Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Πώς «γράφουν» την Ιστορία οι γείτονές μας!

Στα σχολικά βιβλία σε Τουρκία και Σκόπια διδάσκεται το μίσος για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Τουρκικά βιβλία

Ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές των σχολικών εγχειριδίων για την απόβαση του «Αττίλα» στην Κύπρο. Οι μαθητές μαθαίνουν ότι ο τουρκικός στρατός έκανε «απόβαση ειρήνης» στο νησί «για να αποτραπούν επεισόδια εις βάρος των Τουρκοκυπρίων παρόμοια με εκείνα που έγιναν μετά το 1960».
Ανάλογα προσπαθούν να δικαιολογήσουν και την επιθετικότητα που δείχνουν στο Αιγαίο, αφού όπως μαθαίνουν οι Τούρκοι μαθητές μέσα από το βιβλίο της Στ΄ Δημοτικού: «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή»[σελ. 19]. «Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη»[σελ. 21]. «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία είναι δυνατό να διατηρηθεί με την επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία»[σελ. 65]. «Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια το 1930. Έτσι, η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα τής επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα»[σελ. 110].
Να σημειώσουμε επίσης ότι σε άλλο εγχειρίδιο, το οποίο τιτλοφορείται «Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» [Ege Denizinde Turk Haklari] και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη γείτονα το 1955 με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή Ιστορίας Μεχμέτ Σακά, εμπεριέχονται σειρά αυθαίρετων ιστορικών θεωριών, οι οποίες σήμερα διδάσκονται στις Ακαδημίες Ιστορίας και τις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές, όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου-μεταξύ αυτών και ο ελληνικός- ήταν τουρκικής προέλευσης! Φτάνουν, μάλιστα, στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν σο Αιγαίο! Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού», του «μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»!

Σκοπιανά βιβλία

Ιδιαίτερα γλαφυρά είναι αυτά που διδάσκονται οι Σκοπιανοί μαθητές που φοιτούν στη Ζ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου: «Η πατρίδα μας έχει μακρά και πλούσια ιστορία. Στην αρχαιότητα ήταν πολύ ισχυρό κράτος. Την εποχή του Φιλίππου Β΄ (4ος αι. π.Χ.) η Μακεδονία ήταν το ισχυρότερο κράτος της Βαλκανικής Χερσονήσου, ενώ στην εποχή του υιού του, Αλεξάνδρου του Μακεδόνα, απλωνόταν σε τρεις ηπείρους και αποτελούσε παγκόσμιο κράτος». Και αλλού: «Κατά την εγκατάσταση των Σλάβων στη Μακεδονία (τον 7ο αι. μ.Χ.) αυτοί (οι Σλάβοι) συνάντησαν τους αρχαίους Μακεδόνες. Στην αρχή οι σχέσεις τους ήταν άσχημες, αλλά στην πορεία βελτιώθηκαν. Οι Μακεδόνες ήταν χριστιανοί και με ανώτερο πολιτισμό. Σταδιακά άρχισαν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι Σλάβοι για τη νέα τους πατρίδα αποδέχτηκαν το όνομα Μακεδονία και άρχισαν να ονομάζονται Μακεδόνες. Οι γηγενείς Μακεδόνες αποδέχτηκαν τη σλαβική γλώσσα, αργότερα και τη σλαβική γραφή»!
ΠΗΓΗ: Άρθρο του Γιώργου Διονυσόπουλου στο Μετροπόλιταν, Τεύχος 71ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: