Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ειδικά Σχολεία Ορεστιάδας


Το θέμα των Ειδικών Σχολείων είχα πρόθεση, ούτως ή άλλως, να το θίξω, ωστόσο παίρνω αφορμή και από ερώτημα φίλου σε κάποιο σχόλιο για να το κάνω.
Αναπτύσσεται ένας προβληματισμός από συμπολίτες μας γιατί τα Ειδικά Σχολεία βρίσκουν στέγη στο, κλειστό από καιρό, Δημοτικό Σχολείο Σοφικού, Διαμερίσματος γειτονικού Δήμου.

Τα Ειδικά Σχολεία της Ορεστιάδας (το 4/θ Ειδικό Δημοτικό και το 1/θ Νηπιαγωγείο) ιδρύθηκαν το 1990 και από τότε μέχρι σήμερα, 19 ολόκληρα χρόνια, δεν έχουν δικό τους διδακτήριο. Φιλοξενήθηκαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι το 2003, οπότε μεταστεγάστηκαν σε μισθωμένο κατάστημα. Όλα αυτά τα 19 χρόνια δε στάθηκε δυνατό να υποδειχθεί ένα οικόπεδο για την ανέγερση κατάλληλου διδακτηρίου, όπως συνέβη και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώην Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη, ο οποίος ήρθε στην περιοχή και ικανοποίησε σχεδόν όλα τα αιτήματα για σχολική στέγη, εφόσον διετίθετο ο χώρος.

Στο μεταξύ το 1999 παραχωρήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ορεστιάδας το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Ν. Χειμωνίου για τις ανάγκες της Συνοριοφυλακής.
Το 2005 παραχωρήθηκε το κτίριο του Νηπιαγωγείου του Σάκκου, με σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ορεστιάδας, στον Στρατό για δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού.
Το 2007 παρατάθηκε η παραχώρηση του Δημοτικού του Ν. Χειμωνίου παρά τη διαφωνία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , Προϊσταμένου και Διευθυντή, που εισηγήθηκαν την απομάκρυνση άλλων υπηρεσιών και τη χρησιμοποίησή του από τα Ειδικά Σχολεία.
Τα δύο παραπάνω κτίρια μπορούσαν με κάποιες παρεμβάσεις, λιγότερες ίσως στο Ν. Χειμώνιο, να στεγάσουν τα σχολεία αυτά.

Έτσι οδηγηθήκαμε σήμερα στο δίλημμα στέγαση στο Σοφικό ή περιπέτεια άγνωστης διάρκειας στο μέλλον; Διαπιστώνω ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, που είναι οι γονείς των μαθητών, προφανώς ταλαιπωρημένοι και απογοητευμένοι και προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά τους σχολικό περιβάλλον κατάλληλο για τις ανάγκες τους, τις ιδιαιτερότητές τους, τα ειδικά τους προσόντα δεν αντιδρούν στη λύση που τελικά δίνεται. Τι άραγε θα μπορούσε να πει κανείς σ' αυτούς τους συντοπίτες μας; Περιμένετε άλλα 10 ή 20 χρόνια και θα δούμε;

Αν η Ορεστιάδα ήθελε να διατηρήσει τα Ειδικά Σχολεία στους κόλπους της, όφειλε να εξασφαλίσει, όχι τώρα αλλά πολύ καιρό πριν, το χώρο και να εντάξει σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την ανέγερση του διδακτηρίου. Εμείς ούτε τώρα που "έβρεχε", κατά το κοινώς λεγόμενο, σχολεία ήμαστε έτοιμοι. Κατανοώ απόλυτα την επιθυμία, τον διακαή πόθο όσων έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή μοχθούν για τη μόρφωσή τους, γονέων δηλαδή και εκπαιδευτικών, να λυθεί επιτέλους το στεγαστικό του σχολείου τους.

Προβάλλεται από μια μερίδα συμπολιτών μας το επιχείρημα της "γκετοποίησης".
Η "γκετοποίηση" είναι συνέπεια ψυχικής απόστασης και όχι χιλιομετρικής. Μπορούμε πανεύκολα να έχουμε ένα γκέτο δίπλα μας, στο κέντρο της πόλης, αν εμείς αποστασιοποιηθούμε και στρέψουμε την πλάτη στο διαφορετικό, όποιο κι αν είναι.
Δεν κινδυνεύουν με "γκετοποίηση" τα Ειδικά Σχολεία λόγω της απόστασης από το κέντρο της πόλης. Κινδυνεύουν στο κέντρο της πόλης από την αδιαφορία μας. Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσες επισκέψεις δέχονται εκεί που λειτουργούν τώρα. Πόσα σχολεία, πόσες τάξεις, πόσα τμήματα, πόσοι σύλλογοι, πόσοι ιδιώτες, πόσοι διαχειριστές της τοπικής εξουσίας περνούν από εκεί αν δεν είναι παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ.

Τα 82 τμήματα της πόλης μας αν αφιερώσουν ένα δίωρο το έτος για να επισκεφθούν τα Ειδικά Σχολεία, θα έχουμε σχεδόν το μισό σχολικό έτος συλλειτουργία τους με "κανονικά" σχολεία, κάτι απείρως σπουδαιότερο και παιδαγωγικά ωφελιμότερο από τη γειτνίασή τους που προτείνεται από κάποιους και μπορεί να μη σημαίνει και τίποτε ουσιαστικό.

Σε επόμενη ανάρτηση θα διατυπώσω την άποψή μου για την αντιμετώπιση του σημερινού αλλά και μελλοντικού προβλήματος της σχολικής στέγης. Μια ολοκληρωμένη πρόταση θα έδινε, πιθανότατα, λύση και στα Ειδικά Σχολεία. Λύση που θα "κρατούσε" τις σχολικές αυτές μονάδες στον τόπο τους, στον τόπο μας.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

. Τώρα μας έπεισες, ως νομαρχιακός σύμβουλος και μάλιστα της αντιπολίτευσης και επί πλέον Ορεστιαδίτης. Ίσως ως προϊστάμενος του γραφείου Διδυμοτείχου καλά κάνεις που το παίζεις έτσι. Όμως ξέρεις πολύ καλά ότι το Σοφικό δεν είναι λύση. Τα πέντε εκατομ. ευρώ είναι πολλά για να επενδυθούν εκεί για τα παιδιά που δεν θα έχουν καμία επαφή με άλλα. Τουλάχιστον θεωρώ επιπόλαιο για να μη πω ανόητο το επιχείρημα σου ότι μπορεί να είναι και μόνα τους στην πλατεία.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ!
ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΩΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ;
ΤΟ ΣΟΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΙΣΤΗ ΛΥΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Προτείνει ο άνθρωπος.. Τι μπορεί να κάνει αφού είναι αντιπολίτευση? Ωραίο Θέμα..

Ανώνυμος είπε...

Ο ΥΠΕΠΘ ΕΙΝΑΙ "ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ"

Ανώνυμος είπε...

Ονομάζομαι Μπία Θεοδωρίδου! Είμαι εκπαιδευτικός, δεν κατάγομαι από τον πολύ όμορφο Έβρο (κατάγομαι από το νομό Πέλλας) αλλά τον αγάπησα τη μοναδική σχολική χρονιά (2005-2006) που ήμουν αναπληρώτρια δασκάλα στον Κυπρίνο… Αγάπησα το νομό, τους ανθρώπους, την πόλη της Ορεστιάδας και την ευρύτερη περιοχή!!! Φίλε Νίκο, συγχαρητήρια!! Ευτυχώς για μένα δεν έμαθα να κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία (γιατί η ανωνυμία χαρακτηρίζει τους δειλούς…). Διάβασα τα κακεντρεχή σχόλια και …ανατρίχιασα! Τι «ευαισθησία», τι ανανδρία, τι απερισκεψία, τι κακία θεέ μου… Ίσως δεν ξέρω πολλά γεγονότα και δρώμενα του νομού ξέρω όμως και είμαι πολύ περήφανη που είμαι φίλη σου, ότι είσαι και (είμαι σίγουρη ότι) θα είσαι αληθινός! Ξέρω ότι με ό,τι καταπιάνεσαι, κουράζεσαι, κοπιάζεις, νοιάζεσαι και τις περισσότερες φορές πετυχαίνεις σε ό,τι τουλάχιστον περνά από το χέρι σου. Είμαι σίγουρη ότι είσαι έτοιμος να ακούσεις, να δεις, να διαβάσεις ακόμη και το χειρότερο μα να θυμάσαι την έκφραση «σφαίρα που δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό»… Καλή επιτυχία και πολλή δύναμη!!!

Ανώνυμος είπε...

κ. Θεοδωρίδου η αλήθεια πρέπει να λέγεται κι ας πονάει.
Που είδατε την κακεντρέχια; Γεγονότα

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκαιο, η αλήθεια πονάει και περισσότερο πονάτε εσείς που τα γράφετε...Μπία!!!

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε να κάνετε τοπικισμό με φόντο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες .Δεν καταλαβαίνετε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους παιχνιδάκια. Να αγωνιστούμε όλοι μας το συγκεκριμένο σχολείο να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο για τα παιδιά αυτά.Τα υπόλοιπα είναι ασκήσεις για παραγοντίσκους