Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δάσκαλος

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1988 πεθαίνει η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου.

“Κανένα επάγγελμα στον κόσμο δεν απαιτεί απ’ τον εργάτη του να διαθέτει όλες του τις ικανότητες κι όλα τα αποθέματά του, όπως το δασκαλίκι.

Κι ακόμα, ο δάσκαλος, διδάσκοντας κάθε μέρα το σωστό και το τίμιο, την αλήθεια και την ειλικρίνεια και την αυτοθυσία, φτιάχνεται κι αυτός σιγά - σιγά καλύτερος απ΄ ότι είναι…”

Έλλη Αλεξίου


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ήρθε ο καιρός

Εσείς αδέρφια που ποτέ δεν βγάλατε άχνα
κι ούτε ξημέρωσε στην πόρτα σας γιορτή
εσείς που η πίκρα σας πλημμύρισε τα σπλάχνα
κι όλοι σάς βλέπανε σαν άγραφο χαρτί.

Ήρθε ο καιρός πάνω στου κόσμου την πληγή να ξαναχτίσετε την γη.

Προς Αρβανιτόπουλο

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια του μνημονίου, η πατρίδα μας και οι εργαζόμενοι βιώνουν δραματικές στιγμές....
Οι κυβερνήσεις που με το πιστόλι στον κρόταφο ψήφισε ο ελληνικός λαός μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις κυβερνήσεις Τσολάκογλου και Ράλλη.
Είναι απίστευτα δουλικές με την τρόικα και ασύλληπτα σκληρές με τον ελληνικό λαό.
Ρημάζουν τον τόπο μας.

Από αυτή την τύχη δεν ξέφυγε βέβαια ούτε η εκπαίδευση.
Στην αρχή η κυβέρνηση Παπανδρέου με υπουργό παιδείας τη Διαμαντοπούλου άρχισε την κατεδάφιση.
Μείωσε τις δαπάνες σε σχεδόν προπολεμικά επίπεδα, έκλεισε περισσότερα από 1.500 σχολεία, έκλεισε τα Διδασκαλεία, στοχοποίησε τους εκπαιδευτικούς.
Λίγο αργότερα ανέλαβε το υπουργείο παιδείας ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Πολλοί από εμάς και τους συναδέλφους μας σκεφτήκαμε πως δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα από τη Διαμαντοπούλου.
Κι όμως τα κατάφερε!
Έθεσε σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 2.000 καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατάργησε περισσότερες από 50 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, οδήγησε στην υποχρεωτική μετάταξη 4.000 καθηγητές, δεν έκανε ούτε έναν μόνιμο διορισμό, θα προσλάβει (το πολύ 2.000) αναπληρωτές αντί για 12.000 που είχαν προσληφθεί το προηγούμενο σχολικό έτος, έκανε ελάχιστες αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, διαλύει τα ολοήμερα σχολεία και τα μετατρέπει σε παιδοφυλακτήρια.
Έχει ολόκληρη την ευθύνη, μαζί με τους συνεργάτες του για τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης.
Μόνο ένας δρόμος του έχει απομείνει αν δε θέλει να γραφτεί στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του δημόσιου σχολείου: να παραιτηθεί!
Αλλιώς τον περιμένει ίδια τύχη με πολλούς προκατόχους του. Κοντογιαννόπουλος, Αρσένης, Γιαννάκου, Καλός, Διαμαντοπούλου τέλειωσαν άδοξα την καριέρα τους στην πολιτική αφού συνέβαλαν στην καταστροφή της δημόσιας εκπαίδευσης.
Όλοι τους ξεκίνησαν με οράματα για την εκπαίδευση και την κοινωνία αλλά γρήγορα κατέληξαν πολιτικά πτώματα.
Η ΔΑΚΕ ΠΕ Πειραιά σας προειδοποιεί κ Αρβανιτόπουλε ότι θα έχετε την ίδια τύχη.
Επίσης δηλώνει ότι είστε ανεπιθύμητος στον Πειραιά στον τόπο όπου εκλέγεσθε.
Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα πρωτοστατήσουμε μαζί με τους συναδέλφους μας στους καθημερινούς αγώνες ώστε να μην περάσουν τα μέτρα που σχεδιάζετε.
Θα στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο, τους συναδέλφους μας και τους μαθητές μας.

Προς τους γονείς των μαθητών μας

Αγαπητοί γονείς,
Απευθυνόμαστε σε σας όχι μόνο γιατί είστε οι γονείς των μαθητών μας αλλά και γιατί είστε κι εσείς εργαζόμενοι.

·                     Αισθανόμαστε ότι λίγο ως πολύ ξυπνάμε με τις ίδιες αγωνίες και κοιμόμαστε με τα ίδια άγχη
·                     Είμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με την ακρίβεια και βλέπουμε μέρα με τη μέρα τους μισθούς μας να χάνουν την αγοραστική τους δύναμη
·                     Αναρωτιόμαστε το ίδιο, όταν σκεφτόμαστε ότι στην εποχή της μεγάλης τεχνολογικής έκρηξης και της απίστευτης αύξησης της παραγωγικότητας, εμείς κι εσείς πρέπει να δουλεύουμε όλο και περισσότερο, όλο και σκληρότερα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας
·                     Οργιζόμαστε όλοι μας όταν οι μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς (η ανασφάλιστη εργασία, η ωρομισθία, ο φόβος της απόλυσης, τα ωράρια «λάστιχο», η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων) θεωρούνται το όραμα του 21ου αιώνα.
·                     Κι εσείς κι εμείς, τρομάζουμε στην ιδέα, ότι όσο περνάει ο καιρός, για να βγούμε στη σύνταξη θα πρέπει να βρισκόμαστε σε βαθιά γεράματα και μετά από 40 χρόνια δουλειάς, θα χρειαζόμαστε την οικονομική στήριξη των παιδιών μας για να επιβιώσουμε.

·                     Αγανακτούμε όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και λιγότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και περισσότεροι.

Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

...η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ στραβά αρμενίζει!

Αθήνα 9/9/2013
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΣΤΡΑΒΟΣ Ο ΓΙΑΛΟΣ...» 
 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ «ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΕΙ» 
 ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 
 ΚΑΜΙΑ «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ 

Η σημερινή συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, την οποία εκπροσώπησε ο αρμόδιος για θέματα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης κ. Κεδίκογλου, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι έχουμε αντιληφθεί.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Έχει υποτάξει τη λειτουργία της εκπαίδευσης σε μια στείρα λογιστική αντίληψη όπου δεν υπάρχουν ως παράμετροι ούτε η εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε ο ανθρώπινος παράγοντας.
Με ταυτόχρονη επίδειξη απίστευτης άγνοιας αντικειμένου, προχειρότητας και ερασιτεχνισμού έχει καταφέρει να οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στα όριά τους.
Για το θέμα των ανύπαρκτων, επί της ουσίας, αποσπάσεων που έχει υποβάλει σε απίστευτη φυσική και ψυχολογική ταλαιπωρία και έξοδα πλήθος εκπ/κών, ο κ. Υφυπουργός απάντησε με τα γνωστά «επιχειρήματα» της μη αναγκαιότητάς τους, δίχως να καταλαβαίνει ότι οι εκπ/κοί που αποσπώνται καλύπτουν κενά της εκπ/σης.
Μετά από πολύ μεγάλη πίεση μίλησε για πιθανότητα β΄φάσης για δασκάλους και νηπιαγωγούς και α΄φάσης για ειδικότητες δίχως να προσδιορίζει το πότε, το αν και σε ποιο αριθμό.
Ο κ. Υφυπουργός επιβεβαίωσε τη διάλυση του ολοήμερου σχολείου αφού παραδέχτηκε ότι θα λειτουργήσει, επί της ουσίας, μόνο με εκπ/κούς ειδικοτήτων.
Από εκεί και πέρα, η φραστική «στήριξη» της Α/θμιας εκπ/σης και η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση ωραρίου δεν καθησυχάζουν και δεν πείθουν κανένα.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε το θέμα των ασκούμενων, από τη διοίκηση, πιέσεων προς τους συλλόγους διδασκόντων για κάλυψη των κενών με «απασχόληση» μαθητών πέραν του διδακτικού τους ωραρίου και τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και τα όσα αφορούν το διδακτικό ωράριο ορίζονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπ/κούς σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε μαζική συμμετοχή στις Γ.Σ. ώστε να δυναμώσει τη φωνή του απέναντι στις μνημονιακές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Καταγγελία της ΔΑΚΕ/ΠΕ για τις αποσπάσεις

Το Υπουργείο Παιδείας εκτός από τα σχολεία κλείνει και τα σπίτια των εκπαιδευτικών.

Οι ελάχιστες αποσπάσεις εκπαιδευτικών διογκώνουν τα αδιέξοδα 
Είναι, πραγματικά, απίστευτου μεγέθους ο εμπαιγμός που έχουν υποστεί χιλιάδες εκπαιδευτικοί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τις τελευταίες ημέρες, γιατί έκαναν το αμάρτημα να ζητούν να αποσπαστούν και να εργαστούν κοντά στις οικογένειές τους.
Η σημερινή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να μην καλύψει τα 5.000 κενά που υπάρχουν στα σχολεία και ταυτόχρονα να καταδικάσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους σε απίστευτη ταλαιπωρία και έξοδα, «ικανοποιώντας» μόλις 829 αποσπάσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, αγγίζει τα όρια της αναλγησίας. Ταυτόχρονα αφήνει στην αναμονή και υπό την αίρεση και νέων μετατάξεων τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
Είναι αδιανόητο το ότι ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί χωρίς κόστος, αφού ούτως ή άλλως κενά στην εκπαίδευση θα κάλυπταν με τη διαφορά ότι θα το έκαναν σε άλλη περιοχή,  το Υπουργείο επιλέγει να δείξει ένα πάρα πολύ σκληρό πρόσωπο.
Οι υποσχέσεις του κυρίου Υπουργού στις συναντήσεις με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ήταν, όπως αποδείχτηκε, «επιταγές χωρίς αντίκρισμα». Ανακολουθία λόγων κι έργων και αναλγησία ήταν τελικά η αναγνώριση του Υπουργού παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς  για το έργο που τόσα χρόνια προσφέρουν στην εκπαίδευση κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με συνέπεια και συνέχεια για να σταματήσει ο εμπαιγμός και να αποκατασταθούν οι αδικίες.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του Υπουργείου Παιδείας και καλούμε την πολιτική ηγεσία, έστω και την ύστατη στιγμή, να συνειδητοποιήσει τα τραγικά της σφάλματα και τις αδικίες που έχει δημιουργήσει και να προχωρήσει στην άμεση ικανοποίηση των αποσπάσεων ώστε και τα σχολεία να στελεχωθούν αλλά και οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν να εργαστούν κοντά στις οικογένειές τους.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Σαμαράς απέτυχε ως διαπραγματευτής

Ο κ. Σαμαράς απέτυχε.
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως άλλον στιβαρό διαπραγματευτή.
Πλησιάζει η ώρα της απόσυρσης.
Το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά πριν τις εκλογές ήταν ότι... ο ίδιος ήταν αποτελεσματικότερος διαπραγματευτής από τον Γ. Παπανδρέου και ότι θα διαπραγματευόταν αποφασιστικά τους όρους του μνημονίου με την τρόικα των δανειστών.

Ε, λοιπόν, όχι μόνο απέτυχε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά φτάσαμε στο σημείο, μετά από τόσες θυσίες του λαού, μετά από το κατά φαντασίαν «success story» και τους πανηγυρισμούς για επίτευξη του θρυλούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δανειστές να γίνονται σκληρότεροι και να ζητούν το πλήρες ξεπούλημα της ίδιας της Ελλάδας.
Γιατί άραγε;

Στην περίπτωση της Συρίας, η παγκοσμιοποίηση (μέσω του Ομπάμα) θα κτυπήσει με πυραύλους τις αμυντικές γραμμές της, για να την διαλύσει ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.
Μην ξεχνάμε ότι πρώτη έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στην καταστροφή αυτής της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η παγκοσμιοποίηση (μέσω της τρόικας) θα την κτυπήσει κλείνοντας τις αμυντικές της βιομηχανίες και αποσπώντας τη διοίκηση και διάθεση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, για να την καταργήσει ως κυρίαρχη χώρα.
Είναι πλέον καταφανέστατο ότι ο στόχος των δανειστών δεν είναι η σωτηρία της χώρας, αλλά η κατάργησή της.
Όλα αυτά φυσικά για να γίνουν θα πρέπει να έχουν την υπογραφή του κ. Σαμαρά.

Θα τα δεχτεί άραγε όλα αυτά ο διαπραγματευτής κ. Σαμαράς;
Γνωρίζει πιστεύουμε και ο ίδιος πως αν δεν τα δεχτεί, τότε οι δανειστές μαζί με τα ντόπια παράσιτα, θα τον τελειώσουν πολιτικά με τον χειρότερο τρόπο.
Αν πάλι τα δεχτεί, τότε θα τον τελειώσει πολιτικά η οργή του ελληνικού λαού.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς απέτυχε.
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως άλλον στιβαρό διαπραγματευτή.
Πλησιάζει η ώρα της απόσυρσης.
ΠΗΓΗ: http://hassapis-peter.blogspot.gr