Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ενημερωτικό 1ο

Νίκος Νικολαΐδης                                                      Ορεστιάδα  09/02/15
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Έβρου
E-mail: niknik@sch.gr
Blog: http://nikolaidisnikos.blogspot.gr         
                                                      Προς: Συναδέλφους εκπαιδευτικούς ΠΕ Έβρου

Ενημερωτικό 1ο
(Συνεδριάσεις 04/02/15 και 06/02/15)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το παρόν ενημερωτικό κι αυτά που θα ακολουθήσουν μετά από συνεδριάσεις του συμβουλίου έχουν στόχο την πληροφόρησή σας για ό,τι συζητείται κι αποφασίζεται στο συμβούλιο, αλλά και για γενικότερα θέματα που μας απασχολούν ως εκπαιδευτικούς.
Στην πρώτη συνεδρίαση (4/2/15) έθεσα κάποια βασικά ζητήματα λειτουργίας, όπως είναι η τήρηση των προβλεπομένων στο άρθρο 14 του Ν 2690/99 αναφορικά με τη σύνταξη της ημερήσιας διάταξης και τα αντικείμενα των συνεδριάσεων, καθώς και την ενημέρωση των μελών για την ουσία των θεμάτων. Ζητήματα που, μάλλον δεν είχαν τεθεί και διευκρινιστεί την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας του συμβουλίου.

Σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις μας απασχόλησε το θέμα «Πρόταση για διάθεση εκπ/κών που πλεονάζουν». Η διατύπωση του θέματος δείχνει ότι ο συντάκτης αποφάσισε ότι «πλεονάζουν» οι εκπ/κοί κάτι που το συμβούλιο θα μπορούσε να κρίνει. Επί της ουσίας, αρχικά αποφασίστηκε η τοποθέτηση των δύο εκπ/κών φυσικής αγωγής, που επέστρεψαν από απόσπαση σε πολιτικό γραφείο, σε σχολεία, αλλά στην επανεξέταση, που προκάλεσε η προσκόμιση δικαιολογητικών εκ μέρους των, κρίθηκε ότι συνέτρεχαν λόγοι διάθεσής τους στη Δ/νση ΠΕ Έβρου, κατά πλειοψηφία (4-1) του ενός και ομόφωνα του άλλου. Σε καμία στιγμή των συνεδριάσεων δε αναφέρθηκε πρόθεση αποχώρησης από κανένα μέλος.
Πριν από τη συζήτηση προτάθηκαν λύσεις για την κάλυψη των κενών φυσικής αγωγής στα ολιγοθέσια σχολεία της Μάκρης, του Ειδικού Ορεστιάδας, του Πύργου και δύο ολοήμερων τμημάτων σχολείων της Αλεξ/πολης (τελικά για κενό που προέκυψε στο 7ο Αλεξ/πολης). Υπ’ αυτές τις συνθήκες και δεδομένων των λόγων που επικαλούνταν οι συνάδελφοι έκρινα ότι θα ήταν καλύτερη για τα σχολεία και για τους ίδιους η διάθεση στη Δ/νση.
Θεωρώ ότι οι αποφάσεις μας πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των σχολείων, δηλαδή των εκπαιδευτικών επίσης. Ο λαϊκισμός δεν βοηθά ούτε στην κρίση ούτε στη διαχείριση θεμάτων που συμφωνούμε όλοι ότι είναι σοβαρά.

Από τις αποφάσεις του συμβουλίου δημιουργείται πολλές φορές ανάγκη τροποποίησης ωρολόγιων προγραμμάτων των σχολείων, κάτι που προκαλεί αναστάτωση και, εύλογα, την δυσφορία κάποιων στελεχών κι εκπ/κών. Θα πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να απορρίψουμε αιτήματα για μετακινήσεις αδιαφορώντας για τη σειρά που έχουν οι συνάδελφοι συγκρινόμενοι μεταξύ τους.

Στα υπόλοιπα θέματα, αποφασίστηκε πρόταση για την τοποθέτηση εκπ/κών που επέστρεψαν από μακροχρόνιες άδειες, θετική γνωμοδότηση για όλες τις αιτήσεις χορήγησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, πρόταση για χορήγηση οδοιπορικών εξόδων σε όσους τα δικαιούνται και πρόταση για ανάθεση διδασκαλίας με υπερωριακή αποζημίωση.

Η κατάργηση του ΥΣΜΕ δημιουργεί περίεργες συνθήκες σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο, αφού για εκπ/κούς της ίδιας σχολικής μονάδας αποφασίζει το συμβούλιο με δύο διαφορετικές συνθέσεις.

Είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε κρίνετε ότι θα θέλατε να συζητήσουμε και ν’ ανταλλάξουμε απόψεις. Το blog μου (http://nikolaidisnikos.blogspot.gr) θα ενημερώνετε στο μέτρο του δυνατού τακτικά και μπορείτε να ανατρέξετε σε ό,τι σας ενδιαφέρει.
Καλή συνέχεια σε όλους.                                   
                                                                                   Νίκος Νικολαΐδης
                                                                              Αιρετός ΠΥΣΠΕ Έβρου