Τρίτη 28 Απριλίου 2009

3ο Τμήμα του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά από πρόταση του Πρύτανη Κωνσταντίνου Σιμόπουλου, αποφάσισε την ίδρυση τμήματος «Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων» στην Ορεστιάδα.
Το Πανεπιστήμιο έχει έτοιμη τη μελέτη σκοπιμότητας για το νέο τμήμα, αλλά για να αποφασίσει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων την εισαγωγή του στο μηχανογραφικό των υποψηφίων και την λειτουργία του, πρέπει οι τοπικοί φορείς και κυρίως ο Δήμος να εξασφαλίσει ή να κινηθεί προς την ικανοποίηση κάποιων βασικών προϋποθέσεων όπως η εξεύρεση του χώρου που θα γίνουν οι κτιριακές υποδομές.
Μολονότι το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, επείγον και έχει τονιστεί από πολλούς ότι δεν επιδέχεται αντιπολιτευτικών τακτικισμών, σε προηγούμενη συζήτηση δε στάθηκε δυνατό να συμφωνηθεί ο χώρος που θα υποδειχθεί για τη ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το νέο τμήμα.
Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο επανέρχεται ως θέμα και προτείνεται η παραχώρηση του οικοπέδου που σήμερα χρησιμοποιείται από τον Δήμο σαν αμαξοστάσιο, αφού πρώτα γίνει αλλαγή χρήσης του χώρου από πάρκο σε χώρο για την εκπαίδευση.
Θεωρώ την πρόταση απόλυτα λογική και σύντομα υλοποιήσιμη.
Το τρίτο τμήμα θα ενταχθεί στην υφιστάμενη ενότητα κτιρίων που στεγάζουν τα άλλα τμήματα.
Το αντικείμενό του είναι σχετικό με των άλλων τμημάτων και γι' αυτό το λόγο ιδρύεται στην πόλη μας κι όχι στη Αλεξανδρούπολη που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Τα εργαστήρια που πρόσφατα δόθηκαν σε χρήση θα εξυπηρετούν και τα τρία τμήματα.
Η γραμματεία του νέου τμήματος θα μπορεί να έχει, αν χρειαστεί, την υποστήριξη των άλλων δύο άμεσα.
Τα δύο υφιστάμενα αμφιθέατρα θα είναι διαθέσιμα για χρήση.
Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται κτιριακή υποδομή πολύ μικρότερη από αυτή που θα ήταν αναγκαία σε όποιο άλλο απομεμακρυσμένο σημείο τη πόλης.
Το επιχείρημα που ακούστηκε τελευταία ότι πρέπει "να ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει την έκταση που αγόρασε και να ξεκινήσει την πανεπιστημιούπολη" είναι ως ένα βαθμό λογικό, αλλά δεν λύνει το σημερινό πρόβλημα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να το παραπέμπουμε στο μέλλον.
Η τοποθέτηση ότι "δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να μας υποδεικνύει το χώρο που θα του διαθέσουμε", με αφορμή την θέση που εξέφρασε και την προτίμηση που εξεδήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουτρούμπας Σπυρίδων για τον χώρο που σήμερα προτείνεται, δεν ευσταθεί, αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόδειξη αλλά μια απολύτως λογική πρόταση.
Η αντίθεση κάποιων στην αλλαγή χρήσης του οικοπέδου "γιατί είναι χαρακτηρισμένο πάρκο" και θα στερηθεί η πόλη μας ενός τέτοιου κοινόχρηστου χώρου, την ώρα που εδώ και αρκετά χρόνια, σε περιόδους δύο δημοτικών αρχών, όχι μόνο δεν έγινε καμία αξιοποίησή του αλλά στάθηκε αδύνατη ακόμη και η μεταφορά των υφιστάμενων θλιβερών εγκαταστάσεων που πολύ απέχουν από την εικόνα του πάρκου, αναδύει απλώς οσμή αντιπολιτευτικής διάθεσης. Το κοινό όφελος, που προτάσσεται κι από τους ίδιους, είναι αναμφισβήτητα σήμερα στην κατεύθυνση την άμεσης λειτουργίας του νέου τμήματος. Θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί μια ένσταση στην αλλαγή της χρήσης αν είχαμε να χαλάσουμε ένα πάρκο.
Τελικά, πέρα από όποιες αντιρρήσεις ή ενστάσεις θα μπορούσε να εγείρει κάποιος, θα πρέπει ομόφωνα να στηριχθεί η παραχώρηση του χώρου του σημερινού αμαξοστασίου στο Πανεπιστήμιο για το νέο τμήμα και να κινηθούν οι διαδικασίες υποστήριξης της απόφασης της συγκλήτου.

(Φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα του ΔΠΘ)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νίκο.
Είσαι από τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του χώρου σου.
Μήπως πρέπει να δείτε το ενδεχόμενο, άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, νέοι με φριέσκες ιδέες και με μεράκι, με τη συνδρομή θετικών κι όχι φθαρμένων προσώπων παλαιότερων, να συμμετέχετε στη διεκδίκηση του δήμου Ορεστιάδας?
Φτάνει πια με τους άχρηστους, τους ανίκανους και τους φθαρμένους. Τους αφήνετε να νομίζουν ότι τους ανήκει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ότι αυτοί είναι οι σωτήρες και αυτούς πρέπει να ακολουθούν όλοι.
Έχουμε δει τις ικανότητές τους. Είναι πια αποτυχημένοι.

Ένας αγανακτισμένος πολίτης

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟΛΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ;
ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΠΟΛΥ

Κ ΖΗΛΙΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Νίκο,

Στο Θούριο υπάρχει οικόπεδο δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Θουρίου το οποίο ανήκε στο Δημοτικό Σχολείο και τώρα στο Δήμο Ορεστιάδας.

Κ. Ζηλιασκόπουλος

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Φίλε Κώστα, γνωρίζω την ύπαρξη του οικοπέδου αυτού και ήμουν έτοιμος να προτείνω την κατασκευή του συγκροτήματος των Ειδικών Σχολείων εκεί, αλλά πληροφορήθηκα ότι τοπικοί φορείς καταθέτουν πρόταση για Εργατικές Κατοικίες αναφερόμενοι σε σχετική ανακοίνωση-πρόθεση της Υπουργού Απασχόλησης κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ορεστιάδα. Η αξιοποίηση της έκτασης είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα αναβαθμίσει την περιοχή με ό,τι συνεπάγεται αυτό.