Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Τουρκία στέλνει τους λαθρομετανάστες στη χώρα μας

Frontex: Διάτρητα τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο

Η χώρα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον όγκο των λαθρομεταναστών.

Ένα πολυσύνθετο εκρηκτικό πρόβλημα στον Έβρο, αναφορικά με τη λαθραία είσοδο μεταναστών, περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η σχετική έκθεση της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων), με την υποσημείωση ότι οι αριθμοί αυτών που περνούν παράνομα τα ελληνικά σύνορα είναι υπερβολικά μεγάλοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία περιγράφει μια εικόνα αφύλακτων συνόρων, η Τουρκία παραμένει η κυρίαρχη χώρα-«τράνζιτ» με συνακόλουθες ευθύνες στη διόγκωση του προβλήματος, ενώ εκτός από την εκτίναξη του αριθμού Αφγανών, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η υψηλή ροή εισόδου λαθρομεταναστών από την Αλγερία.

Όπως επισημαίνει η Frontex, οι τελευταίοι ταξίδευαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί περνούσαν τον Έβρο με προορισμό την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Μιλώντας για αριθμό-ρεκόρ των τελευταίων χρόνων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 εντοπίστηκαν στον Έβρο 31.000 λαθρομετανάστες) η έκθεση αναφέρεται στο τμήμα των 12,5 χλμ., κοντά στην Ορεστιάδα, εκεί όπου θα ανεγερθεί φράκτης ανάσχεσης του κύματος λαθραίας εισόδου.
Καθημερινά, από αυτό το σημείο εισέρχονταν στην Ελλάδα 350 άτομα, τονίζεται στην έκθεση. (Εφημ. Καθημερινή, 9/1/11)

Έχει ενδιαφέρον να πάμε ενάμιση χρόνο πίσω για το ίδιο θέμα:

Λαθρομετανάστες στην Ελλάδα χωρίς επιστροφή.

Δεν τους δέχεται πίσω η Τουρκία.

Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψε πέρυσι η άγνωστη αλλά καθημερινή μάχη στα σύνορα της Ελλάδας (κυρίως στα θαλάσσια) σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των αρχών που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή».
Χαρακτηριστικό της έκτασης αυτού του «μαύρου» εμπορίου είναι ότι την ίδια περίοδο συνελήφθησαν 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας οι οποίοι έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών επιχείρησαν την παράνομη μεταφορά των σύγχρονων «αθλίων».

Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Έτσι, ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες, η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472, και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές καταλογίζουν στις αντίστοιχες τουρκικές πως όχι μόνο αρνούνται την επανείσοδο λαθρομεταναστών, αλλά και ότι ανέχονται (αν δεν ενθαρρύνουν) τη διοχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα.
Προς τούτο, το Λιμενικό έχει καταγράψει σε βίντεο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. (Εφημ. Καθημερινή, 10/5/09)

Αρκετό μελάνι έρευσε και αρκετά δάκρυα (ειλικρινή και υποκριτικά) για την πρόθεση της πολιτείας να ορθώσει φράχτη σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο.
Κατ' αρχήν σηματοδοτείται μια αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ενώ έκανε μέχρι τώρα σαν να μη συμβαίνει κάτι λαϊκίζοντας και μονοπωλώντας "ευαισθησίες" που τάχα άλλες πολιτικές δυνάμεις δε διαθέτουν.
Να μη ξεχνάμε ότι τα κύματα των λαθρομεταναστών διογκώθηκαν την προηγούμενη άνοιξη όταν ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας και η  σύμβουλος για θέματα μετανάστευσης  Αφροδίτη Αλ Σάλεχ εξέπεμπαν μηνύματα ότι η χώρα δέχεται και ότι περίπου θ' αρχίσει να πολιτογραφεί κλπ.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι μεταξύ των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που συνιστούν σύγχρονες τραγωδίες.
Κανένας δεν μπορεί να νομίζει ότι είναι πιο ευαίσθητος από τους άλλους.
Η πραγματικότητα όμως λέει ότι αδυνατεί η χώρα να ενσωματώσει τόσο μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μεταναστών.
Τι είδους πρόνοια είναι να εκπέμπουν κάποιοι το μήνυμα ότι "εδώ είμαστε για να σας βοηθήσουμε" όταν η τύχη που τους επιφυλάσσεται είναι ανάλογα τραγική της κατάστασής τους;
Ανεργία, που άλλωστε μαστίζει και τους ντόπιους, έλλειψη στέγης, ανέχεια, αβεβαιότητα, που νομοτελειακά θα μετατρέψουν την κοινωνία σε ζούγκλα, αφού μέσα στην απόγνωση θ' αρχίσει να υπερισχύει ο "δυνατός"!
       
Διατυπώνεται η άποψη ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν στις πατρίδες τους οι συνθήκες (βία, φτώχεια, πόλεμοι) που τους αναγκάζουν στη φυγή.
Σωστά, αλλά μπορεί αυτό να συμβεί άμεσα και μάλιστα με τη συμβολή μόνο της Ελλάδας; Ασφαλώς όχι! Και μέχρι τότε τι; Δεν πρέπει να προστατέψουμε τόσο τους πολίτες της χώρας αλλά και τους υποψήφιους λαθρομετανάστες από ένα εφιαλτικό μέλλον χωρίς μέλλον;

Στην πρόταση για τον φράχτη έχουν τοποθετηθεί πολλοί είτε θετικά είτε αρνητικά.
Δεν γνωρίζω το βαθμό ειλικρίνειας του υπουργού, άλλωστε ΠΑΣΟΚ είναι, ούτε τα συμφέροντα που μπορεί να ενσκήψουν στην κατασκευή του, ούτε την αποτελεσματικότητά του όταν κατασκευαστεί.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι, εκτός από τη σηματοδότηση μιας αλλαγής στάσης της πολιτείας, η πλειονότητα των κατοίκων της Βύσσας και της γύρω περιοχής άκουσαν με ανακούφιση την εξαγγελία χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση, το έχουν αποδείξει ως τώρα άλλωστε, αλλά λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που άρχισαν να αισθάνονται στον τόπο τους.

Το ανησυχητικό που με βρίσκει απόλυτα αντίθετο είναι η πρόταση για "φιλοξενία" των λαθρομεταναστών σε παλαιά στρατόπεδα της περιοχής.
Ο Έβρος έχει υποστεί το διερχόμενο κύμα των λαθρομεταναστών.
Έχει μεγάλα προβλήματα η τοπική οικονομία.
Ανεργία, πτώση του αγροτικού εισοδήματος, μετανάστευση ή κλείσιμο των ελάχιστων επιχειρήσεων, οικονομική αιμορραγία στις γείτονες χώρες εξαιτίας κεντρικών πολιτικών, έλλειψη υποδομών, αίσθημα εγκατάλειψης, ανασφάλεια.
Σ' όλα αυτά θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα η δημιουργία και κοινωνικών προβλημάτων και αύξησης της εγκληματικότητας που θα προκύψουν μετά βεβαιότητας από τη στρατοπέδευση. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εικάζω ότι οι λαθρομετανάστες είναι εξ ορισμού εγκληματίες. Κάθε άλλο. Όμως κάποιος που βρίσκεται σε απόγνωση, που δεν έχει τα προς το ζειν, που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης δεν θα επιχειρήσει κάτι παράνομο;

Ας περάσουμε από τη συζήτηση για τον φράχτη, που μάλλον είναι για τις εντυπώσεις, και να σταθούμε στο πραγματικά δύσκολο, αν όχι επικίνδυνο, θέμα της εδώ "φιλοξενίας" σε παροπλισμένα στρατόπεδα.
Ο Έβρος άλλα πράγματα έχει ανάγκη και προσδοκά από το ελληνικό κράτος.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: