Σήμερα συμπληρώνονται 69 χρόνια από την πιο αιματοβαμμένη μέρα στην ιστορία των Καλαβρύτων αλλά και όλης της Ελλάδας. Την ημέρα που οι ναζί αφάνισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Καλαβρύτων, σκοτώνοντας συνολικά 1.100 άτομα.
Η Σφαγή των Καλαβρύτων ήταν ουσιαστικά τα αντίποινα των Ναζί στην εκτέλεση 77 Γερμανών στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτίσει οι αντάρτες του ΕΛΑΣ λίγες μέρες νωρίτερα.
Τη διαταγή για την «επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalawrita) υπέγραψε στις 25/11/1943 ο διοικητής της 117 Μεραρχίας Κυνηγών υποστράτηγος Καρλ φον λε Σουίρ και τα Γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου 1943.
Αρχικά διαβεβαίωσαν του κατοίκους ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ηρεμώντας τα πνεύματα. Μάλιστα επέστρεψαν και πολλοί κάτοικοι που είχαν φύγει φοβούμενοι τα αντίποινα.
Ωστόσο μέσα στις επόμενες μέρες έκαψαν τα σπίτια μελών αντιστασιακών οργανώσεων και το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου έδωσαν εντολή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό σχολείο έχοντας μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα για μία μέρα.
Αφού κλείδωσαν τα γυναικόπαιδα στο σχολείο, οδήγησαν τους άνδρες και τα αγόρια από 14 εως 65 ετών στη Ράχη του Καππή, μία επικλινής τοποθεσία, προσεκτικά επιλεγμένη για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Το μεσημέρι στις 14:34 (ώρα στην οποία το ιστορικό ρολόι της εκκλησίας της πόλης μένει παγωμένο μέχρι σήμερα) δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης. Οι ριπές των πολυβόλων θέρισαν τους άνδρες που βρίσκονταν στη Ράχη του Καππή, με μόνο 13 επιζώντες οι οποίοι επέζησαν γιατί «θάφτηκαν» κάτω από τα πτώματα των υπολοίπων. Παράλληλα οι ναζί λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την πόλη. Τα γυναικόπαιδα βρίσκονταν ακόμα κλειδωμένα στο σχολείο, και όταν κατάλαβαν ότι θα καίγονταν ζωντανοί έσπασαν την πόρτα και κατάφεραν να διαφύγουν (μία άλλη εκδοχή λέει ότι ο Αυστριακός φρουρός που στεκόταν μπροστά στην πόρτα τους άνοιξε για να φύγουν και αργότερα εκτελέστηκε για αυτή του την πράξη) και έτρεξαν προς τον λόφο να αναζητήσουν τους δικούς τους.
Η σφαγή των Καλαβρύτων, όπως ονομάστηκε αυτό το ολοκαύτωμα, ήταν αδιαμφισβήτητα από τις πιο βίαιες επιχειρήσεις των ναζί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Καρλ φον λε Σουίρ ο «πρωταγωνιστής» και υπεύθυνος αυτής της σφαγής, δεν δικάστηκε ποτέ ως εγκληματίας πολέμου, παρά πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο προπάππους του είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα με τα Βαυαρικά στρατεύματα του Όθωνα.
Στη Ράχη του Καππή δεσπόζουν πλέον ένας πέτρινος σταυρός και το γλυπτό της πονεμένης μάνας, ενώ το ρολόι της εκκλησίας μένει σταματημένο εδώ και 69 χρόνια στις 14:34, αιώνια σύμβολα της φρίκης και της απανθρωπιάς των ναζί.
Στη Ράχη του Καππή δεσπόζουν πλέον ένας πέτρινος σταυρός και το γλυπτό της πονεμένης μάνας, ενώ το ρολόι της εκκλησίας μένει σταματημένο εδώ και 69 χρόνια στις 14:34, αιώνια σύμβολα της φρίκης και της απανθρωπιάς των ναζί.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου