Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Μουσείο Καραθεοδωρή (2)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21/4/09 στο Δημαρχείο Βύσσας σύσκεψη της επιτροπής που ορίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να εξετάσει τα δεδομένα και τις δυνατότητες που υπάρχουν και να προτείνει τον τρόπο αξιοποίησής των.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος κ. Σιανκούρης Παν/της, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Στέφανος Καραθεοδωρής» κ . Ορμανλίδης Χρήστος και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Πατσουρίδης Παρασκευάς, Ζαπάρτας Παν/της, Μαντικίδης Αθανάσιος και ο γράφων.
Ο Δήμαρχος έκανε μια μικρή αναδρομή στο θέμα και παρουσίασε τη μελέτη που εκπόνησε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για την κατασκευή του Μουσείου καθώς και την οικοδομική άδεια με προβλεπόμενο κόστος 800.000 ευρώ.
Η συζήτηση περιεστράφη στη διπλή προοπτική της διεκδίκησης του στόχου ανέγερσης του Μουσείου και της δραστηριοποίησης σε δράσεις επιστημονικού περιεχομένου (συνέδρια, μαθητικούς διαγωνισμούς, φιλοξενία βραβευθέντων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κλπ).
Στο μεταξύ, δεδομένου ότι υπάρχει στην κατοχή του Συλλόγου υλικό προς έκθεση, πρότεινε ο Πρόεδρος την αξιοποίηση του κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου μετά από τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη και συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τη Νομαρχία η διάθεση μηχανικών για τη σχετική μελέτη και στη συνέχεια από τη Ν.Α.Ρ.Ε. , τη Νομαρχία και το Δήμο Βύσσας η χρηματοδότηση του έργου.
Προσωπικά κατέθεσα την πρόταση να διεκδικήσουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρήσει στο Μουσείο αυτό ό,τι υλικό έχει προμηθευτεί με δαπάνη του από όπου κι αν εκτίθεται σήμερα. Είναι δύσκολος στόχος, αλλά θεωρώ ότι σηματοδοτεί την αποκατάσταση μιας άδικης, τουλάχιστον, αντιμετώπισης της ιδέας Μουσείου στη γενέτειρα του Καραθεοδωρή σε σχέση με ανάλογη πρωτοβουλία του Συνδέσμου φίλων Κ. Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτρεχαν τρεις και ήρθε δεύτερος!

Συγχαρητήρια για τη μεγάλη σας επιτυχία!
Εισηγητές, παρόντες και παρακολουθούντες!

Μήπως αντί μόνο της Τετάρτης 29-4-2009 που θα είστε κλειστά να κλείνατε μια και καλή;
Έτσι και αλλιώς συμπολίτευση και αντιπολίτευση είστε άσφαιροι και δεν προσφέρεται τίποτε!

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε ανώνυμε, μπορεί και ο μηδενισμός να είναι θέση. Σίγουρα όμως δεν είναι δημιουργική θέση. Ευχαρίστως ν' ακούσουμε την πρότασή σου και να την ασπαστούμε αν είναι εφαρμόσιμη και λύνει προβλήματα. Ο στίβος της προσφοράς είναι ανοικτός και έχεις τη δυνατότητα να αγωνιστείς, να εκτοπίσεις τους "ανίκανους" συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους και να οδηγήσεις τον τόπο μας στη δόξα. Εμπρός, λοιπόν...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αγαπητέ μου κύριε Νικολαΐδη βλέπετε μηδενισμό στο σχόλιό μου;
Μήπως μπορείτε να εξηγήσετε τι είναι μηδενισμός;
Είναι ψέμματα ότι μας πήραν τον "ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ" μας πήραν την ιστορία μας χωρίς να ανοίξει μύτη;
Δηλαδή τι κάνατε; Πού είναι οι αντιδράσεις και δράσεις που έπρεπε να κάνετε όλοι σας; Εγώ στο κάτω κάτω δεν είμαι στην πολιτική σκηνή αλλά ένας πολίτης που νομίζω ότι δικαιούμαι να σκέφτομαι, να γράφω,ίσως να κάνω και προτάσεις , αλλά αυτή την στιγμή εσείς είστε υποχρεωμένοι να κάνετε προτάσεις και πράξεις για όλους τους πολίτες του Έβρου και μην ψάχνετε άλλοθι βάζοντας εμένα προ των ευθυνών μου.
Αναλάβετε πρώτα εσείς που διοικείτε αυτή τη στιγμή τον τόπο μας τις ευθύνες σας και αφήστε μας εμάς να κάνουμε την κριτική μας.
Εκτός και αν δεν σας αρέσει. Να το ξέρουμε.Αγωνιστείτε πρώτα εσείς που σας ψηφίσαμε και βλέπουμε για εμάς.
Απαριθμήστε λοιπόν "τα έργα και τις ημέρες σας" για το θέμα ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ και μετά τα λέμε.

ΥΓ
Κάποιος νομίζω ότι περιμένει και μια απάντηση προσωοπική σας για το θέμα αυτό. Αλλά μάλλον θα περιμένει πολύ.Την είχατε υποσχεθεί την απάντηση για τη θλέση σας αλλά .......

Ανώνυμος είπε...

Στις 32 του μηνός;

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

"Προσωπικά κατέθεσα την πρόταση να διεκδικήσουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρήσει στο Μουσείο αυτό ό,τι υλικό έχει προμηθευτεί με δαπάνη του από όπου κι αν εκτίθεται σήμερα. Είναι δύσκολος στόχος, αλλά θεωρώ ότι σηματοδοτεί την αποκατάσταση μιας άδικης, τουλάχιστον, αντιμετώπισης της ιδέας Μουσείου στη γενέτειρα του Καραθεοδωρή σε σχέση με ανάλογη πρωτοβουλία του Συνδέσμου φίλων Κ. Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή".
Το παραπάνω, που είναι η τελευταία παράγραφος της ανάρτησης, είναι σαφής θέση για το Μουσείο και θα έπρεπε, φίλε ανώνυμε, να ρωτήσεις όλους τους εμπλεκόμενους αν την υιοθετούν κι αν προτίθενται ν' αγωνιστούν γι' αυτή.
Αφού παρακολουθείς το θέμα θα έχεις δει την πρόταση που κατέθεσα στο περσινό μνημόσυνο του Καραθεοδωρή κι ένα χρόνο πριν τα εγκαίνια του μουσείου στην Κομοτηνή, για ανέγερση μνημείου στον παραχωρηθέντα χώρο ώστε να σηματοδοτηθεί ως σημείο αναφοράς, να υπογραμμισθεί η απόφαση για κατασκευή του Μουσείου εκεί και να κερδιθούν, ενδεχομένως, οι εντυπώσεις από το εκκολαπτόμενο εγχείρημα της άλλης πόλης.
Στήριξα την πρόταση του Προέδρου του Συλλόγου για άμεση παρέμβαση στο κτίριο του 3ου Δημοτικού για την έκθεση εκεί της υπάρχουσας συλλογής.
Πρέπει πάντως να λάβεις υπόψη σου ότι δεν μπορεί κανένας να βγει σε μια διεκδίκηση πιο μπροστά από τους ενδιαφερόμενους. Την ώρα που ο Δήμαρχος της Βύσσας διαμαρτυρόταν ότι δεν προσκλήθηκε στα εγκαίνια του μουσείου της Κομοτηνής, ποιά αξία νομίζεις ότι θα είχε οποιαδήποτε καταγγελτική διατύπωση από εμάς τους υπόλοιπους;
Όταν στην πρόσφατη σύσκεψη εξέφρασα την άποψη πως ίσως θα ήταν σκόπιμο να χαρακτηριστεί ο πρώην Υπουργός Παιδείας ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Βύσσα λόγω της στάσης του στο θέμα, μου αντέτεινε ο Δήμαρχος ότι κατά την επίσκεψή του εξασφάλισε 4οο.οοο ευρώ για τα σχολεία του Δήμου. Όπως καταλαβαίνεις, φίλε μου, τον πρώτο λόγο έχει ο κόσμος της Βύσσας κι εμείς ακολουθούμε και υποστηρίζουμε με κάθε διατιθέμενο μέσο τον στόχο. Αρκεί ο στόχος να είναι σαφής, να τον πιστέψουν οι ίδιοι και να είμαστε όλοι έτοιμοι και για κάποιες θυσίες.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως κάπου να έχεις δίκιο, γιατί παρακολουθώ μεν το θέμα, αλλά σίγουρα κάποια πράγματα δεν τα μαθαίνω.
Παρόλα αυτά νομίζω ότι σαν Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έπρεπε να κάνετε το κάτι παραπάνω όπως και ο Δήμαρχος της Βύσσας και όχι να στέλνουμε συγχαρητήρια από τη μια και χλιαρότατες αντιδράσεις από την άλλη.

Πού είναι οι αντιδράσεις των πρώτων του Νομού μας; Βουλευτών όλων των κομμάτων, Νομάρχη και Νομαρχιακών συμβούλων, Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων;
Αν κάποιος έκανε κάτι, ήταν πραγματικά τόσο μικρό στιγμιαίο και ασήμαντο που δεν το αντελήφθηκε κανείς. Που έγινε μόνο και μόνο για να έχει μια δικαιολογία ότι κάτι έκανε.
Αυτό χρειαζόμαστε άραγε στην περίπτωση αυτή που μας κλέβουν τον τόπο μας, που μας κλέβουν την ιστορία μας;