Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Μουσείο πέτρας στα Πετρωτά Τριγώνου

"Γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες στο Δήμο Τριγώνου - Το αρχαιολογικό έργο στο Βόρειο Έβρο" ήταν το θέμα επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Μύλου στα Πετρωτά.

Οι εισηγήσεις των καθηγητών γεωλογίας Βαβελίδη Μιχαήλ και Τσόκα Γρηγόριου και των αρχαιολόγων Διαμαντή Τριαντάφυλλου και Κουτσομανή Ματθαίου κράτησαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων και μας έκαναν κοινωνούς εντυπωσιακών μεθόδων, εφαρμογών αλλά και αποτελεσμάτων της επιστήμη τους με αντικείμενο της έρευνας την περιοχή του Βόρειου Έβρου.

Περιηγηθήκαμε στον ειδικό χώρο ανάδειξης της γεωλογικής παράδοσης της περιοχής που διαμορφώθηκε στο Μύλο και πληροφορηθήκαμε για την αρχαιολογική έκθεση που είναι έτοιμη και θα λειτουργήσει μετά από κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες στο χωριό Σπήλαιο.

Τόσο από τις εισηγήσεις όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε φανερό ότι ο νέος Δήμος Ορεστιάδας, όπου θα υπαχθεί το Τρίγωνο, έχει την ευθύνη να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλιστούν οι όροι ασφάλειας και λειτουργικότητας (κατάλληλο προσωπικό) των χώρων αυτών για να γίνουν επισκέψιμοι και να αποτελέσουν πόλο έλξης.

Εξέφρασαν κάποιοι τις αμφιβολίες τους για το αν ο Δήμος ανταποκριθεί στις ανάγκες, ενώ έγινε λόγος και για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου που δυσκολεύει την πρόσβαση.

Οι προβληματισμοί είναι εύλογοι και δικαιολογημένοι. Έγκειται στην νέα δημοτική αρχή να αντιληφθεί την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων που απαιτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: