Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μάθαμε με έκπληξη και αγανάκτηση την πρόταση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του κέντρο κράτησης Φυλακίου.

Αυτό γίνεται παρά την ομόφωνη αντίθεση του τοπικού συμβουλίου αλλά και όλων των περίπου 400 κατοίκων της περιοχής οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έντονες δραστηριότητες διαμαρτυρίες, αφού

1. Η προβλεπόμενη επέκταση θα εντείνει την κατάσταση γύρω από το υπερπλήρεις κέντρο και θά δημιουργήσει ένα ακόμα πιο έντονο περιβάλλον, αλλάζοντας για πάντα τη φύση αυτής της μικρής κοινότητας σε έναν γκέτο παράνομων μετασναστών. Ας σεμειωθεί οτι ακόμα και προτάσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch στης 6 Δεκεμβρίου 2010, πρωτείνουν να ανακουφίστεί το κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο με τη μεταφορά κρατουμένων σε μια άδεια εγκατάσταση στο νησί της Σάμου.

2.Η τοπική ασφάλεια θα επιδεινωθεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι κρατούμενοι πρόσφατα περιφέρονται στους δρόμους αυτής της μικρής κοινότητας (δείτε τις φωτογραφίες στο filakio.gr) με επίσης πρόσφατα περιστατικό απόπειρας διάρηξης της τοπικής εκκλησίας. Η προτεινόμενη επέκταση θα προσθέσει ένταση σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση και θα θέσει την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής σε μεγάλο κίνδυνο.

3.Ο κίνδυνοι υγείας θα αυξηθούν. Ο ίδιος οΈλληνας υπουργός υγείας σημείωσε στις 6 Ιουνίου στο συμβολύλειο υπουργών Υγείας της ΕΕ, ότι η πλειοψηφία αυτών των μεταναστών προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Νότιας Ασίας, με εντελώς διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, φέρνοντας μαζί τους νέες, αλλά και κάποιες «ξεχασμένες” ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, η χολέρα και η ελονοσία. Η αύξηση της συγκέντρωσης αυτών των κρατουμένων σε ένα μέρος θα αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών όπως η φυματίωση ή ηπατίτιδα και θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημίες.

4.Οι κάτοικοι του Φυλακίου σημειώνουν στην πρόσφατη απόφασή τους την απογοήτευσή τους για τη συστηματική αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας στη διαρκή αντίθεση και διαμαρτυρίες τους σε αυτό το θεμα.

Μοιραζόμαστε την αγανάκτηση και οργή τους για αυτή την πολιτική αγνόησης των κατοίκων του χωριού.

Ζητάμε από τις ελληνικές αρχές, να εγκαταλείψουν αμέσως τα σχέδια επέκτασης του κέντρο κράτησης Φυλακίου και να αναζητήσουν μια δικαιότερη κατανομή του φορτίου των παράνομων μεταναστών, έτσι ώστε το Φυλάκιο - ένα μικρό και ήσυχο χωριό- να μή γίνει η ευρωπαϊκή χωματερή των παράνομων μεταναστών.

Τέλος, κάνουμε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει ουσιαστική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου εισροής λαθρομεταναστών (9 από τα 10 στην ΕΕ), σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι κάτω από την πίεση μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: