Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την Ελλάδα και τους Έλληνες!!!

Συνέντευξη Παπανδρέου στο Καναδικό CBC
Δύο αποσπάσματα απ' αυτά που είπε για τη χώρα του(;) και για τους συμπολίτες του(;) σε διεθνή θέαση και ακρόαση!!!
Τι χρείαν έχομεν συκοφαντών;

NEIL MACDONALD: Ως προς τα ελλείμματα, τα οποία παραδεχθήκατε πέρυσι, αποδείχτηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία "μαγείρευε τα βιβλία" και σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του ΔΝΤ με τον οποίο μίλησα, αυτό έκανε η Ελλάδα για να μπει και στην ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, η Ελληνική Κυβέρνηση για μια δεκαετία κορόιδευε κατά κάποιο τρόπο τους πιστωτές της, ενώ σε αυτή τη χώρα (Καναδά) κάποιοι κατέληξαν στη φυλακή για κάτι αντίστοιχο. Θέλω να πω, σε τι διαφέρει η Ένρον από τους προκατόχους σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, στην ευρωζώνη μπήκαμε με την αξία μας, δεν υπήρξε καμία απάτη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι άλλαξαν κάποιες λογιστικές πρακτικές, αλλά αυτό δεν είναι λάθος της Ελλάδας, είναι κάτι που έγινε σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα μετά την κρίση, υπήρξε μια νέα προσέγγιση στη λογιστική.

NEIL MACDONALD: Υπάρχουν πολλές υποψίες στην Ε.Ε.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για παράδειγμα, υπάρχουν τα στρες τεστ στις τράπεζες, μιλάμε για μια σημαντική δημοσιονομική ρύθμιση. Πολλές από αυτές τις πρακτικές προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Επομένως, δεν πρόκειται αναγκαστικά για σφάλμα της Κυβέρνησης ή των Κυβερνήσεων..
Βέβαια, υπήρξε μια περίπτωση τεράστιας απάτης από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν, πριν από τις εκλογές - και για την ακρίβεια, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο μέρες πριν από τις εκλογές - μιλούσαν για έλλειμμα 6%. Εμείς βρήκαμε ένα έλλειμμα που ξεπερνούσε το 12%.
Θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς. Είναι μια υπόθεση που θα εξετασθεί από το Κοινοβούλιό μας. Υπάρχουν ευθύνες. Θα υπάρξουν ίσως και νομικές συνέπειες για αυτούς που έκαναν κάτι τέτοιο στη χώρα.

NEIL MACDONALD: Σε τι ποσοστά ανέρχεται η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα; Το ποσοστό των φορολογουμένων, που όντως καταβάλλουν φόρους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε 25-30%. Ίσως και 25-30% των φόρων δεν κατέστη δυνατόν να εισπραχθούν, εξαιτίας αυτής της απουσίας φορολογικής συνείδησης.

NEIL MACDONALD: Τι ποσοστό των πολιτών της χώρας δηλώνουν τα πλήρη εισοδήματά τους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχουμε τα ακριβή στοιχεία, γιατί αν το γνωρίζαμε νωρίτερα θα ήμαστε και σε θέση να τα εντοπίσουμε. Νομίζω όμως ότι το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, ίσως και να αφορά στο 25-30% του συνολικού πληθυσμού. Έχουμε υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων…

NEIL MACDONALD: Το 25 με 30% δεν πληρώνει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα έλεγα ότι δεν πληρώνουν, αλλά ίσως να καταβάλουν ποσά μικρότερα από αυτά που τους αναλογούν.
Αν κατορθώσουμε να καταπολεμήσουμε μέρος του φαινομένου της φοροδιαφυγής αυτής, τότε αυτομάτως η οικονομία μας θα βελτιωθεί και στατιστικώς, και από πλευράς εσόδων. Η αλλαγή άρχισε και είναι ήδη εμφανής, καθώς άλλαξε η φορολογική νομοθεσία.
Δυστυχώς, όμως, υπήρχε έντονη διαφθορά σε κάποιους τομείς, όπως λ.χ. στα νοσοκομεία. Έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, επεσήμανε ότι θα μπορούσαμε να περικόψουμε κατά 30% τις δαπάνες, χωρίς να αλλοιώσουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, απλώς και μόνο καταπολεμώντας το πρόβλημα της διαφθοράς στα νοσοκομεία.
Αυτό είναι επαίσχυντο. Δεν μας κάνει ούτε ευτυχείς, ούτε υπερήφανους, αλλά μας υποδεικνύει ένα διαφορετικού είδους περιθώριο το οποίο υφίσταται, και για αλλαγές, και για τρόπους περιορισμού του ελλείμματος.

NEIL MACDONALD: Πρόκειται να απολύσετε μόνιμους δημόσιους υπάλληλους; Συμβασιούχους δημόσιους υπάλληλους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε ήδη απολύσει συμβασιούχους δημόσιους υπάλληλους.
ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: