Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«Παντελώς αναξιόπιστος»

"Η περαίωση δεν είναι απλώς ένα εκβιαστικό χαράτσι της κυβέρνησης.
Είναι η ομολογία αποτυχίας της στη φορολογική πολιτική της.
Επειδή δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο κι όποιον πάρει ο χάρος. Οποιαδήποτε φορολογικά μέτρα τέτοιου είδους έχουν βραχυπρόθεσμα έσοδα για το Δημόσιο, είναι όμως δυναμίτης για την ορθολογικοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Διότι στέλνουν λάθος μήνυμα στον φορολογούμενο που λέει, εντάξει τώρα ας μην είμαι συνεπής διότι σε μερικά χρόνια πάλι κάποιος θα έρθει και θα με ξαναρυθμίσει".

Θα αναρωτιέστε, γιατί περιγράφω την αυτονόητη οργή που έχουμε όλοι με την απόφαση της κυβέρνησης να στραφεί για μια ακόμη φορά έναντι όσων κάνουμε εντίμως τις φορολογικές μας δηλώσεις και να ευνοήσει αποκλειστικώς όσους έχουν εξαπατήσει το Δημόσιο.
Ο λόγος είναι ότι τα λόγια του προλόγου ανήκουν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Δεν πάει πολύς καιρός. Ελέχθησαν στις 28 Αυγούστου του 2008, ως σχόλιο στην αντίστοιχη περαίωση της Ν.Δ.

Οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου «στέκουν» ακόμη «περήφανες» στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, όπως και η καταγγελία του έναντι του κ. Γ. Αλογοσκούφη, τον οποίο χαρακτήρισε «παντελώς αναξιόπιστο», επειδή και εκείνος είχε δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρούσε σε περαίωση. Αλήθεια, γιατί πρέπει να θεωρηθεί αξιόπιστος σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν πράττει αυτό ακριβώς που μόλις προ διετίας κατήγγειλε ως «δυναμίτη του φορολογικού συστήματος»;

Καθώς κάποιοι θα αντιτάξουν ότι τότε δεν υπήρχε Μνημόνιο, ας θυμηθούμε τις άλλες δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
«Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ελέγχου μέσω διασταυρώσεων και αυστηρών δειγματοληπτικών ελέγχων και δεν θα βάλουμε χαράτσι επί δικαίων και αδίκων» είχε διαβεβαιώσει ο... τότε κ. Παπακωνσταντίνου.
Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «πρωτοφανή» την αμνήστευση των διωκόμενων φοροφυγάδων με εκκρεμείς δίκες. Προφανώς γι’ αυτό την επαναλαμβάνει σήμερα.

Κύριε Παπακωνσταντίνου, έχετε τη συμπάθεια όλων σε αυτή τη συγκυρία, αλλά θα ήσασταν ειλικρινής αν μαζί με την εξαγγελία της περαίωσης, ομολογούσατε τουλάχιστον την πλήρη αδυναμία του επιτελείου σας να θέσει σε λειτουργία, εδώ και ένα χρόνο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του.
Διότι ούτε το Μνημόνιο φταίει, ούτε βέβαια και η τρόικα που η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να φορολογήσει ακόμη κι εκείνους (γιατρούς, δικηγόρους κ.ά.) που η ίδια διαπόμπευσε τον Ιούνιο και σήμερα σκανδαλωδώς αμνηστεύει.
Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συγχωρήστε παρακαλώ όσους από τους έντιμους φορολογούμενους δεν θα (ξανα)ανταποκριθούμε στο εκβιαστικό χαράτσι -εσείς το είπατε έτσι- που μας (ξανα)επιβάλλεται, λόγω (και) της δικής σας αδυναμίας να πράξετε όσα υποσχεθήκατε.
Τα περί «τελευταίας φοράς» μάς τα ’παν κι άλλοι...
Tου Kωνσταντίνου Zούλα
ΠΗΓΗ:http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: