Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Φρένο στην Ταχύτητα, Γκάζι στη Ζωή

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Διδυμότειχο ημερίδα με στόχο την ενημέρωση για την οδική συμπεριφορά. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων και σε Ομάδα Νέων της πόλης και είχε την αρωγή της Νομαρχίας Έβρου και του Δήμου Διδυμοτείχου.
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Στεφανής Κωνσταντίνος, συνοδηγός αγώνων αυτοκινήτου και παρουσιαστής σχετικής εκπομπής στην τηλεόραση και ομιλητές ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου, Αξιωματικός της Τροχαίας και ο κ. Κων/νος Βαφειάδης, Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Διδ/χου. Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διδ/χου κ. Πασχάλης Συριτούδης.
Η ιδέα, η οργάνωση, το περιεχόμενο και το ορατό, στα συναισθήματα των συμμετεχόντων, αποτέλεσμα ήταν σημαντικά στοιχεία για τα οποία αξίζουν συγχαρητήρια οι νέοι.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη συστηματικής κυκλοφοριακής αγωγής των παιδιών, ώστε στο μέλλον να κυκλοφορούν στους δρόμους σωστά ενημερωμένοι οδηγοί αυτοκινήτου, αναβάτες μοτοσυκλετών και ποδηλάτων, συνοδηγοί και συνεπιβάτες αλλά και πεζοί.
Όλοι πρότειναν την εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής ως μαθήματος στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου και μάλιστα ακόμη και αυθαίρετα στον Νομό μας, χωρίς σχετική κεντρική απόφαση.

Όπως συμβαίνει συνήθως, όλοι δείξαμε κάποιον άλλον που δεν πρόλαβε, που δεν φρόντισε, που δεν θέσπισε, που έχει την ευθύνη και αυτός δεν είναι άλλος από το Κράτος. Κανένας δεν αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες, σε προτεραιότητες, σε έργο που είναι να ανάγκη να παραχθεί εδώ στον τόπο μας άσχετα από την ανταπόκριση ή όχι του Κράτους είτε στις υποχρεώσεις του είτε στις υποδείξεις μας.
Δεν συζητήσαμε καθόλου τι κάνουμε ή τι θα κάνουμε εμείς ως Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Γονείς, Τροχαία, Κοινωνία.
Δημιουργήθηκε ένα τηλεοπτικό σποτ που θα προβάλλεται το επόμενο διάστημα. Καλώς. Και μετά;

Υπάρχουν δύο πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής στο Νομό. Στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα. Είναι ευκαιρία και ανάγκη να αξιοποιηθούν. Να γίνει προγραμματισμός ώστε όλα τα δημοτικά σχολεία να τα επισκεφθούν. Το κόστος της μετακίνησης να το αναλάβει η Νομαρχία. Ας μειώσουμε δαπάνες θεαμάτων, που τις ονομάζουμε συλλήβδην «πολιτισμό».

Φέτος για πρώτη φορά η Νομαρχία, με πρόταση του γράφοντος, ενίσχυσε οικονομικά όλα τα προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας ισόποσα, κάτι που, αν συνεχιστεί, είναι χρήσιμος προτρεπτικός παράγων προσθετικός στη διάθεση που, έτσι κι αλλιώς, δείχνουν οι εκπαιδευτικοί. Στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας πολλά σχολεία εκπονούν προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής. Θα μπορούσαμε, με τη σύμφωνη γνώμη της Εκπαίδευσης, να αυξήσουμε το ποσό ειδικά για την κυκλοφοριακή αγωγή.

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη μετακίνηση των μαθητών για να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις της Τροχαίας σε Αλεξ/πολη και Ορεστιάδα.
Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση της αγωγής.

Πρέπει όμως να δούμε και τους άλλους παράγοντες που συντελούν στα τροχαία ατυχήματα, όπως το οδικό δίκτυο, η σήμανση, ο φωτισμός, η ορθή αποκατάσταση σε περιπτώσεις έργων, η προληπτική αστυνόμευση, ο προβλεπόμενος τεχνικός έλεγχος των οχημάτων. Ζητήματα που δεν έθιξαν οι εκπρόσωποι των φορέων και που είναι και δικής τους ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: