Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων στους ΟΤΑ

Το τελευταίο θέμα της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΚΕ είχε να κάνει με την έγκριση ή μη της τροπολογίας για το πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω ΟΑΕΔ. Η τροπολογία τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η υλοποίηση του προγράμματος θα αρχίσει από τον προσεχή Οκτώβριο. Η διαφωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων έγκειτο στο ποιος φορέας, δηλαδή η Αυτοδιοίκηση ή ο ΟΑΕΔ θα έχει το λόγο για τις προσλήψεις. Ο κ. Κουκουλόπουλος επέμεινε ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ από τους δήμους, ενώ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και το ΣΥΝ, διαφώνησαν με την αρχή του προγράμματος το οποίο, όπως ισχυρίζονται, δημιουργεί δίκτυο πελατειακών σχέσεων της κυβέρνησης με τους πολίτες.(ΑΠΕ)

Σε ότι αφορά την κατανομή της πρώτης φάσης, των 15.000 θέσεων, στους δήμους, αυτή έγινε καταρχήν σε επίπεδο νομών. Ελήφθη υπόψη πρώτον, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και δεύτερον, το ποσοστό ανεργίας. Στη συνέχεια έγινε η κατανομή ανά δήμο με βάση τα εξής κριτήρια: Πρώτον, το πληθυσμό και δεύτερον τον αριθμό των δημοτικών διαμερισμάτων.

Στο Νομό Έβρου η κατανομή στους Δήμους έχει ως εξής:

Αλεξανδρούπολης 84
Βύσσας 16
Διδυμοτείχου 38
Κυπρίνου 6
Μεταξάδων 12
Ορεστιάδος 38
Ορφέα 14
Σαμοθράκης 5
Σουφλίου 15
Τραϊανούπολης 8
Τριγώνου 18
Τυχερού 9
Φερών 19
Σύνολο 282

Από την εξαγγελία του ακόμη, το μέτρο φάνηκε θετικό. Η ιδέα της επιδότησης της εργασίας αντί της ανεργίας δεν είναι νέα. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση αυτό συμβαίνει με τη συνεργασία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) και των ΟΤΑ.
Η σχετική τροπολογία στο Νόμο "Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης" κατατέθηκε και προβλέπεται να ψηφιστεί.
Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ θα γίνει με κατανομή ποσού από το 98% του φόρου ζύθου, τα έσοδα από το τέλος διαφήμισης κατηγορίας Δ (εκτός της υπαίθριας) και τα έσοδα από το 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μεταφέρονται σε νέο λογαριασμό και κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στους δικαιούχους ΟΤΑ, ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: