Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Είναι ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας…

Για να κερδίσει τις εκλογές, μας έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», υποσχόταν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και δεσμευόταν ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ.

Στη συνέχεια, επί ένα εξάμηνο, περιφερόταν στο εξωτερικό συκοφαντώντας τη χώρα, χωρίς να πάρει ούτε ένα μέτρο.

Μετά, για να μας ….σώσει, παρουσίασε στον Ελληνικό λαό το μνημόνιο σαν λύση σωτηρίας.
Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα …ξεπληρώσουμε 110 δις σε τρία χρόνια!

Φέτος, υποτίθεται ότι η οικονομία μας θα έμπαινε σε αναπτυξιακή τροχιά (θα έχουμε ύφεση πάνω από 4%), ενώ προς το τέλος του έτους θα βγαίναμε στις αγορές.

Ακολούθησαν τα γνωστά: βάναυση φορολογία, οριζόντιες περικοπές, έκρηξη της ανεργίας, μεσοπρόθεσμο, έκτακτες εισφορές και πάει λέγοντας.

Χθες, χωρίς την παραμικρή διάθεσή αυτοκριτικής (είχε μάλιστα το θράσος να πεί ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου) ανακοίνωσε ότι μας…ξανασώζει!
Η αλήθεια είναι ότι επιχείρησε να σώσει τις τράπεζες.
Ελληνικές, ευρωπαϊκές και ατλαντικές.

Ο κ. Παπανδρέου απεδείχθη αναξιόπιστος, αφερέγγυος και αναποτελεσματικός.
Τον εμπιστεύεστε;
Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις δεν τον εμπιστεύεται, ούτε ο ελληνικός λαός;

Έχουν επομένως καμιά αξία οι διαβεβαιώσεις του;
Είναι λύση το νέο ….πακέτο;

Είναι γνωστό ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Επομένως, άς περιμένουμε μέχρι να γίνουν γνωστές αυτές οι λεπτομέρειες.
Γιατί έχουμε ακούσει διαφορετικά ποσά, διαφορετικές εκδοχές και αντικρουόμενα σενάρια.
Όμως, ότι παραπάνω και να μάθουμε, οι πρώτες διαπιστώσεις είναι οι εξής:

Πρώτον, η Ε.Ε. κατέβαλε χθές μια έσχατη προσπάθεια να περιορίσει την κρίση στην Ελλάδα.
Είμαστε πλέον …«ειδική περίπτωση».
Οι άλλες χώρες με προβλήματα χρέους, θα τα αντιμετωπίσουν με ηπιότερες πολιτικές.
Αυτή η …διαφοροποίηση της Ελλάδος, αποτελεί και μια προσωπική ….επιτυχία του πρωθυπουργού, που επιδίωκε το ακριβώς…. αντίθετο!

Δεύτερον, αυτό που απεδέχθη ο κ. Παπανδρέου είναι η χρεοκοπία της χώρας.
Όπως και αν ονομαστεί αυτή, πρόκειται περί χρεοκοπίας.
Από την άποψη αυτή, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μείνει…ήσυχος.
Τη θέση του στην ιστορία την καπάρωσε.

Τρίτον, τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και η ΕΕ, ουσιαστικά ομολόγησαν ό,τι ένα χρόνο τώρα έκαναν μια τρύπα στο νερό!
Έπαιζαν με την υπομονή και το μέλλον μας.
Εξήντλησαν την πρώτη, υποθηκεύουν το δεύτερο.

Τέταρτον, είναι προφανές ότι η Ελλάδα για μια δεκαετία, τουλάχιστον, θα βρίσκεται εκτός αγορών και υπό διεθνή οικονομική επιτροπεία.
Και μάλιστα, όχι μόνο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από ιδιώτες!
Ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί οι ιδιώτες; Όχι!
Ξέρουμε τι άλλα συμφέροντα εκπροσωπούν; Όχι!
Ξέρουμε, αν τους έχουν παρασχεθεί εγγυήσεις και τι είδους εγγυήσεις για τη …γενναιοδωρία τους αυτή; Όχι!

Πέμπτον, ο κ. Τρισέ μας είπε ό,τι θεωρεί πολύ σημαντική την «τεχνική βοήθεια» που θα μας παρασχεθεί.
Προφανώς, αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις.
Τι είδους τεχνική βοήθεια θα είναι αυτή και κυρίως τι αρμοδιότητες θα έχουν οι παρέχοντες την …βοήθεια;
Μήπως ουσιαστικά αυτοί θα αναλάβουν να ..τρέξουν τις ιδιωτικοποιήσεις;

Έκτον, με το τραπεζικό μας σύστημα δέσμιο της ΕΚΤ, άγνωστο πλέον για πόσο χρόνο, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν δοθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις;
Μήπως ,με τον τρόπο αυτό θα περάσουν υπό ξένο έλεγχο;

Έβδομον, ο βασικός ισχυρισμός του κ. Παπανδρέου, είναι ότι με το πακέτο μέτρων που απεδέχθη, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μας είπε τη μισή αλήθεια.
Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την υλοποίηση του μνημονίου και την επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Μα αυτά τα δυο είναι …αντικρουόμενα!
Το Μνημόνιο επιτείνει την ύφεση, δεν την περιορίζει.
Επομένως, όσο η χώρα παραμένει σε ύφεση, το χρέος καθίσταται επαχθέστερο.

Όγδοο, με τον εκτροχιασμό που παρατηρείται στα δημόσια έσοδα, ένα είναι βέβαιο: θα έχουμε και νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Ένατον, ποιό είναι το worst case σενάριο;
Αν αποτύχουν τα μέτρα που συμφώνησε να λάβει ο κ. Παπανδρέου, ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο;
Η ολική χρεοκοπία;

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά έδεσε τη χώρα χειροπόδαρα για μια δεκαετία.
Είχε την εξουσιοδότηση να δεσμεύει τη χώρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
Αναρωτιέμαι, η συμφωνία αυτή θα περιβληθεί τον τύπο κάποιας συμφωνίας;
Θα περάσει από τη Βουλή και αν ναι, με ποια πλειοψηφία;

Ο κ. Παπανδρέου (με τη βοήθεια του συστήματος που τον στηρίζει), θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να μας πείσει πως ανέλαβε μια αποστολή και την έφερε σε πέρας: ότι μας έσωσε!
Για να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί πολιτικά.
Γι' αυτό και έσπευσε προκαταβολικά να υποβαθμίσει την αντίδραση των Οίκων Αξιολόγησης.

Όμως, με τη χθεσινή απόφαση, πολύ φοβούμαι, ό,τι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
Kαι δυστυχώς, δεν καθορίζουμε εμείς τις τύχες μας…

Κώστας Ροδινός

3 σχόλια:

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Αγαπητέ Νίκο,
«Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής δεν οδηγεί σε "πιστωτικό γεγονός", όπως προέβλεπαν κοινοτικοί αξιωματούχοι και αποφάνθηκε χθες ο καθ΄ ύλην αρμόδιος οργανισμός ISDA. Ετσι δεν θα θα ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας). Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι να βρεθούν στην πλευρά των μεγάλων χαμένων οι διεθνείς κερδοσκόποι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι... "επιτήδειοι" επενδυτές που είχαν στοιχηματίσει σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα "χάσουν" δυνητικά κέρδη ύψους 25-30 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στο Reuters ο Ντέιβιντ Γκιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), "πρόκειται για μια εθελοντική ανταλλαγή και δεν βλέπω πώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα πιστωτικό γεγονός, καθώς δεν υπάρχει τίποτε που να είναι δεσμευτικό για όλους του κατόχους του ελληνικού χρέους", κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS). Το κομβικό σημείο είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές συμμετέχουν στο πακέτο εθελοντικά.»
Απο το ΕΘΝΟΣ 23/07/2011 (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63245081)
Η «επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία» γνωρίζεις πολύ καλά φαντάζομαι ότι είναι οικονομικός όρος , που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή γίνεται χωρίς τους αρχικούς όρους της συμφωνίας , κάτι που προφανώς συνέβη με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε και δεν έχει καμμία σχέση με τη χρεοκοπία που υπενίσσεται η ανάρτησή σας για δημιουργία εντυπώσεων που εντάσσονται στις μικροκομματικές αντιπολιτευτικές τακτικές.
Να το πούμε κάτι σαν «επιλεκτική χρεοκοπία» της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά;
(Πάντως , αν διαπιστωθεί ότι όσοι ποντάρισαν στη χρεοκοπία κερδίζουν απο την πληρωμή των CDS , τότε πιθανόν να δικαιωθείτε για την ανάρτησή σας αυτή. Διαφορετικά η ιστορία θα δικαιώσει τον Παπανδρέου μάλλον και θα αναφέρεται ως ο πρωθυπουργός που έσωσε την Ελλάδα απο τη χρεοκοπία, καθώς την παρέλαβε απο κάποιον άλλο πρωθυπουργό που παράτησε το τιμόνι του καραβιού της Ελλάδας μεσοπέλαγα και την κοπάνησε με σωστική λέμβο, όταν κατάλαβε που την οδηγούσε...)

Ανώνυμος είπε...

σιγα και μη σου απαντουσε ρε Χρηστο. Μονο αντιγραφες απο antinews ξερει να κανει

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Σας θαυμάζω, κύριοι, που ακόμη δεν καταλάβατε ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο πρωθυπουργός που μας φορτώσατε οι ίδιοι, μα ακριβώς οι ίδιοι αριθμητικά με την μεγάλη ήττα του 2004, έκανε τα πάντα συνειδητά για την συκοφάντηση της χώρας, για την τρομοκράτηση των πολιτών της, για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και εδάφους για να πωληθούν τα πάντα και σε καλή τιμή στους τοκογλύφους.
Αντί, λοιπόν, να μας κάνετε μαθήματα επιλεκτικής ορολογίας, θα ήταν προσφορότερο να συνεφέρετε τον αρχηγό μήπως και γλυτώσουμε τίποτα. Μήπως μείνει και κάτι όρθιο.
Αντί να πανηγυρίζετε για νέα πακέτα «διάσωσης», «επιμήκυνσης» και άλλα τέτοια, να αναλογιστείτε τι γίνεται με την πρωτοφανή, αλλά απολύτως προβλέψιμη από τον Σαμαρά, ύφεση, με την ανελέητη επιδρομή και ανατροπή στα εργασιακά, με τα, αποκαλούμενα από το ΠΑΣΟΚ, «ασημικά» του κράτους που βγάζει ο «σωτήρας» στα πανέρια, με την εγκατάλειψη της αυτοδιοίκησης βάση του νόμου αυτού που τώρα βάζει τάξη στα ταξί(!!!), με τόσα άλλα ζοφερά που επέφερε αυτή η σοσιαλιστική, κατά δήλωσή της, παρέα.
Για να τελειώνουμε με την προπαγάνδα για ηλιθίους:
Ο Καραμανλής έκανε επιλογές και άσκησε ελληνική πολιτική σε μεγάλα εθνικά θέματα (βέτο για Σκόπια, σχέδιο Ανάν), σε ζητήματα ενέργειας (αγωγοί, συνεργασία με Ρωσία), σε οικονομικές συμφωνίες (λιμάνι του Πειραιά και κινέζοι – «η πιο επωφελής για το δημόσιο σύμβαση» κατά δήλωση Ανωμερίτη). Στην οικονομία, παραλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο χρέος και μια αντίληψη ιδιοκτησίας του δημοσίου από συγκεκριμένες ομάδες συνέπεια της εικοσαετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε μια ήπια προσαρμογή που σταδιακά θα έβγαζε τη χώρα από το αδιέξοδο χωρίς να την πληρώσουν βίαια τα χαμηλά εισοδήματα.
Είχε ν’ αντιμετωπίσει, όμως, τις μεγάλες τυχαίες(!) πυρκαγιές στην Πάρνηθα και την Πελοπόννησο, το κάψιμο της Αθήνας από «αγανακτισμένους»(!), τη διεθνή κρίση που αποσυντόνισε πολύ ισχυρότερες οικονομίες και βέβαια μια ανεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» (κατά πως λέει και ο Λοβέρδος).
Μιας αντιπολίτευσης που από την αρχή τάχθηκε με τα συμφέροντα συγκεκριμένων κύκλων (βλέπε «βασικό μέτοχο») και που διαθέτει ένα στρατευμένο συνδικαλισμό στο δημόσιο, όπου όλως τυχαίως συγκεντρώνουν οι φίλοι της σταλινικά ποσοστά.
Και για να τελειώνουμε με την προπαγάνδα της «εγκατάλειψης της εξουσίας» από τον Καραμανλή.
Στο περιβάλλον που γνωρίζουμε όλοι, εν μέσω κρίσης που για τη χώρα γινόταν επικίνδυνη και για την επιβίωσή της, ο «σωτήρας» είπε ότι θα καταψήφιζε τον Παπούλια για να προκαλέσει εκλογές και θα τον ψήφιζε στη συνέχεια για πρόεδρο. Τις συνέπειες μιας εξάμηνης προεκλογικής περιόδου θα μπορούσε ίσως να τις αντιληφθεί οποιοσδήποτε κοινός νους.
Ο Καραμανλής, λοιπόν, επέλεξε να απευθυνθεί στο λαό λέγοντάς του την αλήθεια και γνωρίζοντας ότι η συγκυρία δεν ήταν καλή για τον ίδιο. Ήταν μια πράξη ευθύνης έναντι τη χώρας που μεγιστοποιείται από το δεύτερο δεδομένο.
Αυτά είναι αδιανόητα για το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, έχω ξαναγράψει ότι δεν θεωρώ αναγκαίο να απαντώ σε κάθε σχόλιο. Τα σχόλια είναι ελεύθερα, ορατά σε όλους τους επισκέπτες και συνεπώς μπορεί ο καθένας να εκτίθεται όσο θέλει με τα γραπτά του. Οι αναγνώστες κρίνουν.