Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ορεστιάδα, πού πάμε;

Η πολιτική αντιπαράθεση είναι θεμιτή και κατανοητή όταν επικεντρώνεται σε ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του ή τον προβληματίζει η προβολή τους στο μέλλον. Πολιτική ενασχόληση μακριά απ' αυτά τα ζητήματα είναι έξω από την ουσία του όρου, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Δε σημαίνει αυτό ότι και όλα τα άλλα θέματα δεν τίθενται στο τραπέζι. Δεν μπορεί όμως να τη μονοπωλούν. Δεν μπορεί η παραπολιτική, το επουσιώδες ή το ανούσιο, το προσωπικό ή το μικροπαραταξιακό να καθίστανται μείζονα.

Είμαστε θεατές, είναι αλήθεια άφωνοι, στη σφοδρότητα με την οποία συγκρούονται πρόσωπα της πολιτικής σκηνής στο Δήμο μας. Αν κάποιος παρακολούθησε ανελλιπώς την αλληλουχία των γεγονότων και των δηλώσεων, ενδεχομένως να κατάλαβε. Δε θα τα σχολιάσω τώρα. Άλλωστε δε θα ήθελα η πρώτη ανάρτηση του ιστολογίου να έχει τέτοιο περιεχόμενο.

Ο προβληματισμός είναι για το πού πάμε, για το αν ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, για το αν μπορούμε να φανταστούμε την πόλη μας στο μέλλον.

Ζούμε σε μια νέα πόλη που αναπτύχθηκε με άλματα τις προηγούμενες δεκαετίες και που εκπλήσσει θετικά κάθε επισκέπτη, ο οποίος κάτι άλλο περιμένει να δει εδώ στην άκρη της χώρας. Ανάπτυξη που προήλθε κυρίως από την εργατικότητα των κατοίκων της και το πνεύμα φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των ξένων που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στους κόλπους της. Σήμερα με τα χαρακτηριστικά ενός αστικού κέντρου για την περιοχή και την επέκταση των ορίων της στα επτά δημοτικά διαμερίσματα χρειάζεται επανασχεδιασμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε όλους τους τομείς, εξάντληση όλων των δυνατοτήτων υποστήριξης, καθαρό μυαλό και διάθεση για προσφορά στον τόπο. Οι υποδομές, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι υπηρεσίες και η βελτίωση τη καθημερινότητας του πολίτη πρέπει διαρκώς να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Είμαστε, λόγου χάριν, μια καθαρή πόλη; Έχουμε επαρκές δίκτυο αποκομιδής απορριμμάτων; Ασχοληθήκαμε με τη διαχείρισή τους και με την ανακύκλωση; Έχουμε όσο πράσινο θα θέλαμε μέσα στην πόλη; Μας απασχόλησε το πού, πόσο και τι πράσινο χρειαζόμαστε; Ή δεντροφυτεύουμε κατά διαστήματα χωρίς σχέδιο και το επαναλαμβάνουμε στα ίδια σημεία γιατί εντωμεταξύ μετατράπηκαν σε νεκρά φύση;

Έχουμε τα διδακτήρια που χρειαζόμαστε σήμερα; Είμαστε έτοιμοι ή προτιθέμεθα να ετοιμαστούμε για το σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθεί ο μαθητικός πληθυσμός σημαντικά είτε με τη μετακίνησή τους από την περιφέρεια, στην οποία δεν κινούμαστε για τη δημιουργία σχολικού κέντρου, είτε με τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό συμπολιτών μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της οικονομικής κρίσης;

Έχουμε στηρίξει κι έχουμε αξιοποιήσει την παρουσία του Πανεπιστημίου τα δέκα τελευταία χρόνια; Συμπράξαμε μαζί του π.χ. για την εκπόνηση μιας μελέτης για το πράσινο στην πόλη ή για τη διαχείριση των υδάτων υπόγειων και υπέργειων ή για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα γεωργικά φάρμακα; Το απαλλάξαμε μήπως από την παρουσία του αμαξοστασίου και των άστεγων, κατά κυριολεξία, κατασκευών δίπλα στο χώρο του;

Μήπως ο "πολιτισμός", μια ευρύτατη έννοια που εμπεριέχει και όλα τα παραπάνω, έχει περιοριστεί σε κάποιες, ενδιαφέρουσες κατά τα άλλα, πολιτιστικές εκδηλώσεις αρκετά δαπανηρές και μόνο σ' αυτές;

Η αστική συγκοινωνία, όπως δημιουργήθηκε και λειτουργεί, έχει στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη ή την απαξίωση της ιδέας εκτός από την εκμετάλλευση των πόρων του προγράμματος; Αν αύριο κληθούν π.χ. οι συμπολίτες μας να στηρίξουν οικονομικά μια δημοτική συγκοινωνία με τι εμπειρία θα αποφασίσουν; Η σημερινή είναι τραυματική.

Η δημοτική ραδιοτηλεόραση ήταν κατάκτηση όταν ιδρύθηκε, έγινε κτήμα των δημοτών που την συντηρούν τόσα χρόνια, είναι φορέας ενημέρωσης και ψυχαγωγίας τους, με τις όποιες ιδιαιτερότητες λόγω της εξάρτησής της από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Προσφέρει σημαντικό έργο στο οποίο θετικά αποτιμάται η κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό το μέσο στηρίχτηκε όπως θα έπρεπε; Ενισχύθηκε το στελεχικό του δυναμικό ή κακοπληρωμένο και απλήρωτο οδηγήθηκε στη λύση της μετάταξης; Διαφυλάχθηκε η αξιοπιστία του, που είναι άλλωστε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο ενός ΜΜΕ;

Αυτά και άλλα πολλά θα έπρεπε να είναι τα θέματα στον πολιτικό διάλογο. Τέθηκαν ως ερωτήματα, ως προβληματισμοί, ως αγωνία. Διανύουμε το μέσον της παρούσης δημοτικής θητείας, έχουμε ακόμη δύο χρόνια και είναι ανάγκη να δούμε πού πάμε. Οι προσωπικές πολιτικές "ήττες" ή οι μικροπαραταξιακές "νίκες", κατά την αντίληψη των πρωταγωνιστών, φοβούμαι πως λίγο αφορούν τους δημότες και αρκετά ζημιώνουν την πόλη, αφού τελικά απορροφούν όλη την ενέργεια, αποπροσανατολίζουν και την καθιστούν, εκτός όλων των άλλων, αντικείμενο δυσμενούς και κακεντρεχούς εν πολλοίς σχολιασμού.

Δεν το δικαιούνται οι πολίτες της υπερήφανης Ορεστιάδας.


Για τις φωτογραφίες, Πηγή: ΖΗΣΗΣ Β. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Νίκο καλώς ήρθες στον κόσμο των blog.. Σίγουρα οι απόψεις σου θα δώσουν αφορμές για διάλογο και κριτική.
Ι.Β.

alkioni είπε...

Καλώς ήρθες Νίκο και σ' ευχαριστώ για την πρόταση προς προβληματισμό και διάλογο μέσα από το blog σου. Νομίζω ότι το άρθρο σου μπορεί να θέτει κάποια ερωτήματα που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε στο μυαλό μας, όμως ο απλός και ξεκάθαρος τρόπος που τα εκφράζεις θα μπορούσε να είναι ένα κίνητρο για τους ανθρώπους που πριν από όλα πρέπει να ιεραρχήσουν προτεραιότητες με σύμμαχο το χρόνο, την αγάπη για την πόλη και το κοινό όφελος! Ίσως τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί σου να μπορούσαν να είναι ένα ερωτηματολόγιο προς απάντηση και έλεγχο πρώτα συνειδήσεων και μετά πραγματικού έργου πίσω από το οποίο θα υπάρχει η ουσία και έπειτα το οποιοδήποτε συμφέρον (αν μπορούμε να το δεχθούμε σαν την κινητήριο δύναμη ανθρώπων φτωχών στο "δίνω" και με προτεραιότητα στο "παίρνω").
Καλή αρχή ... με ενδιαφέρον θα σε παρακολουθούμε μεγαλώνοντας αυτή την ομάδα ανθρώπων που αποτελούμε εδώ στους δικτυακούς μας τόπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για αυτή την πόλη και κάνουν άλλο ένα βήμα πιο κοντά της με κινητήρια δύναμη την επικοινωνία, το διάλογο και τη συλλογικότητα .....

Ανώνυμος είπε...

Την πρώτη προσέγγιση που θα περίμενα να διαβάσω από έναν νομαρχιακό σύμβουλο και μάλιστα της αντιπολίτευσης , προσκείμενο στην ΝΔ, θα ήταν η πολιτική ,οικονομική και κοινωνική κατάσταση του νομού μας .Θα περίμενα μια ανάλογη με αυτή που κάνατε για την αυτοδιοίκηση Α βαθμού ,που δεν την γνωρίζετε, για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που την γνωρίζετε, μια και αναφέρεστε στους τίτλους και θέσεις που κατέχετε .Τουλάχιστον είναι περίεργο, ως πρώτο σας πόνημα να ασχολείστε με τα δημοτικά-όχι ότι δεν πρέπει- αλλά συνήθως όλοι καταγινόμαστε πρωτίστως με αυτό που υπηρετούμενε . Τουλάχιστον θα ήθελα να μάθω τι γίνεται εκεί στην νομαρχία. Όλοι αυτοί που κυκλοφορούν και με ένα κρατικό αυτοκίνητο, και πηγαινοέρχονται από την Αλεξανδρούπολη(αντινομάρχες ,γενικοί γραμματείς ,και λοιποί παρατρεχάμενοι ,έχουν από τον νόμο αυτά τα δικαιώματα, μια και είστε στην επιτροπή οικονομικών .Πολύ θα ήθελα να μάθω .Συμπερασματικά κ.Νικολαιδη περιμένω να δώ και να διαβάσω μια ανάρτηση για την λειτουργία της νομαρχίας .Μία κριτική προσέγγιση στους στόχους της νομαρχίας και του νομάρχη. Θετική ή αρνητική ,από την δική σας οπτική γωνία .Θα ήταν χρήσιμο για τους αναγνώστες σας.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε νικο
να σου ευχηθω καλη επιτυχια στο καινουργιο σου εγχείρημα,στο χωρο του διαδυκτιου.
αποδεικνυεται με την αναρτηση σου οτιτην νομαρχιακη αυτοδιοιηκηση πολλοι αγαπησαν, αλλα πολλοι περισσοτεροι 'ζηλεψαν' την τοπικη αυτοδιοιηκση.
η προσπαθεια σου να αναδειξεις τα υπαρκτα προβληματα της Τ.Α.,και μαλιστα για τα οσα συμβαινουν στην Ορεστιαδα, ειναι φιλοτιμη και εχει πολλες αληθειες, και ολα αυτα ειναι διαπιστωμενα εδω και δυο χρονια και ηταν αλλωστε αναμενομενα.
ενα πρωτο ερωτημα ειναι τι εκανες εσυ ως στελεχος της Ν.Δ. και ως ενας απο τους ελαχιστους σκεπτομενους που κυκλοφορουν στην πολιτικη πιατσα, για να μην φτασει η πολης εδω που εφτασε, που πραγματι ειναι τραγικη η κατασταση.
ενα δευτερο ερωτημα ειναι, και εσυ κανεις το ιδιο λαθος που κανουν ολοι οι τοπικοι μπλοκερς, παραμενεις στις διαπιστωσεις που ειναι ορατες δια γυμνου οφθαλμου, νομιζω οτι οι πολιτες εχουν αναγκη απο δημιουργικες προτασεις για το τι πρεπει να γινει, και πως θα δωθει λυση στο τελμα που εχει βουτηχθει η υπερηφανη Ορεστιαδα , οπως γραφεις.
τριτο θεμα ειναι η Ν.Α. την οποια υπηρετεις, εσυ και αλλα αξιολογα στελεχη της Ν.Δ. .
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΚΑΤΑ ΑΡΧΗΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Ν.Σ.
δυο χρονια τωρα ως απλος πολιτης σας βλεπω μονο στις εκδηλωσεις, πολιτιστικες,θρησκευτικες και αλλου ειδους καθημενους στην πρωτη σειρα των εκδηλωσεων, που σημαινει απλα οτι ειστε και η πρωτη γραμμη μαχης για τον νομο,τα προβληματα του ,για την αναπτυξη,την προοπτικη
το μελλον αυτου του πολυπαθου και απο πολλους εμπαιζομενου Νομου.
τεταρτο ασχολησου κατα κυριοι λογο,
οχι οτι δεν μπορεις να εκφρασεις αποψη για την Τ.Α., με την Ν.Α. που
οιπολιτες του νομου μας εχουν πληρη αγνοια και ανεδειξε την τραγικη διαδρομη της Ν.Α. τα τελευταια χρονια, τι εκανε, πως διαχειριστηκε τα θεματα, ποια προοπτικη για τον τοπο υπηρετει και ολα αυτα που κατ'εξοχην εισαι
αρμοδιοτερος πολλων εξ αυτων που γραφουν εδω και εκει.
οπως επισης και την προταση σου για τον Νομο.
πεμπτον μια και υπαρχουν και βουλευτες σαυτον τον τοπο, περιμενω την νηφαλια και εμπεριστατομενη κριτικη σου και για αυτους.
η πολιτικη θελει στοχους και κατα κυριο λογο ριξεις, που ως νεος πολιτικος εχεις υποχρεωσει να τις κανεις.
μην πετροβολειτε εκ συστηματος μονο την Τ.Α. που ειναι ανημπορη, να διαμορφωσει πελατειακες κομματικες σχεσεις, για πολιτικη αναριχησει, και αφεινετε τους εθνοπατερες στην απεξω.
καλη επιτυχια στους στοχους σου και στις προσπαθειες σου με την υπενθειμιση οτι ο ΤΟΠΟΣ εχει αναγκη απο ΚΑΘΑΡΕΣ ΦΩΝΕΣ.
n.m.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Αγαπητοί ανώνυμοι φίλοι, ζητώ κατ' αρχήν συγγνώμη που δεν προσπάθησα να σχολιάσω τα σχόλιά σας νωρίτερα.
Συμπλέετε στην αμφισβήτηση του δικαιώματός μου να ασχολούμαι με την Τ.Α. και στην προτροπή σας να ασχοληθώ με τη Ν.Α. Όπως θα διαπίστωσαν οι αναγνώστες, το κείμενό μου δεν έχει σε κανένα σημείο αναφορά στα της Τ.Α. πλην της αγωνίας μου γιατί δε γίνεται διάλογος για την πολιτική αλλά μονόλογοι πολιτικών. Αναφέρθηκα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη που ζω και που προφανώς πρέπει να απασχολούν την κάθε Τ.Α.
Φυσικά και θα κάνω αναφορά και ενημέρωση για τη Ν.Α., η οποία όντας, από την πρώτη στιγμή που έγινε αιρετή, στα χέρια μιας συγκεκριμένης παράταξης δείχνει να παραπαίει στη μέτρια έως κάτω του μετρίου διαχείριση άλλοτε διαθέσεων, άλλοτε ενστίκτων και κάπου κάπου και προβλημάτων των πολιτών του τόπου. Είναι μεγάλη κουβέντα και θα γίνει.
Όχι δεν είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία μας στο Ν.Σ. κι έτσι πρέπει για να προσπαθούμε για το καλύτερο πάντα. Βεβαίως συμβαίνει πολλάκις οι προτάσεις μας να μη τυγχάνουν της δέουσας προβολής, αλλά έτσι διακονείται η "ενημέρωση".
Ένα πρώτο βήμα για να συζητήσουμε προτάσεις είναι να συμφωνήσουμε στις διαπιστώσεις. Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Επιπλέον διακρίνω μια βιασύνη να ειπωθούν όλα στο πρώτο κείμενο, ενώ είναι πραγματικά περιορισμένος ο χώρος, αν κάποιος θέλει ν' αποφύγει τις μακροσκελείς αναρτήσεις που είναι δύσκολο και να αναγνωστούν.
Κάνετε αναφορά στους βουλευτές και ζητάτε κριτική. Οι βουλευτές έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης γι' αυτά που γίνονται κι αυτά που δεν γίνονται. Κατά περίπτωση θα επισημανθεί αυτή η ευθύνη και θα υποστούν την κριτική, που άλλωστε πρέπει να επιζητούν προκειμένου να βελτιώσουν την προσωπική τους παρέμβαση για την πρόοδο του τόπου που τους εκλέγει.
Οι "ρήξεις" που αναφέρεστε χρειάζονται, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Καμία πρόθεση να "πετροβολήσω" την Τ.Α., τουναντίον η όποια παρέμβασή μου έχει στόχο τη βελτίωση της κατάστασης που βιώνουμε στον τόπο μας και συνακόλουθα και της εικόνας της Τ.Α., που δεν διανύει και τις ευτυχέστερες ημέρες της, χωρίς ευθύνη εξωγενών αιτίων απαραίτητα.

Ανώνυμος είπε...

πόλη διχως όραμα,,,,πόλη δίχως πυξίδα......κρίμα .....δεν άξιζε της πόλης τέτοια τύχη ...δυστυχώς

Ανώνυμος είπε...

Η Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας πρόσφερε πολλά,προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει,αρκεί η στάση της κάθε διοικησης ή δημοτικής αρχής να μην είναι απαξιωτική απέναντι στο μέσο και τους εργάζομενους. Ο Δήμος οφείλει στην δημοτική τηλεόραση γιατί τόσα χρόνια απο την σύστασή της ως σήμερα προβάλλει τις δραστηριότητες του δήμου αλλά και των υπολοίπων δήμων του νομού,με τα λιγοστά μέσα που έχουν οι εργαζόμενοι στην διαθεσή τους.Πιστεύω πως για τις αποδόσεις των εργαζομένων ποτέ δεν φταίει ο ίδιος ο εργαζόμενος παρά η εκάστοτε διοικηση της επιχείρησης.Η Δημοτική τηλεόραση είναι ενα δυνατό εργαλείο στα χέρια του κάθε δημάρχου,αρκεί να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα το χειριστεί.Το προσωπικό είναι ικανό,γνωρίζει την δουλεία του,έχει πείρα,δεν υστερεί σε σχέση με τους εργαζόμενους άλλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών του νομού,αρκεί να αντιμετωπίζεται σωστά απο την κάθε διοίκηση και να δίνεται στον εργαζόμενο η ευκαιρία να χειριστεί το αντικείμενο της εργασίας του ελεύθερα,χωρίς πιέσεις,απειλές,αλλωστε γνωρίζουμε πως είναι δημοτική και δεν μπορεί να ισοπεδώνει ή να δίνει υπερβολικές διαστάσεις στα θέματα όπως πράττουν άλλα κανάλια.Η Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας και ο Δήμος Ορεστιάδας είναι ένα.Η Δημοτική Τηλεόραση είναι πολιτισμός,χωρίς αυτήν ο ακριτικός μας δήμος θα απομωνωθεί ακόμη περισσότερο...

Ανώνυμος είπε...

Συνεδριάζει αύριο (Τετάρτη 11 Μαρτίου) στις 6 το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο της Ορεστιάδας με 40 θέματα στην ημερίσια διάταξή του.Δεύτερο κατά σειρά,θέμα προς συζήτηση είναι ο προυπολογισμός της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης Ορεστιάδας για το 2009.Είναι το ποσό των 210.000€, οπου απο το συγκεκριμένο ποσό των εσόδων ο δήμος επιχορηγεί την Τηλεόραση με 100.000€ και τα υπόλοιπα 110.000€ είναι απο διαφημίσεις,Νομαρχία,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,ΤΕΔΚ,ΟΠΑΠ,κ.α.Επίσης είναι ο χαμηλότερος-μειωμένος προυπολογισμός των τελευταίων ετών για την Ραδιοτηλεόραση...Ακόμη σημαντικά είναι άλλα δύο θέματα, αυτό των δικαστικών φυλακών ύστερα απο γραπτό αίτημα του δικηγορικού συλλόγου Ορεστιάδας και αυτό των νέων κοιμητηρίων που ενδιαφέρει πολύ κόσμο και ζητούσε επανειλημμένα η αντιπολίτευση νάρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση.