Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ο Σταύρος Σταυράκογλου νέος πρόεδρος ΝΟΔΕ Έβρου

Τον Σταύρο Σταυράκογλου ανέδειξε νικητή η κάλπη των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Έβρου.
Ο κ. Σταυράκογλου συγκέντρωσε την προτίμηση των 2.291 ψηφοφόρων σε αντίθεση με τον συνυποψήφιο του Βαγγέλη Ρούφο που πήρε 1630 ψήφους. Έτσι η υπεροχή του κ. Σταυράκογλου με 661 ψήφους διαφορά είναι δεδομένη.
Στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Ουζουνίδης 684 ψήφους, έναντι 470 του Δ. Νάστα, 262 του Δ. Μερκούρη και 163 της Χ. Λουπασάκη.
ΠΗΓΗ:http://www.thrakinet.tv

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Λίγη σοβαρότητα δε θα έβλαπτε...

Επιστροφή στο...42%. Είχαν βάση οι φήμες. Δεν έφερε τροπολογία ο Γ. Ραγκούσης, αλλά... ανοιχτή η Κυβέρνηση για αλλαγές στο 50%+ 1.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν έφερε τροπολογία αλλά τόνισε ότι εάν τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν, μπορεί να αλλάξει η διάταξη του 50%+1 με αντίστοιχη διάταξη που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στον εκλογικό νόμο.
Γνωστά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση την πεποίθηση τους ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου θα γίνουν τελικά με το 42%. Οι πιέσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλες. (http://www.e-aftodioikisi.gr/default.aspx?pageid=3027)

Καταφέρονταν επί μήνες κατά του 42% ως αντιδημοκρατικής ρύθμισης, με νόμο που ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επανέφεραν το 50%+1 και συζητούν τον Ιούνιο να το ξαναλλάξουν!!!
Όλα αυτά πέντε μήνες πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία ήρθαν να "αναβαθμίσουν", να της δώσουν "ρόλο", να... να... να...

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Η ΝΔ καταψηφίζει τον Καλλικράτη

Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει επί της αρχής την «μεταρρύθμιση» του «Καλλικράτη» και δεσμεύεται μόλις έλθει στην κυβέρνηση, άμεσα να αντιμετωπίσει τα πιο κραυγαλέα προβλήματα των συνενώσεων, τόνισε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Βουλή στην συζήτηση επί της αρχής για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

Η μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία του με το δημόσιο συμφέρον, είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

Ο επόμενος «Καποδίστριας» ή ο επόμενος «Καλλικράτης» δεν ξέρω πως θα ονομάζεται. Αυτό είναι το λιγότερο, άλλωστε… Σας υπόσχομαι όμως, ότι θα είναι σχέδιο λειτουργικό, βιώσιμο και αναπτυξιακό.
Και πάνω απ’ όλα, σύμφωνο με τη θέληση των τοπικών κοινωνιών. Θα τονώνει την Περιφέρεια, δεν θα την αποψιλώνει.
Ενώ θα φέρει νέα πρόταση συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βασισμένης στις αρχές που έχουμε ήδη διακηρύξει, μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Αύριο θα αναθεματίζουν όλοι τον καημένο τον Καλλικράτη, όπως σήμερα αναθεματίζουν τον Καποδίστρια.
Η Ελλάδα έχει, επί αιώνες, πολύ πλούσια αυτοδιοικητική παράδοση, που υπήρξε πάντα έπαλξη Ελευθερίας, πηγή Κοινωνικής Συνοχής και εφαλτήριο Ανάπτυξης.
Αυτή την παράδοση την καταστρέφει το Σχέδιο που συζητάμε σήμερα.
Αυτή την παράδοση θα την αποκαταστήσουμε και θα την εκσυγχρονίσουμε εμείς.
Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ: http://www.antinews.gr/?p=47486

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Παραδοχή Μαντέλη για χορηγία από τη Siemens

O πρώην υπουργός Μεταφορών παραδέχτηκε την ύπαρξη λογαριασμού στο εξωτερικό όπου μπήκαν 200.000 μάρκα από τη Siemens.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, επιβεβαίωσε ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens.
Καταθέτοντας στη εξεταστική επιτροπή ο κ. Μαντέλης φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η Siemens έδωσε από τα μαύρα ταμεία 10 εκατ. ευρώ σε μίζες στην Ελλάδα και προέτρεψε την Εξεταστική Επιτροπή να αναζητήσει τον πληροφοριοδότη, ο οποίος στις 18 Ιουνίου 2008 διέρρευσε σε δύο δημοσιογράφους ότι «ο Μαντέλης πήρε 10 εκατομμύρια μάρκα».

Nωρίτερα, την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη ομολόγησε ευθέως ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης...παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία γίνεται για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία,δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ:http://citypress-gr.blogspot.com

Εσωκομματικές Εκλογές ΝΔ στον Έβρο

Ν.Δ. ΝΟΔΕ Έβρου - Ενημέρωση

Την Κυριακή 30 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη του νέου αιρετού Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε., καθώς και των νέων αιρετών Προέδρων και Μελών των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων.
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7:00 το απόγευμα και δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 28 Απριλίου 2010.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες και δύο ψηφοδέλτια.

Στη μία κάλπη οι ψηφοφόροι θα ρίχνουν ένα ψηφοδέλτιο γαλάζιου χρώματος, που θα αφορά στην εκλογή Προέδρου ΝΟ.Δ.Ε. και στο οποίο μπορούν να βάλουν ένα σταυρό προτίμησης, και στην δεύτερη κάλπη θα ρίχνουν ένα ψηφοδέλτιο λευκού χρώματος, που θα αφορά στην εκλογή του Προέδρου και των μελών της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, στο οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν ένα σταυρό προτίμησης για την εκλογή Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο και μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης για την εκλογή των μελών της ΔΗΜ.Τ.Ο.

Η ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου καλεί όλα τα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν μαζικά στις δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες. Η συμμετοχή όλων είναι και αναγκαία και καθοριστική για την παράταξη.

Τα Εκλογικά Κέντρα στο Νομό Έβρου
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Ξενοδοχείο «CLASSICAL EGNATIA GRAND»
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Δημοτικό Θέατρο
ΔΙΚΑΙΑ: Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Τριγώνου
ΚΥΠΡΙΝΟΣ: Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Κυπρίνου
ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ: Πνευματικό Κέντρο
ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ: Πνευματικό Κέντρο
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Εργατικό Κέντρο
ΛΑΒΑΡΑ: ΚΕΠ Δήμου Ορφέα
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Ξενοδοχείο «NIKI BEACH» - Καμαριώτισσα
ΣΟΥΦΛΙ: Δημοτικό Θέατρο
ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗ: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου - Άνθεια
ΤΥΧΕΡΟ: Πολύκεντρο Δήμου Τυχερού
ΦΕΡΕΣ: Γραφεία Τοπικής Ν.Δ.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Οικονομολόγοι προειδοποιούν κατά των υπερβολικών μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη!

Οι εκκλήσεις των οικονομολόγων κατά του «ζήλου» που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, τα οποία κρίνουν επικίνδυνα, πολλαπλασιάζονται: η λιτότητα, στην οποία αυτές ασμένως συμπαρατάσσονται προκειμένου να αποκατασταθεί η κλυδωνιζόμενη ανάπτυξη και αξιοπιστία των αγορών στη Γηραιά Ευρώπη, είναι δύσκολο να τηρηθεί.
Εάν η Ευρώπη εφαρμόσει «ένα συντονισμένο σχέδιο λιτότητας» «διατρέχει τον κίνδυνο μίας καταστροφής», με την ανάπτυξή της να τελματώνεται και την ανεργία να εκτινάσσεται, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.
Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε διατυπώσει και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, για τον οποίο «ο κίνδυνος ελλοχεύει στην περίπτωση, που κάτω από την πίεση των αγορών, ορισμένες χώρες δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο για λιτότητα».

«Δεν είναι δα και θέσφατον ότι πρέπει σώνει και καλά να έχει μειωθεί στο 3% το δημόσιο έλλειμμά τους το 2012,ή το 2013», όπως επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, προειδοποιεί κι από την πλευρά του ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.
«Τα προγράμματα λιτότητας είναι τόσο αυστηρά, που εάν εφαρμοσθούν και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλην την Ευρώπη, τότε ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη όχι μόνον την ευρωπαϊκή, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει μία τροχοπέδη στην ανάκαμψη», δηλώνει και η Λοράνς Μπουν της Barclays Capital.
Για την ίδια, καθώς η Ευρωζώνη αντιπροσωπεύει το 22% του παγκοσμίου ΑΕΠ, οι διεθνείς συναλλαγές κινδυνεύουν από την κατάσταση στην Ευρώπη, καθότι η κρίση «μας έχει διδάξει πόσο σημαντικοί είναι οι δίαυλοι μετάδοσής της μέσω του αντίκτυπου στην εμπιστοσύνη».

«Στην Ελλάδα κατέστη αναγκαίο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και αυτό ενδέχεται να αναθερμάνει την ανάπτυξη», εκτιμά ο καθηγητής στο London School of Economics Άντριου Σκοτ.
Απεναντίας όμως « η προσαρμογή μπορεί να γίνει με ακόμη πιο προοδευτικό τρόπο, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πολλά μέτρα τώρα ενώ έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο σε έναν πενταετή, ή δεκαετή ορίζοντα».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ελί Κοέν του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), τα μόνα «πραγματικά δραστικά» μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. «Καίτοι δυσάρεστα, αυτά τα σχέδια είναι δικαιολογημένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, ή η Αυστρία «δεν έχουν κανένα λόγο να λάβουν μέτρα λιτότητας» και δεν «πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για νοσηρή διάδοση που θα τις ωθήσει να το κάνουν», προειδοποιεί ο ίδιος. Ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι αυτά τα μέτρα για τη Γαλλία και τη Βρετανία.
« Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ανακοίνωσαν μέτρα, που χαρακτηρίζονται θαρραλέα για την ενθάρρυνση των αγορών. Όμως εν τοις πράγμασιν, τα μέτρα αυτά δεν είναι και τόσο θαρραλέα όσο αφήνουν να εννοηθούν. Επί του παρόντος τα μέτρα αυτά είναι ομοιοπαθητικά σε σχέση με τα σημαντικά τους ελλείμματα και χρέη», τονίζει ο Σκοτ.

Ιδίως, οι στόχοι που έχουν χαραχθεί δεν είναι ούτε υλοποιήσιμοι, ούτε και δικαιολογημένοι. «Δεν έχει νόημα να εστιάζουμε αποκλειστικώς στον στόχο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ», τονίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως τα δημόσια λογιστικά έχουν εκτροχιασθεί πολλές φορές εξαιτίας της κρίσης.
ΠΗΓΗ:http://www.i-reportergr.com

11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Ανακοίνωση - Πρόσκληση Συμμετοχής

Ο Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, διοργανώνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, έναν καταξιωμένο θεσμό που προάγει την πανελλήνια ερασιτεχνική δημιουργία και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας στην ακριτική περιοχή του Έβρου.

Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα (θεατρικές ομάδες ενηλίκων από δήμους, συλλόγους, πανεπιστήμια και κάθε πολιτιστικό φορέα της χώρας).
  • Θα διεξαχθεί από 29 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2010 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ορεστιάδας.
  • Για το διαγωνιστικό μέρος επιλέγονται έξι (6) θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.
  • Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται και φέτος από έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του Θεάτρου.
  • Θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία (1ο , 2ο , 3ο Καλύτερης Παράστασης, Σκηνοθεσίας, Α΄ & Β΄ Αντρικού Ρόλου, Α΄ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνικών, Κοστουμιών, Μουσικής, Φωτισμών, Βραβεία Κοινού).
  • Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να αποσταλούν:
  1. Αίτηση Συμμετοχής (όπου να αναγράφεται η επωνυμία του Θεατρικού Σχήματος, ο τίτλος του έργου, ο συγγραφέας, όνομα υπευθύνου και τηλέφωνα επικοινωνίας).
  2. Ιστορικό Θεατρικού Σχήματος.
  3. Έγγραφη Άδεια του συγγραφέα, του μεταφραστή ή της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα.
  4. Φωτογραφίες (και σε ψηφιακή μορφή), Πρόγραμμα, Αφίσα, της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης.
  5. DVD της παράστασης.

Η υποβολή των συμμετοχών πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010 στη διεύθυνση: Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ο Σ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, Κωνσταντινουπόλεως 234, Τ.Θ. 34, Τ.Κ. 68200, Νέα Ορεστιάδα.


Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2552028280 και 6932324944 (κ. Άκης Τσονίδης) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@dionysos-net.gr

ΠΗΓΗ:http://patounik-dionysos.blogspot.com

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Υποψήφιος Πρόεδρος Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης

Φίλες - φίλοι και μέλη της Νέας Δημοκρατίας,

Σας γνωστοποιώ, ότι στις Εσωκομματικές Εκλογές της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 30-05-2010 θα είμαι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ.

Καλώ όλα τα εγγεγραμμένα Μέλη του κόμματος, χωρίς εσωστρέφεια και αποκλεισμούς να συμμετάσχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ και να στηρίξουμε έμπρακτα την ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματος,που βρίσκεται σε τροχιά ανασυγκρότησης με τον νέο Αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά.

Στόχος μας είναι η νέα ΔΗΜ.Τ.Ο. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ να αποτελεί ιμάντα μεταφοράς των δίκαιων αιτημάτων του κόσμου μέσα στο κόμμα της Ν.Δ.
Πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ν.Δ. και των στελεχών της, είμαστε δίπλα στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κόμματος από τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αποτελέσει ξανά σύντομα αξιόλογη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Πεταλάς Παρασκευάς (Βάκης)
Υποψήφιος Πρόεδρος
ΔΗΜ.Τ.Ο.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Τα μέτρα δεν νομιμοποιούνται

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Έχει χάσει οριστικά πλέον η κυβέρνηση Παπανδρέου τη μάχη για τη νομιμοποίηση των βαθύτατα αντεργατικών μέτρων που προωθεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων.
Αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα από τη μεγάλη επιτυχία και των χθεσινών (20-5-10) κινητοποιήσεων εναντίον της πολιτικής της, αυτή τη φορά με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Πάνω από 60.000 διαδηλωτές, κατά κυβερνητικές πηγές, πάνω από 80.000 κατά τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ πήραν μέρος στις δύο εντελώς ξεχωριστές πορείες που έγιναν χθες στην Αθήνα.
Παρόλο που το ΚΚΕ, επηρεασμένο προφανώς από τη συκοφαντική επίθεση του αρχηγού του ΛΑΟΣ ότι δήθεν "οι κομμουνιστές αποπειράθηκαν να εισβάλουν στη Βουλή" προ δεκαπενθημέρου, δεν κατευθύνθηκε αυτή τη φορά προς το Σύνταγμα, αλλά έστειλε την πορεία του ΠΑΜΕ προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση του υπουργείου Εργασίας, η πορεία των εργαζομένων από τη ΓΣΕΕ ως τη Βουλή ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς συγκέντρωσε σχεδόν 50.000 κόσμο.

Και αυτό παρά το ακατανόητο πλήγμα που κατάφεραν οι συνδικαλιστές των μέσων μαζικής μεταφοράς (πλην του ηλεκτρικού) εναντίον της μαζικότητας των διαδηλώσεων κηρύσσοντας 24ωρη απεργία αντί για στάση εργασίας στα λεωφορεία, στο μετρό και στα τρόλεϊ, έτσι ώστε να μην μπορέσουν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και στην πορεία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που το επιθυμούσαν.

Οι αντιδράσεις δεν αποκλιμακώνονται, λοιπόν. Φρούδες αποδεικνύονται μέχρι στιγμής οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι ο κόσμος θα διαμαρτυρηθεί μεν, αλλά ουσιαστικά έχουν αποδεχθεί οι Ελληνες εργαζόμενοι τα μέτρα καρατόμησής τους.
Κανένας δεν έχει αποδεχθεί τίποτα. Μόνο όσοι δεν θίγονται από τα μέτρα, αλλά αντιθέτως προσδοκούν να κερδίσουν κι από πάνω από αυτά, συγκαταλέγονται στην αισχρή πλέον μειοψηφία που υποστηρίζει αυτή την πολιτική.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που σταδιακά συλλέγονται για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση Παπανδρέου στις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ προκαλούν νέα κύματα αγανάκτησης και οργής.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τουλάχιστον εκπροσώπων ξένων χωρών -οι οποίοι βεβαίως το επισημαίνουν επιδοκιμαστικά για την "υπευθυνότητα" της κυβέρνησης Παπανδρέου, όχι αρνητικά- σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικές κυβερνητικές προτάσεις υπερέβαιναν τις προσδοκίες των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ ως προς τη σκληρότητά τους εναντίον των μισθωτών και των συνταξιούχων!

Αποτέλεσμα των ισχυρότατων αντιδράσεων του ελληνικού λαού, αλλά και της πλήρους πολιτικής απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Παπανδρέου λόγω της καθοριστικής άρνησης του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίξει τα μέτρα στο κοινοβούλιο, είναι ότι μειώνεται ραγδαία η εμπιστοσύνη των ξένων σημαντικών παραγόντων και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αναφορικά με τις δυνατότητες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να περάσει τελικά αυτά τα μέτρα.
Οι εκτιμήσεις αυτές, όπως είναι αυτονόητο, αποδυναμώνουν περαιτέρω τη διεθνή θέση του Γ. Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί προφανώς τη δεινή πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της γραμμής που ακολουθεί.
Από τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν και τους ηγέτες της ΕΕ ως τους διπλωμάτες και τους ξένους δημοσιογράφους, οι πάντες τονίζουν ότι το διακύβευμα δεν είναι η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, η οποία εξ ορισμού ήταν βέβαιη λόγω της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά η υλοποίησή τους.
Ομόφωνη είναι δε η γνώμη τους ότι τέτοια μέτρα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν χωρίς την εξασφάλιση ευρείας πολιτικής, αλλά και λαϊκής συναίνεσης.
Η κυβέρνηση ψηφίζει τα μέτρα και νομίζει ότι η υπόθεση τελείωσε.

Οι Ευρωπαίοι όμως γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά θα αναιρεθούν μόλις απομακρυνθεί από την εξουσία η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει πεισματικά στην υλοποίηση των καταστροφικών μέτρων που θα βυθίσουν την Ελλάδα στη φτώχεια και τη μιζέρια.
Δεν έχει καταλάβει ότι μοναδική ελπίδα σωτηρίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού συστήματος είναι η αναδιαπραγμάτευση των μέτρων ώστε να ενταχθεί και η Ελλάδα στον μηχανισμό που αποφάσισε η Ευρωζώνη για τις υπόλοιπες 15 χώρες, ώστε στη συνέχεια να παλέψει για την ανάκληση της περικοπής των μισθών και των συντάξεων.
Εκτός πια αν δεν θέλει ούτε ο ίδιος κάτι τέτοιο...

Φαινόμενο
Ο κόσμος φεύγει από τα κόμματα
Αποτυπώνεται ήδη το φαινόμενο στις δημοσκοπήσεις, αλλά καθίσταται πλέον ευκρινέστατο ακόμη και στις διαδηλώσεις, όπου κατά τεκμήριο συμμετέχουν τα πιο πολιτικοποιημένα άτομα: η τάση απομάκρυνσης του κόσμου από τα πολιτικά κόμματα.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν πλέον να διαδηλώσουν κρατώντας το κομματικό λάβαρο της προτίμησης τους - με εξαίρεση φυσικά το ΚΚΕ που πραγματοποιεί αποκλειστικά κομματικές πορείες, χωρίς καμία επαφή με κόσμο πέρα από τους οπαδούς του.
Η διαφαινόμενη αποστασιοποίηση αυτών που διαδηλώνουν από τα πολιτικά κόμματα που ψηφίζουν στις εκλογές -και μάλιστα σε τόσο κρίσιμες κινητοποιήσεις- υποδηλώνει μια ακόμη πτυχή της κρίσης του πολιτικού συστήματος.
ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η Βάσω αναστατώνει το Μαξίμου

Επιμένει στις καταγγελίες κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ομόλογα παρά τις αντιδράσεις.

Αναταραχή προκάλεσε στην κυβέρνηση η ερώτηση που κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠαΣοΚ, με επικεφαλής την κυρία Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με την οποία κατηγορούν για κερδοσκοπία την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το Μαξίμου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, αφού στην ερώτηση οι δέκα βουλευτές υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι οι αλλαγές του Κανονισμού στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), αμέσως μετά τις εκλογές, λειτούργησαν υπέρ των κεφαλαίων που «σόρταραν» τους ελληνικούς τίτλους.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με την κυρία Παπανδρέου και της εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την ενόχλησή του.
Παρά ταύτα η κυρία Παπανδρέου, αλλά και οι υπόλοιποι εννέα βουλευτές που συνυπογράφουν την επερώτηση, επιμένουν και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία, ειδάλλως, όπως σημειώνουν, θα επανέλθουν και με νέα ερώτηση.

Ούτε βεβαίως φάνηκε να τους ικανοποίησε η απάντηση που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα που έκανε λόγο για «σοβαρές παρανοήσεις» στο θέμα του διακανονισμού συναλλαγών επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι «δέκα» θεωρούν την απάντηση της Κεντρικής Τραπέζης «ανεπαρκή» και κάνουν πλέον λόγο για «χονδρό σκάνδαλο» .
Η κυρία Παπανδρέου μάλιστα κάλεσε τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας να μην επαναλαμβάνει τα ίδια που έχει ανακοινώσει στο παρελθόν και να ξαναδιαβάσει την ερώτηση και επιπλέον να καταθέσει στη Βουλή- σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής- τα αιτηθέντα έγγραφα.

Επιμένει ότι είναι αναγκαίο να κατατεθούν ανάμεσα στα άλλα και η αλληλογραφία μεταξύ της νομικής υπηρεσίας και της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα αυτό καθώς και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.
Επιπλέον οι «δέκα» αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική και οι πράξεις της θα πρέπει να ελέγχονται.
Εις εκ των δέκα βουλευτών του ΠαΣοΚ που υπογράφει την ερώτηση είναι ο κ. Ευ. Παπαχρήστος ο οποίος αναφέρει ότι υπέγραψε την ερώτηση ακολουθώντας τις οδηγίες του κ. Γ. Παπανδρέου που ζήτησε αναβάθμιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και περισσότερο έλεγχο στην κυβέρνηση και στις κυβερνητικές αποφάσεις.
ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ, http://www.tovima.gr/

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

"Όχι" της ΕΝΑΕ στον "Καλλικράτη"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της 19ης Μαΐου 2010 με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποφάσισε τα ακόλουθα:

- Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

- Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

- Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του κ. Υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του Καλλικράτη, η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.

- Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρό «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρει το όνομα «Καλλικράτης», επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη.

- Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, προκειμένου να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμβολής του στην προσπάθεια για συνολική και ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, αποφασίζει τη συμμετοχή δια του Πρόεδρου της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να προβάλει τις αποφάσεις των συνεδρίων μας και να καταθέσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ζαν-Λικ Γκοντάρ: "Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα..."

Με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Film Socialisme», που προβλήθηκε σήμερα (18-5-10) στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 63ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ μίλησε υπέρ της Ελλάδας και του χρέους των ξένων προς αυτήν.

Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξη με Γάλλο δημοσιογράφο, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό, ο Γκοντάρ αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με την ταινία του και τις απόψεις του για την Ελλάδα:

«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα.
Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα.
Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία
Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία.
Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής.
Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής.
Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα.
Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης…
Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα.
Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε.
Πάραυτα. Κατηγορούν τους Ελληνες ότι είναι και ψεύτες…
Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας.
Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου».
ΠΗΓΗ:http://anemo-milos.blogspot.com

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Συγκλονιστική αποκάλυψη της αρχαιολόγου Λιάνας Σουβαλτζή...

Ιστορική συνάντηση ή «ιστορικό ατόπημα;»

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Θα είμαι εξαιρετικά σύντομος στο σημερινό μου σχόλιο και ταυτόχρονα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ επικριτικός για την απίστευτη και μάλιστα σε επίπεδο καταναγκασμού συγχορδία των ΜΜΕ να μας πείσουν, πριν ακόμα ολοκληρωθεί, ότι υπήρξε ΙΣΤΟΡΙΚΗ η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Χειροπιαστό αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης ήταν να υπογραφούν κάποιες εμπορικές και παρεμφερείς μη-ουσιώδεις συμφωνίες και να ΜΗΝ συζητηθεί και να ΜΗΝ επιλυθεί ΚΑΝΕΝΑ από τα ακανθώδη θέματα που χωρίζουν τις χώρες μας και κοστίζουν ΚΥΡΙΩΣ ανθρώπινες ζωές σε εμάς τους Έλληνες και φυσικά χρήματα και πολεμικό εξοπλισμό και στις δύο χώρες!

Αληθεύει αυτό που ακούστηκε αλλά ΔΕΝ έπαιξε ως ΘΕΜΑ στα ελληνικά ΜΜΕ, ότι δηλαδή ο κ Ερντογάν ως γνήσιος διάδοχος στον Τουρκικό θώκο εξουσίας (κάποτε ΘΡΟΝΟ της πάλαι ποτέ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ αυτοκρατορίας) μίλησε στα ΤΟΥΡΚΙΚΑ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και κάτοχος του Πρωθυπουργικού θώκου εξουσίας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπανδρέου (και μαζί του ο Υπουργός μας επί των εξωτερικών κ. Δρούτσας) μίλησαν στα ΑΓΓΛΙΚΑ;

Εάν αυτό αληθεύει, τότε σίγουρα η συγκεκριμένη επίσκεψη καταγράφηκε για εμάς τους Έλληνες ως φοβερό ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ!!!

Εάν δεν αληθεύει, διαγράφω ΑΜΕΣΑ τον όρο «Ιστορικό Ατόπημα»…
Τον άλλο όρο περί «Ιστορικής Συνάντησης» οι περισσότεροι Έλληνες το διαγράψαμε τη στιγμή που το ακούσαμε από τα ελληνικά ΜΜΕ….
ΠΗΓΗ:http://olympia.gr/

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Στρος Καν: Η ελληνική κυβέρνηση έφτιαξε τα μέτρα

Χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο γνωστός ανταποκριτής από την Ουάσινγκτον κ. Μιχάλης Ιγνατίου, μετέδωσε την είδηση ότι στο περιθώριο μιας συνέντευξης που πήρε από τον διευθυντή του ΔΝΤ κ. Στρος Καν, ο τελευταίος του είπε ότι το μνημόνιο συνεργασίας (δηλαδή η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ΔΝΤ), το συνέταξε μόνη της η ελληνική κυβέρνηση και το παρουσίασε στο ΔΝΤ.

Εμείς λέμε, πως αν αυτό αληθεύει τότε η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου προσωπικά, ο οποίος άλλα είπε μέσα στη Βουλή, είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος δικαιούται να γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο εμπνευστής αυτών των σκληρών μέτρων που υποτίθεται ότι τάχα μας τα επέβαλε το ΔΝΤ.
Ο κ. Στρος Καν ανέφερε μάλιστα και δύο ελληνικά ονόματα που είναι οι συντάκτες της συμφωνίας.

Αυτό είναι ένα θέμα ζωτικής πολιτικής σημασίας και πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως για να μάθουμε ποιος λέει αλήθεια. Το ΔΝΤ ή η ελληνική κυβέρνηση;
Αν θέλετε την δική μας αίσθηση, το ΔΝΤ λέει την αλήθεια.
Θα πρέπει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τα άλλα κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ) να πιέσουν ώστε να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει το πολιτικό κόστος εξαπατώντας το λαό και ταυτόχρονα να παίρνει και λευκές επιταγές από τη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι δήθεν τις απαιτεί το ΔΝΤ.
Επιτέλους ήρθε η ώρα της αλήθειας.
Όχι άλλη κοροϊδία.
ΠΗΓΗ:http://hassapis-peter.blogspot.com

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Δεν είναι ώρα για παζάρια με τους Τούρκους κ. Πρωθυπουργέ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Με έκδηλη ανησυχία αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κανείς δεν προσδοκά απολύτως τίποτα θετικό από την επίσκεψη αυτή, η οποία πραγματοποιείται σε εξαιρετικά ακατάλληλη για την Ελλάδα συγκυρία, η οποία πολλαπλασιάζει εις βάρος της χώρας μας την ούτως ή άλλως συντριπτική γεωπολιτική υπεροχή της Τουρκίας.
Επιπροσθέτως, είναι έκδηλος ο φόβος ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει περιέλθει σε δεινή θέση πολιτικής απομόνωσης εξαιτίας των απαράδεκτων μέτρων οικονομικής εξουθένωσης των Ελλήνων που υλοποιεί κατ' εντολήν του ΔΝΤ και της ΕΕ, ενδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει σε εντυπωσιοθηρικές κινήσεις με την Τουρκία προκειμένου να πετύχει έναν αντιπερισπασμό απόσπασης της προσοχής της κοινής γνώμης από την ολέθρια οικονομική πολιτική.

Το πρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα αυτή την εποχή έγκειται στο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη πολιτικά και ως εκ τούτου δεν είναι κατά κανέναν τρόπο σε θέση να διαπραγματευθεί σοβαρά με την Τουρκία, έχοντας τουλάχιστον κάποιες θεωρητικές ελπίδες επίτευξης ανεκτών συμβιβαστικών ρυθμίσεων σε επιμέρους θέματα.

Θεμελιώδης προϋπόθεση για να μπορέσει μια κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σοβαρά ζητήματα με μια εχθρική χώρα, όπως είναι στην περίπτωσή μας η Τουρκία, είναι να υφίσταται τουλάχιστον άρρηκτη ενότητα κυβέρνησης και λαού, ο οποίος να στηρίζει την κυβέρνησή του.
Η προϋπόθεση αυτή δεν υφίσταται σήμερα.
Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται αυτή τη στιγμή εναντίον της κυβέρνησης εξαιτίας των πλέον αντεργατικών μέτρων στην ιστορία της χώρας μας, που προωθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Ακόμη και σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, κανένα κόμμα πλην του ΛΑΟΣ δεν συμπαραστέκεται στον πρωθυπουργό στα οικονομικά (συν την Ντόρα Μπακογιάννη), πράγμα που ελάχιστα βοηθά στη διεύρυνση της λαϊκής απήχησης της πολιτικής του Γ. Παπανδρέου.

Δεύτερη θεμελιώδης προϋπόθεση για μια διεθνή διαπραγμάτευση είναι το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κύρος της χώρας στο διεθνές σκηνικό και η σφυρηλάτηση πάνω στη βάση αυτή ενός ισχυρού πλέγματος διεθνών συμμαχιών.
Και εδώ όμως η κατάσταση είναι τραγική.
Μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς επικυριαρχίας του ΔΝΤ και της ΕΕ, η χώρα μας αντιμετωπίζεται δικαίως ως άθλιο προτεκτοράτο που προκαλεί την περιφρόνηση και τον οίκτο των δυνητικών συμμάχων μας στον ευρωπαϊκό χώρο και πρωτίστως της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες για τους δικούς τους λόγους ίσως να ήθελαν να ασκήσουν κάποιες πιέσεις επί της Τουρκίας.
Υπό άλλες συνθήκες, η στάση της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί απέναντι στην Αγκυρα ίσως να μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ασκήσει μια θετική επίδραση στην αναζήτηση ελληνοτουρκικών διευθετήσεων δευτερεύουσας σημασίας, αλλά ακόμη και αυτό σήμερα είναι εκτός συζήτησης αφού το διεθνές κύρος της Ελλάδας έχει βυθιστεί στο ναδίρ.

Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να κρύβονται και να μην τολμούν ούτε καν να εμφανιστούν σε εκδηλώσεις όπου συμμετέχει κόσμος εξαιτίας του φόβου ταπεινωτικής αποδοκιμασίας τους, αλλά και με το κύρος του πολιτικού κόσμου συνολικά να έχει υποστεί πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρόνια απαξίωση, όπως έδειξε η στάση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών έξω από τη Βουλή πριν από μία εβδομάδα, είναι εξόφθαλμο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σε πλήρη αδυναμία αυτή τη στιγμή να διαπραγματευθεί με τον Ερντογάν.
Προσδοκία του ελληνικού λαού κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι να... μη γίνει απολύτως τίποτα κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες για την Ελλάδα.

Άγκυρα - Εκμετάλλευση της ευκαιρίας

Επικίνδυνη θεωρείται η επίσκεψη Ερντογάν από εκείνο το τμήμα του ελληνικού λαού που έχει ακόμη τη διάθεση να ασχολείται με τα κορυφαία θέματα της εξωτερικής πολιτικής παρά τον οικονομικό καταποντισμό της χώρας μας.
Είναι απολύτως φυσιολογικό ο Τούρκος πρωθυπουργός να επιχειρήσει να αξιοποιήσει την πλήρη αποδυνάμωση της κυβέρνησης Παπανδρέου στον οικονομικό, πολιτικό και διεθνή τομέα προκειμένου να αποσπάσει υποχωρήσεις του Γ. Παπανδρέου σε θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα και προωθούν τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει την ισχύ και τη θέληση να αποκρούσει τα τουρκικά σχέδια.
Από "ΕΘΝΟΣ"

Για μια ...νέα αρχή από το Υπουργείο Παιδείας

Η Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ανακοινώνει ότι δε θα διεξαχθούν οι φετινές εξετάσεις γλωσσομάθειας που προβλέπονταν από την με αρ. πρωτ. Φ.821/2443Π/144249/Ζ1/20-11-2009 προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2010-2011.
ΠΗΓΗ:http://www.ypepth.gr

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Μαθητές από τον Έβρο βραβεύτηκαν για τις δημοσιογραφικές τους ικανότητες

Στον 17ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων, που διοργάνωσε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», βραβεύτηκαν μαθητές από τον Έβρο μέχρι την Κάσο και την Κύπρο.
Η τελετή απονομής βραβείων έγινε το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).

Οι λιλιπούτειοι δημοσιογράφοι στην εκδήλωση συνέχισαν το καθήκον τους κάνοντας ρεπορτάζ, έβγαλαν τα κασετόφωνα και τις φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίσουν τις στιγμές.
«Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να εκφραστούμε ελεύθερα», έλεγαν οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από διάφορες γωνιές της χώρας.
«Θέλαμε να δούμε τι πάει να πει δημοσιογραφική έρευνα. Το θέμα μας ήταν το Διαδίκτυο, δεν είχαμε όμως Ίντερνετ-καφέ στο χωριό μας. Γι΄ αυτό πήγαμε με το λεωφορείο των ΚΤΕΛ στο Διδυμότειχο. Μοιράσαμε ερωτηματολόγια και κάναμε μικρές συνεντεύξεις», δήλωσε ο μαθητής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, από τους Μεταξάδες Έβρου.

Η παραλαβή των βραβείων ήταν μια ευκαιρία για να βρεθούν με συνομηλίκους τους από σχολεία άλλων πόλεων και νομών και να συζητήσουν για θέματα που θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοσέλιδο στη δική τους μικρή εφημερίδα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν η υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καίτη Κεχαγιόγλου.
Βραβεία έδωσαν ο πρώην βουλευτής Έβρου Ακης Γεροντόπουλος, οι βουλευτές Πέτρος Ευθυμίου και Μιλένα Αποστολάκη, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Από τον Νομό Έβρου βραβεύτηκαν τα σχολεία:

Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖστην εφημερίδα «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ».
«Είναι μεγάλη ενίσχυση για μένα και τα παιδιά ένα τέτοιο βραβείο. Το ταξίδι από τους Μεταξάδες στην Αθήνα ήταν μακρύ αλλά ωραίο. Εύχομαι όλοι οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τις ψυχές των μαθητών τους ένα μπαούλο αναμνήσεων», είπε η δασκάλα, Ανθούλα Αθανασιάδου, η οποία με τον μαθητή της έκτης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο παρέλαβαν το βραβείο από τον πρώην βουλευτή Εβρου της ΝΔ, Άκη Γεροντόπουλο.

3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βιζβίζη»
ΕΠΑΙΝΟΣγια το έντυπο «3D ΡRΕSS».
«Ηρθα μόνο εγώ για να παραλάβω το βραβείο. Ήταν δύσκολα να παραβρεθούν οι δάσκαλοί μου και οι συμμαθητές μου με τους οποίους φτιάχνουμε το “3D ΡRΕSS”. Η Αλεξανδρούπολη πέφτει λίγο μακριά» εξήγησε ο μαθητής Αγγελος Γκόγκος, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει τη διάκριση του διαγωνισμού στο σχολείο του. Το βραβείο παρέλαβε από την εκπρόσωπο της εταιρείας Τravel Ρlan Έλενα Μεσσαρίτη.
ΠΗΓΗ:Alexandroupoli online με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Νέος τρόπος πρόσληψης εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο

Σήμερα, στις 14.00΄, στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα παρουσιάσω, καλεσμένος των φοιτητών του τμήματος, το νέο τρόπο πρόσληψης στο δημόσιο σχολείο όπως αυτός προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Για τη γιορτή σου

"Ένα μπουκέτο λουλούδια για όλες τις μανάδες, γι αυτές που είναι δίπλα μας και μας ζαλίζουν, για αυτές που είναι μακρύτερα αλλά τα μάτια τους γεμίζουν δάκρυα χαράς, κάθε που μας ακούν, αλλά και γι' αυτές που θά 'θελαν να είναι δίπλα μας αλλά μας καμαρώνουν μόνο από ψηλά... Σε όλες αυτές τις γυναίκες που σε κάθε δύσκολη στιγμή λέμε το όνομα τους, και σε κάθε χαρά ψάχνουμε τα μάτια τους..."
(Το κείμενο είναι του Άγγελου Νικολαΐδη)

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη ο Σαμαράς

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, γνωστοποιεί ότι η κα Μπακογιάννη, δεν ανήκει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Από την εκλογή ακόμη του κ. Σαμαρά στη θέση του προέδρου υπήρχε η αίσθηση ότι με κάποια αφορμή θα χώριζαν οι δρόμοι τους.
Εντύπωση, όμως, προκαλεί ο λόγος που αποφάσισε να διαφοροποιηθεί η κα Μπακογιάννη.
Το "ναι" της στην ψηφοφορία στη Βουλή για τα νέα οικονομικά μέτρα είναι σε ευθεία αντίθεση όχι μόνο με τη θέση της ΝΔ αλλά και με τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του κόμματος, που ήθελε να γίνει πρόεδρος και να εκφράσει!
Υπάρχει κάποιος που θα της δώσει δίκιο;
Φαίνεται λίγο αυτοκαταστροφική η τακτική αυτή και ερασιτεχνικά εκτυλισσόμενη.

Διάβαζα τις τελευταίες μέρες δημοσιεύσεις και σχόλια γνωστών και φίλων σε διάφορες σελίδες που ετίθεντο κάθετα αντίθετοι στην προοπτική της εμπλοκής του ΔΝΤ και ήταν πρόσφατα στο πλευρό της κας Μπακογιάννη. Τώρα;

Άμεση ήταν η αντίδραση και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος διαγράφει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής από την ΚΟ του κόμματος τους βουλευτές Ιωάννη Δημαρά, Σοφία Σακοράφα και Βασίλειο Οικονόμου που ψήφισαν παρών.

Έκτακτο Συνέδριο ΕΝΑΕ

Απόφαση του Έκτακτου Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος της 6ης Μαΐου 2010

Το έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2010, μετά το πέρας των εργασιών του, λαμβάνοντας υπόψη έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της τέλεσης του, αποφασίζει τα ακόλουθα :

1. Επιβεβαιώνει και εμμένει σταθερά στις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνεδρίων του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.

2. Δεδομένων των διαφορετικών θέσεων που εξέφρασαν οι παρατάξεις, το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ της ΕΝΑΕ :
α) Να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας όλες τις απόψεις και θέσεις που κατατέθηκαν στο παρόν Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ.
β) Να προβεί σε κάθε ενέργεια που είναι αναγκαία για την τροποποίηση του Σχεδίου Νόμου «Καλλικράτης», με στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωσή του.

Ξεκίνησαν για το μεροκάματο...

Οι νεκροί ήταν τέσσερις και όχι τρεις.
Πέθαναν την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010.
Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, 32 ετών, Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Η ανακοίνωση του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά

Ανακοινώνω απόψε τη θέση του Κόμματός μας για τη Συμφωνία χρηματοδότησης από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το καταψηφίζουμε!

Όχι γιατί αρνούμαστε τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον.
Αλλά διότι διαφωνούμε με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.
Άλλωστε η Κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη την ψήφο μας για την έγκριση του Νομοσχεδίου.
Θέλει “ψήφο ανοχής” για τα πεπραγμένα της ως τώρα…
Ούτε επιζητεί τη συναίνεση.
Αυτή την έχει προ πολλού απορρίψει.

Επιζητεί τη συνενοχή. Σε μια πολιτική στην οποία οδήγησαν τα σφάλματά της, οι καθυστερήσεις της, η αβουλία της, η διγλωσσία της και οι απίστευτες γκάφες της.
Ασφαλώς παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος, παρόμοιο όμως με εκείνο, που υπήρχε σε πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης. Και προκάλεσε κρίση δανεισμού.

Στη Βουλή θα εξηγήσω αναλυτικά τι σημαίνει η καταψήφισή του από το κόμμα μας.
Σήμερα σημειώνω ότι, ανεξάρτητα από τη θέση μας αυτή, θα σεβαστούμε τα χρήματα που δίνονται την κρίσιμη στιγμή στην Ελλάδα από κυβερνήσεις των εταίρων μας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ασφαλώς εμείς δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που υπογράφει το Ελληνικό κράτος, ακόμα κι όταν διαφωνούμε. Η Ελληνική Πολιτεία έχει συνέχεια.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να επιστραφούν όπως προβλέπει η Σύμβαση.
Η Ελλάδα έχει αξιοπρέπεια.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές και όλες οι απαραίτητες προσαρμογές.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βγούμε από την ανάγκη στήριξης του μηχανισμού κι από τους όρους του, όσο γίνεται ταχύτερα.
Αυτό το τελευταίο είναι και ο κεντρικός άξονας της δικής μας Πολιτικής.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως πολιτικές δυνάμεις που δεν σκύβουν το κεφάλι, ούτε εξαντλούνται σε διαμαρτυρίες, αλλά χαράζουν προοπτική διεξόδου.
Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που κρατάνε ψηλά το ευρωπαϊκό ιδεώδες, παρά τις απογοητεύσεις που προκάλεσε ο μηχανισμός στήριξης.
Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται δυνάμεις που έχουν καθαρή θέση για το τι επιδιώκουν, σέβονται τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά σέβονται και τα συμφέροντα του λαού στον οποίο αποκλειστικά λογοδοτούν.
Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται δυνάμεις που σε κρίσιμες στιγμές ξέρουν να αντιστέκονται σε πιέσεις, αλλά και ξέρουν να αντιστέκονται στο λαϊκισμό και στα διαλυτικά φαινόμενα.
Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Περισσότερα για τις θέσεις μας επί του Νομοσχεδίου θα πει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής μας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Τασούλας.
Και περισσότερα για τη στάση μας θα ακούσετε μεθαύριο κατά την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τον πρόλαβε ο Σαμαράς

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έγκριση των όρων δανεισμού της χώρας από το μηχανισμό στήριξης.
O A. Σαμαράς έκανε λόγο για “ψήφο συνενοχής” που ζητά η Κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο θα το αναρτήσουμε τις αμέσως επόμενες ώρες.
Αυτό που σταματά, όμως, άμεσα είναι η συζήτηση για το πώς ο πρωθυπουργός επιλέγοντας τάχα την οδό της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 ψήφων θα έφερνε σε "δύσκολη" θέση την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες μέρες για το θέμα.
Προσπαθούσαν κάποιοι να μας πείσουν πως ο κ. Παπανδρέου είναι κυρίαρχος της κατάστασης και πως μπορεί να "στριμώξει" τον κ. Σαμαρά για να αποδεχθεί τη συμφωνία που συνήψε με τους δανειστές της χώρας για εκχώρηση πόρων αλλά και εξουσιών, αφού πρώτα μετέτρεψε το πρόβλημα ελλείμματος της χώρας σε πρόβλημα δανεισμού υπονομεύοντας το κύρος και απαξιώνοντας τις δυνατότητες της οικονομίας μας για μικροκομματικά οφέλη.

Τώρα, λοιπόν, ας απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημα: "με απλή ή με αυξημένη πλειοψηφία;"

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Μα πώς συντάσσονται οι νόμοι…

Στο Ν 3833/2010 (ΦΕΚ 40/15-3-2010, τ.Α΄) στο άρθρο 11 στην παράγραφο 8 υπήρχε διάταξη που προέβλεπε ότι:
«Από τη δημοσίευση του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα.»

Με το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας καταργείται στο άρθρο 31 παράγραφος 6 η παραπάνω διάταξη.
Σε λιγότερο από ένα δίμηνο και πριν καν επιχειρηθεί η εφαρμογή της ρύθμισης, καταργείται.

Ορθώς καταργείται, διότι είναι ανεφάρμοστη στις παρούσες συνθήκες όπως αμέσως επισημάναμε εμείς από αυτό εδώ το βήμα αλλά και όσοι άλλοι έχουν απλή γνώση της λειτουργίας της Παιδείας. (Σχετική ανάρτηση http://nikolaidisnikos.blogspot.com/2010/03/blog-post_22.html).

Γεννάται επομένως η απορία «πώς συντάσσονται οι νόμοι»;
Η υπουργός που υπέγραψε την εισαγωγή της διάταξης και μάλιστα σε νόμο άσχετο με την εκπαίδευση έχει άγνοια των συνθηκών;
Οι σύμβουλοί της έχουν κάποια επαφή με την πραγματικότητα;
Η ίδια που προτείνει στη Βουλή την ψήφιση πολυνομοσχεδίου με τον βαρύγδουπο τίτλο «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – Καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» είναι σε θέση να αξιολογήσει τους συνεργάτες της;
Πώς αξιολογεί τον εαυτό της και το υπουργείο της;

Σωστά αποσύρεται μια ανεφάρμοστη διάταξη, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να αποκαταστήσει η υπουργός την τιμή και την υπόληψη ενός κλάδου που διασύρθηκε με δικές της ανακριβείς και στοχοποιητικές δηλώσεις.

Να επισημάνουμε, τέλος, το αυτονόητο που αρχίζει να εξελίσσεται σε ζητούμενο, ότι η σύνταξη και εισαγωγή νόμων στη Βουλή για ψήφιση πρέπει να γίνονται με πολύ προσοχή από γνώστες του αντικειμένου αλλά και της πραγματικότητας.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Πρώτα ο μαθητής


Με 48ωρη απεργία στις 4-5 Μαΐου απαντά η ΑΔΕΔΥ

Την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 4 και 5 Μαΐου αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά «στα κυβερνητικά μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας και αγριότητας που λεηλατούν το εισόδημα, διαλύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλο το Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα».

Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά τόσο στην πανελλαδική απεργία της Τρίτης 4 Μαΐου και στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στην περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου τη συγκεκριμένη μέρα.

Επίσης η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στη γενική πανελλαδική απεργία της 5ης Μαΐου και στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί.

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Καλό μήνα




Καλό μήνα σε όλους!

1873: Μια άγνωστη πυρκαγιά στο Διδυμότειχο

Εκατό καταστήματα και εργαστήρια και 15 σπίτια, παρανάλωμα του πυρός.
Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Οι πυρκαγιές είναι πάντα καταστρεπτικές, αφού στο διάβα της φωτιάς, αφήνουν αποκαΐδια και δυστυχία. Τέτοιες μεγάλες πυρκαγιές καταταλαιπώρησαν και το Διδυμότειχο, αφού όπως είναι γνωστό τα παλιά κτίρια, που συνήθως στο παρελθόν ήταν επενδυμένα με ξύλο, άναβαν με μεγάλη ευκολία.

Οι πολύ παλαιοί συμπολίτες μας, θα θυμούνται ακόμα την τρομερή πυρκαγιά, που το 1932- αν είναι σωστή η πληροφόρησή μου- κατέστρεψε το περίφημο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο βρισκόταν στο χώρο της σημερινής αγοράς και αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της πόλης. Επρόκειτο για ένα τεράστιο κτίριο, με πτέρυγες σε σχήμα Ε, που ο θρύλος έλεγε πως ο αρχιτέκτονας που ήταν Έλληνας, θέλησε με τον τρόπο αυτό να τονίσει την ελληνικότητά του χρησιμοποιώντας το κεφαλαίο γράμμα Ε ως βασικό μοντέλο.


Τότε, όπως είναι γνωστό, κάηκαν εκτός των άλλων και τα πολύτιμα αρχεία του Δήμου Διδυμοτείχου, που αποτελούσαν και λόγω της παλαιότητάς τους, την καλύτερη πηγή ιστορίας της πόλης μας, με εξαιρετικά έγγραφα. Μεγάλης αξίας ντοκουμέντα, δηλαδή.
Ερευνώντας διάφορα στοιχεία για κάποιο βιβλίο που έγραφα, ανακάλυψα τυχαία και μια εντελώς άγνωστη μεγάλη πυρκαγιά, που πρέπει τότε να προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στο Διδυμότειχο. Ίσως και κάποια αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μας.

Το 1873 ήταν τελικά, μια πολύ σκληρή χρονιά για το Διδυμότειχο. Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας «Παλιγγενεσία» των Αθηνών που ανακάλυψα τυχαία, τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου προς την 1η Νοεμβρίου, εξερράγη στο κέντρο, στην αγορά της πόλης, μεγάλη πυρκαγιά, η οποία μέσα σε τέσσερις ώρες αποτέφρωσε περί τα 100 εμπορικά και εργαστήρια και 15 σπίτια!!! Τέτοια πυρκαγιά δεν είχε σημειωθεί τα προηγούμενα 28 χρόνια. Άρα προϋπήρξε και άλλη μεγάλη πυρκαγιά, άγνωστη σε μας.

Τότε λοιπόν, η απειρία, η έλλειψη πυροσβεστικών μέσων (φανταστείτε τους… συνήθως μισομεθυσμένους τουλουμπατζήδες της Οθωμανικής εποχής, να τρέχουν αλαφιασμένοι με τις τουλούμπες τους και να κραυγάζουν «γιαγκίν βαρ»!!!) οι στενότατοι δρόμοι και ο νότιος άνεμος, που φυσούσε διαβολεμένα εκείνη την φοβερή νύχτα, δεν επέτρεψαν στους δυστυχείς Διδυμοτειχίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους. Η εφημερίδα υπολογίζει τις ζημιές σε 5 εκ. δρχ. χωρίς να προσδιορίζει αν εννοεί ελληνικές δραχμές της εποχής (κολοσσιαίο ποσό δηλαδή) ή τα τρέχοντα τότε Οθωμανικά νομίσματα. Εγράφη μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αναφέρθηκαν και διαρπαγές από τα καιγόμενα ακίνητα. Πάντα-δυστυχώς- υπάρχουν και οι άρπαγες, που εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις, όταν οι συνάνθρωποί τους δυστυχούν.

*Το Διδυμότειχο σε παλαιά καρτ ποστάλ. Αριστερά του μεγάλου τεμένους διακρίνεται
το διοικητικό κτιριακό συγκρότημα, που κάηκε το
1932

Τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν οι Χριστιανοί κάτοικοι και κατά δεύτερο λόγο οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι. Δηλαδή τα στοιχεία εκείνα, που κρατούσαν ζωντανά στα χέρια τους, το εμπόριο και τις τέχνες.
Η εφημερίδα έδινε δραματικό τόνο στις συνέπειες της πυρκαγιάς εκείνης, γράφοντας: «Οι πλείστοι των πληγέντων χθες έτι ικανώς εύποροι, στερούνται ήδη και των προς το ζην αναγκαίων, συμπυρποληθέντων και των εργαστηρίων και των εμπορευμάτων και των καταστίχων αυτών».


Πάντως, εκείνο που μου προκάλεσε κατάπληξη από το δημοσίευμα της «Παλιγγενεσίας» είναι η αξιοσημείωτη άγνοια των Αθηναίων της εποχής εκείνης, για τις πόλεις και τα χωριά του υπόδουλου Ελληνισμού. Η εφημερίδα αναφέρει το Διδυμότειχο ως «Διμυτείχιον εκ Τουρκίας»! Δεν βαριέστε… Δεν είναι οι πρώτοι, που επιδεικνύουν τέτοια άγνοια. Τουλάχιστον μας διέσωσαν έστω και έτσι μια σημαντική πληροφορία για το Διδυμότειχο.


Η χρονιά εκείνη, το 1873, πρέπει να ήταν φοβερή για το Διδυμότειχο και την ευρύτερη περιοχή του. Η ίδια ανταπόκριση της «Παλιγγενεσίας» καταλήγει: «Μεγίστη επιζωοτία επικρατεί εις πλείστα χωρία και οι δυστυχείς γεωργοί μη δυνηθέντες ως εκ τούτου να σπείρωσιν, ολίγην προοιωνίζονται συγκομιδήν».
Σκεφθείτε τώρα, ότι από την ειδησεογραφία εκείνης της χρονιάς προκύπτει, ότι είχαμε και βαρύ χειμώνα στη Θράκη…. Τι τραβούσαν οι προγονοί μας….

ΠΗΓΗ:http://sitalkisking.blogspot.com