστιασε» τη στείρα άρνηση και την έλλειψη αντιπρότασης που διέκρινε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της αριστεράς.
Την ίδια υπευθυνότητα αναμέναμε να επιδείξει η οργανωμένη πολιτεία σ’ αυτό το «ακανθώδες» για την εκπαίδευση ζήτημα. Στηρίξαμε το διάλογο ελπίζοντας η πολιτεία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.  Δυστυχώς, όμως…
Μετά από «κυοφορία» αρκετών μηνών δόθηκε στη δημοσιότητα το Προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών (και μόνο αυτών! Η αξιολόγηση των δομών, των υποδομών, της χρηματοδότησης, των αναλυτικών προγραμμάτων, των βιβλίων, και γενικότερα όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας απουσιάζει παντελώς και μετατίθεται στις «καλένδες»!)
Η τρικομματική κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιτέλους «άνοιξε τα χαρτιά» της. Οι δηλώσεις και τα λόγια «συμπάθειας προς τους εκπαιδευτικούς και το έργο που παρέχουν» που είχαν ακουστεί από την πλευρά τόσο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας (από τους κ.κ. Αρβανιτόπουλο και Παπαθεοδώρου) όσο και παλαιοτέρων υπουργών, σε όλες τις συναντήσεις της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία για το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης αποδείχτηκαν «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»!
Θυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με δηλώσεις της είχε δει «θετικά» τη συνολική πρόταση της ΔΟΕ, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από εκπαιδευτικά συνέδρια και συνδικαλιστικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων του Κλάδου. Είχε, δε, δηλώσει τη συμφωνία της στο «άδικο» και εντελώς αδικαιολόγητο καθεστώς των «ποσοστώσεων» που προβλέπει ο Ν.4024/2011.
Αποδεικνύεται στην πράξη η ασυνέπεια έργων και λόγων!
Δόθηκε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο που ενσωματώνει φιλοσοφία, στόχους, διαδικασίες που «απέχουν παρασάγγας» από τις θέσεις του Κλάδου για την Αξιολόγηση.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. είχε ξεκάθαρα τονίσει ότι:
*        βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου είναι η αποσύνδεση της αξιολόγησης από τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη που προβλέπονται από τις διατάξεις  του Ν. 4024/2011. Το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα κινείται αποκλειστικά στα πλαίσια του Ν.4024/2011 (Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο) και του Μεσοπρόθεσμου και συνδέει το αποτέλεσμα της αξιολογικής διαδικασίας με τις άδικες, αυθαίρετες και εντελώς παράλογες ποσοστώσεις για την βαθμολογική εξέλιξη.
*     αποτελεί «κόκκινη» γραμμή η πιθανότητα απολύσεων ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε αξιολογικής διαδικασίας. Πουθενά στο Π.Δ. δεν αναφέρεται ρητά ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων εκπαιδευτικών ως αποτέλεσμα της αξιολογικής διαδικασίας.
*     Είναι βάσιμη η καχυποψία απέναντι στην αξιολόγηση, που θα εφαρμοστεί από στελέχη της εκπαίδευσης που η επιλογή τους (Διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων) έχει γίνει με αναξιοκρατικά και κομματικά κριτήρια, με βάση το Ν.3848/10 που έχει καταδικαστεί σύσσωμα από την εκπαιδευτική κοινότητα. Τη στιγμή μάλιστα που απουσιάζουν παντελώς από το Προεδρικό Διάταγμα εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας προς όφελος των αξιολογούμενων που θα τους προστατεύουν από τυχούσες απειλές και αυθαιρεσίες των αξιολογητών.
*     σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση πρέπει να έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Δυστυχώς ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων όπως προβλέπεται είναι, δυστυχώς, επί της ουσίας «διακοσμητικός».
*     ήταν απαραίτητο να προβλέπεται και διαδικασία «από τα κάτω προς τα πάνω» αξιολόγησης. Ενώ, λοιπόν, τα όργανα, τα κριτήρια και η αποτίμηση της «από πάνω προς τα κάτω» αξιολόγησης περιγράφονται με ακρίβεια σε εξήντα οκτώ (68) σελίδες, για την αξιολόγηση των αξιολογητών από τους αξιολογούμενους γίνεται αναφορά σε ένα άρθρο πέντε (5) σειρών!!! Και μάλιστα προβλέπει ότι η χρήση των εκθέσεων αυτών εναπόκειται στην κρίση των προϊσταμένων αν θα ληφθεί υπόψη!!!

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
είχε δηλώσει (βλ. και ανακοινώσεις της στις 20/11/2012 και στις 16/01/2013) σε όλους τους τόνους και σε κάθε κατεύθυνση ότι όποιο σύστημα αξιολόγησης δεν περιλαμβάνει τα παραπάνω βασικά σημεία θα μας βρει αντίθετους!

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. λέει ΝΑΙ  
ü σε αξιολόγηση έντιμη και αντικειμενική, που θα αναφέρεται στο σύνολο των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που το προϊόν της θα τη βελτιώνει, που δεν θα τιμωρεί και δεν θα εξοντώνει τον εκπαιδευτικό.
ü σε αξιολόγηση που δεν θα κατηγοριοποιεί τα σχολεία και δεν θα χειραγωγεί τον εκπαιδευτικό.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα για την Αξιολόγηση
ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην Αξιολόγηση – Χειραγώγηση
Τέλος θυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι όσες προσπάθειες έγιναν για την εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν κατά το παρελθόν και αφορούσαν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ακυρώθηκαν στην πράξη. Τα διατάγματα και τα «φιρμάνια» έμειναν ανενεργά και «κενά περιεχομένου» ύστερα από την αντίδραση του Κλάδου των Εκπαιδευτικών.
Το ίδιο θα γίνει και τώρα.
Θυμίζουμε επίσης ότι ο Έλληνας Εκπαιδευτικός από το 2010 και μετά βιώνει πρωτοφανή οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση και η προτεινόμενη αξιολόγηση τον «καταπιέζει», τον θέτει στο στόχαστρο την ίδια ώρα που το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα μένει στο «απυρόβλητο» και δεν αξιολογείται.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.,
η πρώτη δύναμη στον κλάδο των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα είναι, για άλλη μια φορά, μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που  επιχειρεί να εφαρμόσει η σημερινή «τρικομματική» κυβέρνηση.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας - την ύστατη έστω ώρα -  να αποσύρει το συγκεκριμένο προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και να λάβει υπόψη της τις τεκμηριωμένες θέσεις του Κλάδου για την Αξιολόγηση.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Πόσο απέχει ο Κορυδαλλός από το… Καστελόριζο;

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Είκοσι ένα χρόνια υπάλληλος του ΔΝΤ, από το οποίο δεν παραιτήθηκε ακόμη κι όταν ορίστηκε επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Ανδρέας Γεωργίου θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός «τεχνοκράτης» για να μας σπρώξει στα νύχια των δανειστών.

Γι’ αυτό και καθόλου δεν συγκινήθηκα από τις διαδοχικές δηλώσεις στήριξης στο πρόσωπό του εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το αντίθετο μάλιστα. Προβληματίζομαι ιδιαίτερα, όταν όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν διαχρονικά ότι μαγειρεύαμε τα στοιχεία διατείνονται τώρα ότι ο μόνος που έκανε σωστά τη δουλειά του ήταν ο Γεωργίου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν αυτό που μας οδήγησε στο διάγγελμα-παρωδία του Γιωργάκη από το Καστελόριζο και συνακόλουθα στο Μνημόνιο. «Πειραγμένο» ή πραγματικό, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Όπως επίσης σαφές δεν είναι για ποιον ακριβώς ενεργούσε ο ιδιόρρυθμος τεχνοκράτης με το αγέρωχο ύφος:
Για τον άμεσο πολιτικό του προϊστάμενο και συμμαθητή του Γιώργο Παπακωνσταντίνου που είχε κάθε λόγο να εμφανίζει υπερφουσκωμένο το έλλειμμα, φορτώνοντας τον «εκτροχιασμό» στην κυβέρνηση Καραμανλή;
Για το αόρατο αφεντικό του, τον Γερμανό Ραϊντερμάχερ της Eurostat, στις εντολές του οποίου υπάκουε τυφλά;
Ή για το ΔΝΤ που ήθελε εναγωνίως να πιάσει… στασίδι στο διαφαινόμενο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους;

Όπως και να έχει το πράγμα, αυτό το περιβόητο «15,4%», το έλλειμμα-ρεκόρ δηλαδή, που αίφνης ξεπέρασε και αυτό της Ιρλανδίας, υπήρξε ο καταλύτης για να «πεισθούν» οι αγορές ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιμο. Τα spreads εκτινάχθηκαν, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να μιλάει για «Τιτανικούς» και η χώρα οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο Μνημόνιο, λες και επρόκειτο να χρεοκοπήσει τα επόμενα 24ωρα…

Ο ρόλος του Γεωργίου υπήρξε απολύτως κομβικός. Γιατί ο ίδιος επέλεξε να… καινοτομήσει στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος, φορτώνοντας (σ.σ.: χωρίς να είναι υποχρεωμένος) 17 ΔΕΚΟ στο λογαριασμό της γενικής διακυβέρνησης.

Οι εισαγγελείς έκριναν ότι οι εις βάρος του καταγγελίες δεν ήταν δυνατό να αγνοηθούν. Όχι επειδή τεκμηριώνονται πλήρως, αλλά επειδή είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Αν πράγματι ο Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα επιβάλλεται να τιμωρηθεί παραδειγματικά, ως επίορκος λειτουργός του Ελληνικού Δημοσίου. Κυρίως όμως πρέπει να διαπιστωθεί τίνος εντολοδόχος υπήρξε. Γιατί το ζήτημα είναι πλέον το κίνητρο του εγκλήματος…

Είναι άλλο πράγμα αν ο Γεωργίου εκτελούσε πολιτικές εντολές υπαγορευμένες από ελλαδικά κυβερνητικά κέντρα για καθαρά μικροκομματικούς λόγους και χωρίς συνολική επίγνωση του καταστροφικού αποτελέσματος που θα προκαλούσε και διαφορετικό αν εκτελούσε διατεταγμένη αποστολή με ξένους εντολείς ώστε να μπει η χώρα μας στη δανειακή ομηρία.

Οι προνομιακές σχέσεις με τον Γερμανό επικεφαλής της Eurostat δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ο Ραϊντερμάχερ και το ΔΝΤ πίεσαν και τελικά κατάφεραν, μέσω Βενιζέλου, να αυξηθούν οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του Γεωργίου, ώστε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να καταστεί ενός ανδρός αρχή.

Θα μου πείτε, είχαν λόγο οι Γερμανοί να μας βάλουν σε μνημονιακό κορσέ; Πολύ πιθανόν, θα απαντήσω, προκειμένου να κάνουν μια αναίμακτη αποικιοκρατική επιδρομή, εξασφαλίζοντας κυβερνήσεις που θα υπακούουν αδιαμαρτύρητα καθώς και προνομιακή πρόσβαση στην ελληνική δημόσια περιουσία.

Οι ίδιοι Γερμανοί θέλουν σήμερα να αρπάξουν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Κύπρου, να διώξουν τους Ρώσους από το νησί, να πάρουν μπιρ παρά τη ΔΕΗ αφού την προικίσουν με φουσκωμένα τιμολόγια και να γεμίσουν την ελληνική ύπαιθρο με τα αδιάθετα φωτοβολταϊκά τους πάνελ.

Κίνητρα λοιπόν είχαν οι Γερμανοί για να μας βάλουν σε γύψο, όπως και σε δεύτερο λόγο το ΔΝΤ, που νόμισε ότι θα αποκτήσει ρόλο επόπτη αλλά σκόνταψε στη γερμανική… πλεονεξία.

Επομένως το κρίσιμο είναι να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις των πρωταγωνιστών και των… κομπάρσων του Καστελόριζου. Το έχει υποσχεθεί ο Αντώνης Σαμαράς και ανεξαρτήτως αν το τάιμινγκ δεν «βολεύει» πολιτικά, αυτή η Εξεταστική πρέπει να γίνει.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι διαρκώς όμηρος της… ευστάθειας του κ. Βενιζέλου στο συρρικνούμενο ΠΑΣΟΚ και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να συντονίζει χρονικά τις εισαγγελικές διώξεις με τις πολιτικές… επιδιώξεις.
(Δημοσιεύεται στον “Τύπο της Κυριακής”)
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr 

Αύριο Δευτέρα 28/1/13 δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Με απόφαση του Δημάρχου Ορεστιάδας αύριο Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Δήμο Ορεστιάδας λόγω καιρικών συνθηκών.

Κλειστά και στο Δήμο Διδυμοτείχου με απόφαση του Δημάρχου.

Κλειστά και στο Δήμο Σουφλίου με απόφαση του Δημάρχου.

Κλειστά στις Φέρες και στον Πέπλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης με απόφαση του Δημάρχου.

Χιονισμένη Ορεστιάδα

27 Ιανουαρίου 2013



Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για την "αξιολόγηση"

Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε

Δελτίου Τύπου

Με αφορμή το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., έχει να επισημάνει τα εξής:

1. Υπενθυμίζει την από καιρό διατυπωμένη θέση του πως η μόνη μορφή αξιολόγησης που στηρίζεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία είναι αυτή που υιοθετεί μοντέλα αυτοελέγχου με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση του σχολείου, με βάση τις δικές του δυνάμεις, και τα οποία στηρίζονται στην εσωτερική αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση) της σχολικής μονάδας.
2. Θεωρεί πως η όποια αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έχει νόημα μόνο όταν αυτή εντάσσεται στη συνολική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, έχει κυρίως διαμορφωτικό χαρακτήρα και στοχεύει στην ανάληψη βελτιωτικών δράσεων τόσο από τη σχολική μονάδα όσο και από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό.
3. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α εισηγείται την καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης που εδράζεται κυρίως στην ιεραρχική εσωτερική αξιολόγηση και μάλιστα με αριθμητική κλίμακα, το οποίο παραπέμπει σε πρακτικές άλλων εποχών και δεν θα προσφέρει στη βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου από τις σχολικές μονάδες. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό μεταξύ των εκπαιδευτικών τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό ότι προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι το ήρεμο κλίμα και η συνεργατική δράση.
4. Φαίνεται, πως στόχος των συντακτών του σχεδίου ΠΔ δεν είναι η καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας, αλλά η θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας ελέγχου της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών μέσα από την καθιέρωση των διαβόητων «ποσοστώσεων» σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο.
5. Γεννιούνται πλήθος ερωτημάτων και υποψιών ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο εκπαιδευτικό για ζητήματα όπως:
• Η επικυριαρχία των σχολικών συμβούλων οι οποίοι μετατρέπονται σε παλιούς επιθεωρητές
• Ο αυθαίρετος και αντίθετος με την κείμενη νομοθεσία ορισμός των σχολικών συμβούλων ως προϊσταμένων των διευθυντών σχολικών μονάδων και η μετατροπή της έως τώρα συνεργατικής τους σχέσης σε ιεραρχική.
• Η απαξίωση του ρόλου των διευθυντών μέσω της αξιολόγησης της διδακτικής τους ικανότητας από το σχολικό σύμβουλο τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον πολυσύνθετο και πολυδιάστατο ρόλο τους θα πρέπει να απαλλαγούν άμεσα από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
• Η καθιέρωση μονοπρόσωπης αξιολόγησης για όλα τα στελέχη εκτός των διευθυντών σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.
• Η δυνατότητα του ιεραρχικά ανώτερου να αξιολογεί τον μελλοντικό συνυποψήφιό του στη διεκδίκηση της ίδια θέσης.
• Στο κριτήριο των τυπικών προσόντων και της επιστημονικής ανάπτυξης, ο ποιοτικός χαρακτηρισμός "Πολύ καλός" απαιτεί να συντρέχουν τρεις (3) τουλάχιστον προϋποθέσεις για τους διευθυντές σχολικών μονάδων και τους εκπαιδευτικούς. Για τα υπόλοιπα όμως στελέχη της εκπαίδευσης (περιφερειακούς δ/ντές, προϊσταμένους τμημάτων επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης, σχολικούς συμβούλους και δ/ντές εκπαίδευσης), για το ίδιο κριτήριο ο ποιοτικός χαρακτηρισμός "Πολύ καλός" απαιτεί να συντρέχουν δύο (2) τουλάχιστον από τις προϋποθέσεις.
• Τα φωτογραφικά προσόντα (Υπότροφος του ΙΚΥ, Βεβαίωση σπουδών σε αντικείμενα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό).

Με βάση τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. ζητά τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος αξιολόγησης όπου η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού θα εντάσσεται στη συνολική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, θα έχει κυρίως διαμορφωτικό χαρακτήρα και θα αποβλέπει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου μέσω της ανάληψης βελτιωτικών δράσεων τόσο από τη σχολική μονάδα όσο και από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, μακριά από κατηγοριοποιήσεις, ποσοστώσεις και ανταγωνισμούς και μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και συλλογικότητας που τόσο έχει ανάγκη σήμερα το δημόσιο σχολείο.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Αιτήσεις για μεταθέσεις εκπαιδευτικών 2013

Εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι δύο εγκύκλιοι για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης.
Προϋπόθεση για υποβολή αίτησης μετάθεσης η υπηρέτηση της οργανικής για ένα (1) έτος.
Η διετία καταργήθηκε και απαιτείται μόνο για μεταθέσεις υπηρετούντων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και τα διαπολιτισμικά σχολεία.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από 21-01-2013 ως 31-01-2013 στις Διευθύνσεις, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί οργανικά ή έχουν τοποθετηθεί προσωρινά.
Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέχρι 22-2-2013.
Η εγκύκλιος μεταθέσεων εκπ/κών ΠΕ 2013
Έντυπο αίτησης για μετάθεση από περιοχή σε περιοχή
Έντυπο αίτησης για βελτίωση θέσης

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Διοικητικές "αταξίες" στο Υπουργείο Παιδείας


«Άρχισαν τα όργανα…»

Φαινόμενα «διοικητικής δυσλειτουργίας» στο Υπουργείο Παιδείας
που «σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες…»

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής για το διορισμό των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έντονος είναι ο προβληματισμός στην εκπαιδευτική κοινότητα για τα φαινόμενα «αυθαιρεσιών» και «διοικητικής δυσλειτουργίας» που παρουσιάζονται στο Υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα:
*     Ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενεργώντας αυθαίρετα και παράνομα εκδίδει πρόσκληση ενδιαφέροντος για υποβολή υποψηφιοτήτων για μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων τη στιγμή που η προθεσμία είχε εκπνεύσει πριν από πολλές ημέρες! Στη συνέχεια, και μετά από καταγγελίες, αναγκάστηκε να προβεί στην απόσυρση του σχετικού εγγράφου…
*     Στις πρόσφατες επιλογές Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και στα πλαίσια της «διατήρησης των όποιων ισορροπιών(;)» επανατοποθετήθηκαν στην ίδια περιοχή ευθύνης - άραγε ως «επιτυχημένοι» στο έργο τους(;) - τρεις (3) από τους εκλεκτούς της κας Διαμαντοπούλου.
*     Αποχωρούντες Περιφερειακοί Διευθυντές (βλ. Βορείου Αιγαίου) έσπευσαν άρον-άρον να συγκροτήσουν με «αρεστούς» τους τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
*     Αξιόλογα στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποτέλεσαν «θύματα» της ατολμίας, των «πισογυρισμάτων» και της υποχωρητικότητας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
*     Το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης παραμένει ασυγκρότητο, χωρίς να λειτουργεί, εδώ και ενάμιση (1,5) χρόνο με αποτέλεσμα Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μένουν «ακέφαλες» και να λειτουργούν με «αναπληρώσεις»!
*     Αν και είμαστε ήδη στα μέσα Ιανουαρίου, η εγκύκλιος των μεταθέσεων αναζητείται ακόμη! Φοβερός προγραμματισμός!!!
*     Υπάρχει δημόσια παραδοχή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ύπαρξη κενών στα σχολεία, αλλά δεν κάνουν τίποτα για την κάλυψη των κενών αυτών!!!
*     Υπάρχουν «αυθαίρετες» και «έωλες» γνωμοδοτήσεις από διοικητικούς υπαλλήλους σχετικά με υπηρεσιακά θέματα αναπληρωτών και αδειών.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.,
με σταθερή και ακηδεμόνευτη πορεία, με κρυστάλλινο, υπεύθυνο και συνεπή λόγο καλεί
την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάψει να αναλώνεται στη διατήρηση εύθραυστων «ισορροπιών» και να ασχοληθεί με την ουσία των προβλημάτων που ταλανίζουν τη Δημόσια Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς.
           
Και να θυμούνται: «Όποιος σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες…»

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ: Ντοκιμαντέρ για τα χρόνια της δόξας

Έχω την τιμή και τη χαρά, να σας παρουσιάσω το τελευταίο ντοκιμαντέρ που έγραψα και προβλήθηκε πρόσφατα από την τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, σε σκηνοθεσία της Τάϊνας Γρηγοριάδου και μοντάζ του Χρήστου Παπαγεωργίου.
Τα ονόματα των άλλων συντελεστών αναφέρονται στους τίτλους έναρξης. Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια 40 λεπτών, αλλά λόγω του περιορισμένου χώρου του YOU TUBE, εδώ προβάλλονται τα πρώτα 30 λεπτά.
Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για όσους δόξασαν την Ελλάδα πριν από 100 χρόνια.
Ευχαριστώ θερμά Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



ΠΗΓΗ: http://sitalkisking.blogspot.gr 

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Πρόταση για εκδρομή (5)

Λυκοδρόμιο

Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 380 μ., 40 κάτ.) του νομού Ξάνθης. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, 17 χλμ. ΒΔ της πόλης της Ξάνθης. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Σταυρούπολης.

Η γύρω περιοχή προσφέρεται για πλήθος εξορμήσεων.
Στη Σταυρούπολη 10χλμ, στις όχθες του Νέστου ξεκινούν τα κανό καγιάκ, το ράφτιγκ και η ιππασία!
Στο Παρανέστι, 30χλμ, βάθρες και λουτρά!
Στον εθνικό δρυμό της Χάιντους 35 χλμ, θα ορειβατήσετε, θα αναρριχηθείτε, θα συναντήσετε τους καταρράκτες του Ερύμανθου και την πλούσια ορεινή χλωρίδα και πανίδα!
Στα πομακοχώρια 5χλμ, με τις γνωστές καπνοφυτείες και τα ιχθυοτροφεία πέστροφας θα απολαύσετε παραδοσιακά λουτρά και φαγητό.
Στους Τοξότες 25χλμ, θα διασχίσετε το ποτάμι με το τρένο της γραμμής ή το πέτρινο μονοπάτι, πιο κάτω θα συναντήσετε και τις εκβολές του Νέστου!
Στη λίμνη Βιστωνίδα 38χλμ,θα χαρείτε τον υδροβιότοπο καθώς και τα μοναστήρια, και στην επιστροφή θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο, το θέατρο, το λιμάνι, τους βιολογικούς αμπελώνες και τη φάρμα αλόγων των Αβδήρων 20χλμ!
Και τέλος στην παλιά πόλη της Ξάνθης εκτός απ΄το παζάρι, θα περιηγηθείτε στα αμέτρητα λιθόστρωτα σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά και τα μουσεία!

Αποστάσεις από
Ορεστιάδα 225 χλμ
Ξάνθη 17 χλμ
Θεσσαλονίκη 223 χλμ
Αθήνα 723 χλμ

Διαμονή στον ξενώνα Τζιβαέρι 

Ο ξενώνας Τζιβαέρι ιδρύθηκε με σκοπό να προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες αναζήτησης αλλά και χαλάρωσης στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης.
Η αγάπη μας για τη φύση και εμπειρία μας στο χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης μας οδήγησαν στο Λυκοδρόμιο Ξάνθης για να εκφράσουμε αυτό που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ο "οικοτουρισμός".
Η φύση είναι από μόνη της ένας θησαυρός, ένα τζιβαέρι.
Μέσα στον πράσινο θησαυρό, δημιουργήσαμε το δικό μας Τζιβαέρι με σεβασμό στο περιβάλλον και προσπαθώντας να επιτύχουμε τη μέγιστη αρμονία με αυτό.
Περισσότερα εδώ Τζιβαέρι κι εδώ Το τζιβαέρι στο facebook

Το Λυκοδρόμιο από την εκπομπή Γυρίσματα (ΣΚΑΙ)



Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ξενάκη: Πολλές φορές το καψόνι στην Ελλάδα θεωρείται πως πρέπει να το περάσουμε όλοι

Η σχολική ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη, Φωτεινή Ξενάκη μιλά στο NEWS 247 για τον σχολικό εκφοβισμό. Τι είναι το λεγόμενο bullying, ποιες οι μορφές του, ποιο το προφίλ του παιδιού- θύτη και του παιδιού-θύματος. Τι μπορεί να γίνει στα ελληνικά σχολεία.


Συνέντευξη για bullying με Φωτεινή Ξενάκη από News247


Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Στην Ακρόπολη με τον καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη

Ήταν άνοιξη στα 1993 ή 94, όταν είχα την τύχη να παρακολουθήσω τον αείμνηστο Δημήτρη Λιαντίνη σε μάθημα πάνω στην Ακρόπολη με τους μετεκπαιδευόμενους του Μαρασλείου.
Ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία, στην τέχνη, στη φιλοσοφία, στην πολιτική, στην ποίηση.
Εκπληκτικό!


Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Καλή χρονιά!

Εύχομαι το νέο χρόνο Υγεία, Δύναμη, Αισιοδοξία και πίστη πως ο Αγώνας μας ενάντια σ' ό,τι σκοτώνει τα όνειρά μας θα τον κάνει αληθινά καλό χρόνο!
Χρόνια πολλά!