Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νεοδιόριστε εκπαιδευτικέ...

Τις μέρες αυτές που περιμένατε την τοποθέτησή σας σε κάποιο σχολείο, θα παρατηρήσατε ίσως διάφορους «καλοθελητές» να έρχονται να σας πουλήσουν εξυπηρέτηση, να σας βρουν μια καλή θέση, να υπόσχονται διάφορα κ.ο.κ. Μην τους πιστεύετε!

• Η τοποθέτηση των νεοδιόριστων αλλά και των παλιών συναδέλφων δε γίνεται με μέσον και με τις κατάλληλες «γνωριμίες», δε γίνεται μέσω κανενός κόμματος ή παράγοντα. Γίνεται με μόρια, με μετρήσιμα δηλ. αντικειμενικά κριτήρια.

• Κανείς προϊστάμενος δεν μπορεί να σας τοποθετήσει σε σχολείο ή να σας μετακινήσει χωρίς δήλωσή σας. Δηλαδή πρέπει να κάνετε γραπτή δήλωση με τις προτιμήσεις σας. Αν δεν καταφέρετε να τοποθετηθείτε με τα μόριά σας σε κανένα από τα σχολεία που δηλώσατε, τότε πρέπει να κληθείτε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) να κάνετε νέα δήλωση προτίμησης στα σχολεία που παραμένουν κενά (β’ φάση τοποθέτησης).

• Για να μετακινηθείτε από ένα σχολείο σε άλλο, πρέπει να το ζητήσετε γραπτώς. Υποχρεωτική μετακίνηση γίνεται μόνο όταν καταργηθεί ή συγχωνευθεί το σχολείο και κάποιος κριθεί υπεράριθμος. Τότε, τοποθετείται κατά προτεραιότητα, αφού του δώσουν όλα τα κενά που υπάρχουν για να κάνει δήλωση προτίμησης. Οι εποχές που ο κάθε προϊστάμενος μετακινούσε όπου και όποτε ήθελε τους εκπαιδευτικούς έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί..

ΤΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕ ΣΑΣ ΛΕΝΕ:

• Δε σας λένε ότι είστε η πρώτη γενιά εκπαιδευτικών που θα πρέπει να υπηρετήσετε τρία ολόκληρα χρόνια στο νομό της πρώτης τοποθέτησής σας, εξαιτίας του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν λίγους μήνες. Μέχρι πέρσι, υπήρχε για όλους δικαίωμα μετάθεσης κάθε χρονιά, εκτός από αυτούς που διορίστηκαν με την επετηρίδα των δυσπρόσιτων, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να υπηρετούν δυο χρόνια στο δυσπρόσιτο που διορίστηκαν.

• Δε σας λένε ότι θα πρέπει στη συνέχεια όπου παίρνετε μετάθεση να υπηρετείτε δυο χρόνια τουλάχιστον, ενώ μέχρι τώρα είχαμε όλοι υποχρέωση να υπηρετήσουμε μια χρονιά σε κάθε νέα οργανική θέση που παίρνουμε.

• Δε σας λένε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει αν όντως θα μονιμοποιηθείτε στο τέλος της διετίας, μετά από εισήγηση του Διευθυντή, του Σχολικού Συμβούλου και του Μέντορα (ενός «παλιού» που θα ορίσουν οι δυο προηγούμενοι τάχα για να σας καθοδηγεί, στην πραγματικότητα για να σας επιβλέπει)… Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό για δύο λόγους: α) γιατί διαλύεται η ισοτιμία μεταξύ των συναδέλφων μέσα στον ίδιο σύλλογο διδασκόντων και δημιουργείται άτυπη ιεραρχία και β) γιατί έτσι αναγνωρίζεται η «εμπειρία» ως απόλυτο προσόν, ικανό να επέμβει σε όσα έχουν διδαχτεί οι νεώτεροι συνάδελφοι από πλευράς μεθοδολογίας ή ακόμη και βιβλιογραφίας. Το να συζητάμε μεταξύ μας ή να ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες για τη διδακτική πράξη είναι και θεμιτό και σκόπιμο και βοηθά εξαιρετικά σε πολλές περιπτώσεις. Η θεσμοθέτηση όμως προσώπου ικανού να παρεμβαίνει, οδηγεί σε άλλες ατραπούς…

• Δε σας λένε ότι μαζί ΠΑΣΚ+ΔΑΚΕ στα συνέδρια της ΔΟΕ ψηφίζουν ότι δεν είστε ικανοί να αναλάβετε τάξη και πρέπει να είστε «δόκιμοι» δάσκαλοι τα δυο πρώτα χρόνια, χωρίς ευθύνη τάξης, κάτι σαν βοηθοί των παλιών δηλαδή!

• Δε σας λένε ότι οι κυβερνήσεις τους, μειώνοντας τις δαπάνες για την Παιδεία, αφήνουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία χωρίς αίθουσες και προσωπικό. Ήδη έχουν προχωρήσει σε αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων (15 συγχωνεύσεις μόνο στου Ζωγράφου) δημιουργώντας υπεράριθμα τμήματα και μετακινώντας υποχρεωτικά μαθητές με ανυπολόγιστες συνέπειες για εκατοντάδες μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους.

• Δε σας λένε ότι θέλουν να μας στείλουν όλους και γρήγορα από το Δημόσιο στο ΙΚΑ, ξεκινώντας από τους νεότερους, καταργώντας την ασφάλιση και σύνταξη του Δημοσίου. Εάν δεν έχετε ακουστά τι εστί ασφάλιση και σύνταξη στο ΙΚΑ, ρωτήστε οποιονδήποτε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο εκεί να σας πει: Συντάξεις πείνας κι ατέλειωτες ουρές για να κάνεις μια ιατρική εξέταση…

• Δε σας λένε δηλαδή ότι με εσάς εγκαινιάζει η κυβέρνηση τη δημιουργία εκπαιδευτικών δύο ταχυτήτων (τουλάχιστον), την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση της μονιμότητας, τη διάλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου, ταμείων που φτιάχτηκαν με τα χρήματα των εργαζομένων από τις κρατήσεις στους μισθούς μας κι οι κυβερνήσεις τους (ΠΑΣΟΚ+ΝΔ) φρόντισαν να καταχρεώσουν διορίζοντας δικά τους παιδιά με παχυλούς μισθούς στις διοικήσεις, για να παίζουν τα χρήματα των ασφαλιστικών μας ταμείων τζόγο στο Χρηματιστήριο ή να τα δανείζουν άτοκα σε κάθε μεγαλοεπιχειρηματία.

Γι’ αυτό σας λέμε, μη μασάτε τα παραμύθια τους! ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας στην αγκαλιά του ΔΝΤ και της τρόικας, στο διαβόητο μνημόνιο, αφού καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη και τα χρήματα του ελληνικού λαού με αλλεπάλληλα σκάνδαλα. Οι κυβερνήσεις τους κόβουν τους μισθούς μας και τα δώρα για να τα δωρίσουν στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτοί είναι το πρόβλημα, δεν είναι η λύση! Η λύση είναι οι αγώνες, η στήριξη των συνδικάτων και των συνελεύσεων, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της δημόσιας Δωρεάν Παιδείας που αυτοί απειλούν.
ΠΗΓΗ:http://epikoinonia-samou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: