Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Φοροκαταιγίδα… Αφού αλλάξαμε, γιατί συνεχίζουμε να βουλιάζουμε;

Δεν θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μία Κυβέρνηση εκλέγεται με διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που υλοποιεί στη συνέχεια. Ούτε και κανένας περίμενε πραγματικά ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.
Απλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ΔΕΝ υπάρχουν οι αντοχές των πολιτών για κάτι παραπάνω. Δεν γίνεται, για ακόμα μία φορά «τη νύφη» να πληρώνουν οι πολίτες.
Είναι το ανάλογο με αυτό που λέει το ΚΚΕ για τους επιχειρηματίες: «Δεν γίνεται τόσα χρόνια που βγάζατε μόνο κέρδη, να γίνεστε πλουσιότεροι, και τώρα που υπάρχουν ζημίες, αυτές να πληρώνονται μόνο από τους εργαζόμενους».

Δεν γίνεται λοιπόν ο πολίτης να πληρώνει για πράγματα, για τα οποία η ευθύνη του περιορίζεται στο ότι πίστεψε στα ψέμματα που του έλεγαν ...και μέχρι εκεί.
Γιατί, όταν αποφάσισαν να πουν στον πολίτη την αλήθεια, τότε καταψηφίστηκαν, «μαυρίστηκαν» με την πιο μεγάλη διαφορά στη νεοελληνική ιστορία, για να έρθουν… «οι άλλοι».
Οι «άλλοι» που εκλέχτηκαν με σύνθημα το «λεφτά υπάρχουν», με σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Ε, λοιπόν, αλλάξαμε. Γιατί συνεχίζουμε να βουλιάζουμε;

Τι σόι εγκέφαλος είναι αυτός που λέει: «σφίξε και άλλο το ζωνάρι, δώσε και άλλο χρήμα», όταν απλούστατα από εκεί που πάει να τα ζητήσει, από τους τυπικούς καθημερινούς πολίτες, δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα;

Τι σόι εγκέφαλος είναι αυτός, ο οποίος επμένει στην πώληση – μέσω Χρηματιστηρίου πάντα – δημοσίων επιχειρήσεων ως λύση; Έτσι δεν χάνεται η «εθνική κυριαρχία», για την οποία μίλησε (και μας ανησύχησε) ο Γ.Παπανδρέου;

Τι σόι εγκέφαλος είναι αυτός που επιμένει να παίζει με τις αντοχές, ανοχές και νοημοσύνη των πολιτών επιμένοντας στον ανούσιο δρόμο της αύξησης της φορολογίας, της κατάργησης φοροαπαλλαγών και της θέσπισης νέων και πιο ευρηματικών φόρων;
Πού πήγαν εκείνες οι ρυθμίσεις, που προεκλογικά τουλάχιστον είχε ειπωθεί ότι θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη, έστω ακόμα και στην ομιχλώδη και ασαφώς διατυπωμένη «πράσινη ανάπτυξη»;
ΠΗΓΗ: http://taxalia.blogspot.com

1 σχόλιο:

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

“Τι σόι εγκέφαλος είναι αυτός που επιμένει να παίζει με τις αντοχές, ανοχές και νοημοσύνη των πολιτών επιμένοντας στον ανούσιο δρόμο της αύξησης της φορολογίας, της κατάργησης φοροαπαλλαγών και της θέσπισης νέων και πιο ευρηματικών φόρων;”

Αγαπητέ φίλε Νίκο,
Είναι νομίζω προκλητικό να γίνεται κριτική για οικονομικά αποτελέσματα από την πολιτική μιας κυβέρνησης , τόσο νωρίς και μάλιστα από την πλευρά μια πολιτικής παράταξης , που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα και την ανυποληψία που τυγχάνει από όλες τις χώρες του κόσμου. Μπορούμε να θυμηθούμε όλοι την κατάσταση που παρέλαβε το 2004 η Ν.Δ., όταν, αν μη τι άλλο υπήρχε μια αισιοδοξία στους Έλληνες για το μέλλον , αμέσως μετά από τους επιτυχείς Ολυμπιακούς αγώνες , που έγιναν στη χώρα μας.
Ας δούμε λοιπόν κάποια δεδομένα:
-Το 94% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ.
-Το 73% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Μόνο το 0,6% (2.557 άτομα) δηλώνει εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ
- Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διαφυγόντων εσόδων από ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκής Ένωσης: 30% (περίπου 6,6 δισ.) έναντι 12% του μέσου όρου της ΕΕ.
Αντί λοιπόν να αναδημοσιεύουμε λαϊκίστικες αναλύσεις από μπλόγκερς με γνωστές πολιτικές καταβολές, ας δώσουμε πρώτα απ’ όλα απάντηση στα ερωτήματα:
1) Πρέπει η κατάσταση να παραμείνει όπως έχει;
2) Τι φορολογικό σύστημα θέλουμε;
3) Δεν είναι απαραίτητη η φορολογική δικαιοσύνη με ένα νέο φορολογικό σύστημα, δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, απλό και διαφανές;
4) Είναι ή δεν είναι δίκαια :
- Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
- Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων.
- Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών.
- Γενίκευση του πόθεν έσχες στις φορολογικές δηλώσεις.
- Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.
- Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.
- Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
- Διαχωρισμός διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών.
- Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις.
- Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
- Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.
- Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες.
- Αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.
- Εφαρμογή της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
- Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο
- Αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων
που είναι , κατά τη διακήρυξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι βασικές της κατευθύνσεις;
Η κριτική πάνω στις κατευθύνσεις αυτές και την αποτελεσματικότητά τους φυσικά και είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία. Θα τεθούν άλλωστε όλες οι προτάσεις σε δημόσια διαβούλευση και θα μπορεί εκεί ο καθένας να καταγράψει τις αντιρρήσεις και την κριτική του.

Η φορολογία είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει η εκάστοτε κυβέρνηση για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Η αύξηση της φορολογίας και η κατάργηση φοροαπαλλαγών γι’ αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα , καθώς και η θέσπιση νέων και πιο ευρηματικών φόρων σ’ αυτούς που φοροδιαφεύγουν δεν νομίζω ότι είναι κακό πράγμα για να ισχυρίζεται κανείς ότι παίζoνται παιχνίδια με τις αντοχές, ανοχές και τη νοημοσύνη των πολιτών. Γιατί και το 73% των ελευθέρων επαγγελματιών , που δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αγαπητέ Νίκο, Έλληνες πολίτες το αποτελούν. Και μάλιστα αυτοί που κυκλοφορούν ανάμεσά μας με πολυτελή αυτοκίνητα, διαθέτουν ένα και δύο εξοχικά, ξοδεύουν πολλαπλάσια ποσά για κάθε μήνα απ’ αυτά που δηλώνουν ολόκληρο το χρόνο…
Η κυβέρνηση θα κριθεί πολύ πιο αυστηρά από μας, φίλε μου, στο βαθμό που θα υλοποιήσει αυτές της τις δεσμεύσεις και φυσικά από το αποτέλεσμα, που όμως είναι νομίζω πολύ νωρίς ακόμα να υπολογιστεί.