Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Λειτουργία Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΠΕ), σαν Συλλογικά Όργανα της Διοίκησης, διέπονται κι εφαρμόζουν το Ν 2690/1999 (ΦΕΚ 45/99, τ. Α΄) "Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις".

Στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ με τίτλο ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στα άρθρα 13 έως 15 καθορίζονται:
Άρθρο 13 Συγκρότηση
Άρθρο 14 Σύνθεση - Συνεδριάσεις - Λειτουργία
Άρθρο 15 Αποφάσεις
Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το ΦΕΚ.

Σταχυολογώντας μερικά σημεία σε ότι αφορά τις συνεδριάσεις (άρθρο 14), επισημαίνω:

" 2. Ο πρόεδρος καθορίζει την ημέρα, την ώρα και τον τόπο των συνεδριάσεων και καλεί τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη να συμμετάσχουν. Η πρόσκληση, η οποία περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, γνωστοποιείται, από το γραμματέα, στα μέλη του συλλογικού οργάνου τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από τη συνεδρίαση,...  Η προθεσμία αυτή μπορεί, σε περίπτωση κατεπείγοντος, να συντμηθεί, η πρόσκληση όμως, τότε, πρέπει να είναι έγγραφη και να βεβαιώνονται σε αυτήν οι λόγοι που κατέστησαν τη σύντμηση αναγκαία. ...

4. Αν κατά τη συνεδρίαση απουσιάσει τακτικό μέλος το οποίο δε είχε προσκληθεί, η συνεδρίαση είναι παράνομη. Το ίδιο ισχύει ακόμη και αν, αντ’ αυτού, είχε μετάσχει το αντίστοιχο αναπληρωματικό μέλος. Αν υπήρξαν πλημμέλειες ως προς την κλήτευση μέλους, το συλλογικό όργανο συνεδριάζει νομίμως αν αυτό είναι παρόν και δεν αντιλέγει για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης. ...

7. Η σύγκληση του συλλογικού οργάνου προς συνεδρίαση είναι υποχρεωτική αν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνόλου των τακτικών μελών του το ζητήσει εγγράφως από τον πρόεδρο, προσδιορίζοντας και το προς συζήτηση θέμα.

8. Η ημερήσια διάταξη συντάσσεται από τον πρόεδρο, ο οποίος λαμβάνει προς τούτο υπόψη του και απόψεις που τυχόν διατυπώνονται από μέλη του συλλογικού οργάνου.

9. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι μόνο τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να συζητηθούν και θέματα που δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη αν είναι παρόντα όλα τα τακτικά μέλη και συμφωνούν για τη συζήτησή τους. ...

12. Ο πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη των συνεδριάσεων, διευθύνει τις εργασίες και φροντίζει για την εφαρμογή του νόμου και την εύρυθμη λειτουργία του συλλογικού οργάνου.

13. Τα συλλογικά όργανα είναι δυνατό να συνεδριάζουν και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη). Στις περιπτώσεις αυτές, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται ο τόπος της συνεδρίασης, ο τρόπος διαπίστωσης της απαρτίας και διασφάλισης της μυστικότητας της συνεδρίασης, ο τρόπος τήρησης των πρακτικών και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. (Η παρ. 13 προστέθηκε με την παρ. 7 άρθρ. 6 Ν 3242/04-24 Μαΐου 2004 (ΦΕΚ Α΄ 102). ..."

Εν κατακλείδι, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο συζητά συγκεκριμένα θέματα και μόνο αυτά, μιας ημερήσιας διάταξης που έχει κοινοποιηθεί στα μέλη τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα. Η συζήτηση θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης γίνεται μόνο αν μετέχουν τα τακτικά μέλη και υπάρξει θετική ομοφωνία.
Ο Νομοθέτης έθεσε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μην μπορεί κανένας πρόεδρος να αυθαιρετεί, να αιφνιδιάζει, να τροποποιεί ή να προσθέτει θέματα κ.λ.π. χωρίς τη συναίνεση των μελών.

Για το διάστημα που οι συνάδελφοι θα μου εμπιστεύονται την εκπροσώπησή τους στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, θα αξιώνω με αίσθημα ευθύνης και συνέπεια τη σύννομη λειτουργία του.

Ν 2690/99 (ΦΕΚ 45 Α) ΚΥΡΩΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ    

Δεν υπάρχουν σχόλια: