Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ορεστιάδα: Από τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών στον κύκλο των χαμένων υπηρεσιών

Στις 19 Ιουλίου 2011 το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων εξέδωσε Δελτίο Τύπου για την προώθηση, μεταξύ άλλων, νομοθετικής ρύθμισης για κατάργηση των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απόφαση που η ορθότητάς της επιδέχεται συζήτησης, αλλά δεν είναι αντικείμενο της παρούσας ανάρτησης.

Στον Νομό θα διατηρηθούν μόνο οι Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τον εκπαιδευτικό, μαθητικό και γενικό πληθυσμό του Δήμου Ορεστιάδας, ως του πιο απομεμακρυσμένου από το «κέντρο».

Δε γνωρίζω να υπάρχει άλλος νομός στη χώρα που η απόσταση των ορίων του από την πρωτεύουσα να είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Με τέτοια διαδρομή οι κάτοικοι της Αλεξ/πολης διασχίζουν του δύο επόμενους νομούς.

Θα αποφύγω να αναφερθώ σε ειδικούς λόγους στήριξης της πόλης και της περιοχής, πρώτον γιατί είναι ευνόητοι (αλλά δυστυχώς όχι αυτονόητοι) και δεύτερον γιατί είναι τόσο εύγλωττοι οι αριθμοί, οι συσχετισμοί και η λογική κατάληξη που θα έμοιαζε παράκληση κι όχι διεκδίκηση.

Ο Δήμος Ορεστιάδας, ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας διασφάλισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, είναι σ’ ένα ακόμη θέμα απών.

Ο Δήμαρχος γνωρίζει την υπόθεση από την αρχή της, όταν ακόμη εκδηλώθηκε η σκέψη και η πρόθεση του Υπουργείου, κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (όπως ο κ. Δαλαμαγκίδης κι ελπίζω να μην αδικώ κανέναν) αναφέρθηκαν σε δημιουργία Διευθύνσεων στον «Βόρειο Έβρο», αλλά η σαφής τοποθέτηση, η χάραξη «κόκκινων γραμμών», η δυναμική διεκδίκηση είναι για τη Δημοτική Αρχή άγνωστες έννοιες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην ίδια ανυπαρξία κινήθηκε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ορεστιάδας με τον πρόεδρό του να αναλαμβάνει το θέμα, να βρίσκεται δίπλα σε κάθε μικρόφωνο που κυκλοφορεί, αλλά να μην έχει πει τίποτα.

Υπάρχουν πλήθος επιχειρημάτων για να προβάλλουμε το δίκαιο του αιτήματος αλλά ποιού αιτήματος και ποιος θα το υποβάλλει!
Έχουμε επιχειρήματα.
Μας λείπει η ηγεσία.

Δυστυχώς, από τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών (βλέπε τρίτο τμήμα ΔΠΘ), οδεύουμε στον κύκλο των χαμένων υπηρεσιών στην εκπαίδευση.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους τομείς.
Θα το δούμε ως θεατές πολλές φορές το έργο, γιατί και οι αρμόδιοι θεατές είναι.

Τι πρέπει να γίνει.
Ο Δήμαρχος, ανάμεσα στους χορούς και τα πανηγύρια, να επιδιώξει συνάντηση με την Υπουργό πριν την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης και να απαιτήσει τη δημιουργία Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ορεστιάδα με όριο από τη Μάνδρα και βορειότερα, όπως είναι σήμερα η κατανομή του νομού στη Δευτεροβάθμια, έναν τομέα με 720 εκπαιδευτικούς, 6.200 μαθητές και 60.000 κατοίκους περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: