Το ΔΣ της ΔΟΕ, σε σημερινή (15/11/09) έκτακτη συνεδρίαση του και με αφορμή τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου στη συνέντευξη τύπου της 12ης/11/2009, ανακοινώνει τα εξής:
Από την πρώτη συνάντηση που είχαμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (19-10-2009), επισημάναμε πως οι όποιες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τονίσαμε δε, ότι πρέπει να έχουν ως φυσικούς συμμάχους τους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να τις υπηρετήσουν. Για το σκοπό αυτό καταθέσαμε στην Υπουργό Παιδείας συγκεκριμένο υπόμνημα με τις θέσεις του κλάδου μας για όλα τα θέματα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι για όλα θα υπάρξει διάλογος με συγκεκριμένη θεματολογία.
Δυστυχώς, με λύπη μας, διαπιστώσαμε ότι η Υπουργός, αντί να ξεκινήσει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, επέλεξε, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε για θέματα Παιδείας (12-11-2009), τις μονομερείς αποφάσεις και τη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δήθεν ευθύνονται για τα «κακώς κείμενα» στην εκπαίδευση, επειδή διορίζονται, μετατίθενται και αποσπώνται, σύμφωνα με τους Νόμους του ελληνικού κράτους, τους οποίους οι κυβερνήσεις ψήφισαν. Ούτε μία λέξη για το τεράστιο έργο που επιτελούν καθημερινά κάτω από δυσμενείς συνθήκες (διπλοβάρδιες, ακατάλληλες αίθουσες, απουσία εποπτικών μέσων διδασκαλίας, βιβλίων κλπ), με χαμηλούς μισθούς και χωρίς καμιά ουσιαστική επιμόρφωση.
Είναι βέβαια δικαίωμα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να καθορίζει τις προτεραιότητες της, αλλά είναι επίσης και δικαίωμα των χιλιάδων εκπαιδευτικών να τις κρίνουν και να νιώθουν ότι, παρά τα ωραία λόγια, για ακόμη μια φορά βρίσκονται στο «στόχαστρο».
Επί της ουσίας των ζητημάτων που έθεσε η Υπουργός Παιδείας, επισημαίνουμε τα εξής:
Οι προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται με απολύτως αντικειμενικά, μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια. Γι' αυτό το λόγο οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του συστήματος, όχι μόνο μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, αλλά θα μας βρει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπισή του.
Συγκεκριμένα: Οι προσλήψεις γίνονται σήμερα σε ποσοστό 60% από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τον ενιαίο πίνακα των αναπληρωτών, ο οποίος καταρτίζεται με βάση το βαθμό επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή με βάση την ημερομηνία λήψης του πτυχίου. Μια διαδικασία δηλαδή που είναι απολύτως αδιάβλητη.
Οι χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους με βάση τους ισχύοντες νόμους και δεν είναι «πειραματόζωα» για κανέναν. Για αυτό το λόγο και το σύστημα πρόσληψης είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο.
Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις, το ΔΣ της ΔΟΕ από το 1998 έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση και έχει καταγγείλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τή ρουσφετολογική και αδιαφανή διαδικασία με την οποία «αξιοποίησαν» τις αποσπάσεις, σε υπηρεσίες και γραφεία, όλοι οι Υπουργοί Παιδείας. Χαρακτηριστικά:
Το 1998, ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης, στον Ο.Ε.Ε.Κ. κλπ δε γίνονται πλέον από το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΚΥΣΠΕ) αλλά από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας!
Το 2002, με το Ν.2986 και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις μας, δόθηκαν στους συγκεκριμένους αποσπασμένους, τα μόρια της οργανικής τους θέσης!
Η πολιτική αυτή ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Υπεύθυνοι λοιπόν για τη σημερινή κατάσταση δεν είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά οι Υπουργοί Παιδείας που διαχρονικά, ρουσφετολογούσαν ασύστολα.
Το ΔΣ.της ΔΟΕ έχει καταθέσει και στη σημερινή Υπουργό Παιδείας συγκεκριμένη πρόταση, προκειμένου να σταματήσει αυτό το επαίσχυντο καθεστώς με την απαραίτητη προϋπόθεση να προσληφθεί μόνιμο διοικητικό προσωπικό για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Υπογραμμίζεται πως προσλήψεις μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων στο Υπουργείο Παιδείας και στις υπηρεσίες του έχουν να γίνουν από το 1992.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης - χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και αμφισβήτησης της μόνιμης εργασίας τους που επιχειρείται με την εφαρμογή «εξετάσεων» στη διετία από την πρόσληψή τους.
Ύστερα από τα παραπάνω, το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί την Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει τα μέτρα που εξήγγειλε και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τη ΔΟΕ για όλα τα θέματα που καταθέσαμε στο υπόμνημα της 19ης/10/2009.
Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αναστάτωση που θα προκύψει στο χώρο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Ολομέλεια των Προέδρων της χώρας που θα πραγματοποιηθεί στις 27 του Νοέμβρη, θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις, τόσο για τα μέτρα που εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας, όσο και για την παραπέρα πορεία του κλάδου
Από τη ΔΟΕ
4 σχόλια:
Έτσι λειτουργούν τα σωστά συνδικάτα.
Όχι όταν κυβερνάει το κόμμα μας να κάνουμε γαργάρεςκαι όταν είμαστε στην αντιπολίτευση να φωνάζουμε.Το ΠΑΣΟΚ τα χώνει στο ΠΑΣΟΚ. Και πολύ καλά κάνει αγαπητέ.
Όχι σαν κάποιους άλλους. Ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε!
Αγαπητέ, αν ξέρουμε ονόματα, τα λέμε. Αλλιώς μόνο υπολήψεις θίγουμε και εντυπώσεις δημιουργούμε χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα.
Οι ανακοινώσεις Διαμαντοπούλου ήταν τόσο προκλητικές που δε θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο το συνδικάτο ΠΑΣΟΚ.
Αν το αυτονόητο, να αντιδράσει δηλαδή το συνδικάτο ΠΑΣΟΚ, στα μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σου κάνει τόση εντύπωση που πρέπει να το επαινέσεις, τότε μάλλον ή δεν είναι συνδικάτο ή αλλιώς μας είχε συνηθίσει.
Πάντως ας περιμένουμε να δούμε αν τόσο η Υπουργός όσο και το συνδικάτο εννοούν όσα λέγουν.
Μπα! Ώστε τώρα είναι αυτονόητο;
Από ότι ξέρω είσαι μικρός ακόμα στην ηλικία. Μη με βάζεις να σκέφτομαι άλλα!
Αγαπητέ, δεν ξέρω τι σκέφτεσαι, αλλά ότι το κάνεις είναι ένα θετικό κρατούμενο!
Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλεις να πεις για τις ηλικίες και τι θα πει "ακόμα". Χρειάζεται, κατά την άποψή σου, να περάσει κάποιος ένα όριο που θέτεις για να έχει λόγο;
Επαναλαμβάνω ότι είναι αυτονόητο για το συνδικάτο, διαχρονικά, να παίρνει θέση και να αντιδρά σε προσπάθειες ανατροπής ρυθμίσεων που με κόπο θεσπίστηκαν.
Σε επόμενη ανάρτηση θα σου θυμίσω με ποια αιτήματα αυτό το συνδικάτο έβαλε τον Κλάδο σε πολυήμερο απεργιακό αγώνα, έτσι για να συγκρίνουμε τις συγκυρίες και τη βαρύτητά τους.
Δημοσίευση σχολίου