Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Περίπατος στον Πεντάλοφο, στο βουνόΧθες, 03/01/10, πραγματοποιήσαμε, η παρέα, την καθιερωμένη επίσκεψη στην Μπάρα, στον Πεντάλοφο, για οδοιπορία και... φαγητό στην εξοχή, στο βουνό καλύτερα...ΠεντάλοφοςΤο όνομά του προέρχεται από τους πέντε λόφους, όπως και η Επτάλοφος Βασιλεύουσα. Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι Κωνσταντινοπολίτικη. Χτίστηκαν εδώ κάστρα Βυζαντινών πάνω σε αρχαία θρακικά, για να αποκρούσουν τις ορδές των βαρβάρων.

Σήμερα είναι ένα πλούσιο και όμορφο χωριό, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως το καλοκαίρι. Την 21η Μαΐου εορτή των αγίων "Κωνσταντίνου και Ελένης" οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Την καθαρή Δευτέρα αναβιώνει το παλαιό έθιμο του "Μπέη".


Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1920, ήτα έδρα Δημαρχίας. Στο Δήμο Πενταλόφου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά. Με το τοπωνύμιο Μπάρα είναι Ηπειρωτικής προελεύσεως και υπάρχουν ομώνυμα χωριά στην Ήπειρο μέχρι σήμερα, ενώ οι κάτοικοι της Γυαλιάς ήταν από τα μέρη της Στράντζας της Ανατολικής Θράκης.Ακόμη μια όμορφη διαδρομή για τον επισκέπτη είναι αυτή που οδηγεί στη Μπάρα και στη Γυαλιά. Εκεί θα βρει ο επισκέπτης τις δυο εγκαταλειμμένες εκκλησίες, του Άη Γιώργη και του Αγίου Αθανασίου, χτισμένες το 1880, με μια θέα καταπληκτική.


Ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται. Ενώ το 1919 είχε 900 άτομα, το 1928 είχε μόνο 44 και το 1937 κανένα. Έφυγαν όλοι, γιατί η συνθήκη της Λωζάνης, με την οριοθέτηση της μεθορίου, παραχώρησε στη Βουλγαρία όλα τους τα κτήματα. Οι κάτοικοι δημιούργησαν νέα χωριά, την Ελιά, το Σπήλαιο και την Πλάτη.

Παρέμεινε όμως θαμμένος κάτω από τους τύμβους (τούμπες) ένας αρχαίος θρακικός πολιτισμός. Το 1993, στη θέση Τρεις Τούμπες, η εφορία αρχαιοτήτων άρχισε τις πρώτες ανασκαφές. Στους τύμβους αυτούς βρέθηκαν τάφοι της υστεροελληνικής εποχής, και ακόμη αρκετά αντικείμενα από την εποχή του βασιλιά των Οδρυσών, Σπαραδόκου όπως το διώβολο (ασημένιο νόμισμα Σπαραδόκου 445-435 π.χ), τετράδραχμα κ.λ.π. Είναι το πρώτο διώβολο που βρέθηκε στον Ελλαδικό χώρο και κόπηκε μάλλον στην Όλυνθο.


Τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία και περισσότερο τα νομίσματα, γιατί αποδεικνύουν ότι την εποχή που οι Αθηναίοι έχτιζαν την Ακρόπολη, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν το Ελληνικό αλφάβητο και είχαν αναπτύξει οικονομικές συναλλαγές με την Αθήνα και άλλες πόλεις - κράτη.

Υψόμετρο: περί τα 360m

Γεωγραφική θέση: 55Κm βορειοδυτικά της Ορεστιάδας
ΚλίμαΤο κλίμα στη περιοχή είναι στο όρια μεταξύ μεσογειακού και ηπειρωτικού. Οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις είναι αρκετά συχνές, ενώ οι χειμώνες χαρακτηρίζονται ως ψυχροί.

Παραδοσιακό φαγητό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο με τουρσί λάχανο.

Τοπικά Παραδοσιακά προϊόντα: Μέλι, Τσίπουρο, Κρασί, Ντόπια κρέατα, Θηράματα, και Έργα μικροτεχνίας (μινιατούρες από κάρα, αργαλειούς, αλέτρια από τον Συντούκα Παναγιώτη και Γιάννη) και Κούκλες κεντημένες με παραδοσιακές φορεσιές.

Σ' αυτόν τον υπέροχο τόπο, αφού ανάψαμε το τζάκι του Φυλακίου 40 και δοκιμάσαμε τους τοπικούς μεζέδες και τα λουκάνικα ενώ ο καιρός εναλλασόταν από βροχή σε συννεφιά και σε χιόνι, περπατήσαμε πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας - Βουλγαρίας, μεταξύ των πυραμίδων για αρκετή ώρα.
Είναι μια πολύ ευχάριστη επανάληψη κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και ευχαριστώ τους φίλους Ορέστη, Κώστα, Διαμαντή, Κώστα (τη γνωστή παρέα) αλλά και όλους όσους τυχαία συναντήσαμε στο Φυλάκιο για την ωραία ημέρα που περάσαμε.
Ελπίζω σύντομα να ξανανταμώσουμε και προτρέπω όποιον δεν επισκέφθηκε το μέρος αυτό να το κάνει.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

NIKO, ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ "ΔΕΣΙΜΟ" ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω και εγώ με τον ανώνυμο και θα συμπληρώσω ότι έκαναν και υπεροχες εκδηλωσεις από τη δεκαετία του -70 παρακαλώ, συναυλίες με Αλεξίου, Νταλάρα, Γαλάνη κλπ Δηλαδή κάτι που κάνουν στις Καστανιές τώρα και κοκορεύονται, αυτοί το ξεκίνησαν 25 χρόνια πριν
Οι πιο "εξηγημένοι" φίλοι μου είναι από εκεί

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Θα συμφωνήσω και με τους δύο. Το δέσιμο και η αλληλοϋποστήριξη των Πενταλοφιτών είναι χαρακτηριστικό τους.
Στις εκδηλώσεις υπήρξαν πρωτοπόροι και αν οι πολιτικές και οι συγκυρίες βοηθούσαν να παραμείνει νέος κόσμος στο χωριό, θα μιλούσαμε σήμερα για ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο εκεί στην άκρη του χάρτη.
Όσο για τους ανθρώπους είναι πράγματι πολύ καλοί και οι κάποιες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΑΛΟΦΙΤΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ
ΓΙΑΝΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟ, ΟΡΕΣΤΗ, ΠΟΛΥΜΕΝΗ, ΧΡΗΣΤΟ, ΑΓΟΡΑΣΤΗ, ΛΙΤΣΑ, ΜΑΡΘΑ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ Μ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΥΓΧΑΟΥΖΕΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ! (ΝΑααα! ΚΑΤΙ ΨΕΜΜΑΤΑΡΑΔΕΣ!)