Απολιθωμένο δάσος Έβρου. Το απολιθωμένο δάσος εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει τις περιοχές Αετοχωρίου, Φερών, Δορίσκου, Προβατώνα, Λευκίμης, Φυλακτού, Τυχερού και Λύρας. Ο πλούτος των ευρημάτων περιλαμβάνει μεγάλους κορμούς αγγειόσπερμων, φοινίκων, απολιθωμένα φύλλα, ενώ έχουν επίσης βρεθεί και θαλάσσια απολιθώματα. Η ηλικία του απολιθωμένου δάσους υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ευρημάτων περιλαμβάνεται ένας κορμός αγγειόσπερμου μήκους 22 μέτρων.
Μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου. Οι απολιθωμένοι κορμοί του νησιού, αποτελούν ίσως τα πιο διάσημα παλαιοντολογικά ευρήματα στην ελληνική επικράτεια. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δένδρου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ύψος 7,02 μέτρα και περίμετρο 8,58 μέτρα. Ποικίλα δείγματα απολιθωμένων κορμών και τμήματα απολιθωμένων φυτών (καρποί, φύλλα, κλαδιά, ρίζες) εκτίθενται στις αίθουσες του άρτια οργανωμένου μουσείου. Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι αυτόχθονο. Αυτό σημαίνει ότι τα δένδρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν μεταφέρθηκαν στο σημείο που τα βρίσκουμε σήμερα. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν τα ευρήματα μέσα από τις αίθουσες του μουσείου αλλά και στο φυσικό τους περιβάλλον. Η επιστημονική αξία του απολιθωμένου δάσους είναι ανεκτίμητη καθώς μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και τις κλιματικές μεταβολές που έλαβαν χώρα τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.
Επισκέφθηκα πριν από λίγες ημέρες το Σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική. Αφορμή για τις παραπάνω πληροφορίες μου έδωσε η ερώτηση του ξεναγού του Σπηλαίου για το απολιθωμένο δάσος του Έβρου, το οποίο σε κάποιο πρωτοσέλιδο εφημερίδας είχε δει να αναφέρεται με ηλικία 40 εκατομμυρίων ετών και εντυπωσιάστηκε τόσο απ' αυτό όσο και με τη σιγή που ακολούθησε για το θέμα.
Πράγματι υπάρχει ένα σημαντικό εύρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της έρευνας και της δημιουργίας των προϋποθέσεων για επισκέψεις επιστημόνων, για διοργάνωση συνεδρίων, για κατασκευή σχετικού μουσείου και όμως ούτε καν οι συμπολίτες μας στον Έβρο γνωρίζουν την ύπαρξή του.
Την ίδια ώρα αναλώνουμε πολλές δυνάμεις ως Νομαρχία να πείσουμε τουριστικούς πράκτορες και τουρίστες να μας επισκεφθούν το καλοκαίρι για τις ακτές και τη θάλασσά μας όταν, ομολογουμένως, υπάρχουν κοντά πολύ ωραιότερες παραλίες και πολύ πιο οργανωμένοι χώροι στο είδος.
Θα πρέπει, θεωρώ, να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, να απευθυνθούμε εντονότερα στο θεματικό τουρισμό και να εργαστούμε με σχέδιο και μεθοδικά στη βελτίωση των υποδομών και παράλληλα στην ανάδειξη του πλούτου, που φαίνεται απλόχερα, μας διαθέτει ο τόπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου