Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ουσιαστικό πρόγραμμα και όχι ...ρητορείες!

Επειδή πολλά λέγονται για το έλλειμμα και τη... «δημιουργική λογιστική» που επανήλθε στον προϋπολογισμό μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, κρίνω σκόπιμο να δημοσιεύσω ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Μανώλη Δρεττάκη την περασμένη Κυριακή στο «Παρόν».

Οι απόψεις του αποκτούν ιδιαίτερη αξία αφού δεν προέρχονται από ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης , αλλά από ένα ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ , πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Υπόψη ότι ο κ.Δρεττάκης υπήρξε ο συντάκτης του πρώτου Προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ το 1981 που (σχεδόν) εφαρμόστηκε στο σύνολό του.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ στην ερώτηση της δημοσιογράφου πως σχολιάζει την εξαγγελία του κ. Παπακωνσταντίνου για τη συγκρότηση επιτροπής για να καταγράψει την οικονομική κατάσταση της χώρας, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια:

«Απορώ και εξίσταμαι για το πώς ο υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στην ΕΕ και δηλώνει ότι το έλλειμμα είναι 12,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια λέει ότι.... θα συστήσει επιτροπή για να εκτιμήσει το πραγματικό έλλειμμα. Πρόκειται περί προφανέστατης αντίφασης.

Τι θα κάνει ακριβώς; Θα αναθεωρήσει αυτό που είπε στον κ. Αλμούνια; Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Κακώς το ΠΑΣΟΚ έλεγε για την απογραφή που έκανε η ΝΔ. Τώρα κάνει ακριβώς το ίδιο. Αν τη λέει καταγραφή και όχι απογραφή, δεν θα παίζουμε με τις λέξεις.

Από το τελικό ποσόν που θα προκύψει θα πρέπει να μελετηθεί ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ του ελλείμματος αφορά τη διαχείριση της ΝΔ και ΠΟΙΟ την τρίμηνη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή, να εκτιμηθεί ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ του ελλείμματος οφείλεται στην προκάτοχο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς επίσης και της εφαρμογής των παροχών ή των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά θα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα στον Προϋπολογισμό, για να υπάρχει -όπως λέει ο πρωθυπουργός- διαφάνεια».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το ΠαΣοΚ σήμερα, ο κ. Δρεττάκης δίνει μαθήματα αντικειμενικότητας απαντώντας:

«Δεν έχει εξαγγείλει κανένα πρόγραμμα. Όσα είπε προεκλογικά είναι γενικότητες, οι οποίες χρειάζεται να αποκρυσταλλωθούν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όμως δεν υπάρχει.
Από ουσιαστικό πρόγραμμα -και όχι από εξαγγελίες και ρητορείες- θα εξαρτηθεί εάν θα βγούμε σιγά σιγά από το τούνελ».

Σχετικά με τα 2,5 - 3 δις, που έλεγε ο κ. Παπανδρέου ότι θα διαθέσει προκειμένου να κινηθεί η αγορά , αλλά και την αύξηση των μισθών ,ο κ. Δρεττάκης είναι σκληρά κάθετος, απαντώντας:

«Τα 2,5 με 3 δισ. είναι το 1% του ΑΕΠ. Τι μπορεί να κάνει αυτό; Εδώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 28 δισ. και δεν έκανε τίποτα. Πρόκειται περί γελοίου ποσού.
Η κυβέρνηση πάλι υποστηρίζει ότι με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα κινηθεί η αγορά.
Συγγνώμη, αλλά για πάρτε τον μισθό τον δικό σας, τι …σημαίνει 1,5% αύξηση

Ο κ. Δρεττάκης προσγειώνει πολλούς (πολιτικούς και πολίτες) ανώμαλα αφού στην ερώτηση εάν μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα στην οικονομία μας μέσα σε 100 ημέρες, απαντά:
«Να δούμε αν θα αντιστραφεί ... σε τέσσερα χρόνια».

ΠΗΓΗ:http://politis-gr.blogspot.com

2 σχόλια:

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Φίλε Νίκο,
1ον : Την εκτίμηση για το ύψος του ελλείμματος και το χρέος της Ελλάδας δεν την «κατέγραψε» , όπως αναφέρεται, το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος, που διορίστηκε από τον κ. Καραμανλή και λογοδοτεί στην Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα)
2ον : Καλό είναι να αναφέρεται ολόκληρη η συνέντευξη και όχι ορισμένα αποσπάσματα μόνο, που βολεύουν όσους αντιπολιτεύονται το ΠΑΣΟΚ , όπου βέβαια έχει προ πολλού ταχθεί και ο κ. Δρεττάκης, χωρίς φυσικά αυτό να μειώνει καθόλου την αξιοπιστία του. Ολόκληρη λοιπό η συνέντευξή του στο Παρόν της Κυριακής είναι εδώ:
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=46863&colid=&catid=34&dt=2009-11-01%200:0:0&page=2&mode=1&page=1&mode=1
3ον Ο κ. Δρεττάκης σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία στις 29 Ιουνίου 2009 μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Με βάση τα στοιχεία διεθνών οργανισμών η χώρα μας κατέχει, δυστυχώς, την πρώτη θέση ανάμεσα στα 15 κράτη - παλαιά μέλη της Ε.Ε. στην παραοικονομία και στη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να χάνει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Αν, έστω και σταδιακά, οι φόροι αυτοί εισπράττονταν, το πρόβλημα του δημοσίου ελλείμματος θα αντιμετωπιζόταν χωρίς την επιβολή νέων έκτακτων ή μόνιμων φόρων και, σε βάθος χρόνου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ, που προβλέπεται να φτάσει φέτος, στο 60% του ΑΕΠ, που επιβάλλεται (χωρίς να τηρείται, όμως, από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης) από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. ......................................»
Διατυπώνει κάποιες προτάσεις για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
και καταλήγει:
«Αν υπάρξει κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις, οι κάτοικοι αυτής της χώρας από τη μια μεριά θα δουν ότι τα όσα κατά καιρούς διακηρύσσονται από τους υπουργούς και των δύο κομμάτων εξουσίας περί διαφάνειας έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και από την άλλη, βλέποντας την αποτεσματικότητα των μέτρων αυτών, θα προσπαθήσουν να είναι ειλικρινείς στις δηλώσεις τόσο των εισοδημάτων όσο και των περιουσιακών στοιχείων. Θα υπάρξει, άραγε, κάποια κυβέρνηση που θα τολμήσει να πάρει τέτοια μέτρα; Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα δώσουν την απάντηση.»

Στο : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/06/2009&s=analysh-sta-gegonota

Υπάρχει ολόκληρο το κείμενο του Μ. Δρεττάκη


Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν υποστηρίζει ότι θα τολμήσει να πάρει τέτοια μέτρα και φυσικά αυτό το έχει σαφέστατα διακηρύξει στο πρόγραμμά του. Θα κριθεί για την ειλικρίνεια των λόγων του, αλλά νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμα για τέτοιες αποτιμήσεις. Αυτή η κυβέρνηση κρίνεται προς το παρόν στο πεδίο των προθέσεων. Θα υπάρχει πολύς χρόνος για να κριθεί και στο πεδίο των νομοθετημάτων που θα φέρει , καθώς και των αποτελεσμάτων τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΠΑΝΤΗΤΗΣ