Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Εγκύκλιοι και δράσεις του ΥΠΕΠΘ για τη νέα γρίπη Α

Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της νέας γρίπης.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν δρομολογήσει και υλοποιήσει δράσεις, αναφορικά με την επιμόρφωση σχετικά με τη νέα γρίπη και τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Όλες οι δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

Έχει συσταθεί αρμόδιο Συντονιστικό όργανο για την πρόληψη- αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, το οποίο συνεδριάζει σε καθημερινή βάση.

Aποστέλλεται προσωπικό φυλλάδιο ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης σε κάθε εκπαιδευτικό όλης της χώρας. Σχετικό έντυπο υλικό θα διανεμηθεί και σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε φροντιστήρια, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει, με στελέχωση από ενημερωμένο προσωπικό, γραμμή τηλεφώνου για την εκπαιδευτική κοινότητα και για όλους τους φορείς αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ, σχετικά με την ενημέρωση για τον ιό της γρίπης.

Σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.. οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια ανά νομό, τα οποία απευθύνονται στους προϊσταμένους και διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και σε όσους εμπλέκονται με τη σχολική κοινότητα (π.χ. σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, προσωπικό καθαρισμού κ.α.).

Καθορισμός του προσωπικού που θα πρέπει να εμβολιαστεί ανά φορέα του ΥΠΕΠΘ, σε Α'βαθμια και Β'βάθμια Εκπαίδευση, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αποστολή εντύπων σε όλα τα σχολεία της χώρας, Περιφερειακές Διευθύνσεις, εποπτευόμενους φορείς, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οργάνωση και διαρκής ανανέωση ιστοσελίδας ΥΠΕΠΘ, ώστε να περιλαμβάνει ό,τι διαθέσιμο υλικό υπάρχει.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Τακτική συνεδρίαση της Ν.Ε. Οικονομικών - Διοίκησης & Ποιότητας Ζωής τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Θέμα 1ο: Καθορισμός ανωτάτου χρηματικού ορίου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στο Δίκτυο "ΣΥΖΕΥΞΙΣ".
Θέμα 2ο: Έγκριση κατασκευής συμπληρωματικής αρχειοθήκης στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Θέμα 3ο: Εισήγηση για χορήγηση αδειών παραγωγών Λ. Αγορών και αλλαγή κατηγορίας πωλουμένων ειδών.
Θέμα 4ο: Έγκριση αποτελέσματος για την μίσθωση ακινήτου για την στέγαση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Φερών.
Θέμα 5ο: Έγκριση διεξαγωγής φανερής δημοπρασίας για την μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του 17ου Νηπιαγωγείου Αλεξ/πολης.

Ανακοινώθηκε ο διορισμός 592 πολύτεκνων εκπαιδευτικών

Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ο διορισμός 551 Πολύτεκνων εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19 και ΠΕ34 στη Δ/θμια Εκπαίδευση και 41 Πολυτέκνων εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ06 και ΠΕ11 στην Π/θμια Εκπαίδευση.

Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται, για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 28 Αυγούστου έως και 1 Σεπτεμβρίου 2009 και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που διορίστηκαν, μέχρι λήξεως του σχολικού έτους για το οποίο διορίζονται.

O πίνακας με τα ονόματα των διορισθέντων εκπαιδευτικών έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ (www.ypepth.gr/, Ενότητα: Νέα).

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων στους ΟΤΑ

Το τελευταίο θέμα της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΚΕ είχε να κάνει με την έγκριση ή μη της τροπολογίας για το πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω ΟΑΕΔ. Η τροπολογία τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η υλοποίηση του προγράμματος θα αρχίσει από τον προσεχή Οκτώβριο. Η διαφωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων έγκειτο στο ποιος φορέας, δηλαδή η Αυτοδιοίκηση ή ο ΟΑΕΔ θα έχει το λόγο για τις προσλήψεις. Ο κ. Κουκουλόπουλος επέμεινε ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ από τους δήμους, ενώ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και το ΣΥΝ, διαφώνησαν με την αρχή του προγράμματος το οποίο, όπως ισχυρίζονται, δημιουργεί δίκτυο πελατειακών σχέσεων της κυβέρνησης με τους πολίτες.(ΑΠΕ)

Σε ότι αφορά την κατανομή της πρώτης φάσης, των 15.000 θέσεων, στους δήμους, αυτή έγινε καταρχήν σε επίπεδο νομών. Ελήφθη υπόψη πρώτον, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και δεύτερον, το ποσοστό ανεργίας. Στη συνέχεια έγινε η κατανομή ανά δήμο με βάση τα εξής κριτήρια: Πρώτον, το πληθυσμό και δεύτερον τον αριθμό των δημοτικών διαμερισμάτων.

Στο Νομό Έβρου η κατανομή στους Δήμους έχει ως εξής:

Αλεξανδρούπολης 84
Βύσσας 16
Διδυμοτείχου 38
Κυπρίνου 6
Μεταξάδων 12
Ορεστιάδος 38
Ορφέα 14
Σαμοθράκης 5
Σουφλίου 15
Τραϊανούπολης 8
Τριγώνου 18
Τυχερού 9
Φερών 19
Σύνολο 282

Από την εξαγγελία του ακόμη, το μέτρο φάνηκε θετικό. Η ιδέα της επιδότησης της εργασίας αντί της ανεργίας δεν είναι νέα. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση αυτό συμβαίνει με τη συνεργασία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) και των ΟΤΑ.
Η σχετική τροπολογία στο Νόμο "Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης" κατατέθηκε και προβλέπεται να ψηφιστεί.
Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ θα γίνει με κατανομή ποσού από το 98% του φόρου ζύθου, τα έσοδα από το τέλος διαφήμισης κατηγορίας Δ (εκτός της υπαίθριας) και τα έσοδα από το 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μεταφέρονται σε νέο λογαριασμό και κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στους δικαιούχους ΟΤΑ, ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΚΕ.

Α΄ Φάση εισαγωγικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών

Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα της Α΄ φάσης εισαγωγικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο ΠΕΚ της Αλεξανδρούπολης.
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 10.15΄ θα κάνω παράδοση στο αντικείμενο της Διοίκησης της Εκπαίδευσης.

Ανοίγουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία

Κανονικά την ημερομηνία που προβλέπεται, δηλαδή στις 11 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, θα παρακολουθείται με ειδικό σύστημα επικοινωνίας η καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα σε ένα σχολείο είναι πολύ πιθανόν, εφόσον αιτιολογείται και επιστημονικά, να κλείσει το σχολείο για ένα μικρό διάστημα αλλά ενδεχομένως και άλλα σχολεία στην ίδια περιοχή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με την εισήγηση του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας Γρίπης η οποία παραδόθηκε στην πολιτική ηγεσία.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

"ΦΑΝΟΥΡΕΙΑ 09" Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Οι ετήσιες πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγ. Φανουρίου, θα πραγματοποιηθούν και φέτος με την οργάνωση του Λαογραφικού & Πολιτιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Άνω Οινόης "Το Κρασοχώρι" και της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ι.Ν Αγ. Δημητρίου και του π. Δημητρίου Τοντσίδη. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην αξέχαστή πατρίδα, το Κρασοχώρι Αδριανουπόλεως.



Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
19:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου (θα διαβαστούν οι φανουρόπιτες και έπειτα θα μοιραστούν όπως υπαγορεύει το έθιμο).

21:00 Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο πάρκο της Οινόης

- Εφηβικό τμήμα συλλόγου

- Πολιτιστικός Σύλλογος Πέπλου

- Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας Δράμας

- Τμήμα Ενηλίκων Συλλόγου

- Συμμέτεχει επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόρπης Ροδόπης χωρίς χορευτικό τμήμα.

Παράλληλη έκθεση παραδοσιακών φορεσιών και αντικειμένων και έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο.



Πέμπτη 27 Αυγούστου
07:00 Τέλεση πανηγυρικού Όρθρου και Θείας Λειτουργίας

10:00 Δεξίωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Οι βάσεις των σχολών της Ορεστιάδας & Διδυμοτείχου

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ)
2009: 11835
2008: 12023
ΔΙΑΦΟΡΑ: -188


ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ)
2009: 10228
2008: 10341
ΔΙΑΦΟΡΑ -113

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΚΑΒΑΛΑΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ)
2009: 11487
2008: 11455
ΔΙΑΦΟΡΑ: 32

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Εκδήλωση περιοδικού ΒΟΡΕΑΣ στο Σπήλαιο


Το περιοδικό ΒΟΡΕΑΣ και ο εκδότης του Σταύρος Παπαθανάκης τίμησαν τα τοπικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Είχα τη χαρά να δώσω την τιμητική πλακέτα στον κ. Μπακιρτζάκη Δήμο (www.mpakirtzakis.com/index.php).
Ο Τύπος είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας. Αποκαλείται από κάποιους "εξουσία", αποδίδοντάς της τον χαρακτηρισμό τέταρτη ή και πρώτη.
Πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον η πλειοψηφία τους, δεν αποδέχονται το ρόλο αυτό και τοποθετούνται απέναντι σε κάθε εξουσία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και την ευχέρεια να της ασκούν κριτική και να τη σχολιάζουν.
Παράλληλα η δημοσιογραφία, εισερχόμενη με όλες τις μορφές της στα σπίτια των ακροατών, αναγνωστών, τηλεθεατών, χρηστών του διαδικτύου, διαδραματίζει κι ένα ρόλο παιδευτικό. Αν αυτό γίνεται με υπευθυνότητα και συνείδηση του μεγέθους της επιρροής, προκύπτουν πολλαπλά κοινωνικά οφέλη προστιθέμενα στην ενημέρωση, πληροφόρηση, ανάδειξη προβλημάτων και τόσα άλλα που προσφέρει.
Το θέμα είναι μεγάλο. Τα πράγματα δεν είναι πάντα ιδανικά. Ο στόχος της επιχειρηματικής επιβίωσης, καθ' όλα θεμιτός, "αναγκάζει" ίσως κάποιους σε συμβιβασμούς. Τελικός κριτής είναι πάντα ο "καταναλωτής". Θα επανέλθω.
Η εκδήλωση του ΒΟΡΕΑ ήταν όμορφη και ενίσχυσε ηθικά τους αγωνιζόμενους λειτουργούς του Τύπου.

ΦΩΤΟ: http://tomadakis.blogspot.com/

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Σχολική στέγη…


Το Νομαρχιακό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του, μεταξύ διαφόρων θεμάτων, αποφάσισε την κατάθεση των μελετών για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. στον άξονα προτεραιότητας 9 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής (Υποδομές Εκπαίδευσης)» των έργων:
α) Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Απαλού, ενδεικτικού προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ και
β) Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Άνθειας, ενδεικτικού προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ.
Αποφάσισε ακόμη:
1. Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) για το έργο «Κατασκευή 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξ/πολης».
2. Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Βύσσας για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Ριζίων».
3. Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Τριγώνου για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Δικαίων».

Οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα, αλλά επισημάνθηκε από τον γράφοντα ότι δεν έχει συζητήσει έως τώρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο το πρόβλημα της σχολικής στέγης συνολικά ώστε να διατυπωθούν οι προτεραιότητες, να εστιαστούν οι προσπάθειες στις μεγαλύτερες ανάγκες και να έχουν τη δυνατότητα οι νομαρχιακοί σύμβουλοι και να καταθέσουν προτάσεις και να παρακολουθούν την υλοποίηση του σχεδιασμού που θα προκύψει.
Ο Νομάρχης συμφώνησε με την επισήμανση και μένει να περιληφθεί σε επόμενο συμβούλιο το θέμα.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Φρένο στην Ταχύτητα, Γκάζι στη Ζωή

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Διδυμότειχο ημερίδα με στόχο την ενημέρωση για την οδική συμπεριφορά. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων και σε Ομάδα Νέων της πόλης και είχε την αρωγή της Νομαρχίας Έβρου και του Δήμου Διδυμοτείχου.
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Στεφανής Κωνσταντίνος, συνοδηγός αγώνων αυτοκινήτου και παρουσιαστής σχετικής εκπομπής στην τηλεόραση και ομιλητές ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου, Αξιωματικός της Τροχαίας και ο κ. Κων/νος Βαφειάδης, Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Διδ/χου. Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διδ/χου κ. Πασχάλης Συριτούδης.
Η ιδέα, η οργάνωση, το περιεχόμενο και το ορατό, στα συναισθήματα των συμμετεχόντων, αποτέλεσμα ήταν σημαντικά στοιχεία για τα οποία αξίζουν συγχαρητήρια οι νέοι.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη συστηματικής κυκλοφοριακής αγωγής των παιδιών, ώστε στο μέλλον να κυκλοφορούν στους δρόμους σωστά ενημερωμένοι οδηγοί αυτοκινήτου, αναβάτες μοτοσυκλετών και ποδηλάτων, συνοδηγοί και συνεπιβάτες αλλά και πεζοί.
Όλοι πρότειναν την εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής ως μαθήματος στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου και μάλιστα ακόμη και αυθαίρετα στον Νομό μας, χωρίς σχετική κεντρική απόφαση.

Όπως συμβαίνει συνήθως, όλοι δείξαμε κάποιον άλλον που δεν πρόλαβε, που δεν φρόντισε, που δεν θέσπισε, που έχει την ευθύνη και αυτός δεν είναι άλλος από το Κράτος. Κανένας δεν αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες, σε προτεραιότητες, σε έργο που είναι να ανάγκη να παραχθεί εδώ στον τόπο μας άσχετα από την ανταπόκριση ή όχι του Κράτους είτε στις υποχρεώσεις του είτε στις υποδείξεις μας.
Δεν συζητήσαμε καθόλου τι κάνουμε ή τι θα κάνουμε εμείς ως Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Γονείς, Τροχαία, Κοινωνία.
Δημιουργήθηκε ένα τηλεοπτικό σποτ που θα προβάλλεται το επόμενο διάστημα. Καλώς. Και μετά;

Υπάρχουν δύο πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής στο Νομό. Στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα. Είναι ευκαιρία και ανάγκη να αξιοποιηθούν. Να γίνει προγραμματισμός ώστε όλα τα δημοτικά σχολεία να τα επισκεφθούν. Το κόστος της μετακίνησης να το αναλάβει η Νομαρχία. Ας μειώσουμε δαπάνες θεαμάτων, που τις ονομάζουμε συλλήβδην «πολιτισμό».

Φέτος για πρώτη φορά η Νομαρχία, με πρόταση του γράφοντος, ενίσχυσε οικονομικά όλα τα προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας ισόποσα, κάτι που, αν συνεχιστεί, είναι χρήσιμος προτρεπτικός παράγων προσθετικός στη διάθεση που, έτσι κι αλλιώς, δείχνουν οι εκπαιδευτικοί. Στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας πολλά σχολεία εκπονούν προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής. Θα μπορούσαμε, με τη σύμφωνη γνώμη της Εκπαίδευσης, να αυξήσουμε το ποσό ειδικά για την κυκλοφοριακή αγωγή.

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη μετακίνηση των μαθητών για να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις της Τροχαίας σε Αλεξ/πολη και Ορεστιάδα.
Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση της αγωγής.

Πρέπει όμως να δούμε και τους άλλους παράγοντες που συντελούν στα τροχαία ατυχήματα, όπως το οδικό δίκτυο, η σήμανση, ο φωτισμός, η ορθή αποκατάσταση σε περιπτώσεις έργων, η προληπτική αστυνόμευση, ο προβλεπόμενος τεχνικός έλεγχος των οχημάτων. Ζητήματα που δεν έθιξαν οι εκπρόσωποι των φορέων και που είναι και δικής τους ευθύνης.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κανονικά, κατά την Εθνική Επιτροπή

Την κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου και την προτεραιότητα στον εμβολιασμό των γιατρών, των νοσηλευτών και των εγκύων, εισηγήθηκαν τα μέλη του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το πρωί της Τετάρτης.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου. H τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Όσον αφορά την προτεραιότητα με την οποία θα γίνεται ο εμβολιασμός έναντι του ιού της νέας γρίπης, η επιτροπή βάζει πρώτους στη λίστα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους που βρίσκονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών.

Ειδικότερα, για τις γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η επιτροπή εισηγήθηκε τον εμβολιασμό τους μόνο στις περιπτώσεις που συντρέχει λόγος, όταν δηλαδή υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Αναξιοποίητος πλούτος...

Απολιθωμένο δάσος Έβρου. Το απολιθωμένο δάσος εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει τις περιοχές Αετοχωρίου, Φερών, Δορίσκου, Προβατώνα, Λευκίμης, Φυλακτού, Τυχερού και Λύρας. Ο πλούτος των ευρημάτων περιλαμβάνει μεγάλους κορμούς αγγειόσπερμων, φοινίκων, απολιθωμένα φύλλα, ενώ έχουν επίσης βρεθεί και θαλάσσια απολιθώματα. Η ηλικία του απολιθωμένου δάσους υπολογίζεται στα 25 εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ευρημάτων περιλαμβάνεται ένας κορμός αγγειόσπερμου μήκους 22 μέτρων.
Μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου. Οι απολιθωμένοι κορμοί του νησιού, αποτελούν ίσως τα πιο διάσημα παλαιοντολογικά ευρήματα στην ελληνική επικράτεια. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δένδρου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ύψος 7,02 μέτρα και περίμετρο 8,58 μέτρα. Ποικίλα δείγματα απολιθωμένων κορμών και τμήματα απολιθωμένων φυτών (καρποί, φύλλα, κλαδιά, ρίζες) εκτίθενται στις αίθουσες του άρτια οργανωμένου μουσείου. Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι αυτόχθονο. Αυτό σημαίνει ότι τα δένδρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν μεταφέρθηκαν στο σημείο που τα βρίσκουμε σήμερα. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν τα ευρήματα μέσα από τις αίθουσες του μουσείου αλλά και στο φυσικό τους περιβάλλον. Η επιστημονική αξία του απολιθωμένου δάσους είναι ανεκτίμητη καθώς μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και τις κλιματικές μεταβολές που έλαβαν χώρα τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Επισκέφθηκα πριν από λίγες ημέρες το Σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική. Αφορμή για τις παραπάνω πληροφορίες μου έδωσε η ερώτηση του ξεναγού του Σπηλαίου για το απολιθωμένο δάσος του Έβρου, το οποίο σε κάποιο πρωτοσέλιδο εφημερίδας είχε δει να αναφέρεται με ηλικία 40 εκατομμυρίων ετών και εντυπωσιάστηκε τόσο απ' αυτό όσο και με τη σιγή που ακολούθησε για το θέμα.
Πράγματι υπάρχει ένα σημαντικό εύρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της έρευνας και της δημιουργίας των προϋποθέσεων για επισκέψεις επιστημόνων, για διοργάνωση συνεδρίων, για κατασκευή σχετικού μουσείου και όμως ούτε καν οι συμπολίτες μας στον Έβρο γνωρίζουν την ύπαρξή του.
Την ίδια ώρα αναλώνουμε πολλές δυνάμεις ως Νομαρχία να πείσουμε τουριστικούς πράκτορες και τουρίστες να μας επισκεφθούν το καλοκαίρι για τις ακτές και τη θάλασσά μας όταν, ομολογουμένως, υπάρχουν κοντά πολύ ωραιότερες παραλίες και πολύ πιο οργανωμένοι χώροι στο είδος.
Θα πρέπει, θεωρώ, να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, να απευθυνθούμε εντονότερα στο θεματικό τουρισμό και να εργαστούμε με σχέδιο και μεθοδικά στη βελτίωση των υποδομών και παράλληλα στην ανάδειξη του πλούτου, που φαίνεται απλόχερα, μας διαθέτει ο τόπος.

Πίνακες κατάταξης Ειδικού Εκπ/κού Προσωπικού & Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού

Αναρτήθηκαν στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης οι πίνακες κατάταξης υποψηφίων αναπληρωτών - ωρομισθίων Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π. περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Αιτήσεις ενστάσεων μέχρι τις 21/8/09.

2η Γιορτή Κυνηγιού με... υπερβολές!

Αρχίζει τη Δευτέρα 17 Αυγούστου η δεύτερη Γιορτή Κυνηγιού στο Μεγάλο Δέρειο
Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται φέτος, από 17 έως 18 Αυγούστου, η Γιορτή Κυνηγιού στο Μεγάλο Δέρειο. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι η καινοτόμος αυτή διοργάνωση της Νομαρχίας Έβρου, είναι φιλοδοξία όλων να είναι φέτος ακόμη καλύτερη και να αποτελέσει πανελλαδικό θεσμό.



Έχουν προγραμματιστεί πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση κυνηγετικών ειδών, κυνηγετικά σεμινάρια, έκθεση μορφολογίας σκύλων, ενώ οι κορυφαίοι της ελληνικής λαϊκής μουσικής σκηνής, Χρήστος Νικολόπουλος και Κώστας Μακεδόνας, θα χαρίσουν μια μοναδική βραδιά στους παρευρισκομένους τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009, στις 21:30. Τη δε Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009, στις 21:30, το συγκρότημα του Θρακιώτη καλλιτέχνη Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη θα ταξιδέψει τον κόσμο στο θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Στην προσπάθεια αυτή της Νομαρχίας Έβρου συμμετέχουν, επίσης, ο Δήμος Ορφέα, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του νομού Έβρου.

Τα παραπάνω περιέχονται στην ανακοίνωση της Νομαρχίας Έβρου. Αυτό που δεν αναφέρεται, αλλά έχει ενδιαφέρον, είναι ότι για τη συγκεκριμένη διήμερη εκδήλωση αποφασίστηκε να διατεθεί το ποσό των 89.000 ευρώ! Υπερβολικό, νομίζω.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Α΄ φάση Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

α) Η Α' Φάση του Προγράμματος για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς διαρκεί 60 ώρες αρχίζει στις 24 Αυγούστου του 2009 και ολοκληρώνεται στις 04 Σεπτεμβρίου του 2009. Για το χρονικό διάστημα υλοποίησης της Α' Φάσης του Προγράμματος, οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται της υποχρέωσης παρουσίας στο σχολείο που τοποθετήθηκαν.

β) Η Α' Φάση του Προγράμματος για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς διαρκεί 30 ώρες αρχίζει στις 07 Σεπτεμβρίου του 2009 και ολοκληρώνεται στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009. Για το χρονικό διάστημα υλοποίησης της Α' Φάσης του Προγράμματος, οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται της υποχρέωσης παρουσίας στο σχολείο που τοποθετήθηκαν.

ΠΗΓΗ:ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Εγκύκλιος διορισμών δασκάλων και νηπιαγωγών. Προθεσμία αιτήσεων από 6 έως 11/8

Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι καλούνται να υποβάλουν αίτηση διορισμού για το σχολικό έτος 2009-2010, από 06-08-2009 έως και 11-08-2009 μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν, οι εκπαιδευτικοί κλάδου:

- ΠΕ60 Νηπιαγωγοί οι οποίοι περιλαμβάνονται:
(α) στον πίνακα του 30μήνου,
(β) στον πίνακα του 24μήνου,
(γ) στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 17 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και
(δ) στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 (3Π/2008 Προκήρυξη), όπως δημοσιεύτηκε στο αριθμ. 555/20-07-2009 ΦΕΚ τ. Γ΄.

- ΠΕ70 Δάσκαλοι οι οποίοι περιλαμβάνονται:
(α) στον πίνακα του 30μήνου,
(β) στον πίνακα του 24μήνου,
(γ) στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 9 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας και
(δ) στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 (2Π/2008 Προκήρυξη), όπως δημοσιεύτηκε στο αριθμ. 571/23-07-2009 ΦΕΚ τ. Γ΄.

ΠΗΓΗ: ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Γιαούρτωσαν τους Τούρκους στη Μασσαλία

Σε φιάσκο εξελίχθηκε το ταξίδι ενός αντίγραφου αρχαίου ελληνικού πλοίου στη Μασσαλία, το οποίο παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως δείγμα του «αρχαίου τουρκικού πολιτισμού» στα παράλια της Ιωνίας. Εξαγριωμένα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Μασσαλίας, εμπόδισαν το πλοίο να ελλιμενιστεί και αναγκαστικά αυτό αγκυροβόλησε μακριά από την πόλη. Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο μουσείο της Μασσαλίας το κοινό αποδοκίμασε έντονα τον πρόξενο της Τουρκίας και το πλήρωμα του πλοίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «να φύγει το πλοίο της ντροπής». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επεισόδια συμμετείχαν Έλληνες και Κύπριοι κάτοικοι της πόλης. Το πλοίο, που ονομάστηκε «Κυβέλη» και επανδρώθηκε από Τούρκους ναυτικούς, ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες, υποτίθεται ότι αναπαριστά το ταξίδι των Ελλήνων κατοίκων της αρχαίας Φώκαιας, που βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι πριν από 2.600 χρόνια ίδρυσαν την αποικία της Μασσαλίας με αρχηγό τον Πυθέα. Το «συμβολικό» ταξίδι, που διήρκεσε 56 ημέρες, διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων αφού το 2009 έχει χαρακτηριστεί ως «Χρονιά της Τουρκίας» στην Γαλλία. Η δε άφιξη του πλοίου σχεδιάστηκε ώστε να συμπέσει με την έναρξη των εορτασμών για την 320η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.

Η «Κυβέλη» έχει στόχο να φτάσει μέχρι το Παρίσι μέσω ποτάμιων οδών, και στη συνέχεια, μέσω του Δούναβη, να διασχίσει αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και να βγει στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη το 2010, οπότε η πόλη θα κηρυχτεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το όλο εγχείρημα θεωρείται ως «απάντηση» στο ταξίδι ενός αντιγράφου του αρχαίου ελληνικού πλοίου «Αργώ», που έφτασε στα παράλια της Γεωργίας, όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η μυθική Κολχίδα. Τα μένεα πνέει ο τουρκικός Τύπος Η τουρκική εφημερίδα Milliyet δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα, περιγράφοντας λεπτομερώς την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι Τούρκοι ναυτικοί και επιστήμονες στη Μασσαλία. Όπως αναφέρει, το κλίμα ήταν τόσο κακό, ώστε τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας απέφυγαν ακόμη και να γευματίσουν κατά την διάρκεια διεξίωσης στο Μουσείο της πόλης, από φόβο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, μήπως τους… δηλητηριάσουν.

Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει τα επεισόδια ως «ρατσιστικά» και αναφέρει ότι μέλη της γαλλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Front National μοίραζαν προκηρύξεις με απαξιωτικό περιεχόμενο κατά την ομιλία του Τούρκου πρόξενου. Στην άφιξη του πλοίου είχαν αντιδράσει έντονα και μέλη της ελληνικής κοινότητας της Μασσαλίας, ορισμένοι μάλιστα Έλληνες φοιτητές είχαν διανείμει και προκήρυξη στους δρόμους της πόλης, με την οποία υπενθύμιζαν στους Γάλλους πολίτες ότι δεν ήταν οι Τούρκοι αυτοί που ίδρυσαν την πόλη τους, ενώ αντίστοιχα φέιγ βολάν αρμενικών οργανώσεων τους καλούσαν να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να διεκδικήσει ευρωπαϊκό «διαβατήριο» κλέβοντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
ΠΗΓΗ: zougla.gr