Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Η ύφεση απειλεί το μνημόνιο, ή το μνημόνιο φέρνει ύφεση;

Το σίγουρο είναι ένα: Τα φοροεισπρακτικά μέτρα όχι μόνο αποδείχθηκαν αντιαναπτυξιακά, όχι μόνο πάγωσαν την κατανάλωση αλλά δεν πέτυχαν καν το σκοπό τους: Να φέρουν έσοδα...

Παράλληλα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5% έναντι πτώσης 2,3% το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε σε 12% από 8,5% έναν χρόνο πριν.
Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως μέσα στους εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται και όσοι ”απασχολούνται” μέσα από part-time job, ή κάποιας μορφής μερική απασχόληση ή ακόμα προγράμματα stage.
Με άλλα λόγια το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, ενώ μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν να καθίσει για τα καλά ο “Νόμος Λοβέρδου”, ώστε να περιορίσουν στο μισό τις αποζημιώσεις των απολύσεων.

Ταυτόχρονα, η οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε να υποχωρεί (22% πτώση τον Μάιο) και η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε περαιτέρω κατά 4,5% τον Ιούνιο.
Αρνητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις τουριστικές περιοχές όσον αφορά τα έσοδα, τα οποία καταγράφουν κάμψη της τάξεως του 15%.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα λουκέτα στις εμπορικές γειτονιές των μεγάλων πόλεων, εξέλιξη που αντανακλά τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία συνέχισε να υποχωρεί ακόμη και κατά την περίοδο των εκπτώσεων που διανύουμε.

Το 2011 θα έρθει νωρίτερα μιας και επισπεύδονται τα μέτρα προκειμένου να κλείσουν την απόκλιση 3δις. ευρώ του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Τα μέτρα του μνημονίου βουλιάζουν το καράβι της κυβέρνησης… και ο Μεγάλος Τιμονιέρης ψάχνει τα κανό της διαφυγής.
ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: