Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η ΝΔ σε κρίσιμο σταυροδρόμι...

Του Γιώργου Κύρτσου

Η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που διατύπωσε πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει ότι το μνημόνιο, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που προέβλεπε, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε και θα οδηγούσε στην εξουθένωση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής κοινωνίας, ενισχύοντας, μάλιστα, την αυξητική δυναμική του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Οι εκτιμήσεις του κ. Σαμαρά αποδείχθηκαν 100% σωστές και οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να ξεκινάει από αυτή την παραδοχή.
Διαφορετικά, αποκλείεται να υπάρξουν δημιουργική αναζήτηση λύσεων και πρωτοβουλίες για τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Στην «πρέσα» των πιστωτών

Εάν κρίνουμε από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων παραγόντων που διαχειρίζονται την ελληνική υπόθεση και το άγριο παρασκήνιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θέτουν δύο προϋποθέσεις για τη συνέχιση της «βοήθειας» προς την Ελλάδα.
Πρώτον, την υποθήκευση δημόσιας περιουσίας για να υπάρξει ένα νέο δάνειο, της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύπτει τις ανάγκες του 2011-2012.
Δεύτερον, τη στήριξη από την πλευρά της ΝΔ της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου καθ’ υπόδειξιν των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου.

Το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση ασκούνται περισσότερες πολιτικές πιέσεις για προσαρμογή στις υποδείξεις προς τη ΝΔ αντί προς την κυβέρνηση Παπανδρέου αναδεικνύει την πολιτική υποβάθμιση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.
Δεν μας αντιμετωπίζουν πλέον σαν κοινοτικούς εταίρους αλλά σαν απόλυτα εξαρτημένους δανειολήπτες με περίπου μηδενικό πολιτικό ειδικό βάρος.
Δεν προσπαθούν να πείσουν για την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθείται, απλώς αναζητούν οικονομικούς ταγματασφαλίτες, έτοιμους για τις πιο βρόμικες αποστολές.
Το πολιτικό μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ είναι σαφές.
Εάν δεν μετατραπεί σε πολιτικό δεκανίκι της κυβέρνησης Παπανδρέου, θα προγραμματιστούν, από τα ξένα κέντρα αποφάσεων, οι πολιτικές εξελίξεις χωρίς τη συμμετοχή της.
Θα εκδηλωθεί η συμμαχία των προθύμων που θα στηρίξει τον κ. Παπανδρέου ή μπορεί να καλυφθεί η πολιτική του μνημονίου και του νέου μνημονίου πίσω από τεχνοκράτες, «ειδικούς», «ευρύτερης αναγνώρισης» πολιτικές προσωπικότητες κ.λπ.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Η ΝΔ πρέπει να κλιμακώσει, στο λεγόμενο «Ζάππειο ΙΙ», την προσπάθεια να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, μέσα από τις οποίες μπορεί να προκύψουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ ήδη έχει διατυπώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αναγκαία μείωση των φορολογικών βαρών, τον περιορισμό του ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων, την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσα από τις κατάλληλες φορολογικές ρυθμίσεις, την επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας γης και της ιδιωτικοποίησης μέρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας κ.λπ.

Κατά την άποψή μας, ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του πρέπει να επιλέξουν 20 βασικές οικονομικές προτάσεις από το αναγκαστικά πολυσέλιδο «Ζάππειο ΙΙ» που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση των διορθωτικών κινήσεων οι οποίες θα μας βάλουν από τη βαθιά ύφεση, που μας έριξε η πολιτική του μνημονίου, σε φάση ανάκαμψης και στη συνέχεια ανάπτυξης.
Η πολιτική διάθεση της κυβέρνησης έναντι της ΝΔ και γενικότερα όσων διαφωνούν με την πολιτική που εφαρμόζεται θα αξιολογηθεί στη βάση των ρεαλιστικών προτάσεων που θα γίνουν δεκτές και των διορθωτικών κινήσεων που θα χαραχτούν.
Εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να βελτιώσει την πολιτική που εφαρμόζεται, τότε θα μπορεί να ελπίζει σε μία ευρύτερη συναίνεση για την εφαρμογή της.
Η εμμονή σε μία ουσιαστικά χρεοκοπημένη πολιτική, που δεν οδηγεί πουθενά, απλώς θα μεγαλώσει την πολιτική της απομόνωση και θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Αλλαγή εποχής

Διατυπώνοντας τις θέσεις της, η ηγεσία της ΝΔ πρέπει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες από την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.
Πολλά από αυτά που μπορούσαν να ισχύσουν πριν από ένα χρόνο είναι σήμερα ξεπερασμένα εξαιτίας της αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου.
Είναι υποχρεωμένος, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς να εμφανιστεί πιο αυστηρός με την παράταξή του και πιο απαιτητικός σε ό,τι αφορά το πολιτικό, συνδικαλιστικό σύστημα και την ίδια την κοινωνία.
Εάν, για παράδειγμα, επιμένει στη θέση του για αύξηση των χαμηλών συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα, θα πρέπει να είναι σε θέση να «κουρέψει» τις αποδοχές των βουλευτών και του πολιτικού προσωπικού στο 50% και να επιβάλει συγκεκριμένο «πλαφόν» στις συντάξεις των πολιτικών, δικαστικών και δημοσιοϋπαλληλικών «ρετιρέ», προκειμένου να καλυφθεί με το παραπάνω το κόστος του φιλολαϊκού ανοίγματος.
Επίσης, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να διατυπώσει τις προτάσεις του στη βάση της ρήξης με το «πράσινο» κομματικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο, που καταβαράθρωσε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά, και τους επίδοξους μιμητές του στο χώρο της ΝΔ.
ΠΗΓΗ: http://www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: