Της Μαριάνας Πυργιώτη
Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση υιοθετεί μεθόδους του ΠΑΣΟΚ των ʼ80s, και μάλιστα σε θέματα εξαιρετικά “ευαίσθητα” για τη χώρα, όπως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε χθες (22/12/09) στις 4 το απόγευμα για το συγκεκριμένο θέμα.
Στη συνέχεια υποτίθεται ότι θα ετίθετο σε διαβούλευση, για να ακολουθήσει διάλογος, τροποποιήσεις, αλλαγές ενστάσεις κλπ.
Λοιπόν, μερικές... ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, υποδεχόμενος τους μαθητές γυμνασίου διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Αχαρνών, τους ανακοίνωσε την “ευχάριστη είδηση”, όπως γράφεται επί λέξει, σε επίσημο δελτίο Τύπου: “Εφεξής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά που έχουν φοιτήσει στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού στη χώρα μας ή συνολικά 6 χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση. Όσο για τους ενήλικους μετανάστες, αυτοί θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μετά από πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα. ʽΗ ψήφιση του νομοσχεδίου εξασφαλίζει σε όλους τους μαθητές ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτωνʼ, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στους μαθητές”.
Καταρχάς, με ποια ιδιότητα και με ποια βεβαιότητα προεξοφλεί ο κ. Πετσάλνικος, πριν καν την κατάθεση ενός νομοσχεδίου και την ψήφισή του από τη Βουλή των Ελλήνων, ότι θα υπερψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους, και μάλιστα ότι θα ισχύσουν αυτές οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις απόκτησης ιθαγένειας;
Δεύτερον, πού είναι η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά από θέματα εσωτερικής ασφάλειας μέχρι τη σύνθεση του εκλογικού σώματος σε 10-20 χρόνια και από την ίδια τη μεταναστευτική πολιτική μέχρι το πώς “δίνουμε” την ιδιότητα του πολίτη-μέλους της Ε.Ε.;
Τρίτον, αν για μία σειρά από λόγους αλλάξει το νομοσχέδιο, τι ακριβώς θα λένε στα παιδιά των μεταναστών και στους μετανάστες; “Έτσι μας ήρθε και σας ανακοινώσαμε επίσημα την ʽευχάριστη είδησηʼ ότι γίνεστε Έλληνες μετά από 5 χρόνια παραμονής στη χώρα μας;”
Τώρα, ως προς την ουσία των προϋποθέσεων της απόδοσης ιθαγένειας.
Η βάση επί της οποίας αποφάσισε η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα είναι σωστή, διότι δυστυχώς δεν υπάρχει ρεαλιστική νομοθεσία για τους χιλιάδες νόμιμους εργαζόμενους μετανάστες και τα παιδιά τους.
Άρα, πράγματι χρειάζεται νέος νόμος.
Αλλά, επειδή δεν είμαστε ούτε Σουηδία ούτε ΗΠΑ, και επειδή οι μισοί από τους μετανάστες μας είναι κάτοικοι όμορων κρατών, και επειδή οι άλλοι μισοί μας ήρθαν και μας έρχονται καραβιές από την Τουρκία, και επειδή όλοι σχεδόν ήταν αρχικά “λαθρομετανάστες”, χρειάζεται σοβαρότητα, προσοχή και όχι ενθουσιώδη “προοδευτικά” ρεσάλτα που στην πράξη ενδεχομένως να μας κοστίσουν πολύ ακριβά.
ΠΗΓΗ: http://www.makthes.gr
2 σχόλια:
Να μην μπερδεύουμε το μεταστευτικό που μπορεί ενδεχομένως να μην είναι ,ούτε καν πρόβλημα, με το ΛΑΘΡΟμεταναστευτικό,πού είναι μεγάλο πρόβλημα.
Έχεις δίκιο, Κώστα.
Όταν λοιπόν ξεχωρίσει η πολιτεία αυτά τα δύο θέματα και κατηγοριοποιήσει τους ξένους που ζουν στη χώρα βάση αυτού που λες, τότε να ανοίξει το θέμα της παροχής ιθαγένειας και με προϋποθέσεις πάντα.
Δημοσίευση σχολίου