Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Οι φίλοι του Άκη;

Του Γιάννη Παντελάκη
Οι δημοσιογράφοι, πάλι την πατήσαμε. Πέσαμε από τα σύννεφα! Όπως συνήθως συμβαίνει άλλωστε. Δεν γνωρίζαμε ότι κάτι ύποπτο υπάρχει πίσω από το ονοματεπώνυμο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ιδέα δεν είχαμε. Πού να φανταστούμε πως ο ωραίος Μπρούμελ έχει κάνει όσα συγκλονιστικά καταγράφει το εισαγγελικό πόρισμα. Μας έκανε ίσως μια μικρή εντύπωση πως ο Άκης αποφάσιζε πριν λίγα χρόνια να τελέσει τον γάμο του με έτερους ...σοσιαλιστές συντρόφους στο περίφημο Four Seasons, αλλά προφανώς εικάζαμε πως από κάποιον είχε δανειστεί τα χρήματα. Όπως ο μέντοράς του, ο Ανδρέας. Θυμάστε τον δανεισμό του για να δικαιολογηθεί η βίλα της Εκάλης από τον Κάρολο Παπούλια (δεν είναι συνωνυμία με τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας), τον περίφημο Χάλακ και άλλους; Προφανώς έτσι ερμηνεύσαμε και τον γκλαμουράτο γάμο και το γκλαμουράτο σπίτι στα πόδια της Ακρόπολης λίγο αργότερα. Και πολλά άλλα γκλαμουράτα στα οποία επιδόθηκε ο Άκης στη συνέχεια.

Διαβάζω τώρα διάφορα δημοσιεύματα για τον Άκη. Οι περισσότεροι τον γνώριζαν, αλλά σχεδόν κανένας δεν υποπτευόταν κάτι. Επιφανείς και λιγότερο επιφανείς συνάδελφοί μου, αναφέρονται απαξιωτικά για τον πρώην υπουργό και δηλώνουν έκπληκτοι με όσα έκανε. Μόνο σχετικά σημειώματα από στρατιωτικούς συντάκτες δεν διάβασα ακόμα, από εκείνους που γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα τις δραστηριότητες του Άκη μέσα στο Πεντάγωνο! Αλλά ίσως το δούμε κι αυτό. Στη χώρα αυτή, θα τα δούμε όλα. Στην κυριολεξία.

Μαζί με τους δημοσιογράφους που δεν γνώριζαν, δεν γνώριζαν και οι πολιτικοί βέβαια. Ιδιαίτερα οι παλιοί σύντροφοι του Άκη. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως λίγα, πολύ λίγα χρόνια πριν, τον έβγαλαν σχεδόν λάδι από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνούσε τα ενδεχόμενα αδικήματα του Άκη στις προμήθειες στρατιωτικών εξοπλισμών. «Δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους πρώην υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ.κ. Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου (σ.σ. και αυτός είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας) και τα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως», έγραφε το πόρισμα. Αθώος τότε ο Άκης, αθώος και ο Γιάννος, αθώοι όλοι. Και οι επόμενοι, οι γαλάζιοι αθώοι, αυτοί που όπως λογικά απαντά ο Άκης τον διαδέχτηκαν και συνέχισαν τις ίδιες αμαρτωλές συμβάσεις προμήθειας των εξοπλισμών.

Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να υποκρίνεται, αλλά αυτό ενδεχομένως θα κριθεί στις κάλπες. Όσο είναι δυνατόν να συμβεί αυτό από μια κοινωνία συγχισμένη, με ελλιπή πληροφόρηση, φορτισμένη, οργισμένη και μαζί αμήχανη. Το μιντιακό σύστημα από ποιόν θα κριθεί άραγε; Ποιός θα διερευνήσει τους "φίλους" του Άκη; Τον ρόλο τους, την περιουσιακή τους κατάσταση, την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στις διαδρομές του βρώμικου χρήματος;

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ήταν ο μακροβιότερος μεταπολιτευτικά υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από το 1996 έως το 2002. Στα χρόνια αυτά δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ, την περίοδο εκείνη ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Η Ελλάδα, είχε ανέβει και δυστυχώς εξακολουθεί να βρίσκεται- στα υψηλότερα σκαλοπάτια των χωρών με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε ποσοστό ΑΕΠ στις στρατιωτικές προμήθειες. Μιλάμε για ένα πραγματικό πανηγύρι δισεκατομμυρίων, όπου οι μίζες έδιναν και έπαιρναν. Και οι ίδιοι οι προμηθευτές παραδέχονται πως οι δουλειές σ' αυτές τις υποθέσεις λειτουργούν μόνο με μίζες. Και στο σύστημα διακίνησης δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχουν πολλοί, όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα. Μέσα ενημέρωσης, προμηθευτές, επιτροπές αξιωματικών και ειδικών κ.ο.κ.

Στην περίπτωσή μας, μόνο ο Άκης άραγε έβαλε το χέρι στο μέλι; Οι "φίλοι" του Άκη; Και δεν εννοώ τους 4-5 που ήδη συνελήφθησαν. Αλλά τους υπόλοιπους παρατρεχάμενους, στρατιωτικούς, μεσάζοντες. Και ιδιαίτερα, τους μιντιακούς φίλους του Άκη. Αυτοί που μας πληροφορούσαν πως ενός τύπου τανκ είναι ικανό να συντρίψει μια μεραρχία; Ή εκείνοι που μας έλεγαν πως συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι τα καλύτερα όλων και ιδανικά για να κερδίσουν έναν πόλεμο! Γι' αυτούς θα υπάρξει κάποια έρευνα; Ή απλά να ελπίζουμε μήπως ο Άκης αποφασίσει πριν το τέλος να πάρει κάποιους μαζί του;

Δεν υπάρχουν σχόλια: