Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

20 χιλιόμετρα ανατολικά του σήμερα

Χθες το βράδυ παρακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη παράσταση, μια αναπαράσταση της ζωής των κατοίκων του Κρασοχωρίου του ευρισκόμενου "20 χιλιόμετρα ανατολικά του σήμερα".
Των ανθρώπων που εκδιώχθησαν το 1923 από τις εστίες τους και κατέφυγαν πρόσφυγες στην Ορεστιάδα κυρίως και με την εργατικότητά τους συνέβαλαν στην ανάπτυξή της διατηρώντας συνάμα τις παραδόσεις και τα έθιμά τους.

Ήταν μια βραδιά με έντονη συναισθηματική φόρτιση που ζωντάνεψε μνήμες στους μεγαλύτερους, που πληροφόρησε τους νεώτερους, που έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την ιστορική και πολιτισμική παρακαταθήκη των προγόνων μας.

Ήταν μια άρτια οργανωμένη παράσταση που σου δημιουργούσε την επιθυμία να μην τελειώσει ποτέ, μολονότι η επιτυχία της ίσως οφείλεται και στη μελετημένη χρονική διάρκειά της.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
Ιδιαιτέρως όμως πρέπει να αναφερθώ στη δουλειά του Άγγελου Νικολαΐδη, χοροδιδασκάλου του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Οινόης "Το Κρασοχώρι", που ακάματος διαθέτει πολύ χρόνο για τη διάσωση των εθίμων, των χορών και γενικά των λαογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
Ο έπαινος είναι προϊόν αντικειμενικής κρίσης άσχετης με την συγγένειά μας, η οποία απλώς μου δίνει το δικαίωμα να υπερηφανεύομαι γι' αυτό.

Για την άλλη "παράσταση", την κομματική οπερέτα που ακολούθησε, θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση μη θέλοντας να χαλάσω, όπως δυστυχώς κατάφεραν οι εμπνευστές και εκτελεστές της, την ωραία εικόνα της πρώτης.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Να ευχαριστήσω τον ξαδερφό μου Νομαρχιακό Συμβουλο Εβρου κ. Νικολαϊδη Νίκο για τα πολύ καλά λόγια που έγραψε τόσο για την οργάνωση της παράστασης όσο και για μένα προσωπικά. Πράγματι όλα ήταν πολύ μελετημένα ώστε να υπάρχει ροή στο πρόγραμμα και συνοχή στην ιστορία. Δυστυχώς όμως αυτό που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε εμείς , Νίκο , εσείς οι άνθρωποι που ασχολείστε με την πολιτική το καταφέραστε και λυπάμε γιατί μου χαλάσατε την καλή διάθεση για άλλη μια φορά. Θα ήθελα λοιπόν να δώσω μερικές διευκρινίσεις που δυστυχώς σε εν θερμώ καταστάσεις και χωρίς μια συζήτηση , δεν δίνονται. Προσπαθήσαμε λοιπον και απομακρύναμε τα μικρόφωνα στην έναρξη βάζοντας βίντεο για το καλωσόρισμα ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη χρήση τους από ανθρώπους που όταν ανεβούν επάνω και πάρα πολλά λένε, και τα περισσότερα από αυτά άσχετα με το θέμα της εκδήλωσης . Επειδή αυτό ήταν γνωστό, οτι δεν θα υπάρχουν οι αρχικές προσφωνήσεις δηλαδή ,(καποιους τους ενδίεφερε και το πληροφορήθηκαν ) κάποιοι λοιπόν από τους τοπικούς μας άρχοντες δεν μπήκαν καν στον κόπο να έρθουν.....
Παρ'ολα αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφερόμενη "οπερέτα" στην οποιά κατα βάσει συμμετείχαν οι πρωταγωνιστές! Να θυμήσω οτι στο κομμάτι αυτό τιμήθηκαν , η σκηνοθέτης , οι δύο φίλες ηθοποιοί και οι χοροδιδάσκαλοι. Αυτή ήταν η οπερέτα? Ή οτι σε αυτή ήταν και αυτοί , κάποιοι άνθρωποι δηλαδή , που γνωρίζει όλος ο κόσμος και εσύ, οι οποίοι πραγματικά βοήθησαν? . Όλοι οι υπόλοιποι που ήταν όταν εδώ και 2 μήνες τους ψάχναμε για βοήθεια? Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αχάριστοι σε ανθρώπους που μας βοήθησαν και δεν το κάναμε. Εάν κάποιος νομίζει οτι τον ξεχάσαμε θα θέλαμε να μας πεί τι εκανε και θα συτήσουμε ταπεινά συγγνώμη. Εδώ μερικοί όχι απλά δεν βοήθησαν , αλλά φρόντισαν να υπάρχει και άλλη εκδήλωση παράλληλα στην πόλη ενω εδώ και 2 μήνες ξέρουν τη δική μας ημερομηνιά.Γράψε γι αυτή την οπερέτα...αυτή αξίζει να γραφτεί!!! Νίκο,σε εκτιμώ αφάνταστα και το ξέρεις, όταν όμως γίνεσαι "πολιτικός" κάπου μου τα χαλάς.....Σ'αυτό που χρόνια κάνω δεν έχω χρώμα....Εχώ καρδία.....και δεν δίνω σε κνέναν χρώμα! Φροντίσαμε πραγματικά όλα να είναι διακριτικά ήρεμα και σωστά. Να είναι προτίστως αντικειμενικά...!!! θα θέλαμε λοιπόν μία οποιαδήποτε πολιτική διαμάχη να μείνει έξω από τον δικό μας χώρο. Να ξεκαθαρίσουμε τις όποιες παρεξηγήσεις μεταξύ μας και δεν χρειάζονται να κυκλοφορούν στα μπλοκ και στο διαδύκτιο υπονοούμενα. Δεν μας αφορούν και δεν κανουμε καβάντζα σε κανέναν. Ο καθένας κρίνεται για αυτά που λέει και γι αυτά που γράφει.... Εγώ, εσύ , η Ελένη , οι απόντες ....και είχαμε πολλούς.

Δεν θα ήθελα με τίποτα από δω και περα οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο γιατί τις παρεξηγήσεις της λύνω κατ 'ιδίαν. Θεωρώ το θέμα λήξαν και την παράστασή μας μακρυά από το πεδίο πολιτικών διαμαχών ειδικά εν όψη εκλογών. Και όποιος βοήθησε , βοηθά ή έχει σκοπό να βοηθήσει, με μεγάλη μας χαρά να τον βοηθήσουμε και να τον διαφημίσουμε!! Μακρύα από μας η Πολιτική.... και Προσοχή τονίζω στις εν θερμώ αναρτήσεις.... Πιστεύω πως μετά απο αυτό η τελευταία παράγραφος θα διαγραφεί!!!
Με πολύ εκτίμηση και αγάπη για το πρόσωπό σου ξάδερφε
Αγγελος!~

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Αγαπητέ, Άγγελε, όπως γράφω παραπάνω, δεν είχα καμία πρόθεση να σχολιάσω τίποτε περισσότερο τώρα και μένω στη σπουδαία δουλειά που κάνατε εσύ και οι συνεργάτες σου.
Επειδή όμως βάζεις κάποια θέματα δημόσια, θα θέλεις, φαντάζομαι, την άποψή μου.
Κατ’ αρχήν δεν είναι όλα τα πολιτικά πρόσωπα συλλήβδην ένοχα της πολιτικοποίησης των πραγμάτων. Δεν ευθύνονται τα πολιτικά πρόσωπα, αν κάποια πρόσωπα κάνουν πολιτική.
Η τακτική που αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου για τα «μικρόφωνα», όπως λες, είναι απόλυτο δικαίωμά του όπως και όσα ακολούθησαν της παράστασης. Όπως δικαίωμα όλων των υπολοίπων είναι η κρίση και η έκφραση γνώμης. Πιστεύω να συμφωνείς.
Να υπογραμμίσω ότι πολύ ορθά τιμήθηκαν η σκηνοθέτης, οι δύο ηθοποιοί και οι χοροδιδάσκαλοι, τους οποίους εκ νέου συγχαίρω. Το σχόλιό μου δεν αφορούσε αυτό το σημείο. Ούτε άλλωστε αμφισβητείται η ευχέρεια του κάθε ΔΣ να τιμά όποιον επιθυμεί. Άλλο πράγμα αφορούσε το σχόλιό μου.
Επειδή όμως αφήνεις υπονοούμενα για κάποιους που βοήθησαν και κάποιους όχι. Καλύτερα να μας πεις ποιος κλήθηκε να το κάνει και αρνήθηκε ή αδιαφόρησε.
Σε ότι με αφορά, συναποφάσισα με τα άλλα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της ΝΑΡΕ την υποστήριξη της εκδήλωσης με συγκεκριμένο ποσό. Πρότεινα, μάλιστα, να αυξηθεί αυτό, αλλά με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της ΝΑΡΕ, ο οποίος δε μετέχει αλλά ήταν παρών για άλλο θέμα, ότι το ποσό αυτό ζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία η Πρόεδρος του Συλλόγου.
Αν βρεθεί άλλη απόφαση με υπογραφή αυτών που βοήθησαν, να τη δούμε!
Προσοχή! Δεν λέω ότι δεν είναι βοήθεια η μεσολάβηση και παρότρυνση των αρμόδιων προς κάποια κατεύθυνση. Αντίθετα είναι, και καλώς θεωρείται, σημαντική συμβολή. Δεν είναι περίεργο όμως ότι αγνοείται η άλλη;
Προφανώς δεν διεκδικώ τίποτα, αλλά η αναφορά σου γι’ αυτούς που ήταν «δίπλα» και τους άλλους που δεν ήταν έχρηζε κάποιων διευκρινίσεων.
Έκανα και θα κάνω τα πάντα είτε ως ιδιώτης είτε από όποια θέση ευθύνης κι αν κατέχω για την πρόοδο του Συλλόγου μας, χωρίς φυσικά ούτε «καβάντζες» ούτε διαφήμιση να προσδοκώ.
Η αντικειμενικότητα όμως θέλει γνώση και προπαντός διάθεση.
Διατηρώ την πίστη ότι όλα μπορούν να γίνονται ορθότερα με τη δημόσια κριτική ενδεχομένως δε και την αυτοκριτική.
Να διατηρήσεις την όρεξη που έχεις για προσφορά και να μας δίνεις τις ευκαιρίες να σε παρακολουθούμε και να σ’ επαινούμε.
Πάντα στη διάθεσή σου.

Unknown είπε...

Θα προσπαθήσω να κλείσω το θέμα αυτό με λίγα λόγια. Γνωρίζουμε την συμβολή σου στο κομμάτι αυτό και σε παλαιότερες μας προσπάθειες και σε ευχαριστούμε (και εκτός από μας το γνωρίζουν όλοι) . Ανάλογη βοήθεια προσέφεραν αρκετοί σε πολλούς ακόμη τομείς ( και σε οικονομικούς) και κάποιοι μάλιστα ζήτησαν ανωνυμία για το αυτονόητο. (και όσοι λίγο ή πολύ βοήθησαν ήσασταν εκεί για να χαρείτε μαζί μας το απότελεσμα της προσπάθειας) Όσοι το έκαναν για λόγους καθαρά τυπικούς , δεν ήταν στο χώρο μας εκείνη τη βράδιά.... Ήταν αλλού; ήταν στον κόσμο τους; Αυτοί ξέρουν ποιοί είναι , που είναι , και πόσο ενοχλήθηκαν που πήραν ( ή θα πάρουν) αυτό που άξιζαν ( ή αξίζουν) !!! και φυσικά όλοι αυτοί που διαβάζουν τώρα γνωρίζουν τα παραπάνω !!! Κλείνω εδώ, λαμβάνοντας υπ΄' όψη την κριτική και εκτιμόντας την παρότρυνση για συνέχεια. Είναι δεδομένη. Και θα χαρούμε για τυχόν παρατηρήσεις και επισημανσεις σε ιδιωτικό κύκλο αλλά όχι σε δημόσιο. Ειδικά όταν υπάρχει η δυνατότητα του προσωπικού. Σου ευχομαι μία καλή μέρα και στο επανειδείν!