Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η βιβλιοθήκη της Αδριανούπολης στην Ορεστιάδα

Στη χθεσινή (31/7/10) συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου έλαβε ομόφωνα απόφαση να αναλάβει τη δαπάνη ανακαίνισης και διαμόρφωσης του κτιρίου που στεγάζει το Ειρηνοδικείο Ορεστιάδας, μόλις αυτό μεταστεγαστεί, ώστε να φιλοξενηθεί η βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπολιτών, που πρόσφατα παραχωρήθηκε στο Σύλλογο Απογόνων Αδριανουπολιτών και Καραγατσιανών.

Η απόφαση θεωρώ πως είναι σημαντική μια και λύνει άμεσα το πρόβλημα της στέγασης της βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη των Αδριανουπολιτών στη Θεσσαλονίκη (περίπου 5.000 τόμοι) περιλαμβάνει σπάνια βιβλία ακόμη και από τα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας, συλλογές λογίων, επιστημονικές πραγματείες, εθνολογικούς χάρτες, σχολικά εγχειρίδια, κ.ά. και αποτελεί μια ευρύτερη ιστορική πηγή για την παιδεία στην Αδριανούπολη από το 1730 μέχρι το 1922.

Η σπανιότητα πολλών βιβλίων, η κακή ποιότητα χάρτου και υλικών βιβλιοδεσίας, οι φθορές που υπέστησαν κατά τη μεταφορά και φύλαξή τους σε ακατάλληλους χώρους και η δυνατότητα από ερευνητές και μελετητές απρόσκοπτης πρόσβασης σε δυσπρόσιτο υλικό επέβαλαν την επιστημονική τεκμηρίωση, συντήρηση και την ψηφιοποίηση του πολύτιμου αυτού υλικού.
Με τη δημιουργία ψηφιακών αρχείων διασώζεται το πρωτότυπο υλικό το οποίο φυλάσσεται ως μουσειακό είδος και χρησιμοποιείται αποκλειστικά η ψηφιακή του έκδοση.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε το 2001 από τη Βουλή των Ελλήνων και υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Πρόσφατα ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπολιτών αποφάσισε την παραχώρηση της βιβλιοθήκης του στο Σύλλογο Απογόνων Αδριανουπολιτών και Καραγατσιανών υπό το όρο στέγασή της σε κτίριο στην Ορεστιάδα, η οποία είναι ο φυσικός αποδέκτης της πνευματικής αυτής κληρονομιάς.
Για την ανέγερση βιβλιοθήκης έχει παραχωρηθεί στο Σύλλογο οικόπεδο από το Υπουργείο Γεωργίας μα καταληκτική ημερομηνία το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ ως προσωρινή λύση εμφανίζεται η στέγασή της στο χώρο του Ειρηνοδικείου Ορεστιάδας, αμέσως μετά τη μεταστέγασή του στο νέο δικαστικό κτίριο.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Κούκλατζης και η Γραμματέας κα Ελεονόρα Μοσχοφίδου.
Προσκεκλημένος ήταν και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, αλλά δεν ούτε ο ίδιος παραβρέθηκε ούτε κάποιος εκπροσώπησε το Δήμο.

Σε ερώτησή μου για την εξέλιξη του θέματος της ανακατασκευής του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, που κάηκε προ δύο ετών περίπου, και της τύχης που είχε η ομόφωνη απόφασή μας για σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Νομαρχίας Έβρου με το Δήμο Ορεστιάδας και το Σύλλογο Απογόνων Αδριανουπολιτών και Καραγατσιανών, η απάντηση του προέδρου του Συλλόγου ήταν πως δεν προχώρησε τίποτα και πως επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στη βιβλιοθήκη.
Θεωρώ ότι στο προσεχές διάστημα και αμέσως μετά τη μεταφορά της βιβλιοθήκης θα πρέπει να αναθερμανθεί το θέμα του σιδηροδρομικού σταθμού.

Άλλο ένα ζήτημα που απασχόλησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ήταν αμέσου ενδιαφέροντος της Ορεστιάδας ήταν αυτό του Ειδικού Σχολείου.
Μιας εκπαιδευτικής δομής που λειτουργεί με πολλές προσπάθειες και κόπους στην πόλη εδώ και 20 χρόνια και η παρούσα δημοτική αρχή κατέστησε διεκδικήσιμη από όμορο Δήμο.
Πρόκειται για θλιβερό κατόρθωμα να δηλώνει ένας Δήμαρχος ότι «έδωσε λύση» στο θέμα του Ειδικού Σχολείου κι αυτό να σημαίνει παραχώρησή του σε άλλο δήμο.

Το Συμβούλιο για μια ακόμη φορά δεν έλαβε θέση για την χωροθέτηση του σχολείου, παρά συζήτησε την προοπτική της ελάττωσης του εμβαδού του σε 2.565 τ.μ. προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του, κάτι που ανοίγει την προοπτική ανέγερσής του σε οικόπεδο εντός της πόλεως, αφού απαιτείται πλέον πολύ μικρότερο οικόπεδο από τα 8 στρέμματα του αρχικού σχεδίου.

Η θέση μου είναι ότι δεν μπορεί οι 80 μαθητές να μεταφερθούν στους 5. Το παράλογο είναι προφανές και δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία. Η ύπαρξη άλλων δομών υποστήριξης ΑμΕΑ στην Ορεστιάδα καθιστά την απόφαση μονόδρομο.
Μένει στο Δήμο Ορεστιάδας να κινητοποιηθεί, να υποδείξει οικόπεδο, αν και το παραχωρηθέν στο Θούριο εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή λύση, και να φροντίσει να ικανοποιηθεί η επιθυμία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων αλλά και το λαϊκό αίσθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: