Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Τα παθήματα

Του Ι.Κ.Πρετεντέρη
Από το ΒΗΜΑ

Δεν είμαι οπαδός της θεωρίας ότι τα παθήματα εξελίσσονται απαραιτήτως σε μαθήματα. Μπορείς να μάθεις χωρίς να πάθεις και μπορεί να πάθεις, παραμένοντας κούτσουρο απελέκητο.
Και άλλοτε έχουμε πει πως αν τα παθήματα γίνονταν υποχρεωτικά μαθήματα, η Αριστερά θα ήταν σήμερα η σοφότερη παράταξη του κόσμου - δεν είναι!

Υπό αυτήν την έννοια δεν είναι απαραίτητο «το πάθημα του Λουξεμβούργου» να αποδειχθεί μάθημα. Απλώς είναι ένδειξη ευφυΐας των παθόντων να αντιληφθούν τι πήγε στραβά και στήθηκε η χώρα στο εδώλιο. Τα λάθη ήταν τρία.

Πρώτον, ένα λάθος λογικής. Όταν η κυβέρνηση περιγράφει η ίδια την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα, όταν αποδέχεται ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από όσα υπολόγιζε να βρει, δεν γίνεται να προωθεί ταυτοχρόνως ένα προεκλογικό πρόγραμμα παροχών, επιδομάτων και αυξήσεων...
Τους το είπε καθαρά ο Αλμούνια, ακόμη πιο καθαρά ο Γιούνκερ και είναι κρίμα που δεν βρέθηκε κάποιος να το πει προτού φύγουν από την Αθήνα.

Δεύτερον, ένα λάθος απρονοησίας. Ποτέ δεν πηγαίνεις σε μια ευρωπαϊκή συνάντηση αν δεν είσαι προετοιμασμένος για αυτά που θα ακούσεις. Και προκειμένου να προετοιμαστείς για όσα θα ακούσεις, πρέπει κατ΄ αρχήν να ξέρεις τι θα σου πουν. Στοιχειώδες...

Τρίτον, ένα λάθος απερισκεψίας. Η αμφισβήτηση των αριθμών δεν αφορά ούτε τη ΝΔ ούτε το ΠαΣοΚ. Αφορά την Ελλάδα. Και η καχυποψία των Βρυξελλών δεν στρέφεται ειδικά κατά του Παπαθανασίου ή του Παπακωνσταντίνου, στρέφεται εναντίον όλων μας.
Όταν οι αριθμοί ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με την κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες δεν επιλέγουν κυβέρνηση αλλά υποψιάζονται ότι κάτι στραβό συμβαίνει στη χώρα. Γι΄ αυτό και ο Γιούνκερ με τον Αλμούνια εξήγγειλαν ότι «τέρμα τα καλαμπούρια!» .

Το συμπέρασμα είναι απλό. Οι σχέσεις της νέας κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς. Και, καλώς ή κακώς, τους έχουμε ανάγκη. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εισηγείται να μη βαδίσουμε «τον μονόδρομο των Βρυξελλών», αλλά ένας μονόδρομος έχει εξ ορισμού μια κατεύθυνση. Αν θες να αλλάξεις κατεύθυνση, πρέπει να αλλάξεις και δρόμο.
Η αστοχία επιβαρύνεται από ένα πρόσθετο στοιχείο: οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη δεν είναι ευνοϊκοί για την ελληνική κυβέρνηση. Και μάλλον θα επιδεινωθούν με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και με αυτήν που θα προκύψει από τις βρετανικές εκλογές. Γι΄ αυτό δεν ξέρω τι θα γίνουν τα παθήματα, αλλά χρήσιμο είναι να μη συνεχιστούν...

ΠΗΓΗ:http://veto300.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: