Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Σε έξαρση η σχολική βία – Ανησυχητική έρευνα για τα Ελληνόπουλα

Πέφτουν συχνά θύματα βίας μέσα στις σχολικές αίθουσες, θύματα κλοπών και δηλώνουν απογοητευμένοι από τη σχολική ζωή και θυμωμένοι οι Έλληνες μαθητές.
Δύο στους τρεις έχουν παρακολουθήσει σκηνές ξυλοδαρμού στο προαύλιο του σχολείου, αναφέρει το ygeianews.gr
Ο ένας στους δέκα μαθητές, εξάλλου, αδυνατεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC σε δείγμα 700 μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Tο αποτέλεσμα είναι να εκτονώνει το θυμό του πάνω σε αντικείμενα ή να τσακώνεται με φίλους του.
Ωστόσο, σε ποσοστό 26% τα Ελληνόπουλα έχουν πέσει θύματα βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Συνήθως πρόκειται για λεκτική βία (στο 76% των περιπτώσεων) που εκδηλώνεται με τη μορφή χλευασμού, εξύβρισης ή κοροϊδίας από κάποιον συμμαθητή τους.
Η σιωπή των θυμάτων είναι ιδιαίτερη συχνή, αφού τρία στα δέκα παιδιά αποφεύγουν να μοιραστούν τις δυσάρεστες αυτές εμπειρίες με την οικογένειά τους.

Στον προαύλιο χώρο των σχολείων, όμως, δεν υπάρχουν μόνον θύματα αλλά και θύτες.
Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, ένας στους δέκα μαθητές παραδέχτηκε ότι έχει ασκήσει βία στα πλαίσια κάποιου ενδοσχολικού περιστατικού.
Στο μεταξύ, η τεχνολογία – κινητά και υπολογιστές – αποτελεί μία ακόμη «παγίδα» για τα παιδιά, αφού μέσω αυτής συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τη βία.
Είναι ενδεικτικό ότι το 30% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι έχουν αντιληφθεί πως κυκλοφορεί μεταξύ μαθητών του σχολείου βίντεο ή γραπτό μήνυμα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο για κάποιον μαθητή ή καθηγητή του σχολείου.
Επιπλέον, το 11% των ερωτώμενων έχουν αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής στο σχολείο τους είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Ακόμη πιο συχνοί όμως είναι οι βανδαλισμοί: εφτά στους δέκα μαθητές δηλώνουν ότι στη σχολική τους ζωή παρατηρούν τέτοια φαινόμενα ή εκδηλώσεις, με τους μαθητές Λυκείου να γίνονται συχνότερα μάρτυρες τέτοιων περιστατικών (73%).

Σε σχέση με τις υλικές καταστροφές, συχνότερα φαινόμενα αποτελούν οι καταστροφές διδακτικού υλικού (35%), με μικρή διαφορά ακολουθούν οι καταστροφές εξοπλισμού (33%) και κτιριακής υποδομής (27%), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι καταστροφές αντικειμένων ιδιοκτησίας των μαθητών (16%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο -τα παιδιά και οι έφηβοι στη χώρα μας δηλώνουν ότι καταδικάζουν τη βία.
Είναι ενδεικτικό ότι οκτώ στους δέκα μαθητές δεν θεωρούν τη βία δικαιολογημένη – πεποίθηση που τηρούν και στην πράξη, αφού με την ίδια συχνότητα αποφεύγουν να εμπλέκονται σε διαφωνίες που πιθανόν να έχουν βίαιη κατάληξη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: