Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γιατί αντιδρούμε στην εγκατάσταση νέων κέντρων παράνομων μεταναστών στην Α.Μ.Θ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Γιατί αντιδρούμε στην εγκατάσταση νέων κέντρων παράνομων μεταναστών στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη.»
Η Διοίκηση της περιφέρειας και ο κ. Γιαννακίδης τηρούν σιγή ιχθύος.

Η κατάσταση της λαθρομετανάστευσης στην ΑΜΘ ευρίσκεται εκτός ορίων. Η πολιτική και η νομοθεσία αντιμετώπισης της απέτυχε καθώς καθιστούν την Περιφέρειά μας -διά του Έβρου - «νούμερο ένα προορισμό για όλους τους λαθρομετανάστες της Ασίας και της Αφρικής».
Πριν τις εκλογές το σύστημα «ξύπνησε».
Το κέντρο επιθυμεί μετάγγιση των λαθρομεταναστών και αυτό είναι προεκλογικό ζήτημα.
Ανακοινώθηκε-προ τριημέρου- στους περιφερειάρχες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι μεταξύ των περιφερειών της χώρας στις οποίες προτίθεται να κατασκευάσει και να λειτουργήσει τρία κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, περιλαμβάνεται και η περιφέρεια μας.
Η Διοίκηση της περιφέρειας και ο κ. Γιαννακίδης τηρούν σιγή ιχθύος.
Δυστυχώς, παρά τις άκαιρες κραυγές που προηγήθηκαν, σε λίγο θα βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα.
Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη της ανεπάρκειας και της αδράνειας, που διαπερνά τα πάντα.
Αντιδρούμε στην εγκατάσταση κέντρων παράνομων μεταναστών στην περιοχή μας γιατί:
Δυστυχώς είναι μια ακόμη αποσπασματική και αποτυχημένη πολιτική προσπάθεια, ένας επικίνδυνος πειραματισμός σε βάρος των κοινωνίας μας.
Με κέντρα κράτησης δεν λύνεται το πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, όταν όλες οι συνολικές πολιτικές πάνω σ’αυτό απέτυχαν και καρκινοβατούν και όταν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, σε ένα πρόβλημα κυρίως δικό τους, προτάσσουν τα στενά εθνικά τους συμφέροντα.
Η παραμεθόρια περιφέρειά μας, είναι ήδη βαρύτατα επιβαρυμένη, παγιώθηκε-δυστυχώς- ως πύλη εισόδου του μεγάλου όγκου των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.
Οι τοπικές κοινωνίες είναι ήδη βαθιά πληγωμένες από την ανασφάλεια, την μετανάστευση των νέων και δεν αντέχουν άλλα βάρη και πειραματισμούς.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, πρώην νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης έντονα προβληματισμένος, για την πορεία του τόπου σχολίασε:

«Μια από τα ίδια. Επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της περιοχής. Ο κ. Γιαννακίδης, η περιφέρεια, που δεν γνωρίζουμε σε τι συμφώνησε με το Υπουργείο, δεν πείθει, δεν μπορεί να προστατεύσει τον τόπο μας. Αρκείται σε φραστικές κορώνες, χωρίς αποτελέσματα. Στο μεταξύ ο κατήφορος συνεχίζεται. Η απερχόμενη κυβέρνηση, επιχειρεί να μας φορτώσει τα κέντρα, αφού επί 2,5 χρόνια δεν έπραξε τίποτε, αναζητώντας κομματικό άλλοθι απέναντι στους οργισμένους πολίτες βεβαρυμμένων συνοικιών της Αθήνας και, ταυτόχρονα, και ένα καλό αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα καυτά προβλήματα της φτώχειας και της ανέχειας.»

Θα γυρίσει σελίδα το σύστημα?!

Του Κώστα Μητρόπουλου

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Να μας απαλλάξει τώρα ο κ. Παπαδήμος από τον κ. Ραγκούση

Αν υπάρχει έστω και ένα έλλογο ον που θεωρεί πως χθες γιορτάστηκε η εθνική επέτειος όπως της αξίζει, να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Όταν αναγκάζεσαι να βάλεις όλη τη χώρα στον γύψο και να οργανώσεις παρελάσεις μέσα σε ένα είδος εργαστηρίου, είναι βέβαιο ότι έχεις αποτύχει και δεν χρειάζονται άλλες αποδείξεις.

Οι τελευταίες αποχωρήσεις από την πολιτική σκηνή (Πάγκαλος, Ξυνίδης) δεν αρκούν για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, ο κ. Ραγκούσης χτύπησε ξανά. Για λόγους που πλέον μπορούν να θεωρηθούν ύποπτοι και από τους πιο καλοπροαίρετους, άνοιξε ξανά το μέτωπο με τα ταξί, θέλοντας περίπου να μας πει πως η χώρα πτώχευσε επειδή όλοι οι λογικοί άνθρωποι δεν θέλουν να διπλασιαστούν οι «κίτρινες ουρές» των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα πελάτες μεταξύ των πτωχευμένων Ελλήνων.

Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν και τα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι απογοητευτικά.

Ένας από τους βασικούς υπευθύνους είναι ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος από πρωθυπουργεύων υπερυπουργός και αφού πέρασε από σειρά αξιωμάτων (αποτυγχάνοντας σε όλα) κατέληξε να παριστάνει τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας.

Πληρώνουμε αυτή τη στιγμή το εφιαλτικό περσινό καλοκαίρι, καθώς κατά τους μήνες που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ, οι τουρίστες βρέθηκαν να σέρνουν τις βαλίτσες τους μέσα στον καύσωνα.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011 επικράτησε η απόλυτη κόλαση. Οι ταξιτζήδες απεργούσαν, οι τουρίστες ταλαιπωρούνταν και σίγουρα δεν υπάρχει ούτε ένας ανάμεσα σ’ αυτούς που να συνέστησε σε φίλους του να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Αλλά ο κ. Ραγκούσης, απτόητος! Συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα, ανακατώνει το υπουργικό συμβούλιο, προκαλεί τα σχόλια της τρόικας – χωρίς να τον ανακαλεί κανείς στην τάξη.

Τη γνώμη του πρωθυπουργού δεν την έχουμε ακούσει ακόμη. Δεν μας έχει καν πει σε τι χρειάζεται ένας αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και γιατί δεν έχει ακόμη μειώσει τον αριθμό των υπουργών του – ξεκινώντας από τον κ. Ραγκούση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το θέμα θα είχε λυθεί από πέρσι (με το προεδρικό διάταγμα Ρέππα) αν δεν είχαν προηγηθεί οι γελοιότητες του Ιουνίου 2011, ο ανασχηματισμός και η μετακόμιση Ραγκούση στη θέση του υπουργού Μεταφορών.

Οπότε, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του, χωρίς έκτοτε κανείς μέσα στο υπουργικό συμβούλιο να τολμήσει να πει κιχ.

Όπως δεν του είπαν κουβέντα όταν τα έκανε μούσκεμα με τους μετανάστες του μεγάρου Υπατία, με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, με όποια… καταστροφή κι’ αν καταπιάστηκε. Με κορυφαία, την καταστροφή του τουρισμού.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που εκφράζει ο υπουργός Μεταφορών», είχε δηλώσει στις 19 Ιουλίου 2011 ο (αλήστου μνήμης) τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Και ο κ. Ραγκούσης άρχισε να δίνει συνεντεύξεις, να γράφει άρθρα και να παριστάνει ότι εξυγιαίνει το σύστημα.

Παράλληλα, γέμιζε τον κόσμο ψέματα σχετικά με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, κρύβει συστηματικά πως στην Ελλάδα αντιστοιχούν 4 ταξί ανά χίλιους κατοίκους, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες η αντιστοιχία κινείται μεταξύ 1,2 – 2 ταξί ανά χίλιους κατοίκους.

Επίσης, ουδέποτε απάντησε στα ερωτήματα και στις καταγγελίες σχετικά με το περίφημο sms που έστειλε η τρόικα στον τότε γ.γ. του υπουργείου Χάρη Τσιόκα – τον οποίο ο κ. Ραγκούσης καθάρισε σαν αυγό – με το οποίο (η τρόικα) αποκαλούσε την ενέργεια Ραγκούση «strange movement» (παράξενη κίνηση).

Και βέβαια, φρόντισε να κρύψει συστηματικά την ευρωπαϊκή οδηγία που εξαιρεί τα ταξί και άλλες κατηγορίες μέσων δημοσίου συμφέροντος από τις σχετικές ρυθμίσεις.

Το κείμενο είναι ξεκάθαρο, αλλά η υπόθεση των ταξί μας απασχολεί από τον Ιούνιο του 2011, όταν πήρε στα χέρια του (λέμε τώρα) την υπόθεση ο κ. Ραγκούσης.

Ο κ. Παπανδρέου έχει αποχωρήσει, αλλά έχει αφήσει τους πραιτοριανούς του να μας ταλαιπωρούν.

Παραμένουν σε σημαντικά πόστα (βλέπε Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος), ενώ ο κ. Ραγκούσης (στον οποίο τον Σεπτέμβριο του 2010 ο κ. Παπανδρέου είχε αναθέσει ακόμη και την… πρωθυπουργία) απλώς... μετακομίζει! Και δεν τους κουνάει κανείς.

Όσοι έχουν αποχωρήσει για… άλλες κομματικές πολιτείες, επιδιώκουν να μας σώσουν και πάλι, αν και δεν είχαν πράξει το παραμικρό όταν έπρεπε.

Αν και όλοι τους ήξεραν την αλήθεια, αλλά δεν μίλησαν όταν έπρεπε.

Υπενθυμίζω:

Τον Απρίλιο του 2010, η Ελλάδα ενσωμάτωσε την κοινοτική Οδηγία 2006/123, σύμφωνα με την οποία στις ρυθμίσεις για τον τομέα μεταφορών, ΔΕΝ περιλαμβάνονται οι αστικές συγκοινωνίες, τα αγοραία οχήματα (ταξί) και τα ασθενοφόρα.

Η συγκεκριμένη οδηγία ενσωματώθηκε με τον νόμο 3844/2010, κάτω από τον οποίο φιγουράριζαν οι υπογραφές του ίδιου του Γιάννη Ραγκούση (πρώτη-πρώτη, διότι τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – για να μην ξεχνιόμαστε).

Ακολουθούσαν τα ονόματα των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (ως υπουργού Οικονομικών), της κ. Κατσέλη (ως υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) και του κ. Καστανίδη (ως υπουργού Δικαιοσύνης).

Άρα, γνώριζαν και γνωρίζουν όλοι. Επέτρεψαν, όμως, να καταστραφεί ο τουρισμός και τώρα παριστάνουν τους τιμητές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει γίνει ο μέγας τιμητής του ελλείμματος του 2009 και οι άλλοι δύο έφτιαξαν δικό τους κόμμα και υπόσχονται να μας σώσουν!

Ερώτημα: Γνωρίζει ο πρωθυπουργός την συγκεκριμένη οδηγία;

Δεύτερο ερώτημα: Γνωρίζει τι συμβαίνει στις άλλες χώρες;

Αν όχι, τότε ευτυχώς που πάμε σε εκλογές – διότι, ως γνωστόν, δεν γνωρίζει και από… Σκοπιανό!

Αν ναι, τότε έπρεπε να είχε αποπέμψει από την κυβέρνηση τον κ. Ραγκούση, αμέσως μόλις δημιούργησε ξανά πρόβλημα στο υπουργικό συμβούλιο – και μάλιστα μετά την επίσημη πτώχευση της χώρας.

Διότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάποιοι κανόνες όσον αφορά στις άδειες των ταξί υπάρχουν.

Και διότι έχει αποδειχθεί ότι τελικά η περίφημη «απελευθέρωση» της αγοράς των ταξί – όπου επιβλήθηκε με απόλυτο τρόπο – οδήγησε στη συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια των λίγων.

Παράλληλα, καταστράφηκε μια ολόκληρη επαγγελματική τάξη, δεν έπεσαν οι τιμές, χειροτέρεψε η ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις (βλέπε Ιρλανδία) η αποτυχία υποχρέωσε τους υπευθύνους να επιστρέψουν στο καθεστώς του απόλυτου περιορισμού – με μοναδική εξαίρεση την έκδοση αδειών για άτομα με αναπηρία.

Σε χώρες όπου υπήρξε πλήρης απελευθέρωση (βλέπε Σουηδία) και οι οδηγοί ταξί καταστράφηκαν και εξελίχθηκαν σε αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορες εταιρίες που τους προσέλαβαν με μισθούς πείνας και το κόμιστρο απελευθερώθηκε, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση των πελατών και κυρίως των τουριστών.

Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης (όσο είχε την –λέμε τώρα- αρμοδιότητα) δεν τίμησε την συμφωνία της 4ης Αυγούστου (2011) του προέδρου του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, οι οποίοι, μπροστά στην καταστροφή, έσπευσαν να μπουν εγγυητές της διαδικασίας.

Η σημερινή συμπεριφορά του, εκτός από ύποπτη, καταδεικνύει και ότι δεν έχει αντιληφθεί σε ποια κατάσταση έφεραν τη χώρα ο (επί τρεις-τέσσερις ημέρες ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη) αρχηγός του, ο ίδιος και οι άλλοι – παλαιοί και νέοι – φωστήρες.

Ως εάν να μην συνέβη το κούρεμα, ως εάν να μην πτώχευσε η χώρα, ως εάν να μην ενεργοποιήθηκαν τα cds, ως εάν να μην έχασαν τα λεφτά τους ένα σωρό ομολογιούχοι (μεταξύ των οποίων και οι ήδη χρεωμένοι με δάνεια ταξιτζήδες), συνεχίζει το βιολί του.

Μέχρι τελικής καταστροφής της χώρας και αντί να έχει ήδη αρχίσει να σκέπτεται πώς θα τερματίσει την σύντομη – και βλαβερή – παρουσία του (ελέω αρχηγού και λίστας επικρατείας) στον δημόσιο βίο της χώρας.

Αν ο κ. Πάγκαλος ανήκει στους «παλιούς» και αισθάνεται πως δεν μπορεί να ταυτιστεί μαζί του, υπάρχει πλέον και το παράδειγμα του κ. Ξυνίδη…

Υ.Γ. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος μίλησε για «κύκλους εγχώριων οικονομικών συμφερόντων που επιχειρούν, κατά τρόπο αθέμιτο, να χειραγωγήσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία», καθώς οι ενδοκυβερνητικές διχογνωμίες που ανέκυψαν «δικαίωσαν δυστυχώς την από καιρό βεβαιότητά μας πως οι κατά καιρούς προωθούμενες μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν στο σύνολό τους επιταγές των δανειστών μας και της Τρόικα, όπως εντέχνως επιχειρείται διαρκώς να παρουσιαστεί».

Είπε συγκεκριμένα ότι «καθίσταται πλέον πασιφανές πως - μεταξύ των εν λόγω «μνημονιακής» σύλληψης «μεταρρυθμίσεων» - παρεισφρέουν (με προφανείς σκοπιμότητες) και άλλες ρυθμίσεις, τις οποίες δεν υπαγορεύει φυσικά η Τρόικα αλλά αποκλειστικά και μόνο κύκλοι εγχώριων οικονομικών συμφερόντων που επιχειρούν - κατά τρόπο αθέμιτο και θεσμικά ανεπίτρεπτο - να χειραγωγήσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία».

Και μίλησε για «έντεχνη προσπάθεια επιβολής νομοθετικών αλλαγών με σκοπό την εξυπηρέτηση ίδιου οφέλους ή την ικανοποίηση προσωπικών εγωισμών», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να στιγματιστεί «η αποκαλυφθείσα αλλά και διαρκώς διαφαινόμενη προσπάθεια ορισμένων να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία προκειμένου να προωθήσουν ευνοϊκές για αυτούς ρυθμίσεις, οι οποίες επιτείνουν την κοινωνική ανισότητα».

Μπορεί κάποιος να μας πει τι συμβαίνει;

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο στο πόρισμα-σοκ για τη διαφθορά στους Δήμους το 2009

Καταπέλτης για τη διαφθορά που επικρατεί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2009, που δημοσιεύει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Αποκαλύπτει παρανομίες σε προσλήψεις, καταβολή αποζημιώσεων προς υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες, χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές χωρίς προσόντα, επιχορηγήσεις σε φορείς, δαπάνες δημοσίων σχέσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2009, δεν εγκρίθηκαν δαπάνες... στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού οι οποίες αφορούσαν παράνομες προσλήψεις, καταβολή παράνομων αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες δήμων, μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές που δεν είχαν τις προϋποθέσεις να τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης, καθώς και παράνομες υπερωρίες.

Μία μεγάλη κατηγορία περιπτώσεων δαπανών στους ΟΤΑ που δεν εγκρίθηκαν αφορά επιχορηγήσεις σωματείων για δραστηριότητες άσχετες με τους σκοπούς τους, δαπάνες δημοσίων σχέσεων, εθιμοτυπίας και βραβείων, παράθεση γευμάτων, δεξιώσεων, φωτογραφιών, προμήθειας λουλουδιών και καταχωρίσεων σε τοπικές εφημερίδες.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταγράφηκαν φαινόμενα δαπανών για τηλεοπτική προβολή των δήμων από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ από την απόφαση ανάθεσης και την εκκαθάριση δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί σαφώς αν εξυπηρετούσαν λειτουργικές ανάγκες των δήμων.

Παράλληλα καταγράφηκαν και 130 χρηματικά εντάλματα συνολικού ποσού 4.765.789 ευρώ, τα οποία εξοφλήθηκαν με ευθύνη των δημάρχων των δήμων ή προέδρων κοινοτήτων παρά τη γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν είναι σύννομες.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άσκησε ειδικό κατασταλτικό έλεγχο κατά προτεραιότητα για τα συγκεκριμένα εντάλματα και έγιναν οι νόμιμες ενέργειες για να εισπραχτούν τα ποσά που δόθηκαν παρανόμως.

Η έκθεση καταγράφει επίσης ότι οι δήμοι καθυστερούν να εισπράξουν νομοθετημένους πόρους (φόρους και τέλη), καθώς και βεβαιωμένες απαιτήσεις. Με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τον «Καλλικράτη», μπορούσαν να μεταφέρουν δαπάνες από έτος σε έτος ακόμα και πέραν της τετραετίας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν δημότες ή εταιρείες που χρωστούσαν στους ΟΤΑ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει στην Έκθεσή του ότι οι συνέπειες του φαινομένου αυτού ήταν η έλλειψη επαρκών πιστώσεων για την ικανοποίηση των πιστωτών τους, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη των τελευταίων και στη συνέχεια η επιβάρυνση των ΟΤΑ με τόκους, δικαστικά έξοδα και αμοιβές δικηγόρων.

Οι προκλητικές περιπτώσεις αδιαφάνειας

Εντύπωση προκαλούν κραυγαλέες περιπτώσεις «υποψήφιων» δαπανών από δήμους που αφορούσαν αμοιβές συνεργατών, επιχορηγήσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας σε υπαλλήλους, χρηματοδοτήσεις σε συλλόγους μέχρι και σε κόμματα.

1. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης επιστράφηκε ένταλμα πληρωμής 15.666 ευρώ που ζήτησε ο Δήμος και αφορούσε αποδοχές και έξοδα κίνησης 8 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΠΕΑ) στον Δήμο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομες τις μετατάξεις, αφού οι υπάλληλοι δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους στη ΔΕΠΕΑ μέχρι τις 31-12-2005, και παράλληλα όταν ίσχυσε η διαδικασία μεταφοράς προσωπικού στον Δήμο η ΔΕΠΕΑ ήταν υπό εκκαθάριση.

2. Αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφηκαν στον Δήμο Διδυμοτείχου για ποσό 240.000 ευρώ.

3. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης επίσης δεν καταβλήθηκε ποσό 6.486 ευρώ που ήθελε να δώσει ο Δήμος σε υπάλληλο ως πρώτη δόση επιδότησης με σκοπό την ανέγερση κατοικίας γιατί από τον έλεγχο προέκυψε ότι η σύζυγος του «δικαιούχου» διέθετε στην ίδια οικοδομή διαμέρισμα!

4. Παρόμοια περίπτωση καταγράφηκε και στον Δήμο Ξάνθης, όπου δεν εγκρίθηκαν εντάλματα 23.048 ευρώ για την επιδότηση ανέγερσης κατοικίας σε δύο περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε α) ότι οι σύζυγοι των υπαλλήλων είχαν πλήρη κυριότητα άλλης κατοικίας, και β) ότι οι εργασίες ανέγερσης είχαν ξεκινήσει πριν τον διορισμό των υπαλλήλων!

5. Ο Δήμος Φιλιππαίων προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποδώσει 2.535 ευρώ σε ειδικούς συμβούλους και επιστημονικούς συνεργάτες του Δημάρχου ως κατ’ αποκοπήν έξοδα κίνησης, όταν -σύμφωνα με τον νόμο- δικαιούνται μηνιαίως μόλις 325 ευρώ, ποσό το οποίο τελικά και έλαβαν.

6. Συμβασιούχος υπάλληλος στον Δήμο Τρίγλιας με ειδικότητα επόπτη διανομέα είχε τοποθετηθεί στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς να έχει απολυτήριο Λυκείου.

7. Αντίστοιχα στον Δήμο Αριδαίας προσπάθησαν να «δώσουν» 4.859 ευρώ για μισθούς και έξοδα κίνησης νεοπροσλαμβανόμενων δημοτικών αστυνόμων και τα εντάλματα «κόπηκαν» γιατί αφορούσαν χρονικό διάστημα πριν από τον διορισμό των υπαλλήλων.

8. Γαλαντόμος στις εκδηλώσεις και στις επιχορηγήσεις ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος για ημερίδα στο πλαίσιο εορτασμού της γιορτής της μητέρας ήθελε να ξοδέψει 3.482 ευρώ για να γευματίσουν 248 άτομα. Το ένταλμα πληρωμής επιστράφηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον αποστολέα.

9. Ο δήμος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης προχώρησε ακόμη περισσότερο στις επιχορηγήσεις συλλόγων και ενέκρινε ποσό 6.000 ευρώ για τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών καθώς και 3.000 ευρώ για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ. Τα εντάλματα δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

10. Ο Δήμος Ζωγράφου προσπάθησε να αποδώσει 51.916 ευρώ για την ασφάλιση της δημοτικής περιουσίας σε εταιρεία, ενώ υπήρχε συμφερότερη προσφορά από αυτήν του μειοδότη του διαγωνισμού.

11. Ο Δήμος Ανω Λιοσίων δεν κατάφερε -εξαιτίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου- να αμείψει με 57.120 ευρώ ορκωτό ελεγκτή για την εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης, γιατί έπρεπε η ίδια να προσδιορίσει και να καταβάλει την αμοιβή.

12. Ποσό 205.852 ευρώ ανατέθηκε απ’ ευθείας χωρίς διαγωνισμό από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η δαπάνη «κόπηκε» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εκτόξευση των εξόδων και του δανεισμού για κράτος και ΟΤΑ

Αύξηση του δανεισμού του ελληνικού κράτους για το 2009 κατά 51,1% σε σχέση με το 2008 και μειωμένα έσοδα κατά 47,4% καταγράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο στις γενικές παρατηρήσεις για τις δαπάνες του κράτους και των ΟΤΑ.

Ενδεικτικό στοιχείο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που προμήνυε την «μπόρα» της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθούσε είναι η δραματική αύξηση του δανεισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχαν προϋπολογιστεί δάνεια για το 2009 ύψους 64,5 δισ. ευρώ. Τελικά, τα δάνεια της χώρας έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 105,5 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός αυξήθηκε σε σχέση με το 2008 κατά 35,5 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα έξοδα που είχαν προϋπολογιστεί ήταν 99,3 δισ. ευρώ και εκτοξεύτηκαν στα 146,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,7% σε μία χρονιά όπου πραγματοποιήθηκαν και βουλευτικές εκλογές.

Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρονται αποσπάσματα που θυμίζουν τις εκθέσεις της τρόικας και της Task Force. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η αύξηση του δανεισμού του κράτους για την κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών «καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών, με έμφαση στις ΔΟΥ που εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά εισπράξεων έναντι των βεβαιωθέντων εσόδων».

Η έκθεση σημειώνει ότι τα φορολογικά έσοδα κάλυψαν το 28,7% των συνολικών εσόδων του κράτους, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του 2008 κατά 2,6 δισ. ευρώ (-5,59%). Τέλος υπογραμμίζεται ότι υπάρχει υστέρηση όσον αφορά τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα που υπολογίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2009 κατά 12,8 δισ. ευρώ.
εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
ΠΗΓΗ: http://alexpolisonline.blogspot.com/ 

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ελλάδα: Η χώρα της κατάθλιψης και του άγχους

Από τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα υψηλότερα!
Από εκεί δηλαδή που βρέθηκε η ζωή του Έλληνα μέσα σε λίγους μήνες: βουτιά στο απόλυτο κενό της κατάθλιψης και του άγχους.
Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δείχνει πως ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα χαράτσια, η αγωνία για το εργασιακό αύριο, οι συρρικνώσεις στους μισθούς και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστούν ασύμφορη τη ζωή.

Μαζί με την ανεργία, αυξάνονται και τα ποσοστά αγχωδών διαταραχών και κρίσεων πανικού-είναι αυτό που αποκαλείται «αγχώδης συνδρομής».
Οι ειδικοί μιλούν για αύξηση της τάξεως του 40% όπως αύξηση παρουσιάζει και η κατάθλιψη η οποία λαμβάνει μορφές επιδημίας.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιστήμονες της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς σε πρόσφατη μελέτη ένας στους δυο ενήλικες Έλληνες εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης!
Στο σύνολο του πληθυσμού, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες από τους άντρες πιθανότατα γιατί βάλλονται περισσότερο από την κρίση.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση στους νέους έως 25 ετών, καθώς ο ένας στους δύο είναι άνεργος και χωρίς επαγγελματική προοπτική.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δεν εκδήλωσα ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Γνωρίζω στους συμπολίτες μου ότι δεν εκδήλωσα ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Επομένως ό,τι διαφορετικό μεταδίδεται από Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ή γράφεται στον τύπο ή σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο δεν είναι αληθές.
Ευχαριστώ τους φίλους που ενδιαφέρθηκαν για τις προθέσεις μου.  

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Καταλύτες Καμμένος και Κατσέλη...

Του Γιώργου Δελαστίκ
Η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη, όπως και η κατά τι προηγηθείσα δημιουργία του κόμματος του Πάνου Καμμένου αποκατέστησαν μια ανωμαλία που είχε προσωρινά δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Δεδομένων των πρωτοφανών σε καιρό ειρήνης και εξαιρετικά βίαιων....
αρνητικών αλλαγών στα εισοδήματα και στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, που προκαλούν τα μνημόνια των κυβερνήσεων της χώρας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, είτε αρέσει είτε όχι οδηγούν σε μια κατάσταση όπου η διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία σήμερα είναι το αν κάποιος τάσσεται υπέρ ή κατά των μνημονίων. Η αντίθεση «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί» διχάζει βαθιά τον ελληνικό λαό. Η διαχωριστική αυτή γραμμή διαπερνά όλα τα κόμματα και τα αποσαθρώνει.

Η πρόσφατη διαγραφή των 43 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τις ηγεσίες των κομμάτων τους, επειδή ψήφισαν αντιμνημονιακά, δείχνει πόσο αποσταθεροποιητικά για το υπάρχον κομματικό σύστημα δρα η αντίθεση προς την πολιτική των μνημονίων.

Αρχικά η αντιμνημονιακή στάση του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ, προστιθέμενη στην από λόγους αρχής αντιμνημονιακή θέση της Αριστεράς, απομόνωνε ως μοναδικές μνημονιακές κοινοβουλευτικές δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ και προδιέγραφε τη σαρωτική επικράτηση του αντιμνημονιακού στρατοπέδου στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνονταν αυτές. Το πέρασμα όμως του Αντ. Σαμαρά και της ΝΔ στο μνημονιακό στρατόπεδο τον Νοέμβριο και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η διαγραφόμενη ως πιθανότατη μετεκλογική συνέχισή της κατέστησαν πλέον βέβαιη την επικράτηση του μνημονιακού στρατοπέδου στις κάλπες, αν και με πολύ ασθενέστερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από τους 250 βουλευτές που είχαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά τις εκλογές του 2009, άκρως συζητήσιμο είναι σήμερα αν θα κατορθώσουν να έχουν από κοινού 180 βουλευτές, χάνοντας 70.

Η μνημονιακή σύγκλιση όμως ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προκάλεσε ένα καινούργιο πρόβλημα. Στους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διέρρεαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες από το κυβερνών κόμμα, προστέθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να μείνουν πολιτικά ακάλυπτοι.

Επικράτησε πλήρης πολιτική σύγχυση. Οι περισσότεροι από αυτούς θα ψήφιζαν βεβαίως τα κόμματά τους, αντιτιθέμενοι όμως πλήρως στη γραμμή τους. Αλλοι θα διέρρεαν προς άλλα κόμματα και κυρίως της Αριστεράς, ενώ πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θα έμεναν σπίτια τους.

Τα δύο νέα κόμματα προσφέρουν επιλογές και λύσεις. Ο Πάνος Καμμένος δημιούργησε το αντιμνημονιακό κόμμα του στον χώρο της ΝΔ, στο οποίο μέχρι χθες το απόγευμα είχαν ήδη συσπειρωθεί οκτώ διαγραμμένοι δεξιοί βουλευτές, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σύντομα θα υπερβούν τους δέκα και θα συγκροτήσουν αυτοτελή Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι που θα διευκολύνει την αυτοτελή είσοδο του νέου κόμματός τους στη Βουλή και μετά τις εκλογές. Θεωρείται ευθύς εξαρχής πιθανότατη η κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, με δυνατότητα μάλιστα να υπερβούν αισθητά το όριο του 3%, άγνωστο πάντως πόσο.

Η ίδρυση του κόμματος Κατσέλη - Καστανίδη, με δύναμη ήδη επτά εν ενεργεία βουλευτών διαγραμμένων από το ΠΑΣΟΚ, δίνει διέξοδο στους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος. Ενδέχεται και αυτοί να προλάβουν να συγκροτήσουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα, συσπειρώνοντας τους αναγκαίους δέκα ή περισσότερους βουλευτές.

Αδηλο, πάντως, παραμένει το κατά πόσο θα κατορθώσουν να αντλήσουν τους ψηφοφόρους που χρειάζονται για να μπουν στη Βουλή όχι τόσο από εκείνους που ακόμη και σήμερα δηλώνουν ΠΑΣΟΚ, αλλά από εκείνες τις τεράστιες μάζες ΠΑΣΟΚικών ψηφοφόρων που έχουν δημοσκοπικά διογκώσει εντελώς αφύσικα τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Σαφώς πιο δύσκολη είναι η είσοδος στη Βουλή του κόμματος των Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδη από εκείνη του κόμματος του Π. Καμμένου. Για την ώρα, όμως, φαίνεται απολύτως εφικτή. Οψόμεθα.

Αλλαγές
Αν μπουν στη Βουλή, ζορίζουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Αποκλείεται η ΝΔ να φτάσει το 30% και το ΠΑΣΟΚ το 20%, σε περίπτωση που τα δύο νέα κόμματα μπουν στη Βουλή. Αυτό όμως σημαίνει ότι καθίσταται σχεδόν αδύνατον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν από κοινού τις 180 έδρες που απαιτούνται για να μπορούν να προωθήσουν τροποποιήσεις του Συντάγματος. Αν μάλιστα τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέχουν αισθητά προς τα κάτω από το 30% και το 20% αντιστοίχως και τα νέα κόμματα ξεπεράσουν εμφανώς το 3%, οι νέοι κομματικοί σχηματισμοί θα δράσουν ως καταλύτες. Ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σοβαρές αλλαγές στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, δεδομένης της στενότατης συγγένειάς τους προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την εξ αυτής μεγάλη πολιτική διεισδυτικότητά τους στα κυβερνητικά κόμματα.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κεραμίδι - κεραμίδα...

Του Γιάννη Καλαμίτση

ΟΤΑΝ ΤΟ 1960, ύστερα από πενήντα χρόνια δουλειάς του πατέρα μου και τριάντα χρόνια δουλειά της μάνας μου, η οικογένειά μας απέκτησε δικό της σπίτι, ο πατέρας μου είπε: «Επιτέλους! Βάλαμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας!».

Η αλήθεια ήταν πως πάνω από το κεφάλι μας είχαμε βάλει μια ταράτσα που έκαιγε το καλοκαίρι και πάγωνε τον χειμώνα, αλλά, για τον πατέρα μου, αυτό ήταν «ένα κεραμίδι, που θα ήταν ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!».

Ηταν το σπίτι ΜΑΣ! Το δικό ΜΑΣ! Ηταν ο τρίτος όροφος ενός παμπάλαιου τριώροφου και για να μπεις στο σπίτι ΜΑΣ, έπρεπε να ανέβεις 72 σκαλιά μιας παλιάς ξύλινης σκάλας που έτριζε. Τεράστιοι, ψηλοτάβανοι χώροι, όπως σε όλα τα παμπάλαια σπίτια, με ξύλινα πατώματα, αλλά χωρίς κεντρική θέρμανση! Είχαμε μόνο μια σόμπα πετρελαίου. Το πετρέλαιο το παίρναμε σε πενηντάλιτρα παλιά σιδερένια στρατιωτικά δοχεία, που έπρεπε να τα ανεβάσουμε τα 72 σκαλιά. Χαλάλι ο κόπος, αφού ήταν για να ζεστάνει το ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

Την πρώτη φορά που χρειάστηκε να συμπληρώσει ο πατέρας μου δήλωση εισοδήματος ως ιδιοκτήτης και είδαμε πως θα έπρεπε να πληρώσουμε φόρο και για «εισόδημα εξ ιδιοκατοικήσεως», πάθαμε μια μικρή πλάκα. Θα πληρώναμε «ενοίκιο» για το ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ; Αν ήταν δυνατόν!

Αυτή ήταν η αρχή.

Σήμερα, που μένω στο ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ένα προκάτ, φτιαγμένο έπειτα από σαράντα χρόνια δουλειάς, σκέπτομαι πως μακάρι να είχαμε μείνει στον «φόρο εξ ιδιοκατοικήσεως»! Επειδή τα πράγματα άλλαξαν. Μέχρι σήμερα, έχω πληρώσει κι αυτόν τον φόρο και το ΕΤΑΚ (και θα ’ρθουν κι άλλα ΕΤΑΚ) και το Κτηματολόγιο και τις δύο δόσεις για το «χαράτσι» στον λογαριασμό τη ΔΕΗ και μαθαίνω πως έρχεται νέος «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ». Και θα πρέπει να τον πληρώσω και αυτόν, για να μπορώ να συνεχίσω να μένω ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ και να μη μου το πάρει η εφορία. Μη χάσω την κεραμοσκεπή που έβαλα πάνω από το κεφάλι μου.

Σκέπτομαι να απευθυνθώ στον Βενιζέλο και να του προτείνω το εξής: να γράψω στο κράτος την Ψιλή Κυριότητα του ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ και να κρατήσω μόνο την επικαρπία. Να μένω χωρίς να πληρώνω ενοίκιο και, όταν αποδημήσω εις Κύριον, να το πάρει και να το δώσει στους δανειστές μας, έναντι του εθνικού χρέους.

Εκεί έχω φτάσει!

Και πού είμαι ακόμα!
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr 

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μήπως το ζητούμενο είναι η σοβαρότητα;

Ένα κόμμα που ζητούσε εκλογές πριν τα Χριστούγεννα, τις προσδιόριζε για τις 19 Φεβρουαρίου, μας ενημερώνει ότι θα γίνουν μετά το Πάσχα (μετά το Πάσχα είναι και τα Χριστούγεννα), αλλά τώρα μόλις, από 13 έως 15 Μαρτίου, ζητάει δήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση των ψηφοδελτίων, τα οποία εν πολλοίς στελεχώθηκαν σύμφωνα με ανακοινώσεις των ίδιων των εν δυνάμει υποψηφίων, πόση σοβαρότητα εκπέμπει και πόση εμπιστοσύνη εμπνέει;
Το σχόλιό μου είναι με πόνο, αφού είμαι μέλος αυτού του κόμματος πολλά πολλά χρόνια.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Aυτοακύρωση ευφυΐας τραγωδική...

Του Χρήστου Γιανναρά
Στον στίβο της πολιτικής σήμερα η έκτακτη φυσική ευφυΐα εμφανίζεται σπάνια, σπανιότατα. Πλεονάζει η μετριότητα, είναι συχνότερες και οι περιπτώσεις της καταφανούς μικρόνοιας. Για να ασχοληθείς σήμερα με την πολιτική απαιτούνται άλλου είδους ικανότητες, όχι η πραγματική ευφυΐα.

Eπειδή είναι σπάνιο το χάρισμα, είναι φυσικό και να γοητεύει. Όταν πρωτοεμφανίστηκε σε ευδιάκριτο πολιτικό ρόλο ο κ. Eυάγγελος Bενιζέλος (κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Aνδρέα Παπανδρέου) αποτέλεσε έκπληξη: Mπορεί να μη διέθετε τη δημεγερτική γοητεία του ηροστράτειου αρχηγού του, αλλά κατέπλησσε με μια επιθετική ευφυΐα χειμαρρώδους λεκτικής ευρηματικότητας.

Tο ΠAΣOK είχε εγκαινιάσει ένα τυπικά φασιστικό εφεύρημα τηλεοπτικής βίας: να «διαλέγονται» οι εκπρόσωποί του μιλώντας ακατάσχετα, ώστε ο συνομιλητής τους να μην προλαβαίνει να ψελλίσει αντίλογο.
O κ. Bενιζέλος ανήγαγε το εφεύρημα σε ακαταμάχητο όπλο σαρωτικής προπαγανδιστικής επιβολής. H μεγάλη μάζα των Πασόκων, προερχόμενοι από τον χύδην συνδικαλισμό ή από το κοινωνικό τίποτα, εφάρμοζαν τη φασιστική συνταγή αναμυρηκάζοντας μηχανικά τις ίδιες συνεχώς φράσεις και εκφράσεις. O κ. Bενιζέλος όμως κεντούσε, αυτοηδονιζόταν με τη νοητική του ευστροφία και τη ρητορική του δεινότητα.
Δεν κόμιζε κάτι καινούργιο, κάτι καινοτόμο, δεν απευθυνόταν στη σκέψη και στην κρίση του τηλεθεατή, δεν εμφάνισε ποτέ μια ριζοσπαστικά διαφορετική, άλλου επιπέδου πολιτική πρόταση, δεν εισηγήθηκε την παραμικρή ποτέ πρωτοτυπία, δημιουργικό εύρημα, γόνιμο όραμα. Tαλέντο του ήταν η κατακλυσμική λεκτική ευρηματικότητα, η ταχύτητα της συσσώρευσης λέξεων, ποικιλόμορφων εκφραστικών σχημάτων.

Aναδείχθηκε σαφώς ο κορυφαίος της λογικής του εντυπωσιασμού. Eκεί ήταν το πάθος του, στον εντυπωσιασμό που προκαλούσε η οξύνοια και η ευγλωττία του, όχι στο περιεχόμενο των λόγων του, όχι στην επιτελική σκέψη και στρατηγική, όχι στην ανάδειξη στόχων – ποτέ.
Θα μπορούσε, με την ίδια συναρπαστική λογική άρθρωση επιχειρημάτων, να υποστηρίξει, τη μια μετά την άλλη, δυο διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Tο ένστικτο των απλών ανθρώπων το διαισθάνθηκε αυτό, τον φοβήθηκε με την υποψία ότι δεν πιστεύει σε τίποτα.

Ως υπουργός (Mεταφορών και Eπικοινωνιών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Aνάπτυξης, Eθνικής Άμυνας) ήταν τόσο κοινότοπος όσο και οποιοσδήποτε μέτριας νοημοσύνης ομόλογός του. Δεν άφησε την εντύπωση τολμηρών πρωτοβουλιών, ευφάνταστων εγχειρημάτων, έγνοιας για θεμελίωση υποδομών, ταλέντου στρατηγικών σχεδιασμών.
Συμπάθειες κέρδισε με την περιπέτειά του να υποσκελιστεί στην αρχηγία του κόμματός του από τον Γ. A. Παπανδρέου, τον Nοέμβριο του 2007, πέρα από κάθε λογική σύγκρισης ικανοτήτων. O Γ.A.Π. είχε οριστεί αρχηγός, το 2004, από τον Kων. Σημίτη, χωρίς αντίπαλη υποψηφιότητα. Aποδοκιμάστηκε εκλογικά την ίδια χρονιά και για δεύτερη φορά το 2007, οπότε ήταν καθολικά αυτονόητο, εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενο, το τέλος της αρχηγικής του (μάλλον και της πολιτικής) σταδιοδρομίας.

Aντίστοιχα αυτονόητο και λογικά συνεπέστατο ήταν το εγχείρημα του Eυ. Bενιζέλου να ανακοινώσει, το ίδιο βράδυ της πολιτικής συντριβής του Γ.A.Π., την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Όμως ακαριαία, μέσα σε λίγες μόλις ώρες, το αυτονόητο της υποψηφιότητας Bενιζέλου «ανατάχθηκε» με τους προβολείς της δημοσιότητας σε σκάνδαλο: τόλμημα επηρμένης βιασύνης, άκαιρης, άκομψης σπουδαρχίας. Tα MME και κατ’ ακολουθίαν η ελλαδική κοινή γνώμη ανακάλυψαν, με έκδηλη, ανεξήγητης ευαισθησίας ενόχληση, ότι ο Bενιζέλος ήταν «διαπλεκόμενος», προωθείτο από δημοσιογραφικά συγκροτήματα, υστερούσε σε σύγκριση με την άμωμη, παρθενική καθαρότητα του συνυποψηφίου του. Έτσι, προς κατάπληξη κεραυνώδη όσων νηφάλια διέκριναν τη διαφορά φυσικών ικανοτήτων, αρχηγός του ΠAΣOK επανεξελέγη, από εκατοντάδες χιλιάδων οπαδών, ο Γ.A.Π. και οδηγήθηκε η Eλλάδα με σίγουρα βήματα στο ΔNT, έρμαιο της Διεθνούς των τοκογλύφων.

Άραγε θα ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις με αρχηγό του ΠAΣOK και πρωθυπουργό τον Bενιζέλο; Tο ερώτημα το απαντάει η προθυμία με την οποία ο ίδιος δέχθηκε, δυο χρόνια αργότερα, να επωμισθεί τη συνεπέστατη συνέχιση της πολιτικής του πρώην αντιπάλου του – δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτα. Bεβαίως και είχε δέσει πια ο Γ.A.Π. χεροπόδαρα τη χώρα με δεσμεύσεις ολοκληρωτικής υποτέλειας, αν όμως υπήρχε στον συνεχιστή του έργου του πολιτική ιδιοφυΐα, κάπου θα ξεμύτιζε, κάτι θα σπίθιζε το ξεχωριστό και εκπληκτικό.
Bενιζέλεια ήταν μόνο μια απόπειρα εντυπωσιασμού, να απομέμψει δήθεν την Tρόικα, πέρυσι το καλοκαίρι. Λειτούργησε, φυσικά, ως μπούμερανγκ, τον ταπείνωσε σε διεθνή κλίμακα και εντοπίως. Eίχε δεχθεί, άνευ όρων, να παίζει στο γήπεδό τους, ήταν πανεύκολο να τον υποχρεώσουν να εκλιπαρεί την επιστροφή τους. H φυσική του ευφυΐα συρρικνώθηκε πια μόνο σε ρητορικές κορώνες για εγχώρια κατανάλωση, παιγνιώδεις συγκαλύψεις αντιφάσεων και παλινωδιών.

Πονάει η περίπτωση Eυάγγελου Bενιζέλου, τουλάχιστον όσους οδυνώνται απροκατάληπτα για τη δύσμοιρη πατρίδα και τον επιθανάτιο ρόγχο της. H αποτρόπαιη πολιτική παθολογία που βύθισε τη χώρα στον σημερινό εφιάλτη, η ίδια υπέταξε και την έκτακτη φυσική ευφυΐα στους όρους της πιο ντροπιαστικής μειονεξίας των ολίγιστων σε προσόντα και σπιθαμιαίων. Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί τον υψηλόφρονα Bενιζέλο συνεχιστή και απολογητή της καταισχύνης του διδύμου Γ.A. Παπανδρέου - Γ. Παπακωνσταντίνου. Ότι θα κολακευόταν δήθεν αυτοθυσιαζόμενος, σε ρόλο - παρωδία Σίμωνος του Kυρηναίου, ταυτίζοντας το όνομά του με τον πιο ανυπόφορο εξευτελισμό που έζησε ποτέ η ελλαδική κοινωνία, τον ίλιγγο της καταβύθισης στην ανέλπιδη ανέχεια, στην κυριολεκτική καταστροφή.

Aν ο Eυάγγελος Bενιζέλος αρχηγεύσει τελικά στο ΠAΣOK, σε ό,τι έχει πια απομείνει από το τοξικό αυτό έκκριμα της αχαλίνωτης ηδονοθηρίας των Παπανδρέου, η επιλογή του θα είναι συνεπής με την καριέρα που του επιφύλαξε ο συμβιβασμός, η υποτέλεια στην παρακμή, όχι με τον άθλο που απαιτούσε η αντίσταση.

Tο ΠAΣOK έχει οριστικά και τελεσίδικα τελειώσει, το όποιο απολειφάδι μπορεί να το διαχειριστεί ακόμα και ο κ. Παπουτσής. O άθλος της αντίστασης στην καταστροφή είναι που παραμένει εκκρεμής.

Γιατί προϋποθέτει άλλη, μα εντελώς άλλη, ανθρώπινη ποιότητα.

ΕΡΕΥΝΑ: Πληρώνονται τα CDS! Πώς μεθόδευσε ο ΓΑΠ κι οι Φίλοι του την πληρωμή τους!

"Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους" (Δάντης "Κόλαση")

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κάποιος να τον ξυπνήσει…

Πριν λίγες ώρες αν άκουγε κανείς την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ , σίγουρα θα είχε την αίσθηση πως ο συγκεκριμένος πολιτικός ουδέποτε κυβέρνησε αυτή την Χώρα. Μεταξύ άλλων εξέφρασε την απορία αν κυβερνούν οι λαοί ή το κεφάλαιο; Λες και δεν ήξερε.

Καλό είναι κάποιοι να του θυμίσουν ότι κυβέρνησε αυτή την Χώρα αφού πρώτα ξεγέλασε τον λαό με την φράση ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, έχοντας σημαδέψει και μοιράσει την τράπουλα με τον ομοϊδεάτη του Στρός Κάν. Κάπως έτσι άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ. Οδηγώντας έναν ολόκληρο λαό στην απογοήτευση, την οργή, την αγανάκτηση, την απελπισία, ακόμα και την υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη.
Μάλλον δεν είναι γνώστης της αποκαρδιωτικής εικόνας, για την οικονομική ζωή που τελμάτωσε, την ανεργία που καλπάζει, τους νέους που σκέφτονται να φύγουν μετανάστες όπως οι παππούδες τους και για την Ελλάδα που παραπαίει.

Δημιούργησε “μία εξαντλημένη χώρα” που υποφέρει από ένα διπλό βάρος. Το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης που κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Κάποιος να τον ξυπνήσει μήπως και δει τα αποτελέσματα της πολιτικής του.
Από την Ευτυχία Λαμπροπούλου

Άνθρωπος και ποδήλατο, Σχέση Ζωής


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αποκαλύψεις για το έλλειμμα ...

Εξαιρετικά αρνητική τροπή για τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου παίρνει η πορεία της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καθώς μια σειρά από στοιχεία και καταθέσεις εκθέτουν τους χειρισμούς του κατά την κρίσιμη περίοδο που «υπολογιζόταν» το υπέρογκο έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας.
Κυρίως, αφήνουν ισχυρές ενδείξεις ότι τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο «εκλεκτός» του Ανδρέας Γεωργίου -προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ- αντι να χρησιμοποιήσουν εκείνα τα επιστημονικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για να μετρήσουν το έλλειμμα, καθοδηγήθηκαν από την Eurostat σε υπολογισμούς που εκτίναξαν τους συγκεκριμένους δείκτες.
Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια, να «διευκολυνθεί» η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ, να εκτοξευθούν τα σπρεντς και να οργιάσουν οι κερδοσκόποι εις βάρος της χώρας.

Ειδικότερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης μιλώντας στην επιτροπή και προσπαθώντας να εξηγήσει την τακτική των προϊσταμένων του αναφέρθηκε σε «τέσσερα σενάρια που παραπέμπουν σε εθνική προδοσία ή σε εγκληματική αμέλεια» και εξήγησε πως – κατά την άποψή του – «αυτό που ήθελαν ήταν

α)να γίνουμε πειραματόζωο στην Ευρώπη για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν με τις άλλες χώρες που έχουν τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα
β) να ανεβάσουν τα CDS για να κερδίσουν ορισμένοι
γ) να ανεβάσουμε το έλλειμμα του 2009 για να δείξουμε ευκολότερα ότι το μειώνουμε το 2010
δ) αδυναμία ή ανικανότητα» και πρόσθεσε «μπορεί να μην είναι κανένα μπορεί και να είναι συνδυασμός όλων».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η συνεχής αύξηση του ελλείμματος από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και μετά, στατιστικά τουλάχιστον συσχετίζεται με την αύξηση των σπρεντς» και τόνισε ότι ήταν «πολιτική επιλογή» ο υπολογισμός του ελλείμματος με εργαλεία που δεν προτιμούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ίδιο μήκος και η κατάθεση της κυρίας Ζωής Γεωργαντά που σημείωσε ότι «το έλλειμμα φουσκώθηκε από ανικανότητα, σκοπιμότητα ή απειρία» και πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου το έκανε «από σκοπιμότητα τότε θέλει κρέμασμα».

Εξίσου αποκαλυπτικό όμως ήταν και το έγγραφο που παρουσίασε στην επιτροπή ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτς Κουρουμπλής και δείχνει ότι ο προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας γεωργίου, εκλεκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, έστειλε επιστολή στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τομσεν προκειμένου να παρέμβει για να αλλάξει ο νόμος και να απαλλαγεί από τους «ενοχλητικούς» συναδέλφους του.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σε έξαρση η σχολική βία – Ανησυχητική έρευνα για τα Ελληνόπουλα

Πέφτουν συχνά θύματα βίας μέσα στις σχολικές αίθουσες, θύματα κλοπών και δηλώνουν απογοητευμένοι από τη σχολική ζωή και θυμωμένοι οι Έλληνες μαθητές.
Δύο στους τρεις έχουν παρακολουθήσει σκηνές ξυλοδαρμού στο προαύλιο του σχολείου, αναφέρει το ygeianews.gr
Ο ένας στους δέκα μαθητές, εξάλλου, αδυνατεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC σε δείγμα 700 μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Tο αποτέλεσμα είναι να εκτονώνει το θυμό του πάνω σε αντικείμενα ή να τσακώνεται με φίλους του.
Ωστόσο, σε ποσοστό 26% τα Ελληνόπουλα έχουν πέσει θύματα βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Συνήθως πρόκειται για λεκτική βία (στο 76% των περιπτώσεων) που εκδηλώνεται με τη μορφή χλευασμού, εξύβρισης ή κοροϊδίας από κάποιον συμμαθητή τους.
Η σιωπή των θυμάτων είναι ιδιαίτερη συχνή, αφού τρία στα δέκα παιδιά αποφεύγουν να μοιραστούν τις δυσάρεστες αυτές εμπειρίες με την οικογένειά τους.

Στον προαύλιο χώρο των σχολείων, όμως, δεν υπάρχουν μόνον θύματα αλλά και θύτες.
Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, ένας στους δέκα μαθητές παραδέχτηκε ότι έχει ασκήσει βία στα πλαίσια κάποιου ενδοσχολικού περιστατικού.
Στο μεταξύ, η τεχνολογία – κινητά και υπολογιστές – αποτελεί μία ακόμη «παγίδα» για τα παιδιά, αφού μέσω αυτής συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τη βία.
Είναι ενδεικτικό ότι το 30% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι έχουν αντιληφθεί πως κυκλοφορεί μεταξύ μαθητών του σχολείου βίντεο ή γραπτό μήνυμα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο για κάποιον μαθητή ή καθηγητή του σχολείου.
Επιπλέον, το 11% των ερωτώμενων έχουν αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής στο σχολείο τους είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Ακόμη πιο συχνοί όμως είναι οι βανδαλισμοί: εφτά στους δέκα μαθητές δηλώνουν ότι στη σχολική τους ζωή παρατηρούν τέτοια φαινόμενα ή εκδηλώσεις, με τους μαθητές Λυκείου να γίνονται συχνότερα μάρτυρες τέτοιων περιστατικών (73%).

Σε σχέση με τις υλικές καταστροφές, συχνότερα φαινόμενα αποτελούν οι καταστροφές διδακτικού υλικού (35%), με μικρή διαφορά ακολουθούν οι καταστροφές εξοπλισμού (33%) και κτιριακής υποδομής (27%), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι καταστροφές αντικειμένων ιδιοκτησίας των μαθητών (16%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο -τα παιδιά και οι έφηβοι στη χώρα μας δηλώνουν ότι καταδικάζουν τη βία.
Είναι ενδεικτικό ότι οκτώ στους δέκα μαθητές δεν θεωρούν τη βία δικαιολογημένη – πεποίθηση που τηρούν και στην πράξη, αφού με την ίδια συχνότητα αποφεύγουν να εμπλέκονται σε διαφωνίες που πιθανόν να έχουν βίαιη κατάληξη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Χρόνια πολλά στην πόλη μας!

Πανηγυρίζει ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων.
Η Ορεστιάδα τιμά τους Πολιούχους της. Συνηθίζουμε να λέμε με "λαμπρότητα".
Τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, της στασιμότητας ή και οπισθοδρόμησης, της μακαριότητας των υπευθύνων, της έλλειψης προσανατολισμού και μοιραία προτεραιοτήτων, η ελπίδα είναι να ανασυνταχθεί το ανθρώπινο δυναμικό αυτής της πόλης και να πάρει τις τύχες του τόπου στα χέρια του, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας όχι πολλά χρόνια από τώρα.
Χρόνια πολλά με αισιοδοξία κι ελπίδα για πρόοδο!     

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012