Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Παράταση της μεταβατικής περιόδου για τους διορισμούς εκπαιδευτικών


ΦΕΚ 1017/24-4-2013

Αριθ. 49104/Δ1/10−04−2013 (7)
Παράταση μεταβατικής περιόδου του άρθρου 9 παρ. 1 του Ν.3848/2012 για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
1. του άρθρου 9 παρ. 1 εδάφιο β΄ του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄).
2. του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄).
II. Την αριθ. πρωτ. 21406/Δ2/29−2−2012 (ΦΕΚ 615 Β΄) υπουργική απόφαση «Παράταση μεταβατικής περιόδου του άρθρου 9 παρ. 1 Ν.3848/2010 για τους διορισμούς

μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» για το σχολικό έτος 2012−2013.
ΙΙΙ. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Παρατείνουμε τη μεταβατική περίοδο του εδαφίου α΄, της παρ. 1, του άρθρου 9, του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄) για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως και το σχολικό έτος 2013−2014.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μαρούσι, 10 Απριλίου 2013
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εκπαιδευτική πολιτική με "διαρροές" και "φήμες"...


Διαρροές και φήμες από «κύκλους του Υπουργείου»
στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα
«διαμορφώνουν κλίμα»
για το σήμερα και το αύριο στην Εκπαίδευση.

            Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες μια σειράς πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων εφημερίδων (βλ. «ΕΘΝΟΣ», Σάββατο 13/04/13 με πρωτοσέλιδο «Νέο ωράριο για όλους τους εκπαιδευτικούς» και «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», Κυριακή 14/04/13 με πρωτοσέλιδο «Το Τελικό Σχέδιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο – Στο στόχαστρο 2.408 δάσκαλοι και καθηγητές που κρίνονται ανεπαρκείς για τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα») και άλλων ηλεκτρονικών μέσων που επικαλούμενα «πηγές, σχέδια, κύκλους του Υπουργείου» «αποκαλύπτουν» τις προθέσεις της Κυβέρνησης συντηρώντας, παράλληλα, ένα… «περίεργο» κλίμα στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης σήμερα.
Είναι γεγονός ότι τα σχολεία σήμερα λειτουργούν και εξακολουθούν να παράγουν έργο μόνο χάρη στην ψυχή, το φιλότιμο και στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών μιας και η υποχρηματοδότηση, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή βάζουν εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας Εκπαιδευτικός σφυροκοπείται ανελέητα από τις μνημονιακές πολιτικές και στοχοποιείται διαρκώς. Οι σφοδρές επιθέσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα (μείωση αποδοχών, απουσία ουσιαστικής επιμόρφωσης, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαθεσιμότητα και απολύσεις, εφαρμογή αξιολόγησης - χειραγώγησης κ.α.) δεν έχουν τέλος.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, τη στιγμή που όλοι περιμένουν προτάσεις στήριξης και προσπάθειες αναβάθμισης της εκπαίδευσης τα μόνα που «διαρρέουν» είναι μια σειρά «λογιστικών» μέτρων - όπως η αύξηση ωραρίου, οι καταργήσεις οργανικών θέσεων, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, οι απολύσεις «επίορκων» και «ανεπαρκών» - που στοχεύουν αποκλειστικά σε μια «διαχειριστικού τύπου» αντιμετώπιση των προβλημάτων αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
            Ας τελειώσει το παιχνίδι των διαρροών που γίνονται για να «δημιουργήσουν κλίμα», να «μετρήσουν αντιδράσεις» και μετά ανάλογα με την περίπτωση να δράσουν.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τις πράξεις της αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
            Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η εκπαιδευτική πολιτική δεν ασκείται με διαρροές και φήμες.
Έχει απογοητεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία με προτάσεις που βασίζονται αποκλειστικά σε αριθμητικά δεδομένα και κριτήρια, στα πλαίσια μιας καθαρά «διαχειριστικής λογικής».
Η «τεχνοκρατική» και «λογιστική» αντίληψη για την εκπαίδευση που επιδιώκει να εφαρμόσει απέχει «παρασάγγας» από την ανθρωπιστική και παιδαγωγική προσέγγιση που πρέπει να είναι η κυρίαρχη.
            Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι.
Πίσω από την εκπαιδευτική διαδικασία κρύβονται παιδικές ψυχές.

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας
Μάνος Ανδρουλάκης

Σωτήρης Γεωργόπουλος

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οι Γερμανοί κατέστρεψαν την Ελλάδα όσο καμία άλλη κατακτημένη χώρα

“Οι ναζί κατέστρεψαν την Ελλάδα”

Eκτενές άρθρο που φιλοξενείται σήμερα στην εφημερίδα TagesSpiegel του Βερολίνου περιγράφει με συγκεκριμένους αριθμούς τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.
«Καμιά άλλη χώρα κατοχής δεν κατέστρεψε τόσο την Ελλάδα όσο η Γερμανία», αναφέρει το άρθρο. 
Όπως γράφει, «130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών, 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα.
Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν».

Στο άρθρο περιγράφεται και το δίλημμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις της, τότε στην Ελλάδα θα προκληθούν κύματα αγανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τη Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ.
Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιον γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει».

Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα κρατήσει σε μάκρος η υπόθεση, καταλήγει η εφημερίδα.
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr/2013/04/11/212038/
http://www.tagesspiegel.de/politik/zweiter-weltkrieg-griechenland-fordert-reparationen-von-deutschland/8046184.html 

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το σύνολο των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια

Για να μη μας λέει ότι θέλει το κάθε κανάλι δείτε τι είχε απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα.
151.487 ήταν οι εκπαιδευτικοί Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Και είπαμε η Φινλανδία με μισό πληθυσμό 100.000 έτσι;
Δείτε εδώ.
 Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο έως το τέλος του γ΄ τριμήνου 2012 (30-9-2012), είναι 68.567 Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί, 41 Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και 3.503 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο: Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί: 82.920, Εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου: 99, Εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου χρόνου: 2.562.

Ο αριθμός των διδασκόντων (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΕΠ) που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγιο ανέρχεται σε 12.500 άτομα.

Το σύνολο των τακτικών υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο είναι 565 άτομα. Επίσης στο υπουργείο Παιδείας υπηρετούν 17 άτομα σε θέση Συμβούλου και υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο.
ΠΗΓΗ: http://www.inews.gr 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Πέντε χρόνια μετά το βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια…

Τότε που οι κυβερνήσεις έλεγαν και ΟΧΙ!

Του “κομαντάντε” Μάρκου Μουζάκη

Τέτοιες μέρες, πέντε χρόνια πριν, απ’ τις 2 μέχρι τις 4 Απρίλη του 2008, είχε πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είπε ΟΧΙ στην είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ βάζοντας βέτο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων το μείζον για την Ελλάδα θέμα της ονομασίας του κράτους αυτού.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις τόσο απ’ τα Σκόπια, όσο και από τους περισσότερους εταίρους μας το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να αλλάξει αυτή η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσα-ίσα μάλιστα, η τότε κυβέρνησή μας έκανε σαφές ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της FYROM με την Ε.Ε.

Για όσους είχαν παρακολουθήσει τα γεγονότα τότε είναι γνωστό, ότι το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την ελληνική κυβέρνηση πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ήταν από πολύ βαρύ έως εχθρικό. 

Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κάνει γνωστές τις θέσεις της πριν τη σύνοδο. Είχε κατηγορηματικά δηλώσει, ότι θα βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέχρι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί ήταν πολλές. Και μεγάλες.

Επιστρατεύτηκε ακόμα κι ο τότε αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ο οποίος όταν έφτασε στο Βουκουρέστι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά λύση και η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ!

Δια της διπλωματικής οδού η Αθήνα τόνισε, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό, αν δεν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα!

Την παραμονή της συνάντησης των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχαν μια δραματική συνάντηση η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντ. Μπακογιάννη (η οποία δεν ήταν… τόσο φανατική υπέρ της θέσης του Καραμανλή…) και η αμερικανίδα ομόλογός της Κοντολίζα Ράις.

Και σε εκείνη τη συνάντηση οι πιέσεις απ’ τη μεριά της Ουάσιγκτον ήσαν ασφυκτικές. Και οι προειδοποιήσεις… 

Η Ντ. Μπακογιάννη μετέφερε το αρνητικό κλίμα στον Κ. Καραμανλή.

Ακολούθησε μια δραματική τηλεφωνική συνομιλία του Καραμανλή με τον πρώην ΥΠΕΞ, έμπειρο διπλωμάτη και άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του τότε πρωθυπουργού, τον Π. Μολυβιάτη, ο οποίος ήταν μαζί με τον πρώτο τη τάξει υπουργό Πρ. Παυλόπουλο.

Και αποφασίστηκε η απόλυτη εμμονή στο βέτο. Κάτι που έγινε την επομένη, στις 4 Απρίλη…

Ακόμα και σήμερα είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι πιστεύουν, ότι ο Κ. Καραμανλής πλήρωσε ακριβά και ποικιλοτρόπως εκείνο το ΟΧΙ που τόλμησε στο Βουκουρέστι, όπως βέβαια και άλλα σημεία των πολιτικών του.

Και έχει αυτή η υπενθύμιση τη σημασία της τούτες τις μέρες που συζητείται η ενοποίηση των δικογραφιών για τις υποκλοπές και για τις καταγγελίες για την απόπειρα εναντίον του τότε πρωθυπουργού…

Ε, έχουν υπάρξει και κυβερνήσεις που έλεγαν και κάποια ΟΧΙ, στο παρελθόν...
ΠΗΓΗ:  http://olympia.gr

Αυτοί είναι οι μισθοί των ευρωπαίων αξιωματούχων που κουνάνε το δάχτυλο και επιβάλουν σκληρή λιτότητα

512 βασικούς μισθούς χρειάζεται ένας εργαζόμενος για να φτάσει τις ετήσιες απολαβές των Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι επιβάλουν σκληρή λιτότητα και απαιτούν μισθούς πείνας για χάρη της ..ανταγωνιστικότητας.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει τους μισθούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κερδίζει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ περίπου 298.500 ευρώ τον χρόνο.
Οι ετήσιες αποδοχές του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αγγίζουν τα 370.000 ευρώ τον χρόνο.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι κινείται στα ίδια επίπεδα με τον Μπαρόζο, δηλαδή 298.500 ευρώ τον χρόνο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λαμβάνει… μόλις 206.200 ευρώ τον χρόνο.
Η Βρετανίδα Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας, Κάθριν Άστον λαμβάνει 281.200 ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει μεικτές ετήσιες αποδοχές του 324.000 ευρώ.